Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 192 din 5 noiembrie 2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi pentru modificarea lit. a) a art. 7 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă
EMITENT: Guvernul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1042 din 6 noiembrie 2020
Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, prevede la art. 38 alin. (1) faptul că „pe durata stării de alertă, activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ se pot suspenda, la propunerea consiliului de administraţie a unităţii de învăţământ preuniversitar, cu avizul inspectoratului şcolar judeţean/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi al direcţiei de sănătate publică judeţene/Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti şi cu aprobarea prin hotărâre a comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza argumentelor legale privind starea de sănătate“. Ştiind că anul şcolar este în desfăşurare şi că termenul pentru asigurarea cadrului legal necesar este foarte scurt, este necesară o nouă reglementare care să asigure o bună protejare a dreptului la sănătate corelat cu asigurarea dreptului la învăţătură.
Caracterul urgent al prezentului act normativ decurge din faptul că starea de urgenţă, precum şi starea de alertă se instituie numai în situaţii excepţionale, cu aplicabilitate limitată atât în timp, iar suspendarea activităţilor didactice de predare, evaluare, care presupun interacţiunea faţă în faţă, poate să fie dispusă de autorităţile din domeniu şi în afara acestor situaţii deosebite fundamentat pe baza deciziilor dispuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
În condiţiile unei potenţiale limitări a interacţiunii la clasă/cursuri este imperios necesar să asigurăm cadrul juridic adecvat şi implicit securitatea raporturilor juridice în privinţa asigurării dreptului fundamental la învăţătură, corelat cu asigurarea dreptului la sănătate.
Având în vedere faptul că neadoptarea prin ordonanţă de urgenţă a acestor măsuri imediate şi a reglementărilor pentru implementarea lor poate genera disfuncţionalităţi majore cu efecte negative asupra bunei desfăşurări a activităţilor din sistemul naţional de învăţământ, dar şi asupra beneficiarilor dreptului la învăţătură,
întrucât educaţia constituie prioritate naţională a Guvernului şi în considerarea necesităţii instituirii, inclusiv la nivel legislativ, în contextul existenţei unei situaţii excepţionale care împiedică interacţiunea faţă în faţă, a unor mecanisme care să asigure, în mod adecvat şi cu prioritate, exercitarea dreptului fundamental la învăţătură şi având în vedere obligaţia constituţională în sarcina autorităţilor statului de a lua măsuri pentru asigurarea acestui drept,
pentru că se impune instituirea cadrului legal pentru asigurarea activităţilor didactice şi în condiţiile epidemiologice actuale, stabilit de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, având în vedere faptul că neadoptarea acestor măsuri are efecte negative asupra bunei desfăşurări a activităţilor din sistemul naţional de învăţământ, dar şi asupra elevilor în contextul existenţei unei situaţii excepţionale care împiedică interacţiunea faţă în faţă între elevi şi cadrele didactice, adoptarea unor mecanisme care să asigure exercitarea dreptului fundamental la învăţătură este imperios necesară.
Ştiind că anul şcolar este în desfăşurare şi în regim de urgenţă, unităţile de învăţământ, cadrele didactice trebuie să ştie cum să îşi organizeze activitatea de predare-învăţare-evaluare, prin asigurarea dreptului atât la educaţie, cât şi la sănătate al elevilor.
Deoarece toate aspectele de mai sus vizează interesul elevilor şi constituie o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, se propune adoptarea de urgenţă a proiectului propus.
Întrucât în actualul context epidemiologic se impune adaptarea cadrului legal prin stabilirea posibilităţii luării unor decizii aplicate şi adaptate nevoilor locale, având în vedere situaţiile specifice fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, iar în condiţiile unei potenţiale limitări a interacţiunii la clasă/cursuri, dar şi la nivel naţional, este imperios necesară asigurarea cadrului juridic adecvat şi implicit securitatea raporturilor juridice în privinţa asigurării dreptului fundamental la învăţătură,
luând în considerare necesitatea asigurării unei protecţii adecvate pentru beneficiarii primari ai dreptului la învăţătură, studenţi şi personalul din sistemul naţional de învăţământ,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
ART. I
Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 396 din 15 mai 2020, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 13, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"a) obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă;"
2. Articolul 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 17
Pe durata stării de alertă, angajatorii dispun munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activităţii permite, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă."
3. Articolul 21 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 21
Pe durata stării de alertă, prin derogare de la prevederile art. 118 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, angajatorii din sistemul privat, autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră."
4. La articolul 38, după alineatul (1^2) se introduce un nou alineat, alineatul (1^3), cu următorul cuprins:
"(1^3) În perioada noiembrie 2020-31 decembrie 2020, prin excepţie de la prevederile alin. (1), prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi analizei situaţiei epidemiologice la nivel naţional, se pot dispune suspendarea activităţilor care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem on-line."
ART. II
La articolul 7 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 296 din 2 aprilie 2018, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"a) să asigure mijloacele aferente tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi/sau echipamentele de muncă sigure necesare prestării muncii, părţile putând conveni printr-un acord scris inclusiv să fie utilizate cele proprii ale telesalariatului, cu specificarea condiţiilor de utilizare;"
PRIM-MINISTRU
LUDOVIC ORBAN
Contrasemnează:
Viceprim-ministru,
Raluca Turcan
Ministrul educaţiei şi cercetării,
Cristina Monica Anisie
p. Ministrul sănătăţii,
Romică-Andrei Baciu,
secretar de stat
p. Ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei,
Augustin-Cătălin Iapă,
secretar de stat
Ministrul muncii şi protecţiei sociale,
Victoria Violeta Alexandru
Bucureşti, 5 noiembrie 2020.
Nr. 192.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
O ordonan?? de urgen?? poate modifica legea 55/2020?
O ordonanta de urgenta a guvernului poate modifica legea 55/2020
MonitorulJuridic.ro este un proiect: