Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDONANTA DE URGENTA nr. 136 din 22 septembrie 1999 pentru modificarea si completarea Legii nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 461 din 23 septembrie 1999
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,
Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta de urgenta:
ART. 1
<>Legea nr. 130/1999 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în munca, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 355 din 27 iulie 1999, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Pentru prestarea serviciilor prevãzute în prezenta lege inspectoratele teritoriale de munca vor percepe un comision, stabilit dupã cum urmeazã:
a) 0,75% din fondul lunar de salarii, angajatorilor cãrora le pãstreazã şi le completeazã carnetele de munca;
b) 0,25% din fondul lunar de salarii, angajatorilor cãrora le presteazã serviciile prevãzute la art. 10, constând în verificarea şi certificarea legalitãţii înregistrãrilor efectuate de cãtre aceştia.
(2) Pentru pãstrarea şi completarea carnetelor de munca ale persoanelor care au încheiat contracte de asigurare, direcţiile generale de munca şi protecţie socialã vor percepe un comision de 0,75% calculat la venitul asigurat prevãzut în contractul de asigurare.
(3) Plata comisionului se va efectua pana la sfârşitul lunii urmãtoare celei pentru care este datorat.
(4) Sumele reprezentând comisionul prevãzut la alin. (1) şi (2) se pãstreazã la trezoreria statului şi sunt purtãtoare de dobanda.
(5) Sumele reprezentând comisionul prevãzut la alin. (1) se gestioneazã de cãtre Inspecţia Muncii în regim extrabugetar, iar cele prevãzute la alin. (2) se gestioneazã de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale în regim extrabugetar. Sumele reţinute se utilizeazã potrivit destinaţiilor stabilite prin hotãrâre a Guvernului, iar soldul rãmas la finele anului se reporteazã în anul urmãtor cu aceeaşi destinaţie."
2. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Constituie contravenţii şi se sancţioneazã cu amenda de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei urmãtoarele fapte:
a) refuzul angajatorului de a permite intrarea în incinta unitãţii a organelor de control prevãzute la art. 13 ori de a pune la dispoziţie acestora documentele solicitate;
b) neintocmirea sau întocmirea defectuoasã a registrelor de evidenta a persoanelor care presteazã activitatea în baza unei convenţii civile de prestãri de servicii."
3. Alineatul (1) al articolului 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevãzute de prezenta lege se fac de cãtre inspectorii de munca."
4. Articolul 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi vor fi stabilite, prin hotãrâre a Guvernului, condiţiile în care, potrivit prevederilor art. 2 şi 3, pot presta munca persoane care nu încheie contracte individuale de munca, precum şi modul în care Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi, respectiv, Inspecţia Muncii pot utiliza sumele reprezentând comisionul prevãzut la art. 12."
ART. 2
(1) Denumirea "direcţia generalã de munca şi protecţie socialã" prevãzutã la art. 4 alin. (3), la art. 8, 9, 10, la art. 13 alin. (1), la <>art. 18 şi 19 din Legea nr. 130/1999 se înlocuieşte cu denumirea "inspectoratul teritorial de munca".
(2) Denumirea "Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale" prevãzutã la <>art. 13 alin. (1) din Legea nr. 130/1999 se înlocuieşte cu denumirea "Inspecţia Muncii".
ART. 3
<>Legea nr. 130/1999 , cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, va fi republicatã, ulterior aprobãrii ei de cãtre Parlament, în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PRIM-MINISTRU
RADU VASILE
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii şi protecţiei
sociale,
Alexandru Athanasiu
Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes
----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: