Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 23 din 24 martie 2010  privind identificarea si inregistrarea suinelor, ovinelor si caprinelor, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 23 din 24 martie 2010 privind identificarea si inregistrarea suinelor, ovinelor si caprinelor, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 201 din 30 martie 2010
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 23 din 24 martie 2010
privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 201 din 30 martie 2010


Având în vedere faptul cã, în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (3) din Regulamentul (CE) nr. 21/2004 al Consiliului din 17 decembrie 2003 de stabilire a unui sistem de identificare şi de înregistrare a animalelor din speciile ovinã şi caprinã şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.782/2003 şi a directivelor 92/102/CEE şi 64/432/CEE , începând cu 31 decembrie 2009, toate ovinele şi caprinele trebuie sã fie identificate electronic,
ţinând cont de faptul cã, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 127/2003 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 118/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, identificarea ovinelor şi caprinelor este stabilitã doar prin aplicarea crotaliilor auriculare şi/sau a mãrcilor, fãrã a fi prevãzute şi mijloacele electronice de identificare,
având în vedere cã cea mai mare parte a animalelor supuse identificãrii electronice conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 21/2004 al Consiliului se nasc în prima parte a anului, iar mişcarea şi comercializarea lor, care se desfãşoarã cu prioritate în aceastã perioadã, sunt condiţionate de aplicarea mijloacelor de identificare,
luând în considerare necesitatea elaborãrii legislaţiei naţionale cu privire la identificarea animalelor astfel încât sã fie asiguratã implementarea Regulamentului (CE) nr. 21/2004 al Consiliului, cu respectarea obligaţiilor şi a termenelor prevãzute în cadrul acestuia,
întrucât nerespectarea de cãtre România a obligaţiilor care decurg din calitatea acesteia de stat membru al Uniunii Europene atrage sancţionarea ţãrii noastre de cãtre Comisia Europeanã, precum şi imposibilitatea desfãşurãrii activitãţii comerciale cu animale vii din România cãtre celelalte state membre ale Uniunii Europene,
având în vedere necesitatea reducerii unor cheltuieli importante de la bugetul de stat alocate identificãrii şi înregistrãrii bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, în contextul politicii actuale a Guvernului de raţionalizare a cheltuielilor publice, precum şi necesitatea responsabilizãrii proprietarilor de animale în ceea ce priveşte identificarea şi înregistrarea animalelor,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. 1
Suinele, ovinele şi caprinele existente pe teritoriul României sunt supuse în mod obligatoriu procesului integrat de identificare şi înregistrare a animalelor, prin realizarea urmãtoarelor elemente:
a) aplicarea crotaliilor auriculare şi/sau a mãrcilor, precum şi a mijloacelor electronice în exploataţia în care se nasc, pentru identificarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, în funcţie de specie şi de sistemul de identificare naţional;
b) înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi înregistrarea mişcãrilor şi evenimentelor intervenite cu privire la aceste animale şi corectarea erorilor pentru suinele, ovinele şi caprinele identificate şi înregistrate;
c) dezvoltarea şi actualizarea bazei naţionale de date informatice;
d) întocmirea registrelor pentru suinele, ovinele şi caprinele identificate şi înregistrarea exploataţiilor în conformitate cu condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
ART. 2
În sensul prezentei ordonanţe de urgenţã, expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) exploataţie nonprofesionalã - exploataţie de animale înregistratã în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor şi deţinutã de persoane fizice neînregistrate la Camera de Comerţ şi Industrie a României;
b) exploataţie comercialã - exploataţie de animale înregistratã în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor şi autorizatã sanitar veterinar, deţinutã de persoane fizice autorizate, întreprindere individualã, întreprindere familialã sau de persoane juridice organizate în condiţiile legii, care îndeplinesc prevederile normelor de biosecuritate.
ART. 3
(1) Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor stabileşte, prin ordin al preşedintelui acesteia, cerinţele tehnice care trebuie îndeplinite de mijloacele oficiale de identificare a suinelor, ovinelor şi caprinelor şi aprobã, în temeiul cerinţelor respective, aceste mijloace de identificare.
(2) Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor face publicã şi actualizeazã permanent lista societãţilor comerciale care furnizeazã mijloace oficiale de identificare a suinelor, ovinelor şi caprinelor.
ART. 4
(1) Începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, ovinele şi caprinele nãscute începând cu anul 2010 se identificã cu o crotalie auricularã simplã şi o crotalie auricularã electronicã care conţin acelaşi cod unic de identificare a animalului.
(2) Toate ovinele şi caprinele se identificã în mod obligatoriu odatã cu mişcarea lor din exploataţia în care s-au nãscut sau, cel mai târziu, la împlinirea vârstei de 9 luni.
(3) Ovinele şi caprinele nãscute anterior datei prevãzute la alin. (1) se identificã cu douã crotalii auriculare simple având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului.
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (3), ovinele şi caprinele se pot identifica doar cu o crotalie auricularã simplã la mişcarea cu destinaţia sacrificãrii pe teritoriul României, înainte de împlinirea vârstei de 12 luni.
(5) Ovinele şi caprinele nãscute în cursul anului 2010, care au fost identificate iniţial cu o crotalie auricularã simplã, vor fi identificate şi cu o crotalie auricularã electronicã ce conţine acelaşi cod unic de identificare a animalului, dacã:
a) fac obiectul mişcãrii pe teritoriul României între exploataţii de creştere şi reproducţie;
b) fac obiectul comerţului intracomunitar ori al exportului; sau
c) sunt încadrate la excepţia prevãzutã la alin. (4), dar au împlinit vârsta de 12 luni.
(6) Suinele se identificã cu o crotalie auricularã simplã sau cu o marcã.
ART. 5
(1) Identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor din exploataţiile nonprofesionale se realizeazã de cãtre medicii veterinari de liberã practicã împuterniciţi în baza contractelor de servicii de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, atribuite de cãtre direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, potrivit prevederilor legale în vigoare privind achiziţiile publice.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor se realizeazã de cãtre medicii veterinari de liberã practicã împuterniciţi prin încheierea unui act adiţional la contractele de concesiune a activitãţilor sanitar-veterinare publice valabile la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
(3) Tarifele aferente serviciilor de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor şi caprinelor din exploataţiile nonprofesionale, prestate de medicii veterinari de liberã practicã împuterniciţi de cãtre direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, reprezintã costul manoperei de identificare şi înregistrare a animalelor, precum şi costul înregistrãrii mişcãrilor şi evenimentelor intervenite cu privire la acestea şi al corectãrii erorilor apãrute în baza naţionalã de date informatice pentru suinele, ovinele şi caprinele identificate şi înregistrate.
(4) Proprietarii exploataţiilor nonprofesionale de ovine şi caprine pot solicita în scris direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti sã efectueze, prin intermediul asociaţiilor înregistrate legal ai cãror membri sunt, activitatea de identificare şi înregistrare a ovinelor şi caprinelor din exploataţiile proprii.
(5) Solicitarea prevãzutã la alin. (4) atrage suportarea de cãtre proprietari a costurilor aferente întregii activitãţi de identificare şi înregistrare a ovinelor şi caprinelor, de înregistrare a mişcãrii şi evenimentelor intervenite cu privire la aceste animale şi de corectare a erorilor.
ART. 6
Identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor din exploataţiile comerciale se efectueazã şi se suportã de cãtre proprietarul acestora.
ART. 7
(1) Fondurile necesare procesului integrat de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor şi caprinelor se asigurã din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi au urmãtoarele destinaţii:
a) achiziţionarea în anul 2010 de cãtre Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor şi atribuirea cu titlu gratuit proprietarilor de suine, ovine şi caprine a crotaliilor auriculare simple necesare identificãrii acestor animale;
b) achiziţionarea în anul 2010 de cãtre direcţiile sanitarveterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti de crotalii auriculare simple şi de crotalii auriculare electronice ce conţin acelaşi cod unic de identificare pentru ovine şi caprine, aferent numãrului de ovine şi caprine care au fost livrate în anul 2009 spre centrele de colectare, care au fãcut obiectul comerţului intracomunitar sau al exportului din exploataţiile de origine ori care au fost introduse în controlul oficial al reproducţiei, cu un plus de maximum 10% faţã de acest numãr;
c) achiziţionarea de cãtre direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, la solicitarea proprietarilor de ovine şi caprine, a crotaliilor auriculare electronice cu acelaşi cod unic de identificare cu al crotaliilor auriculare simple deja aplicate ovinelor şi caprinelor nãscute începând cu anul 2010 şi care vor fi utilizate pentru identificarea lor în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5);
d) organizarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor şi caprinelor;
e) plata cãtre medicii veterinari de liberã practicã împuterniciţi a serviciilor de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor şi caprinelor;
f) dezvoltarea şi actualizarea bazei naţionale de date informatice, tipãrirea documentelor oficiale şi înregistrarea exploataţiilor.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1):
a) dacã proprietarii exploataţiilor nonprofesionale de ovine şi caprine solicitã şi primesc aprobarea direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pentru a efectua activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor aflate în proprietate, fondurile necesare se asigurã de cãtre proprietari, pentru achiziţionarea crotaliilor auriculare şi/sau a mãrcilor, precum şi a mijloacelor electronice necesare identificãrii animalelor, pentru organizarea şi efectuarea procesului de identificare şi înregistrare a animalelor, de înregistrare a mişcãrii şi a evenimentelor intervenite cu privire la animale şi de corectare a erorilor, precum şi pentru întocmirea registrelor de exploataţie, tipãrirea documentelor oficiale necesare identificãrii şi înregistrãrii animalelor, înregistrãrii mişcãrii şi a evenimentelor intervenite cu privire la animale;
b) contravaloarea duplicatelor crotaliilor auriculare pentru suine, ovine şi caprine, necesare pentru înlocuirea crotaliilor auriculare pierdute de la urechea animalelor, precum şi plata manoperei pentru aplicarea acestora se suportã de cãtre proprietarii animalelor.
ART. 8
(1) Prin excepţie de la prevederile art. 3 alin. (1), la solicitarea scrisã a proprietarilor exploataţiilor comerciale/ asociaţiilor prevãzute la art. 5 alin. (4), aceştia pot achiziţiona pânã la data de 15 mai 2010 mijloace de identificare care încã nu sunt aprobate de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, pe rãspunderea solicitantului cã aceste mijloace respectã criteriile tehnice stabilite de legislaţia comunitarã şi naţionalã.
(2) Achiziţionarea mijloacelor de identificare potrivit alin. (1) se face dupã avizarea favorabilã de cãtre direcţiile sanitarveterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti a unui numãr limitat de mijloacele de identificare care sã poatã fi utilizate pânã la data de 31 mai 2010 şi care sã aibã imprimate coduri unice de identificare alocate de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
ART. 9
Achiziţionarea elementelor prevãzute la art. 7 alin. (1) se face de cãtre Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor sau direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru identificarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, potrivit prevederilor legale în vigoare privind achiziţiile publice.
ART. 10
Operatorul Sistemului naţional de identificare şi înregistrare a animalelor este obligat sã asigure accesul la aplicaţiile de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor şi caprinelor, de înregistrare a mişcãrilor şi a evenimentelor intervenite cu privire la acestea, precum şi de corectare a erorilor tuturor proprietarilor exploataţiilor prevãzute la art. 6 şi la art. 7 alin. (2), precum şi medicilor veterinari de liberã practicã împuterniciţi.
ART. 11
(1) Proprietarii exploataţiilor nonprofesionale de suine, ovine şi caprine sunt obligaţi sã transmitã, în scris, pânã la data de 30 iunie 2010, medicului veterinar de liberã practicã împuternicit pentru localitatea în care se gãsesc exploataţiile datele despre efectivele de suine, ovine şi caprine existente în exploataţii la data declarãrii acestora.
(2) Medicul veterinar de liberã practicã împuternicit este obligat sã informeze, în scris, pânã la data de 31 mai 2010, proprietarii exploataţiilor nonprofesionale de suine, ovine şi caprine cu privire la obligaţia prevãzutã la alin. (1).
(3) Pentru animalele înregistrate în baza naţionalã de date informatice ca existente în exploataţie, dar care în realitate nu se mai aflã în exploataţie, proprietarul animalelor va declara, în scris, medicului veterinar de liberã practicã împuternicit, pentru fiecare animal, cauza dispariţiei din exploataţie: vânzare/cumpãrare fãrã documente sanitar-veterinare, moarte, sacrificare pentru consum propriu sau alte situaţii deosebite.
(4) Dupã colectarea informaţiilor prevãzute la alin. (1) şi (3), medicul veterinar de liberã practicã împuternicit este obligat sã actualizeze datele din baza naţionalã de date informatice pânã la data de 30 septembrie 2010.
(5) Proprietarii de exploataţii comerciale de suine, ovine şi caprine, precum şi proprietarii exploataţiilor nonprofesionale de ovine şi caprine care au primit aprobarea direcţiilor sanitarveterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti de a efectua activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor aflate în proprietate sunt responsabili de actualizarea şi corectitudinea datelor din baza naţionalã de date informatice pentru respectivele exploataţii.
(6) Dupã expirarea termenului prevãzut la alin. (1), proprietarii exploataţiilor nonprofesionale de suine, ovine şi caprine sunt obligaţi sã notifice permanent, în termenul prevãzut de normele sanitar-veterinare, medicului veterinar de liberã practicã împuternicit pentru localitatea în care se gãsesc exploataţiile informaţiile referitoare la mişcãrile şi evenimentele intervenite cu privire la animalele din exploataţia proprie.
(7) Medicii veterinari de liberã practicã împuterniciţi sunt responsabili de corectitudinea şi actualizarea permanentã a datelor din baza naţionalã de date informatice cu privire la animalele identificate şi înregistrate de cãtre aceştia.
ART. 12
Acordarea de premii, de ajutoare de stat sau de despãgubiri, în condiţiile legii, pentru suinele, ovinele, caprinele neidentificate şi neînregistrate potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã este interzisã.
ART. 13
Circulaţia pe teritoriul României a suinelor, ovinelor şi caprinelor neidentificate în sensul prezentei ordonanţe de urgenţã şi/sau fãrã a fi însoţite de documentele prevãzute de normele sanitar-veterinare este interzisã.
ART. 14
(1) Urmãtoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) refuzul de înregistrare de cãtre medicul veterinar de liberã practicã împuternicit sau întârzieri nejustificate de peste 15 zile de la termenul prevãzut de normele sanitar-veterinare pentru înregistrarea în baza naţionalã de date informatice a suinelor, ovinelor şi caprinelor, pentru înregistrarea mişcãrilor şi a evenimentelor intervenite cu privire la aceste animale şi pentru corectarea erorilor, cu amendã de la 1.000 lei la 2.000 lei;
b) utilizarea pentru identificarea oficialã a suinelor, ovinelor şi caprinelor a mijloacelor de identificare neaprobate de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei;
c) comercializarea mijloacelor oficiale de identificare a suinelor, ovinelor şi caprinelor neaprobate de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu amendã de la 30.000 lei la 45.000 lei şi cu interzicerea comercializãrii în România a mijloacelor oficiale de identificare a acestor animale;
d) comercializarea de cãtre furnizori a mijloacelor oficiale de identificare a suinelor, ovinelor şi caprinelor imprimate cu coduri de identificare care nu au fost alocate de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor respectivilor furnizori, cu amendã de la 30.000 lei la 45.000 lei şi cu interzicerea comercializãrii sau furnizãrii în România a mijloacelor oficiale de identificare a animalelor;
e) neînregistrarea în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor de cãtre furnizori a codurilor unice de identificare imprimate pe mijloacele oficiale de identificare a suinelor, ovinelor şi caprinelor furnizate, cu amendã de la 5.000 lei la 7.000 lei;
f) nerespectarea de cãtre proprietari a prevederilor art. 11 alin. (1) şi (3), cu amendã de la 1.000 lei la 2.000 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre inspectorii autoritãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente.
ART. 15
Prevederile art. 14 referitoare la contravenţii se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 16
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor va emite, în termen de cel mult 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, norme sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor şi caprinelor.
ART. 17
În anul 2010, se autorizeazã Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor sã introducã modificãrile corespunzãtoare în bugetul pe programe, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice.
ART. 18
(1) Începând cu anul 2011, achiziţionarea crotaliilor auriculare, precum şi a mijloacelor electronice, pentru identificarea suinelor, ovinelor şi caprinelor din toate tipurile de exploataţii, în funcţie de specie şi de sistemul de identificare naţional, va fi în sarcina proprietarilor.
(2) Crotaliile auriculare, precum şi mijloacele electronice prevãzute la alin. (1) se achiziţioneazã de la societãţile comerciale care furnizeazã mijloace de identificare a suinelor, ovinelor şi caprinelor, în condiţiile prevãzute la art. 3.
(3) Crotaliile auriculare, precum şi mijloacele electronice aflate în stocul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti la data de 31 decembrie 2010 vor fi utilizate pânã la epuizarea acestora, prin atribuirea cu titlu gratuit proprietarilor de suine, ovine şi caprine.
ART. 19
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2002 privind identificarea şi înregistrarea bovinelor în România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 708 din 27 septembrie 2002, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 25/2003 , cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 6, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Contravaloarea mãrcilor auriculare şi a paşaportului individual se suportã din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pânã la data de 31 decembrie 2010."
2. La articolul 6, dupã alineatul (5) se introduc şapte noi alineate, alineatele (6)-(12), cu urmãtorul cuprins:
"(6) Contravaloarea duplicatelor mãrcilor auriculare pentru bovine, necesare pentru înlocuirea mãrcilor auriculare pierdute de la urechea animalelor, plata manoperei pentru aplicarea acestora, precum şi contravaloarea duplicatelor paşapoartelor pentru bovine, necesare pentru înlocuirea paşapoartelor pierdute, se suportã de cãtre proprietarii animalelor.
(7) Începând cu anul 2011, contravaloarea mãrcilor auriculare şi a paşaportului individual se suportã de cãtre proprietarul bovinelor.
(8) Mãrcile auriculare prevãzute la alin. (7) se vor achiziţiona, începând cu anul 2011, de la furnizorii de mijloace de identificare a bovinelor aprobate de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor.
(9) Mãrcile auriculare aflate în stocul direcţiilor sanitarveterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti la data de 31 decembrie 2010 vor fi utilizate pânã la epuizarea acestora, prin atribuirea cu titlu gratuit proprietarilor de bovine.
(10) Începând cu anul 2011, identificarea şi înregistrarea bovinelor din exploataţiile comerciale se efectueazã şi se suportã de cãtre proprietarul acestora.
(11) Proprietarii exploataţiilor nonprofesionale de bovine pot solicita, începând cu anul 2011, în scris, direcţiilor sanitarveterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti sã efectueze, prin intermediul asociaţiilor înregistrate legal ai cãror membri sunt, activitatea de identificare şi înregistrare a bovinelor din exploataţiile proprii.
(12) Solicitarea prevãzutã la alin. (11) atrage suportarea de cãtre proprietari a costurilor aferente întregii activitãţi de identificare şi înregistrare a bovinelor, de înregistrare a mişcãrii şi a evenimentelor intervenite cu privire la aceste animale şi de corectare a erorilor."
3. Dupã articolul 6 se introduc trei noi articole, articolele 6^1-6^3, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 6^1. - (1) Identificarea şi înregistrarea bovinelor se realizeazã de cãtre medicii veterinari de liberã practicã împuterniciţi în baza contractelor de servicii de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, atribuite de cãtre direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, potrivit prevederilor legale în vigoare privind achiziţiile publice.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), identificarea şi înregistrarea bovinelor se realizeazã de cãtre medicii veterinari de liberã practicã împuterniciţi prin încheierea unui act adiţional la contractele de concesiune a activitãţilor sanitar-veterinare publice valabile la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
(3) Tariful aferent serviciilor de identificare şi înregistrare a bovinelor, prestate de cãtre medicii veterinari de liberã practicã împuterniciţi de cãtre direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, reprezintã costul manoperei de identificare şi înregistrare a animalelor, precum şi al înregistrãrii mişcãrilor şi evenimentelor intervenite cu privire la acestea şi al corectãrii erorilor apãrute în baza naţionalã de date informatice pentru bovinele identificate şi înregistrate.
Art. 6^2. - (1) Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor stabileşte, prin ordin al preşedintelui acesteia, cerinţele tehnice care trebuie îndeplinite de mijloacele oficiale de identificare pentru bovine şi aprobã, în temeiul criteriilor respective, aceste mijloace de identificare.
(2) Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor face publicã şi actualizeazã permanent lista societãţilor comerciale care furnizeazã mijloace oficiale de identificare a bovinelor.
Art. 6^3. - (1) Proprietarii exploataţiilor de bovine sunt obligaţi sã transmitã, în scris, pânã la data de 30 iunie 2010, medicului veterinar de liberã practicã împuternicit pentru localitatea în care se gãsesc exploataţiile datele despre efectivele de bovine existente în exploataţii la data declarãrii acestora.
(2) Medicul veterinar de liberã practicã împuternicit este obligat sã informeze, în scris, pânã la data de 31 mai 2010, proprietarii exploataţiilor de bovine cu privire la obligaţia prevãzutã la alin. (1).
(3) Pentru animalele înregistrate în baza naţionalã de date informatice ca existente în exploataţie, dar care în realitate nu se mai aflã în exploataţie, proprietarul animalelor va declara, în scris, medicului veterinar de liberã practicã împuternicit, pentru fiecare animal, cauza dispariţiei din exploataţie: vânzare/cumpãrare fãrã documente sanitar-veterinare, moarte, sacrificare pentru consum propriu sau alte situaţii deosebite.
(4) Dupã colectarea informaţiilor prevãzute la alin. (1) şi (3), medicul veterinar de liberã practicã împuternicit este obligat sã actualizeze datele din baza naţionalã de date informatice pânã la data de 30 septembrie 2010.
(5) Proprietarii exploataţiilor comerciale de bovine, precum şi proprietarii exploataţiilor nonprofesionale de bovine care au primit aprobarea direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti de a efectua activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor aflate în proprietate sunt responsabili de actualizarea şi corectitudinea datelor din baza naţionalã de date informatice pentru respectivele exploataţii.
(6) Dupã expirarea termenului prevãzut la alin. (1), proprietarii exploataţiilor de bovine sunt obligaţi sã notifice permanent, în termenul prevãzut de normele sanitar-veterinare, medicului veterinar de liberã practicã împuternicit pentru localitatea în care se gãsesc exploataţiile informaţiile referitoare la mişcãrile şi evenimentele intervenite cu privire la animalele din exploataţia proprie.
(7) Medicii veterinari de liberã practicã împuterniciţi sunt responsabili de corectitudinea şi actualizarea permanentã a datelor din baza naţionalã de date informatice cu privire la animalele identificate şi înregistrate de cãtre aceştia."
4. La articolul 14, dupã litera h) se introduc şase noi litere, literele i)-n), cu urmãtorul cuprins:
"i) refuzul de înregistrare de cãtre medicul veterinar de liberã practicã împuternicit sau întârzieri nejustificate de peste 15 zile de la termenul prevãzut de normele sanitar-veterinare pentru înregistrarea în baza naţionalã de date informatice a bovinelor, pentru înregistrarea mişcãrilor şi a evenimentelor intervenite cu privire la aceste animale şi pentru corectarea erorilor, cu amendã de la 1.000 lei la 2.000 lei;
j) utilizarea pentru identificarea oficialã a bovinelor a mijloacelor de identificare neaprobate de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei;
k) comercializarea mijloacelor oficiale de identificare a bovinelor neaprobate de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu amendã de la 30.000 lei la 45.000 lei şi cu interzicerea comercializãrii în România a mijloacelor oficiale de identificare a acestor animale;
l) comercializarea de cãtre furnizori a mijloacelor oficiale de identificare a bovinelor imprimate cu coduri de identificare care nu au fost alocate de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor respectivilor furnizori, cu amendã de la 30.000 lei la 45.000 lei şi cu interzicerea comercializãrii sau furnizãrii în România a mijloacelor oficiale de identificare a animalelor;
m) neînregistrarea în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor de cãtre furnizori a codurilor unice de identificare imprimate pe mijloacele oficiale de identificare a bovinelor furnizate, cu amendã de la 5.000 lei la 7.000 lei;
n) nerespectarea de cãtre proprietari a prevederilor art. 6^3 alin. (1) şi (3), cu amendã de la 1.000 lei la 2.000 lei."
5. Articolul 15 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre inspectorii autoritãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente."
ART. 20
<>Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 94 din 31 ianuarie 2004, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 15, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru efectuarea în exploataţiile nonprofesionale a unor activitãţi sanitar-veterinare cuprinse în programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi a altor acţiuni prevãzute în alte programe naţionale, pe care Autoritatea trebuie sã le punã în aplicare, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti pot încheia contracte cu medicii veterinari, organizaţi în condiţiile legii, sau pot angaja personal sanitar-veterinar propriu, în condiţiile legii, în situaţiile în care nu se pot încheia contracte cu medicii veterinari, organizaţi în condiţiile legii."
2. La articolul 15, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Pentru efectuarea în exploataţiile comerciale a unor acţiuni de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, proprietarii acestor exploataţii încheie contracte cu medicii veterinari, organizaţi în condiţiile legii."
3. La articolul 15, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi pentru alte acţiuni prevãzute în alte programe naţionale, pe care Autoritatea trebuie sã le punã în aplicare, precum şi tarifele aferente acestora, în situaţia în care aceste acţiuni sunt realizate de medici veterinari de liberã practicã împuterniciţi, se aprobã anual prin hotãrâre a Guvernului."
4. La articolul 20, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) În vederea mişcãrii animalelor şi a aplicãrii conceptului de zonare şi regionalizare, autoritatea sanitarveterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti defineşte sau calificã statusul de sãnãtate a animalelor aflate în obiectivele prevãzute la art. 18 alin. (1) şi a zonelor sau regiunilor epidemiologice din România, în raport cu bolile specifice ale animalelor, stabilite de Autoritate, în baza programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, în condiţiile prevãzute de legislaţia sanitar-veterinarã în vigoare."
5. La articolul 48 alineatul (2), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) efectuarea unor acţiuni cuprinse în programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor;".
6. La articolul 48 alineatul (2), literele d) şi e) se abrogã.
ART. 21
(1) Contractele de servicii în curs de executare continuã sã îşi producã efectele potrivit prevederilor legale care au stat la baza încheierii acestora.
(2) Procedurile de atribuire în curs de desfãşurare la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã continuã sã îşi producã efectele potrivit prevederilor legale care au stat la baza iniţierii acestora.
ART. 22
Prevederile art. 14 şi art. 19 pct. 4 intrã în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe de urgenţã.
ART. 23
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã se abrogã <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 127/2003 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 931 din 23 decembrie 2003, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 118/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
---------------
Preşedintele Autoritãţii
Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Zlotea

Ministrul agriculturii
şi dezvoltãrii rurale,
Mihail Dumitru

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Şeful Departamentului
pentru Afaceri Europene,
Bogdan Mãnoiu

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Reglementarea
şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice,
Cristina Trãilã

Bucureşti, 24 martie 2010.
Nr. 23.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016