Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ nr. 6 din 31 ianuarie 2025  privind stabilirea unor măsuri pentru implementarea programelor naţionale  din domeniul lucrărilor publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ nr. 6 din 31 ianuarie 2025 privind stabilirea unor măsuri pentru implementarea programelor naţionale din domeniul lucrărilor publice

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 92 din 31 ianuarie 2025
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 1 pct. II.1 din Legea nr. 332/2024 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă.
    ART. 1
    (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe se aprobă includerea în Programul naţional de dezvoltare locală etapa a II-a, denumit în continuare program, a unor obiective de investiţii, la cererea Ministerului Apărării Naţionale, justificată de necesitatea realizării unor lucrări pentru buna desfăşurare a exerciţiilor multinaţionale/naţionale planificate a se desfăşura în zonele solicitate pentru realizarea/modernizarea/reabilitarea căilor de comunicaţii, cerere care este depusă la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
    (2) Ministerul Apărării Naţionale trebuie să justifice, prin cererea prevăzută la alin. (1), modul în care realizarea obiectivelor de investiţii solicitate contribuie la îndeplinirea obligaţiilor stabilite în conformitate cu prevederile Legii nr. 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a celor stabilite prin tratate internaţionale şi memorandumuri de înţelegere încheiate conform legii.
    (3) Cererea prevăzută la alin. (1) se poate depune până la expirarea duratei programului. În situaţia în care se depun cereri în ultimul an de derulare a programului, iar realizarea obiectivelor de investiţii nu se poate face până la finalizarea programului, durata programului şi durata contractelor de finanţare încheiate pentru realizarea obiectivelor de investiţii potrivit prezentei ordonanţe se prelungesc cu maximum 2 ani.
    (4) Obiectivele de investiţii prevăzute la alin. (1) pot fi din domeniile prevăzute la art. 7 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală, aprobată prin Legea nr. 89/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi din categoria drumurilor de utilitate privată sau a drumurilor neclasificate, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 2
    (1) Finanţarea realizării obiectivelor de investiţii prevăzute la art. 1 alin. (1) se face în limita creditelor de angajament şi a creditelor bugetare aprobate prin legile bugetare anuale pentru program, cu respectarea numărului obiectivelor de investiţii şi cu încadrarea în valoarea totală a programului, stabilite potrivit art. III şi IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investiţiilor finanţate din fonduri publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 250/2017, cu modificările ulterioare.
    (2) În aplicarea alin. (1), în perioada de derulare a programului, creditele de angajament disponibile în orice moment, în cursul unui exerciţiu bugetar, în anexa Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei la bugetul de stat, la programul bugetar cod 1725 „Programul naţional de dezvoltare locală - etapa II“, se utilizează cu prioritate pentru alocarea către obiectivele de investiţii care se realizează conform prezentei ordonanţe.
    (3) Prin derogare de la prevederile art. 10 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/2013, aprobată prin Legea nr. 89/2015, cu modificările şi completările ulterioare, creditele bugetare aferente contractelor de finanţare prevăzute la art. 6 se transferă beneficiarilor cu prioritate, în limita bugetului anual aprobat pentru Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

    ART. 3
    (1) În vederea includerii obiectivelor de investiţii în program, în termen de 10 zile calendaristice de la primirea cererii prevăzute la art. 1 alin. (1), Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei solicită beneficiarilor prevăzuţi la art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/2013, aprobată prin Legea nr. 89/2015, cu modificările şi completările ulterioare, aprobarea privind includerea obiectivului de investiţii în program.
    (2) Includerea obiectivelor de investiţii în program se aprobă de către autorităţile deliberative ale beneficiarilor acestora, prin hotărâre. Hotărârea se emite în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea solicitării prevăzute la alin. (1) şi se transmite Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei în termen de 3 zile calendaristice de la emitere, însoţită de solicitarea de finanţare prevăzută în anexa nr. 3 la Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, nr. 1.851/2013, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) În cazul în care beneficiarii obiectivelor de investiţii nu sunt de acord cu realizarea acestora prin program, aceştia comunică refuzul lor Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în termen de 5 zile calendaristice de la primirea solicitării prevăzute la alin. (1).
    (4) Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei comunică Ministerului Apărării Naţionale aprobarea sau refuzul beneficiarilor privind realizarea obiectivelor de investiţii prin program, în termen de 3 zile calendaristice de la primirea acestora.

    ART. 4
    (1) În termen de 15 zile de la primirea documentelor prevăzute la art. 3 alin. (2), Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei aprobă prin ordin al ministrului lista obiectivelor de investiţii care se realizează potrivit prevederilor prezentei ordonanţe. Lista se poate modifica sau completa cu alte obiective de investiţii, prin ordin al ministrului, pe toată durata de derulare a programului, astfel cum aceasta poate fi prelungită potrivit art. 1 alin. (3), în baza depunerii de către beneficiari a documentelor prevăzute la art. 3 alin. (2).
    (2) Prin derogare de la prevederile art. 34 alin. (2) teza a II-a din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, includerea în lista prevăzută la alin. (1) se face fără aplicarea unor criterii de prioritizare.

    ART. 5
    (1) După aprobarea listei potrivit art. 4 alin. (1), în vederea încheierii contractelor de finanţare beneficiarii transmit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei următoarele documente:
    a) devizul general estimativ al obiectivului de investiţii;
    b) hotărârea consiliului local/hotărârea consiliului judeţean pentru aprobarea studiului de fezabilitate/documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii, a indicatorilor tehnico-economici iniţiali şi actualizaţi, dacă este cazul;
    c) hotărârea consiliului local/hotărârea consiliului judeţean pentru aprobarea suportării din bugetul local/judeţean al beneficiarilor a cheltuielilor care nu sunt eligibile prin program;
    d) extrasul de carte funciară pentru terenurile şi/sau construcţiile pe care se realizează obiectivele de investiţii sau, în lipsa acestora, hotărârea consiliului local/hotărârea consiliului judeţean/hotărârea Guvernului de atestare a domeniului public/de trecere a unui bun în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale beneficiare, după caz;
    e) certificatul de urbanism însoţit de avizele şi acordurile stabilite prin acesta;
    f) studiul topografic pe baza căruia a fost întocmit studiul de fezabilitate/documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, în format electronic editabil, inclusiv seturile de date spaţiale vizând localizarea în teren a obiectivelor finanţate, georeferenţiate şi în format vectorial. Geometria localizării obiectivelor va fi reprezentată ca (multi)poligon, cu câte un element unic pentru fiecare obiectiv de investiţii, în sistemul naţional de coordonate Stereografic 1970.

    (2) Cheltuielile eligibile a fi finanţate de la bugetul de stat prin program, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, sunt cele prevăzute în anexa nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia următoarelor capitole/subcapitole de cheltuieli: 1.1, 3.1, 3.2, 3.5.1, 3.5.2, 3.5.3, 3.6, 3.7, 3.8, 4.6, 5.1.2, 5.2.1, 5.2.5, 5.4, 6.1.

    ART. 6
    (1) Prin derogare de la prevederile art. 34 alin. (2) lit. e) şi h) şi alin. (3) din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, în baza ordinului prevăzut la art. 4 alin. (1), se încheie contracte de finanţare multianuale între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi beneficiari, pe o perioadă de maximum 2 ani, în limita creditelor de angajament disponibile potrivit art. 2, aprobate anual cu această destinaţie, fără eşalonarea anuală a creditelor bugetare, care se înscriu cumulat pentru toată perioada de finanţare. Pe durata de valabilitate a contractelor de finanţare, valoarea creditelor de angajament este egală cu valoarea creditelor bugetare.
    (2) Pot fi finanţate prin program, în baza contractului de finanţare prevăzut la alin. (1), cheltuielile eligibile a fi finanţate de la bugetul de stat prin program, prevăzute la art. 5 alin. (2), efectuate după primirea de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a cererilor prevăzute la art. 1 alin. (1).
    (3) Cheltuielile prevăzute la cap. 7 din anexa nr. 7 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016, cu modificările şi completările ulterioare, pot fi transferate de la bugetul de stat numai după încheierea unui act adiţional la contractul de finanţare.

    ART. 7
    (1) Solicitările privind transferul sumelor prevăzute în contractele de finanţare se depun conform prevederilor art. 13 alin. (1) din Normele metodologice aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, nr. 1.851/2013, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) După onorarea tuturor solicitărilor de transfer depuse în decursul unei luni potrivit alin. (1) şi art. 2 alin (3), creditele bugetare aprobate anual prin legile bugetare se transferă celorlalţi beneficiari ai programului, în condiţiile art. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/2013, aprobată prin Legea nr. 89/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 8
    Dispoziţiile art. 6, art. 10 alin. (3^2) - (8) şi ale art. 10^1 - 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/2013, aprobată prin Legea nr. 89/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 12-19 din Normele metodologice aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, nr. 1.851/2013, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător şi obiectivelor de investiţii care intră sub incidenţa prezentei ordonanţe.



                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Marian Neacşu
                    Viceprim-ministru, ministrul finanţelor,
                    Tánczos Barna
                    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Cseke Attila-Zoltan
                    Ministrul apărării naţionale,
                    Angel Tîlvăr

    Bucureşti, 31 ianuarie 2025.
    Nr. 6.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016