┌──────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ │ Nivelul maxim │
│ Produsul │ (mg NO(3)/kg) │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┬───────┤
𗈕.1. Spanac proaspãt*1) (Spinacia │Recoltat între 1 noiembrie şi │
│oleracea) martie │ │
│ ├───────────────────────────────┼───────┤
│ │Recoltat între 1 aprilie şi 31 │
│ │octombrie │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼───────┤
𗈕.2. Spanac conservat, inghetat sau │ │
│congelat │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼───────┤
𗈕.3. Salata proaspãta (Lactuca │Recoltata între 1 octombrie şi │ │
│sativa L.) (salata crescutã în spaţii martie *2)│
│acoperite şi crescutã în camp │- salata crescutã în spaţii │ │
│deschis) exclusiv tipul de salata │ acoperite │ │
│menţionatã la punctul 1.4. │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼───────┤
│ │- salata crescutã în camp *2)│
│ │ deschis │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼───────┤
│ │Recoltata între 1 aprilie şi *2)│
│ septembrie │ │
│ │- salata crescutã în spaţii │ │
│ │ acoperite │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼───────┤
│ │- salata crescutã în camp *2)│
│ │ deschis │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼───────┤
𗈕.4. Salata de tip "Iceberg" *3) │- salata crescutã în spaţii *2)│
│ │ acoperite │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼───────┤
│ │- salata crescutã în camp *2)│
│ │ deschis │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼───────┤
𗈕.5. Alimente pentru copii şi alimente│ │
│pe baza de cereale procesate, pentru │ │ │
│sugari şi copii de varsta mica*4) │ │ │
└──────────────────────────────────────┴───────────────────────────────┴───────┘
┌───────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┐
│ │ Nivelul maxim de │
│ │ aflatoxina (f2æg/kg) │
│ Produs ├──────┬─────────────┬─────┤
│ │ B1 │(B1+B2+G1+G2)│ M1 │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┼─────┤
𗈖.1. Aflatoxine │ │ │ │
𗈖.1.1. Arahide, nuci şi fructe uscate │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┼─────┤
𗈖.1.1.1. Arahidele, nucile şi fructele uscate şi 𗈖,0*5)│ 4,0*5) │ - │
│produsele procesate din acestea, destinate │ │ │ │
│consumului uman direct sau folosite ca ingredient │ │ │ │
│alimentar │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┼─────┤
𗈖.1.1.2. Arahidele supuse sortarii sau altui 𗈜,0*5)│ 15,0*5) │ - │
│tratament fizic, înainte de a fi consumate de │ │ │ │
│cãtre om sau de a fi folosite ca ingredient │ │ │ │
│alimentar │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┼─────┤
𗈖.1.1.3. Nucile şi fructele uscate supuse sortarii 𗈙,0*5)│ 10,0*5) │ - │
│sau altui tratament fizic, înainte de a fi │ │ │ │
│consumate de cãtre om sau de a fi folosite ca │ │ │ │
│ingredient alimentar │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┼─────┤
𗈖.1.2. Cereale (inclusiv hrisca, Fagopyrum sp) │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┼─────┤
𗈖.1.2.1. Cereale (inclusiv hrisca, Fagopyrum sp) şi│ 2,0 │ 4,0 │ - │
│produsele procesate din acesta destinate consumului│ │ │ │
│uman direct sau folosite ca ingredient alimentar │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┼─────┤
𗈖.1.2.2. Cereale (inclusiv hrisca, Fagopyrum sp) cu│ 2,0 │ 4,0 │ - │
│excepţia porumbului, destinate sortarii sau altui │ │ │ │
│tratament fizic, înainte de consumul de cãtre om │ │ │ │
│sau de a fi folosite ca ingredient alimentar │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┼─────┤
𗈖.1.2.3. Porumbul destinat sortarii sau altui │ 5,0 │ 10,0 │ - │
│tratament fizic, înainte de a fi consumat de cãtre │ │ │ │
│om sau de a fi folosit ca ingredient alimentar │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┼─────┤
𗈖.1.3. Lapte, lapte brut, lapte pentru fabricarea │ - │ - 𗈔,05 │
│produselor pe baza de lapte şi laptele tratat prin │ │ │ │
│caldura, asa cum este definit prin legislaţia │ │ │ │
│sanitarã veterinara în vigoare │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┼─────┤
𗈖.1.4. Urmãtoarele specii de condimente │ 5,0 │ 10,0 │ - │
│- Capsicum spp. (fructele uscate ale acestuia, │ │ │ │
│întregi sau macinate, inclusiv chili, pudra de │ │ │ │
│chili, cayenne şi paprika) │ │ │ │
│- Piper spp. (fructele acestuia, inclusiv piper alb│ │ │ │
│sau negru) │ │ │ │
│- Myristica fragrans (nucsoara) │ │ │ │
│- Zingiber officinale (ghimbir) │ │ │ │
│- Curcuma longa (turmeric) │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┼─────┤
𗈖.1.5. Alimentele pentru copii şi alimentele pe │ 0,10 │ - │ - │
│baza de cereale procesate, pentru sugari şi copii │ │ │ │
│de varsta mica*6) │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┼─────┤
𗈖.1.6. Formulele pentru sugari şi formulele în │ - │ - 𗈔,025│
│continuare, inclusiv laptele pentru sugari şi │ │ │ │
│laptele în continuare*7) │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────────┼─────┤
𗈖.1.7. Alimente cu destinaţie nutritionala │ 0,10 │ - 𗈔,025│
│specialã*8) destinate în special sugarilor │ │ │ │
└───────────────────────────────────────────────────┴──────┴─────────────┴─────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ │ Nivelul maxim │
│ Produsul │(f2æg/kg sau ppb)│
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
𗈖.2. Ochratoxina A │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
𗈖.2.1. Cereale (inclusiv orez şi hrisca) şi produse cerealiere derivate │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
𗈖.2.1.1. Cereale brute (inclusiv orez şi hrisca brute) │ 5,0 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
𗈖.2.1.2. Toate produsele derivate din cereale (inclusiv produse cerealiere │ 3,0 │
│procesate şi boabe de cereale destinate consumului uman direct) │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
𗈖.2.2. Stafide uscate (currants, raisins şi sultanas) │ 10,0 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
𗈖.2.3. Cafea boabe prajita şi cafea prajita şi macinata cu excepţia cafelei │ 5,0 │
│solubile │ │
│ Cafea solubila (cafea instant) │ 10,0 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
𗈖.2.4. Vin (vin roşu, alb şi roze)*9) şi alte tipuri de vin şi/sau bãuturi │ 2,0*11) │
│racoritoare pe baza de must de struguri*10) │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
𗈖.2.5. Suc de struguri, sucul de struguri ca ingredient în alte bãuturi │ 2,0*11) │
│racoritoare, inclusiv nectarul de struguri şi sucul de struguri concentrat │ │
│asa cum este reconstituit*12) │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ Must de struguri şi must de struguri concentrat destinat consumului uman │ 2,0*11) │
│direct*12) │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
𗈖.2.6. Alimente pentru copii şi alimente pe baza de cereale procesate pentru │ 0,50 │
│sugari şi copii de varsta mica*13) │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
𗈖.2.7. Alimente cu destinaţie nutritionala specialã*14) destinate în special │ 0,50 │
│sugarilor │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
𗈖.2.8. Cafea verde, fructe uscate altele decât stafidele, berea, cacao şi │ - │
│produsele din cacao, vinurile licoroase, produsele din carne, condimentele şi│ │
│lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) │ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┐
│ │Nivelul maxim│
│ Produsul │ (f2æg/kg sau │
│ │ ppb) │
├──────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
𗈖.3. │Patulina │ │
├──────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
𗈖.3.1.│- Suc de fructe şi nectar de fructe, în special suc de mere şi sucurile │ 50,0 │
│ │de fructe ca ingrediente pentru alte bãuturi*15) │ │
│ │- Suc de fructe concentrat*15) dupã reconstituirea conform │ │
│ │instrucţiunilor producãtorului │ │
├──────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
𗈖.3.2.│Bãuturi spirtoase*16), cidru şi alte bãuturi fermentate derivate din │ 50,0 │
│ │mere sau conţinând suc de mere │ │
├──────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
𗈖.3.3.│Produse solide din mere, inclusiv compot de mere, piure de mere destinat│ 25,0 │
│ │consumului direct │ │
├──────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
𗈖.3.4.│- Suc de mere şi produse solide din mere, inclusiv compot de mere şi │ 10,0 │
│ │piure de mere pentru sugari şi copii de varsta mica*17) şi etichetate şi│ │
│ │comercializate ca destinate sugarilor şi copiilor de varsta mica │ │
│ │- Alte alimente pentru copii altele decât cele pe baza de cereale │ │
│ │procesate*18) │ │
└──────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ │ Nivelul maxim │
│ Produsul*19) │(f2æg/kg sau ppb)│
├──────┬───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
𗈖.4. │Deoxinivalenol (DON) │ │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
𗈖.4.1.│Cereale neprocesate*20) altele decât graul dur, ovaz şi│ 1250 │
│ │porumb. │ │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
𗈖.4.2.│Graul dur şi ovazul │ 1750 │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
𗈖.4.3.│Porumb neprocesat │ - *21) │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
𗈖.4.4.│Fãina de cereale, inclusiv fãina de porumb*22) │ 750 │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
𗈖.4.5.│Pâine, produse de patiserie, biscuiti, batoane cu │ 500 │
│ │cereale şi cereale pentru micul dejun │ │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
𗈖.4.6.│Paste fainoase (uscate) │ 750 │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
𗈖.4.7.│Alimente pentru copii şi alimente pe baza de cereale │ 200 │
│ │procesate pentru sugari şi copii de varsta mica*6) │ │
└──────┴───────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┐
│ │Nivelul maxim│
│ Produsul*19) │ (f2æg/kg)/ppb │
├──────┬─────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
𗈖.5. │Zearalenona │ │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
𗈖.5.1.│Cereale neprocesate*20) altele decât porumbul │ 100 │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
𗈖.5.2.│Porumbul neprocesat │ - *23) │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
𗈖.5.3.│Fãina de cereale cu excepţia fainii de porumb │ 75 │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
𗈖.5.4.│Fãina de porumb, pudra de porumb, srot şi ulei rafinat de│ - *23) │
│ │porumb*22) │ │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
𗈖.5.5.│Pâine, produse de patiserie, biscuiti │ 50 │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │Batoane de porumb şi cereale pentru micul dejun pe baza │ - *23) │
│ │de porumb │ │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │Batoane din alte cereale şi cereale pentru micul dejun │ 50 │
│ │altele decât cele pe baza de porumb │ │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
𗈖.5.6.│Alimente pe baza de porumb procesat pentru sugari şi │ - *23) │
│ │copii de varsta mica │ │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │Alimente pe baza de alte tipuri de cereale pentru sugari │ 20 │
│ │şi copii de varsta mica*6) │ │
└──────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┐
│ │Nivelul maxim│
│ Produsul*19) │FB(1) + FB(2)│
│ │ (f2æg/kg)/ppb │
├──────┬─────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
𗈖.6. │Fumonisina*24) │ │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
𗈖.6.1.│Porumb neprocesat*20) │ - *25) │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
𗈖.6.2.│Srot de porumb, pudra de porumb şi pudra de porumb*22) │ - *25) │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
𗈖.6.3.│Alimente pe baza de porumb pentru consumul direct cu │ - *25) │
│ │excepţia celor de la pct. 2.6.2. şi 2.6.4. │ │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
𗈖.6.4.│Alimente pentru copii şi alimente pe baza de porumb │ - *25) │
│ │procesat pentru sugari şi copii de varsta mica*6) │ │
└──────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┐
│ │Nivelul maxim│
│ Produsul*19) │ (f2æg/kg) │
├──────┬─────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
𗈖.7. │Toxina T-2 şi HT-2*26) │ │
├──────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
𗈖.7.1.│Cereale neprocesate*27) şi produse cerealiere │ - *28) │
└──────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────┐
│ │ Nivelul │
│ Produsul │ maxim │
│ │(mg/kg masa│
│ │ umeda) │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.1. Plumb (Pb) │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.1.1. Lapte de vacã (lapte brut, laptele destinat fabricãrii produselor pe baza │ 0,02 │
│de lapte şi laptele tratat termic asa cum este definit prin legislaţia sanitarã │ │
│veterinara în vigoare │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.1.2. Formule pentru sugari şi formulele în continuare asa cum sunt definite │ 0,02 │
│prin legislaţia sanitarã veterinara în vigoare*29) │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.1.3. Carnea de bovina, oaie, porc şi pui asa cum este definitã prin legislaţia │ 0,1 │
│sanitarã veterinara în vigoare │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.1.3.1. Organe comestibile de bovina, oaie, porc şi pui asa cum sunt definite în│ 0,5 │
│legislaţia sanitarã veterinara în vigoare. │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.1.4. File*30,31) de peste exclusiv speciile de la pct. 3.1.4.1. │ 0,2 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.1.4.1. File*30,31) de: platica de mare comuna dungata (Diplodus vulgaris), │ 0,4 │
│tipar de mare (Anguilla anguilla), chefal cenusiu (Mugil labrosus labrosus), │ │
│grunt (Pomadasys benneti), macrou (Trachurus species), sardina (Sardina │ │
│pilchardus), sardelute (Sardinops species), biban cu picatele (Dicentrarchus │ │
│punctatus), limba-de-mare (Dicologoglossa cuneata) │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.1.5. Crustacee, exclusiv carnea bruna de crab şi capul precum şi carnea │ 0,5 │
│toracelui de homar şi a crustaceelor mari similare (Nephropidae şi Palinuridae) │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.1.6. Moluste bivalve │ 1,5 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.1.7. Cefalopode (fãrã viscere) │ 1,0 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.1.8. Cereale (inclusiv hrisca), legume şi leguminoase │ 0,2 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.1.9. Legume conform <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 262/2000 privind │ 0,1 │
│procedurile de stabilire a nivelurilor maxime de reziduuri de pesticide în plante│ │
│şi produse vegetale, exclusiv brassicaceele, legumele frunze, verdeturile şi │ │
│toate ciupercile. Pentru cartofi, limitele maxime se referã la cartofii decojiti.│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.1.9.1. Brassicaceele, legumele frunze şi toate ciupercile de cultura │ 0,3 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.1.10. Fructele conform <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 262/2000 , │ 0,1 │
│exclusiv fructele boboase şi fructele mici. │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.1.10.1. Fructele boboase şi fructele mici conform Ordonanţei de urgenta a │ 0,2 │
│Guvernului nr. 262/2000 │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.1.1.1. Grãsimi şi uleiuri, inclusiv grasimea din lapte │ 0,1 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.1.12. Sucurile de fructe, sucurile de fructe concentrate (destinate consumului │ 0,05 │
│direct) şi nectarurile de fructe asa cum sunt definite în Ordinul ministrului │ │
│agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 510/2003, al ministrului │ │
│sãnãtãţii nr. 768/2003 şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia│ │
│Consumatorilor nr. 319/2003 │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.1.13. Vinurile (inclusiv vinurile spumante, exclusiv vinurile licoroase), │ 0,2 │
│vinurile aromatizate, bãuturile bazate pe vinuri aromatizate şi cocktailurile ce │ │
│folosesc vinuri aromatizate, cidrul din mere, pere şi vinurile de fructe asa cum │ │
│sunt definite în legislaţia în vigoare. Limitele maxime se aplica produselor │ │
│provenind din recoltele începând cu anul 2001 │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.2. Cadmiul (Cd) │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.2.1. Carne de bovina, oaie, porc şi pui asa cum este definitã în legislaţia │ 0,05 │
│sanitarã veterinara în vigoare │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.2.2. Carne de cal │ 0,2 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.2.3. Ficat de bovina, oaie, porc şi pui │ 0,5 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.2.4. Rinichi de bovina, oaie, porc şi pui │ 1,0 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.2.5. File *30,31) de peste asa cum este definit în Ordinul ministrului │ 0,05 │
│agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 171/2002 pentru aprobarea │ │
│denumirilor comerciale ale speciilor de peşti şi alte vietuitoare acvatice care │ │
│pot fi valorificate pe teritoriul României, exclusiv speciile de la pct. 3.2.5.1.│ │
│şi 3.2.5.2. │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.2.5.1. File*30,31) de: ansoa (Engraulis species), palamida (Sarda sarda), │ 0,1 │
│platica de mare comuna dungata (Diplodus vulgaris), tipar de mare (Anguilla │ │
│anguilla), chefal cenusiu (Mugil labrosus labrosus), macrou (Trachurus species), │ │
│luvar (Luvarus imperialis) sardina (Sardina pilchardus), sardelute (Sardinops │ │
│species), ton (Thunnus species, Euthynnus species, Katsuwonus pelamis), │ │
│limba-de-mare (Dicologoglossa cuneata) │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.2.5.2. File de peste spada (Xiphias gladius) │ 0,3 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.2.6. Crustaceele, exclusiv carnea bruna de crab şi exclusiv capul şi carnea │ 0,5 │
│toracelui de homar şi crustaceele mari similare (Nephropidae şi Palinuridae) │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.2.7. Moluste bivalve │ 1,0 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.2.8. Cefalopode (fãrã viscere) │ 1,0 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.2.9. Cereale, exclusiv tarate, germeni şi boabe de grâu şi orezul │ 0,1 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.2.9.1. Tarate, germeni şi boabe de grâu şi orezul │ 0,2 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.2.10. Seminţe de soia │ 0,2 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.2.11. Legume şi fructe asa cum sunt definite în Ordonanta de urgenta nr. │ 0,05 │
/2000, exclusiv legumele frunze, verdeturile proaspete, toate ciupercile, │ │
│legumele cu tulpina, radacinoasele şi cartofii. │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.2.11.1. Legumele frunze, verdeturile proaspete, telina şi ciupercile de cultura│ 0,2 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.2.11.2. Legumele cu tulpina, radacinoasele şi cartofii exclusiv legumele cu │ 0,1 │
│radacina globulara mare. Pentru cartofi nivelul maxim se aplica pentru cartofii │ │
│fãrã coaja. │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.3. Mercur │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.3.1. Produse din peste*30,31) exclusiv cele de la punctul 3.3.1.1. │ 0,5 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤───────────┤
𗈗.3.1.1. Diavol de mare (Lophius species), lup de mare din Atlantic (Anarhicas │ 1,0 │
│lupus), palamida (Sarda sarda), tipar de mare (Anguilla species), emperor, roughy│ │
│portocaliu, rosy soldierfish (Hoplostehus species), grenadier (Coryphaenoides │ │
│rupestris), cambula (Hippoglossus hipoglossus), marlin (Makaira spp.), calcan mic│ │
│(Lepidorhombus species), ocheana (Mullus species), stiuca (Esox lucius), bonita │ │
│comuna (Orcynopsis unicolor), cod (Tricopterus minutes), caine de mare portughez │ │
│(Centroscymnes coelolepis), vulpe de mare (Raja species), scorpie de mare │ │
│groenlandeza (Sebastes marinus, S. mentella, S. viviparus), peste cãlãtor │ │
│(Istiophorus platypterus), sabie (Lepidopus caudatus, Aphanopus carbo), sparid │ │
│(Pagellus species), rechin (toate speciile), macrou (Lepidocybium flavobrunneum, │ │
│Ruvettus pretiosus, Gempylus serpens), sturioni (Acipenser species), peste-spada │ │
│(Xiphias gladius), ton (Thunnus species, Euthynnus species, Katsuwonus pelamis) │ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┐
│ │Nivelul maxim│
│ Produsul │ (mg/kg) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
𗈘.1. Proteine vegetale hidrolizate*32) │ 0,02 │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
𗈘.2. Sos de soia*32) │ 0,02 │
└────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┐
│ │ Niveluri maxime (PCDD+PCDF)*33) (pg │
│ Produsul │ WHO-PCDD/F-TEQ/g grasime sau produs) │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
𗈙.1.1. Carne şi produse din carne*35) provenind │ │
│de la │ │
│- rumegatoare (bovina, oaie) 𗈗 pg WHO-PCDD/F-TEQ/g grasime*34) │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│- pãsãri şi vanat de crescatorie 𗈖 pg WHO-PCDD/F-TEQ/g grasime*34) │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│- porcine 𗈕 pg WHO-PCDD/F-TEQ/g grasime*34) │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
𗈙.1.2. Ficat şi produse derivate provenind de la𗈚 pg WHO-PCDD/F-TEQ/g grasime*34) │
│animale terestre │ │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
𗈙.2. File de peste şi produse de pescuit*36) şi 𗈘 pg WHO-PCDD/F-TEQ/g greutate proaspãta*34)│
│produse din acestea │ │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
𗈙.3. Lapte*37) şi produse din lapte, inclusiv 𗈗 pg WHO-PCDD/F-TEQ/g grasime*34) │
│grasimea din unt │ │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
𗈙.4. Oua de gaina şi produse din oua*38) 𗈗 pg WHO-PCDD/F-TEQ/g grasime*34) │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
𗈙.5. Uleiuri şi grãsimi: │ │
│- Grãsimi animale │ │
│ - de la rumegatoare (bovine şi ovine) 𗈗 pg WHO-PCDD/F-TEQ/g grasime*34) │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│ - de la pãsãri şi vanat de crescatorie 𗈖 pg WHO-PCDD/F-TEQ/g grasime*34) │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│ - de la porci 𗈕 pg WHO-PCDD/F-TEQ/g grasime*34) │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│ - grasime mixtã 𗈖 pg WHO-PCDD/F-TEQ/g grasime*34) │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│- Uleiuri şi grãsimi vegetale 𗈔,75 pg WHO-PCDD/F-TEQ/g grasime*34) │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│Ulei de peste destinat consumului uman 𗈖 pg WHO-PCDD/F-TEQ/g grasime*34) │
└────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────┐
│ │ Nivelul maxim │
│ Produsul │(mg/kg masa umeda)│
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
𗈚.1. Alimente conservate altele decât bãuturile │ 200 │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
𗈚.2. Bãuturile conservate, inclusiv sucurile de fructe şi sucurile de │ 100 │
│vegetale │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
𗈚.3. Alimentele conservate pentru sugari şi copii, exclusiv produsele │ - │
│uscate sub forma de pudra: │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
𗈚.3.1. Alimentele conservate pentru copii şi alimentele pe baza de cereale│ 50 │
│procesate pentru sugari şi copii*39) │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
𗈚.3.2. Formulele conservate pentru sugari şi formulele urmãtoare, inclusiv│ 50 │
│laptele pentru sugari şi pentru varstele urmãtoare*40) │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
𗈚.3.3. Alimente conservate destinate unor scopuri medicale speciale*41), │ 50 │
│în special sugarilor │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────┐
│ │ Nivelul maxim │
│ Produsul │(f2æg/kg masa umeda)│
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
𗈛.1. Benzo (a) piren*42) │ │
𗈛.1.1. Uleiuri şi grãsimi destinate consumului uman direct sau utilizate │ 2,0 │
│ca ingrediente alimentare*43) │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
𗈛.1.2. Alimente pentru sugari şi copii de varsta mica │ │
𗈛.1.2.1. Alimentele pentru copii şi alimentele pe baza de cereale │ 1,0 │
│procesate pentru sugari şi copii*39) │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
𗈛.1.2.2. Formulele pentru sugari şi formulele urmãtoare, inclusiv laptele │ │
│pentru sugari şi pentru varstele urmãtoare*40) │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤ │
𗈛.1.2.3. Alimente conservate destinate unor scopuri medicale speciale, în │ │
│special sugarilor*44) │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
𗈛.1.3. Carne afumata şi produse din carne afumata │ 5,0 │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
𗈛.1.4. File de peste afumat şi produse din peste afumat*31), exclusiv │ 5,0 │
│molustele bivalve │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
𗈛.1.5. File de peste*31), altul decât cel din peste afumat │ 2,0 │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
𗈛.1.6. Crustacee, cefalopode, altele decât cele afumate │ 5,0 │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
𗈛.1.7. Moluste bivalve │ 10,0 │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────┘
┌────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ Masa lotului (tone) │ Numãrul probelor elementare │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ ≤ 0, 1 │ 10 │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ > 0,1 - ≤ 0,2 │ 15 │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ > 0,2 - ≤ 0,5 │ 20 │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ > 0,5 - ≤ 1,0 │ 30 │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ > 1,0 - ≤ 2,0 │ 40 │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ > 2,0 - ≤ 5,0 │ 60 │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ > 5,0 - ≤ 10,0 │ 80 │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ > 10,0 - ≤ 15,0 │ 100 │
└────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────┬───────────────┬───────────┬──────────┬─────────┐
│ │ Masa lotului │ Masa sau │Numãrul de│ Proba │
│ Produs │ (tone) │numãrul de │ probe │ globalã │
│ │ │ subloturi │elementare│Masa (kg)│
├─────────────────────────────┤───────────────┤───────────┤──────────┼─────────┤
│Smochine uscate şi alte │≥ 1,5 𗈕,5-30 tone │
│fructe uscate │< 1,5 │- -100(*) │≤ 30 │
├─────────────────────────────┤───────────────┤───────────┤──────────┼─────────┤
│Arahide, fistic, nuci │≥ 500 tone │
│braziliene şi alte nuci │> 125 şi < 500 𗈙 subloturi │
│ │> 15 şi < 125 tone │
│ │< 15 │- -100(*) │≤ 30 │
├─────────────────────────────┤───────────────┤───────────┤──────────┼─────────┤
│Cereale │≥ 1500 tone │
│ │> 300 şi < 1500𗈗 subloturi │
│ │≥ 50 şi ≤ 300 tone │
│ │< 50 │- -100(*) 𗈕-10 │
├─────────────────────────────┤───────────────┤───────────┤──────────┼─────────┤
│Condimente │≥ 15 tone │
│ │< 15 │- -100(*) 𗈕-10 │
└─────────────────────────────┴───────────────┴───────────┴──────────┴─────────┘
┌─────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────┐
│ Masa lotului (tone) │ Numãrul probelor elementare │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ ≤ 1 │ 10 │
│ > 1 - ≤ 3 │ 20 │
│ > 3 - ≤ 10 │ 40 │
│ > 10 - ≤ 20 │ 60 │
│ > 20 - ≤ 50 │ 100 │
└─────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────┬──────────────────┬────────────────┬───────────────────────┐
│ Criteriul │ Limitele de │ Valoarea │ Valoarea maxima │
│ │ concentraţie │ recomandatã │ permisã │
├──────────────────┼──────────────────┼────────────────┼───────────────────────┤
│Martor │Toate │Neglijabila │ │
├──────────────────┼──────────────────┼────────────────┼───────────────────────┤
│Recuperare -𗈔,01 - 0,05 f2æg/kg pana la 120% │ │
│Aflatoxina M1 │> 0,05 æg/kg pana la 110% │ │
├──────────────────┼──────────────────┼────────────────┼───────────────────────┤
│Recuperare -│< 1,0 æg/kg pana la 120% │ │
│Aflatoxine B(1), 𗈕 - 10 æg/kg pana la 110% │ │
│B(2), G(1), G(2) │> 10 æg/kg pana la 110% │ │
├──────────────────┼──────────────────┼────────────────┼───────────────────────┤
│Precizie RSD(R) │Toate │Dupã cum rezulta𗈖 x valoarea derivata │
│ │ │din ecuatia lui │din ecuatia lui Horwitz│
│ │ │Horwitz │ │
├──────────────────┴──────────────────┴────────────────┴───────────────────────┤
│Precizia RSD(R) poate fi calculatã ca fiind de 0,66 de ori precizia RSD(R) la │
│concentratia de interes │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
RSD(R) = 2^(1 - 0,5 log C)
unde
- RSD(R) = deviatia standard relativã, calculatã din rezultatele obţinute
în condiţii de reproductibilitate [(S(R)/x) x 100], unde x este
media rezultatelor tuturor laboratoarelor şi probelor,
- C este raportul concentratiilor (de ex. 1 = 100 g/100 g,
0,001 = 1000 mg/kg).
masa lotului x masa probei elementare
n = ──────────────────────────────────────
masa probei globale x masa unui ambalaj
┌─────────────────────────┬───────────────┬────────────┬───────────┬───────────┐
│ │ Masa lotului │ Masa sau │ Numãrul │Masa probei│
│ Produs │ (tone) │ numãrul │ probelor │ globalã │
│ │ │subloturilor│elementare │ (kg) │
├─────────────────────────┤───────────────┤────────────┼───────────┤───────────┤
│Cereale şi produse din │≥ 1500 tone │
│cereale │> 300 şi < 1500𗈗 subloturi │
│ │≥ 50 şi ≤ 300 tone │
│ │< 50 │- - 100*1)𗈕 - 10 │
├─────────────────────────┤───────────────┤────────────┼───────────┤───────────┤
│Stafide (currants, │≥ 15 - 30 tone │
│raisins şi sultanas) │< 15 │- - 100*2)𗈕 - 10 │
├─────────────────────────┤───────────────┤────────────┼───────────┤───────────┤
│Cafea prajita, cafea │≥ 15 - 30 tone │
│prajita şi macinata şi │< 15 │- - 100*2)𗈕 - 10 │
│cafea solubila │ │ │ │ │
└─────────────────────────┴───────────────┴────────────┴───────────┴───────────┘
┌─────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────┐
│ Masa lotului (tone) │ Numãrul probelor elementare │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ ≤ 0,05 │ 3 │
│ > 0,05 - ≤ 0,5 │ 5 │
│ > 0,5 - ≤ 1 │ 10 │
│ > 1 - ≤ 3 │ 20 │
│ > 3 - ≤ 10 │ 40 │
│ > 10 - ≤ 20 │ 60 │
│ > 20 - ≤ 50 │ 100 │
└─────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────┐
│ Masa lotului (tone) │ Numãrul probelor elementare │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ ≤ 0,1 │ 10 │
│ > 0,1 - ≤ 0,2 │ 15 │
│ > 0,2 - ≤ 0,5 │ 20 │
│ > 0,5 - ≤ 1,0 │ 30 │
│ > 1,0 - ≤ 2,0 │ 40 │
│ > 2,0 - ≤ 5,0 │ 60 │
│ > 5,0 - ≤ 10,0 │ 80 │
│ > 10,0 - ≤ 15,0 │ 100 │
└─────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────┬───────────────────────┬────────────────────────┐
│ │ │ Numãrul minim de probe │
│ Forma de comercializare │Masa lotului (în litri)│ elementare ce trebuie │
│ │ │ prelevate │
├─────────────────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│În vrac (suc de vin şi vin) │ .... │ 3 │
│Sticle/ambalaje cu suc de vin│ ≤ 50 │ 3 │
│Sticle/ambalaje cu suc de vin│ 50 - 500 │ 5 │
│Sticle/ambalaje cu suc de vin│ > 500 │ 10 │
│Sticle/ambalaje cu vin │ ≤ 50 │ 1 │
│Sticle/ambalaje cu vin │ 50 - 500 │ 2 │
│Sticle/ambalaje cu vin │ > 500 │ 3 │
└─────────────────────────────┴───────────────────────┴────────────────────────┘
_
[(sr/x) x 100],
_
unde x este media rezultatelor tuturor laboratoarelor şi probelor.
_
[S(R)/x) x 100]
┌────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Ochratoxina A │
│ Nivel f2æg/kg ├────────────────┬─────────────────┬──────────────────────┤
│ │ RSD(r)(%) │ RSD(R)(%) │ Recuperare │
├────────────────────┼────────────────┼─────────────────┼──────────────────────┤
│ < 1 │ = 40 │ = 60 │ 50 pana la 120 │
├────────────────────┼────────────────┼─────────────────┼──────────────────────┤
│ 1 - 10 │ = 20 │ = 30 │ 70 pana la 110 │
└────────────────────┴────────────────┴─────────────────┴──────────────────────┘
RSD(R) = 2^(1 - 0,5 log C)
unde:
- RSD(R) = deviatia standard relativã, calculatã din rezultatele obţinute
în condiţii de reproductibilitate
_
[(s(r)/x) x 100],
_
unde x este media rezultatelor tuturor laboratoarelor şi probelor.
- C reprezintã raportul de concentraţie (de ex. 1 = 100 g/100 g,
0,001 = 1,000 mg/kg).
┌────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┐
│ Masa lotului (kg) │Numãrul minim de probe elementare ce vor fi prelevate│
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│ < 50 │ 3 │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│ 50 - 500 │ 5 │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│ > 500 │ 10 │
└────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────┐
│Numãrul de ambalaje sau│ Numãrul pachetelor sau unitãţilor ce vor fi │
│ unitãţi din lot │ prelevate │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 - 25 𗈕 pachet sau unitate │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ 26 - 100 │Aproximativ 5%, cel puţin 2 ambalaje sau unitãţi │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ > 100 │Aproximativ 5%, la maximum 10 ambalaje sau unitãţi │
└───────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────┘
r = 2,8 x s(r)
s(r) = Deviatia standard, calculatã din rezultatele obţinute în condiţii
de repetabilitate
RSD(r) = Deviatia standard relativã, calculatã din rezultatele obţinute
în condiţii de repetabilitate
_
[(s/x) x 100]
_
unde x reprezintã media rezultatelor tuturor laboratoarelor şi probelor.
R = Reproductibilitate, valoarea sub care diferenţa absolutã dintre doua
rezultate de test obţinute în condiţii de reproductibilitate (material
identic obţinut de operatori în laboratoare diferite, folosind metoda
de test standardizata), se poate situa cu probabilitate
specifica (95%); R = 2,8 x s(R)
s(R) = Deviatia standard, calculatã din rezultatele obţinute în condiţii
de reproductibilitate.
RSD(R) = Deviatia standard relativã calculatã din rezultatele obţinute
în condiţii de reproductibilitate
_
[(s(R)/x) x 100]
┌────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Patulina │
│ NIVEL ├──────────────────┬───────────────────┬──────────────────┤
│ f2æg/kg │ RSD(r) % │ RSD(R) % │ Recuperare % │
├────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ < 20 │ ≤ 30 │ ≤ 40 │ 50 - 120 │
├────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ 20 - 50 │ ≤ 20 │ ≤ 30 │ 70 - 105 │
├────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ > 50 │ ≤ 15 │ ≤ 25 │ 75 - 105 │
└────────────────────┴──────────────────┴───────────────────┴──────────────────┘
Limitele de detectie pentru metodele folosite nu sunt stabilite deoarece
valorile de precizie sunt indicate la concentratiile de interes.
Valorile de precizie sunt calculate din ecuatia Horwitz:
RSD(R) = 2^(1 - 0,5 log C)
Unde:
- RSD(R) reprezintã deviatia standard relativã calculatã din rezultate
obţinute în condiţii de reproductibilitate
_
[(s(R)/x) x 100]
- C reprezintã proporţia concentratiei (1 = 100 g/100 g,
0,001 = 1,000 mg/kg)
masa lotului x masa probei elementare
n = ──────────────────────────────────────
masa probei globale x masa unui ambalaj
- Masa exprimatã în kg,
- Frecventa prelevarii (FP): fiecare "n" sac sau punga din care trebuie
sa se preleveze proba elementara (numãrul zecimal trebuie rotunjit la
numãrul întreg cel mai apropiat).
┌────────────┬───────────────┬──────────────────────┬──────────┬───────────────┐
│ Produs │ Masa lotului │Masa subloturi sau nr.│Nr. probe │ Masa probei │
│ │ (în tone) │ subloturi │elementare│globale (în kg)│
├────────────┼───────────────┤──────────────────────┼──────────┼───────────────┤
│Cereale şi │ ≥ 1500 │ 500 tone │ 100 │ 10 │
│produse │> 300 şi < 1500│ 3 subloturi │ 100 │ 10 │
│cerealiere │ ≥ 50 şi ≤ 300│ 100 tone │ 100 │ 10 │
│ │ < 50 │ - 𗈗 - 100(*)│ 1 - 10 │
├────────────┼───────────────┤──────────────────────┼──────────┼───────────────┤
│(*) Dependenta de masa lotului - vezi tabelul 2 │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────┐
│ Masa lotului (în tone) │ Numãrul probelor elementare │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ ≤ 0,05 │ 3 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ > 0,05 - ≤ 0,5 │ 5 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ > 0,5 - ≤ 1 │ 10 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ > 1 - ≤ 3 │ 20 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ > 3 - ≤ 10 │ 40 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ > 10 - ≤ 20 │ 60 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ > 20 - ≤ 50 │ 100 │
└─────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────┘
r = 2,8 x s(r)
s(r) - Deviatia standard, calculatã din rezultatele obţinute în
condiţii de repetabilitate
RSD(r) = Deviatia standard relativã, calculatã din rezultatele obţinute
în condiţii de repetabilitate
_
[(s/x) x 100]
_
unde x reprezintã media rezultatelor tuturor laboratoarelor şi probelor.
R - Reproductibilitate, valoarea sub care diferenţa absolutã dintre doua
rezultate de test obţinute în condiţii de reproductibilitate
(material identic obţinut de operatori în laboratoare diferite,
folosind metoda de test standardizata), se poate situa cu
probabilitate specifica (95%);
R = 2,8 x s(R)
s(R) = Deviatia standard, calculatã din rezultatele obţinute în condiţii
de reproductibilitate.
RSD(R) = Deviatia standard relativã calculatã din rezultatele obţinute
în condiţii de reproductibilitate
_
[(s(R)/x) x 100]
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Dezoxinivalenol │
│ Nivel f2æg/Kg ├────────────────────┬────────────────────┬─────────────────────┤
│ │ RSD(r) (%) │ RSD(R) (%) │ Recuperare (%) │
├──────────────┼────────────────────┼────────────────────┼─────────────────────┤
│> 100 - ≤ 500│ ≤ 20 │ ≤ 40 │ 60 - 100 │
├──────────────┼────────────────────┼────────────────────┼─────────────────────┤
│ > 500 │ ≤ 20 │ ≤ 40 │ 70 - 120 │
└──────────────┴────────────────────┴────────────────────┴─────────────────────┘
┌──────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Zearalenona │
│ Nivel f2æg/Kg ├────────────────┬────────────────────┬─────────────────────┤
│ │ RSD(r) (%) │ RSD(R) (%) │ Recuperare (%) │
├──────────────────┼────────────────┼────────────────────┼─────────────────────┤
│ ≤ 50 │ ≤ 40 │ ≤ 50 │ 60 - 120 │
├──────────────────┼────────────────┼────────────────────┼─────────────────────┤
│ > 50 │ ≤ 25 │ ≤ 40 │ 70 - 120 │
└──────────────────┴────────────────┴────────────────────┴─────────────────────┘
┌───────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Fumonisinele B(1) şi B(2) │
│ Nivel f2æg/Kg ├──────────────────┬────────────────────┬──────────────────┤
│ │ RSD(r) (%) │ RSD(R) (%) │ Recuperare (%) │
├───────────────────┼──────────────────┼────────────────────┼──────────────────┤
│ ≤ 500 │ ≤ 30 │ ≤ 60 │ 60 - 120 │
├───────────────────┼──────────────────┼────────────────────┼──────────────────┤
│ > 500 │ ≤ 20 │ ≤ 30 │ 70 - 110 │
└───────────────────┴──────────────────┴────────────────────┴──────────────────┘
┌───────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Toxina T-2 │
│ Nivel f2æg/Kg ├─────────────────┬──────────────────┬─────────────────────┤
│ │ RSD(r) (%) │ RSD(R) (%) │ Recuperare (%) │
├───────────────────┼─────────────────┼──────────────────┼─────────────────────┤
│ 50 - 250 │ ≤ 40 │ ≤ 60 │ 60 - 130 │
├───────────────────┼─────────────────┼──────────────────┼─────────────────────┤
│ > 250 │ ≤ 30 │ ≤ 50 │ 60 - 130 │
└───────────────────┼─────────────────┴──────────────────┴─────────────────────┤
┌───────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ Toxina HT-2 │
│ Nivel æg/Kg ├───────────────────┬──────────────────┬───────────────────┤
│ │ RSD(r) (%) │ RSD(R) (%) │ Recuperare (%) │
├───────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ 100 - 200 │ ≤ 40 │ ≤ 60 │ 60 - 130 │
├───────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│ > 200 │ ≤ 30 │ ≤ 50 │ 60 - 130 │
└───────────────────┴───────────────────┴──────────────────┴───────────────────┘
RSD(R) = 2^(1 - 0,5 log C)
unde:
RSD(R) - reprezintã deviatia standard relativã, calculatã din rezultatele
obţinute în condiţii de reproductibilitate
_
[(s(R)/x) x 100]
C - reprezintã proporţia concentratiei (1 = 100 g/100 g,
0,001 = 1,000 mg/kg)
┌ ┐^2
│LOD│
┌─────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────┐
│ C (f2æg/Kg) │ alfa │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ ≤ 50 │ 0,2 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 51 - 500 │ 0,18 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 501 - 1000 │ 0,15 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 1001 - 10000 │ 0,12 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ > 10000 │ 0,1 │
└─────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────┐
│ Greutatea │ Numãrul minim de probe │
│ lotului │ elementare ce vor fi prelevate │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ < 50 │ 3 │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ 50 la 500 │ 5 │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│ > 500 │ 10 │
└─────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┐
│ Numãrul de pachete │ Numãrul de pachete sau unitãţi din lot ce │
│ sau unitãţi din lot │ vor fi prelevate │
├─────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│ 1 la 25 𗈕 pachet sau unitate │
├─────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│ 26 la 100 │Aproximativ 5%, minim 2 pachete sau unitãţi │
├─────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┤
│ > 100 │Aproximativ 5%, maxim 10 pachete sau unitãţi│
└─────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────┘
Font 9*
┌──────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Parametru │ Valoare/Comentariu │
├──────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Aplicabilitate│Alimente menţionate în legislaţia în vigoare │
├──────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Limita de │Maximum o zecime din valoarea limitei maxime stabilite în anexa nr. I, cu │
│detectie │excepţia cazului în care valoarea stabilitã pentru plumb este mai mica de 0,1 │
│ │mg/kg. În acest caz, limita este nu mai mult de o cincime din valoarea │
│ │stabilitã. │
├──────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Limita de │Maximum o cincime din valoarea limitei maxime stabilite în anexa nr. I, cu │
│cuantificare │excepţia cazului în care valoarea stabilitã pentru plumb este mai mica de 0,1 │
│ │mg/kg. În acest caz, limita este nu mai mult de doua cincimi din valoarea │
│ │stabilitã. │
├──────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Recuperare -120% dupã cum este indicat în testul colaborativ. │
├──────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Precizie │Valorile HORRAT(r) sau HORRAT(R) mai mici de 1,5 în testul colaborativ de │
│ │validare. │
├──────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Specificitate │Nu conţine interferente spectrale sau matriciale. │
└──────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────┬──────────────────────┬────────────────┐
│ Criteriu │ Valoare recomandatã │ Concentraţie │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────────┼────────────────┤
│Proba martor │Sub limita de detectie│ - │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────────┼────────────────┤
│Recuperare │ 75 - 100% │întregul domeniu│
│ │ │de concentratii │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────────┼────────────────┤
│Limita de cuantificare (sau mai puţin) │ - │
│ │f2æg/kg raportatã la │ │
│ │substanta uscata │ │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────────┼────────────────┤
│Deviatia standard a semnalului │ Mai puţin de 4 f2æg/kg │ - │
│probelor martor │ │ │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────────┼────────────────┤
│Precizia interna estimatã - deviatia │ < 4 f2æg/kg │ 20 æg/kg │
│standard - a mãsurãtorilor repetate la│ < 6 f2æg/kg │ 30 æg/kg │
│diferite concentratii │ < 7 æg/kg │ 40 æg/kg │
│ │ < 8 æg/kg │ 50 æg/kg │
│ │ < 15 æg/kg │ 100 æg/kg │
└──────────────────────────────────────┴──────────────────────┴────────────────┘
┌ ┐^2
│LOD│
┌─────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────┐
│ C (3 g/kg) │ a │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ = 50 │ 0,2 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 51 - 500 │ 0,18 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 501 - 1000 │ 0,15 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 1001 - 10000 │ 0,12 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ = 10000 │ 0,1 │
└─────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────┐
│ Tipuri de dioxine (congeneri) │ Valoare factori echivalenti de │
│ │ toxicitate │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│Dibenzo-p-dioxine (PCDD) │ │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
𗈖,3,7,8 - TCDD 𗈕 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
𗈕,2,3,7,8 - PeCDD 𗈕 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
𗈕,2,3,4,7,8 - HxCDD 𗈔,1 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
𗈕,2,3,6,7,8 - HxCDD 𗈔,1 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
𗈕,2,3,7,8,9 - HxCDD 𗈔,1 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
𗈕,2,3,4,6,7,8 - HpCDD 𗈔,01 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│OCDD 𗈔,0001 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│Dibenzofurani (PCDF) │ │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
𗈖,3,7,8 - TCDF 𗈔,1 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
𗈕,2,3,7,8 - PeCDF 𗈔,05 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
𗈖,3,4,7,8 - PeCDF 𗈔,5 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
𗈕,2,3,4,7,8 - HxCDF 𗈔,1 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
𗈕,2,3,6,7,8 - HxCDF 𗈔,1 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
𗈕,2,3,7,8,9 - HxCDF 𗈔,1 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
𗈖,3,4,6,7,8 - HxCDF 𗈔,1 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
𗈕,2,3,4,6,7,8 - HpCDF 𗈔,01 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
𗈕,2,3,4,7,8,9 - HpCDF 𗈔,01 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│OCDF 𗈔,0001 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│"Dioxine-similare PCB" Non-orto PCB +│ │
│Mono-orto PCB │ │
│Non-orto PCB 𗈔,0001 │
│PCB 77 │ │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│PCB 81 𗈔,0001 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│PCB 126 𗈔,1 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│PCB 169 𗈔,01 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│Mono-orto PCB │ │
│PCB 105 𗈔,0001 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│PCB 114 𗈔,0005 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│PCB 118 𗈔,0001 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│PCB 123 𗈔,0001 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│PCB 156 𗈔,0005 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│PCB 157 𗈔,0005 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│PCB 167 𗈔,00001 │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│PCB 189 𗈔,0001 │
└─────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ Masa lotului (în kg) │ Numãrul minim de probe elementare │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ < 50 │ 3 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ 50 - 500 │ 5 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ > 500 │ 10 │
└──────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────┐
│Numãrul pachetelor sau al unitãţilor │ Numãrul pachetelor sau al unitãţilor │
│ din lot │ care se preleveaza │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 1 - 25 𗈕 pachet sau o unitate │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 26 - 100 │Cca. 5%, cel puţin 2 pachete sau unitãţi│
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ > 100 │Cca. 5%, maximum 10 pachete sau unitãţi │
└─────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────┬───────────────────┬────────────────────┐
│ │Metode de screening│Metode de confirmare│
├─────────────────────────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Proporţia probelor fals negative │ < 1% │ │
├─────────────────────────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Justete │ │ -20% pana la +20% │
├─────────────────────────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Coeficient de variatie │ < 30% │ < 15% │
└─────────────────────────────────────┴───────────────────┴────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│Numãrul de conserve din lot sau sublot│Numãrul de conserve ce vor fi prelevate│
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ 1 la 25 │ Cel puţin 1 conserva │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ 26 la 100 │ Cel puţin 2 conserve │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ > 100 │ 5 conserve │
└──────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┘
r - repetabilitatea, valoarea sub care diferenţa absolutã dintre
rezultatele a doua teste separate obţinute în condiţii de
repetabilitate (de exemplu: aceeaşi proba, acelaşi operator,
acelaşi aparat, acelaşi laborator şi interval scurt de timp) se
situeaza în limitele unei probabilitati specifice (în principiu 95%);
astfel r = 2,8 x s(r)
s(r) - deviatia standard, calculatã din rezultatele obţinute în condiţii
de repetabilitate
RSD(r) = deviatia standard relativã, calculatã din rezultate obţinute
în condiţii de repetabilitate
_
[(s(r)/x) x 100],
_
unde x este media rezultatelor tuturor probelor de la toate laboratoarele.
R = reproductibilitatea, valoarea sub care diferenţa absolutã dintre
rezultatele unui singur test, obţinute în condiţii de
reproductibilitate (de exemplu: pentru materialul identic obţinut
de operatori în diferite laboratoare, prin utilizarea metodei
testului standardizat), se situeaza în limitele unei probabilitati
(în principiu 95%); R = 2,8 x s(R).
s(R) = deviatia standard, calculatã din rezultatele obţinute în condiţii
de reproductibilitate
RSD(R) - deviatia standard relativã, calculatã în urma rezultatelor
obţinute în condiţii de reproductibilitate
_
[(s(R)/x) x 100]
HORRAT(r) = RSD(r) calculat, divizat prin valoarea RSD(r) estimatã
din ecuatia Horwitz presupunand r = 0,66 R.
HORRAT(R) = valoarea RSD(R) calculatã, divizata prin valoarea RSD(R)
calculatã din ecuatia Horwitz
U = incertitudinea extinsã, folosind un factor de acoperire de 2 care
conferã un nivel de siguranta de aproximativ 95%.
┌──────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────┐
│ Parametru │ Valoarea/comentariu │
├──────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Aplicabilitate │Alimente specificate în anexa nr. I, Secţiunea 6 │
├──────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Limita de detectie │Nu mai mare de 5 mg/kg │
├──────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Limita de cuantificare│Nu mai mare de 10 mg/kg │
├──────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Precizie │Valorile HORRAT(r) sau HORRAT(R) de mai puţin de 1,5 │
│ │în testul colaborativ de validare │
├──────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Recuperare % pana la 105% (dupã cum este indicat în testul │
│ │colaborativ) │
├──────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Specificitate │Independenta de matrice sau interferente spectrale │
└──────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────┘
┌ ┐^2
│LOD│
┌──────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ Greutatea lotului (în kg) │ Numãrul minim de probe elementare │
│ │ ce trebuie sa fie prelevate │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ < 50 │ 3 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ 50 - 500 │ 5 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ > 500 │ 10 │
└──────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────┐
│Numãrul de pachete sau unitãţi│ Numãrul de pachete sau unitãţi ce trebuie │
│ din lot sau sublot │ prelevate │
├──────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ 1 - 25 𗈕 pachet sau unitate │
├──────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ 26 - 100 │Aproximativ 5%, cel puţin 2 pachete sau unitãţi│
├──────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ > 100 │Aproximativ 5%, cel mult 10 pachete sau unitãţi│
└──────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────┘
r = Repetabilitate, valoarea sub care diferenţa absolutã între doua
rezultate de testãri individuale, obţinute în condiţii de
repetabilitate (i.e. aceeaşi proba, acelaşi operator, acelaşi
aparat, acelaşi laborator şi un interval de timp scurt) poate fi
estimatã a se încadra într-o probabilitate specifica (în mod
caracteristic 95%) şi se calculeazã r = 2,8 x s(r)
s(r) = Deviatia standard calculatã în baza rezultatelor obţinute în
condiţii de repetabilitate
RSD(r) = Deviatia standard relativã, calculatã în baza rezultatelor
obţinute în condiţii de repetabilitate
_
[(s(r)/x) x 100]
R = Reproductibilitate, valoarea sub care diferenţa absolutã între
rezultatele de testare individuale obţinute în condiţii de
reproductibilitate (i.e. pe material identic obţinut de operatori
în diferite laboratoare, utilizând metoda de testare standardizata)
poate fi estimatã a se încadra într-o anumitã probabilitate
(în mod caracteristic 95%); R = 2,8 x S(R)
S(R) = Deviatia standard calculatã în baza rezultatelor obţinute în
condiţii de reproductibilitate
RSD(R) = Deviatia standard relativã, calculatã în baza rezultatelor
obţinute în condiţii de reproductibilitate
_
[(s(R)/x) x 100],
_
unde x = este media rezultatelor obţinute de toate laboratoarele
şi de la toate probele
HORRAT(r) = RSD(r) obţinutã împãrţitã la valoarea RSD(r) estimatã în
baza ecuatiei Horowitz utilizând premisa r = 0,66 R
HORRAT(R) = RSD(R) obţinutã împãrţitã la valoarea RSD(R) calculatã în
baza ecuatiei Horowitz
U = incertitudinea extinsã utilizându-se un factor de acoperire de 2
ce prezintã un nivel de confidenta de aproximativ 95%.
┌──────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────┐
│ Parametru │ Valoare/comentariu │
├──────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Aplicabilitate │Alimente, asa cum sunt definite în legislaţia în │
│ │vigoare │
├──────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Limita de detectare │Nu mai mult de 0,3 f2æg/kg │
├──────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Limita de cuantificare│Nu mai mult de 0,9 æg/kg │
├──────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Precizie │Valori HORRAT(r) sau HORRAT(R) mai mici de 1,5 în │
│ │procesul validãrii colaborative │
├──────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Recuperare % - 120% │
├──────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Specificitate │Liber de matrice sau interferente spectrale, │
│ │verificarea detectarii pozitive │
└──────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────┘
┌ ┐^2
│LOD│