Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDONANŢĂ nr. 26 din 1 august 2024 privind reglementarea unor măsuri pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, inclusiv reglementări necesare pentru îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din cadrul Planului naţional de redresare şi rezilienţă al României, precum şi pentru completarea art. V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 127/2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri bugetare
EMITENT: Guvernul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 754 din 1 august 2024
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 1 pct. VII.1 din Legea nr. 187/2024 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă.
ART. I
(1) Prezenta ordonanţă reglementează unele măsuri pentru prelungirea contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/acordurilor-cadru care au asigurate sursele financiare parţial sau integral din Planul naţional de redresare şi rezilienţă al României, ca urmare a prelungirii duratei contractelor de finanţare aferente, în conformitate cu termenele stabilite în cuprinsul acestora.
(2) În cazul contractelor prevăzute la alin. (1) pentru care este necesară modificarea termenului de furnizare/prestare/ execuţie, autoritatea/entitatea contractantă efectuează, în cadrul unei note justificative, aprobată de reprezentantul legal, care răspunde pentru realitatea şi corectitudinea informaţiilor cuprinse în aceasta, o analiză cu privire la necesitatea şi justificarea modificării contractelor respective, din punctul de vedere al condiţiilor ce au determinat această necesitate, prevăzute la art. 221 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv la art. 238 din Legea nr. 99/2016 privind achiziţiile sectoriale, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al impactului acestor condiţii asupra contractelor.
(3) Autoritatea/Entitatea contractantă analizează în cuprinsul notei justificative prevăzute la alin. (2) dacă sunt îndeplinite circumstanţele prevăzute la art. 221 alin. (1) lit. c) pct. (i) din Legea nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv la art. 238 lit. a) din Legea nr. 99/2016, cu modificările şi completările ulterioare, pentru fiecare contract de achiziţie în parte.
(4) Pe baza notei justificative prevăzute la alin. (2) părţile contractante încheie un act adiţional de prelungire a duratei contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/ acordurilor-cadru.
(5) Prelungirea contractelor prevăzute la alin. (1) se aplică dacă sunt întrunite cumulativ următoarele condiţii, analizate în cuprinsul notei justificative prevăzute la alin. (2):
a) schimbarea condiţiilor pe baza cărora s-a fundamentat durata contractelor a intervenit după termenul-limită pentru depunerea ofertelor;
b) schimbarea prevăzută la lit. a) nu putea fi avută în vedere de către părţile contractante la momentul iniţierii procedurii de atribuire, respectiv la momentul elaborării ofertei.
(6) Prevederile prezentei ordonanţe nu se aplică contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/acordurilor-cadru a căror atribuire s-a realizat exclusiv în baza punctajului obţinut pentru factorul de evaluare „durata de furnizare/prestare/ execuţie“.
(7) Prezenta ordonanţă se aplică contractelor de achiziţie publică/sectorială/acordurilor-cadru încheiate după data intrării sale în vigoare.
(8) Prevederile prezentei ordonanţe se aplică în mod corespunzător şi în cazul modificării contractelor de achiziţie publică/sectorială/acordurilor-cadru aflate în derulare la data intrării acesteia în vigoare.
ART. II
La articolul V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 127/2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri bugetare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1197 din 29 decembrie 2023, aprobată cu completări prin Legea nr. 153/2024, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (4^1), cu următorul cuprins:
"(4^1) Se autorizează ministrul finanţelor ca, la solicitarea coordonatorilor de reforme şi/sau investiţii prevăzuţi în anexa la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 178/2022, cu modificările şi completările ulterioare, transmisă în primele trei zile lucrătoare ale fiecărei luni, să aprobe exceptarea de la aplicarea prevederilor alin. (2) şi (3) pentru deschiderile de credite efectuate de ordonatorii principali de credite coordonatori de reforme şi/sau investiţii sau cu rol de beneficiar în cadrul proiectelor finanţate din PNRR, care deschid şi repartizează credite bugetare din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale pentru deschiderile de credite bugetare aferente titlurilor de cheltuieli 60 «Proiecte cu finanţare din sumele reprezentând asistenţa financiară nerambursabilă aferentă PNRR» şi 61 «Proiecte cu finanţare din sumele aferente componentei de împrumuturi a PNRR"
PRIM-MINISTRU
ION-MARCEL CIOLACU
Contrasemnează:
Viceprim-ministru,
Marian Neacşu
Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene,
Adrian Câciu
Ministrul finanţelor,
Marcel-Ioan Boloş
Bucureşti, 1 august 2024.
Nr. 26.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: