Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. M.41 din 4 mai 2012 privind metodologia de acordare a gradelor si inaintare in grad a cadrelor militare in rezerva si in retragere, pe timp de pace
EMITENT: MINISTERUL APARARII NATIONALE PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 328 din 15 mai 2012
Având în vedere prevederile art. 47, 53, 61, 64 şi 67 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale art. 57 din Legea nr. 446/2006 privind pregãtirea populaţiei pentru apãrare şi ale art. 23 din Legea nr. 355/2009 privind regimul stãrii de mobilizare parţialã sau totalã a forţelor armate şi al stãrii de rãzboi,
în temeiul art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apãrãrii Naţionale, cu modificãrile ulterioare,
ministrul apãrãrii naţionale emite prezentul ordin.
ART. 1
(1) Înaintarea în grad a cadrelor militare în rezervã, pe timp de pace, în condiţiile art. 53 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se face la termen sau în mod excepţional.
(2) Înaintarea în grad a cadrelor militare în retragere, pe timp de pace, se poate face numai în mod excepţional, potrivit prevederilor art. 67 din Legea nr. 80/1995, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
(1) Înaintarea în grad a cadrelor militare în rezervã, pe timp de pace, se face, de regulã, cu prilejul zilei de 25 octombrie - Ziua Armatei României, zilei de 1 decembrie - Ziua Naţionalã a României, zilei de 31 mai - Ziua Rezervistului Militar, al zilelor aniversare ale categoriilor de forţe ale armatei şi comandamentelor de armã, precum şi ale genurilor de armã şi ale specialitãţilor militare.
(2) Înaintarea în grad a cadrelor militare în rezervã, pe timp de pace, se poate face şi în alte situaţii ordonate de cãtre ministrul apãrãrii naţionale sau şeful Statului Major General.
ART. 3
Înaintarea în grad a cadrelor militare în retragere, potrivit prevederilor art. 1 alin. (2), se poate face cu prilejul evocãrii unor evenimente importante din istoria patriei şi a forţelor armate ale României, precum şi cu prilejul zilei de 29 aprilie - Ziua Veteranilor de Rãzboi şi al zilei de 31 mai - Ziua Rezervistului Militar.
ART. 4
(1) Înaintarea în grad a cadrelor militare în rezervã se face în raport cu nevoile forţelor armate, pe baza propunerilor formulate de cãtre şefii structurilor centrale, ai structurilor subordonate nemijlocit ministrului apãrãrii naţionale, de cãtre şefii statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandanţii comandamentelor de armã, marilor unitãţi, unitãţilor militare şi ai centrelor militare, de cãtre structurile asociative ale cadrelor militare în rezervã şi în retragere, precum şi alte autoritãţi publice sau organizaţii neguvernamentale.
(2) Propunerile privind acordarea gradului de general de brigadã/similar coloneilor şi comandorilor în rezervã şi înaintarea în grad a generalilor/similarilor în rezervã se centralizeazã, analizeazã, avizeazã şi promoveazã spre aprobare, potrivit prevederilor legale, de cãtre Direcţia management resurse umane.
(3) Propunerile pentru înaintarea în grad a ofiţerilor în rezervã, cu excepţia celor prevãzuţi la alin. (2), se centralizeazã, se analizeazã şi se avizeazã de cãtre Direcţia personal şi mobilizare din Statul Major General, care le înainteazã spre aprobare şefului Statului Major General.
(4) Propunerile privind înaintarea în grad a maiştrilor militari şi subofiţerilor în rezervã se centralizeazã şi se analizeazã de cãtre Direcţia personal şi mobilizare din Statul Major General şi se aprobã de şeful acesteia.
ART. 5
(1) Înaintarea în grad a cadrelor militare în retragere, în condiţiile art. 3, are la bazã propunerile formulate de cãtre şefii structurilor centrale, ai structurilor subordonate nemijlocit ministrului apãrãrii naţionale, de cãtre şefii statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandanţii comandamentelor de armã şi ai centrelor militare, precum şi de cãtre structurile asociative ale cadrelor militare în rezervã şi în retragere şi alte autoritãţi publice sau organizaţii neguvernamentale.
(2) Propunerile privind înaintarea în grad a cadrelor militare în retragere, precum şi cele privind acordarea gradului de sublocotenent maiştrilor militari principali şi plutonierilor-adjutanţi principali în retragere se centralizeazã, se analizeazã şi se promoveazã spre aprobare, potrivit prevederilor legale, de cãtre Direcţia calitatea vieţii personalului din Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul şi informare publicã.
(3) Propunerile privind acordarea gradului de general de brigadã/similar coloneilor şi comandorilor în retragere şi înaintarea în grad a generalilor/similarilor în retragere se centralizeazã şi se analizeazã de cãtre Direcţia calitatea vieţii personalului din Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul şi informare publicã şi se promoveazã spre aprobare ministrului apãrãrii naţionale, cu avizul Direcţiei management resurse umane.
ART. 6
Centrele militare centralizeazã şi înainteazã propunerile privind înaintarea în grad a cadrelor militare în rezervã şi în retragere din grupele de evidenţã ale celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniul apãrãrii, ordinii publice şi siguranţei naţionale la Direcţia personal şi mobilizare din Statul Major General, care transmite propuneri pentru analizã şi decizie conducãtorilor acestor instituţii.
ART. 7
(1) Acordarea gradelor în rezervã se realizeazã la propunerea comandanţilor centrelor militare sau a Direcţiei personal şi mobilizare din Statul Major General, în raport cu nevoile forţelor armate şi competenţele teritoriale, pentru constituirea rezervei generale şi operaţionale, potrivit legii.
(2) Propunerile privind acordarea gradelor în rezervã se înainteazã pentru aprobare conducãtorilor structurilor cu competenţe în domeniu, potrivit prevederilor art. 45 lit. a), c) şi f) din Legea nr. 80/1995, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 8
(1) În fundamentarea propunerilor pentru acordarea gradelor militare şi înaintarea în grad a cadrelor militare în rezervã şi în retragere, înaintate de structurile prevãzute la art. 4 şi 7, se au în vedere urmãtoarele:
a) participarea la misiuni şi operaţii ale forţelor armate;
b) participarea, alãturi de unitãţi şi formaţiuni militare, la înlãturarea efectelor calamitãţilor şi catastrofelor naturale;
c) aducerea de servicii instituţiei militare ori contribuţia la promovarea imaginii Armatei României;
d) deţinerea unor funcţii cu mare vizibilitate publicã, în exercitarea cãrora au contribuit la creşterea prestigiului organismului militar pe plan intern şi internaţional;
e) merite deosebite în plan naţional sau internaţional, pe timpul activitãţii în armatã sau în rezervã; în categoria meritelor deosebite sunt incluse şi faptele şi actele exemplare în plan profesional şi social, elaborarea de lucrãri cu valoare recunoscutã în domeniul militar sau cultural-ştiinţific, de alte studii şi lucrãri de cercetare ştiinţificã ori pedagogicã, individual sau împreunã cu personal militar ori civil, în colectiv;
f) remarcarea prin activitãţile desfãşurate în cadrul structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervã şi în retragere sau în sprijinul acestora ori participarea în organele de conducere ale structurilor respective;
g) sãvârşirea unor fapte de eroism şi acte exemplare de curaj.
(2) Miniştrilor şi demnitarilor cu rang corespunzãtor acestora, secretarilor şi subsecretarilor de stat, precum şi prefecţilor, subprefecţilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene, primarilor, secretarilor municipiului Bucureşti şi ai judeţelor, secretarilor municipiilor, oraşelor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi ai comunelor, precum şi conducãtorilor operatorilor economici şi instituţiilor publice cu atribuţii la mobilizare şi pe timp de rãzboi li se pot acorda grade militare în rezervã sau pot fi înaintaţi în grad, potrivit legii, şi dupã participarea la activitãţi de pregãtire specificã, organizate prin grija Statului Major General şi a structurilor militare subordonate acestuia, în condiţiile art. 56 şi 57 din Legea nr. 446/2006 privind pregãtirea populaţiei pentru apãrare.
ART. 9
Prin excepţie de la prevederile art. 2-7, se pot acorda grade militare/înainta în grad, pânã la gradul de colonel/similar, cadrele militare în rezervã şi în retragere şi în alte situaţii, potrivit legii, de cãtre ministrul apãrãrii naţionale şi şeful Statului Major General.
ART. 10
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul apãrãrii naţionale,
Gabriel Oprea
Bucureşti, 4 mai 2012.
Nr. M.41.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: