Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ORDIN nr. 958 din 31 martie 2022 pentru aprobarea curriculumului de pregătire pentru autopsieri, a curriculumului de pregătire pentru tanatopractori, precum şi a metodologiei de organizare a programelor de pregătire şi a probelor de examen în vederea obţinerii certificării de autopsier, respectiv de tanatopractor
Văzând Referatul Direcţiei generale de asistenţă medicală, medicină de urgenţă şi programe de sănătate publică nr. AR 5.472/2022, având în vedere prevederile art. 12 alin. (4) şi (10) din Normele tehnice şi sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea şi reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum şi criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare şi nivelul fondului de garantare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 741/2016, în temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, ministrul sănătăţii emite următorul ordin: CAP. I Curriculum de pregătire pentru autopsieri şi tanatopractori ART. 1 (1) Se aprobă curricula de pregătire pentru autopsieri şi tanatopractori, metodologia de organizare a programelor de pregătire pentru autopsier şi tanatopractor şi metodologia de organizare şi de susţinere a probelor de examen în vederea obţinerii certificării de autopsier, respectiv de tanatopractor. (2) Curriculumul de pregătire pentru autopsieri este prevăzut în anexa nr. 1. (3) Curriculumul de pregătire pentru tanatopractori este prevăzut în anexa nr. 2. (4) Metodologia de organizare a programelor de pregătire pentru autopsieri şi tanatopractori este prevăzută în anexa nr. 3. (5) Metodologia de organizare a probelor de examen în vederea obţinerii certificării de autopsier, respectiv de tanatopractor este prevăzută în anexa nr. 4.
ART. 2 (1) Autopsierul poate obţine certificarea de tanatopractor prin completarea instruirii cu pregătirea practică prevăzută în curriculumul de formare a tanatopractorului. (2) Tanatopractorul poate obţine certificarea de autopsier prin completarea instruirii cu pregătirea practică şi teoretică prevăzută în curriculumul de formare a autopsierului.
ART. 3 (1) Curriculumul de pregătire şi formare pentru autopsieri corespunde unei perioade de pregătire de 5 luni, formată dintr-o componentă de pregătire teoretică de 2 luni şi o componentă practică de 3 luni. (2) Curriculumul de pregătire pentru autopsieri este prevăzut în anexa nr. 1 şi cuprinde: a) componenta de pregătire teoretică, formată din 4 module care cuprind noţiuni de anatomie, toxicologie, microbiologie, histologie, tehnica efectuării autopsiei şi tehnici speciale de autopsie, metode obligatorii de îmbălsămare după deschiderea unui cadavru, noţiuni de medicină legală şi de anatomie patologică, noţiuni privind identificarea unei persoane, noţiuni de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile şi de securitate sanitară şi de protecţie în muncă/ocupaţională, legislaţie specifică şi etică funerară, tehnici, metode şi îngrijiri conservatoare şi de tanatopraxie; b) componenta de pregătire practică; c) un barem de activităţi practice pentru autopsieri, consemnate într-un caiet de monitorizare a pregătirii cursantului.
(3) Pregătirea teoretică, prevăzută în Programa analitică de curs pentru autopsieri, conform anexei nr. 1 pct. 1, cuprinde o tematică propusă de responsabilul naţional şi este structurată exclusiv în sistem de e-learning - învăţământ la distanţă, pe platforma PERFMED a Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, denumită în continuare SNSPMPDSB, astfel: a) pregătirea teoretică este alcătuită din 4 module curriculare teoretice care vor fi parcurse într-un interval de timp de 8 săptămâni, câte 2 săptămâni pentru fiecare modul, totalizând un program de 200 de ore de pregătire teoretică, conform anexei nr. 1 pct. 1; b) pregătirea teoretică se va finaliza cu o probă teoretică de examen care se organizează pe platforma PERFMED, formată din întrebări tip complement simplu, revizuite anual.
(4) Pregătirea practică pentru autopsieri se realizează după absolvirea componentei de pregătire teoretică, respectiv după promovarea probei teoretice de examen. Pregătirea practică, prevăzută în Programa analitică de lucrări practice pentru autopsieri, conform anexei nr. 1 pct. 2, cuprinde 240 de ore de pregătire, după cum urmează: a) pregătirea practică pentru autopsieri are o durată de 3 luni, cuprinde 4 ore pe zi timp de 5 zile pe săptămână, 20 de zile lucrătoare pe lună, 80 de ore/lună, totalizând 240 de ore de pregătire; b) în cadrul componentei de pregătire practică, pentru obţinerea certificării de autopsier, cursanţii efectuează activităţi în scopul de a deprinde manipularea persoanelor decedate, igienizarea corectă a corpurilor înainte şi după autopsie, identificarea persoanelor decedate şi păstrarea evidenţei persoanelor neidentificate, participarea sub supravegherea unui autopsier certificat şi a unui medic legist la efectuarea de autopsii, conform unui barem care include atât tehnici propriuzise de autopsie, cât şi tehnici speciale de autopsie, aplicarea tehnicilor obligatorii de îmbălsămare după autopsie, coaserea cadavrului, îmbrăcarea unei persoane decedate şi asistarea la predarea decedatului către familie după identificare; c) pregătirea practică pentru autopsieri se va desfăşura în institutele de medicină legală.
(5) Baremul de activităţi practice pentru autopsieri, prevăzut în anexa nr. 1 pct. 3, este obligatoriu de îndeplinit pentru fiecare cursant. Activităţile efectuate vor fi menţionate într-un caiet de monitorizare a pregătirii cursantului, pe care îl păstrează cursantul pe tot parcursul formării sale practice, în care fiecare manoperă după realizare este înregistrată cu dată şi semnătură de către persoana responsabilă in formare. Formatul de caiet de monitorizare a pregătirii cursantului va fi transmis fiecărui absolvent al pregătirii teoretice de către SNSPMPDSB la propunerea responsabilului naţional de program. Caietul de monitorizare a pregătirii cursantului se va depune pe platforma SNSPMPDSB pentru înscrierea la examenul practic. Acest caiet va fi prezentat de către candidat evaluatorilor desemnaţi de către responsabilul naţional din centrul de pregătire respectiv în vederea verificării efectuării şi certificării activităţilor din cadrul baremului pentru autopsier. (6) Activităţile practice care se regăsesc în baremul de activităţi practice în modulul de autopsie sunt obligatorii şi cuprind activităţi corespunzătoare pregătirii practice pentru autopsieri, prevăzute la pct. 3.1 din anexa nr. 1. Activităţile practice pentru autopsieri se înscriu în caietul de monitorizare a pregătirii cursantului şi sunt datate şi semnate de către persoana responsabilă în formare. (7) Activităţile practice corespunzătoare pregătirii de autopsie se desfăşoară prin participarea nemijlocită a cursantului, sub supravegherea persoanelor responsabile de formare (autopsier şi medic legist), la desfăşurarea a 50 de autopsii medico-legale în institute de medicină legală în decurs de 3 luni. (8) Pe parcursul activităţilor practice, cursantul va efectua, sub supravegherea autopsierilor formatori autorizaţi şi sub coordonarea medicilor formatori autorizaţi, diferite tehnici de autopsie care se regăsesc în baremul de activităţi, verificânduse dobândirea deprinderilor necesare pentru a efectua autopsia unei persoane decedate, după cum urmează: I. activităţi practice corespunzătoare pregătirii autopsiei: a) manipularea persoanei decedate; b) igienizarea persoanei decedate în vederea autopsiei; c) identificarea persoanei decedate folosind datele cunoscute şi fixarea brăţărilor de identificare;
II. activităţi practice de autopsie: a) tehnici propriu-zise de autopsie: 1. recoltarea sângelui din venele periferice pentru examene toxicologice, tanatochimice; 2. recoltarea umorii vitroase, recoltarea lichidului cefalorahidian, recoltarea lichidului articular; 3. identificarea persoanei decedate folosind semnele particulare, formula dentară, alte examinări; 4. autopsierea capului (secţionarea părţilor moi epicraniene, secţionarea calotei craniene, examinarea spaţiilor meningeale, extragerea encefalului, extragerea durei mater, examinarea calotei craniene şi a craniului); 5. efectuarea inciziei submentosuprapubiene şi decolarea părţilor moi; 6. examinarea cavităţilor; 7. fixarea ligaturilor la tubul digestiv; 8. extragerea piesei buco-cervico-toracice şi autopsierea acesteia (examinarea piesei cu cordul pe planşetă şi secţionarea esofagului, examinarea piesei cu cordul la vedere şi secţionarea limbii, glandei tiroide, examinarea laringelui, deschiderea căilor respiratorii, secţionarea plămânilor, detaşarea cordului şi examinarea cordului cu secţionarea coronarelor şi a cordului); 9. extragerea stomacului între ligaturi; 10. extragerea masei intestinale între ligaturi; 11. proba permeabilităţii biliare şi recoltarea bilei; 12. recoltarea urinei; 13. extragerea pancreasului, rinichilor cu ureterele, a splinei şi ficatului; 14. secţionarea muşchilor intercostali şi examinarea scheletului;
b) tehnici speciale de autopsie: 1. deschiderea capului la nou-născut; 2. deschiderea proceselor mastoide; 3. deschiderea stâncii temporalului; 4. decolarea părţilor moi ale feţei pentru evidenţierea fracturilor masivului facial; 5. deschiderea coloanei dinspre anterior sau posterior; 6. deschiderea arterelor pulmonare după extragerea piesei buco-cervico-toracice sau in situ pentru a pune în evidenţă emboliile pulmonare; 7. deschiderea moletului gambei pentru a evidenţia tromboze; 8. deschiderea sinusurilor venoase ale durei mater; 9. recoltarea muşchilor, dinţilor, unghiilor şi firelor de păr pentru examenul ADN; 10. recoltarea secreţiilor purulente pentru examenul bacteriologic; 11. recoltarea secreţiei vaginale/rectale pentru viol; 12. evidenţierea pneumotoraxului; 13. proba docimaziei hidrostatice;
III. activităţi practice privind îmbălsămarea obligatorie a cadavrului autopsiat prin metode şi tehnici adresate cadavrului autopsiat; IV. activităţi practice privind coaserea cadavrului; V. activităţi practice privind predarea persoanei decedate către aparţinători: a) igienizarea persoanei decedate în vederea predării către aparţinători; b) îmbrăcarea persoanei decedate; c) identificarea persoanei decedate în prezenţa aparţinătorilor.
ART. 4 (1) Curriculumul de pregătire şi formare pentru tanatopractori corespunde unei perioade de pregătire de două luni şi este formată dintr-o componentă teoretică de 1 lună şi o componentă practică de 1 lună. (2) Curriculumul de pregătire pentru tanatopractori este prevăzut în anexa nr. 2 şi cuprinde: a) 2 module de pregătire teoretică, care cuprind noţiuni de anatomie, toxicologie, microbiologie, histologie, noţiuni privind identificarea unei persoane, noţiuni de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile şi securitate sanitară şi de protecţie în muncă/ocupaţională, legislaţie specifică şi etică funerară, tehnici, metode şi îngrijiri conservatoare şi de tanatopraxie; b) pregătirea practică prin care se dobândesc abilităţi de tanatopraxie (îmbălsămare) prin abordul sistemului vascular la persoane neautopsiate, reconstrucţie şi estetică mortuară; c) un barem de activităţi practice pentru tanatopractori consemnate în caietul de monitorizare a pregătirii cursantului.
(3) Pregătirea teoretică, prevăzută în Programa analitică de curs pentru tanatopractori, conform anexei nr. 2 pct. 1, cuprinde o tematică propusă de responsabilul naţional şi este structurată exclusiv în sistem de e-learning - învăţământ la distanţă, pe platforma PERFMED a Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, astfel: a) pregătirea teoretică este alcătuită din 2 module curriculare teoretice (comune modulelor corespunzătoare din curricula de autopsier) care vor fi parcurse într-un interval de timp de 4 săptămâni, câte 2 săptămâni pentru fiecare modul, totalizând un program de 100 de ore de pregătire teoretică, conform anexei nr. 2 pct. 1; b) pregătirea teoretică se va finaliza cu o probă teoretică de examen care se organizează pe platforma PERFMED, alcătuit din întrebări tip complement simplu, revizuite anual.
(4) Pregătirea practică pentru tanatopractori se realizează după absolvirea modulului de pregătire teoretică, respectiv după promovarea probei teoretice de examen, în centrele de pregătire practică pentru domeniul tanatopraxiei prevăzute în anexa nr. 2 pct. 4 lit. B sau în cele acreditate ulterior conform prevederilor din anexa nr. 2 pct. 4 lit. C, sub supravegherea şi coordonarea tanatopractorilor formatori autorizaţi, repartizarea candidaţilor făcându-se în funcţie de opţiunile acestora şi de centrele disponibile. (5) Pregătirea practică, prevăzută în Programa analitică de lucrări practice pentru tanatopractori, conform anexei nr. 2 pct. 2, cuprinde modulul practic de tehnici de tanatopraxie, cu durata de 1 lună, cuprinde 4 ore zilnic, 5 zile pe săptămână, 20 de ore pe săptămână, în total 80 de ore. În perioada pregătirii practice cursanţii participă la demonstraţii practice de tanatopraxie şi efectuează activităţi şi tehnici de tanatopraxie corespunzătoare baremului de activităţi practice, ce se înscriu în caietul de monitorizare sub semnătura cadrului formator. (6) Baremul de activităţi practice pentru tanatopractori în modulul practic de tanatopraxie, prevăzut în anexa nr. 2 pct. 3, este obligatoriu de îndeplinit pentru fiecare cursant, iar activităţile efectuate vor fi menţionate într-un caiet de monitorizare a pregătirii cursantului pe care cursantul îl păstrează pe tot parcursul formării sale practice de tanatopraxie şi în care fiecare manoperă după realizare este înregistrată cu dată şi semnătură de către persoana responsabilă în formare. Formatul de caiet de monitorizare a pregătirii cursantului va fi transmis fiecărui absolvent al pregătirii teoretice de către SNSPMPDSB la propunerea responsabilului naţional de program. Caietul de monitorizare a pregătirii cursantului se va depune pe platforma SNSPMPDSB pentru înscrierea la proba practică de examen şi va fi prezentat comisiei de examen din centrul de pregătire practică respectiv de către candidat în vederea verificării efectuării şi certificării activităţilor din cadrul baremului de tanatopractor. a) Activităţile practice care se regăsesc în barem sunt obligatorii. Ele se înscriu în caietul de monitorizare a pregătirii cursantului şi sunt datate şi semnate de către cadrul formator. b) Activităţile practice, corespunzătoare pregătirii practice de tanatopraxie, se desfăşoară prin participarea nemijlocită a cursantului sub supravegherea unei persoane responsabile în formare, tanatopractor autorizat, la 20 de activităţi de tanatopraxie în decursul unei luni.
(7) Pe parcursul pregătirii practice cursantul va efectua, sub supraveghere, tehnici de tanatopraxie, verificându-se dobândirea deprinderilor necesare pentru a efectua îmbălsămarea unei persoane prin abordul sistemului vascular (persoane neautopsiate), precum şi tehnici ce permit reconstrucţia şi estetica mortuară pentru reconstituirea fizionomiei şi a înfăţişării persoanei decedate, în măsură de a fi prezentată aparţinătorilor şi familiei acesteia, de identificare şi de predare a cadavrului către aparţinători, după cum urmează: 1. activităţi practice corespunzătoare pregătirii tanatopraxiei (20 de cazuri): a) manipularea persoanei decedate; b) igienizarea persoanei decedate în vederea tanatopraxiei; c) identificarea persoanei decedate folosind datele cunoscute şi fixarea brăţărilor de identificare;
2. activităţi practice de tanatopraxie (20 de cazuri): a) îmbălsămarea cadavrului neautopsiat prin abordul sistemului vascular (20 de cazuri); b) reconstituirea fizionomiei şi restaurarea înfăţişării persoanei decedate, în măsură de a fi prezentată aparţinătorilor şi familiei acesteia, astfel: (i) tratament de tanatopraxie şi restaurarea corpului şi înfăţişării persoanei decedate, pentru minimum 1 cadavru în putrefacţie, înscris în caietul de monitorizare a pregătirii cursantului, datat şi semnat de către cadrul formator; (ii) tratament de tanatopraxie prin îngrijiri de estetică mortuară adresate persoanei decedate privind restaurarea şi reconstituirea, după caz, a înfăţişării/ fizionomiei persoanei modificate de boală (cancer/icter etc.), pentru minimum 1 caz de restaurare per cursant, înscris în caietul de monitorizare a pregătirii cursantului, datat şi semnat de către cadrul formator;
c) mulaje pe modele faciale artificiale pentru deprinderea folosirii mijloacelor necesare reconstrucţiei faciale şi esteticii mortuare prin care se reconstituie şi se restaurează fizionomia decedatului (minimum 2 mulaje per cursant ca probă ce se înscrie în caietul de monitorizare a pregătirii cursantului, datat şi semnat de către cadrul formator);
3. activităţi practice privind predarea persoanei decedate către aparţinători (20 de cazuri): a) igienizarea persoanei decedate în vederea predării către aparţinători; b) îmbrăcarea persoanei decedate; c) identificarea persoanei decedate în prezenţa aparţinătorilor; d) predarea persoanei decedate aparţinătorilor.
CAP. II Metodologia de organizare a pregătirii teoretice şi practice pentru autopsieri, respectiv tanatopractori ART. 5 (1) Organizarea programelor de pregătire în vederea obţinerii certificării de autopsier, respectiv de tanatopractor se asigură de către SNSPMPDSB - Centrul Naţional de Dezvoltare Profesională în Domeniul Sanitar (SNSPMPDSB - CNDPDS) în parteneriat cu responsabilul naţional de program desemnat de către comisia de specialitate de medicină legală a Ministerului Sănătăţii, în conformitate cu curriculumul de pregătire pentru autopsier, respectiv tanatopractor şi metodologia de organizare a programelor de pregătire pentru autopsieri şi tanatopractori, prevăzute în anexele nr. 1, 2 şi 3. (2) Organizarea programelor de pregătire şi a examenelor aferente în vederea obţinerii certificării de autopsier, respectiv de tanatopractor se poate face numai în centrele de pregătire nominalizate de responsabilul naţional de program, prevăzute în anexa nr. 1 pct. 4, respectiv în anexa nr. 2 pct. 4. Pentru a permite accesul participanţilor în centrele de pregătire respective, precum şi pentru punerea la dispoziţie a echipamentelor şi spaţiilor pentru pregătirea teoretică şi practică, SNSPMPDSB încheie un protocol pe perioada desfăşurării programului cu conducerea centrului de pregătire şi responsabilul naţional. Punerea la dispoziţie a echipamentelor şi spaţiilor pentru pregătirea teoretică şi practică din centrele de pregătire nominalizate se face fără plată. (3) Pregătirea practică a autopsierilor, pentru componenta practică de autopsie, se va face exclusiv în institutele de medicină legală şi în serviciile de medicină legală judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti dotate corespunzător, prevăzute în anexa nr. 1 pct. 4 lit. B, iar pregătirea practică a autopsierilor şi tanatopractorilor pentru modulul practic de tehnici de tanatopraxie se va face exclusiv în centrele de pregătire practică în domeniul tanatopraxiei prevăzute în anexa nr. 2 pct. 4 lit. B şi C. (4) Pentru a fi avizat un centru nou de pregătire practică în domeniul tanatopraxiei, conform anexei nr. 2 pct. 4 lit. C, un prestator de servicii funerare trebuie să îndeplinească criteriile conform anexei nr. 3 pct. 1 lit. A pct. A.1 şi un punctaj de minimum 30 de puncte, conform anexei nr. 3 pct. 1 lit. A pct. A.2, calculat în urma evaluării de către comisia de avizare care alcătuieşte dosarul de avizare şi întocmeşte raportul de evaluare în vederea avizării. (5) În vederea avizării unui nou centru de pregătire practică în domeniul tanatopraxiei de către SNSPMPDSB, responsabilul naţional desemnează comisia de avizare, conform anexei nr. 3 pct. 1 lit. C, care verifică îndeplinirea criteriilor necesare prevăzute în anexa nr. 3 pct. 1 lit. A în baza metodologiei de avizare prevăzute în anexa nr. 3 pct. 1 lit. B. (6) Avizarea centrului de pregătire practică în domeniul tanatopraxiei este valabilă pentru o perioadă de 2 ani, timp în care poate fi încheiat cu Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti un parteneriat în vederea realizării activităţilor practice cuprinse în programele de pregătire. (7) Pentru realizarea activităţilor practice corespunzătoare modulului de autopsie din cadrul programelor de pregătire ca autopsier, respectiv pentru modulul de tehnici de tanatopraxie din cadrul programelor de pregătire ca autopsier, respectiv tanatopractor, se vor propune de către responsabilul de program materialele consumabile necesare care vor fi furnizate de centrele de pregătire respective, conform normativelor prevăzute în anexa nr. 3 pct. 3, în funcţie de numărul de participanţi alocaţi pe fiecare centru. Cheltuielile efectuate de centrele de pregătire respective pentru materialele consumabile necesare vor fi rambursate de SNSPMPDSB. (8) Pentru fiecare program de pregătire teoretică şi practică, responsabilul naţional nominalizează lista lectorilor, în conformitate cu criteriile de selecţie prevăzute în curricula de pregătire din anexa nr. 1 pct. 5, respectiv anexa nr. 2 pct. 5. (9) Lectorii şi formatorii nominalizaţi pentru pregătirea practică a autopsierilor, respectiv tanatopractorilor vor supraveghea şi vor coordona îndeplinirea de către participanţi a condiţiilor de pregătire practică şi a baremului de practică, corespunzător anexei nr. 1 pct. 2 şi 3, respectiv anexei nr. 2 pct. 2 şi 3, şi vor comunica responsabilului naţional de program şi SNSPMPDSB catalogul participanţilor care au finalizat pregătirea practică.
ART. 6 (1) În vederea acreditării de către Ministerul Sănătăţii a formatorilor în domeniul autopsiei, respectiv tanatopraxiei, responsabilul naţional solicită SNSPMPDSB organizarea unui program de acreditare a formatorilor în domeniul autopsiei, respectiv tanatopraxiei, care cuprinde: a) un modul de formare generală, realizat şi susţinut de către formatorii Centrului Naţional de Dezvoltare Profesională din cadrul SNSPMPDSB; b) un modul de formare teoretică de specialitate, corespunzător programei analitice de formare teoretică prevăzute în anexa nr. 2 pct. 1, care va fi efectuat pe platforma PERFMED; c) un modul de formare practică de specialitate, corespunzător programei analitice de lucrări practice prevăzute în anexa nr. 2 pct. 2, şi îndeplinirea baremului de activităţi practice conform anexei nr. 2 pct. 3; pregătirea specifică practică va fi susţinută, la propunerea responsabilului naţional de program, de cadre universitare din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“ Bucureşti şi/sau, după caz, din institutele de medicină legală din Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova şi Târgu Mureş; d) un modul de evaluare în vederea acreditării, respectând criteriile prevăzute în anexa nr. 3 pct. 2.
(2) Comisia de evaluare în vederea acreditării formatorilor în domeniul autopsiei, respectiv tanatopraxiei este propusă de responsabilul naţional de program şi aprobată de conducerea SNSPMPDSB. (3) Lista nominală a formatorilor care au promovat evaluarea este înaintată de către SNSPMPDSB Ministerului Sănătăţii în vederea acreditării acestora ca formatori în domeniul practicii autopsiei, respectiv tanatopraxiei. (4) După obţinerea aprobării Ministerului Sănătăţii privind acreditarea formatorilor, SNSPMPDSB certifică formatorii în domeniul practicii autopsiei, respectiv tanatopraxiei.
ART. 7 În organizarea programelor de pregătire şi a probelor de examen în vederea obţinerii certificării de autopsier, respectiv de tanatopractor, responsabilul naţional are următoarele atribuţii: a) solicită periodic SNSPMPDSB organizarea programelor de pregătire pentru autopsieri şi tanatopractori în funcţie de necesităţile de formare existente la nivel naţional; b) transmite SNSPMPDSB suportul de curs pentru pregătirea teoretică a autopsierilor, respectiv a tanatopractorilor, în vederea adaptării acestuia pentru formatul e-learning pe platforma PERFMED; c) propune SNSPMPDSB pentru fiecare program nominalizarea centrelor de pregătire, conform curriculei de pregătire din anexa nr. 1 pct. 4, respectiv anexa nr. 2 pct. 4, precum şi lista lectorilor care îndeplinesc criteriile prevăzute în anexa nr. 1 pct. 5, respectiv anexa nr. 2 pct. 5; d) propune avizarea unor noi centre de pregătire practică pentru tanatopractori, conform condiţiilor prevăzute la pct. 1 din anexa nr. 3; e) coordonează pregătirea practică a cursanţilor şi planifică împreună cu SNSPMPDSB repartiţia pe grupe de practică a participanţilor în centrele de pregătire prevăzute în anexa nr. 1 pct. 4 lit. B şi anexa nr. 2 pct. 4 lit. B, ţinând cont de locul pregătirii practice şi de opţiunea acestora; f) propune organizarea unor programe de formare de formatori în domeniul autopsiei, respectiv tanatopraxiei, conform anexei nr. 3 pct. 2, în funcţie de nevoia de formatori în domeniul autopsiei, respectiv tanatopraxiei identificată; g) stabileşte şi propune SNSPMPDSB necesarul de materiale consumabile pentru pregătirea teoretică şi practică a autopsierilor, respectiv tanatopractorilor, conform prevederilor anexei nr. 3 pct. 3; h) transmite către SNSPMPDSB la sfârşitul programelor de pregătire practică un raport final al activităţii desfăşurate, care cuprinde: lista participanţilor care au îndeplinit condiţiile de absolvire a programului, respectiv de promovare a evaluărilor intermediare şi finale şi a prezenţei acestora la program, lista participanţilor care nu au îndeplinit condiţiile de promovare, precum şi pontajul privind activitatea didactică teoretică şi practică prestată de către lectorii desemnaţi; i) propune actualizarea periodică a curriculumului de pregătire din cadrul programului la un interval de cel mult 5 ani; j) stabileşte împreună cu SNSPMPDSB calendarul de organizare a examenului naţional pentru obţinerea certificării de autopsier, respectiv de tanatopractor, în sesiuni anuale sau bianuale; k) coordonează împreună cu SNSPMPDSB organizarea examenului pentru autopsieri, respectiv tanatopractori, conform Metodologiei de organizare a probelor de examen pentru autopsieri şi tanatopractori, prevăzută în anexa nr. 4; l) propune către SNSPMPDSB componenţa comisiilor de examen şi a comisiei de contestaţii, conform prevederilor anexei nr. 4 pct. 1; m) coordonează comisiile centrale de examen şi elaborează împreună cu SNSPMPDSB instrucţiunile pentru probele de examen teoretice şi practice pentru autopsier, conform anexei nr. 4 pct. 2, respectiv tanatopractor, conform anexei nr. 4 pct. 3; n) validează cataloagele candidaţilor care au promovat examenul teoretic în vederea eliberării de către SNSPMPDSB a adeverinţelor pentru autopsieri, respectiv tanatopractori; o) validează cataloagele transmise de către comisiile de examen din centrele de pregătire practică pentru candidaţii promovaţi la examenul practic în vederea eliberării de către SNSPMPDSB a certificatului de autopsier, respectiv tanatopractor.
ART. 8 (1) În organizarea programelor de pregătire şi a probelor de examen în vederea obţinerii certificării de autopsier, respectiv de tanatopractor, în acreditarea şi certificarea formatorilor în domeniul autopsiei, respectiv tanatopraxiei, SNSPMPDSB are următoarele atribuţii: a) realizează un parteneriat cu responsabilul naţional pentru organizarea programelor de pregătire pentru autopsieri şi tanatopractori, conform prevederilor anexelor nr. 1, 2 şi 3; b) anunţă şi promovează programele de pregătire propuse de responsabilul naţional pe website-ul propriu şi pe platforma PERFMED la adresa www.perfmed.ro; c) înscrie participanţii pe platforma PERFMED, în conformitate cu prevederile prezentului ordin; d) elaborează pe platforma PERFMED în format e-learning materialele de curs propuse de responsabilul naţional pentru pregătirea teoretică a autopsierilor, respectiv a tanatopractorilor; e) calculează şi încasează taxele de participare la programe, respectiv taxele de evaluare/examen în vederea certificării; f) alcătuieşte bugetele aferente organizării programelor de pregătire teoretică şi practică şi încheie contracte de prestări servicii cu lectorii acreditaţi potrivit prevederilor curriculare, conform anexei nr. 1 pct. 5, respectiv anexei nr. 2 pct. 5; g) încheie protocoale pentru perioada desfăşurării programelor de pregătire practică între SNSPMPDSB, conducerea centrului de pregătire practică şi responsabilul naţional de program, în vederea asigurării accesului participanţilor în centrele de pregătire respective la echipamentele şi spaţiile pentru pregătirea practică; h) planifică împreună cu responsabilul de program grupele de pregătire practică şi repartizează participanţii în funcţie de pregătirea efectuată în centrele de pregătire practică corespunzătoare şi de opţiunea candidaţilor; i) rambursează contravaloarea materialelor consumabile necesare derulării programelor pentru pregătirea practică de autopsier, respectiv de tanatopractor, achiziţionate conform anexei nr. 3 pct. 3 de către centrele de pregătire practică în tanatopraxie şi de către institutele de medicină legală pentru pregătirea practică de autopsier. Contravaloarea rambursată a materialelor consumabile achiziţionate, în conformitate cu prevederile curriculare, nu va depăşi baremul stabilit prin buget împreună cu responsabilul naţional de program; j) organizează programele de acreditare a formatorilor în domeniul de practică a autopsiei, respectiv tanatopraxiei, la propunerea responsabilului naţional de program, precum şi sesiunile de evaluare în vederea acreditării formatorilor în domeniile sus-menţionate şi înaintează Ministerului Sănătăţii lista formatorilor pentru a fi acreditaţi ca formatori în domeniul de practică a autopsiei, respectiv tanatopraxiei; k) realizează parteneriatul cu responsabilul naţional pentru organizarea examenelor în vederea certificării autopsierilor şi tanatopractorilor, conform anexei nr. 4, pentru stabilirea calendarului de examen, a metodologiei de organizare şi desfăşurare a probelor teoretice şi a probelor practice din cadrul examenelor pentru obţinerea certificării de autopsier, respectiv de tanatopractor; l) constituie la nivelul său un colectiv tehnic care va colabora cu responsabilul naţional şi cu comisiile de examen din centrele de pregătire practică pentru organizarea probelor de examen teoretice şi practice pentru autopsieri, respectiv tanatopractori; m) înscrie pe platforma PERFMED participanţii la examenul teoretic şi practic pentru obţinerea certificării de autopsier, respectiv de tanatopractor şi afişează pe platformă şi pe site-ul propriu detalii privind organizarea sesiunilor de examen teoretic şi practic pentru autopsieri, respectiv pentru tanatopractori; n) încheie contracte de prestări servicii şi asigură plăţile prestaţiilor pentru lectorii şi formatorii desemnaţi pentru pregătirea teoretică şi practică, pentru modulul specific al programului de acreditare a formatorilor, respectiv pentru membrii comisiei centrale şi comisiilor de examen din centrele de pregătire practică şi membrii colectivului tehnic, pentru membrii comisiilor de evaluare în vederea acreditării formatorilor în domeniile practicii autopsiei, respectiv tanatopraxiei, precum şi pentru membrii comisiilor de avizare de noi centre de pregătire practică în domeniul tanatopraxiei; o) verifică îndeplinirea condiţiilor de evaluare a participanţilor la program care au promovat proba de examen teoretică, respectiv practică, în conformitate cu prevederile din curricula de pregătire prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, în vederea întocmirii şi eliberării documentelor care atestă absolvirea programelor: adeverinţe şi certificate, conform anexei nr. 5.
(2) Pentru organizarea programelor de pregătire şi a probelor teoretică şi practică din cadrul examenului pentru obţinerea certificării de autopsier, respectiv de tanatopractor, pentru programele de acreditare şi certificare a formatorilor în domeniul practicii autopsiei, respectiv tanatopraxiei, SNSPMPDSB alcătuieşte un buget de venituri şi cheltuieli asigurat prin încasarea taxelor de instruire şi de examinare, cu consultarea responsabilului naţional, o cotă de 33% din totalul taxelor încasate revenind SNSPMPDSB. (3) La propunerea responsabilului naţional de program, SNSPMPDSB poate realiza revizuirea periodică a conţinutului pregătirii teoretice prezentat în programa analitică, în formatul elearning, atât pentru programul de pregătire pentru obţinerea certificării de autopsier, cât şi pentru obţinerea certificării de tanatopractor.
ART. 9 La programul de pregătire pentru autopsieri şi la programul de pregătire pentru tanatopractori se pot înscrie: a) cetăţeni români absolvenţi de liceu, cu sau fără bacalaureat; b) cetăţeni străini care fac dovada absolvirii studiilor liceale prin diplomă recunoscută sau echivalată conform legislaţiei din România.
ART. 10 (1) Înscrierea participanţilor la programele de pregătire pentru autopsieri şi tanatopractori se face pe platforma PERFMED prin depunerea următoarelor documente: a) copie a diplomei de bacalaureat sau, după caz, dovadă de absolvire a liceului; b) copie a cărţii de identitate şi, după caz, a documentului care atestă schimbarea numelui; c) copie a dovezii de plată a taxei de instruire pentru pregătirea teoretică şi practică comunicată pe site-ul SNSPMPDSB; d) acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
(2) După depunerea documentelor prevăzute la alin. (1), participanţii pot selecta pe platformă opţiunea privind centrul în care doresc să îşi efectueze activitatea practică. În cazul în care această opţiune nu a fost exprimată, participantul respectiv va fi arondat din oficiu la un centru de pregătire existent.
CAP. III Metodologia de organizare şi de susţinere a probelor de examen teoretice şi practice pentru autopsieri, respectiv tanatopractori ART. 11 (1) La sfârşitul programului de pregătire teoretică pentru autopsieri şi la sfârşitul programului de pregătire teoretică pentru tanatopractori, SNSPMPDSB organizează examenul teoretic naţional conform Metodologiei de examen prevăzute în anexa nr. 4, simultan în toate centrele de pregătire, la o dată stabilită de responsabilul naţional de program, care este coordonat de către comisia centrală. (2) Responsabilul naţional propune SNSPMPDSB constituirea comisiei centrale pentru examenul teoretic conform anexei nr. 4 pct. 1 lit. A. (3) Examenul teoretic la nivel naţional este coordonat de responsabilul naţional în calitate de preşedinte al comisiei centrale de examen şi de SNSPMPDSB, printr-un colectiv tehnic, pentru a asigura îndeplinirea condiţiilor de organizare şi desfăşurare a examenului conform prevederilor prezentului ordin. (4) Probele de examen teoretice se susţin pe platforma PERFMED, au durata de 2 ore şi presupun un test-grilă cu 30 de întrebări din materia celor 4 module curriculare teoretice prevăzute în anexa nr. 1 pct. 1 pentru autopsieri, respectiv din materia celor 2 module curriculare teoretice prevăzute în anexa nr. 2 pct. 1 pentru tanatopractori, iar nota minimă pentru promovare, în ambele competenţe, este 7. În cazul obţinerii unei note mai mici de 7, candidatul respectiv are dreptul să repete în următoarele 2 ore proba de examen teoretic pe platformă, cu un alt set de 30 de întrebări generat automat şi aleatoriu din baza de întrebări existente, respectând acelaşi algoritm al subiectelor provenite din modulele de pregătire. (5) Subiectele pentru proba teoretică şi grila de răspunsuri corecte asociată acestora vor fi trase la sorţi în ziua examenului, dintr-o bază de 400 de întrebări furnizate în acest sens de către responsabilul naţional de program şi membrii comisiei centrale de examen.
ART. 12 (1) Înscrierea pentru proba scrisă se face automat pe platforma PERFMED pentru absolvenţii cursului teoretic pentru autopsieri, respectiv pentru tanatopractori care au parcurs integral materialul de curs şi au finalizat evaluările intermediare ale modulelor din cadrul anexei nr. 1 pct. 1, respectiv al anexei nr. 2 pct. 1. (2) Susţinerea de către absolvenţii modulului teoretic a probei scrise de examen este condiţionată de înregistrarea pe platformă a dovezii de plată a taxei de examinare teoretică stabilite de SNSPMPDSB şi comunicate pe site-ul propriu cu minimum 15 zile înainte de susţinerea probei teoretice şi de dovada absolvirii modulului teoretic pe platforma PERFMED. (3) În situaţiile în care absolvenţii modulului teoretic nu se prezintă la proba teoretică de examen, au dreptul să solicite SNSPMPDSB o dovadă care să ateste finalizarea pregătirii teoretice, fără examen, document valabil timp de 2 ani de la finalizarea acesteia. (4) În situaţia în care absolvenţii modulului teoretic nu obţin nota de promovare, au dreptul la încă o reexaminare în termen de 2 ore de la examen. (5) Candidaţii pot să conteste rezultatul testului-grilă în termen de 2 ore de la data comunicării punctajului obţinut prin afişarea rezultatelor pe platforma PERFMED. Contestaţia se soluţionează de comisia de contestaţii propusă de responsabilul naţional, conform prevederilor anexei nr. 4 pct. 1 lit. C, în termen de 24 de ore de la data expirării termenului de depunere a acestora. (6) Contestaţiile cu privire la corectitudinea întrebărilor se transmit comisiei centrale şi se soluţionează în termen de 48 de ore. (7) După soluţionarea eventualelor contestaţii, secretarul comisiei centrale de examen întocmeşte catalogul probei scrise, care va fi semnat de responsabilul naţional şi va fi comunicat SNSPMPDSB în vederea eliberării adeverinţelor care atestă finalizarea pregătirii teoretice. (8) După promovarea probei teoretice scrise de examen, participanţii primesc adeverinţe, conform modelelor prevăzute în anexa nr. 5 pct. 1 lit. A şi B, pe baza cărora se pot înscrie la modulul de pregătire practică. (9) Adeverinţa de absolvire a componentei teoretice, cu examen, are o valabilitate de 2 ani.
ART. 13 Atribuţiile comisiei centrale de examen sunt următoarele: a) selectarea prin tragerea la sorţi a subiectelor pentru proba teoretică, în conformitate cu prevederile anexei nr. 1 pct. 1 şi, respectiv, ale anexei nr. 2 pct. 1, pentru examenul care se va derula în acelaşi timp pentru toate centrele de pregătire pe platforma PERFMED; b) validarea rezultatelor obţinute la examenul teoretic pentru obţinerea adeverinţei de autopsier, respectiv tanatopractor, în baza rezultatelor obţinute la examenul teoretic derulat pe platforma PERFMED, conform prevederilor anexei nr. 5 pct. 1 lit. A, respectiv lit. B, prin semnarea cataloagelor de către responsabilul naţional care este preşedintele comisiei centrale.
ART. 14 (1) SNSPMPDSB organizează grupele de pregătire practică pentru autopsieri, respectiv tanatopractori şi comunică lista participanţilor, conform planificării realizate împreună cu responsabilul naţional, centrelor de pregătire practică desemnate de responsabilul naţional. (2) Responsabilul naţional înaintează SNSPMPDSB rapoartele finale privind îndeplinirea criteriilor de prezenţă pentru fiecare cursant şi catalogul cu rezultatele evaluării pregătirii practice şi îndeplinirii baremului de practică corespunzător pentru autopsieri, conform anexei nr. 1 pct. 3, respectiv pentru tanatopractori, conform anexei nr. 2 pct. 3 conform rapoartelor primite din teritoriu din partea lectorilor din cadrul centrelor de pregătire practică.
ART. 15 (1) Proba practică de examen pentru autopsieri, respectiv pentru tanatopractori se organizează de către SNSPMPDSB după finalizarea pregătirii practice în sesiuni anuale sau bianuale. (2) Responsabilul naţional propune SNSPMPDSB nominalizarea membrilor comisiilor de examen din centrele de pregătire practică de examen conform anexei nr. 4 pct. 1 lit. B. (3) Nu pot fi membri în comisiile de examen practic din centrele de pregătire practică de examen persoanele care declară ori despre care există informaţii publice certe că sunt soţ/soţie sau au rude ori afini până la gradul IV inclusiv în rândul candidaţilor.
ART. 16 (1) Înscrierea pentru susţinerea probei practice de examen a absolvenţilor modulelor teoretice şi practice se face prin depunerea pe platforma PERFMED a unui dosar cuprinzând următoarele documente: a) adeverinţa de absolvire a programului de pregătire teoretică pentru obţinerea certificării de autopsier, respectiv de tanatopractor, dacă prezentarea la proba de examen practic se face într-o altă sesiune decât cea care urmează pregătirii teoretice şi practice a cursantului respectiv; pentru candidaţii care au absolvit pregătirea teoretică şi practică în aceeaşi sesiune de instruire, înregistrarea se face automat pe platforma PERFMED; b) copie a documentului de identitate; c) copie a documentului de achitare a taxei de examen pentru proba practică; d) copie a caietului de monitorizare a pregătirii cursantului, datată şi semnată, care atestă îndeplinirea baremului activităţilor practice.
(2) Absolvenţii programului de pregătire teoretică şi practică înscrişi pentru examenul practic sunt repartizaţi pentru susţinerea probei de examen în centrele unde au efectuat pregătirea practică. (3) Schimbarea centrului de examen practic se poate realiza numai cu aprobarea scrisă a responsabilului naţional.
ART. 17 (1) SNSPMPDSB transmite prin colectivul tehnic constituit conform art. 8 alin. (1) lit. l) către comisiile de examen din centrele de pregătire practică lista candidaţilor înscrişi la proba de examen practic în vederea constituirii şi planificării grupelor de examen practic pentru autopsieri, respectiv tanatopractori. (2) Condiţiile de desfăşurare a examenului practic se stabilesc de către comisiile de examen din centrele de pregătire practică şi se comunică SNSPMPDSB cu cel puţin 30 de zile înaintea datelor stabilite pentru examen. (3) SNSPMPDSB publică pe website-ul propriu datele de examen şi repartiţia candidaţilor pentru fiecare comisie de examen din centrele de pregătire practică cu cel puţin 15 zile înainte de susţinerea examenului practic.
ART. 18 (1) Pentru autopsieri, susţinerea probei practice de examen de către absolvenţii modulelor de pregătire practică în conformitate cu prevederile curriculare cuprinse în anexa nr. 1 pct. 2, precum şi a îndeplinirii baremelor de practică realizate în conformitate cu anexa nr. 1 pct. 3 se realizează în faţa comisiilor de examen din centrele de pregătire practică după verificarea caietului de monitorizare a pregătirii cursantului al fiecărui candidat pentru îndeplinirea baremului de manevre şi abilităţi practice pentru examenul de autopsier, prevăzute în anexa nr. 4 pct. 2 lit. B pct. B 2. Pentru obţinerea certificării de autopsier este necesar ca nota la proba practică să fie minimum 7,00. (2) Pentru tanatopractori, susţinerea probei practice de examen de către absolvenţii modulelor de pregătire practică în conformitate cu prevederile curriculare cuprinse în anexa nr. 2 pct. 2, precum şi a îndeplinirii baremelor de practică realizate în conformitate cu anexa nr. 2 pct. 3 se realizează în faţa comisiilor de examen din centrele de pregătire practică de examen după verificarea caietului de monitorizare a pregătirii cursantului al fiecărui candidat pentru îndeplinirea baremului de manevre şi abilităţi practice pentru examenul de tanatopractor, prevăzute în anexa nr. 4 pct. 3 lit. B pct. B 2. Pentru obţinerea certificării de tanatopractor este necesar ca nota la proba practică să fie minimum 7,00. (3) În situaţiile în care absolvenţii programului de pregătire teoretică şi practică care au promovat examenul teoretic nu se prezintă la proba practică, nu pot dobândi competenţa de autopsier/tanatopractor. (4) Absolvenţii menţionaţi la alin. (3) au dreptul să solicite SNSPMPDSB o adeverinţă care să ateste finalizarea pregătirii teoretice şi practice, fără susţinerea examenului practic. Examenul de competenţă poate fi susţinut în sesiunile următoare, anuale sau bianuale, dar nu mai târziu de 2 ani de la data încheierii programului de pregătire teoretică şi practică.
ART. 19 (1) În urma finalizării probei practice de examen, comisiile de examen din centrele de pregătire practică întocmesc un proces-verbal şi un catalog cu rezultatele finale obţinute de către candidaţi, pe care le transmit SNSPMDSPB. (2) Responsabilul naţional validează cataloagele primite de la comisiile de examen din centrele de pregătire practică cu rezultatele finale obţinute la proba practică de examen, pentru eliberarea de către SNSPMPDSB a certificatelor de autopsier, respectiv tanatopractor. (3) Promovarea modulelor de pregătire teoretică şi a modulului de pregătire practică, care include şi îndeplinirea baremelor de activităţi practice, se atestă prin certificat de absolvire, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 5 pct. 2 lit. A şi B şi care este eliberat de către SNSPMPDSB în termen de maximum 60 de zile de la susţinerea şi promovarea examenului practic final pentru autopsier, respectiv tanatopractor.
ART. 20 (1) Atribuţiile comisiilor de examen din centrele de pregătire practică de examen pentru proba practică sunt următoarele: a) planificarea examenului practic în funcţie de candidaţii care au finalizat pregătirea practică şi sunt înscrişi la examenul practic pe platforma PERFMED; b) organizarea şi susţinerea examenului practic prin verificarea caietului de monitorizare a pregătirii cursantului, a cunoştinţelor şi aptitudinilor practice şi a îndeplinirii baremului de activităţi practice ale candidaţilor în vederea obţinerii de către aceştia a certificării de autopsier, respectiv de tanatopractor; c) transmiterea la SNSPMPDSB a procesului-verbal şi a catalogului cu rezultatele finale ale examenului practic pentru obţinerea certificării de autopsier, respectiv de tanatopractor.
(2) Responsabilitatea integrală pentru buna organizare şi desfăşurare a examenului practic pentru obţinerea certificării de autopsier sau tanatopractor revine responsabilului naţional şi preşedinţilor comisiilor de examen din centrele de pregătire practică.
ART. 21 (1) Pentru programele de pregătire în vederea certificării ca autopsier, respectiv ca tanatopractor, precum şi pentru programele de acreditare a formatorilor se stabilesc şi se percep taxe de instruire şi taxe de examinare, potrivit legii. (2) Taxele de instruire includ toate categoriile de cheltuieli necesare desfăşurării fiecărui program de pregătire - personal, materiale consumabile, chirii, cheltuieli indirecte şi se stabilesc de către SNSPMPDSB împreună cu responsabilul naţional de program şi sunt publicate pe website-ul acestei instituţii. (3) Taxele de examen pentru proba teoretică şi proba practică se stabilesc de către SNSPMPDSB după stabilirea bugetului de venituri şi cheltuieli, împreună cu responsabilul naţional de program, şi sunt publicate pe website-ul acestei instituţii. (4) Atât taxa de instruire pentru fiecare program de pregătire, cât şi taxa de participare la examenul pentru proba teoretică, respectiv proba practică pentru obţinerea certificării ca autopsier, respectiv ca tanatopractor sunt unice la nivel naţional pentru fiecare an universitar în curs, indiferent de centrul de pregătire în care se derulează programul, şi se revizuiesc, după caz, anual, la propunerea responsabilului naţional de program. (5) Taxele de participare la programele de pregătire, respectiv la proba teoretică şi practică în vederea certificării se depun în contul SNSPMPDSB, care gestionează toate categoriile de cheltuieli generate de organizarea şi desfăşurarea programelor de pregătire şi a sesiunilor de examen.
ART. 22 (1) Documentele care atestă pregătirea de autopsier, emise de Ministerul Sănătăţii în baza reglementărilor anterioare prezentului ordin, conferă posesorilor angajaţi ca autopsieri în sistemul sanitar public aceleaşi drepturi ca şi cele conferite prin certificatele de autopsier eliberate în conformitate cu prezentul ordin. (2) Documentele care atestă instruirea similară ca durată, conţinut şi evaluare a programelor de pregătire ca autopsier, respectiv tanatopractor, însuşite în străinătate de cetăţeni români, cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, în state membre ale Uniunii Europene sau din ţări terţe sunt recunoscute sau echivalate de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, pe baza avizului SNSPMPDSB, pot certifica parcurgerea unor curricule similare de pregătire. Procedura de avizare a SNSPMPDSB presupune înaintarea către responsabilul naţional a documentelor care atestă instruirea în străinătate în vederea studierii acestora şi comparării cu curricula de pregătire teoretică şi practică pentru autopsier, conform anexei nr. 1, respectiv pentru tanatopractor, conform anexei nr. 2. (3) În situaţia în care programele de pregătire ca autopsier, respectiv ca tanatopractor de la alin. (2) corespund parţial curriculei naţionale de pregătire, responsabilul naţional de program recomandă completarea studiilor în cadrul programului naţional de pregătire şi susţinerea probelor de examen practic şi/sau teoretic conform anexei nr. 4 pct. 2 şi 3. (4) În situaţia în care programele de pregătire ca autopsier, respectiv ca tanatopractor de la alin. (2) corespund ca durată şi conţinut curriculei naţionale de pregătire, responsabilul naţional recomandă acordarea directă a certificatului de absolvire conform anexei nr. 5 pct. 2. (5) Certificatele de autopsier emise de către Ministerul Sănătăţii anterior intrării în vigoare a prevederilor prezentului ordin îşi păstrează valabilitatea. (6) Posesorii certificatelor menţionate la alin. (5) vor beneficia de toate drepturile prevăzute de certificarea de autopsier dobândită prin prevederile prezentului ordin.
CAP. IV Dispoziţii finale ART. 23 Anexele nr. 1-5*) fac parte integrantă din prezentul ordin. *) Anexele nr. 1-5 se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 360 bis, care se poate achiziţiona de la Biroul pentru relaţii cu publicul din Str. Parcului nr. 65, intrarea A, sectorul 1, Bucureşti.
ART. 24 Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul sănătăţii, Adriana Pistol, secretar de stat
Bucureşti, 31 martie 2022. Nr. 958. ANEXA 1 ANEXE
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email