Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Având în vedere angajamentele asumate de România prin acordurile de înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană din anul 2011, acte prin care Guvernul României s-a obligat să rezolve deficienţele constatate la unele societăţi de stat prin măsuri care să conducă la restructurarea economico-financiară a acestora şi la eliminarea pierderilor şi eficientizarea pe termen lung a activităţii, actualul context economic impune luarea unor măsuri rapide pentru crearea premiselor legislative şi administrative care să conducă la creşterea eficienţei operatorilor economici.
Având în atenţie faptul că reducerea arieratelor reprezintă un obiectiv asumat de Guvernul României prin Scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional, aprobată de Guvern prin memorandum la data de 7 iunie 2011, revizuită,
întrucât neadoptarea în regim de urgenţă a acestui act normativ ar avea drept consecinţă perpetuarea actualelor disfuncţionalităţi în activitatea Societăţii Comerciale de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" - S.A. Bucureşti şi Companiei Naţionale de Căi Ferate "C.F.R." - S.A., afectând capacitatea acestor operatori economici de a contribui la echilibrarea bugetului de stat şi la relansarea economiei,
având în vedere faptul că neadoptarea actului normativ atrage încălcarea angajamentelor asumate în cadrul acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale, cu consecinţe grave din perspectiva echilibrului bugetar,
ţinând cont că neadoptarea în regim de urgenţă a măsurilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă ar conduce la ineficientizarea dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 84/2011 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale şi de plată a unor contribuţii la organisme internaţionale, aprobată prin Legea nr. 38/2012, şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 119/2011 privind preluarea de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a unor creanţe deţinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi pentru reglementarea unor dispoziţii referitoare la înfiinţarea unei societăţi comerciale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 143/2012, ar putea pune în pericol funcţionarea Sistemului energetic naţional - obiectiv naţional de interes strategic, pentru susţinerea căruia este necesară asigurarea producerii energiei electrice în termocentrale numai în condiţii de rentabilitate a producţiei de huilă, şi ar atrage nerespectarea acordurilor încheiate de România cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană,
în considerarea faptului că aspectele mai sus menţionate constituie o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, impunându-se adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă pentru asigurarea stabilităţii economiei şi a echilibrului bugetar,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
ART. I
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 25/2012 privind acordarea unui împrumut Companiei Naţionale de Căi Ferate "C.F.R." - S.A. în scopul achitării obligaţiilor de plată datorate furnizorilor de energie electrică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 385 din 8 iunie 2012, aprobată prin Legea nr. 194/2012, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 1, alineatul (3) va avea următorul cuprins:
"(3) Plata sumelor prevăzute la alin. (2) se va realiza cu condiţia renunţării de către furnizorii de energie electrică la toate penalităţile de întârziere, înregistrate în contabilitatea acestora la data de 31 martie 2012, precum şi a celor calculate de către aceştia, până la data plăţii obligaţiilor restante înregistrate la aceeaşi dată."
2. Termenele prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (7) se prorogă până la 20 decembrie 2012 inclusiv.
ART. II
Alineatul (2) al articolului III din Ordonanţa Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 627 din 2 septembrie 2011, cu modificările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Pentru nerespectarea prevederilor alin. (1), Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate poate revoca autorizaţia de antrepozit fiscal, luând în considerare şi consecinţele bugetare produse."
ART. III
Antrepozitarii autorizaţi prevăzuţi la art. III alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 30/2011, cu modificările ulterioare, pot duce la îndeplinire condiţiile prevăzute la art. 206^22 alin. (3) lit. h) şi i), art. 206^23 alin. (1) lit. h), precum şi la art. 206^54 alin. (4^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
ART. IV
La articolul 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 542 din 1 septembrie 2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 247/2002, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (7) se introduc trei noi alineate, alineatele (8)-(10), cu următorul cuprins:
"(8) Se interzice autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, să achiziţioneze autoturisme, aşa cum sunt definite la art. 3 pct. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cmc şi al căror preţ nu poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 18.000 euro inclusiv TVA.
(9) Prin excepţie de la prevederile alin. (8), instituţiile din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale pot achiziţiona autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cmc şi al căror preţ poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 18.000 euro inclusiv TVA numai în cazuri temeinic justificate, cu aprobarea ordonatorului principal de credite.
(10) Prevederile alin. (8) se aplică şi societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiilor autonome."
ART. V
(1) Societăţile comerciale constituite conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 119/2011 privind preluarea de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a unor creanţe deţinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi pentru reglementarea unor dispoziţii referitoare la înfiinţarea unei societăţi comerciale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 143/2012, preiau, potrivit legii, personalul necesar desfăşurării activităţii proprii de la societatea comercială care a stins obligaţiile fiscale prin procedura de dare în plată, în termen de 30 de zile de la data înmatriculării societăţii, cu acordul adunării generale a acţionarilor.
(2) Personalul preluat potrivit alin. (1) îşi păstrează drepturile şi obligaţiile ce decurg din contractele individuale de muncă şi din contractul colectiv de muncă aplicabil la societatea comercială care a stins obligaţiile fiscale prin procedura de dare în plată, existente la data preluării, până la expirarea acestuia.
(3) Prin derogare de la prevederile art. 27 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, certificatele medicale, necesare la angajarea în muncă a personalului preluat de către noile societăţi comerciale potrivit alin. (1), existente la societatea comercială care a stins obligaţii fiscale prin procedura de dare în plată, îşi menţin valabilitatea până la expirarea termenelor prevăzute de lege.
(4) În situaţia în care la societăţile comerciale nou-înfiinţate potrivit alin. (1) nu se modifică activitatea desfăşurată, condiţiile de muncă şi locurile de muncă existente la fostul angajator, prin derogare de la prevederile art. 20 din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare, nu este obligatorie efectuarea instruirii la preluarea acestora.
ART. VI
(1) Ministerul Finanţelor Publice acordă oraşului Sângeorz-Băi un împrumut în sumă de 13.000.000 lei, cu scadenţa la data de 17 decembrie 2012, din vărsăminte din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului.
(2) Suma prevăzută la alin. (1) va fi utilizată pentru plata lucrărilor la obiectivul cu finanţare de la Uniunea Europeană "Dezvoltarea infrastructurii de turism balnear pentru sporirea atractivităţii Regiunii Nord-Vest (Turda-Sângeorz-Băi)".
(3) Suma acordată potrivit alin. (1) şi neutilizată până la data de 26 noiembrie 2012 se restituie în maximum o zi lucrătoare de la această dată de către oraşul Sângeorz-Băi în contul prevăzut la alin. (10).
(4) Suma prevăzută la alin. (1) are afectaţiune specială în condiţiile prevederilor art. 452 alin. 2 lit. a) din Codul de procedură civilă şi se utilizează numai potrivit prevederilor prezentului articol.
(5) În termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Ministerul Finanţelor Publice încheie o convenţie cu oraşul Sângeorz-Băi, în care vor fi precizate drepturile şi obligaţiile părţilor, precum şi termenii şi condiţiile de derulare a împrumutului.
(6) După semnarea convenţiei, Ministerul Finanţelor Publice virează suma prevăzută la alin. (1) în contul deschis pe numele oraşului Sângeorz-Băi, menţionat în convenţie.
(7) Împrumutul prevăzut la alin. (1) se acordă cu o rată a dobânzii situată la nivelul ratei dobânzii de politică monetară practicate de Banca Naţională a României, la care se adaugă 4 (patru) puncte procentuale, şi se rambursează integral la termenul prevăzut la alin. (1).
(8) Dobânda reprezintă venit al bugetului Trezoreriei Statului, se calculează prin aplicarea ratei dobânzii prevăzute la alin. (7) la soldul împrumutului şi se plăteşte lunar, începând cu luna acordării împrumutului.
(9) Pentru neplata la termen a dobânzilor de plătit la împrumutul acordat se calculează o dobândă de întârziere, la nivelul dobânzii prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe zi de întârziere, până la data stingerii obligaţiei. Dobânda de întârziere reprezintă venit al bugetului Trezoreriei Statului.
(10) Oraşul Sângeorz-Băi restituie împrumutul şi dobânzile aferente în contul distinct deschis la Trezoreria Operativă Centrală, codificat cu codul de identificare fiscală al acesteia. În termen de 3 zile lucrătoare de la alimentarea acestui cont, obligaţiile de plată se sting în următoarea ordine: dobânzile de întârziere, dobânzile şi ratele de capital.
(11) În cazul în care oraşul Sângeorz-Băi nu achită la termen obligaţiile prevăzute la alin. (1), (8) şi (9), la solicitarea Ministerului Finanţelor Publice, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Bistriţa-Năsăud sistează alimentarea bugetului local al oraşului Sângeorz-Băi cu cote defalcate din impozitul pe venit şi cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale. Sistarea operează până la restituirea integrală a obligaţiilor.
(12) Până la restituirea integrală a obligaţiilor prevăzute la alin. (1), (8) şi (9), cotele defalcate din impozitul pe venit şi sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetului local al oraşului Sângeorz-Băi, care au fost sistate în condiţiile alin. (11), vor fi alocate bugetului local beneficiar numai pentru achitarea acestor obligaţii, la solicitarea ordonatorului principal de credite.
ART. VII
La articolul 153 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 372 din 28 aprilie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"b) de la bugetul de stat şi din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii, pentru pacienţii incluşi în programul naţional de transplant;"
ART. VIII
Articolul 98 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 98
(1) Asociaţia Nevăzătorilor din România, Asociaţia Invalizilor de Război Nevăzători din România, Asociaţia Naţională a Surzilor din România, Liga Naţională a Organizaţiilor cu Personal Handicapat din Cooperaţia Meşteşugărească şi Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România pot primi sume de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în condiţiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi, potrivit bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate anual.
(2) Sumele prevăzute la alin. (1) se utilizează cu respectarea prevederilor Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, iar sumele rămase neutilizate la data încheierii exerciţiului financiar se restituie la bugetul de stat."
ART. IX
(1) Sumele disponibile rezultate din aplicarea prevederilor Legii nr. 36/2008 privind unele măsuri pentru privatizarea Societăţii Comerciale "Automobile Craiova" - S.A. se virează Ministerului Finanţelor Publice ca vărsăminte din privatizare, în contul curent general al Trezoreriei Statului.
(2) Sumele prevăzute la alin. (1) reprezintă:
a) diferenţa rămasă din lichiditatea netă disponibilă, după deducerea: (i) necesarului de capital social în numerar la constituirea noii societăţi; şi a (îi) rezervei de restructurare estimate de părţi, conform contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni;
b) suma din rezerva de restructurare, rămasă în contul dedicat, după încheierea procesului de restructurare şi certificarea costurilor totale ale restructurării şi aprobarea acestora de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.
(3) Suma prevăzută la alin. (2) lit. a) se virează în termen de 5 zile de la semnarea actului adiţional la contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni încheiat între Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, în calitate de vânzător, şi "Ford Motor Company", în calitate de cumpărător, iar suma prevăzută la alin. (2) lit. b) se virează după certificarea costurilor totale ale restructurării şi aprobarea de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, conform prevederilor contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni, în termen de 30 de zile de la data preluării de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a pachetului de acţiuni la noua societate. Termenii "lichiditatea netă disponibilă", "rezerva de restructurare", "procesul de restructurare" şi "noua societate" vor avea înţelesul stabilit prin contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni.
PRIM-MINISTRU
VICTOR-VIOREL PONTA
Contrasemnează:
Viceprim-ministru, ministrul finanţelor publice,
Florin Georgescu
Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri,
Daniel Chiţoiu
Ministrul transporturilor şi infrastructurii,
Ovidiu Ioan Silaghi
Ministrul sănătăţii,
Raed Arafat
p. Ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale,
Georgeta Bratu,
secretar de stat
Ministrul afacerilor europene,
Leonard Orban
Ministrul administraţiei şi internelor,
Mircea Duşa
Ministrul delegat pentru administraţie,
Radu Stroe
Secretarul general al Guvernului,
Ion Moraru
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului,
Lucian Marius Obreja
Autoritatea Naţională pentru Reglementarea
şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice,
Lucian Dan Vlădescu
Bucureşti, 14 noiembrie 2012.
Nr. 68.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: