Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. M.161 din 29 iulie 2024  pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind aplicarea în Ministerul Apărării Naţionale a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.8/2023     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. M.161 din 29 iulie 2024 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind aplicarea în Ministerul Apărării Naţionale a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.8/2023

EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 759 din 2 august 2024
    Pentru aplicarea prevederilor art. II din Hotărârea Guvernului nr. 538/2024 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, şi ale art. 9 alin. (9) şi art. 27 din Hotărârea Guvernului nr. 1.198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 40 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul apărării naţionale emite prezentul ordin.
    ART. I
    Normele metodologice privind aplicarea în Ministerul Apărării Naţionale a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.8/2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 41 din 13 ianuarie 2023, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    Prezentele norme metodologice reglementează modul de aplicare în Ministerul Apărării Naţionale a Hotărârii Guvernului nr. 1.198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Hotărâre."

    2. La articolul 2 alineatul (1), după litera c) se introduce o nouă literă, litera c^1), cu următorul cuprins:
    "c^1) numele şi prenumele membrilor de familie împreună cu care locuieşte în localitatea pentru care solicită acordarea contravalorii transportului, precum şi calitatea acestora, în situaţiile prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. i) şi j) din Hotărâre;"

    3. La articolul 2 alineatul (1), după litera e) se introduc două noi litere, literele e^1) şi e^2), cu următorul cuprins:
    "e^1) datele şi informaţiile prevăzute la art. 9 alin. (5) sau (10) din Hotărâre, după caz;
e^2) menţiunea că datele şi informaţiile prezentate corespund realităţii, luând act de prevederile art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare;"

    4. La articolul 2, alineatul (2) se abrogă.
    5. La articolul 2, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) La raportul prevăzut la alin. (1) se anexează:
    a) copiile actelor doveditoare prevăzute la art. 2 lit. d) şi, după caz, lit. e) din Hotărâre;
    b) copiile documentelor prin care se confirmă calitatea membrilor de familie, precum şi adresa de domiciliu ori de reşedinţă a acestora, după caz, în situaţiile prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. i) şi j) din Hotărâre;
    c) declaraţie pe propria răspundere a soţului/soţiei privind datele şi informaţiile prevăzute la art. 9 alin. (5) sau (10) din Hotărâre, după caz, al cărei model este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele norme metodologice;
    d) fişa rutei generată de calculatorul de rute, din care rezultă datele prevăzute la alin. (1) lit. c) şi e);
    e) copiile altor documente la care se face referire în raport, dacă este cazul."

    6. La articolul 2, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu următorul cuprins:
    "(5^1) Copiile documentelor prevăzute la alin. (5) lit. a), b) şi e) se certifică pentru conformitate cu originalul de compartimentul resurse umane al unităţii militare/persoana desemnată de comandantul/şeful unităţii militare sau se legalizează la notar, după caz."

    7. La articolul 2, alineatul (6) se abrogă.
    8. Articolul 3 se abrogă.
    9. La articolul 4, partea introductivă a alineatului (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Pentru analiza îndeplinirii condiţiilor de acordare a contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare, prevăzută la art. 2 alin. (1), comandantul/şeful unităţii militare numeşte, prin ordin de zi pe unitate, o comisie formată dintr-un număr impar de membri, al cărei preşedinte este un locţiitor al său, iar secretarul acesteia este şeful structurii de resurse umane sau, după caz, o altă persoană. Comisia are următoarele atribuţii:"

    10. La articolul 4 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) verifică dacă locul de muncă este într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau reşedinţă, după caz;"

    11. La articolul 4 alineatul (1), după litera d) se introduce o nouă literă, litera d^1), cu următorul cuprins:
    "d^1) verifică îndeplinirea oricăror alte condiţii care stau la baza acordării contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare, prevăzute în Hotărâre;"

    12. După articolul 5 se introduce un nou articol, articolul 5^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 5^1
    Nu se numesc în comisiile prevăzute la art. 4 alin. (1) sau art. 5 alin. (1) personalul ale cărui condiţii de acordare a contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare sunt analizate şi nici soţul/soţia, copiii sau părinţii acestuia."

    13. Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    Pentru personalul căruia i se aplică prevederile art. 9 alin. (1) lit. h) din Hotărâre, determinarea distanţelor kilometrice se realizează potrivit prevederilor art. 18 alin. (2) din Hotărâre, pe traseul cel mai scurt de deplasare, fie de la domiciliu până la locul de muncă, fie de la reşedinţă până la locul de muncă, după caz, indiferent de opţiunea solicitantului."

    14. După articolul 11 se introduce un nou articol, articolul 11^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 11^1
    Prin aprobarea prealabilă a comandantului/şefului unităţii militare acordată conform prevederilor art. 10 alin. (1) şi art. 11 alin. (1) din Hotărâre se certifică şi faptul că unitatea nu poate asigura transportul gratuit cu mijloace de transport din înzestrare pentru deplasarea personalului în condiţiile stabilite la art. 9 alin. (1) lit. a)-g) din Hotărâre, după caz."

    15. După articolul 20 se introduce o anexă având cuprinsul prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.


    ART. II
    (1) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, personalul care beneficiază de contravaloarea transportului sub forma unei sume forfetare până la intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 538/2024 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională întocmeşte rapoartele prevăzute la art. 2 sau 5 din Normele metodologice privind aplicarea în Ministerul Apărării Naţionale a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.8/2023, cu modificările şi completările aduse prin prezentul ordin.
    (2) Nerespectarea termenului de 30 de zile prevăzut la alin. (1) atrage încetarea plăţii contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare, începând cu data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 538/2024.
    (3) În vederea emiterii ordinului de zi pe unitate de alocare la plata drepturilor de transport sau a comunicării în scris a răspunsului referitor la respingerea cererii, se aplică în mod corespunzător prevederile art. 4-6 din normele metodologice prevăzute la alin. (1).

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    p. Ministrul apărării naţionale,
                    Eduard Bachide,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 29 iulie 2024.
    Nr. M.161.
    ANEXA 1

    (Anexa la normele metodologice)
    DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE
    Subsemnata/Subsemnatul, ..................................., CNP .................................., soţia/soţul lui ............................................., cunoscând prevederile art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la falsul în declaraţii, declar pe propria răspundere următoarele:
    - beneficiez/nu beneficiez de compensaţie lunară pentru chirie, locuinţă de serviciu, de intervenţie ori din fondul locativ de stat cu plata subvenţionată a chiriei sau cazare în unităţi de cazare aparţinând instituţiilor de apărare, ordine publică şi securitate naţională;
    – deţin/nu deţin locuinţă proprietate personală în localitatea în care soţul/soţia a fost mutat(ă) în interes de serviciu, numit(ă) în prima funcţie, transferat(ă), chemat(ă)/rechemat(ă) în activitate, detaşat(ă) şi/sau împuternicit(ă) ori pus(ă) la dispoziţie;
    – am înstrăinat/nu am înstrăinat^1 o locuinţă proprietate personală, în localitatea în care soţul/soţia îşi desfăşoară activitatea, după data mutării în interes de serviciu, numirii în prima funcţie, transferării, chemării/rechemării în activitate, detaşării şi/sau împuternicirii ori punerii la dispoziţie a acestuia/acesteia;
    – beneficiez/nu beneficiez^2 de compensaţia lunară pentru chirie pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate, conform statutelor proprii.


┌───────────────┬──────────────────────┐
│Data │Semnătura │
│……………………… │………………………………. │
└───────────────┴──────────────────────┘

    ^1 Cu excepţia celor care au deţinut locuinţe proprietate personală, iar ulterior, în baza unor titluri executorii sau prin partaj convenţional/judiciar, au pierdut beneficiul folosinţei acestor locuinţe.
    ^2 Numai pentru situaţiile prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. i) şi j) din Hotărârea Guvernului nr. 1.198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cu modificările şi completările ulterioare.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016