──────────────
*) A se vedea Ordinul ministrului industriei şi resurselor şi al ministrului administraţiei publice nr. 265/503/2001 pentru aprobarea Normelor privind procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a autorizaţiei de colectare a deşeurilor industriale reciclabile de la persoane fizice şi a Normelor privind procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a autorizaţiei de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 566 din 11 septembrie 2001.
ART. 10
(1) Taxa de obţinere, respectiv de prelungire a autorizaţiei de valorificare, se stabileşte la nivelul de 500.000 lei, respectiv 100.000 lei, pentru fiecare grupa de deşeuri industriale reciclabile, nominalizatã în anexa nr. 1.
(2) Taxele prevãzute la alin. (1) se achitã anticipat şi se fac venit la bugetul de stat.
(3) La propunerea Ministerului Industriei şi Resurselor, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, taxele de obţinere, respectiv de prelungire a autorizaţiei de valorificare, pot fi actualizate prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 11
Agenţii economici specializaţi în activitãţi de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile sunt obligaţi sa livreze materiile prime secundare sau produsele reutilizabile obţinute, numai însoţite de documente de certificare a calitãţii sau de certificate de garanţie, dupã caz, conform reglementãrilor în vigoare.
ART. 12
Agenţii economici care deţin, colecteazã şi/sau valorifica deşeuri industriale reciclabile sunt obligaţi sa ţinã evidenta lor, sa raporteze şi sa furnizeze informaţii la cererea persoanelor cu drept de control, conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta şi ale celorlalte reglementãri în vigoare.
ART. 13
Nerespectarea obligaţiilor prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta constituie contravenţii, dacã, potrivit legii, nu sunt considerate infracţiuni, şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei şi confiscarea contravalorii deşeurilor industriale reciclabile derulate cu nerespectarea prevederilor art. 5, art. 7 alin. (1), (4) şi (5) şi ale art. 8 alin. (1);
b) cu amenda de la 200.000.000 lei la 400.000.000 lei şi anularea autorizaţiei de colectare pentru nerespectarea prevederilor art. 7 alin (2);
c) cu amenda de la 15.000.000 lei la 30.000.000 lei pentru nerespectarea prevederilor art. 12;
d) cu amenda de la 2.000.000 lei la 20.000.000 lei pentru nerespectarea prevederilor art. 11;
e) cu amenda de la 5.000.000 lei la 10.000.000 lei pentru nerespectarea prevederilor art. 6.
ART. 14
(1) Falsul în declaraţia deţinãtorului de deşeuri industriale reciclabile referitoare la provenienta acestora, precum şi furturile sau sustragerile de materiale, produse sau echipamente în vederea valorificãrii ca deseu constituie infracţiune şi se pedepseşte conform Codului penal.
(2) Dacã furturile sau sustragerile de materiale, produse şi echipamente în vederea valorificãrii pun în pericol mediul, precum şi sãnãtatea şi/sau siguranta populaţiei, aceasta constituie infracţiune şi se pedepseşte ca agravantã conform Codului penal.
ART. 15
(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de persoanele împuternicite în acest scop de Ministerul Industriei şi Resurselor, Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului, Ministerul de Interne, Ministerul Administraţiei Publice, Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei şi de Ministerul Finanţelor Publice, dupã caz.
(2) Contravenţiilor prevãzute la <>art. 13 le sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu excepţia art. 25-27*).
(3) Deşeurile industriale reciclabile a cãror provenienta nu poate fi doveditã ca fiind legalã sau care fac obiectul valorificãrii ori al unor acte sau fapte de comerţ neconforme cu prevederile legale se confisca şi se valorifica în condiţiile legii, contravaloarea acestora fãcându-se venit la bugetul local al localitãţii în a carei raza teritorialã s-a fãcut constatarea faptica, dacã acestea nu au fost returnate celor în drept.
────────────────────
*) <>Legea nr. 32/1968 a fost abrogatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 410 din 25 iulie 2001.
ART. 16
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta se abroga <>Ordonanta Guvernului nr. 33/1995 privind mãsuri pentru colectarea, reciclarea şi reintroducerea în circuitul productiv a deşeurilor refolosibile de orice fel, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 202 din 31 august 1995, aprobatã prin <>Legea nr. 137/1996 .
ANEXA 1
GRUPE
de deşeuri industriale reciclabile
Deşeuri metalice feroase
Deşeuri metalice neferoase
Deşeuri de hârtii-cartoane
Deşeuri de sticla (sparturi de sticla)
Deşeuri de mase plastice
Deşeuri de cauciuc (anvelope uzate, camere de aer şi articole din cauciuc uzate)
Deşeuri textile
ANEXA 2
DEFINIREA
termenilor specifici
Deseu - orice substanta sau orice produs din categoriile prevãzute în anexa nr. 1, pe care deţinãtorul nu îl mai utilizeazã sau pe care are intenţia ori obligaţia sa nu îl mai utilizeze
Colectare - strângerea, sortarea şi/sau regruparea (depozitarea temporarã) a deşeurilor în vederea transportãrii lor spre valorificare
Valorificare - orice operaţiune de dezmembrare, sortare, reciclare, tãiere, maruntire, presare, balotare, topireturnare, pretratare, amestec sau alta operaţiune care determina schimbarea naturii sau a compoziţiei, efectuatã asupra unui deseu industrial prin procedee industriale, în vederea reutilizarii
Deţinãtor - persoana fizica sau juridicã ce deţine la un moment dat, sub orice forma, deşeuri industriale reciclabile
Gestionare - colectarea, transportul, valorificarea şi eliminarea deşeurilor, inclusiv supravegherea zonelor de depozitare dupã închiderea acestora
Reciclare - operaţiunea de reprelucrare într-un proces de producţie a deşeurilor industriale pentru a fi reutilizate în scopul iniţial sau pentru alte scopuri.
────────────────