Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. M.60 din 12 iunie 2017 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M.78/2011 privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de expertiză medicală şi a Comisiei superioare de expertiză medicală din cadrul Centrului de Medicină Navală
EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 482 din 26 iunie 2017
Pentru aplicarea prevederilor art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 584/2005 privind stabilirea activităţilor specifice şi a finanţării unităţilor sanitare din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi a unităţilor sanitare din reţeaua Ministerului Justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 44 din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul apărării naţionale emite prezentul ordin.
ART. I
Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.78/2011 privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de expertiză medicală şi a Comisiei superioare de expertiză medicală din cadrul Centrului de Medicină Navală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 604 din 26 august 2011, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Titlul ordinului se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ORDIN
privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de expertiză medicală şi psihologică şi a Comisiei superioare de expertiză medicală şi psihologică din cadrul Centrului de Medicină Navală"
2. În tot cuprinsul ordinului, sintagma „Comisia de expertiză medicală“ se înlocuieşte cu sintagma „Comisia de expertiză medicală şi psihologică“.
3. În tot cuprinsul ordinului, sintagma „Comisia superioară de expertiză medicală“ se înlocuieşte cu sintagma „Comisia superioară de expertiză medicală şi psihologică“.
4. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 1
În vederea efectuării expertizei medicale şi psihologice a persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în mediul hiperbar, pe navele maritime sau fluviale şi/sau în specialitatea militară infanterie marină, la nivelul Forţelor Navale din Ministerul Apărării Naţionale se constituie următoarele comisii:
a) Comisia de expertiză medicală şi psihologică;
b) Comisia superioară de expertiză medicală şi psihologică."
5. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 3
Până la data de 2.10.2017, comisiile prevăzute la art. 1 elaborează Normele metodologice şi baremul medical şi psihologic privind expertiza medicală şi psihologică a personalului care îşi desfăşoară activitatea în mediul hiperbar, pe navele maritime sau fluviale şi/sau în specialitatea militară infanterie marină, care se aprobă de către şeful Statului Major al Forţelor Navale, cu avizul şefului Direcţiei medicale."
6. În anexă, articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 1
Comisia de expertiză medicală şi psihologică şi Comisia superioară de expertiză medicală şi psihologică sunt organisme care au ca obiectiv expertizarea din punct de vedere medical şi psihologic a persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în mediul hiperbar, pe navele maritime ori fluviale şi/sau în specialitatea militară infanterie marină."
7. În anexă, articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 2
În sensul prezentului regulament, prin persoane care îşi desfăşoară activitatea în mediul hiperbar, pe navele maritime sau fluviale şi/sau în specialitatea militară infanterie marină se înţelege cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii profesionişti, rezerviştii voluntari, candidaţii pentru instituţiile militare de învăţământ din cadrul Forţelor Navale, elevii şi studenţii acestora, personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale, precum şi alte persoane din alte instituţii publice sau private care îşi desfăşoară sau urmează să îşi desfăşoare activitatea în mediul hiperbar şi/sau pe navele maritime ori fluviale."
8. În anexă, după articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 2^1, cu următorul cuprins:
"ART. 2^1
Pentru probleme specifice de expertiză medicală, comisiile prevăzute la art. 1 colaborează cu Spitalul Militar de Urgenţă «Dr. Alexandru Gafencu», Spitalul Clinic Militar de Urgenţă Central «Dr. Carol Davila», Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială «General doctor aviator Victor Anastasiu», cu alte unităţi sanitare publice şi private, precum şi cu Centrul 39 Scafandri."
9. În anexă, articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 3
(1) Comisia de expertiză medicală şi psihologică este compusă din:
a) preşedinte - un medic specialist/primar în specialitatea expertiza medicală a capacităţii de muncă;
b) 3 sau 5 membri - medici specialişti/primari în următoarele specialităţi medicale: chirurgie generală, medicină internă, otorinolaringologie, neurologie, oftalmologie, psihiatrie, dermato-venerologie, medicină dentară;
c) un psiholog specialist sau principal.
(2) Secretariatul Comisiei de expertiză medicală şi psihologică este asigurat de un subofiţer sanitar/asistent medical, fără drept de vot în cadrul comisiei.
(3) Componenţa nominală a Comisiei de expertiză medicală şi psihologică se stabileşte prin ordinul de zi pe unitate al Centrului de Medicină Navală, la începutul fiecărui an calendaristic sau ori de câte ori intervin schimbări în componenţa acesteia."
10. În anexă, articolul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 4
Comisia de expertiză medicală şi psihologică stabileşte aptitudinea pentru activitatea în mediul hiperbar, pe navele maritime ori fluviale şi/sau în specialitatea militară infanterie marină a persoanelor prevăzute la art. 2, după efectuarea examenelor clinice şi a investigaţiilor paraclinice necesare în acest scop, conform normelor metodologice şi baremului medical şi psihologic prevăzut la art. 3 din ordin."
11. În anexă, la articolul 6, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"ART. 6
(1) Comisia de expertiză medicală şi psihologică îşi desfăşoară activitatea în prezenţa tuturor persoanelor prevăzute la art. 3 alin. (1), iar hotărârea privind expertiza medicală şi psihologică se adoptă cu votul majorităţii acestora.
(...)
(3) Hotărârea privind expertiza medicală şi psihologică a persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în mediul hiperbar, pe navele maritime ori fluviale şi/sau în specialitatea militară infanterie marină se materializează astfel:
a) prin consemnarea concluziei medicale şi a recomandărilor în fişa medicală;
b) prin emiterea unei decizii medicale în caz de inaptitudine temporară sau inaptitudine definitivă."
12. În anexă, articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 7
Împotriva hotărârii Comisiei de expertiză medicală şi psihologică consemnate în fişa medicală/decizia medicală se poate formula contestaţie, în scris, la Comisia superioară de expertiză medicală şi psihologică în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia."
13. În anexă, la articolul 8, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"ART. 8
(1) Comisia superioară de expertiză medicală şi psihologică este compusă din:
a) preşedinte: comandantul Centrului de Medicină Navală;
b) membri: medicul şef al Statului Major al Forţelor Navale, medicul şef al Comandamentului Flotei, medicul şef al Centrului 39 Scafandri, şeful structurii de asistenţă psihologică din cadrul Statului Major al Forţelor Navale.
(2) Secretariatul Comisiei superioare de expertiză medicală şi psihologică este asigurat de un subofiţer sanitar/asistent medical, fără drept de vot în cadrul comisiei."
14. În anexă, articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 9
Comisia superioară de expertiză medicală şi psihologică analizează şi soluţionează contestaţiile formulate împotriva hotărârilor Comisiei de expertiză medicală şi psihologică."
15. În anexă, la articolul 11, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"ART. 11
(1) Comisia superioară de expertiză medicală şi psihologică îşi desfăşoară activitatea în prezenţa a cel puţin 2/3 din persoanele prevăzute la art. 8 alin. (1) sau înlocuitorii legali ai acestora, iar hotărârea privind expertiza medicală şi psihologică se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi.
(...)
(3) Hotărârea privind expertiza medicală şi psihologică se materializează prin emiterea de către Comisia superioară de expertiză medicală şi psihologică a unei decizii medicale. Împotriva acesteia se poate formula contestaţie la instanţa competentă în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia."
ART. II
Până la data intrării în vigoare a Normelor metodologice şi a baremului medical şi psihologic privind expertiza medicală şi psihologică a personalului care îşi desfăşoară activitatea în mediul hiperbar, pe navele maritime sau fluviale şi/sau în specialitatea militară infanterie marină, prevăzute la art. I pct. 5 din prezentul ordin, expertiza specifică se desfăşoară potrivit F.N./Md.-2, Norme metodologice şi baremul medical privind expertiza medicală a persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în mediul hiperbar şi/sau pe navele maritime sau fluviale, aprobate prin Ordinul şefului Statului Major al Forţelor Navale nr. SMFN-57/2011*).
*) Ordinul şefului Statului Major al Forţelor Navale nr. SMFN-57/2011 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. III
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul apărării naţionale,
Gabriel-Beniamin Leş
Bucureşti, 12 iunie 2017.
Nr. M.60.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: