Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. M.116 din 21 iulie 2022 pentru modificarea şi completarea Instrucţiunilor privind implementarea şi administrarea în România a proiectelor finanţate prin Programul NATO de Investiţii în Securitate, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.36/2021
EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 761 din 29 iulie 2022
Pentru aplicarea dispoziţiilor art. 11 din Legea nr. 294/2007 privind derularea în România a proiectelor finanţate prin Programul NATO de Investiţii în Securitate, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 40 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul apărării naţionale emite prezentul ordin.
ART. I
Instrucţiunile privind implementarea şi administrarea în România a proiectelor finanţate prin Programul NATO de Investiţii în Securitate, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.36/2021, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 194 din 26 februarie 2021, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 24, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
"(3) Valoarea în euro a fondurilor neeligibile pentru finanţare din fonduri financiare NSIP, rezultate din raportul recepţiei operaţionale NATO, se asigură de către structurile PM, din cofinanţare la NSIP, prin virarea sumei în lei în contul NSIP al DGFC, în dobândă, pentru redistribuire la proiectele aflate în derulare, prin grija DLog. Valoarea în lei pentru fondurile în euro declarate neeligibile se calculează la cursul NATO din trimestrul în care se efectuează virarea în contul NSIP al DGFC."
2. La articolul 26, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
"(3) Valoarea în euro a fondurilor neeligibile pentru finanţare din fonduri financiare NSIP, rezultate din raportul de audit, se asigură de către structurile PM, din cofinanţare la NSIP, prin virarea sumei în lei în contul NSIP al DGFC, în dobândă, pentru redistribuire la proiectele aflate în derulare, prin grija DLog. Valoarea în lei pentru fondurile în euro declarate neeligibile se calculează la cursul NATO din trimestrul în care se efectuează virarea în contul NSIP al DGFC.
(4) Contravaloarea în lei a fondurilor neeligibile pentru finanţare din fonduri financiare NSIP, rezultată din diferenţa dintre valoarea în lei a fondurilor cheltuite pentru proiectul auditat şi valoarea în lei a fondurilor financiare NSIP primite pentru proiectul respectiv, se asigură de către structurile PM, din cofinanţare la NSIP, prin virarea acestora în contul NSIP al DGFC, în dobândă, pentru redistribuire la proiectele aflate în derulare, prin grija DLog."
3. La articolul 33, după alineatul (11) se introduc două noi alineate, alineatele (12) şi (13), cu următorul cuprins:
"(12) Pentru contractele cu plata facturilor în valută, structurile PM sunt responsabile de planificarea şi asigurarea fondurilor în lei pentru completarea sumei necesare achiziţiei valutei, rezultată din diferenţa dintre valoarea eligibilă specificată în documentul notificat la alin. (11) şi suma necesară achiziţiei, cu încadrarea acesteia la prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 294/2007, cu modificările şi completările ulterioare.
(13) În urma proceselor de recepţie operaţională şi audit NATO, fondurile suplimentare aprobate de NATO pentru compensarea diferenţelor de curs valutar NATO euro-leu se gestionează astfel:
a) prin grija directorilor PM pentru cele utilizate din cofinanţare la NSIP conform prevederilor art. 8 din Legea nr. 294/2007, cu modificările şi completările ulterioare;
b) prin grija DLog pentru cele utilizate din fonduri financiare NSIP de la alte proiecte sau din dobândă."
4. La articolul 38, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
"(3) AC sunt responsabile ca la semnarea contractelor să fie menţionat că decontarea în lei a bunurilor/serviciilor/execuţiei de lucrări livrate se face la cursul NATO de schimb valutar euroleu din trimestrul în care acestea au fost planificate în graficul fizic şi valoric existent la contract. La modificarea cursului NATO de schimb valutar euro-leu, valoarea în lei a contractului se modifică prin act adiţional doar pentru livrarea bunurilor/serviciilor/execuţiei de lucrări care nu sunt întârziate conform graficului fizic şi valoric existent la contract.
(4) Structurile PM sunt responsabile pentru planificarea şi asigurarea fondurilor din bugetul propriu pentru toate situaţiile în care NATO declară că nu sunt eligibile pentru finanţare din fonduri financiare NSIP."
5. La articolul 39, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Raportul pentru finanţarea proiectelor NSIP în anul curent cuprinde următoarele date:
a) structura PM;
b) locaţia, codul şi denumirea proiectului NSIP, AC;
c) valoarea autorizată a proiectului NSIP, în euro, pe tip de finanţare - fonduri financiare NSIP şi cofinanţare;
d) existent în contul NSIP al DGFC, în lei, pe proiecte NSIP şi dobânda totală;
e) valoarea totală a contractelor în euro;
f) valoarea cumulată a cheltuielilor efectuate până la 31 decembrie în anul anterior, în euro;
g) valoarea planificată pentru cheltuielile din anul curent, în euro şi lei, unde valoarea în lei este exprimată la cursul stabilit la nivelul NATO din trimestrul I al anului curent;
h) valoarea cumulată planificată pentru toată perioada rămasă, până la finalizarea proiectului NSIP, exprimată în euro;
i) stadiul implementării şi termenul de finalizare operaţională ale proiectelor NSIP."
6. La articolul 46, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 46
(1) În termen de 15 zile calendaristice de la finalizarea trimestrului, DGFC, structurile PM şi AC transmit la DLog, în format letric şi electronic - fişier Excel, situaţia trimestrială a sumelor colectate şi repartizate în/din conturile NSIP pe care le gestionează."
7. Articolul 54 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 54
În toate situaţiile în care este posibil, facilităţile realizate prin NSIP se identifică prin afişarea logoului prevăzut în anexa nr. 2^1, la intrarea în obiective."
8. Articolul 57 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 57
DLog transmite la Direcţia planificare integrată a apărării, anual, în termen de 3 zile de la primirea «Scrisorii-cadru privind contextul macroeconomic, metodologia de elaborare a proiectelor de buget pe anul viitor şi a estimărilor pentru următorii trei ani, precum şi limitele de cheltuieli stabilite pe ordonatorii principali de credite», în format letric şi electronic - fişier Excel, situaţia privind resursele financiare necesare implementării proiectelor NSIP, detaliată pe o perioadă de 10 ani, pentru întocmirea Directivei de planificare a apărării şi chestionarelor NATO, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3."
9. După anexa nr. 2 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 2^1, care va avea cuprinsul prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
ART. II
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul apărării naţionale,
Vasile Dîncu
Bucureşti, 21 iulie 2022.
Nr. M.116.
ANEXA 1
(Anexa nr. 2^1 la instrucţiuni)
LOGO
pentru identificarea facilităţilor realizate prin NSIP
(a se vedea imaginea asociată)
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: