Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 28 din 24 aprilie 2025 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2024 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă - nou-născut defavorizate cu tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile pentru nou-născuţi, pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi prorogarea unui termen
EMITENT: Guvernul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 365 din 24 aprilie 2025
Având în vedere că Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027, aprobat de Comisia Europeană prin Decizia de punere în aplicare din 14 decembrie 2022 [C (2022)9.635 final], urmăreşte sprijinirea directă a aplicării strategiilor naţionale şi locale pentru reducerea sărăciei şi susţinerea grupurilor vulnerabile, acesta contribuie la combaterea excluziunii sociale. Programul, finanţat prin Fondul european de dezvoltare regională şi Fondul social european Plus, sprijină obiectivul „Investiţii pentru ocuparea forţei de muncă şi creştere economică“, aliniindu-se principiilor Pilonului european al drepturilor sociale şi contribuind la îndeplinirea angajamentelor asumate de România, monitorizate în cadrul Semestrului European.
Luând în considerare faptul că obiectivul Programului Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027 este de a răspunde nevoilor unui grup semnificativ de persoane vulnerabile din România, care se află într-o situaţie de deprivare materială severă, se impune adoptarea în regim de urgenţă a măsurilor preconizate prin prezenta ordonanţă de urgenţă, în vederea asigurării implementării măsurii de sprijin instituite prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2024 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă - nou-născut defavorizate cu tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile pentru nou-născuţi, pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi prorogarea unui termen.
Deoarece lipsa modificărilor propuse ar afecta şi mai mult categoria cuplurilor mamă - nou născut defavorizate şi poate avea consecinţe pe termen lung asupra indivizilor şi societăţii în ansamblu, accentuând inegalităţile şi afectând bunăstarea familiilor şi a copiilor,
neadoptarea modificării actului normativ poate avea consecinţe asupra diminuării perioadei de utilizare a măsurii de sprijin material cu tichete sociale pe suport electronic, acordată destinatarilor finali.
Întrucât în procedura de implementare a măsurii s-a constatat necesitatea reglementării termenului de la care curge obligativitatea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene de a transfera către unitatea emitentă sumele aferente tichetelor sociale pe suport electronic distribuite destinatarilor finali,
având în vedere că elementele sus-menţionate sunt o prioritate a Programului de guvernare şi constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată, se impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
ARTICOL UNIC
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2024 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă - nou-născut defavorizate cu tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile pentru nou-născuţi, pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi prorogarea unui termen, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 347 din 12 aprilie 2024, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 7, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(5) Beneficiarul asigură coordonarea procesului de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic de la unitatea emitentă către autorităţile administraţiei publice locale şi se asigură de implementarea măsurilor auxiliare prevăzute la art. 5 alin. (1), prin verificarea documentelor realizate de către serviciile publice de asistenţă socială din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale şi transmise către acesta, respectiv: rapoarte sau fotografii, materiale informative furnizate destinatarilor finali, liste de prezenţă."
2. La articolul 8, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alin. (4) şi (5), cu următorul cuprins:
"(4) Autorităţile administraţiei publice locale, prin serviciile publice de asistenţă socială, transmit, în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea tichetelor sociale pe suport electronic de la unitatea emitentă, agenţiei judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială listele de distribuire cu semnăturile de primire ale destinatarilor finali, în format electronic. Agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială centralizează listele de distribuire cu semnăturile de primire ale destinatarilor finali în două zile lucrătoare de la primire şi le transmit către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.
(5) Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială centralizează listele de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic la nivel naţional în două zile lucrătoare şi le transmite Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, iar acesta remite situaţiile Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene."
3. La articolul 10, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene transferă către unitatea emitentă sumele aferente tichetelor sociale pe suport electronic distribuite destinatarilor finali, în termen de 30 de zile calendaristice de la primirea listelor de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic de la Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale potrivit art. 8 alin. (5)."
4. La articolul 12, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Măsura de sprijin material acordat prin tichetul social pe suport electronic pentru nou-născut poate fi utilizată în termen de şase luni de la data alimentării suportului electronic."
PRIM-MINISTRU
ION-MARCEL CIOLACU
Contrasemnează:
p. Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne,
Silviu Nicu Macovei,
secretar de stat
p. Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene,
Bogdan-Eduard Simcea,
secretar de stat
Ministrul muncii, familiei, tineretului şi solidarităţii sociale,
Simona Bucura-Oprescu
Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
Cseke Attila-Zoltan
Bucureşti, 24 aprilie 2025.
Nr. 28.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: