Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. M.2 din 6 ianuarie 2012  privind participarea fortelor Armatei Romaniei la exercitii sau antrenamente multinationale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. M.2 din 6 ianuarie 2012 privind participarea fortelor Armatei Romaniei la exercitii sau antrenamente multinationale

EMITENT: MINISTERUL APARARII NATIONALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 29 din 13 ianuarie 2012

    Pentru aplicarea prevederilor art. 3 alin. (3) şi art. 8 alin. (2) din Legea nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român şi ale art. 5 din Legea nr. 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfãşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate strãine pe teritoriul României,
    în temeiul prevederilor art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apãrãrii Naţionale, cu modificãrile ulterioare,

    ministrul apãrãrii naţionale emite prezentul ordin.

    ART. 1
    (1) Forţele Armatei României iau parte la exerciţii/antrenamente multinaţionale în vederea pregãtirii participãrii la operaţii sau misiuni în afara teritoriului statului român ori pentru pregãtirea forţelor şi evaluarea gradului de interoperabilitate în planificarea, organizarea şi conducerea acţiunilor militare la nivel tactic, operativ sau strategic, în orice tip de operaţii.
    (2) Exerciţiile/Antrenamentele multinaţionale sunt activitãţi complexe de instruire desfãşurate în comun de forţe ale Armatei României cu forţe aparţinând armatelor altor state, în baza tratatelor internaţionale la care România este parte.
    ART. 2
    Exerciţiile/Antrenamentele multinaţionale se pot desfãşura pe teritoriul statului român sau al altor state, cu respectarea prevederilor legislaţiei naţionale şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte.
    ART. 3
    Forţele Armatei României pot participa la exerciţii/antrenamente multinaţionale cu structuri constituite şi/sau cu personal, cu sau fãrã echipamentele şi materialele din înzestrare.
    ART. 4
    (1) Procesul de planificare, execuţia şi analiza exerciţiilor/antrenamentelor multinaţionale se desfãşoarã conform prevederilor directivelor de profil ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord sau, dupã caz, ale Statului Major Militar al Uniunii Europene ori sunt stabilite de comun acord cu partenerii pe timpul conferinţelor de planificare.
    (2) Procesul de planificare a unui exerciţiu/antrenament multinaţional cuprinde de regulã 4 conferinţe de planificare.
    (3) Când situaţia o impune, cu acordul pãrţilor participante, numãrul conferinţelor de planificare poate fi redus la minimum douã.
    ART. 5
    (1) Principalele aspecte ale planificãrii, organizãrii şi desfãşurãrii exerciţiilor/antrenamentelor multinaţionale, precum şi persoanele care urmeazã a semna înţelegerile tehnice se stabilesc cu respectarea procedurii stabilite de actele normative în vigoare, de comun acord cu partenerii strãini, pe timpul conferinţelor de planificare şi se înscriu în textul înţelegerilor tehnice.
    (2) Înţelegerile tehnice se semneazã, de regulã, la data desfãşurãrii ultimei conferinţe de planificare.
    (3) Pe cale de excepţie, când semnarea de cãtre personalul în drept nu este posibilã la data desfãşurãrii ultimei conferinţe de planificare, înţelegerea tehnicã se semneazã nu mai târziu de data de înaintare a raportului pentru desfãşurarea exerciţiului.
    ART. 6
    (1) Responsabilitatea pregãtirii efectivelor care iau parte la exerciţii/antrenamente multinaţionale revine structurilor titulare de activitãţi internaţionale, denumite în continuare TAI, care planificã participarea forţelor din subordine la exerciţii/antrenamente.
    (2) Invitaţiile de participare la exerciţiile/antrenamentele multinaţionale organizate pe teritoriul naţional, respectiv la conferinţele de planificare a acestora, se transmit prin structurile abilitate ale Ministerului Apãrãrii Naţionale de cãtre structurile TAI care au planificat aceste activitãţi.
    (3) În situaţia în care la un exerciţiu/antrenament multinaţional planificat pe teritoriul naţional participã structuri militare din subordinea mai multor structuri TAI, structura titularã pentru organizarea acestui exerciţiu/antrenament este desemnatã de şeful Statului Major General, la propunerea Direcţiei instrucţie şi doctrinã.
    ART. 7
    (1) Şeful Statului Major General aprobã, de principiu, propunerile şefilor structurilor TAI privind participarea la procesul de planificare şi execuţia exerciţiilor/antrenamentelor multinaţionale, înaintate în urma primirii invitaţiilor de la parteneri.
    (2) Aprobarea şefului Statului Major General prevãzutã la alin. (1) constituie temeiul pentru introducerea exerciţiilor/antrenamentelor multinaţionale în proiectul Planului cu activitãţile internaţionale ale Ministerului Apãrãrii Naţionale pentru anul urmãtor.
    ART. 8
    (1) Statul Major General, prin Direcţia instrucţie şi doctrinã, coordoneazã şi monitorizeazã participarea forţelor Armatei României la exerciţii/antrenamente multinaţionale.
    (2) Anual, în ultima decadã a lunii octombrie, structurile TAI transmit la Direcţia instrucţie şi doctrinã situaţia cu exerciţiile/antrenamentele multinaţionale ce urmeazã a fi incluse în proiectul Planului cu activitãţile internaţionale ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, înainte de a le introduce în aplicaţia informaticã de gestionare a planului.
    ART. 9
    (1) Direcţia instrucţie şi doctrinã este structura responsabilã cu efectuarea demersurilor necesare obţinerii aprobãrii legale pentru participarea forţelor armate la exerciţii/antrenamente multinaţionale în conformitate cu prevederile art. 8 din Legea nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român şi ale art. 5 din Legea nr. 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfãşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate strãine pe teritoriul României.
    (2) Propunerile structurilor TAI privind participarea la exerciţii/antrenamente multinaţionale se înainteazã Direcţiei instrucţie şi doctrinã, trimestrial, cu 45 de zile înaintea începerii trimestrului pentru care se fac propunerile, centralizate conform modelelor prevãzute în anexele nr. 1 şi 2.
    (3) Dupã obţinerea aprobãrii legale, tabelul centralizator cu exerciţiile/antrenamentele multinaţionale planificate a se desfãşura pe teritoriul naţional se transmite de cãtre Direcţia instrucţie şi doctrinã la Centrul de coordonare a mişcãrii.
    ART. 10
    Forţele Armatei României pot participa la exerciţii/antrenamente multinaţionale care nu au fost incluse în Planul cu activitãţile internaţionale ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, în condiţiile fundamentãrii costurilor de participare şi precizãrii sursei de finanţare.
    ART. 11
    Anual, pânã la data de 15 ianuarie, structurile TAI care au participat la exerciţii/antrenamente multinaţionale întocmesc şi înainteazã Direcţiei instrucţie şi doctrinã şi Direcţiei cooperare internaţionalã în domeniul apãrãrii o analizã a participãrii la exerciţiile/antrenamentele din anul precedent, care sã vizeze, fãrã a se limita la acestea, aspecte referitoare la scopuri şi obiective urmãrite, concluzii şi propuneri de îmbunãtãţire a activitãţii.
    ART. 12
    La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã Ordinul ministrului apãrãrii nr. M.17/2007 privind participarea Armatei României la exerciţii multinaţionale.*)
__________
    *) Ordinul ministrului apãrãrii nr. M.17/2007 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, deoarece avea ca obiect reglementãri din sectorul de apãrare a ţãrii şi securitate naţionalã.

    ART. 13
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 14
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                         Ministrul apãrãrii naţionale,
                                 Gabriel Oprea

    Bucureşti, 6 ianuarie 2012.
    Nr. M.2.


    ANEXA 1
                    EXERCIŢII ŞI ANTRENAMENTE MULTINAŢIONALE
    planificate în trimestrul .......... în afara teritoriului statului român

                                   - model -



 ┌────┬─────────────────────┬───────────┬────────┬────────────┬───────────┬─────────────┬───────────┬──────────┐
 │Nr. │Denumirea activitãţii│ Categoria │ Data │Participare:│ Locul de │Specificaţii/│ Costuri │Observaţii│
 │crt.│ │ şi tipul │ieşirii/│ personal, │desfãşurare│ Scopul │ totale şi │ │
 │ │ │activitãţii│intrãrii│ tehnicã, │ │ activitãţii │provenienţa│ │
 │ │ │ │ din/în │ armament │ │ │ acestora │ │
 │ │ │ │ ţarã │şi muniţie │ │ │ │ │
 │ │ │ │ │ (români) │ │ │ │ │
 ├────┴─────────────────────┴───────────┴────────┴────────────┴───────────┴─────────────┴───────────┴──────────┤
 │ NATO ŞI DE PARTENERIAT │
 ├────┬─────────────────────┬───────────┬────────┬────────────┬───────────┬─────────────┬───────────┬──────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┴─────────────────────┴───────────┴────────┴────────────┴───────────┴─────────────┴───────────┴──────────┤
 │ ÎN CADRUL POLITICII DE SECURITATE ŞI APĂRARE COMUNĂ/UE │
 ├────┬─────────────────────┬───────────┬────────┬────────────┬───────────┬─────────────┬───────────┬──────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┴─────────────────────┴───────────┴────────┴────────────┴───────────┴─────────────┴───────────┴──────────┤
 │ ÎN CADRUL INIŢIATIVELOR REGIONALE │
 ├────┬─────────────────────┬───────────┬────────┬────────────┬───────────┬─────────────┬───────────┬──────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┴─────────────────────┴───────────┴────────┴────────────┴───────────┴─────────────┴───────────┴──────────┤
 │ ÎN SPIRITUL PARTENERIATULUI PENTRU PACE/PfP │
 ├────┬─────────────────────┬───────────┬────────┬────────────┬───────────┬─────────────┬───────────┬──────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┴─────────────────────┴───────────┴────────┴────────────┴───────────┴─────────────┴───────────┴──────────┤
 │ ÎN CADRUL INIŢIATIVEI DE PROLIFERARE A SECURITĂŢII │
 ├────┬─────────────────────┬───────────┬────────┬────────────┬───────────┬─────────────┬───────────┬──────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┴─────────────────────┴───────────┴────────┴────────────┴───────────┴─────────────┴───────────┴──────────┤
 │ BILATERALE │
 ├────┬─────────────────────┬───────────┬────────┬────────────┬───────────┬─────────────┬───────────┬──────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┴─────────────────────┴───────────┴────────┴────────────┴───────────┴─────────────┴───────────┴──────────┤
 │ ÎN CADRUL COALIŢIILOR INTERNAŢIONALE │
 ├────┬─────────────────────┬───────────┬────────┬────────────┬───────────┬─────────────┬───────────┬──────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 └────┴─────────────────────┴───────────┴────────┴────────────┴───────────┴─────────────┴───────────┴──────────┘




    ANEXA 2
                    EXERCIŢII ŞI ANTRENAMENTE MULTINAŢIONALE
       planificate în trimestrul .......... pe teritoriul statului român

                                   - model -



 ┌────┬─────────────────────┬───────────┬─────────┬────────────┬───────────┬─────────────┬───────────┬──────────┐
 │Nr. │Denumirea activitãţii│ Categoria │ Data │Participare:│ Locul de │Specificaţii/│ Costuri │Observaţii│
 │crt.│ │ şi tipul │intrãrii/│ personal, │desfãşurare│ Scopul │ totale şi │ │
 │ │ │activitãţii│ieşirii │ tehnicã, │ │ activitãţii │provenienţa│ │
 │ │ │ │ în/din │ armament │ │ │ acestora │ │
 │ │ │ │ ţarã │şi muniţie │ │ │ │ │
 │ │ │ │ │ (strãini) │ │ │ │ │
 ├────┴─────────────────────┴───────────┴─────────┴────────────┴───────────┴─────────────┴───────────┴──────────┤
 │ NATO ŞI DE PARTENERIAT │
 ├────┬─────────────────────┬───────────┬─────────┬────────────┬───────────┬─────────────┬───────────┬──────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┴─────────────────────┴───────────┴─────────┴────────────┴───────────┴─────────────┴───────────┴──────────┤
 │ ÎN CADRUL POLITICII DE SECURITATE ŞI APĂRARE COMUNĂ/UE │
 ├────┬─────────────────────┬───────────┬─────────┬────────────┬───────────┬─────────────┬───────────┬──────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┴─────────────────────┴───────────┴─────────┴────────────┴───────────┴─────────────┴───────────┴──────────┤
 │ ÎN CADRUL INIŢIATIVELOR REGIONALE │
 ├────┬─────────────────────┬───────────┬─────────┬────────────┬───────────┬─────────────┬───────────┬──────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┴─────────────────────┴───────────┴─────────┴────────────┴───────────┴─────────────┴───────────┴──────────┤
 │ ÎN SPIRITUL PARTENERIATULUI PENTRU PACE/PfP │
 ├────┬─────────────────────┬───────────┬─────────┬────────────┬───────────┬─────────────┬───────────┬──────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┴─────────────────────┴───────────┴─────────┴────────────┴───────────┴─────────────┴───────────┴──────────┤
 │ ÎN CADRUL INIŢIATIVEI DE PROLIFERARE A SECURITĂŢII │
 ├────┬─────────────────────┬───────────┬─────────┬────────────┬───────────┬─────────────┬───────────┬──────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┴─────────────────────┴───────────┴─────────┴────────────┴───────────┴─────────────┴───────────┴──────────┤
 │ BILATERALE │
 ├────┬─────────────────────┬───────────┬─────────┬────────────┬───────────┬─────────────┬───────────┬──────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┴─────────────────────┴───────────┴─────────┴────────────┴───────────┴─────────────┴───────────┴──────────┤
 │ ÎN CADRUL COALIŢIILOR INTERNAŢIONALE │
 ├────┬─────────────────────┬───────────┬─────────┬────────────┬───────────┬─────────────┬───────────┬──────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 └────┴─────────────────────┴───────────┴─────────┴────────────┴───────────┴─────────────┴───────────┴──────────┘


                                      ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016