Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDONANTA DE URGENTA nr. 12 din 22 februarie 2006 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei pe filiera cerealelor si a produselor procesate din cereale
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 184 din 27 februarie 2006
Având în vedere mãsurile asumate, cuprinse în anexa nr. V pct. 3 "Agricultura", subpct. 2 din Protocolul privind condiţiile şi angajamentele referitoare la admiterea României în Uniunea Europeanã, cu privire la stocurile de produse agricole admise la data aderãrii,
întrucât timpul rãmas pânã la elaborarea urmãtorului raport de monitorizare nu permite promovarea şi adoptarea reglementãrii sub formã de lege,
în considerarea asigurãrii trasabilitãţii pe piaţa cerealelor şi a produselor procesate din cereale,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.
ART. 1
(1) Prezenta ordonanţã de urgenţã are ca scop îmbunãtãţirea organizãrii şi funcţionãrii pieţei cerealelor prin instituirea unor mãsuri de reglementare a filierei cerealelor şi a produselor procesate din cereale.
(2) Mãsurile de reglementare privesc domeniile de activitate de producţie agricolã, depozitare, procesare şi comerţul cu cereale şi produse procesate din cereale şi sunt obligatorii pentru toţi producãtorii agricoli, depozitarii, procesatorii, comercianţii, denumiţi în continuare parteneri de pe filiera cerealelor.
ART. 2
Organismele instituţionale responsabile cu aplicarea mãsurilor de reglementare pe piaţa cerealelor sunt:
a) Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale;
b) Consiliul cereale şi produse procesate;
c) Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã;
d) instituţii cu atribuţii privind acţiuni de verificare şi control, conform competenţelor legale.
ART. 3
(1) Producãtorii agricoli de cereale trebuie sã pãstreze producţia destinatã comercializãrii numai în spaţii de depozitare autorizate în condiţiile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.
(2) Vânzarea cerealelor de cãtre producãtorii agricoli, pe piaţa internã sau la export, se realizeazã pe baza contractelor de vânzare-cumpãrare încheiate şi a facturilor fiscale, în cazul producãtorilor agricoli persoane juridice, iar în cazul producãtorilor agricoli persoane fizice, pe baza contractelor de vânzare-cumpãrare şi a borderourilor de achiziţii cu regim special personalizate prin imprimarea datelor de identificare pentru fiecare utilizator.
(3) Modelul formularelor borderourilor de achiziţii cu regim special prevãzute la alin. (2) şi normele metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora se aprobã prin ordin al ministrului finanţelor publice, la propunerea ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
(4) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) vânzãrile de cereale prin comerţul cu amãnuntul în unele zone publice, conform legii.
ART. 4
Cerealele se depoziteazã în spaţii autorizate, care trebuie sã asigure respectarea condiţiilor de depozitare, recepţia, pãstrarea şi livrarea acestora la indici de calitate conform contractelor, în vederea comercializãrii şi/sau procesãrii pentru consumul uman, hrana animalelor şi industrializare.
ART. 5
(1) Autorizaţiile de depozit se acordã de cãtre Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, prin direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, la cererea operatorilor economici care deţin în proprietate sau administreazã spaţii de depozitare pentru produse agricole.
(2) Autorizaţiile de depozit se acordã pentru spaţiile de depozitare pentru produse agricole, conform regulamentului pentru acordarea acestora, care se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
(3) Regulamentul pentru acordarea autorizaţiilor de depozit cuprinde şi prevederi referitoare la condiţiile tehnice minime pe care trebuie sã le îndeplineascã spaţiile de depozitare.
(4) Pânã la data de 31 mai 2006, depozitarea şi comercializarea cerealelor se pot face şi în spaţiile de depozitare care nu au obţinut autorizaţia de depozit.
(5) Cantitãţile de cereale depozitate vor fi rezultatul contractelor de vânzare-cumpãrare şi/sau al contractelor de prestãri de servicii încheiate cu partenerii de pe filierã, precum şi al producţiei în cazul în care operatorii economici care deţin în proprietate sau administreazã spaţii de depozitare autorizate exploateazã, în condiţiile legii, terenuri agricole şi depoziteazã producţia obţinutã în vederea comercializãrii şi/sau procesãrii.
ART. 6
(1) În vederea asigurãrii trasabilitãţii cerealelor în piaţã, partenerii de pe filierã au obligaţia furnizãrii de date statistice lunare de evidenţã a mişcãrii stocurilor de cereale, cãtre Sistemul informatic al pieţei pe filiera cerealelor.
(2) Sistemul informatic al pieţei pe filiera cerealelor se organizeazã în condiţiile legii de cãtre Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, în colaborare cu Consiliul cereale şi produse procesate.
(3) Partenerii de pe filierã au obligaţia de a asigura dotarea cu echipamente şi/sau servicii electronice pentru evidenţa, prelucrarea şi furnizarea datelor.
(4) Îndeplinirea prevederilor alin. (3) constituie condiţie pentru acordarea autorizaţiei de depozit.
ART. 7
(1) Procesarea cerealelor se realizeazã cu respectarea cerinţelor pentru asigurarea protecţiei sãnãtãţii publice şi a intereselor consumatorilor în ceea ce priveşte alimentele şi hrana pentru animale.
(2) În termen de un an de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã toţi operatorii economici cu activitate de morãrit vor dota morile cu cântare pe flux, atât la intrarea materiilor prime, cât şi la ieşirea produselor finite.
ART. 8
(1) Aprovizionarea cu materie primã a operatorilor economici care desfãşoarã activitãţi de procesare a cerealelor se realizeazã din urmãtoarele surse:
a) direct de la producãtorii agricoli, cu respectarea prevederilor art. 3 alin. (2), dacã deţin în proprietate sau administreazã spaţii de depozitare autorizate;
b) din depozite autorizate sau de la ceilalţi parteneri de pe filierã care deţin licenţe de fabricaţie în domeniul procesãrii cerealelor;
c) din producţia proprie;
d) din import.
(2) Cantitãţile procesate vor fi rezultatul materiilor prime achiziţionate conform prevederilor alin. (1) şi/sau ale contractelor de prestãri de servicii încheiate cu terţi.
ART. 9
(1) Operatorii economici de pe filiera cerealelor care desfãşoarã activitãţi de procesare trebuie sã evidenţieze cantitãţile de materie primã utilizate şi/sau de produse finite realizate, prin întocmirea zilnicã şi centralizarea lunarã a rapoartelor de producţie, a rapoartelor de utilitãţi şi a celorlalte documente legale.
(2) Prestãrile de servicii din sectorul morãrit se efectueazã pe bazã de tarif, iar cantitãţile de cereale care reprezintã plata în naturã a contravalorii serviciilor se evidenţiazã distinct în facturile fiscale, conform bonurilor de mãciniş întocmite pentru fiecare beneficiar.
ART. 10
Cerealele şi/sau produsele procesate din cereale se comercializeazã pe piaţa internã sau la export, cu respectarea urmãtoarelor cerinţe minimale:
a) sã fie achiziţionate de la producãtorii agricoli, în sau din spaţii de depozitare autorizate, numai de cãtre societãţile care au ca obiect de activitate comerţul cu cereale, pe baza documentelor prevãzute la art. 3 alin. (2);
b) sã fie achiziţionate de la ceilalţi parteneri de pe filierã, din spaţii de depozitare autorizate, pe baza contractelor de vânzare-cumpãrare şi însoţite de facturi fiscale;
c) cerealele provenite din import se comercializeazã pe piaţa internã încãrcate în mijloacele de transport, prin spaţii de depozitare autorizate sau direct la procesatori, dacã aceştia deţin în proprietate sau administreazã spaţii autorizate de depozitare pentru produse agricole.
ART. 11
(1) Pâinea şi produsele de morãrit şi panificaţie se comercializeazã cãtre persoane juridice, însoţite de facturi fiscale, pe baza contractelor încheiate.
(2) Livrarea pâinii cãtre beneficiari se efectueazã de operatorii economici, cu respectarea normelor referitoare la personalizarea produselor proprii, care se aprobã prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
(3) În structurile de vânzare cu amãnuntul se afişeazã obligatoriu denumirea furnizorului de pâine, denumirea produselor livrate şi preţul de vânzare cu amãnuntul al acestora, exprimat în lei/kg şi lei/bucatã.
ART. 12
(1) Preţul pe piaţã al cerealelor se stabileşte în mod liber prin negociere între partenerii de pe filierã.
(2) Convenirea preţului de referinţã conform prevederilor <>art. 16 din Ordonanţa Guvernului nr. 45/2005 privind organizarea pieţei produselor agricole şi agroalimentare, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 307/2005 , şi utilizarea acestuia ca preţ orientativ în negocierea dintre parteneri a preţului de vânzare-cumpãrare nu pot avea ca efect restricţionarea negocierilor pe piaţã.
(3) În situaţia în care condiţiile pieţei o impun, Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, prin Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, aplicã mecanismul de intervenţie pe piaţã pentru cereale, în condiţiile legii.
(4) Fondurile necesare aplicãrii mecanismului de intervenţie se alocã de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
ART. 13
Verificarea şi controlul activitãţii pe filiera cerealelor se realizeazã de persoane împuternicite de cãtre Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Finanţelor Publice, Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor şi de alte instituţii cu atribuţii în domeniu, conform competenţelor legale.
ART. 14
(1) Urmãtoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) funcţionarea capacitãţilor de depozitare fãrã autorizaţie de depozit, cu amendã de la 7.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON);
b) neîndeplinirea condiţiilor existente la data acordãrii autorizaţiei de depozit, cu amendã de la 5.000 lei (RON) la 6.000 lei (RON) şi, dupã caz, cu suspendarea autorizaţiei de depozit pe perioada necesarã remedierii deficienţelor sau anularea acesteia;
c) achiziţionarea cerealelor de cãtre operatorii economici, din spaţii de depozitare care nu deţin autorizaţie de depozit, cu amendã de la 4.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON);
d) nerespectarea prevederilor art. 11 alin. (3), cu amendã de la 3.000 lei (RON) la 4.000 lei (RON).
(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) se aplicã şi persoanelor juridice.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre persoane împuternicite de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
ART. 15
(1) Dispoziţiile art. 14 referitoare la contravenţii se completeazã cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Contravenienţii pot achita, pe loc sau în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzilor prevãzute la art. 14, agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal.
ART. 16
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã se abrogã <>art. 2 lit. c) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicatã, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 21 ianuarie 2005, cu modificãrile ulterioare.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur
Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga
Ministrul economiei şi comerţului,
Codruţ Ioan Şereş
p. Ministrul finanţelor publice,
Cãtãlin Doica,
secretar de stat
Ministrul integrãrii europene,
Anca Daniela Boagiu
Bucureşti, 22 februarie 2006.
Nr. 12.
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: