Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 97 din 11 iulie 2024  pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 97 din 11 iulie 2024 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 678 din 15 iulie 2024
    Luând în considerare necesitatea asigurării unui just echilibru între scopul legislaţiei rutiere de a proteja viaţa, integritatea şi sănătatea persoanelor care participă la traficul rutier şi celeritatea clarificării situaţiei conducătorilor auto cu privire la care există suspiciuni privind consumul de substanţe psihoactive generate de rezultatul testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive ori, după caz, de refuzul de a se supune testării,
    având în vedere lipsa reglementării la nivel primar a unor termene rezonabile de realizare a analizelor toxicologice privind confirmarea prezenţei în organism a unor substanţe psihoactive sau a alcoolului în sânge,
    în considerarea necesităţii monitorizării demersurilor administrative întreprinse pentru realizarea cu celeritate a analizelor toxicologice în scopul evitării posibilelor întârzieri nejustificate în procedura de lucru,
    întrucât siguranţa rutieră este o responsabilitate comună, care necesită acţiuni concrete şi coordonate, iar îmbunătăţirea parametrilor specifici domeniului se poate obţine doar prin stabilirea unor instrumente de lucru unitare în vederea identificării celor mai bune soluţii pentru atingerea scopului propus,
    ca urmare a dezbaterilor din spaţiul public şi a cerinţelor societăţii civile, care reclamă adoptarea de urgenţă a unor măsuri care să elimine întârzierile în procedura de realizare a analizelor toxicologice care influenţează momentul de la care se poate restitui permisul de conducere,
    întrucât este necesară instituirea unor măsuri adecvate în contextul social recent, determinat de accentuarea consumului de substanţe psihoactive în rândul populaţiei, precum şi de conducerea vehiculelor sub influenţa acestora,
    în lipsa adoptării în regim de urgenţă a măsurilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se poate ajunge la afectarea încrederii cetăţenilor în instituţiile statului în ceea ce priveşte furnizarea unor servicii de calitate într-un termen rezonabil, reglementarea neputându-se realiza pe calea procedurii obişnuite de legiferare ce presupune dezbateri amănunţite şi, implicit, un orizont de timp îndelungat, procedură care poate conduce la imposibilitatea adoptării, în timp util şi cu celeritate, a măsurilor necesare pentru asigurarea cadrului normativ de nivel primar necesar în scopul clarificării situaţiei conducătorilor auto în ceea ce priveşte restituirea permisului de conducere.
    În considerarea celor mai sus precizate, motivarea urgenţei şi a situaţiei extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată este generată de existenţa unor dificultăţi în abordarea acestui fenomen în mod integrat, eficient şi cu celeritate, cu riscuri asupra siguranţei rutiere.
    Situaţia extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată este generată de lipsa unor instrumente legale şi a unor mecanisme adecvate care să permită eficientizarea activităţii instituţiilor publice,
    aspectele vizate constituie o stare de fapt obiectivă, cuantificabilă, extraordinară, independentă de voinţa Guvernului, care pune în pericol interesul public şi a cărei reglementare nu poate fi amânată, astfel că se impune adoptarea de măsuri imediate prin ordonanţă de urgenţă.
    În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
    ART. 1
    (1) Instituţiile medico-legale realizează analizele toxicologice în vederea constatării prezenţei sau absenţei substanţelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge a mostrelor biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării pentru stabilirea consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive şi comunică rezultatul acestora către structurile Poliţiei Române solicitante în termen de maximum 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice.
    (2) Permisul de conducere retras potrivit dispoziţiilor art. 38 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se restituie în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.
    (3) Permisul de conducere reţinut, potrivit dispoziţiilor art. 111 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, exclusiv ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive se restituie în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.
    (4) Orice persoană testată cu un mijloc tehnic potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care nu are obligaţia de a se supune recoltării mostrelor biologice, poate solicita poliţistului rutier să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităţilor sau instituţiilor medicale competente, în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge.
    (5) Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne prezintă Guvernului, lunar, o analiză comună cu privire la capacitatea de respectare a termenului prevăzut la alin. (1) şi la măsurile adoptate în vederea realizării acestui obiectiv.


    ART. 2
    (1) Normele privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor biologice în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge sau a prezenţei în organism a substanţelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, precum şi de punere în aplicare a art. 1 se aprobă prin hotărâre a Guvernului, care se iniţiază, în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne.

    (2) Până la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzute la alin. (1) se aplică Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.512/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor biologice în vederea probaţiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenţei în organism a substanţelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 3
    Pentru măsurile de retragere a permiselor de conducere potrivit dispoziţiilor art. 38 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori de reţinere, exclusiv ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive, potrivit dispoziţiilor art. 111 alin. (1) lit. b) din acelaşi act normativ, dispuse anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, prevederile art. 1 alin. (1)-(3) se aplică exclusiv cazurilor intervenite de la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 84/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranţei rutiere, caz în care termenul de 72 de ore curge de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

    ART. 4
    La articolul 88 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (2^1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2^1) Stabilirea prezenţei în organism de substanţe psihoactive se face în instituţiile medico-legale autorizate, în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătăţii."


    ART. 5
    La articolul 101 alineatul (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, punctul 22 se abrogă.



                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne,
                    Marian-Cătălin Predoiu
                    Ministrul sănătăţii,
                    Alexandru Rafila

    Bucureşti, 11 iulie 2024.
    Nr. 97.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016