Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. M.157 din 23 iulie 2024  pentru modificarea şi completarea Metodologiei privind reglementarea activităţilor de scufundare în România, aprobată prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.63/2021     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. M.157 din 23 iulie 2024 pentru modificarea şi completarea Metodologiei privind reglementarea activităţilor de scufundare în România, aprobată prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.63/2021

EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 774 din 7 august 2024
    Pentru aplicarea prevederilor art. 6 alin. (1) lit. b) şi alin. (4) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 350/1993 privind pregătirea, antrenarea, perfecţionarea pregătirii şi brevetarea scafandrilor, cu completările ulterioare,
    în conformitate cu prevederile Legii nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere Adresa nr. 798/EC din 11.03.2021, prin care Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale precizează că nu este necesar avizul deoarece obiectul de reglementare nu intră în domeniul de competenţă al acestui minister,
    în temeiul prevederilor art. 40 alin. (1) din Legea nr. 346/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul apărării naţionale emite prezentul ordin.
    ART. I
    Metodologia privind reglementarea activităţilor de scufundare în România, aprobată prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.63/2021, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 321 şi 321 bis din 30 martie 2021, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, după litera h) se introduce o nouă literă, litera i), cu următorul cuprins:
    "i) execută evaluarea şi certificarea competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale, sub coordonarea Autorităţii Naţionale pentru Calificări."

    2. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    În vederea exercitării atribuţiilor, Centrul de Scafandri cooperează, pe bază de protocoale, cu instituţii, asociaţii profesionale sau alte entităţi civile."

    3. La articolul 11, litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f) scufundări reale sau simulate pentru menţinerea deprinderilor, competenţelor şi a dreptului de exercitare a profesiei;"

    4. La articolul 11, după litera f) se introduc patru noi litere, literele g)-j), cu următorul cuprins:
    "g) scufundări pentru căutare/salvare/recuperare persoane şi obiecte;
h) scufundări în scopul arheologiei;
i) scufundări pentru formarea profesională a scafandrilor;
j) scufundări pentru asigurarea altor activităţi desfăşurate pe apă sau sub apă."

    5. La articolul 16, alineatele (3), (5) şi (7) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Scafandrii categoria a III-a sunt scafandri autonomi şi scafandri cu alimentare de la suprafaţă până la 30 metri.
    ............................
(5) Scafandrii categoria a II-a sunt scafandri autonomi şi scafandri cu alimentare de la suprafaţă până la 50 metri.
    ............................
(7) Scafandrii categoria I sunt scafandri autonomi şi scafandri de mare adâncime."

    6. La articolul 16, după alineatul (7) se introduc două noi alineate, alineatele (8) şi (9), cu următorul cuprins:
    "(8) Scafandrii categoria a III-a atestaţi înainte de data de 1.04.2021 păstrează categoria a III-a şi dreptul de scufundare până la adâncimea de 40 metri.
(9) Scafandrii categoria a II-a atestaţi înainte de data de 1.04.2021 păstrează categoria a II-a şi dreptul de scufundare până la adâncimea de 60 metri."

    7. Articolul 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 17
    În cadrul fiecărei categorii, în funcţie de vechime, de numărul de ore de scufundare reale efectuate şi de tipul de aparat de respirat utilizat, scafandrii pot obţine titlul de clasificare prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta metodologie."

    8. Articolul 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 18
    (1) Titlul de clasificare se acordă de către Centrul de Scafandri, la propunerea conducătorilor unităţilor/structurilor unde sunt încadraţi scafandrii sau la solicitarea scafandrului.
    (2) Conducătorii unităţilor/structurilor care au în compunere scafandri au obligaţia de a înainta propuneri cu personalul care îndeplineşte criteriile prevăzute la art. 17, în vederea acordării titlului de clasificare."

    9. Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 19
    Deţinătorii titlului de clasificare din structurile sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională aflaţi în misiuni în afara teritoriului naţional cu durata mai mare de şase luni beneficiază, în următorul an calendaristic, de titlul de clasificare deţinut la momentul plecării în misiune, dacă nu îndeplinesc condiţiile pentru a beneficia de o clasă superioară."

    10. Articolul 20 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 20
    (1) În funcţie de sectorul de activitate, scafandrii se împart în:
    a) scafandri comerciali;
    b) scafandri recreaţionali;
    c) scafandri ştiinţifici/arheologi subacvatici;
    d) scafandri militari.
    (2) Scafandrii comerciali sunt persoanele care deţin un titlu de calificare şi care activează în cadrul unor unităţi care desfăşoară activităţi cu scafandri în scop comercial.
    (3) Scafandrii recreaţionali sunt persoanele care deţin un certificat de scafandru recreaţional emis de către un instructor SCUBA, înregistrat la o organizaţie de certificare.
    (4) Scafandrii ştiinţifici/arheologi subacvatici sunt persoanele care îndeplinesc sarcini de cercetare ştiinţifică sau de arheologie subacvatică şi care deţin un titlu de calificare pentru profesia de scafandru sau o certificare pentru scufundări recreaţionale conform prezentelor prevederi.
    (5) Scafandrii militari sunt persoanele care deţin un titlu de calificare şi care activează în structurile sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
    (6) Clasificarea şi competenţele specifice scafandrilor militari sunt stabilite prin precizări ale şefului Statului Major al Forţelor Navale.
    (7) În funcţie de competenţele dobândite, scafandrii se clasifică în:
    a) scafandru autonom;
    b) scafandru cu alimentare de la suprafaţă până la 30 metri;
    c) scafandru cu alimentare de la suprafaţă până la 50 metri;
    d) scafandru de mare adâncime;
    e) scafandru salvator.
    (8) Scafandrul autonom este persoana instruită şi atestată pentru a putea evolua şi lucra sub apă cu ajutorul unui echipament adecvat, fiind atestat să execute scufundări autonome cu aer comprimat sau amestecuri respiratorii sintetice la adâncimi de minimum 15 metri.
    (9) Adâncimea maximă la care se poate scufunda un scafandru autonom este dată de categoria de scufundare pe care o deţine.
    (10) Cursul de calificare scafandru autonom se organizează în cadrul categoriei a III-a, iar trecerea la o categorie superioară cu menţinerea competenţelor specifice profesiei de «scafandru autonom» se face succesiv, prin cursuri specifice.
    (11) Scafandrul cu alimentare de la suprafaţă până la 30 metri este persoana instruită şi atestată pentru a putea evolua şi lucra sub apă în gama de adâncimi 0-30 metri, autonom şi cu echipament cu alimentare de la suprafaţă, folosind aer comprimat sau amestecuri respiratorii sintetice.
    (12) Scafandrul cu alimentare de la suprafaţă până la 50 metri este persoana instruită şi atestată pentru a putea evolua şi lucra sub apă în gama de adâncimi 0-50 metri, autonom, cu echipament cu alimentare de la suprafaţă şi cu turela deschisă, folosind aer comprimat sau amestecuri respiratorii.
    (13) Scafandrul de mare adâncime este persoana instruită şi atestată pentru a putea evolua şi lucra sub apă cu ajutorul echipamentelor şi tehnicii adecvate, fiind atestat să execute scufundări unitare sau în saturaţie, cu amestecuri respiratorii la adâncimi de minimum 50 metri, utilizând echipament specific, ansambluri de scufundare, turele deschise şi închise, asistat de către o echipă de la suprafaţă.
    (14) Scafandrul salvator este persoana instruită şi atestată să execute operaţiuni de căutare şi recuperare a obiectelor şi persoanelor din mediul acvatic cu ajutorul unui echipament adecvat pentru intervenţia la adâncimi de maximum 30 metri."

    11. Articolul 21 se abrogă.
    12. La articolul 24, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 24
    (1) În cadrul admiterii la cursurile în urma cărora cursanţii se atestă la adâncimea maximă de 30 metri, candidaţii parcurg următoarele probe eliminatorii:
    a) examen medical specific, prevăzut în prezenta metodologie;
    b) evaluarea nivelului de pregătire fizică;
    c) evaluarea aptitudinilor în mediul acvatic;
    d) test de barofuncţie;
    e) test de toleranţă la oxigen."

    13. Articolul 25 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 25
    (1) În cadrul admiterii la cursurile în urma cărora cursanţii se atestă la adâncimea maximă de 50 metri, candidaţii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
    a) să deţină aptitudine medicală specifică sau să fie declaraţi apt în urma examenului medical specific;
    b) să fie declaraţi apt în urma testului de narcoză;
    c) să fie atestaţi scafandru cu alimentare de la suprafaţă până la 30 metri sau atestaţi scafandru autonom categoria a III-a;
    d) să fie declaraţi admişi în urma evaluării aptitudinilor în mediul subacvatic.
    (2) La cursurile cu alimentare de la suprafaţă până la 50 metri pot participa numai scafandrii care anterior au fost atestaţi cu alimentare de la suprafaţă până la 30 metri.
    (3) Probele şi baremele pentru evaluarea aptitudinilor în mediul subacvatic sunt stabilite şi făcute publice de către Centrul de Scafandri."

    14. Articolul 26 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 26
    (1) În cadrul admiterii la cursurile pentru scafandrii categoria I, candidatul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
    a) să deţină aptitudine medicală specifică sau să fie declarat apt în urma examenului medical specific;
    b) să fie declarat apt în urma testului pentru scufundări profunde;
    c) să fie atestat scafandru cu alimentare de la suprafaţă până la 50 metri şi să fi exercitat această profesie cel puţin doi ani sau să fie atestat scafandru autonom categoria a II-a şi să fi exercitat această profesie cel puţin doi ani;
    d) să fie declarat admis în urma evaluării aptitudinilor în mediul subacvatic.
    (2) La cursurile pentru scafandri de mare adâncime pot participa numai scafandrii care anterior au obţinut atestarea ca scafandru cu alimentare de la suprafaţă până la 50 metri.
    (3) Probele şi baremele pentru evaluarea aptitudinilor în mediul subacvatic sunt stabilite şi făcute publice de către Centrul de Scafandri."

    15. Articolul 33 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 33
    Testul de barofuncţie se execută la Centrul de Scafandri în scopul determinării permeabilităţii tubare şi sinusale a căilor respiratorii."

    16. Articolul 34 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 34
    Personalul pentru asigurarea executării testului de barofuncţie este format din: un şef de scufundare, un operator barocameră, un tehnician de scufundare, 1-3 scafandri însoţitori şi un medic."

    17. Articolul 35 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 35
    Testul propriu-zis se execută cu 1-6 candidaţi, însoţiţi de 1-3 scafandri brevetaţi, şi constă în presurizarea lentă a candidaţilor până la maximum 20 metri adâncime, fiind periodic întrebaţi asupra capacităţii de echilibrare, iar la adâncimea maximă se staţionează 3-5 minute, după care se revine la presiunea atmosferică."

    18. Articolul 38 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 38
    Testul de toleranţă la oxigen se execută la Centrul de Scafandri în scopul determinării toleranţei organismului la oxigenul pur respirat la presiuni mai mari decât presiunea atmosferică."

    19. La articolul 41, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 41
    (1) Testul propriu-zis se execută cu 1-6 candidaţi şi 1-3 însoţitori scafandri, astfel încât unui însoţitor să îi revină supravegherea a maximum 2 candidaţi."

    20. Articolul 44 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 44
    Testul de narcoză se execută la Centrul de Scafandri, în scopul determinării sensibilităţii scafandrilor la efectul narcotic al azotului din aerul comprimat."

    21. Articolul 57 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 57
    Testul pentru scufundări profunde se execută în simulatorul Centrului de Scafandri, în scopul determinării aptitudinii de scufundare la adâncimi de peste 150 metri a candidaţilor."

    22. La articolul 68, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În cazuri excepţionale, cursurile se pot desfăşura şi în alte limbi de circulaţie internaţională pentru un număr de cel puţin 6 cursanţi."

    23. Articolul 74 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 74
    Nivelurile de calificare şi competenţele obţinute de către scafandrii comerciali şi militari la sfârşitul programelor de formare profesională sunt prevăzute în standardele ocupaţionale aprobate de către Autoritatea Naţională pentru Calificări şi înregistrate în Registrul standardelor."

    24. După articolul 74 se introduce un nou articol, articolul 74^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 74^1
    (1) Atestarea scafandrilor pentru a utiliza aparate de respirat cu circuit închis/semiînchis se realizează prin cursuri sau prin module de pregătire teoretice şi practice, organizate de către Centrul de Scafandri.
    (2) După atestarea ca utilizatori ai aparatelor de respirat cu circuit închis/semiînchis, scafandrii pot utiliza şi alte aparate din aceeaşi categorie dacă sunt autorizaţi de către producătorii acestora sau dacă urmează o convocare teoretică şi practică pentru familiarizarea cu specificul aparatului."

    25. Articolul 75 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 75
    Accesul la exercitarea profesiilor din grupa «Scafandri», precum şi executarea activităţilor de scufundare în vederea îndeplinirii atribuţiilor prevăzute în fişa postului îl au numai persoanele care au urmat un program de formare profesională, în urma căruia au obţinut atestarea specifică, sunt apte din punct de vedere medical şi îndeplinesc condiţiile stabilite de prezenta metodologie."

    26. La articolul 77, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Numărul minim de ore de scufundare reală care trebuie executate anual pentru menţinerea dreptului de exercitare a profesiei este:
    a) 30 de ore de scufundare pentru scafandrii categoria a III-a;
    b) 30 de ore de scufundare pentru scafandrii categoria a II-a, din care cel puţin 5 ore la adâncimi cuprinse între 31 şi 50 metri;
    c) 30 de ore de scufundare pentru scafandrii categoria I, din care cel puţin 5 ore la adâncimi cuprinse între 31 şi 50 metri şi cel puţin o scufundare la adâncimi de peste 50 metri."

    27. La articolul 78, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 78
    (1) În cazul în care scafandrul nu îndeplineşte condiţiile de menţinere a dreptului de exercitare a profesiei pentru categoria în care este atestat, acesta este declarat admis pentru o categorie inferioară dacă îndeplineşte condiţiile specifice sau îşi pierde dreptul de a executa scufundări."

    28. La articolul 78, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
    "(3) Absolvirea, în primul semestru al anului, a cursului de perfecţionare pentru redobândirea competenţelor şi a dreptului de exercitare a profesiei în gama de adâncimi pentru care a fost atestat dă dreptul absolventului să exercite profesia în anul în curs.
(4) Absolvirea, în al doilea semestru al anului, a cursului de perfecţionare pentru redobândirea competenţelor şi a dreptului de exercitare a profesiei în gama de adâncimi pentru care a fost atestat dă dreptul absolventului să exercite profesia în anul în curs şi în anul următor."

    29. Articolul 96 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 96
    (1) Personalul minim pentru executarea unei scufundări unitare autonome cu circuit deschis până la adâncimea de 12 metri este:
    a) un scafandru;
    b) un şef de scufundare;
    c) un scafandru de securitate;
    d) asigurare medicală, conform art. 105.
    (2) Personalul minim pentru executarea unei scufundări unitare autonome cu circuit deschis la adâncimi mai mari de 12 metri este:
    a) doi scafandri;
    b) un şef de scufundare;
    c) un scafandru de securitate;
    d) asigurare medicală, conform art. 105.
    (3) Personalul minim pentru executarea unei scufundări unitare autonome cu circuit deschis în râuri, fluvii şi la baraje este:
    a) un scafandru, aflat în legătură permanentă cu un călăuzier;
    b) un şef de scufundare;
    c) un scafandru de securitate;
    d) asigurare medicală, conform art. 105.
    (4) Personalul minim pentru executarea unei scufundări unitare autonome cu circuit deschis pentru asigurarea altor activităţi desfăşurate în bazine de înot sau piscine cu adâncimea maximă de 5 metri este alcătuit din doi scafandri, fiecare cu curs de prim ajutor de bază, unul dintre ei fiind desemnat şi şef de scufundare de către angajator."

    30. Articolul 98 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 98
    Personalul minim pentru executarea unei scufundări unitare cu alimentare de la suprafaţă este:
    a) un scafandru;
    b) un şef de scufundare;
    c) un scafandru de securitate;
    d) un tehnician;
    e) un tender pentru fiecare scafandru, inclusiv pentru scafandrul de securitate dacă este pregătit pentru intervenţie cu echipament cu alimentare de la suprafaţă;
    f) asigurare medicală, conform art. 105."

    31. Articolul 105 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 105
    (1) Asigurarea medicală a activităţilor de scufundare se face astfel:
    a) până la adâncimi de maximum 12 metri, cu un scafandru la suprafaţă cu curs de prim ajutor de bază sau cu un paramedic ori cu un asistent medical sau cu un medic; şeful de scufundare poate îndeplini şi rolul scafandrului cu curs de prim ajutor de bază, dacă deţine competenţe în acest sens;
    b) la adâncimi cuprinse între 12 şi 30 metri, cu un asistent medical cu curs de prim ajutor calificat în caz de accidente de scufundare sau cu un medic cu pregătire/studii complementare în medicină hiperbară ori cu un paramedic/un scafandru la suprafaţă cu curs de prim ajutor de bază, altul decât şeful de scufundare sau scafandrul de securitate, şi un asistent medical cu curs de prim ajutor calificat în caz de accidente de scufundare sau un medic cu pregătire/studii complementare în medicină hiperbară disponibil pentru instrucţiuni medicale transmise prin sisteme de comunicaţii audio/video;
    c) la adâncimi de peste 30 de metri, cu un medic cu pregătire/studii complementare în medicină hiperbară la locul desfăşurării scufundării.
    (2) În cadrul programelor de formare profesională, asigurarea medicală a activităţilor de scufundare organizate la adâncimi de maximum 30 metri se asigură cu medic cu pregătire/studii complementare în medicină hiperbară sau cu asistent medical cu curs de prim ajutor calificat în caz de accidente de scufundare la locul desfăşurării scufundării şi cu medic cu pregătire/studii complementare în medicină hiperbară disponibil pentru instrucţiuni medicale transmise prin sisteme de comunicaţii audio/video.
    (3) În cadrul programelor de formare profesională, asigurarea medicală a activităţilor de scufundare organizate la adâncimi de peste 30 metri se asigură cu medic cu pregătire/studii complementare în medicină hiperbară la locul desfăşurării scufundării.
    (4) Dacă asigurarea medicală nu se realizează cu asistent medical sau medic la locul de desfăşurarea a activităţii, atunci următoarele condiţii trebuie să fie îndeplinite cumulativ:
    a) scafandrul care are cursul de prim ajutor de bază sau paramedicul trebuie să fie prezent la locul de desfăşurare a activităţii, la suprafaţă;
    b) asistentul medical/medicul trebuie să fie disponibil pe toată perioada de desfăşurare a activităţilor de scufundare pentru a fi contactat prin sisteme de comunicaţii audio/video;
    c) la nevoie, asistentul medical/medicul trebuie să transmită instrucţiuni medicale scafandrului cu curs de prim ajutor de bază şi şefului de scufundare;
    d) asistentul medical/medicul trebuie să stabilească diagnosticul şi modul de tratament pe baza informaţiilor transmise de către scafandrul cu curs de prim ajutor de bază sau paramedic şi de către şeful de scufundare;
    e) asistentul medical/medicul trebuie să conducă, prin sisteme de comunicaţii audio/video sau prin prezentarea la faţa locului, procedeele de tratament terapeutic.
    (5) Asigurarea medicală a activităţilor de scufundare, altele decât cele din cadrul programelor de formare profesională, executate până la adâncimea de 12 metri, poate fi făcută de şeful de scufundare dacă are curs de prim ajutor de bază."

    32. La articolul 106, alineatul (3) se abrogă.
    33. Articolul 110 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 110
    (1) Echipamentul minim obligatoriu pentru un scafandru care execută o scufundare autonomă cu circuit deschis este:
    a) mască/vizor de scafandru;
    b) vestă de compensare;
    c) costum de scufundare;
    d) computer de scufundare sau set format din ceas etanş, profundimetru şi tabele de decompresie, opţional la scufundări până în 12 metri;
    e) lanternă pentru scufundările pe timp de noapte;
    f) lesturi şi sistem de fixare pe corp/echipament;
    g) labe;
    h) butelie sau aparat de respirat;
    i) regulator compus din treapta I şi două trepte a II-a;
    j) regulator de rezervă treapta I şi treapta a II-a, montat separat pe un alt robinet al buteliei/ansamblului de butelii, obligatoriu pentru activităţile de scufundare la peste 30 metri;
    k) saulă de legătură cu suprafaţa, opţională la scufundări în ape cu curenţi mai mici de 0,5 m/s;
    l) manometru de control al presiunii.
    (2) La scufundările în râuri, fluvii şi la baraje, precum şi în cazul utilizării costumelor uscate, atunci când scafandrul are legătură cu suprafaţa prin saulă, vesta de compensare poate fi substituită cu harnaşament.
    (3) Specificul mediului sau al activităţii care urmează a se desfăşura sub apă poate necesita completarea cu echipamente suplimentare, cum ar fi instrument pentru navigaţie subacvatică, lanternă subacvatică, unelte de tăiat etc."

    34. La articolul 115, alineatul (4) se abrogă.
    35. Articolul 138 se abrogă.
    36. Articolul 183 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 183
    Clientul este obligat să se asigure că angajatorul este autorizat pentru activitatea care urmează să fie prestată şi să furnizeze în timp util, la solicitarea acestuia, printr-un document scris, toate informaţiile pe care le deţine referitoare la locaţia şi detaliile operaţionale ale proiectului care urmează a se executa, precum şi riscurile la care sunt supuşi scafandrii, atât la suprafaţă, la locul de desfăşurare a activităţii, cât şi sub apă."

    37. După articolul 184 se introduce un nou articol, articolul 184^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 184^1
    Atunci când mai multe unităţi lucrează în acelaşi proiect de scufundare, este obligatorie existenţa unui acord scris cu privire la stabilirea unităţii care conduce operaţiunile, precum şi obligaţiile şi responsabilităţile fiecăreia în cadrul proiectului."

    38. Articolul 185 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 185
    Şeful de şantier este stabilit şi numit în scris de către conducerea unităţii din rândul persoanelor cu o vechime de cel puţin 3 ani ca şef de scufundare în cadrul categoriei în care se execută scufundarea şi este conducătorul locului de muncă, precum şi reprezentantul angajatorului la locul de muncă."

    39. Articolul 187 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 187
    (1) Şeful de şantier stabileşte echipa de scufundare prin numirea scafandrilor şi a personalului cu funcţii în activitatea de scufundare, asigurându-se că aceştia îndeplinesc cerinţele din prezenta metodologie.
    (2) Dimensiunea echipei de scufundare trebuie stabilită în funcţie de evaluarea riscului, iar conducătorul unităţii trebuie să accepte personalul minim numai atunci când condiţiile scufundării nu prezintă risc."

    40. Articolul 190 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 190
    Şeful de şantier răspunde de modul de organizare a activităţii de scufundare şi este obligat:
    a) să cunoască, în detaliu, conţinutul prezentelor prevederi;
    b) să se informeze asupra condiţiilor de lucru: adâncime, natura fundului, activitatea de desfăşurat, condiţii de temperatură, vizibilitate, curenţi, depuneri vegetale şi animale pentru a stabili natura lucrărilor posibile de executat în deplină securitate;
    c) să cunoască posibilităţile de lucru, aptitudinile de scufundare ale scafandrilor şi calificarea acestora;
    d) să prelucreze cu întregul personal din subordine cerinţele de securitate şi sănătate în muncă pentru lucrările ce urmează a se efectua, să verifice şi să urmărească însuşirea şi respectarea acestora;
    e) să organizeze, periodic, antrenamente cu scafandrii în procedeele de salvare pentru diferite situaţii;
    f) să urmărească completarea corectă a documentelor de scufundare, în conformitate cu prezentele prevederi;
    g) să controleze activitatea de întreţinere şi de depozitare a echipamentelor şi materialelor;
    h) să dispună refacerea plinurilor de gaze şi amestecuri respiratorii, în funcţie de perspectiva activităţilor subacvatice;
    i) să raporteze angajatorului accidentele şi incidentele, în conformitate cu precizările din prezentele prevederi."

    41. Articolul 191 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 191
    (1) Şeful de scufundare se atestă prin curs şi este numit în organizarea de scufundare de către şeful de şantier, subordonându-se acestuia.
    (2) În situaţia în care organizarea de scufundare nu prevede şef de şantier, şeful de scufundare este numit în scris în organizarea de scufundare de către angajator şi preia şi atribuţiile şefului de şantier, dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 185.
    (3) Cursurile de atestare a şefilor de scufundare şi examenele sunt organizate de către Centrul de Scafandri.
    (4) Pentru a participa la curs sau la examenul anual, persoana trebuie să fie scafandru cu cel puţin 3 ani de experienţă în activitatea de scufundare.
    (5) Pentru activităţi de scufundare cu aparate de respirat subacvatice cu circuit închis/semiînchis, persoana care participă la curs sau la examenul anual trebuie să fie scafandru cu cel puţin 3 ani de experienţă în activitatea de scufundare, atestat ca utilizator de aparat de respirat subacvatic cu circuit închis/semiînchis.
    (6) Şeful de scufundare atestat prin curs îşi menţine dreptul de exercitare a profesiei dacă a îndeplinit funcţia de minimum 3 ori în anul precedent.
    (7) Pentru menţinerea deprinderilor şi abilităţilor la un nivel profesional ridicat, şeful de scufundare trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute în anexa nr. 10 la prezenta metodologie.
    (8) Şeful de scufundare îşi exercită atribuţiile şi responsabilităţile numai în cadrul categoriei de scufundare pentru care a fost atestat ca scafandru şi numai dacă este atestat pe tipul de echipament/aparat de respirat folosit de scafandru sau pentru care este atestat utilizator."

    42. Articolul 192 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 192
    Şeful de scufundare conduce activităţile de scufundare şi răspunde direct de executarea scufundării, asigurându-se că sunt respectate cerinţele de securitate şi sănătate în muncă specifice activităţii de scufundare."

    43. Articolul 193 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 193
    Şeful de scufundare are următoarele responsabilităţi:
    a) să menţină legătura cu şeful de şantier, direct sau prin mijloace de comunicaţii, pe perioada desfăşurării activităţilor de scufundare;
    b) să întocmească planul scufundării conform precizărilor din prezenta metodologie şi să îl aducă la cunoştinţa personalului din organizarea de scufundare;
    c) să întocmească, atunci când este cazul, «Certificatul de aprobare a începerii activităţii de scufundare» prevăzut în anexa nr. 11 la prezenta metodologie şi să obţină aprobările necesare;
    d) să verifice aparatura, dispozitivele şi echipamentul individual ale fiecărui scafandru înainte de scufundare şi să nu permită intrarea în apă cu echipament incomplet sau defect;
    e) să se asigure că scafandrii sunt apţi din punct de vedere medical şi competenţi pentru îndeplinirea sarcinilor;
    f) să dispună operatorului de barocameră pregătirea barocamerei înainte de începerea scufundării, pentru a fi în măsură să execute un tratament;
    g) să dispună conducătorului de ambarcaţiune pregătirea ambarcaţiunii de intervenţie şi de asigurare a scufundării;
    h) să ţină legătura cu scafandrii, prin semne, semnale sau comunicaţii;
    i) să se asigure că au fost obţinute aprobările de la autorităţile responsabile;
    j) să cunoască modul de utilizare şi să respecte tabelele de decompresie;
    k) să monitorizeze şi să contabilizeze durata scufundării, precum şi timpul total petrecut sub apă de către fiecare scafandru;
    l) să conducă decompresia scafandrului;
    m) să se asigure că amestecul respirator utilizat în scufundare şi în tratamentul accidentelor de scufundare este disponibil şi are compoziţia corespunzătoare;
    n) să se asigure că amestecul respirator sau gazul este adecvat pentru scufundarea executată;
    o) să conducă operaţiunea de fabricare a amestecurilor respiratorii;
    p) să se asigure că lansarea scafandrilor în apă şi recuperarea acestora din apă se pot face în siguranţă;
    q) să se asigure că scafandrul accidentat poate fi recuperat din apă;
    r) să completeze documentele din responsabilitate, utilizate în activitatea de scufundare;
    s) să raporteze şefului de şantier orice defecţiuni ale echipamentelor, potenţialele pericole, incidentele şi accidentele, inclusiv cele fără urmări;
    t) să coordoneze, după scufundare, întreţinerea echipamentului individual al scafandrilor;
    u) să cunoască şi să aplice atribuţiile şefului de şantier, dacă angajatorul nu a numit o astfel de persoană."

    44. La articolul 199, literele e) şi r) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "e) să cunoască şi să respecte planul de scufundare şi cerinţele şefului de scufundare;
    ............................
r) să deţină la locul de desfăşurare a activităţii brevetul de scafandru, în original sau în format digital ori copie;"

    45. La articolul 202, litera c) se abrogă.
    46. Articolul 204 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 204
    (1) Tenderul se numeşte de către şeful de şantier, de preferat din rândul scafandrilor, dar poate face parte şi din echipajul navei sau din personalul angajatorului şi se subordonează şefului de scufundare.
    (2) Şeful de scufundare instruieşte tenderul înainte de începerea scufundării, asigurându-se că acesta deţine cunoştinţele teoretice şi practice de bază pentru îndeplinirea sarcinilor ce îi revin."

    47. La articolul 208, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 208
    (1) Operatorul de barocameră se atestă prin curs, este numit în organizarea de scufundare de către şeful de şantier şi se subordonează şefului de scufundare.
    (2) Cursurile de atestare a operatorilor de barocameră şi examenele sunt organizate de către Centrul de Scafandri."

    48. La articolul 210, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 210
    (1) Tehnicianul de scufundare se atestă prin curs, este numit în organizarea de scufundare de către şeful de şantier şi se subordonează şefului de scufundare.
    (2) Cursurile de atestare a tehnicienilor de scufundare şi examenele sunt organizate de către Centrul de Scafandri."

    49. Articolul 211 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 211
    Tehnicianul de scufundare este subordonat şefului de scufundare şi este obligat:
    a) să exploateze şi să întreţină echipamentele de scufundare, tablourile şi liniile de distribuţie a gazelor, sistemul de comunicaţii cu scafandri, instalaţiile din compunerea ansamblului de scufundare, compresoarele, surpresoarele/ boosterele, echipamentele de fabricare/recuperare a amestecurilor de gaze, sistemul de regenerare, sistemul de climatizare a sistemului de scufundare, instalaţiile utilizate în scufundarea cu echipamente cu apă caldă;
    b) să execute manevrele de alimentare cu gaze respiratorii a ansamblului de scufundare şi a echipamentelor de scufundare cu alimentare de la suprafaţă;
    c) să execute pornirea grupului diesel-generator şi cuplarea acestuia în situaţia întreruperii sistemului de alimentare cu energie electrică;
    d) să asigure remedierea defecţiunilor instalaţiilor, tablourilor, sistemelor şi echipamentelor din responsabilitate;
    e) să execute mentenanţa de bază la instalaţiile, tablourile, sistemele şi echipamentele din responsabilitate;
    f) să participe la întreţinerea incintelor hiperbare, după scufundare şi pregătirea ansamblului de scufundare pentru o nouă scufundare."

    50. La articolul 212, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 212
    (1) Medicul şi asistentul medical trebuie să deţină drept de liberă practică în termen de valabilitate."

    51. Articolul 216 se abrogă.
    52. Articolul 229 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 229
    Măsurile de protecţie a activităţilor de scufundare cerute prin Certificatul de aprobare a activităţilor de scufundare se aplică tuturor navelor care prezintă un risc pentru activitatea scafandrului."

    53. La articolul 236, partea introductivă şi litera a) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 236
    Pentru a fi utilizate ca platforme de scufundare, navele-suport trebuie să aibă capabilităţile necesare pentru asigurarea siguranţei activităţilor de scufundare şi a scafandrilor, astfel:
    a) să îndeplinească cerinţele IMO DP pentru echipamente cu poziţionare dinamică sau care pot asigura poziţionarea navei prin sistem de ancorare în mai multe puncte;"

    54. Articolul 240 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 240
    (1) Aparatele de respirat subacvatice sunt echipamente care permit utilizatorului să respire în mediul acvatic, furnizând aer sau amestecuri respiratorii, fără ca scafandrul să depună un efort respirator mare, pentru a preveni oboseala sau gâfâiala.
    (2) Tipurile de aparate de respirat subacvatice care pot fi folosite de către scafandri sunt:
    a) aparate de respirat în circuit deschis autonome care furnizează amestec respirator dintr-un element de stocaj, purtat de către scafandru, iar gazul expirat este eliberat în mediu;
    b) aparate de respirat tip rebreather cu circuit închis sau semiînchis care furnizează amestec respirator dintr-un element de stocaj, purtat de către scafandru, iar gazul expirat este reciclat pentru utilizare ulterioară;
    c) echipament de scufundare cu alimentare de la suprafaţă care furnizează amestec respirator dintr-un element de stocaj situat la suprafaţă;
    d) echipament de salvare în caz de urgenţă care permite utilizatorului să respire o cantitate limitată de amestec respirator."

    55. Articolul 241 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 241
    Utilizarea echipamentelor cu alimentare de la suprafaţă cu cască, fără butelie de rezervă şi care nu permit scafandrului să îşi regleze singur debitul de aer, este permisă numai în cazul scufundărilor demonstrative, cu valoare istorică, până la adâncimi de maximum 4 metri."

    56. Articolul 242 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 242
    (1) Buteliile de scufundare cu aer trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute în standardul EN 144-1:2018.
    (2) Buteliile de scufundare cu amestecuri respiratorii în care oxigenul depăşeşte concentraţia de 22% trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute în standardul EN 144-3:2003.
    (3) Robinetul buteliei trebuie să fie protejat împotriva pătrunderii murdăriei, particulelor solide sau a apei în interiorul buteliei.
    (4) Aparatele de respirat subacvatice autonome sunt obligatoriu dotate cu un manometru sau un indicator de presiune care afişează permanent presiunea din butelie.
    (5) Manometrul/Indicatorul de presiune se activează automat şi rămâne activ pe timpul scufundării.
    (6) Opţional, aparatele de respirat subacvatice autonome pot fi dotate suplimentar cu dispozitiv de rezervă sau alte mijloace de avertizare.
    (7) Toate dispozitivele de siguranţă care oferă indicaţie vizuală scafandrului trebuie să poată fi citite de o persoană cu acuitate vizuală normală sau corectată în mod corespunzător, indiferent de presiune, condiţii de temperatură şi de vizibilitate.
    (8) Diviziunile scalei manometrului nu trebuie să depăşească 10 bari şi gama 0-50 bari trebuie să fie evidenţiată pentru a se accentua semnalizarea presiunii scăzute."

    57. Articolul 248 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 248
    (1) Regulatoarele din compunerea aparatului de respirat autonom cu circuit deschis pentru scafandri trebuie să îndeplinească condiţiile prevederilor standardului EN 250:2014.
    (2) Regulatoarele, profundimetrele, manometrele şi furtunurile de medie şi înaltă presiune din compunerea echipamentului de scufundare se verifică anual doar de către personal autorizat de către producătorii echipamentelor.
    (3) Personalul autorizat de către producătorii de echipamente de scufundare este obligat să comunice Centrului de Scafandri competenţele deţinute.
    (4) Centrul de Scafandri ţine evidenţa certificării tehnicienilor autorizaţi de producători, a competenţelor acestora, precum şi a perioadei de valabilitate a licenţelor acestora.
    (5) Lista tehnicienilor autorizaţi se publică pe site-ul Centrului de Scafandri, astfel încât unităţile interesate să aibă acces în timp util la informaţiile prevăzute la alin. (4)."

    58. Articolul 250 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 250
    (1) Aerul şi amestecurile de gaze comprimate folosite pentru respirat sub apă nu trebuie să conţină contaminanţi la o concentraţie care poate provoca intoxicaţii sau efecte nocive.
    (2) Valorile admise pentru componentele aerului comprimat folosit pentru respirat sub apă trebuie să se încadreze în limitele prevăzute în anexa nr. 13 la prezenta metodologie.
    (3) Compresoarele de aer trebuie să fie autorizate pentru aer respirabil şi să aibă filtrele de epurare schimbate, conform instrucţiunilor de exploatare.
    (4) La încărcarea buteliilor, aspiraţia compresorului trebuie să fie într-o zonă nepoluată."

    59. Articolul 267 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 267
    Barocamerele de decompresie pentru scafandri trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    a) să fi fost construite şi avizate pentru asigurarea activităţilor de scufundare conform standardelor şi reglementărilor de bună practică acceptate în domeniu;
    b) documentaţia tehnică a barocamerelor să cuprindă destinaţia, caracteristicile, performanţele, limitările tehnice, modul de utilizare şi exploatare;
    c) să fie prevăzute cu un compartiment/sas care să permită transferul de personal. Incinta principală trebuie să permită staţionarea a cel puţin doi oameni şi echipamentul necesar pentru acordarea ajutorului unui accidentat;
    d) compartimentul principal al barocamerei de decompresie trebuie să permită acomodarea confortabilă a cel puţin 2 ocupanţi, pe paturi, în poziţie orizontală, întins; trecerile/ penetraţiile prin pereţii barocamerei trebuie clar marcate pentru identificarea uşoară a destinaţiei acestora;
    e) penetraţiile pentru circuitele de gaze şi de lichide trebuie prevăzute cu vane de acţionare, atât la interior, cât şi la exterior astfel concepute pentru a preveni decomprimarea accidentală;
    f) toate penetraţiile în corpul barocamerei de decompresie, prin care se poate realiza accesul, refularea sau deversarea la exterior, să fie prevăzute cu sisteme de siguranţă concepute astfel încât să nu permită absorbţia echipamentului, hainelor sau a unor părţi ale corpului ocupanţilor;
    g) porţile de acces să fie de tip autoclavă, prevăzute cu dispozitive de securitate sau valve de egalizare, pentru a evita deschiderea acestora înainte de egalizarea presiunilor;
    h) porţile să poată fi operate cu uşurinţă, garniturile de etanşare trebuie să fie în bună condiţie, iar suprafeţele de etanşare să fie nevopsite şi lipsite de coroziune;
    i) fiecare incintă a barocamerei să fie prevăzută cu supapă de siguranţă certificată, pentru evitarea suprapresurizării accidentale a acesteia;
    j) supapele să fie montate la exteriorul incintei, iar între barocameră şi supapă să fie plasată o vană de închidere rapidă;
    k) toate vanele să fie clar marcate cu privire la destinaţie şi să poată fi acţionate cu uşurinţă;
    l) circuitele/instalaţiile care utilizează O_2 la presiuni mai mari de 15 bari nu trebuie să fie prevăzute cu vane/robineţi de tip «sfert de tură»;
    m) liniile de evacuare a gazelor folosite trebuie să deverseze în exterior sau în spaţii deschise, bine ventilate;
    n) circuitele de alimentare cu aer sau amestecuri respiratorii ale barocamerei trebuie să fie prevăzute cu două vane de secţionare, dispuse în serie;
    o) toate incintele care au legătură cu exteriorul să fie prevăzute constructiv cu dispozitive de blocare tip «interlock» care să nu permită deschiderea căilor de acces, fără egalizarea presiunilor şi izolarea incintelor;
    p) rezerva de aer să fie suficientă pentru executarea unui tratament şi să poată fi refăcută cu ajutorul unui compresor;
    q) cantitatea de oxigen şi amestecuri terapeutice trebuie să asigure necesarul pentru executarea unui tratament conform tabelei de terapeutice celei mai lungi;
    r) sistemul de respiraţie la mască să fie asigurat de o linie separată care să poată furniza tuturor ocupanţilor şi un alt gaz decât cel ambiental. Obligatoriu, trebuie să fie asigurată o mască de rezervă. Deversarea gazului expirat se realizează, obligatoriu, în afara barocamerei;
    s) interiorul barocamerei să fie acoperit cu vopsea ignifugă neutră la acţiunea gazelor utilizate în incintă;
    t) să fie prevăzute cu sistem video de supraveghere - CCTV;
    u) să fie prevăzute cu sistem de comunicaţii cu exteriorul, bidirecţional, în fiecare compartiment, obligatoriu asigurându-se şi un sistem de rezervă independent;
    v) să fie prevăzute la interior cu sistem de iluminare în ambele compartimente;
    w) să fie prevăzute cu sistem de stingere al incendiilor sau să existe un stingător manual destinat pentru incinte hiperbare, cu apă sau spumă. Stingătoarele cu CO_2 sau alte produse toxice sunt interzise;
    x) tensiunea de alimentare a instalaţiei electrice din barocameră să nu fie mai mare de 24 V, iar întrerupătoarele se amplasează la exteriorul barocamerei;
    y) să fie prevăzute cu aparatură pentru controlul temperaturii, umidităţii, concentraţiei de oxigen şi CO_2;
    z) în absenţa instalaţiei de regenerare, regenerarea ambianţei se face prin ventilaţie, automată sau manuală;
    aa) să fie făcute verificările periodice prevăzute în cartea de exploatare şi planul de mentenanţă periodică şi consemnate în documentele specifice."

    60. Articolul 278 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 278
    Analizoarele de gaze din dotarea barocamerelor se calibrează în funcţie de instrucţiunile producătorului, dar nu la un interval mai mare de şase luni, utilizând gaze etalon."

    61. La articolul 366, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 366
    (1) Scufundările succesive trebuie planificate şi executate în conformitate cu cerinţele tabelei de decompresie utilizate."

    62. După articolul 366 se introduce un nou articol, articolul 366^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 366^1
    (1) În situaţia în care există un sistem de comunicaţii între scafandru şi suprafaţă sau când utilizarea mai multor scafandri creşte riscul producerii unor evenimente, şeful de scufundare poate decide utilizarea unui singur scafandru pentru scufundări autonome cu circuit deschis.
    (2) Pe timpul scufundărilor autonome în care există un singur scafandru în apă este necesar ca acesta să fie în permanentă legătură cu suprafaţa prin intermediul unei saule sau să aibă asupra lui un marcator/o baliză pentru a semnaliza permanent poziţia."

    63. La articolul 368, alineatele (2) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) În scop comercial, scufundările autonome cu circuit deschis trebuie să se execute numai pentru lucrări simple în acvarii sau piscine sau în ape cu vizibilitate de cel puţin 2 metri, cu acces direct către suprafaţă, la o adâncime de maximum 30 metri.
    ............................
(5) Lucrările subacvatice cu scule acţionate pneumatic sau hidraulic, care sunt alimentate de la suprafaţă, sunt permise numai utilizând echipament de scufundare cu alimentare de la suprafaţă."

    64. După articolul 368 se introduce un nou articol, articolul 368^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 368^1
    Când se execută lucrări la conducte sub presiune, pe lângă măsurile de bază se execută următoarele măsuri suplimentare:
    a) se amplasează marcatori pentru a delimita zona de testare a conductei;
    b) se interzice persoanelor neautorizate apropierea de zona delimitată;
    c) pe timpul testării conductelor, accesul scafandrilor trebuie restricţionat;
    d) acolo unde este cazul, se montează elemente de avertizare pe partea superioară a echipamentului de pompare;
    e) se stabileşte cea mai favorabilă poziţionare a navei de suport şi a scafandrilor faţă de conductă pentru a evita/limita riscul de contaminare a acestora."

    65. La articolul 380, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 380
    (1) Pentru scufundări cu aer la adâncimi mai mari de 12 metri şi pentru scufundări cu amestecuri respiratorii supraoxigenate la adâncimi mai mari de 15 metri este obligatorie existenţa unei barocamere de decompresie pentru scafandri, pregătită pentru eventualitatea apariţiei unui accident de scufundare.
    (2) Pe timpul cât barocamera este ocupată cu un tratament sau o decompresie la suprafaţă se interzic activităţile de scufundare cu aer la adâncimi mai mari de 12 metri şi cu amestecuri supraoxigenate la adâncimi mai mari de 15 metri."

    66. La articolul 383, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 383
    (1) Documentele minime care se întocmesc/completează, înainte de începerea activităţii de scufundare, sunt:
    a) planul de scufundare, în cazul scufundărilor reale executate la adâncimi de peste 30 metri, conform anexei nr. 6 la prezenta metodologie;
    b) planul evacuării de urgenţă, în cazul scufundărilor executate în locaţii izolate, greu accesibile mijloacelor auto destinate intervenţiei în situaţii de urgenţă;
    c) certificatul de aprobare a începerii activităţii de scufundare, conform anexei nr. 11 la prezenta metodologie, când este cazul;
    d) registrul de evidenţă nominală a scufundărilor reale şi simulate, conform anexei nr. 18 la prezenta metodologie;
    e) registrul medical, conform anexei nr. 19 la prezenta metodologie;
    f) registrul cu rapoarte ale operatorului barocameră, conform anexei nr. 20 la prezenta metodologie, când se execută scufundare în saturaţie;
    g) registrul de rapoarte de scufundare în saturaţie, conform anexei nr. 21 la prezenta metodologie, când se execută scufundare în saturaţie;
    h) registrul de evidenţă calibrare, conform anexei nr. 22 la prezenta metodologie, când este cazul."

    67. La articolul 383 alineatul (3), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) raport de informare a beneficiarului întocmit de către şeful de scufundare privind activitatea desfăşurată, la solicitarea beneficiarului;"

    68. La articolul 388, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Scafandrul este obligat să aibă asupra sa, la locul desfăşurării activităţii de scufundare, brevetul de scafandru şi actul de identitate în original ori în format digital sau copie."

    69. Articolul 407 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 407
    (1) Scufundările recreaţionale sunt scufundările care se execută de către scafandrii recreaţionali în scop de agrement şi se pot desfăşura în următoarele scopuri:
    a) vizitarea unor obiective subacvatice turistice;
    b) observarea şi înregistrarea lumii subacvatice;
    c) explorarea mediului subacvatic şi a ecosistemelor marine;
    d) dezvoltarea abilităţilor personale şi sportive;
    e) managementul stresului şi obţinerea unor beneficii pentru sănătate.
    (2) Scufundările recreaţionale se clasifică în:
    a) scufundări neasistate;
    b) scufundări asistate.
    (3) Scufundările neasistate se execută de către o echipă formată din minimum doi scafandri recreaţionali certificaţi.
    (4) Scufundările asistate se împart în:
    a) scufundări organizate pentru scafandri recreaţionali certificaţi, fără a fi însoţiţi sub apă de o persoană desemnată de furnizorul de servicii;
    b) scufundări ghidate în care scafandrii recreaţionali certificaţi sunt însoţiţi sub apă de o persoană desemnată de furnizorul de servicii;
    c) scufundări introductive conduse de către un instructor SCUBA/lider de scufundare;
    d) scufundări de instruire conduse de către un instructor SCUBA/lider de scufundare.
    (5) Activităţile de scufundare asistate au caracter comercial."

    70. Articolul 408 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 408
    (1) Scufundările recreaţionale se desfăşoară respectându-se prevederile standardelor şi procedurilor emise de către organizaţia de certificare, precum şi prevederile următoarelor standarde:
    a) SR EN ISO 11121:2017;
    b) SR EN ISO 24801-1:2014;
    c) SR EN ISO 24801-2:2014;
    d) SR EN ISO 24801-3:2014;
    e) SR EN ISO 24802-1:2014;
    f) SR EN ISO 24802-2:2014;
    g) SR EN ISO 24803:2017;
    h) SR EN ISO 24804:2022;
    i) SR EN ISO 24805:2022.
    (2) Scufundările recreaţionale sunt permise doar în limitele stabilite de către organizaţia de certificare fără a fi necesară executarea unei decompresii cu paliere de decompresie.
    (3) În cadrul scufundărilor recreaţionale se pot organiza şi scufundări tehnice.
    (4) Scufundările tehnice sunt activităţi cu grad ridicat de risc care se pot desfăşura în următoarele scopuri:
    a) explorarea la adâncimi mai mari de 40 metri;
    b) explorarea peşterilor, epavelor sau a altor medii care nu îndeplinesc condiţiile de apă deschisă;
    c) perfecţionarea deprinderilor în utilizarea amestecurilor respiratorii şi a procedurilor de decompresie;
    d) folosirea unor echipamente de tip «rebreather» cu circuit închis, semiînchis sau mixt.
    (5) Este interzisă executarea scufundărilor tehnice de către personal care nu deţine astfel de certificare.
    (6) Pentru executarea scufundărilor cu aparate de respirat subacvatic cu circuit semiînchis, pe lângă certificarea organizaţiei de certificare, este obligatorie şi deţinerea unei certificări de utilizare din partea producătorului aparatelor de respirat pentru respectivul echipament.
    (7) Scufundările recreaţionale şi tehnice se pot desfăşura doar autonom, cu aparate de respirat subacvatice cu circuit deschis, semiînchis sau închis, care folosesc ca amestec respirator aerul ori amestecurile de N_2-O_2, H_2-N_2-O_2 sau H_2-O_2."

    71. Articolul 409 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 409
    Scafandrul recreaţional sau scafandrul tehnic este persoana care deţine un certificat emis de către o organizaţie de certificare."

    72. Articolul 410 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 410
    (1) Certificarea scafandrilor recreaţionali se realizează pe niveluri de certificare.
    (2) Fiecare nivel de certificare este asociat cu un standard de instruire specific publicat de către organizaţia de certificare şi cu un program de instruire asociat cu standardul respectiv.
    (3) Nivelurile de certificare sunt determinate de:
    a) competenţele de bază pentru scufundări recreaţionale;
    b) competenţele de conducere a scufundărilor recreaţionale;
    c) competenţele de specializare pentru echipamente, mediu şi activităţi.
    (4) Fiecare scafandru recreaţional este obligat:
    a) să folosească echipament de scufundare complet, fără improvizaţii;
    b) să cunoască şi să verifice echipamentul individual înainte de fiecare scufundare;
    c) să nu se scufunde dacă constată nerespectarea cerinţelor minime pentru echipamente;
    d) să respecte limitele certificării pe care o posedă;
    e) să îşi cunoască limitele proprii şi ale echipamentului pe care îl foloseşte;
    f) să deţină un jurnal de înregistrare a scufundărilor pe care să îl actualizeze permanent;
    g) să îşi menţină o stare fizică şi psihică bună;
    h) să solicite şi să participe la o şedinţă de reîmprospătare a cunoştinţelor teoretice şi a deprinderilor practice, dacă a depăşit un an de zile de la ultima scufundare."

    73. Articolul 411 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 411
    Standardul de pregătire pentru scafandri recreaţionali este un document emis de către o organizaţie de certificare care descrie condiţiile prealabile pentru participare, scopul programului de formare, competenţele specifice pe care un candidat trebuie să le demonstreze pentru a fi considerat competent şi experienţa minimă necesară care trebuie înregistrată înainte ca acel candidat să poată fi înregistrat sau certificat pentru un anumit nivel de către organizaţie."

    74. Articolul 412 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 412
    Furnizorul de servicii de scufundare recreaţională este entitatea individuală sau de tip organizaţie, inclusiv orice persoană care acţionează în numele unei astfel de entităţi, care oferă unul sau mai multe din următoarele servicii:
    a) activităţi introductive pentru scufundări recreaţionale;
    b) excursii de snorkeling;
    c) furnizarea de programe de antrenare şi certificare pentru scufundări recreaţionale;
    d) scufundări organizate pentru scafandri recreaţionali certificaţi, fără a fi însoţiţi sub apă de o persoană desemnată de furnizorul de servicii;
    e) scufundări ghidate în care scafandrii recreaţionali certificaţi sunt însoţiţi sub apă de o persoană desemnată de furnizorul de servicii;
    f) închiriere de echipamente de scufundare."

    75. Articolul 413 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 413
    (1) Furnizorul de servicii trebuie să asigure clientului următoarele informaţii relevante la nivel local:
    a) condiţiile privind responsabilităţile fiecărei părţi legate de începerea, prestarea şi încetarea serviciului;
    b) precondiţii şi orice cerinţe de admitere pentru a obţine serviciul;
    c) necesarul de echipament;
    d) costuri;
    e) cerinţe de asigurare;
    f) consideraţii de mediu, inclusiv recomandări pentru a minimiza efectul scafandrilor asupra acestuia;
    g) legislaţia referitoare la scufundări.
    (2) Dacă serviciul furnizat implică instruire în vederea certificării, se furnizează următoarele informaţii suplimentare:
    a) limitări ale eventualelor certificări;
    b) domeniul de aplicare al cursului de instruire;
    c) procedurile de curs;
    d) mijloace şi metode de evaluare şi criterii pentru finalizarea cu succes;
    e) aducere la cunoştinţă a faptului că se păstrează înregistrări ale datelor personale, iar aceste înregistrări se transmit organizaţiei de certificare.
    (3) Dacă serviciul furnizat implică scufundări organizate şi ghidate, se furnizează următoarele informaţii suplimentare:
    a) informaţii referitoare la locul de scufundare, în special pericolele care ar putea afecta siguranţa scufundării;
    b) împărţirea scafandrilor recreaţionali pe echipe şi dimensiunea grupului;
    c) limitări de adâncime şi/sau de timp.
    (4) Furnizorul de servicii de scufundări recreaţionale are obligaţia de a păstra timp de 7 ani datele participanţilor la cursurile de instruire, referitoare la:
    a) numele, adresa şi data naşterii clientului;
    b) screeningul medical;
    c) orice pregătire/certificare anterioară şi experienţa necesară pentru activitatea avută în vedere;
    d) evidenţa verificării competenţelor clientului;
    e) progresul studentului pe parcursul cursului.
    (5) În cazul prestării de servicii către minori, furnizorii sunt obligaţi să obţină consimţământul în scris al părintelui sau tutorelui legal.
    (6) Înainte de fiecare sesiune de scufundări, snorkeling sau antrenament practic, clienţilor trebuie să li se prelucreze măsurile de siguranţă, inclusiv:
    a) numele şi rolul personalului furnizorului de servicii;
    b) procedurile de urgenţă posibil aplicabile;
    c) sarcinile coechipierilor de scufundare;
    d) responsabilităţile grupului;
    e) modul de conduită pe timpul sesiunii de scufundare."

    76. Articolul 414 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 414
    (1) Instructorul SCUBA nivel 1 este instruit şi evaluat astfel încât să fie considerat competent pentru:
    a) a instrui şi a evalua cursanţii până la nivelul 1 în conformitate cu SR EN ISO 24801-1 cu privire la cunoştinţele teoretice;
    b) a instrui şi a evalua cursanţii până la nivelul 1 în conformitate cu SR EN ISO 24801-1 în apă închisă.
    (2) Instructorul SCUBA nivel 2 este instruit şi evaluat astfel încât să fie considerat competent pentru:
    a) a planifica, organiza şi efectua scufundări şi a conduce alţi scafandri recreaţionali de toate nivelurile în ape deschise, inclusiv activităţi de salvare;
    b) a instrui şi a evalua cursanţii până la nivelurile 1, 2 şi 3, în conformitate cu SR EN ISO 24801-1, SR EN ISO 24801-2, respectiv SR EN ISO 24801-3;
    c) a supraveghea instructorii SCUBA nivel 1 în conformitate cu SR EN ISO 24802-1;
    d) a planifica, organiza şi conduce cursuri de antrenare a scafandrilor recreaţionali.
    (3) Instructorul SCUBA trebuie să respecte prevederile Codului de conduită al instructorilor SCUBA, prevăzut în anexa nr. 26^1 la prezenta metodologie.
    (4) Instructorii SCUBA trebuie să fie examinaţi medical anual, în conformitate cu prevederile naţionale pentru scafandri."

    77. Articolul 415 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 415
    (1) Liderul de scufundare este scafandrul recreaţional nivel 3 certificat în conformitate cu prevederile SR EN ISO 24801-3.
    (2) Liderul de scufundare deţine cunoştinţe, abilităţi şi experienţă pentru a planifica, organiza şi conduce scufundările proprii şi pentru a conduce sub apă alţi scafandri recreaţionali în ape deschise.
    (3) Liderul de scufundare conduce scufundări cu scafandrii recreaţionali în limitele pregătirii şi certificării acestora.
    (4) Liderul de scufundare planifică şi execută proceduri de urgenţă adecvate mediului şi activităţilor de scufundare recreaţionale.
    (5) Liderul de scufundare/Scafandrul recreaţional nivel 3 poate ajuta pe timpul cursurilor de instruire pentru a îmbunătăţi siguranţa activităţilor, dar nu are competenţe pentru a instrui sau a evalua cursanţii.
    (6) Pentru a putea conduce sub apă scafandrii care au finalizat anterior în mod satisfăcător scufundarea introductivă în conformitate cu SR EN ISO 11121 până la adâncimea de 12 metri, liderul de scufundare/scafandrul recreaţional nivel 3 trebuie să primească o pregătire suplimentară conform SR EN ISO 24801-3.
    (7) Liderul de scufundare/Scafandrul recreaţional nivel 3 se certifică conform standardelor organizaţiei de certificare, iar din punctul de vedere al experienţei, candidatul trebuie să facă dovada prin jurnalul de scufundare a executării a minimum 60 de scufundări cu un timp total petrecut sub apă de cel puţin 25 de ore, dintre care minimum 40 de scufundări trebuie să fi fost efectuate după obţinerea nivelului 2."

    78. Articolul 416 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 416
    (1) Programul introductiv pentru scufundare se organizează în conformitate cu prevederile SR EN ISO 11121:2017 şi se adresează persoanelor care nu deţin certificare în domeniul scufundărilor recreaţionale, asigurând o experienţă de scufundare supravegheată şi controlată.
    (2) Programul introductiv pentru scufundări nu se finalizează cu obţinerea unei certificări şi în consecinţă nu sunt necesare abilităţi de scufundare şi cunoştinţe aprofundate teoretice.
    (3) Participanţii sunt instruiţi doar cu elementele de bază pe care trebuie să le cunoască pentru a experimenta scufundările sub supravegherea directă a unui instructor SCUBA, certificat conform SR EN ISO 24802-2.
    (4) În cazul în care participantul la un program introductiv pentru scufundare nu prezintă o dovadă că a fost examinat de către un medic prin intermediul unui formular de screening medical, acesta este obligat să confirme prin semnătură că a luat cunoştinţă de informaţiile scrise furnizate de către instructorul SCUBA cu privire la afecţiunile şi condiţiile fizice care pot prezenta riscuri asociate cu scufundările.
    (5) În cazul în care se constată existenţa unor neconcordanţe, instructorul SCUBA are obligaţia de a solicita participantului efectuarea unui consult medical de specialitate.
    (6) Instructajul participantului la un program introductiv pentru scufundare asigură faptul că acesta are cunoştinţe introductive adecvate cu privire la utilizarea următoarelor echipamente:
    a) mască;
    b) labe;
    c) vestă compensare;
    d) sistemul de largare a greutăţilor (dacă greutăţile sunt necesare);
    e) detentor/regulator;
    f) manometru/sistem de monitorizare a presiunii gazului respirator;
    g) sistemul alternativ de respirat sub apă.
    (7) Instructajul participantului la un program introductiv pentru scufundare asigură faptul că acesta are cunoştinţe introductive adecvate cu privire la scufundare şi mediu, respectiv:
    a) motivele pentru care nu trebuie să îşi ţină respiraţia, să respire în mod continuu şi să urce încet către suprafaţă;
    b) tehnicile de egalizare a presiunii în urechi;
    c) potenţiale pericole subacvatice;
    d) semne şi semnale de mână;
    e) necesitatea instruirii ulterioare pentru certificare şi unde o poate obţine.
    (8) Următoarele deprinderi sunt prezentate şi demonstrate de către participanţi în ape puţin adânci, înainte de a trece la ape mai adânci:
    a) respiraţia subacvatică;
    b) spălarea/curăţarea măştii;
    c) egalizarea presiunii în urechi;
    d) curăţarea şi recuperarea regulatorului.
    (9) Supravegherea în siguranţă a participanţilor este responsabilitatea exclusivă a instructorului SCUBA.
    (10) În cazul în care condiţiile de mediu sunt mai puţin ideale, cum ar fi vizibilitatea subacvatică scăzută sau curent, instructorul SCUBA trebuie să limiteze numărul de participanţi aflaţi în responsabilitatea sa.
    (11) În scopul îmbunătăţirii siguranţei, instructorul SCUBA poate folosi saule de urcare la suprafaţă, staţii sprijin de suprafaţă sau scafandri de siguranţă, aceştia din urmă, obligatoriu, certificaţi minim la nivelul corespunzător liderului de scufundare.
    (12) Dacă demonstrarea abilităţilor înainte de scufundare se execută într-un bazin sau piscină, numărul maxim de participanţi pentru un instructor SCUBA este 8.
    (13) Scufundările în ape deschise în cadrul programului introductiv pentru scufundare se execută sub directa supraveghere a instructorului SCUBA, certificat nivel 2, în conformitate cu SR EN ISO 24802-2.
    (14) Pentru scufundările în ape deschise, numărul maxim de participanţi la programul introductiv pentru scufundare pentru un instructor SCUBA este 4, iar dacă acesta este asistat de un lider pentru scufundare, acest număr poate fi 6.
    (15) Toate scufundările organizate în cadrul programului introductiv pentru scufundare se execută în timpul zilei, la adâncimi de maximum 12 metri şi în ape care permit accesul vertical direct către suprafaţă.
    (16) Pe timpul executării scufundărilor în ape deschise, instructorul SCUBA nu trebuie să fie implicat în alte activităţi, cu excepţia supravegherii directe şi permanente a participanţilor."

    79. Articolul 417 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 417
    (1) Un grup de scafandri recreaţionali poate include instructori SCUBA sau lideri de scufundări care îşi pot asuma unele sau toate sarcinile referitoare la informarea şi supravegherea adecvată a membrilor grupului.
    (2) Orice astfel de acord între furnizorul de servicii şi grup trebuie convenit înainte de orice activitate subacvatică de către ambele părţi.
    (3) Furnizorul de servicii se asigură că, înainte de scufundare, competenţa fiecărui scafandru este evaluată.
    (4) Factorii care trebuie luaţi în considerare includ certificarea scafandrilor recreaţionali, data ultimei scufundări, experienţa de scufundare a scafandrului de la obţinerea certificării, aşa cum sunt înscrise în jurnalul personal de scufundări al clientului.
    (5) Scufundările organizate care necesită certificări specifice, cum ar fi scufundări cu nitrox, scufundări nocturne, scufundări la epave, pot fi efectuate numai dacă fiecare client individual are certificare corespunzătoare de specialitate sau experienţă înregistrată adecvată.
    (6) Dacă există îndoieli cu privire la competenţa scafandrului de a finaliza o anumită scufundare, trebuie efectuată o scufundare de evaluare sau un lider de scufundare sau un instructor de scufundări trebuie să îl însoţească pe scafandru în acea scufundare.
    (7) O persoană cu certificare cel puţin nivel lider de scufundare trebuie să fie prezentă la locul de scufundare şi să deţină controlul general al activităţilor de scufundare."

    80. Articolul 418 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 418
    (1) Furnizorul de servicii de scufundări recreaţionale este obligat:
    a) să asigure instructajul participanţilor cu privire la regulile de siguranţă;
    b) să efectueze evaluarea riscurilor;
    c) să stabilească echipele de scafandri recreaţionali;
    d) să identifice parametrii operaţionali;
    e) să se asigure că există proceduri de urgenţă;
    f) să furnizeze o informare de mediu care să includă informaţii şi metode pentru minimizarea impactului asupra mediului natural, în special asupra ecosistemelor marine fragile/protejate.
    (2) Pentru a avea dreptul de a participa la o scufundare ghidată, fiecare client individual trebuie să aibă cel puţin competenţele unui scafandru de nivel 1 calificat în conformitate cu ISO 24801-1.
    (3) Certificarea şi jurnalul personal de scufundare al fiecărui client sunt verificate de către furnizorul de servicii înainte de scufundare.
    (4) Scufundările ghidate care necesită certificări specifice, cum ar fi, dar fără a se limita la scufundări cu nitrox, scufundări nocturne, scufundări cu epave, pot fi efectuate numai dacă fiecare client individual are certificări specifice sau experienţă înregistrată adecvată.
    (5) Sunt interzise executarea scufundărilor ghidate pentru care clientul nu poate face dovada că deţine certificări specifice sau experienţă adecvată."

    81. Articolul 420 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 420
    (1) Echipamentul minim pentru un scafandru recreaţional care execută o scufundare este:
    a) labe;
    b) mască/vizor de scafandru;
    c) snorkel;
    d) detentor/regulator;
    e) sistem alternativ de respirat subacvatic;
    f) butelie de scufundare;
    g) sistem-suport pentru butelie;
    h) vestă compensatoare pentru flotabilitate;
    i) sistem cu eliberare rapidă a greutăţilor, atunci când greutăţile sunt necesare;
    j) manometru subacvatic pentru monitorizarea presiunii din butelie;
    k) mijloace de măsurare a adâncimii şi timpului pentru a limita expunerea la gaze inerte;
    l) costum de scafandru.
    (2) Sistemul alternativ de respirat subacvatic poate varia de la un simplu octopus la un sistem de respirat duplicat pe o butelie suplimentară.
    (3) Dacă temperatura apei în care se desfăşoară scufundarea recreaţională este sub 10°C sau la adâncimi mai mari de 30 metri este obligatorie utilizarea unui sistem care să conţină minimum două butelii cu 2 robineţi şi două detentoare/regulatoare independente.
    (4) Specificul mediului sau al activităţii care urmează a se desfăşura sub apă poate necesita completarea cu echipamente suplimentare, cum ar fi instrument pentru navigaţie subacvatică, lanternă subacvatică, unelte de tăiat etc.
    (5) Pe timpul executării scufundărilor organizate în cadrul programului introductiv pentru scufundare, suplimentar faţă de echipamentul menţionat, instructorul SCUBA are asupra lui un cuţit de scafandru/unealtă de tăiat şi un dispozitiv de semnalizare în caz de urgenţă."

    82. Articolul 421 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 421
    (1) Furnizorul de servicii de scufundări recreaţionale trebuie să se asigure că este efectuată o evaluare a riscurilor înainte de fiecare activitate în apă şi să utilizeze proceduri pentru a se asigura că toate riscurile sunt controlate.
    (2) Următorii factori trebuie luaţi în considerare ca parte a acestei evaluări, având în vedere capacitatea participanţilor şi echipamentul disponibil:
    a) mişcarea apei: curent, acţiunea valurilor;
    b) adâncimea;
    c) vizibilitatea subacvatică;
    d) temperatura;
    e) poluare;
    f) metode de intrare/ieşire;
    g) zone restricţionate;
    h) accesibilitatea sitului pentru activităţile planificate, inclusiv fauna şi flora periculoase;
    i) plan de acţiuni în caz de urgenţă."

    83. Articolul 422 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 422
    (1) Persoanele care instruiesc în timpul scufundărilor în apă deschisă sau conduc scufundări în numele furnizorului de servicii trebuie să fie echipate cel puţin cu echipamentul de scufundare prevăzut la art. 420.
    (2) Furnizorul de servicii trebuie să se asigure că clienţii sunt sfătuiţi cu privire la alegerea echipamentului de scufundare adecvat, ţinând cont de activitatea de scufundare avută în vedere şi de calificarea şi nevoile clienţilor."

    84. La articolul 423, după alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (4)-(6), cu următorul cuprins:
    "(4) Furnizorul de servicii se asigură că fiecare persoană participantă la scufundare este luată în calcul la intrarea în apă şi contabilizată la ieşire.
(5) Pentru fiecare grup care intră în apă deschisă se stabileşte un timp maxim pentru activitate.
(6) Furnizorul de servicii este obligat să acţioneze pentru declanşarea operaţiunilor de căutare şi salvare în cazul în care acest timp este depăşit."

    85. Articolul 424 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 424
    (1) Pentru toate locaţiile în care se desfăşoară activităţi de scufundări şi snorkeling, furnizorul de servicii trebuie să asigure disponibilitatea următoarelor:
    a) o trusă de prim ajutor adecvată activităţilor planificate;
    b) un sistem de comunicaţii adecvat pentru alertarea serviciilor de urgenţă;
    c) o unitate de oxigen de urgenţă cu capacitatea de a furniza cel puţin 15 l/min. de oxigen pur timp de cel puţin 20 de minute.
    (2) Furnizorii de servicii de scufundări recreaţionale sunt responsabili să asigure un număr suficient de persoane instruite şi competente în acordarea primului ajutor.
    (3) Persoanele instruite şi competente în acordarea primului ajutor trebuie să fie în măsură:
    a) să recunoască simptomele accidentelor de decompresie;
    b) să ofere tratament adecvat de prim ajutor imediat şi pe timpul transferului către o unitate de decompresie;
    c) să administreze oxigen unui pacient inconştient;
    d) să efectueze resuscitarea utilizând tehnici de ventilaţie artificială şi compresie cardiacă externă;
    e) să administreze tratament adecvat de prim ajutor în caz de arsuri, sângerări şi fracturi."

    86. Articolul 425 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 425
    (1) Furnizorul de servicii se asigură că orice navă utilizată în furnizarea de servicii are suficient echipaj calificat şi experimentat pentru a opera nava într-un mod sigur şi adecvat pentru activităţile avute în vedere.
    (2) Furnizorul de servicii se asigură că clienţii sunt informaţi cu privire la următoarele:
    a) echipamente şi protocoale de urgenţă;
    b) conduita generală pe navă;
    c) depozitarea echipamentelor pe navă;
    d) lanţul de comandă şi responsabilitate;
    e) proceduri de apel nominal;
    f) proceduri sigure de pregătire, de intrare şi de ieşire din apă;
    g) proceduri de comunicare între participanţi şi navă.
    (3) Pentru a asigura în siguranţă activităţi de scufundare şi/sau snorkeling, o navă trebuie să fie echipată cu următoarele:
    a) mijloace de intrare în siguranţă în apă şi de ieşire din apă;
    b) steag care semnalizează activităţile cu scafandri;
    c) prevederi pentru depozitarea în siguranţă a echipamentelor, în special a buteliilor.
    (4) Atunci când este cazul, ca urmare a unor activităţi sau condiţii de mediu specifice, se utilizează echipamente suplimentare, precum:
    a) lumini pentru scufundări nocturne;
    b) saule;
    c) lesturi;
    d) balize/marcatori;
    e) binoclu.
    (5) Furnizorul de servicii se asigură că personalul propriu este competent şi efectuează următoarele:
    a) asigură intrarea şi ieşirea în siguranţă a participanţilor în şi din apă;
    b) monitorizează siguranţa şi securitatea zonei de activitate;
    c) recuperează participanţii în situaţii de rutină;
    d) recuperează participanţii în situaţii de urgenţă, inclusiv în situaţii în care un scafandru ar putea fi în dificultate;
    e) caută participanţii pierduţi;
    f) contactează serviciile de salvare.
    (6) Furnizorii de servicii de scufundări recreaţionale sunt responsabili de evacuarea în caz de urgenţă, care să includă recuperarea de urgenţă a unui scafandru accidentat din apă şi transportul acestuia la o cameră de decompresie sau un centru de tratament specializat."

    87. Articolul 427 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 427
    (1) Scafandrul recreaţional este obligat să aibă asupra sa, la locul desfăşurării activităţii de scufundare, certificatul de scafandru recreaţional şi actul de identitate în original ori în format digital sau copie.
    (2) Este interzisă executarea de către scafandrii recreaţionali a activităţilor subacvatice pentru care nu au urmat un program de antrenare finalizat cu certificare.
    (3) Este interzisă executarea de către scafandrii recreaţionali a scufundărilor tip solo.
    (4) Este interzisă executarea scufundărilor neasistate de către scafandrii recreaţionali la adâncimi mai mari de 12 metri."

    88. După articolul 429 se introduce un nou articol, articolul 429^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 429^1
    (1) Furnizorii de servicii de scufundări recreaţionale sunt responsabili faţă de mediu şi trebuie să adopte măsuri pentru a minimiza orice potenţial impact negativ pe care l-ar putea avea activităţile lor.
    (2) Aceste măsuri includ, fără a se limita la, următoarele:
    a) includerea în instructaje şi lecţii a unor consideraţii despre mediu şi patrimoniul cultural subacvatic;
    b) recomandări de bune practici pentru practicanţii scufundărilor recreaţionale şi snorkeling;
    c) folosirea geamandurilor de acostare, acolo unde este posibil."

    89. La capitolul XIII, articolele 407-430 se grupează în secţiunea 1, cu următorul titlu:
    " SECŢIUNEA 1
    Generalităţi
"

    90. La capitolul XIII, după articolul 430 se introduce o nouă secţiune, secţiunea a 2-a, cuprinzând articolele 430^1-430^18, cu următorul cuprins:
    " SECŢIUNEA a 2-a
    Utilizarea scafandrilor recreaţionali în scop comercial
    ART. 430^1
    În scop comercial, în afara scafandrilor care deţin un titlu de calificare şi un brevet de scafandru emis de către Centrul de Scafandri, pot fi utilizaţi şi scafandri recreaţionali, numai în cadrul unităţilor autorizate de către Centrul de Scafandri şi numai în următoarele activităţi:
    a) scufundări pentru certificarea scafandrilor recreaţionali;
    b) scufundări pentru activităţi ştiinţifice;
    c) scufundări pentru prospectarea, cercetarea şi arheologia subacvatică;
    d) scufundări pentru activităţi în bazine, piscine sau acvarii.
    ART. 430^2
    Pentru a fi utilizată în vederea culegerii/recoltării de floră/faună subacvatică, persoana trebuie să deţină nivelul minim de calificare scafandru autonom - cod COR 754101.
    ART. 430^3
    Utilizarea scafandrilor recreaţionali pentru activităţile prevăzute la art. 430^1 lit. b)-d) şi pentru activităţile prevăzute la art. 430^2 este permisă numai până la adâncimea de 12 metri.
    ART. 430^4
    Pentru a putea fi utilizat de către o unitate autorizată pentru activităţile prevăzute la art. 430^1 lit. b)-d) şi pentru activităţile prevăzute la art. 430^2, un scafandru recreaţional trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    a) să deţină un certificat de scafandru recreaţional, emis de către o agenţie/asociaţie/organizaţie de scufundări recreaţionale, cu un nivel minim de certificare corespunzător tipului de activitate ce urmează a fi desfăşurată;
    b) să obţină validarea cunoştinţelor, deprinderilor şi abilităţilor de către Centrul de Scafandri;
    c) să deţină aptitudine medicală specifică, obţinută conform prevederilor prezentei metodologii;
    d) să execute, anual, cel puţin 30 de ore de scufundare reală, confirmate de către unitatea autorizată pentru care desfăşoară activităţi.
    ART. 430^5
    În situaţia în care scafandrul recreaţional nu a executat în anul precedent minimum 30 de ore de scufundare reală în cadrul unei unităţi autorizate, în vederea continuării utilizării acestuia în scop comercial, scafandrul recreaţional trebuie să reobţină validarea cunoştinţelor, deprinderilor şi abilităţilor de către Centrul de Scafandri.
    ART. 430^6
    (1) Validarea cunoştinţelor, deprinderilor şi abilităţilor de către Centrul de Scafandri se realizează în baza unui contract de prestări servicii, încheiat în conformitate cu Ordinul ministrului apărării nr. M.82/2008 pentru stabilirea domeniilor şi condiţiilor privind angajarea şi executarea, la cerere, prin unităţile Ministerului Apărării Naţionale, a prestărilor de servicii pentru persoane juridice sau pentru persoane fizice, cu modificările şi completările ulterioare, şi presupune susţinerea unei evaluări teoretice şi a unei evaluări practice.
    (2) Scopul evaluării teoretice este de a verifica nivelul de cunoaştere a noţiunilor de scafandrerie şi a prevederilor legale din domeniu.
    (3) Scopul evaluării practice este de a verifica deprinderile şi abilităţile deţinute de scafandrul recreaţional, necesare pentru a executa activităţile pentru care solicită validare.
    ART. 430^7
    (1) Evaluarea teoretică constă în susţinerea unui test de verificare a nivelului de cunoaştere a noţiunilor generale de scafandrerie şi a prevederilor legale din domeniu.
    (2) Evaluarea practică constă în susţinerea următoarelor probe:
    a) pregătirea echipamentului pentru scufundare şi echiparea;
    b) scufundarea, reglarea şi controlul flotabilităţii;
    c) orientarea subacvatică;
    d) deplasarea subacvatică pe o direcţie stabilită, pe o distanţă de minimum 200 metri;
    e) respectarea regulilor obligatorii de urmat pe timpul scufundării;
    f) cunoaşterea semnelor şi semnalelor pe timpul scufundării;
    g) cunoaşterea modului de acordare a primului ajutor scafandrului aflat în dificultate;
    h) cunoaşterea procedurilor de urgenţă de ieşire la suprafaţă.
    ART. 430^8
    (1) Scufundarea ştiinţifică este scufundarea efectuată exclusiv ca parte a unei activităţi ştiinţifice, de cercetare sau educaţională de către oameni de ştiinţă al căror unic scop este acela de a îndeplini sarcini de cercetare ştiinţifică, folosind expertiza specializată pentru a studia mediul subacvatic, utilizând echipamentele de scufundare ca instrument pentru pătrunderea în mediul subacvatic.
    (2) Principalele ramuri ale ştiinţei care pot folosi scufundările pentru atingerea obiectivelor proiectelor specifice sunt:
    a) biologia marină sau oceanografia, pentru studiul vieţii în mări şi oceane, al diversităţii vieţuitoarelor marine, precum şi al adaptării şi evoluţiei lor;
    b) ecologia marină sau oceanologia, pentru studiul interdependenţei şi interacţiunii dintre componentele ecosistemului marin, precum şi al efectelor poluării asupra parametrilor de stare, proceselor fizice, chimice şi biologice în ecosistemul marin;
    c) hidrologia, pentru studiul diferitelor unităţi acvatice, cu fenomenele şi procesele dinamice, fizice şi chimice specifice acestora, precum şi pentru studiul modului de folosinţă a apelor pentru diferite necesităţi social-economice;
    d) geologia şi geofizica marină, pentru studiul caracteristicilor şi istoriei Pământului acoperit de mări şi oceane.
    (3) Scufundările ştiinţifice pot fi organizate doar de către organizaţii, instituţii, universităţi, institute de cercetare, organizaţii neguvernamentale, care au ca obiect de activitate cercetarea ştiinţifică în ramurile ştiinţelor prevăzute la alin. (2).
    ART. 430^9
    Scafandrul ştiinţific este o persoană care a absolvit un curs de specializare subacvatică pentru scafandru ştiinţific european şi care deţine suplimentar un titlu de calificare pentru profesia de scafandru sau o certificare pentru scufundări recreaţionale nivel 3 conform SR EN ISO 24801-3, emisă de către o organizaţie de certificare.
    ART. 430^10
    (1) Personalul minim pentru executarea scufundărilor pentru activităţi ştiinţifice utilizând scafandri recreaţionali este:
    a) un scafandru ştiinţific;
    b) un scafandru însoţitor posesor al unui titlu de calificare pentru profesia de scafandru sau a unei certificări pentru scufundări recreaţionale nivel 3 conform SR EN ISO 24801-3;
    c) un şef de scufundare, la suprafaţă/în barcă;
    d) un asistent medical sau scafandru recreaţional cu curs de prim ajutor de bază.
    (2) Şeful de scufundare poate îndeplini şi rolul scafandrului cu curs de prim ajutor de bază, dacă deţine competenţe în acest sens.
    ART. 430^11
    Scufundările pentru prospectarea, cercetarea şi arheologia subacvatică au ca scop studiul arheologic al siturilor care se află sub apă, în scopul găsirii, colectării, analizei, conservării şi interpretării vestigiilor materiale din trecutul istoric.
    ART. 430^12
    Organizaţiile, instituţiile, universităţile, institutele de cercetare sau organizaţiile neguvernamentale care au ca obiect de activitate cercetarea ştiinţifică, prospectarea, cercetarea şi arheologia subacvatică şi organizează activităţi subacvatice au obligaţia să ia toate măsurile pentru a se evita accidentele pe timpul activităţilor de scufundare şi sunt responsabile pentru:
    a) dotarea cu echipamente şi tehnică specifică activităţilor proprii;
    b) întreţinerea şi verificarea periodică a echipamentelor, conform prevederilor legale naţionale în vigoare;
    c) elaborarea şi aprobarea instrucţiunilor interne specifice de securitate şi sănătate în muncă;
    d) respectarea prevederilor legislaţiei naţionale de reglementare a activităţilor de scufundare;
    e) respectarea certificărilor şi adâncimilor maxime pentru care scafandrii deţin certificare;
    f) luarea măsurilor disciplinare ca urmare a practicilor nesigure.
    ART. 430^13
    (1) Personalul minim pentru executarea scufundărilor pentru prospectarea, cercetarea şi arheologia subacvatică utilizând scafandri recreaţionali este:
    a) un scafandru arheolog subacvatic;
    b) un scafandru însoţitor posesor al unui titlu de calificare pentru profesia de scafandru sau al unei certificări pentru scufundări recreaţionale nivel 3 conform SR EN ISO 24801-3;
    c) un şef de scufundare, la suprafaţă/în barcă;
    d) un asistent medical sau scafandru cu curs de prim ajutor de bază.
    (2) Şeful de scufundare poate îndeplini şi rolul scafandrului cu curs de prim ajutor de bază, dacă deţine competenţe în acest sens.
    ART. 430^14
    Activităţile pe care le poate desfăşura un scafandru ştiinţific şi un scafandru arheolog subacvatic, care deţin numai certificare recreaţională, se limitează la:
    a) colectare de probe biologice sau fizice;
    b) măsurători şi numărări ale organismelor vii, ale florei şi ale structurilor imersate;
    c) filmare şi fotografiere subacvatică;
    d) inspecţie vizuală;
    e) căutare şi identificare vestigii istorice scufundate.
    ART. 430^15
    (1) Personalul minim pentru executarea scufundărilor pentru culegere/recoltare floră/faună subacvatică utilizând scafandri recreaţionali este:
    a) doi scafandri certificaţi cel puţin ca nivel 3 conform SR EN ISO 24801-3;
    b) un şef de scufundare, la suprafaţă/în barcă;
    c) un asistent medical sau scafandru cu curs de prim ajutor de bază.
    (2) Şeful de scufundare poate îndeplini şi rolul scafandrului cu curs de prim ajutor de bază, dacă deţine competenţe în acest sens.
    ART. 430^16
    Pe teritoriul României, culegerea/recoltarea florei/faunei subacvatice cu scafandri recreaţionali este permisă numai în Marea Neagră.
    ART. 430^17
    (1) Personalul minim pentru executarea scufundărilor în bazine, piscine sau acvarii utilizând scafandri recreaţionali este format din doi scafandri certificaţi cel puţin ca Advanced Diver/echivalent, amândoi în apă sau unul în apă şi unul la suprafaţă.
    (2) Scafandrii trebuie să deţină curs de prim ajutor de bază.
    ART. 430^18
    Dimensiunea echipei de scufundare trebuie stabilită în funcţie de evaluarea riscului, iar conducătorul unităţii trebuie să accepte personalul minim numai atunci când condiţiile scufundării nu prezintă risc."

    91. La articolul 432 alineatul (3), după litera q) se introduc trei noi litere, literele r)-t), cu următorul cuprins:
    "r) operaţiuni de salvare nave, ranfluare nave sau aeronave;
s) operaţiuni de căutare şi salvare/SAR;
t) operaţiuni de descarcerare subacvatică."

    92. Articolul 438 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 438
    Dosarul de autorizare, constituit fizic sau în format electronic din documentele prezentate la art. 437, se păstrează de către Centrul de Scafandri pentru o perioadă de doi ani din momentul emiterii autorizaţiei, după care se distruge."

    93. Articolul 443 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 443
    (1) Autorizaţia se emite în funcţie de dotarea unităţii şi atestările scafandrilor, dacă se constată că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de metodologie, şi cuprinde tipul de scufundare pe care o poate organiza şi executa unitatea, gama de adâncimi şi activităţile care pot fi desfăşurate.
    (2) Prin dotarea unităţii se înţelege totalitatea echipamentelor individuale şi colective de scufundare şi a tehnicii de scufundare aflate în evidenţa unităţii, care au fost avizate pentru a fi utilizate în urma inspecţiei şi verificărilor executate de către specialiştii Centrului de Scafandri.
    (3) Autorizaţia este însoţită de un supliment descriptiv care cuprinde scafandrii autorizaţi în cadrul societăţii, personalul cu funcţii în activitatea de scufundare, echipamentele şi tehnica avizate pentru a fi utilizate.
    (4) Autorizaţia emisă de către Centrul de Scafandri este valabilă doi ani de la data eliberării, în condiţiile menţinerii condiţiilor de lucru şi a dotării pentru care s-a obţinut, şi conţine timbru sec, număr, serie şi data eliberării, iar modelul acesteia este prevăzut în anexa nr. 29 la prezenta metodologie.
    (5) În cazul pierderii, sustragerii sau deteriorării autorizaţiei, unitatea poate solicita eliberarea unui duplicat, în baza unei cereri.
    (6) Modelul suplimentului descriptiv care însoţeşte autorizaţia este prevăzut în anexa nr. 30 la prezenta metodologie."

    94. Articolul 449 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 449
    (1) Unitatea autorizată are următoarele obligaţii:
    a) să execute numai tipurile de lucrări subacvatice înscrise în autorizaţia de funcţionare;
    b) să utilizeze numai scafandrii şi persoanele cu atribuţii în organizarea şi desfăşurarea activităţilor de scufundare care au fost înscrişi în suplimentul descriptiv care însoţeşte autorizaţia de funcţionare;
    c) să utilizeze numai echipamentele şi instalaţiile de scufundare care au fost avizate în urma procesului de autorizare şi care au fost înscrise în suplimentul descriptiv care însoţeşte autorizaţia de funcţionare.
    (2) În situaţia în care intervin modificări ce ţin de dotarea unităţii şi atestările scafandrilor pentru care s-a obţinut autorizaţia, conducerea unităţii este obligată să solicite actualizarea acesteia."

    95. Articolul 451 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 451
    Pe teritoriul României sau în orice zonă de lucru în care statul român are jurisdicţie, desfăşurarea activităţilor cu scafandri recreaţionali în scop comercial se poate executa numai pe baza autorizaţiei eliberate de către Centrul de Scafandri."

    96. Articolul 455 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 455
    Autorizarea unităţii se execută în baza unui contract de prestări servicii, încheiat în conformitate cu Ordinul ministrului apărării nr. M.82/2008, cu modificările şi completările ulterioare."

    97. Articolul 456 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 456
    (1) După încheierea contractului de prestări servicii, solicitantul transmite la Centrul de Scafandri următoarele documente care constituie dosarul de autorizare:
    a) listă cu aparatura, echipamentele şi instalaţiile de scufundare supuse autorizării;
    b) fişe de evidenţă contabilă cu aparatura, echipamentele individuale şi colective, precum şi instalaţiile de scufundare care aparţin unităţii;
    c) copii după contractele de închiriere sau comodat al aparaturii, echipamentelor individuale şi colective, precum şi instalaţiilor de scufundare etc.;
    d) documente care atestă verificarea şi evaluarea aparaturii, echipamentului şi instalaţiilor de scufundare;
    e) tabel nominal cu personalul care face obiectul autorizării;
    f) documente care atestă faptul că personalul care face obiectul autorizării desfăşoară activităţi în favoarea solicitantului cu respectarea prevederilor legale din domeniul muncii;
    g) documente care atestă certificarea personalului;
    h) documente care atestă menţinerea dreptului de exercitare a activităţilor;
    i) documente care atestă calificarea în acordarea primului ajutor;
    j) fişe de instruire individuală privind securitatea şi sănătatea în muncă;
    k) luarea la cunoştinţă a Codului de conduită a instructorului SCUBA.
    (2) Toate documentele în copie depuse la dosar se certifică de către administratorul unităţii «conform cu originalul».
    (3) După verificarea documentelor, dosarul se poate completa şi cu alte documente pe care specialiştii Centrului de Scafandri le consideră relevante în vederea acordării autorizaţiei."

    98. Articolul 458 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 458
    (1) Specialiştii Centrului de Scafandri verifică:
    a) documentele aflate la dosarul de autorizare;
    b) îndeplinirea condiţiilor legale de către personalul unităţii;
    c) existenţa verificărilor periodice ale echipamentelor.
    (2) Pentru inspecţia şi verificarea activităţii de scufundare, a personalului supus autorizării şi a echipamentelor individuale şi colective de scufundare, comandantul Centrului de Scafandri poate desemna specialişti care să se deplaseze la sediul unităţii şi la punctele de lucru ale solicitantului."

    99. Articolul 459 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 459
    Dacă în urma verificărilor se constată deficienţe, Centrul de Scafandri transmite unităţii termenele de remediere a deficienţelor constatate."

    100. Articolul 461 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 461
    Comisia de expertizare şi autorizare tehnică a unităţilor cu profil de scufundare recreaţională analizează dosarul de autorizare şi modul de soluţionare a deficienţelor şi propune acordarea/neacordarea autorizaţiei printr-un proces-verbal de autorizare, aprobat de comandantul Centrului de Scafandri/înlocuitorul legal."

    101. La articolul 472, după primul alineat, care devine alineatul (1), se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:
    "(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) structurile din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, datorită caracterului confidenţial al activităţilor desfăşurate."

    102. La articolul 487, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 487
    (1) Prezentele prevederi referitoare la recunoaşterea calificărilor pentru profesiile din grupa «Scafandri» au ca scop eliminarea obstacolelor din calea liberei circulaţii a persoanelor şi stabilesc modul de analiză, examinare şi evaluare în vederea recunoaşterii calificărilor profesionale sau titlurilor de calificare pentru ocupaţiile şi profesiile din grupa «Scafandri» obţinute în alt stat decât România de către cetăţenii români sau de către cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European sau din Confederaţia Elveţiană, în vederea exercitării acestor profesii pe teritoriul României."

    103. La articolul 488, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 488
    (1) Recunoaşterea calificării profesionale poate fi solicitată de către orice persoană care deţine un titlu de calificare eliberat de către o autoritate dintr-un stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European sau din Confederaţia Elveţiană şi care doreşte să exercite profesia pe teritoriul României."

    104. La articolul 489, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 489
    (1) Solicitarea de recunoaştere a calificării pentru profesiile din grupa «Scafandri» se transmite Centrului de Scafandri, personal sau printr-un mandatar, prin curier, poştă electronică sau punct contact unic electronic."

    105. După articolul 490 se introduc două noi articole, articolele 490^1 şi 490^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 490^1
    (1) Documentele şi certificatele necesare, în conformitate cu prevederile art. 50 alin. (1) şi ale anexei VII la Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, care însoţesc cererea de recunoaştere, sunt următoarele:
    a) dovada naţionalităţii persoanei în cauză;
    b) copie după atestatul de competenţă profesională sau după titlul de calificare care asigură accesul la profesia în cauză.
    (2) Atestatul de competenţă profesională sau titlul de calificare trebuie să fie recunoscut în statul de origine.
    (3) Centrul de Scafandri poate invita solicitantul să furnizeze informaţii privind formarea sa astfel încât să poată stabili o eventuală diferenţă semnificativă faţă de formarea naţională necesară, cum ar fi, dar fără a se limita la:
    a) documente privind durata totală a studiilor, disciplinele studiate şi proporţia fiecăreia şi, dacă este cazul, raportul dintre teorie şi practică;
    b) documente care atestă dezvoltarea profesională continuă a solicitantului, participarea la cursuri efectuate în scopul perfecţionării competenţelor dobândite, pentru a diminua măsurile compensatorii, acolo unde este cazul;
    c) dovada experienţei profesionale, în cazul în care profesia nu este reglementată în statul de origine;
    d) adeverinţă eliberată de către autoritatea competentă a statului de origine, prin care se certifică existenţa sau absenţa unei situaţii care suspendă sau interzice exercitarea unei profesii în caz de eroare profesională gravă sau infracţiune penală, după caz, cazier judiciar.
    (4) În cazul în care solicitantul nu este în măsură să furnizeze respectivele informaţii sau în cazul unor îndoieli justificate în mod temeinic, Centrul de Scafandri se poate adresa punctului de contact, autorităţii competente sau oricărui alt organism competent al statului de origine, direct sau prin Sistemul de informare al pieţei unice IMI, ori poate solicita statului membru de origine informaţii suplimentare sau transmiterea unei copii certificate a unui document.
    ART. 490^2
    În situaţia în care documentele depuse în vederea recunoaşterii calificării profesionale nu sunt emise într-o limbă de circulaţie internaţională, cum ar fi limba engleză, limba franceză, limba italiană, limba spaniolă, Centrul de Scafandri poate solicita traduceri în limba română."

    106. La articolul 491, alineatul (2) se abrogă.
    107. Articolul 506 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 506
    (1) Criteriile de evaluare pentru recunoaşterea calificărilor profesionale sunt:
    a) atestatul de competenţă profesională sau titlul de calificare să fie recunoscut în statul de origine;
    b) între competenţele profesionale deţinute de solicitant şi competenţele profesionale prevăzute în standardul ocupaţional din România să existe corespondenţă;
    c) solicitantul să deţină aptitudine medicală specifică.
    (2) Aptitudinea medicală specifică a solicitantului poate fi dovedită prin prezentarea documentului solicitat în statul membru de origine sau a unui certificat eliberat de către autoritatea competentă a respectivului stat sau prin obţinerea acesteia în conformitate cu cerinţele naţionale."

    108. După articolul 506 se introduc două noi articole, articolele 506^1 şi 506^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 506^1
    În situaţia în care există suspiciuni cu privire la caracterul onorabil şi moral al solicitantului sau cu privire la existenţa unei situaţii care suspendă sau interzice exercitarea profesiei în caz de eroare profesională gravă sau de infracţiune penală, se acceptă ca probă suficientă un document eliberat în acest scop de autoritatea competentă din statul membru de origine sau de provenienţă sau o declaraţie făcută de persoana în cauză în faţa unui notar.
    ART. 506^2
    Prevederile referitoare la recunoaşterea calificărilor pentru ocupaţiile şi profesiile din grupa «Scafandri» se aplică inclusiv cetăţenilor români şi străini, titulari ai unor calificări profesionale din grupa «Scafandri» care nu au fost obţinute într-un stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European sau în Confederaţia Elveţiană şi care doresc să exercite profesia pe teritoriul României."

    109. Articolul 507 se abrogă.
    110. Articolul 508 se abrogă.
    111. Articolul 513 se abrogă.
    112. La articolul 514 alineatul (2), litera d) se abrogă.
    113. După articolul 520 se introduce un nou articol, articolul 520^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 520^1
    (1) Centrul de Scafandri reprezintă România la nivel internaţional în cadrul reuniunilor, comitetelor, grupurilor de lucru de experţi sau al asociaţiilor care au obiect activitatea de scufundare.
    (2) Cheltuielile cu taxele de înscriere şi/sau participare la activităţile prevăzute la alin. (1) şi altele asemenea se suportă din bugetul Centrului de Scafandri."

    114. Anexa nr. 1 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1 la prezentul ordin.
    115. Anexa nr. 2 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2 la prezentul ordin.
    116. Anexa nr. 6 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 3 la prezentul ordin.
    117. Anexa nr. 7 se abrogă.
    118. Anexa nr. 10 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 4 la prezentul ordin.
    119. Anexa nr. 13 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 5 la prezentul ordin.
    120. Anexa nr. 19 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 6 la prezentul ordin.
    121. După anexa nr. 26 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 26^1, având cuprinsul prevăzut în anexa nr. 7 la prezentul ordin.


    ART. II
    Pentru o perioadă de 5 ani de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, şeful de scufundare care nu a fost atestat prin curs poate fi admis anual printr-un examen care să certifice capacitatea de a planifica, organiza şi conduce activităţi de scufundare.

    ART. III
    Pentru o perioadă de cel mult 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentului ordin:
    a) operatorul de barocameră care nu a fost atestat prin curs poate fi admis anual printr-un examen care să certifice capacitatea de a-şi îndeplini obligaţiile prevăzute în metodologie;
    b) tehnicianul de scufundare care nu a fost atestat prin curs poate fi admis anual printr-un examen care să certifice capacitatea de a-şi îndeplini obligaţiile prevăzute în metodologie.


    ART. IV
    Pentru o perioadă de cel mult 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, este permisă utilizarea scafandrilor recreaţionali pentru culegerea/recoltarea florei/faunei subacvatice.

    ART. V
    Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. VI
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. VII
    Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.63/2021 pentru aprobarea Metodologiei privind reglementarea activităţilor de scufundare în România, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 321 şi 321 bis din 30 martie 2021, cu modificările şi completările aduse prin prezentul ordin, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.



                    p. Ministrul apărării naţionale,
                    Eduard Bachide,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 23 iulie 2024.
    Nr. M.157.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 1 la metodologie)
    GLOSAR
    Accident de scufundare - eveniment care are loc în condiţiile lucrului la presiune mai mare decât presiunea atmosferică, sub apă sau în condiţii simulate, având ca efect răniri, mutilări sau chiar moartea
    Accident de decompresie - accident datorat efectelor biofizice ale presiunii, specifice atât scafandrilor autonomi, cât şi scafandrilor alimentaţi de la suprafaţă, respirând fie aer comprimat, fie un alt amestec respirator
    Adâncimea scufundării - este adâncimea maximă atinsă în cursul scufundării, rotunjită la un multiplu de 3 metri imediat superior
    Amestec respirator - compoziţie gazoasă omogenă, formată din unul sau două gaze neutre şi oxigen, utilizată pentru respiraţia scafandrului
    Aparat de respirat subacvatic - ansamblu de componente ale echipamentului de scufundare care permite scafandrului să respire sub apă. Aparatul poate fi autonom sau cu asistare şi control de la suprafaţă
    Apă deschisă - raion acvatic cu dimensiuni variabile care oferă condiţii naturale de scufundare şi care nu limitează fizic ieşirea scafandrului la suprafaţă în orice moment prin ascensiune directă la suprafaţă, fie pe verticală, fie printr-o rută clar vizibilă în mod adecvat, iluminată din sursă naturală
    Apă închisă/restrânsă/controlată - bazin/piscină cu o adâncime adecvată activităţii sau un raion acvatic care oferă condiţii similare referitoare la vizibilitate, adâncime, mişcarea apei sau accesul în apă şi care oferă condiţii controlate şi sigure pentru ca scufundătorii să îşi exerseze şi să îşi dezvolte depinderile într-un mediu mai uşor de gestionat, fără expunere la riscuri majore
    Autonomie - proprietatea unui sistem de a funcţiona liber, fără legături de dependenţă sau realimentări. Autonomia poate fi funcţională, temporală sau spaţială. Deseori, cele trei tipuri se intercondiţionează şi determină o anumită posibilitate de utilizare a sistemului respectiv. De exemplu, un scafandru este autonom funcţional când nu are nicio legătură materială (tub, parâmă, cablu telefonic etc.) cu suprafaţa. Temporal, autonomia sa depinde de capacitatea buteliilor. Acelaşi lucru se poate spune şi despre autonomia spaţială, cu menţiunea că autonomia pe verticală este limitată şi de o serie de restricţii fiziologice sau fizice. În mod asemănător, un submersibil are o autonomie spaţială (rază de acţiune), temporală (durata maximă a unei submersii) şi funcţională (capacitatea de evoluţie în imersiune)
    Autorizarea unităţilor care execută activităţi cu scafandri - procedură desfăşurată de către Centrul de Scafandri prin care, în urma constatării îndeplinirii cerinţelor aplicabile, se autorizează unităţile care desfăşoară activităţi cu scafandri, subacvatice sau în mediul hiperbar
    Azot - element chimic gazos, incolor, inodor, insipid, de obicei inert, aflat în proporţie de 78% în atmosfera Pământului
    Bail-out - butelie de rezervă utilizată în scufundările cu alimentare de la suprafaţă
    Barocameră - o incintă rezistentă la presiune special construită pentru activităţi în hiperbarism; este cunoscută şi sub denumirea de cameră hiperbară sau cheson
    Barotraumatism - accident de scufundare ce survine ca urmare a dezechilibrului baric dintre unele cavităţi pneumatice ale corpului uman şi mediul exterior
    Bend - denumire consacrată pentru durerile osteoartromusculare cauzate de expansiunea bulelor de gaze ce apar în cazul bolii de decompresie
    Beţia adâncurilor - stare de euforie, asemănătoare beţiei alcoolice, produsă de respiraţia aerului la presiune relativă de peste 6 bari. Sinonim cu narcoza azotului
    BIBS - mască oronazală utilizată pentru respiraţia amestecului terapeutic, montată în barocamere
    Brevetare - ansamblu de activităţi finalizate cu eliberarea unui înscris oficial care atestă capacitatea unei persoane de a desfăşura anumite activităţi în cadrul activităţilor de scufundare şi/sau limitările acesteia
    Calificare - ansamblu de competenţe profesionale care permit unei persoane să desfăşoare activităţi specifice unei ocupaţii sau profesii
    Casca de scafandru - componentă principală a echipamentului de scufundare al cărei rol este de a asigura scafandrului vizibilitate sub apă, respiraţia (eventual recuperarea gazului expirat), comunicaţiile cu suprafaţa şi protecţia capului
    Călăuza - parâmă de legătură între scafandrul aflat sub apă şi persoana de la suprafaţă, care îi acordă asistenţă
    Călăuzier - persoană aflată la suprafaţă, însărcinată cu acordarea asistenţei unui scafandru care lucrează sub apă prin manevrarea parâmei de legătură (călăuza), pe care o filează sau o recuperează în funcţie de solicitările acestuia
    Centrul de Scafandri - Unitatea Militară 02145 Constanţa, din structura Ministerului Apărării Naţionale
    Cod de semnale şi semne - sistem de semnale şi semne convenţionale care servesc la transmiterea unui mesaj. Semnele sunt alcătuite dintr-o serie de gesturi semnificative, iar semnalele dintr-o succesiune anumită de tracţiuni în parâma călăuză. Atât semnele, cât şi semnalele trebuie să fie simple şi neconfundabile cu gesturile sau tracţiunile normale de lucru
    Competenţă - combinaţie de pregătire, cunoştinţe şi experienţă care îi permite unei persoane să realizeze activităţile cerute la locul de muncă la nivelul calitativ specificat şi în condiţii de siguranţă
    Convocare - activitate organizată cu un grup de persoane în cadrul căreia se prezintă noţiuni teoretice şi se antrenează practic folosirea unui anumit tip de echipament în scopul familiarizării cu specificul acestuia
    Detentor - componentă a aparatului de respirat sub apă, concepută pentru a destinde aerul de la presiunea înaltă la care se află stocat în butelie la presiunea corespunzătoare adâncimii la care se află scafandrul, permiţând astfel o respiraţie fără efort cu o frecvenţă corespunzătoare solicitării fiziologice
    Divemaster - scafandru recreaţional cu rol în organizarea şi conducerea activităţilor recreaţionale şi cu responsabilităţi în supervizarea/însoţirea unui grup de scafandri sub apă
    DP - Dinamic Position (engl.), sistem de poziţionare dinamic al navelor
    Durata scufundării/Timpul de fund - timpul scurs între începutul imersiunii şi începutul urcării spre suprafaţă sau spre primul palier
    Durata ridicării la suprafaţă - timpul scurs între momentul începerii urcării la suprafaţă şi momentul revenirii la presiunea atmosferică, incluzând timpul de staţionare la palierele de decompresie
    Durata totală a scufundării/Timpul total de scufundare - suma dintre durata ridicării la suprafaţă şi durata scufundării
    Echilibrare - operaţiune de egalizare a presiunii între două incinte
    Echilibrarea urechilor - operaţiune de egalizare a presiunii din urechea medie cu cea exterioară prin trompa lui Eustachio. Echilibrarea urechilor poate avea loc spontan sau prin deglutiţie,
    mişcări ale maxilarului inferior, manevre speciale (Valsalva, Toynbee) etc.
    Echipament de scafandru - totalitatea pieselor principale şi a accesoriilor cu care este dotat scafandrul în vederea efectuării în bune condiţii a scufundărilor
    Echipament individual de scufundare - totalitatea pieselor principale şi a accesoriilor destinate a fi purtate de scafandru, în vederea efectuării în bune condiţii a scufundărilor
    EN - standard european
    Etanşeitate - proprietatea unui costum, aparat, recipient etc. de a nu permite intrarea apei
    Eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu
    Harnaşament - ansamblu de chingi, din pânză, cauciuc sau alte materiale, inele şi catarame, care servesc la prinderea pe spate a buteliilor de respirat sau a unor butelii speciale de respirat
    Heliox - amestec respirator sintetic format din heliu şi oxigen. Helioxul se foloseşte în scufundările la mare adâncime. Utilizarea lui elimină efectul narcotic al azotului şi hiperoxia (prin alegerea unui procentaj de oxigen adecvat)
    Hiperbar - aflat la o presiune superioară presiunii atmosferice
    IMO - International Maritime Organization
    Incident de scufundare - întâmplare neaşteptată şi neplăcută care are loc în condiţiile lucrului la presiune mai mare decât presiunea atmosferică, sub apă sau în condiţii simulate, neavând ca efect răniri, mutilări sau moartea
    Iniţiere - dobândirea unor cunoştinţe, priceperi şi deprinderi minime necesare pentru desfăşurarea unei ocupaţii sau profesii
    Inspectarea unităţilor care execută activităţi cu scafandri - ansamblul activităţilor de control executate de către personalul desemnat al Centrului de Scafandri în vederea verificării îndeplinirii condiţiilor de obţinere şi menţinere a autorizaţiei unităţilor care execută activităţi cu scafandri, pe baza criteriilor şi condiţiilor impuse de prevederile prezentei metodologii
    Instructor SCUBA - persoană calificată şi certificată în conformitate cu prevederile ISO 24802-1 şi ISO 24802-2
    Interval de suprafaţă - timp scurs între două scufundări succesive, respectiv între ieşirea din apă după prima scufundare şi intrarea în apă pentru efectuarea celei de-a doua scufundări
    Interval de scufundare - timp scurs între ieşirea după o scufundare şi începutul imersiei într-o nouă scufundare
    ISO -International Standards Organization
    Lestare - operaţiune de îngreunare voluntară pentru obţinerea unei anumite flotabilităţi şi/sau stabilitate
    Loc de muncă - locul în care salariatul îşi desfăşoară activitatea, situat în perimetrul asigurat de angajator, persoana fizică sau juridică, la sediul principal sau la sucursale, reprezentanţe, agenţii sau puncte de lucru care aparţin acestuia
    Masca facială - componenta principală a echipamentului de scufundare având rolul de a asigura scafandrului vizibilitate sub apă, respiraţia (recuperarea gazului respirat, în funcţie de varianta constructivă a măştii) şi comunicaţiile cu suprafaţa
    Narcoza azotului - starea de euforie, asemănătoare beţiei alcoolice, produsă de respiraţia aerului la presiune relativă de peste 6-8 bar. Sinonim cu beţia adâncurilor
    Nitrox - amestec respiratoriu sintetic format din azot şi oxigen. Aerul poate fi considerat un amestec binar de azot şi oxigen. În scufundarea autonomă la mică adâncime se foloseşte uneori, în vederea scurtării palierelor de decompresie şi a măririi confortului respirator
    Nivel de lucru - noţiune caracteristică, în mod deosebit, scufundării în saturaţie şi reprezintă adâncimea la care se efectuează lucrul efectiv sub apă
    Nivel de viaţă - noţiune caracteristică scufundărilor în saturaţie şi reprezintă nivelul presiunii amestecului respirator din barocamerele de odihnă a scafandrilor între două scufundări pentru lucru sub apă
    Ombilical - ansamblu de furtunuri, tuburi şi cabluri electrice legate între ele, la care se adaugă o saulă sau un cablu de rezistenţă. Narghileaua serveşte la alimentarea scafandrului cu aer (amestec respiratoriu), apă caldă, energie electrică şi asigură comunicaţiile, măsurători ale adâncimii, analize de gaze
    Organizare de scufundare - ansamblu de funcţii cu atribuţii în planificarea, organizarea, conducerea şi desfăşurarea activităţilor de scufundare
    Organizaţie de certificare - entitate/asociaţie/federaţie care furnizează sisteme de instruire şi eliberează certificări pentru scufundări recreaţionale, care are implementată un sistem de management al calităţii instruirii
    Oxigen - element chimic gazos, incolor, inodor, insipid, care reprezintă o cincime din aerul atmosferic, fiind indispensabil în procesul respiraţiei. Respirat la presiune ridicată are un efect toxic asupra organismului
    Palier de decompresie - oprire a scafandrilor la o anumită adâncime, prevăzută în tabelele de decompresie. Palierele de decompresie sunt caracterizate de timpul de staţionare, de adâncimea şi gazul necesar a fi respirat
    Perfecţionare - dezvoltarea competenţelor profesionale în cadrul aceleiaşi calificări
    Perioada de saturaţie - timpul necesar pentru ca ţesuturile să dizolve jumătate din cantitatea totală de gaz inert din amestecul respirator la o presiune dată
    Placaj - lipirea costumului de scafandru pe corp şi/sau a măştii pe figură, odată cu creşterea adâncimii
    Planuri de contingenţă - alternative la planul iniţial. Presupune modalităţi de lucru total diferite, dorindu-se a fi o reacţie instantanee la un plan iniţial nefuncţional. Acestea caută să identifice dinainte acele aspecte din planul iniţial care pot eşua, să decidă modul în care vor fi abordate şi rezolvate aceste situaţii adverse şi să ofere pregătire în acest sens. Răspund la întrebările:
    "Ce anume ar putea să meargă rău?“ şi „Ce ar fi dacă s-ar întâmpla?"

    Profundimetru - instrument de măsură, purtat de scafandru, care indică adâncimea de scufundare. Profundimetrul este de fapt un manometru gradat în metri coloană de apă
    Proiect de scufundare - orice activitate, alcătuită din una sau mai multe operaţiuni de scufundare, la care cel puţin o persoană participă sau va lua parte în calitate de scafandru. Proiectul de scufundare începe din momentul în care acea persoană sau prima astfel de persoană începe să se pregătească pentru scufundare şi durează până când acea persoană sau ultima astfel de persoană a ieşit din apă, cameră sau alt mediu în care a avut loc scufundarea sau orice parte a scufundării şi a finalizat toate procedurile de decompresie necesare, inclusiv o eventuală recompresie terapeutică
    Raion - perimetru, zonă
    Ranfluare - repunere în stare de plutire a unei nave scufundate sau eşuate. Utilizarea scafandrilor este esenţială pentru orice operaţiune de ranfluare
    Rebreather - denumire adoptată în literatura de specialitate pentru tipurile de aparat de scufundare cu circuit semiînchis sau închis
    Recompresie - compresie efectuată scafandrilor, în chesoane sau chiar în apă, ulterior unei scufundări, în scopul prevenirii sau tratării accidentelor de decompresie
    Reductor de presiune - aparat care reduce presiunea gazului
    Respiraţie - proces fiziologic complex prin care se realizează schimbul de gaze dintre organism şi mediu. Deşi
    respiraţia este un act reflex, scafandrul trebuie să îşi impună un anumit ritm respiratoriu. Ritmul respiratoriu presupune frecvenţă şi amplitudine diferite, în funcţie de adâncimea de scufundare
    Regulator - detentor
    Rezervă - dispozitiv de siguranţă, inclus în manifoldul buteliilor de scufundare, care opreşte treptat debitul de aer când presiunea scade sub o anumită valoare (20-30 bari). Aerul rămas, suficient pentru ieşirea la suprafaţă, este pus la dispoziţia scafandrului, avertizat fiind de iminenţa epuizării rezervei respiratorii, prin acţionarea unei tije
    SAR - Search and Rescue
    Saturare - fenomen de dizolvare a unui gaz într-un ţesut al corpului uman. Saturarea se produce ca urmare a unei diferenţe dintre presiunea parţială a gazului neutru la nivel alveolar şi cea la nivelul tisular. Fiecare ţesut are propria sa viteză de saturare
    Sas - încăpere sau compartiment dintr-un/dintr-o sistem/instalaţie de scufundare, care poate comunica alternativ cu alte încăperi ori cu exteriorul
    Saturaţie - fenomen fizic caracteristic tuturor scufundărilor şi reprezintă starea-limită de dizolvare a unui gaz într-un ţesut al corpului uman, în funcţie de perioada de saturaţie a ţesuturilor
    Scafandrerie - meseria scafandrului
    Scafandru - persoană atestată/calificată pentru a putea evolua şi lucra sub apă cu ajutorul unui echipament adecvat, care execută scufundare la locul de muncă
    Scafandru ştiinţific - persoană atestată pentru specialitatea în care urmează a desfăşura activităţile subacvatice, care deţine suplimentar un titlu de calificare pentru profesia de scafandru sau o certificare pentru scufundări recreaţionale nivel 3 conform SR EN ISO 24801-3, emisă de către o organizaţie de certificare, precum şi o certificare scafandru ştiinţific european (European Scientific Diver sau Advanced Scientific Diver)
    Scufundător - persoană care se scufundă fără a utiliza un echipament omologat pentru respirat în mediul subacvatic
    Scufundare - activitate desfăşurată la o presiune superioară presiunii atmosferice cu cel puţin 0,1 bar, sub apă sau în incinte presurizabile pentru scafandri
    Scufundare autonomă - procedeu de scufundare prin care scafandrul execută o activitate sub apă cu un aparat de respirat portabil, cu sau fără comunicaţii cu suprafaţa
    Scufundare cu alimentare de la suprafaţă - procedeu de pătrundere sub apă a unui scafandru, în care amestecul respirator este furnizat, la cerere, de la suprafaţă printr-un furtun ombilical
    Scufundare pentru activităţi ştiinţifice - pătrunderea sub apă în sprijinul cercetării ştiinţifice, prelevării de probe/mostre
    Scufundare în scopul prospectării, cercetării şi arheologiei subacvatice - pătrunderea sub apă în sprijinul cercetării arheologice, în vederea fotografierii, înregistrării video, investigării epavelor (fără pătrundere) sau altor situri de interes istoric, investigării şi analizei rămăşiţelor fizice, recuperarea din astfel de situri, fără utilizarea de echipamente ajutătoare, cum ar fi paraşutele sau baloanele de ridicare, a rămăşiţelor fizice pentru conservare şi analiză ulterioară
    Scufundare în bazine, piscine sau acvarii - pătrunderea sub apă într-un/într-o bazin, piscină sau acvariu unde ieşirea spre suprafaţă nu este obstrucţionată în niciun moment în niciun fel în scop de asigurare a sporturilor nautice, a producţiilor media, asigurare/suport/salvare în cadrul cursurilor acreditate Offshore Petroleum Industry Training Organization (OPITO) şi International Maritime Organization (IMO)
    Scufundare reală - acţiune de pătrundere a omului sub apă folosind un echipament omologat pentru respirat în mediul subacvatic
    Scufundare simulată - acţiune de presurizare în mediu umed sau uscat, în simulatoare sau barocamere pentru scafandri
    Scufundare unitară cu turela deschisă - procedeu de scufundare cu alimentare de la suprafaţă, în care scafandrii sunt transportaţi spre şantierul subacvatic cu ajutorul unei platforme, care la partea superioară este prevăzută cu o semisferă/un clopot, în care se formează o bulă de gaz
    Scufundare unitară cu turela închisă - procedeu de scufundare cu alimentare de la suprafaţă, în care scafandrii sunt transportaţi la adâncimea de intervenţie la presiune atmosferică, apoi sunt presurizaţi la presiunea corespunzătoare adâncimii, iar după efectuarea lucrărilor sunt readuşi sub presiune la suprafaţă şi transferaţi într-o barocameră pentru efectuarea decompresiei
    Scufundare unitară - scufundare în care scafandrul pătrunde sub apă, execută o anumită activitate şi apoi revine la suprafaţă sau la presiunea atmosferică, respectând un anumit procedeu de decompresie
    Scufundare recreaţională - scufundare care se execută în scop de agrement sau de petrecere a timpului liber
    Scufundare solo - scufundare în care un scafandru evoluează în mediul acvatic fără partener de scufundare pe o durata parţială sau totală a acesteia
    Scufundare succesivă - scufundare efectuată după o altă scufundare, într-un interval de timp mai mic decât cel specificat în tabelele de decompresie utilizate
    Scufundare tehnică - scufundare pe timpul căreia se depăşesc limitele stabilite de către organizaţiile de certificare pentru scufundările recreaţionale pentru scopuri de agrement
    Scufundare de mare adâncime - scufundare executată la adâncimi mai mari de 50 de metri
    Scufundare în saturaţie - scufundare în care scafandrii sunt presurizaţi în barocamere până la presiunea corespunzătoare nivelului de viaţă, apoi sunt transportaţi la adâncimea de lucru, de cel mult două ori în 24 de ore, până la terminarea lucrării, cu revenire la nivelul de viaţă, după care se execută decompresia după un procedeu bine stabilit
    Scufundare în saturaţie simulată - executată în scopul antrenării scafandrilor, testării de noi tehnologii de scufundare şi cercetării ştiinţifice
    Scufundare în mediu uscat - operaţiune de presurizare în barocamere a scafandrilor, a cursanţilor sau a persoanelor participante la teste de aptitudini specifice
    Scufundare în mediu umed - executată real sau în simulatoare, prin crearea presiunii corespunzătoare adâncimii de lucru prin presurizarea părţii uscate a simulatorului
    Scufundare de noapte - operaţiune prin care scafandrul intră sau iese în/din apă în intervalul de timp cuprins între apusul şi răsăritul soarelui
    Scufundarea la altitudine - scufundare care se execută în ape situate la altitudini mai mari de 700 metri faţă de nivelul mării
    Scuter subacvatic - vehicul autopropulsat care serveşte la deplasare prin remorcarea sub apă a scafandrului autonom
    Screening - examinarea de masă care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee şi tehnici de investigaţie asupra unui grup populaţional în scopul identificării de prezumţie a unei boli, anomalii sau a unui factor de risc
    Simulator de scufundare - incintă presurizată utilizată pentru simularea condiţiilor reale în vederea antrenamentului scafandrilor, compusă dintr-o zonă uscată şi una umedă
    Sistem de lestare - componentă a echipamentului de scufundare utilizată pentru micşorarea flotabilităţii scafandrului. Datorită costumului de neopren, scafandrul are o flotabilitate pozitivă care trebuie redusă prin adăugarea unor greutăţi - de regulă, confecţionate din plumb - înşirate de cele mai multe ori pe o centură
    Sistem de scufundare - instalaţie complexă montată la bordul navelor, pe platforme petroliere etc., concepută pentru efectuarea în siguranţă a scufundărilor la mare adâncime
    Snorkeling - înot la suprafaţa apei cu ajutorul unei măşti şi al unui tub de respirat numit snorkel în vederea admirării mediului subacvatic fără a se scufunda adânc în apă
    Subacvatic - aflat sub apă sau referitor la mediul de sub apă
    Subveşmânt - lenjerie de corp din lână sau bumbac utilizată pentru protecţia termică a scafandrilor care folosesc costume etanşe de scufundare
    Supapa de heliu - dispozitiv de evacuare a heliului infiltrat în ceasurile scafandrilor de mare adâncime
    Supapa nonretur - supapă care permite trecerea unui fluid printr-o conductă doar într-un sens. Se utilizează ca sistem de siguranţă în circuitele de alimentare a scafandrilor, pentru a împiedica depresurizarea costumelor în caz de rupere accidentală a furtunului
    Superintendent - termen utilizat în activitatea de scufundare la nivel mondial, echivalentul şefului de şantier
    Supervizor - termen utilizat în activitatea de scufundare la nivel mondial, echivalentul şefului de scufundare
    Suprasaturaţia - este un fenomen fizic caracteristic perioadei de decompresie, după orice tip de scufundare, în funcţie de perioada de saturaţie a ţesuturilor. Se spune despre un ţesut că este în suprasaturaţie când tensiunea gazului inert dizolvat în ţesutul respectiv este mai mare decât presiunea aceluiaşi gaz din amestecul respirator. În timpul decompresiei, ţesuturile corpului se găsesc în stare de suprasaturaţie. Presiunea parţială a gazului inert dizolvat fiind mai mare decât presiunea parţială a gazului inert inspirat, gazele încep să iasă din ţesuturi. Pentru a nu se produce bule, trebuie ca decompresia să fie făcută în aşa fel încât să nu se depăşească suprasaturaţia critică exprimată fie printr-un gradient, fie printrun raport (coeficient de saturaţie), fie prin nişte valori fixe de presiune ce nu trebuie depăşite.
    SR - standard românesc
    Tabela de decompresie - program conform căruia scafandrii execută urcarea la suprafaţă sau revenirea la presiunea atmosferică în scopul evitării accidentelor de decompresie
    Tabela terapeutică - program de efectuare a recompresiei şi decompresiei, în funcţie de tipul accidentului de scufundare şi de modul în care evoluează acesta în urma tratamentului aplicat
    Tehnica de scufundare - totalitatea cunoştinţelor teoretice şi a deprinderilor practice pe care trebuie să le posede scafandrul pentru a evolua şi executa o lucrare sub apă în condiţii de securitate
    Tender - persoană din organizarea de scufundare cu alimentare de la suprafaţă, component al echipei de suprafaţă, care are rol în asistarea scafandrului la echipare şi manipularea ombilicalului scafandrului
    Test de oxigen - probă de rezistenţă fiziologică la acţiunea toxică acută a oxigenului hiperbaric, la care sunt supuşi candidaţii la meseria de scafandru. Proba constă în inhalarea la mască a oxigenului pur, într-o barocameră, la adâncimea simulată de 18 metri timp de 30 minute. Dacă în acest timp nu se produce criza hiperoxică, individul este apt pentru meseria de scafandru. În scopul măririi condiţiilor de securitate, candidaţii sunt asistaţi de un scafandru experimentat ce poate decela apariţia semnelor premergătoare crizei, pentru a întrerupe inhalarea oxigenului; dacă criza a apărut brusc, ea nu poate fi împiedicată chiar dacă inhalarea oxigenului a încetat. Singurul lucru rămâne protejarea celui în criză pentru a nu se lovi în timpul convulsiilor de structura interioară sau de instalaţia din barocameră.
    Timp de latenţă - perioada scursă între debutul inhalării oxigenului la o presiune parţială de peste 1,7 bari şi declanşarea crizei hiperoxice. Cu cât presiunea parţială a oxigenului este mai ridicată, timpul de latenţă este mai scurt. Există totodată o rezistenţă individuală variabilă la oxigenul hiperbar, în condiţii standard de presiune. Acest fapt este deosebit de important în activităţile desfăşurate la presiune, necesitând o selecţionare atentă a viitorilor scafandri.
    Timp total de lucru al scafandrilor - perioada de timp care cuprinde durata totală a scufundării, la care se adaugă timpul necesar pentru desfăşurarea activităţilor la suprafaţă, înainte şi după scufundarea propriu-zisă, respectiv încărcarea şi verificarea buteliilor/staţiilor de stocaj amestecuri respiratorii, pregătirea şi verificarea aparatelor, instalaţiilor şi echipamentelor, controlul medical înainte de scufundare, echiparea şi dezechiparea scafandrilor, instruirea şi prelucrarea normelor de securitate şi sănătate în muncă specifice activităţii care urmează a fi desfăşurată, activităţi de întreţinere a echipamentelor şi tehnicii după terminarea activităţilor de scufundare
    Titlu de calificare - diplomele, certificatele şi alte titluri oficiale eliberate de o autoritate a unui stat membru desemnată în temeiul actelor cu putere de lege şi al actelor administrative ale respectivului stat membru şi care certifică formarea profesională
    Toxicitatea gazelor - proprietatea gazelor din amestecul respirator de a fi toxice în anumite condiţii de presiune. În funcţie de componentele de bază ale amestecurilor respiratorii folosite în scufundare, întâlnim o toxicitate a oxigenului, a azotului, a heliului, a dioxidului de carbon etc.
    Turela de scufundare - recipient rezistent la presiunea interioară şi exterioară, de formă cilindrică sau sferică, destinat să transporte scafandrii la adâncimea de lucru şi să îi readucă la suprafaţă, păstrând presiunea de la adâncimea la care au fost

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 2 la metodologie)
    TITLURI DE CLASIFICARE
    acordate în cadrul categoriei de scufundare
    A. În cadrul categoriei a III-a cu circuit deschis:

┌─────┬─────────┬──────────────────────┐
│ │ │Numărul minim de ore │
│ │Vechime │de scufundare cu │
│Titlu│în │circuit deschis la │
│ │categorie│adâncimi │
│ │ ├──────────┬───────────┤
│ │ │0-20 metri│21-30 metri│
├─────┼─────────┼──────────┼───────────┤
│III │Cel puţin│40 │10 │
│ │un an │ │ │
├─────┼─────────┼──────────┼───────────┤
│II │Cel puţin│80 │20 │
│ │doi ani │ │ │
├─────┼─────────┼──────────┼───────────┤
│I │Cel puţin│120 │30 │
│ │trei ani │ │ │
└─────┴─────────┴──────────┴───────────┘


    B. În cadrul categoriei a III-a cu circuit închis/semiînchis:

┌─────┬─────────┬───────────────────────┐
│ │Vechime │Numărul minim de ore de│
│Titlu│în │scufundare cu circuit │
│ │categorie│închis/semiînchis │
├─────┼─────────┼───────────────────────┤
│III │Cel puţin│20 │
│ │un an │ │
├─────┼─────────┼───────────────────────┤
│II │Cel puţin│40 │
│ │doi ani │ │
├─────┼─────────┼───────────────────────┤
│I │Cel puţin│60 │
│ │trei ani │ │
└─────┴─────────┴───────────────────────┘


    C. În cadrul categoriei a II-a:

┌─────┬─────────┬───────────────────────┐
│ │ │Numărul minim de ore de│
│ │Vechime │scufundare la adâncimi │
│Titlu│în ├───────────┬───────────┤
│ │categorie│Peste 20 │Peste 30 │
│ │ │metri │metri │
├─────┼─────────┼───────────┼───────────┤
│III │Cel puţin│20 │10 │
│ │un an │ │ │
├─────┼─────────┼───────────┼───────────┤
│II │Cel puţin│40 │20 │
│ │doi ani │ │ │
├─────┼─────────┼───────────┼───────────┤
│I │Cel puţin│60 │30 │
│ │trei ani │ │ │
└─────┴─────────┴───────────┴───────────┘


    D. În cadrul categoriei I:

┌─────┬─────────┬──────────────────────┐
│ │ │Numărul minim de ore │
│ │Vechime │de scufundare la │
│Titlu│în │adâncimi │
│ │categorie├─────────┬────────────┤
│ │ │31-50 │Peste 50 │
│ │ │metri │metri │
├─────┼─────────┼─────────┼────────────┤
│III │Cel puţin│20 │10 │
│ │un an │ │ │
├─────┼─────────┼─────────┼────────────┤
│II │Cel puţin│40 │20 │
│ │doi ani │ │ │
├─────┼─────────┼─────────┼────────────┤
│I │Cel puţin│60 │30 │
│ │trei ani │ │ │
└─────┴─────────┴─────────┴────────────┘



    ANEXA 3

    (Anexa nr. 6 la metodologie)
    - Model -
    Aprob.
    Comandant/Şef/Administrator/Director,
    ...........................


    PLANUL DE SCUFUNDARE
    Data:
    Scopul şi obiectivul scufundării:
    Tipul de echipament folosit:
    Tipul de aparat de respirat folosit:
    Amestecul respirator utilizat:
    Lucrări subacvatice planificate:
    Locul/Raionul:
    Adâncimea maximă a apei:
    Adâncimea de lucru:
    Tabele de decompresie utilizate:
    Locul dispunerii barocamerei:
    Amestec terapeutic utilizat:
    Tabele de tratament utilizate:
    Modul de realizare a transportului la barocameră:
    Primul ajutor se execută pe 3 niveluri principale:
    Nivelul 1 - autoajutorul:
    Nivelul 2 - prim ajutorul va fi acordat de personalul nominalizat pentru asigurarea medicală a activităţii.
    Nivelul 3 - transportul de urgenţă la barocameră sau la o unitate spitalicească se va executa cu mijlocul de transport al unităţii/autosanitara unităţii/ambulanţa Serviciului de Urgenţă 112.

    Limitări: În caz de accidentare pe linie medicală va acţiona numai personalul atestat şi specializat.
    Algoritmul activităţii:

┌────┬────┬──────────────┬──────────┬──────────┐
│Nr. │Timp│Activitatea │Cine │Observaţii│
│crt.│ │ │conduce │ │
├────┼────┼──────────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │Moment │ │ │
│ │ │organizatoric:│ │ │
│ │ │- anunţarea │ │ │
│ │ │tipului │ │ │
│ │ │activităţii; │ │ │
│ │ │- anunţarea │ │ │
│ │ │organizării de│ │ │
│ │ │scufundare; │ │ │
│1. │ │- instruire │Şef de │ │
│ │ │SSM specifică │scufundare│ │
│ │ │tipului de │ │ │
│ │ │activitate │ │ │
│ │ │desfăşurată; │ │ │
│ │ │-verificarea │ │ │
│ │ │asigurării │ │ │
│ │ │materiale; │ │ │
│ │ │-vizita │ │ │
│ │ │medicală. │ │ │
├────┼────┼──────────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │Se prezintă │ │ │
│ │ │detaliat │ │ │
│ │ │activitatea │ │ │
│ │ │subacvatică │ │ │
│ │ │care urmează │ │ │
│ │ │să fie │ │ │
│ │ │executată şi │ │ │
│2. │ │evaluarea │ │ │
│ │ │riscurilor, cu│ │ │
│ │ │accent pe │ │ │
│ │ │modul de │ │ │
│ │ │diminuare/ │Şef de │ │
│ │ │anulare a │scufundare│ │
│ │ │pericolelor │ │ │
│ │ │identificate. │ │ │
├────┼────┼──────────────┤ ├──────────┤
│3. │ │Desfăşurarea │ │ │
│ │ │activităţii │ │ │
├────┼────┼──────────────┤ ├──────────┤
│4. │ │Verificarea │ │ │
│ │ │materialelor │ │ │
├────┼────┼──────────────┤ ├──────────┤
│5. │ │Bilanţul │ │ │
│ │ │activităţii │ │ │
└────┴────┴──────────────┴──────────┴──────────┘


    Evaluarea riscurilor: documentul care cuprinde evaluarea riscurilor.
    Estimarea duratei scufundării şi planificarea decompresiei:

┌──────┬─────┬──────────┬────────┬───────────┬───────────┬──────────┐
│ │ │ │Durată │Paliere de │ │ │
│ │Ad. │Durată │ridicare│decompresie│Timp total │Timp total│
│Echipa│lucru│scufundare│primul ├──┬──┬─┬─┬─┤pentru │scufundare│
│ │ │ │palier │15│12│9│6│3│decompresie│ │
│ │ │ │ │m │m │m│m│m│ │ │
├──────┼─────┼──────────┼────────┼──┼──┼─┼─┼─┼───────────┼──────────┤
│1. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────┼──────────┼────────┼──┼──┼─┼─┼─┼───────────┼──────────┤
│2. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────┼──────────┼────────┼──┼──┼─┼─┼─┼───────────┼──────────┤
│3. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────┼──────────┼────────┼──┼──┼─┼─┼─┼───────────┼──────────┤
│4. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────┼──────────┼────────┼──┼──┼─┼─┼─┼───────────┼──────────┤
│5. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────┼──────────┼────────┼──┼──┼─┼─┼─┼───────────┼──────────┤
│6. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────┴─────┴──────────┴────────┴──┴──┴─┴─┴─┴───────────┴──────────┘


    Organizarea scufundării conform Registrului de evidenţă a scufundărilor nr. ...., fila ........
    Întocmit:
    .................

    ANEXA 4

    (Anexa nr. 10 la metodologie)
    ACTIVITĂŢI MINIME
    pentru menţinerea deprinderilor şi abilităţilor la un nivel profesional ridicat
    1. Şef de scufundare scafandru autonom:

┌───────────────────────────┬──────────┐
│ │Nr. de │
│Denumirea activităţii │activităţi│
│ │/12 luni │
├───────────────────────────┼──────────┤
│Planificarea şi conducerea │ │
│activităţilor de control │1 │
│operă vie │ │
├───────────────────────────┼──────────┤
│Planificarea şi conducerea │ │
│activităţilor de lucrări │1 │
│subacvatice simple la │ │
│corpul navei │ │
├───────────────────────────┼──────────┤
│Planificarea şi conducerea │ │
│activităţilor de căutare pe│1 │
│fundul mării │ │
├───────────────────────────┼──────────┤
│Planificarea şi conducerea │ │
│activităţilor de operare în│1 │
│situaţii de urgenţă │ │
└───────────────────────────┴──────────┘


    2. Şef de scufundare scafandri cu alimentare de la suprafaţă

┌───────────────────────────┬──────────┐
│ │Nr. de │
│Denumirea activităţii │activităţi│
│ │/12 luni │
├───────────────────────────┼──────────┤
│Conduce activitatea de │2 │
│inspecţie şi raportare. │ │
├───────────────────────────┼──────────┤
│Conduce activitatea de │ │
│căutare în raioane mici şi │2 │
│mari. │ │
├───────────────────────────┼──────────┤
│Conduce activitatea de │ │
│ridicare de obiecte mari şi│1 │
│mici. │ │
├───────────────────────────┼──────────┤
│Conduce activitatea de │ │
│tăiere şi sudură │1 │
│subacvatică. │ │
├───────────────────────────┼──────────┤
│Conduce activitatea cu │ │
│scule pneumatice şi │1 │
│hidraulice subacvatice. │ │
└───────────────────────────┴──────────┘


    3. Şef de scufundare în cadrul scufundărilor la mare adâncime/în saturaţie
    Pentru a-şi menţine deprinderile şi abilităţile la un nivel profesional ridicat, şeful de scufundare trebuie să fi condus, în ultimele 24 de luni, activităţi de scufundare în saturaţie reală sau simulată.

    ANEXA 5

    (Anexa nr. 13 la metodologie)
    VALORI ADMISE PENTRU AERUL RESPIRABIL
    (conform SR-EN 12021:2014)

┌────────────────────┬────────┬────────┐
│ │Unitatea│Valorile│
│Denumirea │de │admise │
│ │măsură │ │
├────────────────────┼────────┼────────┤
│Miros │- │Fără │
│ │ │mirosuri│
├────────────────────┼────────┼────────┤
│Apă │mg.m^-3 │35 │
├────────────────────┼────────┼────────┤
│Monoxid de carbon │ppm (v) │5 │
├────────────────────┼────────┼────────┤
│Dioxid de carbon │ppm (v) │500 │
├────────────────────┼────────┼────────┤
│Ulei │mg.m^-3 │0,5 │
├────────────────────┼────────┼────────┤
│Total substanţe │ │ │
│volatile (gaz metan │ppm (v) │30 │
│sau echivalent) │ │ │
├────────────────────┼────────┼────────┤
│Clorofluorocarburi │ │ │
│şi hidrocarburi │ppm (v) │2,0 │
│halogenate │ │ │
├────────────────────┼────────┼────────┤
│Oxigen │% │21 ± 1,0│
├────────────────────┼────────┼────────┤
│Azot │% │restul │
└────────────────────┴────────┴────────┘


    ANEXA 6

    (Anexa nr. 19 la metodologie)
    REGISTRU MEDICAL
    Pe prima filă a registrului trebuie scrise următoarele:
    Declar că:
    - m-am odihnit suficient în ultimele 24 de ore;
    – nu am probleme de sănătate nou-apărute şi neraportate în ultimele 24 de ore;
    – nu am consumat: alcool în ultimele 24 de ore, cafea în ultimele 2 ore, tutun în ultimele 30 de minute.

    Voi urma recomandările după scufundare:
    - hidratare cu apă plată/soluţii izotone (pentru a urina 2 litri în următoarele 3-4 ore după scufundare);
    – nu voi face efort fizic intens;
    – nu voi face duş/baie cu apă excesiv de caldă;
    – nu voi consuma băuturi excesiv de calde sau cafea/ceai/băuturi energizante/alte stimulente cu conţinut de cofeină.

    Dacă constat că apar la mine sau la colegul meu unul sau mai multe dintre următoarele simptome, le voi raporta în cel mai scurt timp posibil:
    - oboseală/slăbiciune fizică brusc apărută;
    – dureri articulare;
    – senzaţii de mâncărime/înţepătură/furnicături/amorţeală;
    – paralizie;
    – tulburări respiratorii/tuse;
    – tulburări de vedere/auz/vorbire;
    – senzaţii de ameţeală/greaţă;
    – confuzie mentală;
    – pierderea stării de conştienţă.

    Scafandrul, prin semnătura din tabel, declară şi ia cunoştinţă de prevederile de mai sus.

┌────┬───────┬────┬────┬────┬───┬────────────┬─────────┬────────────┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │Semnătura │
│ │ │ │ │ │ │ │ │scafandrului│
│ │ │ │ │ │ │Recomandare │ │prin care │
│ │Grad, │ │ │ │ │de │Semnătura│declară şi │
│Nr. │nume, │Data│T.A.│AV/ │TºC│aptitudine │şi parafa│ia │
│crt.│prenume│ │ │min.│ │de │medicului│cunoştinţă │
│ │ │ │ │ │ │scufundare │ │de │
│ │ │ │ │ │ │ │ │prevederile │
│ │ │ │ │ │ │ │ │de la fila │
│ │ │ │ │ │ │ │ │......... │
├────┼───────┼────┼────┼────┼───┼────────────┼─────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │F/ │Recomandat/ │ │ │
│ │ │ │ │ │AF │Nerecomandat│ │ │
├────┼───────┼────┼────┼────┼───┼────────────┼─────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │F/ │Recomandat/ │ │ │
│ │ │ │ │ │AF │Nerecomandat│ │ │
├────┼───────┼────┼────┼────┼───┼────────────┼─────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │F/ │Recomandat/ │ │ │
│ │ │ │ │ │AF │Nerecomandat│ │ │
├────┼───────┼────┼────┼────┼───┼────────────┼─────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │F/ │Recomandat/ │ │ │
│ │ │ │ │ │AF │Nerecomandat│ │ │
├────┼───────┼────┼────┼────┼───┼────────────┼─────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │F/ │Recomandat/ │ │ │
│ │ │ │ │ │AF │Nerecomandat│ │ │
├────┼───────┼────┼────┼────┼───┼────────────┼─────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │F/ │Recomandat/ │ │ │
│ │ │ │ │ │AF │Nerecomandat│ │ │
├────┼───────┼────┼────┼────┼───┼────────────┼─────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │F/ │Recomandat/ │ │ │
│ │ │ │ │ │AF │Nerecomandat│ │ │
├────┼───────┼────┼────┼────┼───┼────────────┼─────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │F/ │Recomandat/ │ │ │
│ │ │ │ │ │AF │Nerecomandat│ │ │
├────┼───────┼────┼────┼────┼───┼────────────┼─────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │F/ │Recomandat/ │ │ │
│ │ │ │ │ │AF │Nerecomandat│ │ │
└────┴───────┴────┴────┴────┴───┴────────────┴─────────┴────────────┘



    ANEXA 7

    (Anexa nr. 26^1 la metodologie)
    COD DE CONDUITĂ AL INSTRUCTORILOR SCUBA

    Codul de practică al instructorului
    În calitate de profesionist în scufundări, aveţi o obligaţie foarte importantă faţă de studenţii dumneavoastră, clienţii şi toţi cei care vin la dumneavoastră pentru a fi învăţaţi sau conduşi sub apă, sunteţi responsabil pentru siguranţa lor.
    În calitate de profesionist în scufundări, ar trebui să fiţi de acord cu următoarele:
    a) puneţi siguranţa clienţilor şi studenţilor care fac scufundări ca primă prioritate şi responsabilitate; procedând astfel, respectaţi cerinţele şi intenţia standardelor şi procedurilor organizaţiei dumneavoastră de scufundări, aplicând în acelaşi timp cea mai bună judecată în timpul cursurilor şi programelor pe care le desfăşuraţi;
    b) deşi scufundările sunt o activitate rezonabil de sigură atunci când sunt respectate regulile de siguranţă, riscul/consecinţa scufundărilor poate duce la răni foarte grave; fiţi atent la siguranţă;
    c) efectuaţi o autoevaluare a pregătirii personale înainte de a preda sau de a conduce pe alţii în scufundări; aceasta include evaluarea sănătăţii dumneavoastră fizice şi a aptitudinii pentru scufundări, precum şi a capacităţii dumneavoastră de a supraveghea şi de a răspunde la urgenţele de scafandru în acea zi şi în acea locaţie;
    d) evaluaţi condiţiile şi mediul de scufundare şi determinaţi dacă sunteţi pregătit şi suficient de familiarizat cu acestea pentru a preda sau conduce scufundări acolo;
    e) evaluaţi-vă pregătirea cunoştinţelor, pregătirea de a preda sau de a conduce scufundări; asiguraţi-vă că sunteţi familiarizat cu standardele, cele mai recente actualizări şi instrumentele de predare pentru programul pe care îl aveţi de predat; asiguraţi-vă că sunteţi conştient de pregătirea şi abilităţile cursanţilor scafandri;
    f) repetarea este importantă pentru reţinerea abilităţilor pe termen lung; ajutaţi-i pe cursanţii scafandri şi supravegheaţi-i ghidându-i prin acest proces de învăţare;
    g) fiecare persoană are o stare individuală de spirit şi un nivel de confort care pot fi foarte diferite de ale instructorului şi pot varia foarte mult între scafandrii dintr-un grup; fiţi dispus să anulaţi o scufundare pentru grup sau un individ dacă starea de spirit a acestora nu este adecvată scufundărilor;
    h) fii atent la semnele de stres şi anxietate ale scafandrilor şi acţionaţi rapid şi corespunzător atunci când le observaţi;
    i) folosiţi măsuri eficiente de control de grup în apă, în special atunci când supravegheaţi începători şi copii; efectuaţi numărătoarea frecventă a grupului;
    j) conduceţi activităţile legate de scufundări într-o manieră profesionistă;
    k) respectaţi practicile de scufundare în siguranţă în timp ce predaţi şi supravegheaţi;
    l) nu dispreţuiţi ceilalţi profesionişti sau celelalte organizaţii din industria scufundărilor;
    m) respectaţi orice restricţii care sunt afişate pe cardurile de certificare ale scafandrilor;
    n) urmaţi un cod strict de conduită;
    o) urmaţi un cod de practică profesională faţă de mediu în toate activităţile de scufundări.


    Codul de practică al instructorului în cazul cursurilor cu copii
    a) aveţi grijă de sănătatea, siguranţa şi bunăstarea copilului;
    b) asiguraţi o supraveghere adecvată în timpul tuturor activităţilor de instruire;
    c) ori de câte ori este posibil, întâlniţi părinţii sau tutorii copilului şi împărtăşiţi scopurile şi obiectivele programului;
    d) depuneţi eforturi pentru a menţine părinţii sau tutorii implicaţi şi informaţi;
    e) trataţi copiii, părinţii sau tutorii cu respect, indiferent de vârstă, rasă, sex şi apartenenţă religioasă;
    f) respectaţi angajamentele luate faţă de copii;
    g) discutaţi problemele disciplinare cu părinţii sau tutorii;
    h) nu vă angajaţi în contact neadecvat cu copiii;
    i) respectaţi drepturile copilului la intimitate şi interveniţi numai atunci când sănătatea şi siguranţa o cer;
    j) ori de câte ori este posibil, asiguraţi-vă că doi adulţi sunt cu copiii.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016