Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. M.39 din 17 februarie 2023 privind pregătirea şi executarea misiunilor în străinătate de către personalul Ministerului Apărării Naţionale în baza Legii nr. 214/2022 pentru realizarea capabilităţii operaţionale aeriene de tranziţie prevăzută în Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene"
EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 195 din 8 martie 2023
Pentru aplicarea prevederilor art. 5, art. 7 alin. (3), art. 9 alin. (2) lit. d) şi h) şi ale art. 12 din Legea nr. 214/2022 pentru realizarea capabilităţii operaţionale aeriene de tranziţie prevăzută în Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene“,
în temeiul prevederilor art. 40 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul apărării naţionale emite prezentul ordin.
ART. 1
(1) Pentru executarea misiunilor în străinătate, Statul Major al Forţelor Aeriene, denumit în continuare SMFA, elaborează proiecte de state de organizare pentru misiuni, în care sunt prevăzute tipurile de funcţii, diferenţiate pe categorii de personal, grade militare, arme, specialităţi militare, studii şi coeficienţi, conform anexei^1 care face parte integrantă din prezentul ordin.
^1 Anexa nu se publică, fiind clasificată potrivit legii.
(2) Elaborarea, aprobarea şi modificarea statelor de organizare pentru misiune se realizează potrivit prevederilor actelor normative în vigoare, la propunerea SMFA, cu avizul Direcţiei generale pentru armamente, denumită în continuare DGArm.
(3) Numărul de posturi prevăzut în statele de organizare pentru misiune, pe tipuri de activităţi şi perioade de valabilitate, se stabileşte în conformitate cu prevederile contractelor încheiate cu partenerul/partenerii contractual/contractuali. Perioada de valabilitate a postului, înscrisă în statul de organizare, cuprinde şi intervalul necesar deplasării în/din misiune.
ART. 2
SMFA, prin structurile de specialitate, elaborează şi aprobă fişele posturilor prevăzute de statele de organizare constituite pentru perioada misiunilor, cu cel puţin 60 de zile înainte de începerea acestora. Fişele posturilor pot fi modificate în urma propunerilor înaintate de către Foreign Liaison Officer, denumit în continuare FLO, sau de către Technical Representative Officer, denumit în continuare TRO, sau de către Course Liaison Officer, denumit în continuare CLO, sau de către Flight Training Management Missions Officer, denumit în continuare FTMMO, ori de către partenerul/partenerii contractual/contractuali.
ART. 3
(1) SMFA propune ministrului apărării naţionale aprobarea detaşării la misiuni a personalului selecţionat, pentru îndeplinirea atribuţiilor funcţiilor prevăzute de statul de organizare constituit pentru perioada misiunilor, precizând totodată data la care începe detaşarea, perioada de detaşare, data plecării în misiune şi data întoarcerii din misiune.
(2) În funcţie de disponibilitatea aeronavelor şi a instructorilor, de condiţiile meteorologice, după caz, precum şi de alţi factori care pot influenţa parcurgerea programelor de pregătire stabilite pentru personalul navigant şi tehnic ingineresc, perioada de detaşare propusă iniţial se poate prelungi, fără a depăşi perioadele prevăzute la art. 4 alin. (2) din Legea nr. 214/2022.
ART. 4
Fondurile prevăzute la art. 9 din Legea nr. 214/2022 se asigură din bugetele DGArm şi Statului Major al Apărării, denumit în continuare SMAp, prin SMFA, cu aprobarea ordonatorilor de credite.
ART. 5
Contravaloarea testării epidemiologice şi vaccinării, care nu se finanţează la nivel naţional din alte bugete, şi a examinărilor medicale şi a expertizelor medico-militare obligatorii se suportă conform prevederilor Directivei de planificare a apărării.
ART. 6
(1) Personalul FLO, TRO, CLO, FTMMO şi personalul navigant de aviaţie, în situaţia în care nu i se asigură cazarea gratuit, conform contractelor încheiate, beneficiază de decontarea cheltuielilor aferente închirierii unui spaţiu de locuit, precum şi dotării corespunzătoare specificului activităţii şi condiţiilor de climă, cu suportarea chiriei şi a cheltuielilor de întreţinere de către SMFA, în condiţiile stabilite de Instrucţiunile privind susţinerea activităţilor personalului din Ministerul Apărării Naţionale trimis în misiune permanentă în străinătate, aprobate prin Ordinul ministrului apărării nr. M.172/2007^2, cu modificările şi completările ulterioare.
^2 Ordinul nr. M.172/2007 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, deoarece a avut ca obiect reglementări din sectorul de apărare a ţării şi securitate naţională.
(2) La începerea misiunii, personalul FLO, TRO, CLO, FTMMO şi personalul navigant de aviaţie beneficiază de asigurarea cazării la hotel pe o perioadă de maximum 30 de zile, calculată de la data intrării pe teritoriul statului unde se execută misiunea până la închirierea unei locuinţe, în limitele prevăzute de legislaţia privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
ART. 7
(1) Pentru funcţionarea şi îndeplinirea sarcinilor personalului FLO, TRO, CLO, FTMMO şi ale personalului aeronautic participant la misiuni se asigură, din bugetul SMFA, autoturisme închiriate, inclusiv asigurările obligatorii şi CASCO necesare, care să acopere necesarul de transport, pentru toată perioada misiunii, în condiţiile stabilite de Instrucţiunile privind susţinerea activităţilor personalului din Ministerul Apărării Naţionale trimis în misiune permanentă în străinătate, aprobate prin Ordinul ministrului apărării nr. M.172/2007, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Personalului aeronautic care pentru îndeplinirea misiunilor de instruire are stabilit de către partenerul contractual un program zilnic individual i se vor asigura fondurile necesare închirierii unui autoturism, în aceleaşi condiţii de la alin. (1), pentru toată perioada executării misiunilor.
ART. 8
(1) FLO, TRO, CLO, FTMMO sau participantul la misiune cu gradul cel mai mare organizează activităţile de protocol şi activităţile necesare dezvoltării relaţiilor cu autorităţile militare şi civile locale, precum şi cu populaţia civilă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 214/2022, în limita cheltuielilor stabilite prin Normativele de cheltuieli privind organizarea acţiunilor de protocol în Ministerul Apărării Naţionale, aprobate prin Ordinul ministrului apărării nr. M.S. 88/2008^3, cu modificările şi completările ulterioare, funcţiile respective fiind asimilate comandanţilor de divizie, flotă/similare.
^3 Ordinul nr. M.S. 88/2008 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, deoarece a avut ca obiect reglementări din sectorul de apărare a ţării şi securitate naţională.
(2) Activităţile prevăzute la alin. (1), precum şi situaţiile în care acestea se organizează sunt următoarele:
a) trataţii cu ocazia primirii unor oaspeţi din cadrul instituţiilor din străinătate şi/sau cu ocazia Zilei Naţionale a României;
b) invitaţii, cărţi de vizită, felicitări, precum şi alte cadouri simbolice - cu ocazia activităţilor de protocol.
ART. 9
Efectuarea cheltuielilor prevăzute la art. 6-8 se realizează după obţinerea aprobării şefului SMFA.
ART. 10
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul apărării naţionale,
Eduard Bachide,
secretar de stat
Bucureşti, 17 februarie 2023.
Nr. M.39.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: