Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDONANTA DE URGENTA nr. 201 din 4 decembrie 2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 826 din 9 decembrie 2008
Având în vedere necesitatea adoptãrii rapide a unui cadru juridic în conformitate cu reglementãrile Uniunii Europene, necesar administrãrii sectorului fitosanitar, se impune adoptarea prezentului act normativ în regim de urgenţã, în scopul:
- prevenirii introducerii şi rãspândirii organismelor de carantinã dãunãtoare plantelor şi produselor vegetale;
- asigurãrii eliberãrii unui paşaport fitosanitar valabil atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul Comunitãţii Europene;
- facilitãrii schimburilor comerciale, respectiv stimulãrii circulaţiei intracomunitare şi a exportului de plante şi produse vegetale.
În considerarea faptului cã aceste elemente vizeazã interesul naţional privind sãnãtatea plantelor şi constituie situaţii de urgenţã şi extraordinare a cãror reglementare nu poate fi amânatã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.
ARTICOL UNIC
<>Ordonanţa Guvernului nr. 136/2000 privind mãsurile de protecţie împotriva introducerii şi rãspândirii organismelor de carantinã dãunãtoare plantelor sau produselor vegetale în România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 431 din 2 septembrie 2000, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 214/2001 , se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2, literele a), c), g), h), i), j) şi n) se abrogã.
2. La articolul 10, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Unitãţile fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi inspectoratele de carantinã fitosanitarã vamalã elibereazã un paşaport fitosanitar valabil pe teritoriul României, pe teritoriul Comunitãţii Europene sau pentru o zonã protejatã, dupã caz, în situaţia în care în urma controlului fitosanitar efectuat se constatã cã plantele, produsele vegetale sau alte obiecte întrunesc cerinţele specifice stabilite de reglementãrile fitosanitare în vigoare."
3. La articolul 13, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Importul şi tranzitul de plante şi produse vegetale se efectueazã numai prin punctele de trecere a frontierei de stat în care este organizat control fitosanitar şi se referã la:
a) plantele şi produsele vegetale supuse controlului fitosanitar, listate în partea B din anexa nr. V la <>Hotãrârea Guvernului nr. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind mãsurile de protecţie împotriva introducerii şi rãspândirii organismelor de carantinã dãunãtoare plantelor sau produselor vegetale în România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) exemplarele speciilor de plante prevãzute în anexele la Regulamentul Consiliului (CE) nr. 338/97 din 9 decembrie 1996 privind protecţia speciilor faunei şi florei sãlbatice prin controlul comerţului cu acestea, conform legislaţiei specifice în vigoare, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene, seria L, nr. 61 din 3 martie 1997."
4. La articolul 13, dupã alineatul (1) se introduc douã noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Importul şi tranzitul de plante şi produse vegetale care conţin sau constau în organisme modificate genetic ori o combinaţie de asemenea organisme, definite conform legislaţiei specifice în vigoare, sunt permise doar prin punctele de trecere a frontierei de stat în care sunt organizate controale fitosanitare, sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
(1^2) Exportul de plante şi produse vegetale se efectueazã prin toate punctele de trecere a frontierei de stat deschise potrivit legii, cu excepţia:
a) plantelor şi produselor vegetale care conţin sau constau în organisme modificate genetic, a produselor alimentare de origine nonanimalã supuse controlului pentru siguranta alimentelor pentru care exportul este permis doar prin punctele de trecere a frontierei de stat în care sunt organizate controale fitosanitare, sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, conform legislaţiei în vigoare;
b) exemplarelor aparţinând speciilor de plante prevãzute în anexele la Regulamentul Consiliului (CE) nr. 338/97 din 9 decembrie 1996, pentru care exportul este permis doar prin punctele de trecere a frontierei de stat în care este organizat control fitosanitar şi care sunt notificate Comisiei Europene conform art. 12 alin. (3) din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 338/97."
5. La articolul 15, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prevederile alin. (1) referitoare la contravenţii se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
6. Articolul 16 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Se sancţioneazã cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei efectuarea operaţiunilor de import, export, circulaţie intracomunitarã, transport şi comercializare a plantelor, produselor vegetale şi altor obiecte care nu respectã exigenţele fitosanitare prevãzute de legislaţia fitosanitarã, precum şi nerespectarea/neaplicarea mãsurilor fitosanitare prevãzute de legislaţia fitosanitarã în vigoare, în cazul depistãrii unui organism de carantinã."
7. În tot cuprinsul ordonanţei, urmãtoarele sintagme şi denumiri se înlocuiesc astfel:
a) sintagma "plante, produse vegetale şi/sau articole reglementate" cu sintagma "plante, produse vegetale şi/sau alte obiecte";
b) denumirea "Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei" cu denumirea "Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale";
c) sintagma "direcţiile fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti" cu sintagma "unitãţile fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti";
d) denumirea "Ministerul de Interne" cu denumirea "Ministerul Internelor şi Reformei Administrative";
e) denumirea "Ministerul Finanţelor" cu denumirea "Ministerul Economiei şi Finanţelor".
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii
şi dezvoltãrii rurale,
Dacian Cioloş
p. Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Paul Victor Dobre,
secretar de stat
Ministrul mediului
şi dezvoltãrii durabile,
Attila Korodi
Ministrul economiei
şi finanţelor,
Varujan Vosganian
Bucureşti, 4 decembrie 2008.
Nr. 201.
----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: