Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. M.72 din 5 iulie 2010  privind modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2006  pentru recunoasterea meritelor personalului armatei participant la actiuni militare si acordarea unor drepturi acestuia si urmasilor celui decedat, aprobate prin Ordinul ministrului apararii nationale nr. M.39/2009    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. M.72 din 5 iulie 2010 privind modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoasterea meritelor personalului armatei participant la actiuni militare si acordarea unor drepturi acestuia si urmasilor celui decedat, aprobate prin Ordinul ministrului apararii nationale nr. M.39/2009

EMITENT: MINISTERUL APARARII NATIONALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 473 din 9 iulie 2010
ORDIN nr. M.72 din 5 iulie 2010
privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, aprobate prin <>Ordinul ministrului apãrãrii naţionale nr. M.39/2009
EMITENT: MINISTERUL APÃRÃRII NAŢIONALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 473 din 9 iulie 2010


Pentru aplicarea dispoziţiilor <>art. II din Legea nr. 41/2009 pentru aprobarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 71/2008 privind modificarea şi completarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare,
în temeiul prevederilor <>art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apãrãrii Naţionale, cu modificãrile ulterioare,

ministrul apãrãrii naţionale emite prezentul ordin.

ART. I
Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, aprobate prin <>Ordinul ministrului apãrãrii naţionale nr. M.39/2009 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 237 din 9 aprilie 2009, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2, literele b) şi c) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"b) activitãţile de alertare şi exerciţiile executate cu tehnicã de luptã, în teren, pe/sub apã şi în aer, cu sau fãrã trageri de luptã;
c) misiunile desfãşurate ca urmare a declarãrii sau instituirii, dupã caz, a stãrii de mobilizare parţialã ori totalã a forţelor armate, a stãrii de rãzboi, a stãrii de asediu sau a stãrii de urgenţã;".
2. La articolul 2, dupã litera d) se introduce o nouã literã, litera e), cu urmãtorul cuprins:
"e) activitãţile de testare şi evaluare a tehnicii militare, armamentului, muniţiilor, explozivilor sau a altor asemenea produse pentru apãrare cu grad ridicat de periculozitate."
3. La articolul 2, dupã primul alineat se introduc douã noi alineate, alineatele (2) şi (3), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Participarea la acţiunile militare stabilite în condiţiile alin. (1) se atestã, dupã caz, prin:
a) extras din ordinul de zi pe unitate sau din jurnalul acţiunilor militare ori de luptã;
b) acte de constatare, de cercetare sau de investigare a catastrofei, accidentului, decesului ori a altor asemenea evenimente;
c) alte acte doveditoare eliberate de structurile prevãzute la art. 32.
(3) Structurile care întocmesc şi/sau elibereazã documentele prevãzute la alin. (2) poartã întreaga rãspundere pentru exactitatea şi realitatea atestãrii participãrii personalului armatei la acţiuni militare."
4. Articolul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Personalului armatei care a participat, începând cu anul 1990, la acţiuni militare, timp de cel puţin 12 luni, neîntrerupt sau cumulativ, precum şi personalului invalid, indiferent de durata participãrii la acţiuni militare, i se conferã titlul onorific de "Militar Veteran", pentru cadrele militare şi soldaţii şi gradaţii voluntari, respectiv titlul onorific de "Veteran", pentru personalul civil.
(2) Titlurile onorifice prevãzute la alin. (1) se conferã o singurã datã, indiferent de numãrul participãrilor la acţiuni militare, prin ordin al şefului Statului Major General, respectiv prin dispoziţie a directorului general al Direcţiei generale de informaţii a apãrãrii, pentru personalul din subordine, pe baza propunerilor înaintate ierarhic de cãtre comandanţii/şefii structurilor care le-au organizat şi condus.
(3) În situaţia desfiinţãrii structurilor care au organizat şi condus acţiunile militare, propunerile de acordare a titlurilor onorifice se înainteazã ierarhic de cãtre comandanţii/şefii unitãţilor militare în care este încadrat respectivul personal al armatei sau de cãtre comandanţii centrelor militare pe raza cãrora domiciliazã militarii şi personalul civil în cauzã, dupã trecerea în rezervã ori încetarea raporturilor de muncã/de serviciu, dupã caz.
(4) Direcţia personal şi mobilizare, statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele de armã şi Centrul de conducere operaţionalã centralizeazã, semestrial, propunerile primite de la comandanţii/şefii structurilor prevãzute la alin. (2) şi (3), le analizeazã şi le înainteazã şefului Statului Major General. Pentru personalul din structurile subordonate Direcţiei generale de informaţii a apãrãrii, propunerile se transmit directorului general al Direcţiei generale de informaţii a apãrãrii.
(5) Titlurile onorifice prevãzute la alin. (1) se înscriu în registrele speciale înfiinţate la unitãţile militare care au avut/au personal participant la acţiuni militare, conform modelului stabilit de Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I". Înscrierea se face pe baza ordinului/dispoziţiei prin care se conferã titlul onorific respectiv. O copie a ordinului/dispoziţiei se trimite Muzeului Militar Naţional "Regele Ferdinand I", cu excepţia personalului Direcţiei generale de informaţii a apãrãrii, şi în extras unitãţii militare în care este încadrat la momentul respectiv personalul armatei prevãzut în ordin/dispoziţie."
5. Articolul 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Legitimaţia tip "Militar Veteran" şi legitimaţia tip "Veteran" se confecţioneazã de cãtre Centrul tehnic-editorial al armatei, prin grija Direcţiei personal şi mobilizare din cadrul Statului Major General, conform precizãrilor din anexã, şi se emite în termen de 60 de zile de la conferirea titlului onorific de "Militar Veteran" sau de "Veteran"."
6. Articolul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Modulele de personal ale unitãţilor militare ţin evidenţa personalului militar şi civil care a participat la acţiuni militare şi transmit ierarhic, semestrial, la Direcţia calitatea vieţii personalului, situaţia nominalã a militarilor veterani/veteranilor, cu excepţia Direcţiei generale de informaţii a apãrãrii, care transmite situaţia numericã a acestora."
7. Dupã articolul 7 se introduce un nou articol, articolul 7^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 7^1. - Invalizii, militarii şi civilii veterani, precum şi soţul/soţia, copiii şi pãrinţii celor decedaţi pot participa la acţiunile comemorative dedicate zilei unitãţilor militare, armelor şi sãrbãtorilor naţionale, la invitaţia:
a) comandanţilor de unitãţi militare/garnizoane, pentru activitãţile organizate pe plan local;
b) şefilor categoriilor de forţe ale armatei, pentru activitãţile organizate de aceste structuri;
c) şefului Direcţiei calitatea vieţii personalului, pentru activitãţile organizate la nivelul Ministerului Apãrãrii Naţionale."
8. La capitolul V, înainte de articolul 19 se introduc patru noi articole, articolele 18^1-18^4, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 18^1. - Personalul armatei rãnit şi cel invalid ca urmare a acţiunilor militare, precum şi cel prevãzut la art. 8^1 alin. (3) din ordonanţa de urgenţã beneficiazã de scutire de la plata abonamentului lunar pentru un singur post telefonic în reţeaua de telefonie fixã naţionalã, prin decontare, pe baza facturii emise de cãtre operatorul de telefonie respectiv, în cuantumul înscris în aceasta, dar nu mai mult de 40 lei lunar.
Art. 18^2. - Personalul armatei rãnit şi cel invalid ca urmare a acţiunilor militare, precum şi cel prevãzut la art. 8^1 alin. (3) lit. a) din ordonanţa de urgenţã beneficiazã de decontarea contravalorii a 12 cãlãtorii interne dus-întors, pe calea feratã sau pe cãile fluviale, într-un an calendaristic, pe baza legitimaţiilor de cãlãtorie emise conform prevederilor legale în domeniu, în limita contravalorii stabilite pentru foile de drum potrivit categoriei de personal din care fac parte beneficiarii.
Art. 18^3. - Personalul armatei rãnit şi cel invalid ca urmare a acţiunilor militare, precum şi cel prevãzut la art. 8^1 alin. (3) lit. a) şi b) din ordonanţa de urgenţã beneficiazã de gratuitate pe mijloacele de transport în comun, de suprafaţã sau subteran, din localitatea de domiciliu ori din garnizoana în care îşi desfãşoarã activitatea, prin decontarea unui singur abonament lunar emis conform prevederilor legale în domeniu.
Art. 18^4. - (1) Drepturile prevãzute la art. 18^1-18^3 se asigurã de cãtre:
a) unitatea militarã în care este încadrat personalul armatei;
b) centrul militar pe raza cãruia domiciliazã personalul armatei care a încetat raporturile de muncã/de serviciu cu Ministerul Apãrãrii Naţionale.
(2) Decontarea drepturilor prevãzute la art. 18^1-18^3 se efectueazã astfel:
a) lunar, începând cu data de 15 a lunii urmãtoare celei în care s-au depus documentele, pentru drepturile prevãzute la art. 18^1 şi 18^3;
b) semestrial, începând cu data de 15 a lunii urmãtoare celei în care s-au depus documentele, pentru dreptul prevãzut la art. 18^2.
(3) Decontarea drepturilor prevãzute la art. 18^1-18^3 se efectueazã pe baza unui dosar personal constituit, dupã caz, din urmãtoarele documente:
a) cerere scrisã;
b) decizie medicalã de încadrare în grad de invaliditate emisã de cãtre comisiile de expertizã medico-militarã, pentru cadrele militare, precum şi pentru soldaţii/gradaţii voluntari, de la data de 23 aprilie 2010;
c) certificat medical de clasare "inapt pentru serviciul militar" emis de comisiile de expertizã medico-militarã, precum şi decizie asupra capacitãţii de muncã emisã de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale pentru soldaţii/gradaţii voluntari clasaţi "inapt pentru serviciul militar", anterior datei de 23 aprilie 2010;
d) copie de pe actul de identitate al solicitantului;
e) extras din ordinul de zi pe unitate sau din jurnalul acţiunilor militare ori de luptã;
f) atestate/brevete sau alte documente prin care se face, potrivit legii, dovada decorãrii pentru merite pe timpul misiunii;
g) adeverinţã eliberatã de cãtre structurile responsabile, din care sã rezulte participarea, cel puţin 2 ani neîntrerupt sau cumulativ, la acţiuni militare şi obţinerea în aceastã perioadã a unor calificative de cel puţin "foarte bun" în aprecierea de serviciu, respectiv a punctajului maxim în evaluarea anualã."
9. La articolul 19, literele b) şi c) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"b) decizie medicalã de încadrare în grad de invaliditate emisã de cãtre comisiile de expertizã medico-militarã, pentru cadrele militare, precum şi pentru soldaţii/gradaţii voluntari, de la data de 23 aprilie 2010;
c) certificat medical de clasare "inapt pentru serviciul militar" emis de comisiile de expertizã medico-militarã, precum şi decizie asupra capacitãţii de muncã emisã de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale pentru soldaţii/gradaţii voluntari clasaţi "inapt pentru serviciul militar", anterior datei de 23 aprilie 2010;".
10. La capitolul V, dupã articolul 23 se introduce un nou articol, articolul 23^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 23^1. - Indemnizaţia lunarã prevãzutã la art. 8^3 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã se asigurã de cãtre unitatea militarã în care este încadrat personalul beneficiar."
11. La articolul 25 alineatul (2), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) pe întregul an calendaristic, pe durata pregãtirii în instituţiile civile de învãţãmânt de zi, de nivel primar, secundar, postliceal şi universitar, dupã caz;".
12. La articolul 26 alineatul (1), literele b) şi c) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"b) decizie medicalã emisã de cãtre comisiile de expertizã medico-militarã, pentru cadrele militare, precum şi pentru soldaţii/gradaţii voluntari, de la data de 23 aprilie 2010;
c) certificat medical emis de cãtre comisiile de expertizã medico-militarã pentru soldaţii/gradaţii voluntari, anterior datei de 23 aprilie 2010;".
13. La articolul 26 alineatul (1), dupã litera g) se introduce o nouã literã, litera h), cu urmãtorul cuprins:
"h) documentele prevãzute la art. 2 alin. (2)."
14. La articolul 26 alineatul (2), dupã litera f) se introduce o nouã literã, litera g), cu urmãtorul cuprins:
"g) documentele prevãzute la art. 2 alin. (2)."
15. La articolul 32, literele b) şi c) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"b) structurile din compunerea şi subordinea Statului Major General: Direcţia personal şi mobilizare, statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele de armã, Centrul de conducere operaţionalã, Centrul tehnic-editorial al Armatei şi Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I";
c) Direcţia calitatea vieţii personalului şi alte structuri."
16. Articolul 34 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - (1) Personalul armatei care a participat la acţiuni militare înainte de 10 iunie 2008, precum şi urmaşii sau pãrinţii acestuia, dupã caz, care fac obiectul aplicãrii prezentelor norme metodologice, beneficiazã de drepturile prevãzute la cap. III^1 din ordonanţa de urgenţã de la data de 10 iunie 2008.
(2) Pentru acordarea drepturilor, persoanele prevãzute la alin. (1) formuleazã o cerere scrisã, însoţitã de documentele prevãzute de prezentele norme metodologice, pe care o adreseazã comandantului/şefului unitãţii militare din care fac parte sau centrului militar în raza cãruia domiciliazã, dupã caz.
(3) Acordarea drepturilor cuvenite prevãzute la alin. (1) se face cu aplicarea în mod corespunzãtor a prevederilor prezentelor norme metodologice."
17. Dupã articolul 34 se introduce un nou articol, articolul 34^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 34^1. - Direcţia calitatea vieţii personalului este structura de specialitate a Ministerului Apãrãrii Naţionale abilitatã sã coordoneze activitatea de aplicare a prezentelor norme metodologice."
ART. II
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul apãrãrii naţionale,
Gabriel Oprea

Bucureşti, 5 iulie 2010.
Nr. M.72.

---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016