Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 981 din 16 aprilie 2020 pentru completarea art. 24 din Metodologia privind organizarea şi funcţionarea SUMAL, obligaţiile utilizatorilor SUMAL, precum şi structura şi modalitatea de transmitere a informaţiilor standardizate, aprobată prin Ordinul ministrului delegat pentru ape, păduri şi silvicultură nr. 837/2014
EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 327 din 22 aprilie 2020
Având în vedere Referatul de aprobare nr. 164.089/ID din 14.04.2020 al Direcţiei politici şi strategii în silvicultură,
în temeiul prevederilor art. 3 alin. (11) din Hotărârea Guvernului nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 57 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 13 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 43/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor,
ministrul mediului, apelor şi pădurilor emite următorul ordin:
ART. I
Articolul 24 din Metodologia privind organizarea şi funcţionarea SUMAL, obligaţiile utilizatorilor SUMAL, precum şi structura şi modalitatea de transmitere a informaţiilor standardizate, aprobată prin Ordinul ministrului delegat pentru ape, păduri şi silvicultură nr. 837/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 761 din 21 octombrie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează:
1. După alineatul (3) se introduc cinci noi alienate, alineatele (4)-(8), cu următorul cuprins:
"(4) Profesionistul poate înregistra platforma primară ca gestiune temporară în SUMAL Agent, pentru actele de punere în valoare reprimite cu stoc după data de 1 ianuarie 2020, al căror volum de lemn nu a fost transportat în termen de 60 de zile de la data reprimirii parchetelor, cu obligaţia întocmirii situaţiilor gestionare prevăzute la art. 22 lit. a), e)-g), cu determinarea coordonatelor geografice ale platformei primare ca gestiune temporară, pe care le comunică atât structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură din raza de competenţă în care este localizat sediul social al profesionistului, cât şi structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură în raza căruia este localizată gestiunea temporară respectivă.
(5) Profesionistul prevăzut la alin. (4) este obligat ca, pentru platforma primară pentru care s-a instituit gestiunea temporară, să deţină şi să completeze corespunzător registrul de intrări-ieşiri material lemnos, pentru tot volumul din actul de punere în valoare reprimit cu stoc, care nu a fost transportat în perioada de 60 de zile de la data reprimirii parchetului.
(6) Durata pentru care funcţionează platforma primară ca gestiune temporară va fi stabilită în funcţie de volumul de masă lemnoasă depozitat şi va fi de maximum 90 de zile, cu posibilitatea prelungirii succesive, în baza aprobării structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, cu aceeaşi perioadă maximă, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.
(7) Pentru materialele lemnoase prevăzute la alin. (4) se emite/emit aviz/avize primar/primare de însoţire a materialelor lemnoase, cu bararea rubricii 14, având ca destinatar platforma primară ca gestiune temporară, pentru care trebuie obţinut obligatoriu codul unic online, generat de SUMAL, anterior transportului din platforma primară ca gestiune temporară.
(8) Pentru materialele lemnoase prevăzute la alin. (7) transportul se face în baza avizelor de însoţire secundare a materialelor lemnoase, iar, în situaţia în care platforma primară ca gestiune temporară este situată într-o zonă fără accesibilitate GSM, este obligatorie înscrierea în avizul de însoţire a codului offline de către emitentul avizului, care semnează de înscriere alături de conducătorul mijlocului de transport. După începerea transportului sunt aplicabile prevederile art. 3 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, cu modificările şi completările ulterioare."
ART. II
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
Mircea Fechet,
secretar de stat
Bucureşti, 16 aprilie 2020.
Nr. 981.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: