Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 152 din 5 octombrie 2000  pentru modificarea si completarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 privind infiintarea, organizarea si functionarea Oficiului National al Cinematografiei si constituirea Fondului cinematografic national    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 152 din 5 octombrie 2000 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 privind infiintarea, organizarea si functionarea Oficiului National al Cinematografiei si constituirea Fondului cinematografic national

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 517 din 20 octombrie 2000
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional al Cinematografiei şi constituirea Fondului cinematografic naţional, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 282 din 18 iunie 1999, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. La articolul 3, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Oficiul Naţional al Cinematografiei este condus de un preşedinte şi de un vicepreşedinte. Preşedintele şi vicepreşedintele sunt numiţi în funcţii de primul-ministru. În structura Oficiului Naţional al Cinematografiei va fi prevãzut şi postul de secretar general, numit în funcţie pe baza de concurs sau de examen."

2. La articolul 5, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Patrimoniul cinematografiei naţionale, aflat în administrarea Oficiului Naţional al Cinematografiei, este format din:
a) cinematografele aflate în administrarea Oficiului Naţional al Cinematografiei prin intermediul Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatãrii Filmelor - România-Film Bucureşti;
b) drepturile de exploatare a filmelor româneşti de toate genurile (lungmetraj, scurtmetraj, filme documentare, filme de animatie), realizate cu finanţare integrala de la bugetul de stat sau de la bugetele unitãţilor cinematografice de stat;
c) materialele rãmase în urma finalizarii productiilor realizate cu finanţare integrala de la bugetul de stat sau de la bugetele unitãţilor cinematografice de stat, care pot fi utilizate în producerea de noi filme, cum ar fi: obiecte de recuzita, mobilier, costume, arme, decoruri sau elemente de decor achiziţionate ori confectionate pe costurile filmelor respective, aflate în orice loc de depozitare;
d) materialele nemontate ale filmelor documentare şi de animatie, negativul şi materialele primare ale acestora, realizate cu finanţare integrala de la bugetul de stat sau de la bugetele unitãţilor cinematografice de stat aflate în administrarea Arhivei Naţionale de Filme."

3. La articolul 6, dupã litera m) se introduc literele n) şi o) cu urmãtorul cuprins:
"n) asigura resursele financiare necesare pentru întreţinerea, conservarea, restaurarea, reconditionarea şi exploatarea filmelor, precum şi a altor bunuri care fac parte din patrimoniul cinematografiei naţionale;
o) acorda sprijin financiar - sub forma de credit rambursabil fãrã dobanda - pentru producerea şi/sau distribuirea filmelor româneşti. Oficiul Naţional al Cinematografiei acorda sprijin financiar nerambursabil din veniturile extrabugetare şi pentru conservarea patrimoniului cinematografic naţional."

4. Dupã articolul 6 se introduce articolul 6^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 6^1. - (1) Pot beneficia de sprijin financiar acordat potrivit art. 6 lit. o) persoanele fizice sau juridice romane care prezintã proiecte de film sau de scenariu care îndeplinesc cel puţin doua dintre urmãtoarele condiţii:
a) cel puţin doi dintre autorii filmului (scenarist, regizor sau compozitor), jumãtate din numãrul actorilor din rolurile principale, jumãtate din numãrul tehnicienilor şi jumãtate din numãrul muncitorilor sa fie cetãţeni romani;
b) filmarile sa aibã loc, în proporţie de doua treimi, în România; în cazul în care subiectul filmului impune altfel, compensarea se face prin alte servicii de specialitate efectuate în România, cum sunt: montaj, sonorizare, lucrãri de laborator, precum şi alte operaţiuni tehnice;
c) în cazul coproductiilor care nu îndeplinesc condiţiile prevãzute la lit. a), pot beneficia de sprijin financiar coproductiile cu doi coproducatori, în care partea romana are o cota de participare de minimum 30% din bugetul filmului ori o contribuţie majoritara la coproductiile cu trei coproducatori, fãrã a include în buget costurile pentru scenariu, regizor, producãtor executiv, compozitor şi interpret principal. În cazul coproductiilor din cea de-a doua categorie, realizate în cadrul programelor europene Eurimages, Media II etc., cota partii romane poate fi mai mica, în conformitate cu aceste programe. Coproductiile care îndeplinesc condiţiile prevãzute la lit. a) şi b), indiferent de mãrimea contribuţiei partii romane, pot beneficia integral de sprijin financiar. De asemenea, pot beneficia de sprijin financiar şi productiile cu capital integral strãin, dacã îndeplinesc condiţiile prevãzute la lit. a) şi b).
(2) Detalierea condiţiilor prevãzute la alin. (1) se stabileşte de Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei."

5. La articolul 7, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei este alcãtuit din preşedintele, vicepreşedintele Oficiului Naţional al Cinematografiei şi 15 membri."

6. La articolul 7, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În cadrul Consiliului Oficiului Naţional al Cinematografiei 13 membri sunt numiţi de preşedintele Oficiului Naţional al Cinematografiei dintr-un numãr de doua propuneri pentru fiecare loc, formulate de urmãtoarele persoane juridice:
a) Uniunea Cineaştilor din România - 2 membri; alte asociaţii şi uniuni ale creatorilor - un membru;
b) societãţile comerciale care au ca obiect de activitate exploatarea filmelor în sãlile de cinematograf - 2 membri;
c) societãţile comerciale a cãror activitate principala este producţia de film - 3 membri;
d) societãţile comerciale a cãror activitate principala este distribuirea de film - 2 membri;
e) Societatea Romana de Televiziune - un membru;
f) societãţile de televiziune private, pe unde hertziene, cu transmisie terestra sau prin satelit, şi societãţile de televiziune prin cablu - 2 membri;"

7. La articolul 7, dupã alineatul (5) se introduce alineatul (6) cu urmãtorul cuprins:
"(6) Agenţii economici prevãzuţi la alin. (3) lit. b)-d) şi f), care au ca asociaţi acţionari sau structuri de conducere formate din aceleaşi persoane fizice sau juridice, nu pot face propuneri decât pentru un membru al consiliului, indiferent de domeniul în care îşi desfãşoarã activitatea."

8. La articolul 8, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Mandatul membrilor Consiliului Oficiului Naţional al Cinematografiei este de 2 ani; membrii consiliului nu pot sa exercite mai mult de doua mandate, care pot fi succesive."

9. La articolul 9, litera f) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"f) stabilirea strategiei, a principiilor şi a prioritatilor de alocare a sumelor din Fondul cinematografic naţional pentru sprijinul producţiei şi/sau distribuirii filmului romanesc, precum şi pentru conservarea patrimoniului cinematografic naţional."

10. La articolul 10, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei stabileşte componenta comisiilor de acordare a sprijinului financiar pentru producţia şi distribuirea filmului romanesc."

11. La articolul 12, litera c) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"c) o contribuţie de 1,5% din preţul de vânzare cu ridicatã al casetelor video înregistrate, care se adauga la preţul acestora, plãtibile de agentul economic care face vânzarea cãtre public şi care este autorizat ca atare. Agenţii economici distribuitori angro de casete video înregistrate sunt obligaţi sa transmitã Oficiului Naţional al Cinematografiei, pentru vânzãrile efectuate, liste cu contractele de vânzare, cuprinzând valoarea acestora, precum şi denumirea agenţilor economici cumpãrãtori, pana la data de 25 a lunii în curs pentru luna anterioarã;"

12. La articolul 12, litera d) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"d) o contribuţie de 3% din preţul minutelor de publicitate plãtite pentru difuzare de agenţiile de publicitate sau de un alt agent economic pentru cumpãrarea acestor minute de publicitate direct de la Societatea Romana de Televiziune şi de la posturile de televiziune private cu difuzare pe cale radioelectrica sau prin satelit ori indirect de la orice agent economic vânzãtor de minute de publicitate pentru aceste televiziuni, care se adauga la acest preţ. Agenţiile de publicitate sau agenţii economici care cumpara aceste minute sunt obligaţi sa transmitã Oficiului Naţional al Cinematografiei lista cu contractele de cumpãrare a minutelor de publicitate, cuprinzând valoarea acestora, precum şi denumirea agenţilor economici vânzãtori, pana la data de 25 a lunii în curs pentru luna anterioarã. Obligaţia de a plati aceasta contribuţie revine agenţiei de publicitate sau agentului economic cumpãrãtor al acestor minute. În cazul în care cumpãrarea acestor minute se face prin sistem barter în vederea realizãrii unei producţii sau în alte scopuri, valoarea de 3% se calculeazã plecand de la valoarea barterului respectiv, iar obligaţia de plata revine agentului economic care realizeazã producţia finanţatã prin acest barter;"

13. La articolul 12, litera f) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"f) o contribuţie din încasãrile provenite din difuzarea filmelor pe orice fel de suport, în cinematografe sau în alte spaţii destinate vizionarii cu public, al carei cuantum este de 8% pentru toate filmele, cu excepţia filmelor care au interdicţie de vizionare pentru minori care este de 20%. Aceasta contribuţie se plãteşte în procente egale de 50% de cãtre distribuitori şi exploatanti;"

14. La articolul 12, litera h) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"h) cesiunea drepturilor de exploatare a filmelor româneşti realizate cu finanţare integrala de la bugetul de stat sau de la bugetele unitãţilor cinematografice de stat, produse înainte de data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, cu respectarea legislaţiei privind dreptul de autor şi drepturile conexe;"

15. La articolul 12, litera k) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"k) exploatarea, comercializarea sau închirierea obiectelor de recuzita, a armelor, decorurilor sau a elementelor de decor care au fost achiziţionate ori confectionate şi contabilizate pe costuri în timpul producţiei filmelor finanţate integral de la bugetul de stat sau de la bugetele unitãţilor cinematografice de stat şi realizate înainte de data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, cu respectarea legislaţiei privind dreptul de autor;"

16. La articolul 12, litera l) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"l) o taxa de 0,5% din bugetul aferent filmarilor în România, achitatã de producãtor sau de reprezentantul delegat al acestuia, pentru autorizarea echipelor strãine de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei. În cazul în care filmarile în România sunt asigurate de un prestator autohton autorizat, acesta are responsabilitatea de a achitã taxa de 0,5% aplicabilã filmarilor realizate pe teritoriul României. Se considera prestãri de servicii şi coproductiile la care aportul în numerar al partii romane este mai mic de 5% din valoarea costurilor definitive ale filmarilor realizate pe teritoriul României;"

17. La articolul 12, litera m) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"m) o contribuţie de 2% aplicatã asupra veniturilor realizate lunar de agenţii economici prin încasarea taxelor de abonament plãtite pentru recepţia prin cablu a emisiunilor de televiziune;"

18. La articolul 12, dupã litera m) a alineatului (1) se introduce litera n) cu urmãtorul cuprins:
"n) alte activitãţi realizate direct de Oficiul Naţional al Cinematografiei."

19. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Contribuţiile prevãzute la art. 12 alin. (1) lit. d) şi e) se pot reduce cu 50% la solicitarea posturilor de televiziune sau a agenţilor economici vânzãtori ori cumpãrãtori ai acestor minute, cu obligaţia de a utiliza integral sumele provenite din aceasta reducere pentru participarea directa la producţia unor filme realizate cu sprijinul financiar al Oficiului Naţional al Cinematografiei, în condiţiile prevãzute la art. 6^1 alin. (1), şi destinate proiectãrii în cinematografe sau în alte sali destinate vizionarii cu public, indiferent de suportul pe care se produc sau se difuzeazã.
(2) Solicitarea reducerii prevãzute la alin. (1) va fi însoţitã de urmãtoarele documente:
a) un contract ferm de coproductie sau de finanţare, cu titlu executoriu, pentru filmul la care se solicita reducerea, cu indicarea titlului filmului şi a cuantumului participãrii agentului economic solicitant al reducerii la producţia respectiva;
b) bugetul filmului pentru care s-a solicitat reducerea, cuprinzând planificarea calendaristicã şi financiarã, cu indicarea cuantumului şi a termenelor de plata a contribuţiei solicitantului reducerii.
(3) Aprobarea cererii de reducere se comunica în scris de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei solicitanţilor, iar sumele rezultate din aceste reduceri se vor vira de cãtre agenţiile de publicitate sau de agenţii economici cumpãrãtori de minute de publicitate direct cãtre posturile de televiziune sau cãtre agenţii economici solicitanti ai reducerii, în urma unei notificãri scrise din partea Oficiului Naţional al Cinematografiei.
(4) Contribuţia prevãzutã la art. 12 alin. (1) lit. f) se poate reduce cu 50% la solicitarea agentului economic plãtitor, cu obligaţia de a utiliza integral sumele provenite din aceasta reducere pentru avansurile de distribuire sau pentru difuzarea şi promovarea unui film realizat cu sprijinul financiar al Oficiului Naţional al Cinematografiei, în condiţiile prevãzute la art. 6^1 alin. (1).
(5) Reducerile prevãzute la alin. (4) se acorda numai în cazul în care solicitantul prezintã Oficiului Naţional al Cinematografiei pana în ziua de 25 a ultimei luni din trimestru bugetul de cheltuieli pentru filmele care urmeazã sa fie promovate, distribuite sau exploatate în trimestrul urmãtor.
(6) În cazul în care reducerea acordatã potrivit alin. (1) şi (4) nu a fost utilizata în totalitate pana la data de 31 decembrie a anului în curs, conform aprobãrii Oficiului Naţional al Cinematografiei, suma rãmasã disponibilã, inclusiv majorãrile şi penalizãrile calculate potrivit prezentei ordonanţe de urgenta de la data aprobãrii reducerii, va fi virata Oficiului Naţional al Cinematografiei pana la data de 25 ianuarie a anului urmãtor celui în care s-a solicitat reducerea, dupã cum urmeazã:
a) de cãtre posturile de televiziune şi de agenţii vânzãtori şi/sau cumpãrãtori de minute de publicitate pentru contribuţiile prevãzute la art. 12 alin. (1) lit. d) şi e);
b) de cãtre distribuitorii sau exploatantii beneficiari ai reducerii pentru contribuţiile prevãzute la art. 12 alin. (1) lit. f)."

20. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Sumele gestionate de Oficiul Naţional al Cinematografiei prin Fondul cinematografic naţional vor fi utilizate cu prioritate pentru acordarea de sprijin financiar sub forma de credit rambursabil fãrã dobanda producãtorilor şi/sau distribuitorilor de filme de toate genurile: scurtmetraj şi lungmetraj de ficţiune, documentar, film experimental sau de animatie, pe orice fel de suport, cu condiţia ca filmul sa fie realizat potrivit prevederilor art. 6^1 alin. (1).
(2) Sprijinul financiar selectiv sub forma de credit rambursabil fãrã dobanda se poate acorda pentru filme, indiferent de suport, destinate proiectiei în cinematografe sau în alte spaţii destinate vizionarii cu public, în urmãtoarele situaţii:
a) pentru producţia de filme de lung metraj a cãror durata depãşeşte 60 de minute;
b) pentru rescrierea scenariului;
c) pentru debut regizoral;
d) pentru filme a cãror durata de proiectie este mai mica de 60 de minute, indiferent de gen, inclusiv pentru proiecte de diploma ale studenţilor din învãţãmântul de profil;
e) pentru distribuirea de filme;
f) pentru succes.
(3) Sprijinul financiar selectiv sub forma de credit se poate acorda de Oficiul Naţional al Cinematografiei pe baza avizului comisiilor pentru sprijin financiar selectiv pentru producţie şi/sau distribuire. El se acorda o singura data pentru acelaşi proiect.
(4) Cererile pentru sprijin financiar selectiv sub forma de credit pentru producţia de film pot fi depuse de cãtre scenaristi, regizori scenaristi sau de producãtori, cu condiţia ca aceştia sa aibã cetãţenia romana sau sa fie cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ori sa aibã statut de rezident în România sau sa aibã sediul social în România ori într-un stat membru al Uniunii Europene.
(5) Sumele ce se constituie în sprijin financiar din Fondul cinematografic naţional nu pot fi cheltuite decât pe teritoriul României."

21. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - (1) Sprijinul financiar selectiv sub forma de credit se poate acorda de cãtre comisiile de sprijin financiar selectiv pentru producţie şi/sau distribuire în doua sesiuni pe an.
(2) Comisiile pentru acordarea sprijinului financiar selectiv pentru producţie şi/sau distribuire sunt compuse fiecare din câte 7 membri titulari şi 3 membri supleanţi şi sunt alcãtuite din preşedinte, vicepreşedinte şi 5 membri. Ele sunt desemnate de Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei pe o perioada de un an. Membrii comisiei pentru acordarea sprijinului financiar selectiv pentru producţie sunt numiţi dintre:
a) producãtori cu experienta în producţia de film pe orice fel de suport;
b) scenaristi;
c) regizori;
d) distribuitori cu activitate în domeniu de cel puţin 3 ani;
e) critici de film.
Comisia pentru acordarea sprijinului financiar selectiv sub forma de credit pentru distribuire va fi stabilitã de Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei.
(3) Înaintea începerii dezbaterilor membrii comisiei pentru acordarea sprijinului financiar selectiv vor depune la Oficiul Naţional al Cinematografiei o declaraţie pe propria rãspundere, din care sa rezulte ca nici ei, nici rudele lor pana la gradul al doilea inclusiv nu au legatura direct sau indirect cu solicitantii creditelor. Comisia îşi desfãşoarã activitatea şi delibereazã potrivit regulamentului şi criteriilor aprobate de Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei. Hotãrârile comisiei se iau prin vot deschis cu majoritatea simpla din numãrul total al membrilor, urmând ca pentru argumentarea hotãrârii sale comisia sa redacteze o motivare scrisã în termen de 10 zile de la deliberare. Hotãrârile comisiei pot fi contestate, în termen de 30 de zile de la comunicare, la Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei.
(4) Evaluarea proiectelor pentru acordarea sprijinului financiar selectiv sub forma de credit pentru producţie se face în doua etape:
a) în prima etapa comisia prevãzutã la alin. (2) evalueaza şi selecteaza scenariile prezentate. Hotãrârea comisiei se comunica solicitanţilor printr-o scrisoare care certifica selectarea proiectului pentru acordarea sprijinului financiar de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei. Aceasta hotãrâre este valabilã 12 luni; dacã în acest interval finanţarea filmului nu a putut fi realizatã, hotãrârea comisiei îşi pierde valabilitatea. În cazuri bine motivate Oficiul Naţional al Cinematografiei poate prelungi acest termen cu încã un an;
b) în a doua etapa o comisie financiarã compusa din preşedintele Oficiului Naţional al Cinematografiei, preşedinţii de comisii, câte un specialist din domeniul producţiei, distribuirii şi exploatãrii de filme studiazã dosarul de finanţare şi decide procentul de sprijin financiar.
(5) Modalitãţile de plata ca şi cele de rambursare sunt precizate printr-un contract semnat de preşedintele Oficiului Naţional al Cinematografiei şi producãtor.
(6) Hotãrârile comisiei pentru acordarea sprijinului financiar selectiv pot fi contestate în termen de 30 de zile de la comunicare la Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei."

22. Dupã articolul 17 se introduce articolul 17^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 17^1. - (1) Sprijinul financiar pentru distribuirea de filme româneşti se poate acorda societãţilor de distribuire de filme, care au autorizaţie de funcţionare eliberata de Oficiul Naţional al Cinematografiei.
(2) Sprijinul financiar pentru distribuirea de filme poate fi acordat unei societãţi de distribuire de filme, în vederea asigurãrii distribuirii proiectelor de film finanţate de Oficiul Naţional al Cinematografiei, în urmãtoarele situaţii:
a) pentru copiile de tiraje al cãror numãr este stabilit pe baza bugetului de distribuire aprobat de comisia pentru acordarea sprijinului financiar selectiv pentru distribuire;
b) pentru campania de promovare a proiectelor de film finanţate de Oficiul Naţional al Cinematografiei."

23. La articolul 18, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - (1) Sumele reprezentând sprijin financiar pentru producţie sunt alocate în urmãtoarele cuantumuri:
a) pentru filmele de lung metraj de ficţiune suma totalã nu poate depãşi 65% din valoarea devizului şi se acorda în doua etape: în prima etapa, o suma reprezentând pana la 49% din valoarea devizului, iar în a doua etapa, diferenţa pana la suma totalã aprobatã, în urma unui audit financiar care sa certifice corecta folosire a sumei acordate în prima etapa;
b) pentru filmele de debut, precum şi pentru filmele documentare, de animatie şi de scurt metraj suma totalã nu poate depãşi 85% din valoarea devizului şi se acorda în doua etape: în prima etapa, o suma reprezentând pana la 75% din valoarea devizului, iar în a doua etapa, diferenţa pana la suma totalã aprobatã, în urma unui audit financiar care sa certifice corecta folosire a sumei acordate în prima etapa."

24. La articolul 18, dupã alineatul (4) se introduc alineatele (5), (6), (7), (8) şi (9) cu urmãtorul cuprins:
"(5) În cazuri excepţionale, altele decât cele prevãzute la alin. (4), în care se constata incapacitatea producãtorului de a termina filmul, Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei poate aproba acordarea unei finantari cu depãşirea procentului prevãzut la alin. (1).
(6) În situaţia prevãzutã la alin. (5) negativul filmului trece în proprietatea statului roman şi în administrarea Oficiului Naţional al Cinematografiei.
(7) Atunci când depãşirea procentului prevãzut la alin. (1) este determinata de încãlcarea clauzelor contractuale de cãtre beneficiarul creditului sau de cãtre un coproducator al acestuia, Oficiul Naţional al Cinematografiei poate prelua producţia filmului sau poate desemna prin licitaţie un alt producãtor pentru finalizarea filmului.
(8) În situaţia prevãzutã la alin. (7) Oficiul Naţional al Cinematografiei este obligat sa recupereze cu prioritate sumele acordate sub forma de credit beneficiarului iniţial.
(9) Contribuţia beneficiarului iniţial al creditului va fi recuperatã de acesta numai dupã achitarea integrala a datoriei cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei."

25. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - (1) Persoana fizica sau juridicã romana care solicita sprijinul financiar sub forma de credit pentru producţie şi/sau distribuire ori pentru succes trebuie sa facã dovada unui aport propriu la finanţarea proiectului, în valoare de minimum 5% din bugetul total al producţiei sau al distribuirii filmului, din care o cota-parte trebuie sa fie în numerar sau scrisoare de garanţie bancarã. Cota-parte se stabileşte anual de Oficiul Naţional al Cinematografiei în funcţie de evoluţia situaţiei agenţilor economici producãtori sau distribuitori.
(2) Prima rata a sprijinului financiar pentru producţie şi/sau distribuire se plãteşte numai dupã prezentarea documentelor justificative privind cheltuirea cotei-pãrţi prevãzute la alin. (1).
(3) Solicitantii sprijinului financiar trebuie sa facã dovada ca au obţinut cesiunea drepturilor de realizare a adaptãrii, ca opera derivata, iar în cazul distribuitorilor de film, drepturile exclusive pentru exploatarea filmului de la toţi titularii de drepturi."

26. La articolul 20, alineatele (1), (2), (5) şi (9) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) Realizarea copiei standard nu trebuie sa depãşeascã 24 de luni de la încheierea contractului dintre Oficiul Naţional al Cinematografiei şi producãtor. În cazuri bine justificate Oficiul Naţional al Cinematografiei, în urma unui raport documentat, poate prelungi termenul de finalizare a producţiei cu încã un an.
(2) Contractul de acordare a sprijinului financiar va prevedea ca Oficiul Naţional al Cinematografiei sa poatã suspenda efectuarea plãţilor sau, dupã caz, sa rezilieze unilateral contractul în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) beneficiarul sprijinului financiar nu prezintã situaţia cheltuielilor efectuate şi documentele justificative corespunzãtoare în termen de maximum 15 zile de la data solicitãrii scrise, adresatã de Oficiul Naţional al Cinematografiei;
b) cofinantatorii filmului nu îşi respecta obligaţiile contractuale;
c) se constata ca beneficiarul sprijinului financiar nu îndeplineşte una sau mai multe dintre prevederile art. 19;
d) sprijinul financiar nu este utilizat timp de 6 luni de la data încheierii contractului.
....................
(5) Producţia unui film realizat cu ajutorul creditului pentru producţie ori al creditului pentru distribuire sau pentru succes trebuie sa înceapã în termen de cel mult 6 luni de la acordarea acestuia, iar realizarea copiei standard nu trebuie sa depãşeascã 2 ani de la aceasta data.
...................
(9) În bugetele filmelor realizate potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta vor fi prevãzute în mod obligatoriu primele pentru urmãtoarele asigurãri:
a) asigurarea pentru acoperirea costurilor refilmarii, în cazul deteriorarii sau al dispariţiei negativului filmului ori a benzii video originale;
b) asigurarea pentru acoperirea cheltuielilor de refilmare sau de terminare a filmului în caz de boala sau de deces pentru realizatorii principali: regizor, actorii principali sau alţii asimilaţi acestora;
c) asigurarea recuzitei, a mobilierului şi a decorului la valoarea de înlocuire;
d) asigurarea fata de terţi;
e) asigurarea sumelor în numerar;
f) asigurarea pentru terminarea filmului, la solicitarea Oficiului Naţional al Cinematografiei;"

27. La articolul 20, dupã alineatul (9) se introduce alineatul (10) cu urmãtorul cuprins:
"(10) Asigurãrile prevãzute la alin. (9) vor fi încheiate cu societãţi de asigurare specializate."

28. La articolul 21, alineatele (1), (2) şi (5) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - (1) Sumele acordate anual din Fondul cinematografic naţional creditelor pentru succes nu pot depãşi o treime din totalul sumelor ce constituie acest fond.
(2) Creditul pentru succes se calculeazã prin stabilirea unei sume fixe pentru fiecare dintre spectatorii plãtitori ai unui film realizat în condiţiile art. 6^1 alin. (1), dacã filmul de referinta a avut cel puţin 40.000 de spectatori plãtitori.
...................
(5) Creditul pentru succes se acorda unui producãtor numai pentru producerea unui film nou, realizat în condiţiile art. 6^1 alin. (1)."

29. La articolul 21, dupã alineatul (2) se introduce alineatul (2^1) cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Numãrul de spectatori plãtitori prevãzut la alin. (2) poate fi modificat prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Oficiului Naţional al Cinematografiei."

30. La articolul 22, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) Oficiul Naţional al Cinematografiei poate lua în considerare, cu avizul Consiliului Oficiului Naţional al Cinematografiei, şi alte forme de sprijin financiar din surse extrabugetare pentru realizarea scopurilor sale, în conformitate cu dispoziţiile art. 5 şi 6."

31. La articolul 23, alineatele (4) şi (6) vor avea urmãtorul cuprins:
"(4) Durata de rambursare nu poate depãşi 7 ani; dupã expirarea acestei perioade Oficiul Naţional al Cinematografiei îşi va exercita dreptul de exploatare pana la recuperarea sumelor alocate; în cazul coproductiilor acest drept se referã la finanţarea româneascã.
...................
(6) În cazul în care un agent economic, persoana fizica sau juridicã, contribuie în numerar la producerea sau la distribuirea unui film cu mai mult de 10% din bugetul acestuia, recuperarea acestei contribuţii se face înaintea rambursarii creditului primit cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei."

32. La articolul 24, dupã alineatul (2) se introduc alineatele (3), (4), (5), (6) şi (7) cu urmãtorul cuprins:
"(3) În primul an de exploatare producãtorul este obligat sa ramburseze trimestrial sumele menţionate la alin. (1) pana la data de 25 a ultimei luni din trimestrul respectiv şi sa prezinte documentele referitoare la:
a) sumele încasate;
b) cheltuielile efectuate;
c) copii de pe contractele de vânzare şi de distribuire;
d) sumele care îi revin.
(4) Dupã primul an de exploatare producãtorul va comunica documentele prevãzute la alin. (3), o data pe an, pana la data de 31 ianuarie a anului urmãtor.
(5) Producãtorul este obligat sa ţinã evidenta contabila a încasãrilor pentru fiecare film, pe toatã durata deţinerii drepturilor de exploatare pentru filmul care a avut sprijin financiar din partea Oficiului Naţional al Cinematografiei.
(6) Beneficiarul sprijinului financiar din cadrul Fondului cinematografic naţional este obligat sa deruleze operaţiunile financiare ale proiectului printr-un cont bancar deschis şi utilizat exclusiv în acest scop.
(7) Beneficiarul este obligat sa ţinã evidenta contabila a acestui cont pe toatã durata contractului de sprijin financiar şi sa punã la dispoziţie Oficiului Naţional al Cinematografiei, la cerere, toate documentele contabile corespunzãtoare."

33. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - (1) Proprietatea asupra negativului, precum şi toate drepturile de exploatare a filmului aparţin producãtorului, inclusiv în situaţia în care acesta a beneficiat de sprijin financiar de la Oficiul Naţional al Cinematografiei, cu excepţia situaţiei prevãzute la art. 18 alin. (6).
(2) În termen de 90 de zile de la finalizarea copiei standard sau a matritei video negativul şi materialele primare ale filmului realizat cu sprijin financiar din partea Oficiului Naţional al Cinematografiei se vor depune într-un laborator de prelucrare a peliculei, acceptat atât de Oficiul Naţional al Cinematografiei, cat şi de producãtorul delegat, pe numele tuturor coproducatorilor care au participat la finanţarea filmului, iar costurile depunerii vor fi suportate de pãrţi, în funcţie de procentul de participare la producţia filmului. Pentru filmele 100% producţie româneascã, dupã 3 ani de la premiera materialele prevãzute mai sus se vor depune în aceleaşi condiţii la Arhiva Nationala de Filme, costurile fiind suportate de producãtor. Negativul se va înapoia producãtorului, o data cu restituirea integrala a sumelor acordate.
(3) Pana la data rambursarii integrale a sprijinului financiar primit din cadrul Fondului cinematografic naţional producãtorul (coproducatorul roman, acolo unde este cazul) nu va putea dispune în nici un fel de negativul filmului sau de masterul video fãrã aprobarea expresã a Oficiului Naţional al Cinematografiei.
(4) Agenţii economici care beneficiazã de sprijin financiar din partea Oficiului Naţional al Cinematografiei pentru realizarea unui film au obligaţia de a preda unui depozit autorizat o copie de pe acesta în limba romana pe suportul pe care a fost realizatã versiunea originala, în termen de 90 de zile de la data finalizarii copiei standard.
(5) Nepredarea copiei filmului în termenul prevãzut la alin. (4) se sancţioneazã cu plata unei penalitãţi reprezentând 0,5% pentru fiecare zi de întârziere din valoarea bugetului filmului; sumele încasate în condiţiile prezentului alineat se vãrsa la Fondul cinematografic naţional."

34. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - Nu pot beneficia de sprijin financiar din cadrul Fondului cinematografic naţional:
a) preşedintele şi vicepreşedintele Oficiului Naţional al Cinematografiei, pe timpul mandatului lor;
b) preşedinţii şi membrii comisiilor de evaluare şi cei ai comisiei financiare, pe timpul mandatului lor;
c) personalul angajat cu contract individual de munca în cadrul Oficiului Naţional al Cinematografiei."

35. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 28 se abroga.

36. La articolul 28, alineatul (3) se completeazã cu litera f) cu urmãtorul cuprins:
"f) filmele cu caracter de propaganda electoralã."

37. Articolul 32 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 32. - (1) Persoanele fizice şi juridice care produc, distribuie, multiplica sau difuzeazã filme pe orice fel de suport au obligaţia sa obţinã autorizaţia de funcţionare din partea Oficiului Naţional al Cinematografiei şi sa se înregistreze la Registrul cinematografiei.
(2) În cazul neîndeplinirii obligaţiilor prevãzute la alin. (1) autorizaţia de funcţionare se retrage.
(3) Nerespectarea prevederilor alin. (1) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 25 milioane lei la 50 milioane lei.
(4) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de personalul specializat, autorizat de Oficiul Naţional al Cinematografiei.
(5) Impotriva sancţiunilor prevãzute la alin. (3) agentul economic care se considera nedreptatit se poate adresa cu plângere la judecãtoria în a carei raza teritorialã îşi are sediul."

38. La articolul 33, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - (1) Desfãşurarea unei activitãţi de natura celor prevãzute la art. 32 fãrã autorizaţie de funcţionare eliberata de Oficiul Naţional al Cinematografiei constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu plata unei amenzi cuprinse între 25 milioane lei şi 50 milioane lei şi cu suspendarea activitãţii."

39. Dupã articolul 33 se introduce articolul 33^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 33^1. - Contravenţiilor prevãzute la <>art. 32 şi 33 le sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."

40. La articolul 34, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - (1) În scopul incurajarii filmului romanesc, exploatantii de sali care difuzeazã film romanesc prin proiectarea a minimum 5% din numãrul de spectacole dintr-un an pot beneficia de o reducere cu un punct procentual a contribuţiei prevãzute la art. 12 alin. (1) lit. f)."

ART. 2
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 , republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 282 din 18 iunie 1999, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea acesteia de cãtre Parlament, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
Preşedintele Oficiului Naţional
al Cinematografiei,
Stere Gulea

Ministrul culturii,
Ion Caramitru

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016