Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 1 pct. V.1 din Legea nr. 193/2023 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă.
ART. I
Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 237 din 29 iunie 1998, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 38, alineatul (1^1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(1^1) În zonele în care administratorul drumului constată pericol de căderi de arbori pe partea carosabilă a drumurilor publice, care pot afecta siguranţa participanţilor la trafic, în vederea protejării participanţilor la trafic, precum şi a preîntâmpinării închiderii drumurilor, administratorul drumului înştiinţează ocolul silvic şi unitatea administrativ-teritorială în vederea identificării proprietarului sau administratorului terenului pe care se află arborii în cauză. În termen de 15 zile de la obţinerea datelor de identificare ale proprietarului terenului, administratorul drumului notifică, după caz, ocolul silvic, unitatea administrativ-teritorială, respectiv proprietarul care deţine sau are în administrare terenul respectiv. În situaţia în care proprietarul terenului nu este identificat, administratorul drumului înştiinţează garda forestieră competentă teritorial care, în termen de 15 zile de la înştiinţare, dispune ocolului silvic nominalizat punerea în valoare a arborilor care creează stare de pericol şi valorificarea acestora în condiţiile legii."
2. La articolul 38, după alineatul (1^1) se introduc zece noi alineate, alin. (1^2)-(1^11), cu următorul cuprins:
"(1^2) În termen de 15 zile de la primirea notificării de către proprietarul sau administratorul terenului prevăzut la alin. (1^1), acesta are obligaţia să solicite ocolului silvic/ocolului silvic nominalizat să asigure marcarea arborilor care prezintă pericol de cădere.
(1^3) Identificarea arborilor care prezintă pericol de cădere se face de către echipe comune formate din reprezentanţi din cadrul ocolului silvic/ocolului silvic nominalizat, din cadrul administratorului drumului şi, după caz, proprietarul terenului. Odată cu identificarea, delegatul ocolului silvic efectuează şi marcarea/punerea în valoare a acestor arbori.
(1^4) Recoltarea arborilor care prezintă pericol de cădere se realizează în cel mult 60 de zile de la data notificării. Demersurile pentru întreruperea circulaţiei rutiere în vederea recoltării arborilor care prezintă pericol de cădere se efectuează de către administratorul drumului.
(1^5) Prin derogare de la prevederile art. 62 şi 63 din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în zonele în care administratorul drumului constată arbori căzuţi/părţi de arbori pe partea carosabilă, care afectează siguranţa participanţilor la trafic, administratorul drumului degajează partea carosabilă, fiind autorizat să execute lucrările necesare de secţionare, curăţare de crăci şi/sau toaletare a arborilor care creează stare de pericol, precum şi strângerea şi transportul materialelor lemnoase rezultate, fără marcarea prealabilă a arborilor. Administratorul drumului notifică în termen de 24 de ore ocolul silvic/ocolul silvic nominalizat cu privire la situaţia creată, iar ocolul silvic are obligaţia de a asigura îndeplinirea prevederilor legale privind evaluarea şi exploatarea masei lemnoase, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, pentru materialul lemnos rezultat.
(1^6) Prin derogare de la prevederile art. 62 şi 63 din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în scopul prevenirii accidentelor rutiere, administratorul drumului poate executa curăţarea de crăci şi toaletarea arborilor care afectează siguranţa participanţilor la trafic, cu notificarea ocolului silvic/gărzii forestiere, fără a fi necesară vreo autorizare sau aprobare în acest sens, dacă aceştia se află în limita zonei de siguranţă în plan orizontal şi în plan vertical, până la înălţimea de cel puţin 4,50 metri, ori în cazul în care se reduce vizibilitatea mijloacelor de semnalizare rutieră.
(1^7) Prin derogare de la prevederile art. 60 din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru degajarea imediată a părţii carosabile şi asigurarea condiţiilor de siguranţă a circulaţiei pentru participanţii la trafic, materialele lemnoase rezultate ca urmare a acţiunilor prevăzute la alin. (1^5) şi (1^6) se transportă de către administratorul drumului la un depozit aflat în proximitate, indicat de ocolul silvic. Transportul se efectuează fără a fi necesară vreo autorizare sau licenţiere în acest sens.
(1^8) Materialele lemnoase rezultate din masa lemnoasă care face obiectul acţiunilor prevăzute la alin. (1^5) şi (1^6) se încadrează în categoria de produse extraordinare, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. e) din Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, cu modificările şi completările ulterioare.
(1^9) În cazul în care proprietarul terenului forestier proprietate privată, pe care se execută acţiunile prevăzute la alin. (1^5) şi (1^6), nu îşi exprimă acordul pentru preluarea materialelor lemnoase, în termen de maximum 30 de zile de la notificare, acestea se valorifică de către ocolul silvic care asigură administrarea/serviciile silvice sau de ocolul silvic nominalizat, iar sumele rezultate se consemnează într-un cont şi se eliberează ulterior, la cererea proprietarului, după deducerea cheltuielilor de valorificare.
(1^10) Cheltuielile de marcare, tăiere, extragere şi transport, după caz, rezultate din acţiunile prevăzute la alin. (1^1) se suportă de către proprietarul sau administratorul terenului de pe care provin materialele lemnoase, iar cheltuielile angajate pentru degajarea părţii carosabile rezultate în urma acţiunilor prevăzute la alin. (1^5) şi (1^6), inclusiv transportul la depozitul indicat de ocolul silvic, se suportă de către administratorul drumului.
(1^11) Sunt interzise plantaţiile de orice fel în limita zonei de siguranţă a drumurilor publice, cu excepţia celor înfiinţate şi/sau îngrijite de către administratorul drumului."
3. La articolul 45, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (6^1), cu următorul cuprins:
"(6^1) În cazul circulaţiei pe sectoare de drum restricţionate din punctul de vedere al maselor sau dimensiunilor ori care sunt închise temporar circulaţiei publice, cu autovehicule care nu au dreptul legal de a circula pe acestea, din care rezultă accidente rutiere sau imposibilitatea continuării deplasării, fiind necesară intervenţia administratorului drumului pentru înlăturarea efectelor accidentelor sau scoaterea vehiculelor de pe aceste sectoare de drum, administratorul drumului:
a) va fi notificat de poliţia rutieră sau Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care a intervenit la faţa locului, cu privire la daunele rezultate, consemnate în procesul-verbal de constatare, dacă este cazul, şi/sau societatea de asigurări emitentă a poliţei de asigurare RCA sau CASCO, care instrumentează dosarul de daună;
b) întocmeşte şi transmite contravenientului şi/sau societăţii de asigurări, după caz, în termen de maximum 30 de zile de la data notificării prevăzute la lit. a), un deviz cu contravaloarea reparaţiilor şi/sau a daunelor produse, contravenientul/ societatea de asigurări, după caz, având obligaţia să o achite în termen de 15 zile de la data primirii procesului-verbal;
c) întocmeşte şi transmite contravenientului şi/sau societăţii de asigurări, după caz, în termen de maximum 30 de zile de la data notificării prevăzute la lit. a), un deviz cu contravaloarea intervenţiei, contravenientul/societatea de asigurări, după caz, având obligaţia să o achite în termen de 15 zile de la data primirii procesului-verbal."
4. La articolul 45, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(7) Prevederile alin. (6) şi (6^1) se aplică şi în cazul în care accidentul s-a produs ca urmare a nerespectării obligaţiei de a dota autovehiculele cu anvelope de iarnă, cu lanţuri sau cu alte echipamente antiderapante omologate, pe sectoarele de drum pe care acestea sunt obligatorii."
5. La articolul 61 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"a) încălcarea prevederilor art. 16 alin. (2), art. 17 alin. (2), art. 18 alin. (1), art. 19 alin. (4)-(6), art. 21 alin. (3), art. 22^1 alin. (9) şi (10), art. 25, 26, art. 27 alin. (1), (2) şi (4)-(9), art. 30, art. 32 alin. (2), art. 35, art. 37 alin. (2) şi (6)-(9), art. 38 alin. (1^2), (1^11), (3) şi (4), art. 39 alin. (2)-(4), art. 40 alin. (1), art. 43 lit. a)-j), art. 44 alin. (4) şi (5), art. 45, art. 46 alin. (1) şi (3)-(12), art. 47 alin. (1), (2), (4), (5), (8), (11), (13) şi (14), art. 48, 50, art. 51 alin. (2) şi (4), art. 52 şi ale art. 54 alin. (2), cu amendă de la 2.000 lei la 6.000 lei, aplicată persoanei fizice sau juridice;"
ART. II
Prevederile de la art. I pct. 1-4 nu se aplică pentru situaţiile produse până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe.
ART. III
Prezenta ordonanţă va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PRIM-MINISTRU
ION-MARCEL CIOLACU
Contrasemnează:
Viceprim-ministru,
Marian Neacşu
Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne,
Marian-Cătălin Predoiu
Ministrul transporturilor şi infrastructurii,
Sorin-Mihai Grindeanu
Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
Adrian-Ioan Veştea
Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
Mircea Fechet
Bucureşti, 31 august 2023.
Nr. 37.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: