Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 27 din 16 aprilie 2025  pentru aprobarea Cadrului de competenţe digitale pentru cetăţenii României    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 27 din 16 aprilie 2025 pentru aprobarea Cadrului de competenţe digitale pentru cetăţenii României

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 353 din 22 aprilie 2025
    Având în vedere prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 153/2024 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, cu modificările ulterioare,
    luând în considerare necesitatea stabilirii măsurilor care să permită economiei româneşti să progreseze pe calea tranziţiei digitale şi ecologice, dezvoltarea competenţelor digitale ale cetăţenilor este o direcţie de investiţii presantă şi esenţială. Formarea abilităţilor şi competenţelor digitale ale cetăţenilor români are scopul de a capacita România: să îmbunătăţească participarea civică prin adoptarea şi utilizarea serviciilor guvernamentale digitale, să îmbunătăţească rezultatele pe piaţa muncii, inclusiv prin stimularea participării şi prin perfecţionare/recalificare, şi să îşi îmbunătăţească rezultatele la indicele economiei şi societăţii digitale (DESI), calculat anual de Comisia Europeană. În acest sens, absenţa unui cadru clar şi unitar de competenţe digitale riscă să compromită atingerea acestor obiective strategice, esenţiale pentru modernizarea societăţii şi economiei româneşti.
    Având în vedere evoluţia rapidă a peisajului digital, este necesar şi oportun ca România să dezvolte şi să faciliteze adoptarea pe scară largă a unui cadru naţional dedicat competenţelor digitale pentru cetăţenii români, denumit în continuare DigCompRo, adaptat specificului local, pornind de la cadrul de referinţă DigComp 2.2, elaborat de Comisia Europeană. Această iniţiativă va asigura condiţiile ca România să devină mai competitivă în era digitală şi va permite României să evalueze într-o manieră cuprinzătoare şi să dezvolte competenţele digitale în rândul cetăţenilor. Acest cadru trebuie să răspundă nevoilor şi provocărilor specifice cu care se confruntă România în parcursul de transformare digitală (Deceniul digital, 2024).
    Întrucât obiectivul principal este de a standardiza şi de a oferi o orientare clară a competenţelor digitale pentru cetăţeni, este nevoie de un sistem de referinţă suficient de extins încât să cuprindă o multitudine de cazuri de utilizare, fiind în acelaşi timp suficient de detaliat încât să furnizeze o descriere bine nuanţată a cunoştinţelor, abilităţilor şi aptitudinilor, în contextul evoluţiei rapide a peisajului digital. Lipsa unui astfel de cadru împiedică instituţiile publice şi private să acţioneze coerent şi eficient în direcţia dezvoltării competenţelor digitale, ceea ce face adoptarea urgentă a DigCompRo o prioritate incontestabilă.
    Deoarece trebuie să se asigure capacitatea de a raporta competenţele digitale ale cetăţenilor la standarde agreate, acest cadru joacă un rol de fundaţie în sprijinirea transformării digitale a României şi în atingerea obiectivelor strategice stabilite la nivelul Uniunii Europene, respectiv obiectivul Deceniului digital al Europei ca minimum 80% din populaţia adultă să aibă competenţe digitale de bază până în anul 2030, acesta fiind în concordanţă cu Planul de acţiune pentru pilonul european al drepturilor sociale. În absenţa unei reglementări rapide, România riscă să nu poată demonstra progrese cuantificabile în acest domeniu, afectând nu doar imaginea sa la nivel european, ci şi accesul la resursele financiare disponibile prin mecanismele europene.
    Având în vedere angajamentele asumate prin Planul naţional de redresare şi rezilienţă al României, denumit în continuare PNRR, Autoritatea pentru Digitalizarea României, prin Organismul intermediar pentru promovarea societăţii informaţionale (OIPSI), are rol de agenţie de implementare pentru Investiţia 17 - Scheme de finanţare pentru biblioteci pentru a deveni huburi de dezvoltare a competenţelor digitale, precum şi pentru Investiţia 19 - Scheme dedicate perfecţionării/recalificării angajaţilor din firme, aferente componentei 7, Transformarea digitală a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
    Obiectivul acestor investiţii este de a îmbunătăţi competenţele digitale de bază ale comunităţilor cu acces limitat la formare digitală şi ale grupurilor marginalizate, urmărind dezvoltarea competenţelor de bază, cum ar fi alfabetizarea digitală, comunicarea, educaţia în domeniul mass-mediei, crearea de conţinut digital, securitatea digitală şi educaţia antreprenorială digitală, pentru un număr de 100.000 de cetăţeni din comunităţi defavorizate, precum şi pentru IMM-uri finanţate pentru a sprijini participarea personalului lor la cursuri în domeniul competenţelor digitale, în conformitate cu jalonul 189. Aceste activităţi nu pot fi demarate fără un cadru clar care să definească standardele de competenţă, ceea ce face adoptarea de urgenţă a DigCompRo o condiţie esenţială.
    Luând în considerare că, potrivit anexei II la Mecanismul de redresare şi rezilienţă, prima modificare a acordurilor operaţionale între Comisia Europeană şi România, pentru justificarea îndeplinirii indicatorilor prevăzuţi în anexa la Decizia de punere în aplicare a Consiliului de modificare a Deciziei de punere în aplicare din 29 octombrie 2021 de aprobare a evaluării planului de redresare şi rezilienţă al României, România trebuie să atingă ţinta nr. 187 până în trimestrul al II-lea al anului 2026, respectiv formarea a 100.000 de cetăţeni care să dobândească competenţe digitale de bază, această ţintă necesitând emiterea unor certificate oficiale care să ateste participarea la programele de formare şi detaliile privind conţinutul şi formatul acestora, în absenţa unui cadru unitar precum DigCompRo, autorităţile nu pot stabili conţinutul specific al formărilor şi nici nu pot raporta rezultatele către Comisia Europeană, ceea ce ar duce la neîndeplinirea obligaţiilor asumate.
    Subliniind că instituirea Registrului beneficiarilor programelor de formare, prevăzut în prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezintă un instrument indispensabil pentru monitorizarea şi raportarea progresului către Comisia Europeană, acest registru fiind necesar pentru a centraliza datele privind cetăţenii formaţi şi pentru a facilita emiterea certificatelor oficiale solicitate în cadrul PNRR, fără adoptarea rapidă a acestui act normativ, registrul nu poate fi operaţionalizat în timp util, ceea ce ar compromite capacitatea României de a demonstra îndeplinirea ţintei nr. 187, punând în pericol accesarea fondurilor estimate la milioane de euro, destinate transformării digitale.
    Constatând că, în prezent, la nivelul legislaţiei naţionale nu există un cadru general la care o autoritate publică sau privată să se poată raporta pentru a stabili nivelul de competenţe digitale dobândit, nevoia de a adopta un cadru naţional dedicat competenţelor digitale pentru cetăţenii români, la care să se raporteze toate părţile interesate cu atribuţii în domeniu, devine cu atât mai stringentă şi mai imperios necesară cu cât ne apropiem de termenul de îndeplinire a obligaţiei trasate în cadrul Planului naţional de redresare şi rezilienţă. Lipsa unui astfel de cadru generează un vid normativ care împiedică organizarea coerentă a programelor de formare şi certificare, afectând direct grupurile vulnerabile care depind de aceste iniţiative pentru integrarea pe piaţa muncii şi în societatea digitală.
    Recunoscând că, deşi dispoziţiile proiectului sunt formulate într-o manieră preponderent generală, conturând viziunea şi obiectivele propuse cu privire la implementarea DigCompRo, urgenţa adoptării este justificată de necesitatea imediată de a oferi un punct de referinţă unitar pentru toate instituţiile şi actorii implicaţi în procesul de digitalizare. Caracterul strategic al acestui act nu diminuează imperativul adoptării sale rapide, deoarece absenţa unui cadru de competenţe digitale ar genera blocaje operaţionale, ar întârzia absorbţia formărilor europene şi ar compromite raportarea către Comisia Europeană.
    Ţinând cont de faptul că România se confruntă cu o situaţie extraordinară determinată de presiunea timpului şi de riscul pierderii finanţării europene, adoptarea de urgenţă a prezentului act normativ devine indispensabilă pentru a asigura alinierea conţinutului programelor de formare la cerinţele DigCompRo, pentru a permite începerea activităţilor de instruire a cetăţenilor şi pentru a preveni consecinţele negative ale neîndeplinirii angajamentelor asumate la nivel european. Neadoptarea rapidă a acestor măsuri ar avea un impact direct asupra competitivităţii economice şi sociale a României, amplificând riscurile asociate decalajului digital.
    Având în vedere faptul că neadoptarea acestor măsuri legislative cauzează întârzieri asupra îndeplinirii unor jaloane - condiţionalităţi pentru PNRR, această situaţie ducând la creşterea riscului de nerespectare a calendarelor, cu consecinţe negative majore asupra gradului de îndeplinire a obligaţiilor asumate,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
    ART. 1
    (1) Se aprobă Cadrul de competenţe digitale pentru cetăţenii României, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă.
    (2) La nivelul Autorităţii pentru Digitalizarea României se instituie Registrul beneficiarilor programelor de formare în domeniul digital, denumit în continuare Registrul, în vederea monitorizării preliminare a rezultatelor investiţiilor în domeniul transformării digitale, prin măsurarea impactului strategiei de dezvoltare a competenţelor digitale de bază la nivelul cetăţenilor.
    (3) Datele cu caracter personal din Registru se prelucrează potrivit prevederilor Regulamentului (UE) nr. 679/2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), accesul fiind limitat la personalul autorizat al Autorităţii pentru Digitalizarea României, desemnat prin decizie emisă de către preşedintele acesteia şi la alte autorităţi, în condiţiile legii. Autoritatea pentru Digitalizarea României asigură protecţia datelor cu caracter personal prin măsuri tehnice şi organizatorice adecvate, beneficiarii fiind informaţi despre prelucrarea potrivit prevederilor Regulamentului general privind protecţia datelor.

    ART. 2
    În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, formatul Registrului, categoriile de date prelucrate, procedurile de accesare, stocare şi ştergere a datelor, precum şi măsurile specifice de protecţie a datelor cu caracter personal se stabilesc, cu avizul Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, prin ordin al ministrului economiei, digitalizării, antreprenoriatului şi turismului, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Marian Neacşu
                    Viceprim-ministru, ministrul finanţelor,
                    Tánczos Barna
                    Ministrul economiei, digitalizării, antreprenoriatului şi turismului,
                    Bogdan-Gruia Ivan
                    Preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României,
                    Dragoş-Cristian Vlad
                    Ministrul muncii, familiei, tineretului şi solidarităţii sociale,
                    Simona Bucura-Oprescu
                    Ministrul educaţiei şi cercetării,
                    Daniel-Ovidiu David

    Bucureşti, 16 aprilie 2025.
    Nr. 27.
    ANEXA 1

    Cadrul de competenţe digitale pentru cetăţenii României
    SECŢIUNEA 1
    Rolul cadrului de competenţe digitale pentru cetăţenii României
    ART. 1
    Cadrul de competenţe digitale pentru cetăţenii României, denumit în continuare DigCompRo, reprezintă un instrument strategic destinat planificării iniţiativelor şi politicilor publice de digitalizare la nivel naţional, asigurând convergenţa acestora cu cele de la nivelul Uniunii Europene.

    ART. 2
    Obiectivul principal al DigCompRo este de a standardiza şi orienta clar competenţele digitale ale cetăţenilor. Acesta constituie un sistem de referinţă suficient de cuprinzător pentru o varietate de cazuri şi descrie detaliat cunoştinţele, abilităţile şi atitudinile necesare, în contextul transformării digitale rapide.

    ART. 3
    În contextul DigCompRo, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
    a) cetăţenie - capacitatea de a acţiona în calitate de cetăţeni responsabili şi de a participa pe deplin la viaţa civică şi socială, pe baza înţelegerii conceptelor şi structurilor sociale, economice, juridice şi politice, precum şi a evoluţiilor globale şi a sustenabilităţii;
    b) transformare digitală - integrarea tehnologiilor digitale de către companii şi impactul acestor tehnologii asupra societăţii, incluzând, dar fără a se limita la platforme digitale, internetul lucrurilor, tehnologii de tip cloud şi inteligenţă artificială;
    c) antreprenoriat - capacitatea de a acţiona asupra unor oportunităţi şi idei şi a le transforma în valoare pentru sine şi pentru alţii, fie ea financiară, culturală sau socială;
    d) alfabetizare media - aptitudini, cunoştinţe şi înţelegere care permit cetăţenilor să utilizeze media într-un mod eficient şi sigur, incluzând abilităţi de gândire critică necesare pentru a-şi exercita capacitatea de judecată, pentru a analiza realităţi complexe şi a recunoaşte diferenţa dintre opinie şi fapt;
    e) rezolvarea problemelor - capacitatea individului de a se angaja într-un proces cognitiv cu scopul de a înţelege şi a rezolva situaţii problematice în care o metodă de rezolvare nu este imediat evidentă;
    f) sustenabilitate - prioritizarea nevoilor tuturor formelor de viaţă şi ale planetei, prin asigurarea faptului că activitatea umană nu depăşeşte limitele planetei noastre;
    g) stare de bine - o stare de deplină bunăstare fizică, socială şi psihică, incluzând sentimentul de participare cu ceilalţi şi cu comunităţile;
    h) principiul adecvării la competenţele digitale şi la motivaţia participanţilor pentru programele de formare - prioritatea care impune furnizorilor de formare să se axeze pe cunoaşterea viitorilor beneficiari, atât din perspectiva competenţelor profesionale pe care le deţin, cât şi a potenţialului lor de dezvoltare.


    ART. 4
    (1) Din perspectivă individuală, DigCompRo îndeplineşte următoarele funcţii:
    a) facilitează autoevaluarea competenţelor digitale şi identificarea nevoilor de formare;
    b) sprijină identificarea furnizorilor de formare care oferă programe în baza acestui cadru şi participarea la programe de formare continuă;
    c) ajută la înţelegerea cerinţelor digitale specifice diferitelor niveluri de competenţe;
    d) contribuie la creşterea şanselor de angajare şi mobilitate profesională.

    (2) Din perspectivă instituţională, DigCompRo are următoarele roluri:
    a) identifică şi analizează competenţele digitale cerute pe piaţa muncii, pentru diverse profesii actuale şi profesii care utilizează tehnologii emergente;
    b) asigură actualizarea permanentă a standardelor ocupaţionale şi a programelor de formare pentru profesii ce necesită competenţe digitale;
    c) orientează politicile de formare digitală, inclusiv dezvoltarea, furnizarea şi implementarea programelor de calificare şi perfecţionare profesională;
    d) sprijină dezvoltarea mecanismelor de recunoaştere şi certificare a competenţelor digitale, inclusiv a celor dobândite anterior, informal sau nonformal;
    e) susţine dezvoltarea serviciilor profesionale de consiliere şi orientare în carieră legate de domeniul digital;
    f) sprijină identificarea şi prioritizarea investiţiilor în tehnologii şi ecosisteme digitale.


    ART. 5
    La ocuparea forţei de muncă, complementar DigCompRo, autorităţile cu atribuţii în domeniu pot utiliza şi alte cadre de competenţe digitale specifice, de la nivel naţional sau european, precum Cadrul european privind competenţele informatice (e-CF) în cazul specialiştilor din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.

    ART. 6
    DigCompRo constituie un reper pentru:
    a) fundamentarea strategiilor şi programelor care vizează dezvoltarea şi îmbunătăţirea competenţelor digitale ale cetăţenilor şi ale unor categorii specifice de angajaţi;
    b) definirea obiectivelor şi a rezultatelor aşteptate ale acestor strategii şi programe;
    c) dezvoltarea instrumentelor de monitorizare şi evaluare a proiectelor finanţate în domeniul competenţelor digitale.


    ART. 7
    (1) DigCompRo serveşte drept referinţă pentru descrierea competenţelor digitale.
    (2) Autorităţile competente pot aplica DigCompRo pentru actualizarea descrierilor competenţelor digitale ale ocupaţiilor relevante pentru angajator în raport cu competenţele şi nivelurile de performanţă descrise în DigCompRo.

    ART. 8
    DigCompRo reprezintă cadrul de competenţe digitale utilizat în procesul de descriere a competenţelor digitale în contextul administrării standardelor ocupaţionale, de calificare sau pregătire profesională.

    ART. 9
    Autorităţile şi instituţiile publice cu atribuţii în domeniile ocupării forţei de muncă, educaţiei şi formării profesionale vor utiliza DigCompRo ca referinţă în elaborarea standardelor ocupaţionale şi de pregătire profesională.

    ART. 10
    În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, metodologia de utilizare a DigCompRo în procesele prevăzute la art. 8 şi art. 9 se aprobă prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului muncii, familiei, tineretului şi solidarităţii sociale, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Structura DigCompRo
    ART. 11
    (1) DigCompRo este structurat pe şase domenii de competenţă, după cum urmează:
    a) domeniul de bază: fundamente, acces şi atitudini faţă de transformarea digitală;
    b) domeniul unu: alfabetizare în domeniul informaţiei şi al datelor;
    c) domeniul doi: comunicare, interacţiune şi colaborare;
    d) domeniul trei: creare de conţinut digital;
    e) domeniul patru: siguranţă şi utilizarea sustenabilă a resurselor;
    f) domeniul cinci: rezolvarea de probleme şi spiritul antreprenorial.

    (2) Domeniul de bază este unul introductiv care cuprinde abilităţi privind cunoaşterea funcţiilor de bază şi operarea dispozitivelor şi tehnologiile digitale, conştientizarea impactului transformării digitale asupra aspectelor personale şi profesionale şi stimularea unor atitudini pozitive faţă de dezvoltarea competenţelor digitale şi reducerea tehnofobiilor.

    ART. 12
    Domeniile de competenţă sunt structurate după cum urmează:
    1. Domeniul de bază, fundamente, acces şi atitudini faţă de transformarea digitală, cuprinde:
    a) cunoaşterea funcţiilor de bază ale dispozitivelor, interfeţelor, software-ului şi reţelelor digitale comune şi operarea cu acestea;
    b) conştientizarea impactului transformării digitale asupra aspectelor personale, profesionale şi a altor aspecte ale vieţii de zi cu zi;
    c) atitudine pozitivă faţă de digitalizare şi îmbunătăţirea propriilor competenţe digitale.

    2. Domeniul unu, alfabetizare în domeniul informaţiei şi al datelor, cuprinde:
    a) navigare, căutare de informaţii în medii digitale; filtrarea datelor şi a conţinutului digital, prin evaluarea critică a credibilităţii şi fiabilităţii;
    b) organizare, stocare, procesare şi preluare de date, informaţii şi conţinut într-un mediu structurat.

    3. Domeniul doi, comunicare, interacţiune şi colaborare, cuprinde:
    a) interacţiune prin şi cu o varietate de tehnologii digitale, adaptând strategiile de comunicare la un public specific, inclusiv la agenţi nonumani de tipul programelor informatice de dialog automat denumite şi roboţi de chat;
    b) partajare de date, informaţii şi conţinut digital şi colaborare cu alte persoane prin intermediul tehnologiilor digitale adecvate;
    c) căutare de oportunităţi de autoîmputernicire şi cetăţenie participativă;
    d) crearea şi gestionarea uneia sau mai multor identităţi digitale.

    4. Domeniul trei, creare de conţinut digital, cuprinde:
    a) crearea şi editarea de conţinut digital în diferite formate;
    b) modificarea şi integrarea informaţiilor şi conţinutului nou;
    c) înţelegerea drepturilor de autor şi licenţelor, precum şi a modului în care acestea se aplică informaţiilor şi conţinutului digital;
    d) proiectarea şi dezvoltarea unei secvenţe de instrucţiuni uşor de înţeles pentru ca un sistem digital să rezolve o anumită problemă sau să îndeplinească o anumită sarcină.

    5. Domeniul patru, siguranţă şi utilizarea sustenabilă a resurselor, cuprinde:
    a) protejarea dispozitivelor şi conţinutului digital şi înţelegerea riscurilor şi ameninţărilor din mediile digitale;
    b) protejarea datele personale şi confidenţialităţii în mediile digitale şi înţelegerea modului în care se utilizează şi se partajează date de identificare personală;
    c) evitarea riscurilor pentru sănătate şi ameninţărilor la adresa bunăstării fizice şi psihologice în utilizarea tehnologiilor digitale.

    6. Domeniul cinci, rezolvarea de probleme şi spiritul antreprenorial, cuprinde:
    a) identificarea problemelor tehnice în timpul operării dispozitivelor şi utilizării mediilor digitale şi rezolvarea acestora;
    b) ajustarea şi personalizarea mediilor digitale în funcţie de nevoile personale; utilizarea instrumentelor şi tehnologiilor digitale pentru inovarea unor procese şi produse, individual şi în echipă;
    c) imaginarea unui viitor alternativ sustenabil.



    ART. 13
    Descriptorii competenţelor aferente fiecărui domeniu reprezintă instrumentul de transpunere a modelului conceptual în practică, putând fi adaptat şi aplicat în diverse contexte de formare, precum sistemul de învăţământ, prin corelarea curriculumului naţional, în cadrul programelor de educaţie pentru adulţi, precum şi în cadrul formării profesionale, la locul de muncă, şi sunt prevăzuţi în anexa nr. 1.

    ART. 14
    (1) Nivelurile de performanţă sunt similare cu cele denumite în DigComp 2.2 la nivelul UE, cu accent pe caracterul de dificultate a sarcinilor şi pe dezvoltarea progresivă a competenţelor digitale ale cetăţenilor, şi sunt cuprinse în anexa nr. 2 - Nivelurile de performanţă.
    (2) Aceste niveluri de performanţă în cadrul fiecărei competenţe sunt: elementar, intermediar, avansat şi înalt specializat.
    (3) Progresia între nivelurile DigCompRo se realizează în funcţie de trei criterii:
    a) complexitatea sarcinilor;
    b) autonomia şi îndrumarea necesare pentru realizarea acestora;
    c) procesul cognitiv, denumit şi ca abilitatea de gândire, implicat în principal în rezolvarea sarcinilor.


    SECŢIUNEA a 3-a
    Cartografierea DigCompRo în raport cu alte cadre de competenţe
    ART. 15
    Cartografierea DigCompRo în raport cu Cadrul european de competenţe digitale pentru cetăţeni DigComp 2.2 este prezentată în anexa nr. 3.

    ART. 16
    (1) DigCompRo poate fi folosit pentru a îmbunătăţi interacţiunea cu tehnologii şi aplicaţii noi şi emergente, cum ar fi inteligenţa artificială. Interacţiunea şi operarea cu tehnologiile bazate pe IA pot fi integrate în toate domeniile de competenţă şi reflectate în competenţele individuale.
    (2) Cartografierea DigCompRo în raport cu exemple de cunoştinţe, abilităţi şi atitudini legate de interacţiunea cetăţenilor cu sistemele de inteligenţă artificială este prezentată în anexa nr. 4.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Monitorizarea implementării DigCompRo
    ART. 17
    (1) Cadrul de competenţe digitale DigCompRo este utilizat pentru evaluarea şi dezvoltarea competenţelor digitale ale beneficiarilor programelor de formare, respectiv angajatori care solicită competenţe digitale, indiferent de sectoarele de activitate.
    (2) Pentru monitorizarea cu succes a implementării DigCompRo, inclusiv în cadrul strategiilor şi programelor naţionale de dezvoltare a competenţelor digitale, sunt utilizaţi indicatori şi criterii specifice principale în funcţie de domeniul de aplicare.
    (3) În învăţământul formal pot fi utilizaţi ca indicatori şi criterii specifice principale următoarele:
    a) nivelul de performanţă în raport cu DigCompRo în rândul elevilor, inclusiv niveluri de performanţă atinse per domeniu de competenţă;
    b) număr de elevi care deţin competenţe descrise în cadrul DigCompRo;
    c) integrarea DigCompRo în curriculum atât din perspectiva domeniilor de competenţă acoperite, cât şi din perspectiva nivelurilor de performanţă atinse;
    d) număr de programe de formare care vizează competenţele descrise în cadrul Cadrului european pentru competenţa digitală a profesorilor, denumit în continuare DigCompEdu;
    e) integrarea DigCompRo în formarea iniţială şi continuă a profesorilor;
    f) corelarea DigCompRo cu DigcompEdu în formarea profesorilor;
    g) rata de utilizare a conţinutului de învăţare digital/ mijloacelor digitale de predare-învăţare;
    h) nivelul de performanţă în raport cu DigCompRo în rândul studenţilor, inclusiv niveluri de performanţă atinse per domeniu de competenţă;
    i) rata de utilizare de către studenţi a conţinutului de învăţare digital;
    j) feedback din partea studenţilor cu privire la relevanţa şi aplicarea curriculumului;
    k) integrarea DigCompRo în programele de studii atât din perspectiva domeniilor de competenţă acoperite, cât şi din perspectiva nivelurilor de performanţă atinse;
    l) număr de programe de studii care fac trimitere la DigCompRo;
    m) integrarea DigCompRo în predare şi cercetare.

    (4) În educaţia adulţilor pot fi utilizaţi ca indicatori şi criterii specifice principale următoarele:
    a) disponibilitatea şi utilizarea conţinutului de învăţare online bazat pe sau raportat la DigCompRo;
    b) rata de participare la cursuri de formare digitală bazate pe sau raportate la DigCompRo;
    c) rata de certificare a competenţelor digitale;
    d) feedback cu privire la relevanţa şi aplicarea curriculumului;
    e) număr de participanţi la cursuri de formare digitală care au beneficiat de cel puţin o activitate de evaluare a competenţelor dobândite în contexte nonformale şi informale înainte de curs bazate pe sau raportate la DigCompRo;
    f) număr de participanţi la cursuri de formare digitală care deţin un document de tipul unui certificat, atestat prin care aceste competenţe le sunt recunoscute pe baza sau raportat la DigCompRo;
    g) număr de programe de formare care vizează competenţele descrise în cadrul DigCompEdu;
    h) număr de programe de formare noi dezvoltate pe baza sau raportat la DigCompRo;
    i) număr de formatori perfecţionaţi în raport cu DigCompRo;
    j) criterii demografice (mediu de rezidenţă, nivel de educaţie, sex, grupa de vârstă pentru beneficiarii programelor de formare bazate pe DigCompRo.

    (5) La ocuparea forţei de muncă pot fi utilizaţi ca indicatori şi criterii specifice principale următoarele:
    a) număr de solicitanţi de locuri de muncă evaluaţi în conformitate cu DigCompRo;
    b) număr de solicitanţi de locuri de muncă formaţi în raport cu DigCompRo;
    c) rata de certificare a competenţelor digitale;
    d) feedback cu privire la relevanţa competenţelor digitale pentru cerinţele actuale ale postului;
    e) număr de descrieri ale fişelor de post care fac trimitere la DigCompRo;
    f) rata de plasare pe piaţa muncii a persoanelor perfecţionate pe baza DigCompRo;
    g) număr de furnizori de formare cu oferte bazate pe DigCompRo;
    h) criterii demografice, cum ar fi mediu de rezidenţă, nivel de educaţie, sex, grupa de vârstă, pentru beneficiarii programelor de formare bazate pe DigCompRo;
    i) numărul şi succesul programelor de finanţare pentru îmbunătăţirea competenţelor digitale bazate pe DigCompRo;
    j) monitorizarea anunţurilor de angajare şi clasificarea cerinţelor din acestea în raport cu DigCompRo, pentru prognoze viitoare;
    k) satisfacţia angajatorului cu privire la competenţele digitale ale candidaţilor plasaţi;
    l) număr de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 30 de ani care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională, evaluaţi în raport cu DigCompRo;
    m) număr de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 30 de ani care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională, formaţi în raport cu DigCompRo.

    (6) La nivelul societăţii pot fi utilizaţi ca indicatori şi criterii specifice principale următoarele:
    a) rezultatele la indicatorii Uniunii Europene privind competenţele digitale;
    b) rata de adoptare a serviciilor publice digitale de către cetăţeni;
    c) nivelul de încredere al publicului în comunicările digitale primite din partea entităţilor din administraţia publică centrală şi locală;
    d) participarea civică la consultări online ca indicator al adoptării de către cetăţeni.

    (7) Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului va reglementa corelarea nivelului de performanţă dintre DigCompRo şi alte certificări, cum ar fi ECDL/ICDL, prin ordin al ministrului economiei, digitalizării, antreprenoriatului şi turismului, cu avizul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, în termen de maximum 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Revizuirea şi actualizarea DigCompRo
    ART. 18
    (1) Cadrul DigCompRo se supune unui ciclu de revizuire şi actualizare la fiecare maximum 3 ani.
    (2) Scopul revizuirii periodice este integrarea celor mai recente progrese din peisajul digital şi adaptarea la evoluţia rapidă a tehnologiei şi a competenţelor digitale aferente.
    (3) Procesul de revizuire şi actualizare se stabileşte prin ordin al ministrului economiei, digitalizării, antreprenoriatului şi turismului în vederea:
    a) menţinerii relevanţei şi eficacităţii cadrului DigCompRo;
    b) asigurării că DigCompRo continuă să răspundă cerinţelor în evoluţie ale ecosistemului de competenţe digitale.

    (4) Procesul de actualizare periodică are ca obiective:
    a) actualizarea cadrului DigCompRo;
    b) consolidarea rolului DigCompRo ca instrument dinamic care evoluează odată cu provocările şi oportunităţile digitale aflate în schimbare.


    ART. 19
    (1) Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului coordonează procesul de monitorizare a Cadrului de competenţe în vederea formulării propunerilor de actualizare periodică a DigCompRo, cu consultarea Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, a Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
    (2) În procesul de actualizare se vor consulta experţi din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, reprezentanţi ai mediului academic şi ai sectorului privat.
    (3) Actualizarea DigCompRo se supune aprobării Guvernului în condiţii similare aprobării acestuia.

    SECŢIUNEA a 6-a
    Dispoziţii finale
    ART. 20
    (1) Conceptele prevăzute la art. 12-14 sunt interconectate şi se utilizează în contextul dezvoltării competenţelor digitale şi al învăţării pe tot parcursul vieţii.
    (2) În implementarea DigCompRo se va ţine cont de interacţiunea dintre aceste concepte şi modul în care ele contribuie la dezvoltarea competenţelor digitale ale cetăţenilor.
    (3) Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, va asigura actualizarea periodică a acestor concepte în funcţie de evoluţiile tehnologice şi sociale, inclusiv în funcţie de modificările Cadrului european de competenţe digitale pentru cetăţeni - DigComp 2.2.

    ART. 21
    Pentru detalierea competenţelor în funcţie de nivelurile de performanţă prevăzute în anexa nr. 2 sau identificarea de exemple de cunoştinţe, abilităţi şi atitudini aferente competenţelor din anexa nr. 1 se pot avea în vedere informaţiile din Cadrul european de competenţe digitale pentru cetăţeni - DigComp 2.2, utilizându-se corelarea cu DigCompRo din anexa nr. 3.

    ART. 22
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentul DigCompRo.

    ANEXA 1

    la cadrul de competenţe digitale
    Competenţele DigCompRo şi descriptori ai competenţei

┌──────────────────┬───────────────────┐
│Competenţele │Descriptori ai │
│DigCompRo │competenţei │
├──────────────────┴───────────────────┤
│0. Fundamente, acces şi atitudini faţă│
│de transformarea digitală │
├──────────────────┬───────────────────┤
│ │Să cunoască şi să │
│ │utilizeze funcţiile│
│ │de bază ale │
│ │dispozitivelor, │
│ │interfeţelor, │
│ │programelor şi │
│0.1. Utilizarea │reţelelor digitale │
│dispozitivelor şi │uzuale. Să │
│a tehnologiilor │înţeleagă │
│digitale │principiile │
│ │generale, │
│ │mecanismele şi │
│ │logica de bază care│
│ │guvernează │
│ │tehnologiile │
│ │digitale aflate în │
│ │evoluţie. │
├──────────────────┼───────────────────┤
│ │Să înţeleagă │
│ │digitalizarea şi │
│ │transformarea │
│ │digitală, precum şi│
│ │impactul acestora │
│0.2. Explorarea │asupra │
│digitalizării şi a│dimensiunilor │
│transformării │personale, │
│digitale │profesionale, │
│ │sociale, culturale,│
│ │financiare, │
│ │politice, │
│ │religioase ale │
│ │vieţii de zi cu zi.│
├──────────────────┼───────────────────┤
│ │Să fie la curent cu│
│ │transformarea │
│ │digitală, să │
│ │înţeleagă în ce │
│ │domenii ar trebui │
│ │îmbunătăţite sau │
│ │actualizate │
│ │propriile │
│ │competenţe digitale│
│ │şi să caute │
│0.3. Implicarea în│oportunităţi de │
│lumea digitală în │autodezvoltare. Să │
│mod constant, etic│îi sprijine pe │
│şi incluziv │ceilalţi în │
│ │dezvoltarea │
│ │competenţelor │
│ │digitale. Să │
│ │reflecteze critic │
│ │asupra lumii │
│ │digitale, │
│ │manifestând o │
│ │judecată etică, │
│ │responsabilă şi │
│ │incluzivă. │
├──────────────────┴───────────────────┤
│1. Alfabetizare în domeniul │
│informaţiei şi al datelor │
├──────────────────┬───────────────────┤
│ │Să exprime în mod │
│ │clar nevoia de │
│1.1. Navigarea, │informare, să caute│
│căutarea şi │date, informaţii şi│
│filtrarea datelor,│conţinut în mediile│
│informaţiilor şi │digitale şi să le │
│conţinutului │acceseze. Să creeze│
│digital │şi să actualizeze │
│ │strategii personale│
│ │de căutare. │
├──────────────────┼───────────────────┤
│ │Să analizeze, să │
│ │compare şi să │
│ │evalueze în mod │
│ │critic │
│1.2. Evaluarea │credibilitatea şi │
│datelor, │siguranţa surselor │
│informaţiilor şi │de date, │
│conţinutului │informaţiilor şi │
│digital │conţinutului │
│ │digital. Să le │
│ │analizeze, să le │
│ │interpreteze şi să │
│ │le evalueze în mod │
│ │critic. │
├──────────────────┼───────────────────┤
│ │Să organizeze, să │
│ │stocheze şi să │
│1.3. Gestionarea │recupereze date, │
│datelor, │informaţii şi │
│informaţiilor şi │conţinut în medii │
│conţinutului │digitale. Să le │
│digital │organizeze şi să le│
│ │prelucreze într-un │
│ │mediu structurat. │
├──────────────────┴───────────────────┤
│2. Comunicare, interacţiune şi │
│colaborare │
├──────────────────┬───────────────────┤
│ │Să interacţioneze │
│ │cu tehnologii │
│ │digitale variate şi│
│ │să le utilizeze │
│ │drept mijloace de │
│ │comunicare digitală│
│ │adecvate pentru un │
│ │anumit context. Să │
│ │cunoască normele │
│ │comportamentale în │
│ │mediul digital şi │
│ │modul de lucru │
│2.1. Interacţiunea│specific, denumite │
│prin şi cu │generic „a şti │
│tehnologiile │cum“, şi să │
│digitale │adapteze │
│ │strategiile de │
│ │comunicare la │
│ │publicul specific. │
│ │Să interacţioneze │
│ │cu agenţi nonumani │
│ │de tipul │
│ │programelor │
│ │informatice de │
│ │dialog automat │
│ │denumite şi roboţi │
│ │de chat şi cu alte │
│ │tehnologii │
│ │similare. │
├──────────────────┼───────────────────┤
│ │Să partajeze date, │
│ │informaţii şi │
│ │conţinut digital cu│
│ │alte persoane prin │
│ │intermediul │
│ │tehnologiilor │
│ │digitale adecvate. │
│ │Să acţioneze ca │
│ │intermediar, să │
│2.2. Partajarea şi│cunoască practicile│
│colaborarea prin │de referenţiere şi │
│intermediul │atribuire a │
│tehnologiilor │surselor digitale │
│digitale │de informare. Să │
│ │utilizeze │
│ │instrumentele şi │
│ │tehnologiile │
│ │digitale pentru │
│ │procese de │
│ │colaborare şi │
│ │pentru construcţia │
│ │şi crearea în comun│
│ │de date, resurse şi│
│ │cunoştinţe. │
├──────────────────┼───────────────────┤
│ │Să participe în │
│ │societate şi să │
│ │caute oportunităţi │
│ │de │
│2.3. Cetăţenie │autoîmputernicire │
│activă prin │şi de cetăţenie │
│intermediul │participativă prin │
│mijloacelor de │intermediul media │
│comunicare şi al │şi al tehnologiilor│
│tehnologiilor │digitale. Să │
│digitale │conştientizeze │
│ │diversitatea │
│ │culturală şi │
│ │generaţională în │
│ │mediile digitale. │
├──────────────────┼───────────────────┤
│ │Să creeze şi să │
│ │gestioneze una sau │
│ │mai multe │
│ │identităţi │
│ │digitale, de │
│ │exemplu, │
│ │identificarea │
│2.4. Gestionarea │electronică. Să │
│identităţilor │aibă capacitatea să│
│digitale │îşi protejeze │
│ │propria identitate,│
│ │să se ocupe de │
│ │datele pe care le │
│ │produce prin │
│ │intermediul mai │
│ │multor instrumente,│
│ │medii şi servicii │
│ │digitale. │
├──────────────────┴───────────────────┤
│3. Creare de conţinut digital │
├──────────────────┬───────────────────┤
│ │Să creeze şi să │
│ │editeze conţinut │
│ │digital în diferite│
│ │formate, să se │
│ │exprime prin │
│ │mijloace digitale. │
│ │Să creeze şi să │
│ │manipuleze │
│ │instrumente │
│3.1. Dezvoltarea │digitale, cum ar fi│
│de conţinut │dispozitive pentru │
│digital │internetul │
│ │lucrurilor - IoT, │
│ │roboţi │
│ │programabili. Să │
│ │utilizeze şi să │
│ │gestioneze în mod │
│ │etic conţinutul │
│ │digital creat cu/ │
│ │prin instrumente │
│ │bazate pe IA. │
├──────────────────┼───────────────────┤
│ │Să modifice, să │
│ │îmbunătăţească şi │
│ │să integreze noi │
│ │informaţii şi │
│3.2. Integrarea şi│conţinuturi într-o │
│reutilizarea │colecţie de │
│conţinutului │cunoştinţe şi o │
│digital │bibliotecă de │
│ │resurse, pentru a │
│ │crea conţinuturi şi│
│ │cunoştinţe noi, │
│ │originale şi │
│ │relevante. │
├──────────────────┼───────────────────┤
│ │Să respecte, să │
│ │utilizeze şi să │
│3.3. Crearea, │creeze drepturi de │
│înţelegerea şi │autor şi licenţe şi│
│respectarea │să înţeleagă modul │
│drepturilor de │în care acestea se │
│autor şi a │aplică │
│licenţelor │informaţiilor şi │
│ │conţinutului │
│ │digital. │
├──────────────────┼───────────────────┤
│ │Să planifice şi să │
│ │dezvolte secvenţe │
│ │de instrucţiuni │
│ │concepute pentru un│
│ │sistem informatic, │
│3.4. Programarea │în vederea │
│ │rezolvării unei │
│ │probleme date sau a│
│ │îndeplinirii │
│ │automate a unei │
│ │sarcini specifice. │
├──────────────────┴───────────────────┤
│4. Siguranţă şi utilizarea sustenabilă│
│a resurselor │
├──────────────────┬───────────────────┤
│ │Să protejeze │
│ │dispozitivele şi │
│ │conţinutul digital │
│ │şi să înţeleagă │
│ │riscurile şi │
│ │ameninţările din │
│ │mediile digitale. │
│ │Să cunoască │
│4.1. Protejarea │măsurile de │
│dispozitivelor │siguranţă şi │
│ │securitate şi să │
│ │acorde atenţia │
│ │cuvenită siguranţei│
│ │dispozitivelor şi │
│ │confidenţialităţii,│
│ │integrităţii şi │
│ │disponibilităţii │
│ │conţinuturilor. │
├──────────────────┼───────────────────┤
│ │Să protejeze datele│
│ │personale şi │
│ │confidenţialitatea,│
│ │integritatea şi │
│ │disponibilitatea │
│ │datelor în mediile │
│ │digitale. Să │
│ │înţeleagă cum să │
│ │utilizeze şi să │
│ │partajeze │
│ │informaţii care pot│
│4.2. Protecţia │duce la │
│datelor cu │identificarea unei │
│caracter personal │persoane, având în │
│şi a │acelaşi timp │
│confidenţialităţii│capacitatea să se │
│datelor │protejeze pe sine │
│ │şi pe alţii de │
│ │prejudicii. Să │
│ │înţeleagă că │
│ │serviciile digitale│
│ │utilizează o │
│ │„politică de │
│ │confidenţialitate“ │
│ │pentru a informa │
│ │utilizatorul asupra│
│ │modului în care │
│ │sunt folosite │
│ │datele personale. │
├──────────────────┼───────────────────┤
│ │Să poată evita │
│ │riscurile pentru │
│ │sănătate şi │
│ │ameninţările la │
│ │adresa bunăstării │
│ │fizice şi psihice │
│ │în timpul │
│ │utilizării │
│ │tehnologiilor │
│ │digitale şi ca │
│ │efect al utilizării│
│ │necorespunzătoare a│
│4.3. Protejarea │acestora. Să poată │
│sănătăţii şi a │să se protejeze pe │
│bunăstării │sine şi pe ceilalţi│
│ │de posibilele │
│ │pericole din │
│ │mediile digitale, │
│ │de exemplu, │
│ │hărţuirea │
│ │cibernetică. Să │
│ │conştientizeze │
│ │importanţa │
│ │tehnologiilor │
│ │digitale pentru │
│ │bunăstarea şi │
│ │incluziunea │
│ │socială. │
├──────────────────┼───────────────────┤
│ │Să conştientizeze │
│ │impactul │
│ │tehnologiilor │
│ │digitale asupra │
│4.4. Protecţia │mediului şi să │
│mediului │identifice │
│ │modalităţi de │
│ │utilizare │
│ │sustenabilă a │
│ │acestora. │
├──────────────────┴───────────────────┤
│5. Rezolvarea de probleme şi spiritul │
│antreprenorial │
├──────────────────┬───────────────────┤
│ │Să identifice │
│ │problemele tehnice │
│ │atunci când │
│ │operează │
│5.1. Rezolvarea │dispozitive şi │
│problemelor │utilizează medii │
│tehnice │digitale şi să le │
│ │rezolve, de la │
│ │depanare la │
│ │rezolvarea unor │
│ │probleme mai │
│ │complexe. │
├──────────────────┼───────────────────┤
│ │Să evalueze │
│ │nevoile, în │
│ │contexte sociale, │
│ │culturale, │
│ │economice şi de │
│ │mediu, şi să │
│ │identifice │
│ │instrumente şi │
│ │servicii digitale │
│ │pentru a le │
│ │rezolva, de │
│5.2. Identificarea│exemplu, efectuarea│
│nevoilor şi a │de tranzacţii │
│răspunsurilor în │digitale pentru │
│materie de │achiziţii şi │
│tehnologie │vânzări, servicii │
│ │de e-guvernare, │
│ │utilizarea │
│ │platformelor │
│ │digitale ale │
│ │administraţiei │
│ │locale. Să adapteze│
│ │şi să personalizeze│
│ │mediile digitale la│
│ │nevoile personale, │
│ │de exemplu, │
│ │accesibilitatea şi │
│ │incluziunea. │
├──────────────────┼───────────────────┤
│ │Să utilizeze │
│ │instrumentele şi │
│ │tehnologiile │
│5.3. Utilizarea │digitale pentru a │
│creativă şi │inova procese şi │
│inovatoare a │produse în mod │
│tehnologiilor │individual şi │
│digitale │colectiv. Să │
│ │înţeleagă şi să │
│ │rezolve probleme în│
│ │mod creativ şi │
│ │inovator. │
├──────────────────┼───────────────────┤
│ │Să utilizeze │
│ │instrumentele şi │
│5.4. Identificarea│tehnologiile │
│oportunităţilor │digitale pentru a │
│antreprenoriale şi│identifica şi a │
│crearea de valoare│valorifica │
│adăugată/beneficii│oportunităţi şi │
│prin intermediul │idei, pentru a crea│
│tehnologiilor │beneficii şi │
│digitale │progrese │
│ │financiare, │
│ │culturale, sociale │
│ │sau de mediu. │
├──────────────────┼───────────────────┤
│ │Să imagineze │
│ │opţiuni alternative│
│ │pentru un viitor │
│ │sustenabil, care să│
│ │valorifice soluţii │
│ │digitale, │
│ │utilizând, de │
│ │exemplu, gândirea │
│5.5. Adoptarea │sistemică şi │
│unor opţiuni │gândirea │
│pentru un viitor │algoritmică. Să │
│digital sustenabil│devină un agent al │
│ │schimbării şi să │
│ │contribuie │
│ │individual şi │
│ │colectiv la │
│ │modelarea unor │
│ │opţiuni pentru un │
│ │viitor digital │
│ │sustenabil. │
└──────────────────┴───────────────────┘


    ANEXA 2

    la cadrul de competenţe digitale
    Nivelurile de performanţă

┌─────────────┬───────────────────┬──────────────────────┬────────────────────┬─────────────────────────┐
│4 niveluri │Elementar │Intermediar │Avansat │Înalt specializat │
│generale │ │ │ │ │
├─────────────┼─────────┬─────────┼──────────┬───────────┼──────────┬─────────┼────────────┬────────────┤
│8 niveluri │1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │
│secundare │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │Sarcini │Sarcini şi │ │ │ │Rezolvarea │
│ │ │ │bine │probleme │ │ │Rezolvarea │de probleme │
│Complexitatea│Sarcină │Sarcină │definite │bine │Sarcini şi│Sarcinile│de probleme │complexe în │
│sarcinilor │simplă │simplă │şi de │definite şi│probleme │cele mai │complexe cu │contextul │
│ │ │ │rutină şi │probleme │diferite │adecvate │soluţii │mai multor │
│ │ │ │probleme │ieşite din │ │ │limitate │factori de │
│ │ │ │simple │rutină │ │ │ │interacţiune│
├─────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │Capabil/ă│Integrare │ │
│ │ │Autonomie│ │ │ │să mă │pentru a │ │
│ │ │cu │ │Independent│ │adaptez │contribui la│Propunerea │
│Autonomia │Cu │îndrumare│Pe cont │şi potrivit│Îndrumarea│la alţii │practica │de noi idei │
│ │îndrumare│clară şi │propriu │cu nevoile │altora │într-un │profesională│şi procese │
│ │ │necesară │ │mele │ │context │şi a-i │în domeniu │
│ │ │ │ │ │ │complex │îndruma pe │ │
│ │ │ │ │ │ │ │alţii │ │
├─────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼───────────┼──────────┼─────────┼────────────┼────────────┤
│Domeniul │Memorare │Memorare │Înţelegere│Înţelegere │Aplicare │Evaluare │Creare │Creare │
│cognitiv │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────┴─────────┴─────────┴──────────┴───────────┴──────────┴─────────┴────────────┴────────────┘


    ANEXA 3

    la cadrul de competenţe digitale
    Cartografierea în raport cu DigComp 2.2

┌───────────────────┬──────────────────┐
│DigCompRo │DigComp 2.2 │
├───────────────────┴──────────────────┤
│0. Fundamente, acces şi atitudini faţă│
│de transformarea digitală │
├───────────────────┬──────────────────┤
│0.1. Utilizarea │ │
│dispozitivelor şi a│ │
│tehnologiilor │ │
│digitale │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│0.2. Explorarea │ │
│digitalizării şi a │ │
│transformării │ │
│digitale │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│0.3. Implicarea în │5.4. Identificarea│
│lumea digitală în │lacunelor în │
│mod constant, etic │materie de │
│şi incluziv │competenţe │
│ │digitale │
├───────────────────┴──────────────────┤
│1. Alfabetizare în domeniul │
│informaţiei şi al datelor │
├───────────────────┬──────────────────┤
│1.1. Navigarea, │1.1. Navigarea, │
│căutarea şi │căutarea şi │
│filtrarea datelor, │filtrarea datelor,│
│informaţiilor şi │informaţiilor şi │
│conţinutului │conţinutului │
│digital │digital │
├───────────────────┼──────────────────┤
│1.2. Evaluarea │1.2. Evaluarea │
│datelor, │datelor, │
│informaţiilor şi │informaţiilor şi │
│conţinutului │conţinutului │
│digital │digital │
├───────────────────┼──────────────────┤
│1.3. Gestionarea │1.3. Gestionarea │
│datelor, │datelor, │
│informaţiilor şi │informaţiilor şi │
│conţinutului │conţinutului │
│digital │digital │
├───────────────────┴──────────────────┤
│2. Comunicare, interacţiune şi │
│colaborare │
├───────────────────┬──────────────────┤
│ │2.1. Interacţiunea│
│2.1. Interacţiunea │prin intermediul │
│prin şi cu │tehnologiilor │
│tehnologiile │digitale │
│digitale │2.5. Conduita pe │
│ │internet │
├───────────────────┼──────────────────┤
│ │2.2. Partajarea │
│2.2. Partajarea şi │prin intermediul │
│colaborarea prin │tehnologiilor │
│intermediul │digitale │
│tehnologiilor │2.4. Colaborarea │
│digitale │prin intermediul │
│ │tehnologiilor │
│ │digitale │
├───────────────────┼──────────────────┤
│2.3. Cetăţenie │2.3. Cetăţenie │
│activă prin │activă prin │
│intermediul │intermediul │
│mijloacelor de │tehnologiilor │
│comunicare şi al │digitale │
│tehnologiilor │2.5. Conduita pe │
│digitale │internet │
├───────────────────┼──────────────────┤
│2.4. Gestionarea │2.6. Gestionarea │
│identităţilor │identităţii │
│digitale │digitale │
├───────────────────┴──────────────────┤
│3. Creare de conţinut digital │
├───────────────────┬──────────────────┤
│3.1. Dezvoltarea de│3.1. Dezvoltarea │
│conţinut digital │de conţinut │
│ │digital │
├───────────────────┼──────────────────┤
│3.2. Integrarea şi │3.2. Integrarea şi│
│reutilizarea │reelaborarea │
│conţinutului │conţinutului │
│digital │digital │
├───────────────────┼──────────────────┤
│3.3. Crearea, │ │
│înţelegerea şi │ │
│respectarea │3.3. Drepturi de │
│drepturilor de │autor şi licenţe │
│autor şi a │ │
│licenţelor │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│3.4. Programare │3.4. Programare │
├───────────────────┴──────────────────┤
│4. Siguranţă şi utilizarea sustenabilă│
│a resurselor │
├───────────────────┬──────────────────┤
│4.1. Protejarea │4.1. Protejarea │
│dispozitivelor │dispozitivelor │
├───────────────────┼──────────────────┤
│4.2. Protecţia │4.2. Protecţia │
│datelor cu caracter│datelor cu │
│personal şi a │caracter personal │
│confidenţialităţii │şi a │
│datelor │confidenţialităţii│
│ │datelor │
├───────────────────┼──────────────────┤
│4.3. Protejarea │4.3. Protejarea │
│sănătăţii şi a │sănătăţii şi a │
│bunăstării │bunăstării │
├───────────────────┼──────────────────┤
│4.4. Protecţia │4.4. Protecţia │
│mediului │mediului │
├───────────────────┴──────────────────┤
│5. Rezolvarea de probleme şi spiritul │
│antreprenorial │
├───────────────────┬──────────────────┤
│5.1. Rezolvarea │5.1. Rezolvarea │
│problemelor tehnice│problemelor │
│ │tehnice │
├───────────────────┼──────────────────┤
│5.2. Identificarea │5.2. Identificarea│
│nevoilor şi a │nevoilor şi a │
│răspunsurilor în │răspunsurilor în │
│materie de │materie de │
│tehnologie │tehnologie │
├───────────────────┼──────────────────┤
│5.3. Utilizarea │5.3. Utilizarea │
│creativă şi │creativă a │
│inovatoare a │tehnologiei │
│tehnologiilor │digitale │
│digitale │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│5.4. Identificarea │ │
│oportunităţilor │ │
│antreprenoriale şi │ │
│crearea de valoare │ │
│adăugată/beneficii │ │
│prin intermediul │ │
│tehnologiilor │ │
│digitale │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│5.5. Adoptarea unor│ │
│opţiuni pentru un │ │
│viitor digital │ │
│sustenabil │ │
└───────────────────┴──────────────────┘


    ANEXA 4

    la cadrul de competenţe digitale
    Cartografierea în raport cu exemple de cunoştinţe, abilităţi
    şi atitudini legate de interacţiunea cetăţenilor cu sistemele de
    inteligenţă artificială din DigComp, anexa 2
    Pornind de la DigComp 2.2 al Uniunii Europene din 2022, tabelul de mai jos prezintă o listă structurată de exemple de competenţe de care au nevoie toţi cetăţenii când interacţionează cu sistemele de IA. Aceste exemple nu sunt exhaustive, iar nivelurile intermediare şi avansate trebuie cartografiate şi actualizate periodic.

┌──────────────────┬──────────────────┬──────────────────┐
│ │ │Exemple din │
│ │ │DigComp 2.2, A2. │
│ │ │Interacţiunea │
│DigCompRo │DigComp 2.2 │cetăţenilor cu │
│ │ │sistemele de │
│ │ │inteligenţă │
│ │ │artificială │
├──────────────────┴──────────────────┴──────────────────┤
│0. Fundamente, acces şi atitudini faţă de transformarea │
│digitală │
├──────────────────┬──────────────────┬──────────────────┤
│0.1. Utilizarea │ │ │
│dispozitivelor şi │ │ │
│a tehnologiilor │ │ │
│digitale │ │ │
├──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ │ │IA 01. Ştie cum să│
│ │ │identifice │
│ │ │domeniile în care │
│ │ │IA poate aduce │
│ │ │beneficii în │
│ │ │diverse aspecte │
│ │ │ale vieţii de zi │
│ │ │cu zi. De exemplu,│
│ │ │în domeniul │
│ │ │sănătăţii IA ar │
│ │ │putea contribui la│
│ │ │diagnosticarea │
│ │ │timpurie, în timp │
│ │ │ce în agricultură │
│ │ │ar putea fi │
│ │ │utilizată pentru a│
│ │ │detecta │
│ │ │infestările din │
│ │ │trecut. │
│ │ │IA 25. Ştie că IA │
│ │ │în sine nu este │
│ │ │nici bună, nici │
│0.2. Explorarea │ │rea. Ce determină │
│digitalizării şi a│ │dacă rezultatele │
│transformării │ │unui sistem de IA │
│digitale │ │sunt pozitive sau │
│ │ │negative pentru │
│ │ │societate este │
│ │ │modul în care │
│ │ │sistemul de IA │
│ │ │este proiectat şi │
│ │ │utilizat, de către│
│ │ │cine şi în ce │
│ │ │scopuri. │
│ │ │IA 58. Are │
│ │ │disponibilitatea │
│ │ │de a reflecta │
│ │ │asupra unor │
│ │ │întrebări etice │
│ │ │legate de │
│ │ │sistemele de IA, │
│ │ │de exemplu, în ce │
│ │ │contexte, cum ar │
│ │ │fi condamnarea │
│ │ │infractorilor, │
│ │ │recomandările IA │
│ │ │nu ar trebui │
│ │ │utilizate fără │
│ │ │intervenţie umană?│
├──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ │ │IA 10. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că unele │
│ │ │sisteme de IA au │
│ │ │fost concepute │
│ │ │pentru a sprijini │
│ │ │instruirea şi │
│ │ │cursurile de │
│ │ │formare pentru │
│ │ │oameni, de │
│ │ │exemplu, pentru a │
│ │ │îndeplini sarcini │
│ │ │şi teme în │
│ │ │educaţie, la locul│
│ │ │de muncă sau în │
│ │ │practicarea unui │
│ │ │sport. │
│ │ │IA 22. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că, deşi ne│
│ │ │gândim adesea la │
│ │ │IA în termeni │
│ │ │umani sau fizici, │
│ │ │cum ar fi roboţii │
│ │ │umanoizi, cea mai │
│ │ │mare parte a IA │
│ │ │este software şi, │
│ │ │prin urmare, nu │
│ │ │este văzută de │
│ │ │utilizatori. │
│ │ │IA 23. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că IA este │
│ │ │un domeniu în │
│ │ │continuă evoluţie,│
│ │ │iar dezvoltarea şi│
│ │ │impactul acesteia │
│ │ │sunt încă foarte │
│ │ │neclare. │
│ │ │IA 24. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că există │
│ │ │multe mituri şi │
│ │ │afirmaţii │
│ │ │exagerate cu │
│ │ │privire la IA şi │
│ │ │că este important │
│ │ │să aprofundeze │
│ │5.4. Identificarea│dincolo de titluri│
│0.3. Implicarea în│lacunelor în │pentru a obţine o │
│lumea digitală în │materie de │mai bună │
│mod constant, etic│competenţe │înţelegere. │
│şi incluziv │digitale │IA 72. Are o │
│ │ │dispoziţie de a │
│ │ │continua să │
│ │ │înveţe, de a se │
│ │ │autoeduca şi de a │
│ │ │se informa cu │
│ │ │privire la IA, de │
│ │ │exemplu, pentru a │
│ │ │înţelege cum │
│ │ │funcţionează │
│ │ │algoritmii de IA; │
│ │ │pentru a înţelege │
│ │ │în ce mod luarea │
│ │ │automată a │
│ │ │deciziilor poate │
│ │ │fi părtinitoare; │
│ │ │pentru a face │
│ │ │distincţia între │
│ │ │IA realistă şi │
│ │ │nerealistă; şi │
│ │ │pentru a înţelege │
│ │ │diferenţa dintre │
│ │ │IA restrânsă, │
│ │ │adică IA de │
│ │ │astăzi, capabilă │
│ │ │să îndeplinească │
│ │ │sarcini restrânse,│
│ │ │cum ar fi jocurile│
│ │ │şi IA generală, │
│ │ │adică IA care │
│ │ │depăşeşte │
│ │ │inteligenţa umană,│
│ │ │care rămâne încă │
│ │ │de domeniul SF. │
│ │ │IA 73. Manifestă │
│ │ │deschidere şi │
│ │ │curiozitate faţă │
│ │ │de tehnologiile şi│
│ │ │aplicaţiile │
│ │ │emergente de │
│ │ │astăzi, de │
│ │ │exemplu, citeşte │
│ │ │recenzii despre │
│ │ │realitatea │
│ │ │virtuală, jocuri, │
│ │ │IA şi discută în │
│ │ │mod deliberat │
│ │ │despre utilizarea │
│ │ │acestora cu alte │
│ │ │persoane. │
├──────────────────┴──────────────────┴──────────────────┤
│1. Alfabetizare în domeniul informaţiilor şi al datelor │
├──────────────────┬──────────────────┬──────────────────┤
│ │ │IA 03. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că │
│ │ │motoarele de │
│ │ │căutare, social │
│ │ │media şi │
│ │ │platformele de │
│ │ │conţinut │
│ │ │utilizează │
│ │ │frecvent algoritmi│
│ │ │de IA pentru a │
│ │ │genera răspunsuri │
│ │ │adaptate fiecărui │
│ │ │utilizator │
│ │ │individual, de │
│ │ │exemplu, │
│ │ │utilizatorii │
│ │ │continuă să vadă │
│ │ │rezultate sau │
│ │ │conţinuturi │
│ │ │similare. Acest │
│ │ │lucru este adesea │
│ │ │denumit │
│ │ │„personalizare“. │
│ │ │IA 15. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că │
│ │ │rezultatele │
│ │ │căutărilor, │
│ │ │fluxurile de │
│ │ │activitate din │
│ │ │social media şi │
│ │ │recomandările de │
│ │ │conţinut sunt │
│ │ │adesea ordonate │
│ │ │folosind algoritmi│
│ │ │de IA, reguli de │
│ │ │software urmate de│
│ │ │calculatoare şi │
│ │ │modele, │
│ │ │reprezentări │
│ │ │simplificate ale │
│ │ │lumii reale. │
│ │ │IA 29. Ştie cum să│
│ │ │formuleze │
│ │ │interogări de │
│ │ │căutare pentru a │
│ │ │obţine rezultatul │
│ │ │dorit, când │
│ │ │interacţionează cu│
│ │ │agenţi de │
│ │ │conversaţie sau │
│1.1. Navigarea, │1.1. Navigarea, │vorbitori │
│căutarea şi │căutarea şi │inteligenţi, cum │
│filtrarea datelor,│filtrarea datelor,│ar fi „Siri“, │
│informaţiilor şi │informaţiilor şi │„Alexa“, „Cortana“│
│conţinutului │conţinutului │sau „Google │
│digital │digital │assistant“, de │
│ │ │exemplu, │
│ │ │recunoscând că, │
│ │ │pentru ca sistemul│
│ │ │să poată răspunde │
│ │ │conform │
│ │ │cerinţelor, │
│ │ │interogarea │
│ │ │trebuie să fie │
│ │ │lipsită de │
│ │ │ambiguitate şi │
│ │ │rostită clar, │
│ │ │pentru ca sistemul│
│ │ │să poată răspunde.│
│ │ │IA 31. Cântăreşte │
│ │ │beneficiile şi │
│ │ │dezavantajele │
│ │ │utilizării │
│ │ │motoarelor de │
│ │ │căutare bazate pe │
│ │ │IA, de exemplu, │
│ │ │deşi ar putea │
│ │ │ajuta utilizatorii│
│ │ │să găsească │
│ │ │informaţiile │
│ │ │dorite, acestea │
│ │ │pot compromite │
│ │ │viaţa privată şi │
│ │ │datele personale │
│ │ │sau pot supune │
│ │ │utilizatorul unor │
│ │ │interese │
│ │ │comerciale. │
│ │ │IA 50. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că │
│ │ │algoritmii de IA │
│ │ │funcţionează în │
│ │ │moduri care, de │
│ │ │obicei, nu sunt │
│ │ │vizibile sau uşor │
│ │ │de înţeles de │
│ │ │către utilizatori.│
│ │ │Acest lucru este │
│ │ │adesea denumit │
│ │ │proces decizional │
│ │ │din „cutia │
│ │ │neagră“, deoarece │
│ │ │poate fi imposibil│
│ │ │de urmărit cum şi │
│ │ │de ce un algoritm │
│ │ │face anumite │
│ │ │sugestii sau │
│ │ │predicţii. │
├──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ │ │IA 30. Are │
│ │ │capacitatea să │
│ │ │recunoască faptul │
│ │ │că unii algoritmi │
│ │ │de IA pot întări │
│ │ │opiniile existente│
│ │ │în mediile │
│ │ │digitale prin │
│ │ │crearea de „camere│
│ │ │de ecou“ sau „bule│
│ │ │cu filtre“, de │
│ │ │exemplu, dacă un │
│ │ │flux de social │
│ │ │media favorizează │
│ │ │o anumită │
│ │ │ideologie │
│ │ │politică, │
│ │ │recomandările │
│ │ │suplimentare pot │
│ │ │consolida acea │
│ │ │ideologie fără a o│
│ │ │expune la │
│ │ │argumente opuse. │
│ │ │IA 48. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că │
│ │ │algoritmii de IA │
│ │ │ar putea să nu fie│
│ │ │configuraţi pentru│
│ │ │a furniza doar │
│ │ │informaţiile pe │
│ │ │care le doreşte │
│ │ │utilizatorul; │
│ │ │aceştia ar putea, │
│ │ │de asemenea, să │
│ │ │încorporeze un │
│ │ │mesaj comercial │
│ │ │sau politic, de │
│ │ │exemplu, pentru a │
│ │ │încuraja │
│ │ │utilizatorii să │
│ │ │rămână pe site, să│
│ │ │vizioneze sau să │
│ │ │cumpere un anumit │
│ │ │lucru, să │
│ │ │împărtăşească │
│ │ │anumite opinii. │
│ │ │Acest lucru poate │
│ │ │avea şi consecinţe│
│ │ │negative, de │
│ │ │exemplu, │
│ │ │reproducerea │
│ │ │stereotipurilor, │
│ │ │răspândirea de │
│ │ │informaţii │
│ │ │eronate. │
│ │ │IA 49. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că datele │
│ │ │de care depinde IA│
│ │ │pot conţine │
│ │ │prejudecăţi. În │
│ │ │acest caz, aceste │
│ │ │prejudecăţi pot fi│
│1.2. Evaluarea │1.2. Evaluarea │automatizate şi │
│datelor, │datelor, │agravate prin │
│informaţiilor şi │informaţiilor şi │utilizarea IA. De │
│conţinutului │conţinutului │exemplu, │
│digital │digital │rezultatele │
│ │ │căutărilor despre │
│ │ │ocupaţie pot │
│ │ │include │
│ │ │stereotipuri │
│ │ │despre locuri de │
│ │ │muncă masculine │
│ │ │sau feminine, de │
│ │ │exemplu, şoferi de│
│ │ │autobuz de sex │
│ │ │masculin, │
│ │ │vânzătoare de sex │
│ │ │feminin. │
│ │ │IA 51. Ştie că │
│ │ │termenul │
│ │ │„deepfake“, │
│ │ │denumit şi │
│ │ │„profund fals“, se│
│ │ │referă la imagini,│
│ │ │videoclipuri sau │
│ │ │înregistrări audio│
│ │ │generate de IA ale│
│ │ │unor persoane sau │
│ │ │evenimente care nu│
│ │ │s-au întâmplat cu │
│ │ │adevărat, de │
│ │ │exemplu, │
│ │ │discursuri ale │
│ │ │politicienilor, │
│ │ │chipuri de │
│ │ │celebrităţi pe │
│ │ │imagini │
│ │ │pornografice. │
│ │ │Acestea pot fi │
│ │ │imposibil de │
│ │ │distins de cele │
│ │ │reale. │
│ │ │IA 52. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că │
│ │ │aşa-numitele │
│ │ │rezultate │
│ │ │„personalizate“, │
│ │ │de exemplu, de la │
│ │ │motoarele de │
│ │ │căutare, de pe │
│ │ │social media, │
│ │ │platformele de │
│ │ │conţinut, se │
│ │ │bazează pe modele │
│ │ │şi medii ale │
│ │ │interacţiunilor a │
│ │ │milioane de │
│ │ │utilizatori. Cu │
│ │ │alte cuvinte, │
│ │ │sistemul de IA ar │
│ │ │putea prezice │
│ │ │comportamentul de │
│ │ │grup, dar nu şi │
│ │ │comportamentul │
│ │ │unei persoane │
│ │ │individuale, prin │
│ │ │urmare, termenul │
│ │ │„personalizat“ ar │
│ │ │putea fi │
│ │ │înşelător. │
├──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ │ │IA 16. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că │
│ │ │sistemele de IA │
│ │ │utilizează │
│ │ │statistici şi │
│ │ │algoritmi pentru a│
│ │ │procesa/analiza │
│ │ │datele şi a genera│
│ │ │rezultate, de │
│ │ │exemplu, prezic ce│
│ │ │videoclip ar putea│
│ │ │dori să vadă │
│ │ │utilizatorul. │
│ │ │IA 17. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că senzorii│
│ │ │utilizaţi în multe│
│ │ │tehnologii şi │
│ │ │aplicaţii │
│ │ │digitale, de │
│ │ │exemplu, camerele │
│ │ │cu recunoaştere │
│ │ │facială, │
│ │ │asistenţii │
│ │ │virtuali, │
│ │ │tehnologiile │
│ │ │purtabile, │
│ │ │telefoanele │
│ │ │mobile, │
│ │ │dispozitivele │
│ │ │inteligente, │
│ │ │generează automat │
│ │ │cantităţi mari de │
│ │ │date, inclusiv │
│ │ │date personale, │
│ │ │care pot fi │
│1.3. Gestionarea │1.3. Gestionarea │utilizate pentru a│
│datelor, │datelor, │antrena un sistem │
│informaţiilor şi │informaţiilor şi │de IA. │
│conţinutului │conţinutului │IA 28. │
│digital │digital │Conştientizează │
│ │ │faptul că, în timp│
│ │ │ce majoritatea │
│ │ │sistemelor de IA │
│ │ │procesează datele │
│ │ │centralizat sau │
│ │ │„în cloud“, unele │
│ │ │distribuie │
│ │ │procesarea pe mai │
│ │ │multe dispozitive,│
│ │ │„IA distribuită“, │
│ │ │în timp ce altele │
│ │ │procesează datele │
│ │ │chiar pe │
│ │ │dispozitiv, de │
│ │ │exemplu, un │
│ │ │telefon mobil, „IA│
│ │ │de interfaţă“. │
│ │ │IA 67. Este │
│ │ │deschis/ă să │
│ │ │contribuie la │
│ │ │îmbunătăţirea │
│ │ │sistemelor de IA │
│ │ │prin raportarea │
│ │ │erorilor, │
│ │ │riscurilor, │
│ │ │prejudecăţilor sau│
│ │ │a concepţiilor │
│ │ │greşite din date │
│ │ │sau rezultate, de │
│ │ │exemplu, un │
│ │ │software de │
│ │ │recunoaştere a │
│ │ │imaginilor care │
│ │ │este antrenat doar│
│ │ │pe imagini ale │
│ │ │persoanelor │
│ │ │aparţinând │
│ │ │anumitor grupuri. │
├──────────────────┴──────────────────┴──────────────────┤
│2. Comunicare, interacţiune şi colaborare │
├──────────────────┬──────────────────┬──────────────────┤
│ │ │IA 08. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că unele │
│ │ │sisteme de IA │
│ │ │urmăresc să ofere │
│ │ │o interacţiune de │
│ │ │tip uman cu │
│ │ │maşinile, de │
│ │ │exemplu, agenţi de│
│ │ │conversaţie, cum │
│ │ │ar fi programele │
│ │ │informatice de │
│ │ │dialog automat │
│ │ │denumite şi │
│ │ │roboţii de chat │
│ │ │pentru servicii de│
│ │ │asistenţă pentru │
│ │ │clienţi. │
│ │ │IA 32. Manifestă │
│ │ │deschidere faţă de│
│ │ │sistemele de IA │
│ │ │care sprijină │
│ │ │oamenii să ia │
│ │ │decizii în │
│ │ │cunoştinţă de │
│ │ │cauză în │
│ │ │conformitate cu │
│ │ │obiectivele lor, │
│ │ │de exemplu, │
│ │ │utilizatorii decid│
│ │ │în mod activ dacă │
│ │ │să dea curs sau nu│
│ │ │unei recomandări. │
│ │ │IA 33. Are │
│ │ │capacitatea de a │
│ │2.1. Interacţiunea│interacţiona şi de│
│2.1. Interacţiunea│prin intermediul │a oferi feedback │
│prin şi cu │tehnologiilor │sistemului de IA, │
│tehnologiile │digitale │de exemplu, prin │
│digitale │2.5. Conduita pe │acordarea de │
│ │internet │recenzii ale │
│ │ │utilizatorilor, │
│ │ │interacţiuni de │
│ │ │tip „îmi place“, │
│ │ │etichete la │
│ │ │conţinutul online,│
│ │ │pentru a influenţa│
│ │ │următoarele │
│ │ │recomandări, de │
│ │ │exemplu, pentru a │
│ │ │obţine mai multe │
│ │ │recomandări de │
│ │ │filme similare │
│ │ │celor apreciate │
│ │ │anterior de către │
│ │ │utilizator. │
│ │ │IA 34. Ştie că, │
│ │ │uneori, faptul că │
│ │ │nu reacţionează la│
│ │ │conţinutul pe care│
│ │ │îl propune un │
│ │ │sistem de IA, de │
│ │ │exemplu, pe un │
│ │ │flux de activitate│
│ │ │poate fi │
│ │ │considerat, de │
│ │ │asemenea, un │
│ │ │semnal de către │
│ │ │sistem, de │
│ │ │exemplu, un │
│ │ │indiciu al │
│ │ │faptului că │
│ │ │utilizatorul nu │
│ │ │este interesat de │
│ │ │conţinutul │
│ │ │respectiv. │
├──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ │ │IA 45. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că tot ceea│
│ │ │ce o persoană │
│ │ │partajează online │
│ │ │în mod public, de │
│ │ │exemplu, imagini, │
│ │ │videoclipuri, │
│ │ │sunete poate fi │
│ │ │utilizat pentru a │
│ │ │antrena sistemele │
│ │ │de IA. De exemplu,│
│ │ │companiile │
│ │ │comerciale de │
│ │ │software care │
│ │ │dezvoltă sisteme │
│ │ │de recunoaştere │
│ │ │facială bazate pe │
│ │ │IA pot utiliza │
│ │ │imagini personale │
│ │ │partajate online, │
│ │ │de exemplu, │
│ │ │fotografii de │
│ │ │familie, pentru a │
│ │ │antrena şi │
│ │ │îmbunătăţi │
│ │ │capacitatea │
│ │ │software-ului de a│
│ │ │recunoaşte automat│
│ │ │persoanele │
│ │ │respective în alte│
│ │ │imagini, ceea ce │
│ │ │ar putea să nu fie│
│ │ │de dorit, de │
│ │2.2. Partajarea │exemplu, ar putea │
│ │prin intermediul │constitui o │
│2.2. Partajarea şi│tehnologiilor │încălcare a vieţii│
│colaborarea prin │digitale │private. │
│intermediul │2.4. Colaborarea │IA 60. │
│tehnologiilor │prin intermediul │Conştientizează │
│digitale │tehnologiilor │faptul că │
│ │digitale │tehnologiile │
│ │ │bazate pe IA pot │
│ │ │fi utilizate │
│ │ │pentru a înlocui │
│ │ │unele funcţii │
│ │ │umane, de exemplu,│
│ │ │serviciul clienţi,│
│ │ │ceea ce ar putea │
│ │ │duce la unele │
│ │ │pierderi sau │
│ │ │realocări de │
│ │ │locuri de muncă, │
│ │ │dar că ar putea fi│
│ │ │create noi locuri │
│ │ │de muncă pentru a │
│ │ │răspunde unor │
│ │ │nevoi noi. │
│ │ │IA 65. Evaluează │
│ │ │beneficiile │
│ │ │adoptării │
│ │ │utilizării │
│ │ │sistemelor de IA │
│ │ │pentru a │
│ │ │îmbunătăţi │
│ │ │calitatea │
│ │ │interacţiunii │
│ │ │umane în │
│ │ │comunicare, de │
│ │ │exemplu, │
│ │ │utilizarea │
│ │ │răspunsurilor │
│ │ │generate de IA la │
│ │ │e-mailuri ar putea│
│ │ │risca să │
│ │ │dezumanizeze │
│ │ │interacţiunile. │
├──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ │ │IA 63. Realizează │
│ │ │că, deşi aplicarea│
│ │ │sistemelor de IA │
│ │ │în multe domenii │
│ │ │este, îndeobşte, │
│ │ │lipsită de │
│ │ │controverse, de │
│ │ │exemplu, IA care │
│ │ │ajută la │
│ │ │înlăturarea │
│ │ │efectelor │
│ │ │schimbărilor │
│ │ │climatice, IA care│
│ │ │interacţionează │
│ │ │direct cu oamenii │
│ │ │şi ia decizii cu │
│ │ │privire la viaţa │
│ │ │acestora poate fi │
│ │ │adesea supusă │
│ │ │controverselor, de│
│ │ │exemplu, │
│ │ │software-ul de │
│ │ │sortare a │
│ │ │CV-urilor pentru │
│ │ │procedurile de │
│ │ │recrutare, notarea│
│ │ │examenelor care │
│ │ │pot determina │
│ │ │accesul la │
│ │ │educaţie. │
│ │ │IA 64. Ştie că │
│ │ │toţi cetăţenii UE │
│ │ │au dreptul de a nu│
│ │ │fi supuşi unui │
│ │ │proces decizional │
│ │ │complet │
│ │ │automatizat, de │
│ │ │exemplu, dacă un │
│ │ │sistem automatizat│
│ │ │refuză o cerere de│
│ │ │credit, clientul │
│ │ │are dreptul de a │
│ │ │solicita ca │
│ │ │decizia să fie │
│ │ │revizuită de o │
│ │ │persoană. │
│ │ │IA 09. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că unele │
│ │ │sisteme de IA pot │
│ │ │detecta automat │
│ │ │stările de spirit,│
│ │ │sentimentele şi │
│ │ │emoţiile │
│ │ │utilizatorilor din│
│ │ │conţinutul şi │
│ │ │contextul online │
│ │ │al unei persoane, │
│ │ │de exemplu, │
│ │ │conţinutul postat │
│ │ │pe social media, │
│ │ │dar această │
│ │ │funcţie nu este │
│ │ │întotdeauna │
│ │ │precisă şi poate │
│2.3. Cetăţenie │2.3. Implicarea în│fi controversată. │
│activă prin │cetăţenie prin │IA 55. │
│intermediul │intermediul │Conştientizează │
│mijloacelor de │tehnologiilor │faptul că │
│comunicare şi al │digitale │sistemele de IA │
│tehnologiilor │2.5. Conduita pe │sunt de obicei │
│digitale │internet │dezvoltate în │
│ │ │contexte │
│ │ │anglofone, ceea ce│
│ │ │înseamnă că │
│ │ │acestea ar putea │
│ │ │funcţiona cu mai │
│ │ │puţină acurateţe │
│ │ │în contexte │
│ │ │nonengleze. De │
│ │ │exemplu, sistemele│
│ │ │de traducere │
│ │ │automată bazate pe│
│ │ │IA funcţionează │
│ │ │mai bine în cazul │
│ │ │limbilor des │
│ │ │utilizate, de │
│ │ │exemplu, de la │
│ │ │engleză la │
│ │ │spaniolă, decât în│
│ │ │cazul celor mai │
│ │ │puţin utilizate, │
│ │ │de exemplu, de la │
│ │ │slovenă la │
│ │ │finlandeză. │
│ │ │IA 56. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că │
│ │ │sistemele de IA │
│ │ │sunt de regulă de │
│ │ │la persoane │
│ │ │provenite din │
│ │ │contexte │
│ │ │demografice │
│ │ │restrânse, de │
│ │ │exemplu, bărbaţi │
│ │ │albi din grupuri │
│ │ │sus-plasate din │
│ │ │punct de vedere │
│ │ │socioeconomic, din│
│ │ │ţările cu venituri│
│ │ │ridicate, ceea ce │
│ │ │poate însemna că │
│ │ │sistemele pe care │
│ │ │le dezvoltă sunt │
│ │ │mai puţin │
│ │ │sensibile la │
│ │ │nevoile femeilor, │
│ │ │ale persoanelor │
│ │ │din diferite │
│ │ │grupuri etnice │
│ │ │minoritare, ale │
│ │ │grupurilor cu un │
│ │ │statut │
│ │ │socioeconomic │
│ │ │inferior, ale │
│ │ │persoanelor care │
│ │ │au nevoie de │
│ │ │accesibilitate │
│ │ │digitală, de │
│ │ │exemplu, persoane │
│ │ │cu dizabilităţi, │
│ │ │cu limitări │
│ │ │funcţionale, sau │
│ │ │ale cetăţenilor │
│ │ │din ţările cu │
│ │ │venituri mai mici.│
├──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ │ │IA 04. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că │
│ │ │sistemele de IA │
│ │ │colectează şi │
│ │ │procesează mai │
│ │ │multe tipuri de │
│ │ │date ale │
│ │ │utilizatorilor, de│
│ │ │exemplu, date │
│ │ │personale, date │
│ │ │comportamentale şi│
│ │ │date contextuale, │
│ │ │pentru a crea │
│ │ │profiluri de │
│ │ │utilizator care │
│ │ │sunt apoi │
│ │ │folosite, de │
│ │ │exemplu, pentru a │
│ │ │prezice ce ar │
│ │ │putea dori │
│ │ │utilizatorul să │
│ │ │vadă sau să facă │
│ │ │în continuare, de │
│ │ │exemplu, pentru │
│ │ │a-i livra reclame,│
│ │ │recomandări, │
│ │ │servicii. │
│ │ │IA 18. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că │
│ │ │sistemele de IA │
│ │ │pot utiliza │
│ │ │identificatori de │
│ │ │monitorizare a │
│ │ │persoanei asociaţi│
│ │ │cu identitatea │
│ │ │digitală a │
│ │ │persoanei │
│ │ │respective, │
│ │ │combinând mai │
│ │ │multe surse de │
│ │ │date, de exemplu, │
│ │ │dispozitive │
│ │ │mobile, tehnologie│
│ │ │purtabilă, │
│ │ │dispozitive IoT, │
│ │ │medii digitale. De│
│ │ │exemplu, │
│ │ │bazându-se pe │
│ │ │datele de │
│ │ │poziţionare a │
│ │ │telefonului mobil │
│ │ │şi pe profilul │
│ │ │unui utilizator, │
│ │ │un afişaj ar putea│
│ │ │oferi publicitate │
│ │ │adaptată persoanei│
│ │ │care se află în │
│ │ │faţa sa. │
│ │ │IA 35. Ştie cum să│
│ │ │modifice │
│ │ │configuraţiile de │
│ │ │utilizator, de │
│2.4. Gestionarea │2.6. Gestionarea │exemplu, în │
│identităţilor │identităţii │aplicaţii, │
│digitale │digitale │software, │
│ │ │platforme digitale│
│ │ │pentru a permite, │
│ │ │a împiedica sau a │
│ │ │modera urmărirea, │
│ │ │colectarea sau │
│ │ │analiza datelor de│
│ │ │către sistemul de │
│ │ │IA, de exemplu, │
│ │ │nepermiţând ca │
│ │ │telefonul mobil să│
│ │ │identifice locaţia│
│ │ │utilizatorului. │
│ │ │IA 42. Cântăreşte │
│ │ │beneficiile şi │
│ │ │riscurile înainte │
│ │ │de a activa un │
│ │ │asistent virtual, │
│ │ │de exemplu, │
│ │ │„Siri“, „Alexa“, │
│ │ │„Cortana“, „Google│
│ │ │assistant“ sau │
│ │ │dispozitivele │
│ │ │interconectate │
│ │ │prin internet de │
│ │ │tipul internetul │
│ │ │lucrurilor - IoT │
│ │ │bazate pe IA, │
│ │ │deoarece acestea │
│ │ │pot expune rutina │
│ │ │zilnică personală │
│ │ │şi conversaţiile │
│ │ │private. │
│ │ │IA 44. Identifică │
│ │ │atât implicaţiile │
│ │ │pozitive, cât şi │
│ │ │pe cele negative │
│ │ │ale utilizării │
│ │ │tuturor datelor │
│ │ │din perspectiva │
│ │ │colectării, │
│ │ │codificării şi │
│ │ │prelucrării, dar │
│ │ │mai ales ale │
│ │ │datelor cu │
│ │ │caracter personal │
│ │ │de către │
│ │ │tehnologiile │
│ │ │digitale bazate pe│
│ │ │IA, cum ar fi │
│ │ │aplicaţiile şi │
│ │ │serviciile online.│
│ │ │IA 46. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că un │
│ │ │sistem de IA poate│
│ │ │asocia între ele │
│ │ │diferite │
│ │ │informaţii aparent│
│ │ │anonime, ceea ce │
│ │ │poate duce la │
│ │ │dezvăluirea │
│ │ │identităţii unei │
│ │ │persoane şi anume,│
│ │ │la identificarea │
│ │ │acesteia. │
├──────────────────┴──────────────────┴──────────────────┤
│3. Creare de conţinut digital │
├──────────────────┬──────────────────┬──────────────────┤
│ │ │IA 05. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că │
│ │ │sistemele de IA │
│ │ │pot fi utilizate │
│ │ │pentru a crea │
│ │ │conţinut digital │
│ │ │în mod automat, de│
│ │ │exemplu, texte, │
│ │ │ştiri, eseuri, │
│ │ │mesaje scurte de │
│ │ │tipul mesajelor pe│
│ │ │platforma X - │
│ │ │„tweet“, muzică, │
│ │ │imagini, folosind │
│ │ │ca sursă │
│ │ │conţinutul digital│
│3.1. Dezvoltarea │3.1. Dezvoltarea │existent. Un │
│de conţinut │de conţinut │astfel de conţinut│
│digital │digital │poate fi dificil │
│ │ │de distins de │
│ │ │creaţiile umane. │
│ │ │IA 06. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că, de │
│ │ │exemplu, în │
│ │ │domeniul presei şi│
│ │ │al jurnalismului │
│ │ │IA poate fi │
│ │ │utilizată pentru a│
│ │ │crea şi produce │
│ │ │ştiri, precum şi │
│ │ │pentru a distribui│
│ │ │ştiri pe baza │
│ │ │comportamentului │
│ │ │online al │
│ │ │utilizatorilor. │
├──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ │ │IA 07. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că │
│ │ │sistemele de IA │
│ │ │pot ajuta │
│ │ │utilizatorul să │
│ │ │editeze şi să │
│ │ │proceseze │
│ │ │conţinutul │
│ │ │digital, de │
│ │ │exemplu, unele │
│ │ │programe de │
│ │ │editare a │
│ │ │fotografiilor │
│ │ │folosesc IA pentru│
│ │ │a îmbătrâni │
│ │ │automat o faţă, în│
│ │ │timp ce unele │
│ │ │aplicaţii de text │
│ │ │folosesc IA pentru│
│ │ │a sugera cuvinte, │
│3.2. Integrarea şi│3.2. Integrarea şi│propoziţii şi │
│reutilizarea │reelaborarea │paragrafe. │
│conţinutului │conţinutului │IA 38. Ştie cum să│
│digital │digital │încorporeze │
│ │ │conţinutul digital│
│ │ │editat/manipulat │
│ │ │de IA în propria │
│ │ │lucrare, de │
│ │ │exemplu, să │
│ │ │încorporeze │
│ │ │melodii generate │
│ │ │de IA în propria │
│ │ │compoziţie │
│ │ │muzicală. Această │
│ │ │utilizare a IA │
│ │ │poate fi │
│ │ │controversată, │
│ │ │deoarece ridică │
│ │ │întrebări cu │
│ │ │privire la rolul │
│ │ │IA în operele de │
│ │ │artă şi, de │
│ │ │exemplu, cine ar │
│ │ │trebui menţionat │
│ │ │ca autor. │
├──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ │ │IA 54. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că problema│
│ │ │dreptului de │
│ │ │proprietate asupra│
│ │ │datelor personale │
│ │ │din sistemele de │
│ │ │IA poate fi │
│ │ │controversată, de │
│ │ │exemplu, datele │
│ │ │create de │
│ │ │persoanele care │
│ │ │utilizează social │
│ │ │media sau de │
│ │ │elevii care │
│ │ │utilizează │
│ │ │sistemele de IA în│
│3.3. Crearea, │ │sălile de clasă. │
│înţelegerea şi │ │Modelele de │
│respectarea │3.3. Drepturi de │afaceri ale multor│
│drepturilor de │autor şi licenţe │organizaţii │
│autor şi a │ │comerciale de IA │
│licenţelor │ │depind de │
│ │ │capacitatea │
│ │ │acestora de a │
│ │ │corobora şi │
│ │ │analiza aceste │
│ │ │date. Pe de altă │
│ │ │parte, alţii au │
│ │ │susţinut că datele│
│ │ │cu caracter │
│ │ │personal aparţin │
│ │ │persoanei care │
│ │ │le-a creat, ca │
│ │ │orice alt material│
│ │ │protejat prin │
│ │ │drepturi de autor,│
│ │ │cum ar fi textele,│
│ │ │imaginile sau │
│ │ │muzica. │
├──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ │ │IA 21. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că unii │
│ │ │algoritmi şi unele│
│ │ │modele de IA sunt │
│ │ │create de ingineri│
│ │ │umani, în timp ce │
│ │ │alţi algoritmi şi │
│ │ │alte modele de IA │
│ │ │sunt create în mod│
│ │ │automat de │
│ │ │sistemele de IA, │
│ │ │de exemplu, se │
│ │ │utilizează │
│ │ │cantităţi uriaşe │
│ │ │de date pentru a │
│ │ │„antrena“ IA. │
│3.4. Programarea │3.4. Programarea │IA 61. Consideră │
│ │ │etica, inclusiv, │
│ │ │dar fără a se │
│ │ │limita la, │
│ │ │autoritatea şi │
│ │ │supravegherea │
│ │ │umană, │
│ │ │transparenţa, │
│ │ │nediscriminarea, │
│ │ │accesibilitatea, │
│ │ │precum şi │
│ │ │prejudecăţile şi │
│ │ │echitatea, ca │
│ │ │fiind unul dintre │
│ │ │pilonii de bază în│
│ │ │dezvoltarea sau │
│ │ │implementarea de │
│ │ │sisteme de IA. │
├──────────────────┴──────────────────┴──────────────────┤
│4. Siguranţă şi utilizarea sustenabilă a resurselor │
├──────────────────┬──────────────────┬──────────────────┤
│ │ │IA 40. Cântăreşte │
│ │ │beneficiile şi │
│ │ │riscurile │
│ │ │utilizării │
│ │ │tehnicilor de │
│ │ │identificare │
│ │ │biometrică, de │
│ │ │exemplu, amprente │
│ │ │digitale, imagini │
│ │ │ale feţei, │
│ │ │deoarece acestea │
│ │ │pot afecta │
│ │ │siguranţa în │
│ │ │moduri │
│ │ │neintenţionate. În│
│ │ │cazul în care │
│ │ │informaţiile │
│ │ │biometrice sunt │
│ │ │divulgate sau │
│4.1. Protejarea │4.1. Protejarea │piratate, acestea │
│dispozitivelor │dispozitivelor │sunt compromise şi│
│ │ │pot duce la fraudă│
│ │ │de identitate. │
│ │ │IA 53. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că UE │
│ │ │depune eforturi │
│ │ │pentru a se │
│ │ │asigura că │
│ │ │sistemele de IA │
│ │ │sunt demne de │
│ │ │încredere. Totuşi,│
│ │ │nu toate sistemele│
│ │ │de IA sunt demne │
│ │ │de încredere şi nu│
│ │ │toate sistemele de│
│ │ │IA dezvoltate în │
│ │ │lume sunt │
│ │ │reglementate de │
│ │ │legislaţia UE. │
├──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ │ │IA 39. Ştie că │
│ │ │prelucrarea │
│ │ │datelor cu │
│ │ │caracter personal │
│ │ │face obiectul │
│ │ │reglementărilor │
│ │ │locale, cum ar fi │
│ │ │Regulamentul │
│ │ │general privind │
│ │ │protecţia datelor │
│ │ │(GDPR) al UE, de │
│ │ │exemplu, │
│ │ │interacţiunile │
│ │ │vocale cu un │
│ │ │asistent virtual │
│ │ │sunt date cu │
│ │ │caracter personal │
│ │ │în sensul GDPR şi │
│ │ │pot expune │
│ │ │utilizatorii la │
│ │ │anumite riscuri │
│ │ │privind protecţia │
│ │ │datelor, │
│ │ │confidenţialitatea│
│ │ │şi securitatea. │
│ │ │IA 41. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că │
│ │ │sistemele de IA │
│ │ │care se bazează pe│
│ │ │datele personale │
│ │ │ale │
│ │ │utilizatorilor, de│
│ │ │exemplu, │
│ │ │asistenţii vocali,│
│ │ │agenţi de │
│ │ │conversaţie, cum │
│ │ │ar fi programele │
│ │ │informatice de │
│ │ │dialog automat │
│ │ │denumite şi │
│ │ │roboţii de chat ar│
│ │ │putea colecta şi │
│ │ │prelucra aceste │
│ │ │date mai mult │
│ │ │decât este │
│ │ │necesar. Acest │
│ │ │lucru ar fi │
│4.2. Protecţia │4.2. Protecţia │considerat │
│datelor cu │datelor cu │„disproporţionat“ │
│caracter personal │caracter personal │şi, prin urmare, │
│şi a │şi a │ar încălca │
│confidenţialităţii│confidenţialităţii│principiul │
│datelor │datelor │proporţionalităţii│
│ │ │specificat de │
│ │ │GDPR. │
│ │ │IA 43. Cântăreşte │
│ │ │beneficiile şi │
│ │ │riscurile înainte │
│ │ │de a permite │
│ │ │terţilor să │
│ │ │prelucreze datele │
│ │ │cu caracter │
│ │ │personal, de │
│ │ │exemplu, │
│ │ │realizează că un │
│ │ │asistent vocal de │
│ │ │pe un telefon │
│ │ │mobil inteligent, │
│ │ │care este utilizat│
│ │ │pentru a da │
│ │ │comenzi unui │
│ │ │aspirator robot, │
│ │ │ar putea oferi │
│ │ │terţilor - │
│ │ │companii, guverne,│
│ │ │infractori │
│ │ │cibernetici - │
│ │ │acces la date. │
│ │ │IA 47. Poate │
│ │ │contribui la │
│ │ │atenuarea │
│ │ │riscurilor de │
│ │ │breşe în regimul │
│ │ │datelor cu │
│ │ │caracter personal,│
│ │ │exprimându-şi │
│ │ │preocuparea prin │
│ │ │sesizări adresate │
│ │ │autorităţilor │
│ │ │relevante în │
│ │ │legătură cu │
│ │ │utilizarea │
│ │ │sistemelor de IA │
│ │ │care colectează │
│ │ │date, în special │
│ │ │dacă există │
│ │ │suspiciunea că │
│ │ │există o încălcare│
│ │ │a GDPR sau atunci │
│ │ │când compania nu │
│ │ │pune la dispoziţie│
│ │ │aceste informaţii.│
├──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│4.3. Protejarea │4.3. Protejarea │ │
│sănătăţii şi a │sănătăţii şi a │ │
│bunăstării │bunăstării │ │
├──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ │ │IA 11. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că │
│ │ │instrumentele │
│ │ │digitale, inclusiv│
│ │ │cele bazate pe IA,│
│ │ │pot contribui la │
│ │ │eficienţa │
│ │ │energetică, de │
│ │ │exemplu, prin │
│ │ │monitorizarea │
│ │ │necesarului de │
│ │ │încălzire la │
│ │ │domiciliu şi │
│ │ │optimizarea │
│ │ │gestionării │
│ │ │acesteia. │
│ │ │IA 57. Ia în │
│ │ │considerare │
│ │ │consecinţele etice│
│ │ │ale sistemelor de │
│ │ │IA de-a lungul │
│ │ │întregii durate a │
│ │ │ciclului lor de │
│ │ │viaţă: acestea │
│ │ │includ atât │
│ │ │impactul asupra │
│ │ │mediului, │
│ │ │consecinţele │
│ │ │asupra mediului │
│ │ │ale producţiei de │
│ │ │dispozitive şi │
│ │ │servicii digitale,│
│ │ │cât şi impactul │
│4.4. Protecţia │4.4. Protecţia │asupra societăţii,│
│mediului │mediului │de exemplu, │
│ │ │managementul pe │
│ │ │bază de algoritmi │
│ │ │poate reprima │
│ │ │viaţa privată sau │
│ │ │drepturile │
│ │ │lucrătorilor; │
│ │ │utilizarea forţei │
│ │ │de muncă cu │
│ │ │costuri reduse │
│ │ │pentru etichetarea│
│ │ │imaginilor în │
│ │ │vederea antrenării│
│ │ │sistemelor de IA. │
│ │ │IA 59. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că anumite │
│ │ │activităţi, de │
│ │ │exemplu, │
│ │ │antrenarea IA şi │
│ │ │producerea de │
│ │ │criptomonede │
│ │ │precum „Bitcoin“ │
│ │ │sunt procese care │
│ │ │necesită multe │
│ │ │resurse în ceea ce│
│ │ │priveşte datele şi│
│ │ │capacitatea de │
│ │ │calcul. Prin │
│ │ │urmare, consumul │
│ │ │de energie poate │
│ │ │fi ridicat, ceea │
│ │ │ce poate avea, de │
│ │ │asemenea, un │
│ │ │impact ridicat │
│ │ │asupra mediului. │
├──────────────────┴──────────────────┴──────────────────┤
│5. Rezolvarea de probleme şi spiritul antreprenorial │
├──────────────────┬──────────────────┬──────────────────┤
│ │ │IA 19. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că IA este │
│ │ │un produs al │
│ │ │inteligenţei şi al│
│ │ │deciziilor umane, │
│ │ │în sensul că │
│ │ │oamenii aleg, │
│ │ │curăţă şi codifică│
│ │ │datele, │
│ │ │proiectează │
│ │ │algoritmii, │
│ │ │antrenează │
│ │ │modelele şi │
│ │ │selectează şi │
│ │ │aplică valori │
│ │ │umane │
│ │ │rezultatelor, şi, │
│ │ │prin urmare, nu │
│ │ │există independent│
│ │ │de oameni. │
│ │ │IA 20. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că ceea ce │
│ │ │se înţelege de │
│5.1. Rezolvarea │5.1. Rezolvarea │obicei astăzi prin│
│problemelor │problemelor │IA este învăţarea │
│tehnice │tehnice │automată, care │
│ │ │este doar un tip │
│ │ │de IA. Ceea ce │
│ │ │distinge învăţarea│
│ │ │automată de alte │
│ │ │tipuri de IA, de │
│ │ │exemplu, IA bazată│
│ │ │pe reguli şi │
│ │ │reţelele bayesiene│
│ │ │- „Bayesiene │
│ │ │networks“, este │
│ │ │faptul că necesită│
│ │ │cantităţi uriaşe │
│ │ │de date. │
│ │ │IA 70. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că, uneori,│
│ │ │cel mai bun mod de│
│ │ │a avea control │
│ │ │asupra unui sistem│
│ │ │de IA, de exemplu,│
│ │ │pentru a se │
│ │ │proteja pe sine şi│
│ │ │pe alţii, este să │
│ │ │nu interacţioneze │
│ │ │cu acesta sau să │
│ │ │îl dezactiveze. │
├──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ │ │IA 02. Are │
│ │ │capacitatea de a │
│ │ │identifica câteva │
│ │ │exemple de sisteme│
│ │ │de IA: recomandări│
│ │ │de produse, de │
│ │ │exemplu, pe │
│ │ │site-urile de │
│ │ │cumpărături │
│ │ │online, │
│ │ │recunoaşterea │
│ │ │vocii, de exemplu,│
│ │ │de către │
│ │ │asistenţii │
│ │ │virtuali, │
│ │ │recunoaşterea │
│ │ │imaginilor, de │
│ │ │exemplu, pentru │
│ │ │detectarea │
│ │ │tumorilor în │
│ │ │radiografii, şi │
│ │ │recunoaşterea │
│ │ │facială, de │
│ │ │exemplu, în │
│ │ │sistemele de │
│ │ │supraveghere. │
│ │ │IA 12. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că IA este │
│ │ │implicată în multe│
│ │ │alte tehnologii, │
│ │ │de exemplu, │
│ │ │internetul │
│ │ │lucrurilor - IoT, │
│ │ │tehnologia de │
│ │ │registru │
│ │ │distribuit - │
│ │ │„blockchain“, │
│ │ │realitatea │
│ │ │virtuală. │
│ │ │IA 13. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că multe │
│ │ │sisteme de IA │
│ │ │necesită o │
│ │ │combinaţie de │
│ │ │tehnici de IA │
│ │ │pentru a funcţiona│
│ │ │în scenarii din │
│ │ │lumea reală, de │
│ │ │exemplu, un agent │
│ │ │virtual ar putea │
│ │ │utiliza procesarea│
│ │ │limbajului natural│
│ │ │pentru a procesa │
│ │ │instrucţiuni şi │
│ │ │raţionamentul │
│ │ │probabilistic, │
│ │ │pentru a face │
│ │ │recomandări. │
│ │ │IA 14. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că IA nu │
│ │ │este implicată în │
│ │ │toate tehnologiile│
│ │ │digitale, de │
│ │ │exemplu, în │
│ │ │sistemele GPS, IA │
│ │ │nu este utilizată │
│ │ │pentru a determina│
│ │ │locaţia, dar poate│
│ │ │fi utilizată │
│ │ │pentru a calcula │
│ │ │un traseu. │
│ │ │IA 26. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că ceea ce │
│ │ │sistemele de IA │
│ │ │pot face cu │
│ │ │uşurinţă, de │
│ │ │exemplu, │
│ │ │identificarea │
│ │ │modelelor în │
│ │ │cantităţi uriaşe │
│ │ │de date, oamenii │
│ │ │nu sunt capabili │
│ │ │să facă; în timp │
│ │ │ce multe lucruri │
│ │ │pe care oamenii le│
│5.2. Identificarea│5.2. Identificarea│pot face cu │
│nevoilor şi a │nevoilor şi a │uşurinţă, de │
│răspunsurilor în │răspunsurilor în │exemplu, să │
│materie de │materie de │înţeleagă, să │
│tehnologie │tehnologie │decidă ce să facă │
│ │ │şi să aplice │
│ │ │valorile umane, │
│ │ │sistemele de IA nu│
│ │ │sunt capabile să │
│ │ │facă. │
│ │ │IA 36. Ştie cum şi│
│ │ │când să utilizeze │
│ │ │soluţii de │
│ │ │traducere │
│ │ │automată, de │
│ │ │exemplu, „Google │
│ │ │Translate“, │
│ │ │„DeepL“, şi │
│ │ │aplicaţii de │
│ │ │interpretare │
│ │ │simultană, de │
│ │ │exemplu, │
│ │ │„iTranslate“, │
│ │ │pentru a obţine o │
│ │ │înţelegere │
│ │ │aproximativă a │
│ │ │unui document sau │
│ │ │a unei │
│ │ │conversaţii. Pe de│
│ │ │altă parte, ştie, │
│ │ │de asemenea, că │
│ │ │atunci când │
│ │ │conţinutul │
│ │ │necesită o │
│ │ │traducere exactă, │
│ │ │de exemplu, în │
│ │ │domeniul │
│ │ │sănătăţii, │
│ │ │comerţului sau │
│ │ │diplomaţiei, poate│
│ │ │fi necesară o │
│ │ │traducere mai │
│ │ │precisă. │
│ │ │IA 37. │
│ │ │Conştientizează │
│ │ │faptul că │
│ │ │tehnologia de IA │
│ │ │bazată pe vorbire │
│ │ │permite utilizarea│
│ │ │comenzilor vocale,│
│ │ │care pot │
│ │ │îmbunătăţi │
│ │ │accesibilitatea │
│ │ │instrumentelor şi │
│ │ │dispozitivelor │
│ │ │digitale, de │
│ │ │exemplu, pentru │
│ │ │persoanele cu │
│ │ │limitări de │
│ │ │mobilitate sau │
│ │ │vizuale, │
│ │ │capacitate │
│ │ │cognitivă │
│ │ │limitată, cu │
│ │ │dificultăţi de │
│ │ │limbă sau de │
│ │ │învăţare, însă, │
│ │ │deseori, limbile │
│ │ │vorbite de │
│ │ │populaţii mai mici│
│ │ │nu sunt │
│ │ │disponibile sau au│
│ │ │performanţe mai │
│ │ │slabe, din cauza │
│ │ │prioritizării │
│ │ │comerciale. │
│ │ │IA 71. Este │
│ │ │interesat/ă să │
│ │ │experimenteze │
│ │ │diverse tipuri de │
│ │ │sisteme de IA, în │
│ │ │funcţie de nevoile│
│ │ │personale, de │
│ │ │exemplu, asistent │
│ │ │virtual, software │
│ │ │de analiză a │
│ │ │imaginilor, │
│ │ │sisteme de │
│ │ │recunoaştere a │
│ │ │vorbirii şi a │
│ │ │feţei, maşini │
│ │ │autonome, IA │
│ │ │„întrupată“, cum │
│ │ │ar fi roboţii. │
├──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ │ │IA 27. Realizează │
│ │ │că instrumentele │
│ │ │de IA concepute │
│ │ │pentru a crea │
│ │ │imagini, texte şi │
│ │ │muzică depind de │
│5.3. Utilizarea │ │oameni, de │
│creativă şi │5.3. Utilizarea │exemplu, pentru a │
│inovatoare a │creativă a │fixa parametrii │
│tehnologiilor │tehnologiei │originali şi a │
│digitale │digitale │selecta │
│ │ │rezultatele, în │
│ │ │timp ce oamenii │
│ │ │pot folosi │
│ │ │instrumentele de │
│ │ │IA pentru a-şi │
│ │ │spori │
│ │ │creativitatea. │
├──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ │ │IA 66. Doreşte să │
│ │ │colaboreze cu │
│ │ │proiecte de IA │
│ │ │pentru binele │
│ │ │social, cu scopul │
│ │ │de a crea valoare │
│ │ │pentru alţii, de │
│ │ │exemplu, prin │
│ │ │partajarea de │
│ │ │date, atât timp │
│ │ │cât sunt în │
│ │ │vigoare mijloace │
│ │ │de control │
│ │ │adecvate şi │
│ │ │solide. │
│ │ │IA 69. Doreşte să │
│ │ │participe la │
│ │ │acţiuni colective │
│ │ │conduse de │
│ │ │cetăţeni, de │
│5.4. Identificarea│ │exemplu, prin │
│oportunităţilor │ │canale de │
│antreprenoriale şi│ │participare │
│crearea de valoare│ │civică, campanii │
│adăugată/beneficii│ │de opinie, vot, │
│prin intermediul │ │activism şi │
│tehnologiilor │ │promovare a │
│digitale │ │intereselor - │
│ │ │„advocacy“, pentru│
│ │ │a iniţia schimbări│
│ │ │în serviciile şi │
│ │ │produsele de IA, │
│ │ │de exemplu, modele│
│ │ │de afaceri, │
│ │ │evoluţii. │
│ │ │IA 68. Este │
│ │ │deschisă să se │
│ │ │implice în procese│
│ │ │colaborative │
│ │ │pentru a │
│ │ │coproiecta şi │
│ │ │cocrea noi produse│
│ │ │şi servicii bazate│
│ │ │pe sisteme de IA │
│ │ │pentru a sprijini │
│ │ │şi spori │
│ │ │participarea │
│ │ │cetăţenilor în │
│ │ │societate. │
├──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│5.5. Adoptarea │ │ │
│unor opţiuni │ │ │
│pentru un viitor │ │ │
│digital sustenabil│ │ │
└──────────────────┴──────────────────┴──────────────────┘


    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016