Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. M.154 din 18 iulie 2024  pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M.102/2012 privind sistemul de distincţii militare din Ministerul Apărării Naţionale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. M.154 din 18 iulie 2024 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M.102/2012 privind sistemul de distincţii militare din Ministerul Apărării Naţionale

EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 725 din 24 iulie 2024
    Pentru aplicarea prevederilor art. 56 din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 40 alin. (1) din Legea nr. 346/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul apărării naţionale emite prezentul ordin.
    ART. I
    Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.102/2012 privind sistemul de distincţii militare din Ministerul Apărării Naţionale, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 317 din 13 aprilie 2023, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 3, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Emblemele de merit sunt cu clasă şi fără clasă. Emblemele de merit cu clasă cuprind 3 clase, astfel:
    a) clasa I;
    b) clasa a II-a;
    c) clasa a III-a.
(4) Emblemele de merit cu clasă sunt următoarele:
    a) Emblema de Merit În Serviciul Armatei României;
    b) Emblema de Merit În Slujba Păcii;
    c) Emblema de Merit Acţiuni Umanitare;
    d) Emblema de Merit Ştiinţa Militară;
    e) Emblema de Merit Rezerva Armatei României;
    f) Emblema de Merit Partener pentru Apărare;
    g) Emblema de Merit Eroul de Acasă."

    2. La articolul 3, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Emblemele de merit fără clasă sunt următoarele:
    a) Emblema de Merit a Forţelor Terestre - Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă;
    b) Emblema de Merit a Forţelor Terestre - Sfânta Mare Muceniţă Varvara."

    3. La articolul 15 alineatul (2), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) personalului militar, personalului civil şi/sau structurilor din Ministerul Apărării Naţionale, militarilor în rezervă şi în retragere, veteranilor de război, precum şi persoanelor fizice/ juridice şi instituţiilor române din afara Ministerului Apărării Naţionale;"

    4. La articolul 16 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) personalului militar, personalului civil şi/sau structurilor din Ministerul Apărării Naţionale, militarilor în rezervă şi în retragere, veteranilor de război, precum şi persoanelor fizice/juridice şi instituţiilor române din afara Ministerului Apărării Naţionale;"

    5. La articolul 35, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Emblemele de merit cu clasă sunt confecţionate din tombac auriu, argintiu sau de culoarea bronzului, corespunzător claselor I, a II-a şi a III-a."

    6. La articolul 35, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
    "(4) Emblemele de merit fără clasă sunt confecţionate din tombac auriu."

    7. După articolul 42 se introduc două noi articole, articolele 42^1 şi 42^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 42^1
    (1) Emblema de Merit a Forţelor Terestre - Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă are reprezentat ca element central scutul de pe însemnul heraldic al Statului Major al Forţelor Terestre, înalt de 35 de mm, înconjurat de o cunună de lauri închisă, lată de 10 mm, pe care este dispusă, central, în deschiderea cununii de lauri, o cruce. Pe scut este reprezentat Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, patronul spiritual al Forţelor Terestre, ucigând balaurul, simbolizând, metaforic, actul de naştere al poporului român, prin victoria crucii asupra răului. Deasupra cununii de lauri este dispusă central plăcuţa superioară, cu dimensiunile 20 mm x 10 mm, pe care este înscris, în relief, cu majuscule, cuvântul «MERIT». De plăcuţă este ataşat dispozitivul de prindere compus din două inele.
    (2) Pe revers sunt reprezentate cununa de lauri, crucea şi profilul scutului. Cuvântul «MERIT» este scris şi pe reversul plăcuţei superioare, în relief, cu acelaşi tip de caractere. Pe reversul scutului este scris, pe cinci rânduri, cu majuscule, în relief, cu litere înalte de 3 mm, «SFANTUL MARE MUCENIC GHEORGHE, PURTATORUL DE BIRUINTA».
    (3) Panglica, lată de 35 mm şi cu înălţimea aparentă de 50 mm, este din rips moarat de culoare roşu-bordo cu 2 benzi de 8 mm în mijloc, de culoare verde, dispuse central, având spaţiu de 5 mm între benzi. Pe partea din spate, panglica are un sistem de prindere.
    ART. 42^2
    (1) Emblema de Merit a Forţelor Terestre - Sfânta Mare Muceniţă Varvara are reprezentat ca element central scutul de pe însemnul heraldic al Statului Major al Forţelor Terestre, înalt de 35 de mm, înconjurat de o cunună de lauri închisă, lată de 10 mm, pe care este dispusă, central, în deschiderea cununii de lauri, o cruce. Pe scut este reprezentată Sfânta Mare Muceniţă Varvara, patronul spiritual al artileriştilor, care sunt protejaţi de harul divin al Sfintei. Deasupra cununii de lauri este dispusă central plăcuţa superioară, cu dimensiunile 20 mm x 10 mm, pe care este înscris, în relief, cu majuscule, cuvântul «MERIT». De plăcuţă este ataşat dispozitivul de prindere compus din două inele.
    (2) Pe revers sunt reprezentate cununa de lauri, crucea şi profilul scutului. Cuvântul «MERIT» este scris şi pe reversul plăcuţei superioare, în relief, cu acelaşi tip de caractere. Pe reversul scutului este scris, pe trei rânduri, cu majuscule, în relief, cu litere înalte de 3 mm, «SFANTA MARE MUCENITA VARVARA».
    (3) Panglica, lată de 35 mm şi cu înălţimea aparentă de 50 mm, este din rips moarat de culoare roşu-bordo cu 2 benzi de 8 mm în mijloc, de culoare neagră, dispuse central, având spaţiu de 5 mm între benzi. Pe partea din spate, panglica are un sistem de prindere."

    8. Articolul 44 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 44
    Modelele grafice ale emblemelor de merit, ale panglicilor şi ale insignelor-simbol corespunzătoare sunt prezentate în anexele nr. 29-35^2."

    9. La articolul 45 alineatul (1), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
    "e) de către şefii statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei sau comandanţii comandamentelor forţelor de sprijin ori ai altor forţe din compunerea structurii de forţe - emblemele de merit fără clasă, din proprie consideraţie sau la propunerea comandanţilor/şefilor structurilor subordonate."

    10. La articolul 46, partea introductivă a alineatului (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 46
    (1) Emblema de Merit În Serviciul Armatei României se conferă personalului militar şi civil, precum şi militarilor în rezervă şi în retragere care au obţinut rezultate deosebite în activitatea desfăşurată în arma şi specialitatea militară de care aparţin, astfel:"

    11. La articolul 46, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Emblema de Merit În Slujba Păcii se conferă personalului militar şi civil, precum şi militarilor în rezervă şi în retragere, pentru merite deosebite în teatrele de operaţii externe, în posturi din comandamentele NATO, ONU, UE şi din reprezentanţele militare ale României. Clasa emblemei de merit este apreciată în funcţie de importanţa activităţii desfăşurate.
(3) Emblema de Merit Acţiuni Umanitare se conferă personalului militar şi civil, precum şi militarilor în rezervă şi în retragere, pentru merite deosebite pe timpul participării la intervenţii în situaţii de urgenţă în ţară sau în străinătate. Clasa emblemei de merit este apreciată în funcţie de importanţa activităţii desfăşurate."

    12. La articolul 46, partea introductivă a alineatului (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Emblema de Merit Rezerva Armatei României se conferă militarilor în rezervă şi în retragere şi rezerviştilor voluntari, la propunerea centrelor militare care deţin evidenţa acestora şi a statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei şi comandamentelor de armă, în ale căror unităţi se derulează contracte conform legii privind statutul rezerviştilor voluntari, şi a preşedinţilor structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă/retragere sau veteranilor de război, transmisă de către Direcţia calitatea vieţii personalului în ordinea claselor, astfel:"

    13. La articolul 46, după alineatul (7) se introduc două noi alineate, alineatele (8) şi (9), cu următorul cuprins:
    "(8) Emblema de Merit a Forţelor Terestre - Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă se conferă personalului militar şi civil, român şi străin, în semn de apreciere pentru devotamentul şi serviciile deosebite aduse Forţelor Terestre Române, pentru contribuţia esenţială adusă la modernizarea armelor şi specialităţilor categoriei de forţe, desfăşurarea programelor de înzestrare, dezvoltarea şi automatizarea tehnicilor, tacticilor şi procedeelor specifice armelor şi specialităţilor categoriei de forţe, precum şi la cooperarea în dezvoltarea conceptului de instruire şi operaţii la nivel întrunit.
(9) Emblema de Merit a Forţelor Terestre - Sfânta Mare Muceniţă Varvara se conferă personalului militar şi civil, român şi străin, în semn de apreciere pentru contribuţia esenţială adusă la modernizarea armei artilerie şi rachete, desfăşurarea programelor de înzestrare, dezvoltarea şi automatizarea tehnicilor, tacticilor şi procedeelor de targeting şi angajare a ţintelor, precum şi la cooperarea în dezvoltarea conceptului de executare a focului la nivel întrunit."

    14. După anexa nr. 35 se introduc două noi anexe, anexele nr. 35^1 şi 35^2, având cuprinsul prevăzut în anexele nr. 1 şi 2*) la prezentul ordin.
    *) Anexele nr. 1 şi 2 sunt reproduse în facsimil.



    ART. II
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    p. Ministrul apărării naţionale,
                    Eduard Bachide,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 18 iulie 2024.
    Nr. M.154.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 35^1 la Ordinul nr. M.102/2012)
    EMBLEMA DE MERIT A FORŢELOR TERESTRE -
    SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE, PURTĂTORUL DE BIRUINŢĂ
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 35^2 la Ordinul nr. M.102/2012)
    EMBLEMA DE MERIT A FORŢELOR TERESTRE -
    SFÂNTA MARE MUCENIŢĂ VARVARA
 (a se vedea imaginea asociată)

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016