Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 94 din 17 decembrie 2024 pentru completarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 90/2015 privind aprobarea contractelor-cadru pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice
EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 10 din 9 ianuarie 2025
Având în vedere prevederile art. 25 alin. (1) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 159-161 din Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 67/2024,
în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) şi ale art. 9 alin. (1) lit. g) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
ART. I
Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 90/2015 privind aprobarea contractelor-cadru pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 462 din 26 iunie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează:
1. După articolul 1^1 se introduce un nou articol, articolul 1^2, cu următorul cuprins:
"ART. 1^2
Se aprobă Contractul-cadru pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice încheiat între operatorul de distribuţie concesionar şi producătorul de energie electrică, prevăzut în anexa nr. 5 care face parte integrantă din prezentul ordin."
2. După anexa nr. 4 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 5, având cuprinsul prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
ART. II
În vederea facturării de către operatorii de distribuţie concesionari şi plăţii de către producătorii de energie electrică racordaţi la reţelele de distribuţie ale operatorilor de distribuţie concesionari a contravalorii serviciului de distribuţie aferent energiei electrice introduse în reţeaua de distribuţie a energiei electrice, aceştia încheie contracte pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice în baza contractului-cadru prevăzut în anexa nr. 5 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 90/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. III
(1) Producătorii de energie electrică, pentru centralele racordate la reţelele electrice de distribuţie ale unui operator de distribuţie concesionar, încheie contractul prevăzut în anexa nr. 5 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 90/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în termenul comunicat de către operatorul de distribuţie concesionar la a cărui reţea sunt racordate centralele, care nu poate fi mai târziu de 5 zile lucrătoare anterioare datei de intrare în vigoare a tarifelor de introducere a energiei electrice în reţea, aplicabile în temeiul contractului.
(2) Operatorii de distribuţie concesionari au obligaţia ca, la data comunicării termenului prevăzut la alin. (1), să transmită producătorilor, spre semnare, contractele pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice încheiate în baza contractului-cadru prevăzut în anexa nr. 5 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 90/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Producătorii de energie electrică, pentru capacităţile de producere a energiei electrice aflate în conservare conform prevederilor legale în vigoare şi pentru cele cărora, prin avizul tehnic de racordare, operatorul de distribuţie concesionar le-a stabilit o soluţie tehnică ce nu permite evacuarea energiei electrice în reţeaua electrică de interes public, sunt exceptaţi de la obligaţia încheierii contractelor prevăzute în anexa nr. 5 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 90/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. IV
Operatorii de distribuţie concesionari şi producătorii de energie electrică racordaţi la reţelele de distribuţie ale operatorilor de distribuţie concesionari duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar direcţiile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.
ART. V
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
George-Sergiu Niculescu
Bucureşti, 17 decembrie 2024.
Nr. 94.
ANEXA 1
(Anexa nr. 5 la Ordinul nr. 90/2015)
CONTRACT-CADRU
pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice încheiat
între operatorul de distribuţie concesionar şi producătorul de energie electrică
Între ................., cu sediul în localitatea ................, judeţul/sectorul ........, str. .................. nr. ........, cod poştal ..........., email .............................. telefon ......................., fax ................, CUI/CIF....................., înregistrată la oficiul registrului comerţului cu nr. .................., cont nr. ..................., deschis la Banca ..........................., titular al Licenţei pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice nr. ................., reprezentată legal prin ........................., având funcţia de ......................., în calitate de operator de distribuţie concesionar,
şi
........................., cu sediul/domiciliul în localitatea ......................, judeţul/sectorul ......................., str. .................... nr. .............., cod poştal ..............., e-mail ..................., telefon .................., fax .................., CUI/CIF/CNP ................................., înregistrată la oficiul registrului comerţului cu nr. ...................., cont nr. .........................., deschis la Banca ....................., titular al Licenţei pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice .......... (dacă este cazul), reprezentată legal prin ................., având funcţia de ......................, în calitate de producător de energie electrică,
ambele denumite în continuare părţi, s-a încheiat prezentul contract pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice, denumit în continuare contract.
I. Terminologie şi abrevieri
ART. 1
(1) Termenii utilizaţi în prezentul contract sunt definiţi în următoarele acte normative:
a) Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare;
b) Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienţii finali, aprobat prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, în vigoare;
c) Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, în vigoare;
d) Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, aprobată prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, în vigoare.
(2) Abrevierile utilizate în prezentul contract au următoarele semnificaţii:
a) ANRE - Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei;
b) OD - operator de distribuţie concesionar;
c) RED - reţea electrică de distribuţie;
d) TGD - tarif de introducere a energiei electrice în reţeaua de distribuţie;
e) TGD_Tp - tarif de introducere a energiei electrice în reţeaua de distribuţie aferent tranzitelor suplimentare de energie electrică din reţelele de 110 kV.
II. Obiectul contractului
ART. 2
(1) Obiectul contractului îl reprezintă prestarea de către OD a serviciului de distribuţie a energiei electrice introduse în RED de către producător şi reglementarea raporturilor dintre părţi privind obligaţiile financiare şi modalităţile de plată pentru serviciul prestat.
(2) Locurile de producere pentru care OD prestează serviciul de distribuţie a energiei electrice sunt prevăzute într-o anexă la contract. Includerea sau excluderea unui loc de producere din contract se realizează prin încheierea unui act adiţional.
III. Durata contractului
ART. 3
(1) Prezentul contract îşi produce efectele începând cu data de ........., pe perioadă nedeterminată, până la încetarea acestuia conform prevederilor alin. (2).
(2) Prezentul contract încetează în următoarele cazuri:
a) părţile convin de comun acord încetarea contractului;
b) prin reziliere, după o notificare prealabilă de 21 de zile, fără a mai fi necesară îndeplinirea altei proceduri sau intervenţia instanţelor de judecată, în caz de neîndeplinire a obligaţiilor contractuale de către una dintre părţi, caz în care se pot solicita despăgubiri de către cealaltă parte;
c) în caz de dizolvare, lichidare, faliment, retragerea licenţei uneia dintre părţile contractante, părţile fiind însă ţinute să îşi îndeplinească obligaţiile contractuale născute până la data încetării contractului;
d) în orice alte situaţii prevăzute de lege.
(3) Încetarea prezentului contract nu are niciun efect asupra obligaţiilor contractuale născute în mod valabil pe parcursul derulării prezentului contract, indiferent de momentul scadenţei acestora.
IV. Facturare şi plată
ART. 4
(1) OD emite în primele 10 zile lucrătoare ale lunii, pentru luna anterioară, o factură care cuprinde contravaloarea serviciului de distribuţie a energiei electrice aferentă cantităţii de energie electrică activă introduse în reţea de către producător (V^n), calculată astfel:
V^n = TGD x Q_injectat <5 + (TGD+TGD_Tp) x Q_injectat >5 (lei),
unde:
- Q_injectat <5 - cantitatea de energie electrică introdusă în RED de către producător din centralele cu capacitatea instalată mai mică de 5 MW, în luna anterioară (MWh);
– Q_injectat >5 - cantitatea de energie electrică introdusă în RED de către producător din centralele cu capacitatea instalată mai mare de 5 MW, în luna anterioară (MWh);
– TGD se aplică la cantitatea de energie electrică introdusă de producători în RED corespunzător nivelului de tensiune la care aceştia introduc energie în RED, este aprobat de către ANRE pentru zona/o zonă de reţea a OD şi este publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I (lei/MWh);
– TGD_Tp se aplică la cantitatea de energie electrică introdusă de producători în RED din centralele cu capacitatea instalată mai mare de 5 MW, este aprobat de către ANRE pentru zona/o zonă de reţea a OD şi este publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I (lei/MWh).
(2) OD transmite producătorului factura prevăzută la alin. (1), prin sistemul de facturare electronică, conform legislaţiei incidente, în vigoare.
(3) Producătorul are obligaţia de a plăti factura prevăzută la alin. (1) în termen de 10 zile lucrătoare de la data publicării acesteia în sistemul de facturare electronică.
(4) Plata facturii se efectuează în lei, conform legislaţiei în vigoare, în contul OD înscris pe factură sau comunicat de acesta în mod expres. Se consideră dată de efectuare a plăţii data la care suma plătită apare în extrasul de cont al OD sau data convenită prin acordul părţilor.
(5) În cazul neîndeplinirii, în termen de 30 de zile de la data scadenţei facturii, a obligaţiei prevăzute la alin. (3), producătorul plăteşte pentru fiecare zi de întârziere dobânzi penalizatoare, care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
a) sunt egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare, stabilit conform prevederilor legale aplicabile;
b) sunt datorate începând cu prima zi după data scadenţei şi până în ziua plăţii (exclusiv);
c) valoarea lor nu poate depăşi valoarea facturii.
(6) În cazul neîndeplinirii, în termen de 35 de zile de la data scadenţei facturii, a obligaţiei prevăzute la alin. (3), OD transmite producătorului o notificare privind deconectarea de la reţea a locurilor de producere racordate la reţeaua electrică de distribuţie care fac obiectul contractului, cu cel puţin 5 zile lucrătoare anterior datei estimate a deconectării.
(7) OD recuperează de la producător taxele de deconectare/reconectare a instalaţiilor producătorilor, atunci când deconectarea/reconectarea se efectuează la solicitarea sau din culpa producătorului.
ART. 5
(1) În cazul în care o sumă facturată de către OD este contestată parţial sau integral de către producător, acesta înaintează o contestaţie OD, în termenul de scadenţă a facturii, şi plăteşte în termenul de scadenţă suma rămasă necontestată. Obiecţiile producătorului privind valorile facturate prezentate în contestaţie se vor concilia între părţi în termen de 10 zile de la data primirii pretenţiilor formulate de către producător. Pentru sumele contestate, dar stabilite ulterior pe cale amiabilă sau hotărâre judecătorească a fi datorate de producător, acesta va plăti pe lângă suma datorată o dobândă penalizatoare calculată conform prevederilor art. 4 alin. (5).
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), OD are obligaţia să analizeze suma contestată şi să transmită producătorului, în scris, un răspuns conţinând rezultatele analizei, în maximum 10 zile lucrătoare de la data primirii contestaţiei.
V. Drepturi şi obligaţii
ART. 6
(1) Părţile se obligă una faţă de cealaltă să deţină, pe parcursul derulării contractului, toate aprobările necesare fiecăreia pentru exercitarea obligaţiilor cuprinse în prezentul contract, respectând în acelaşi timp toate prevederile legale.
(2) Părţile se obligă una faţă de cealaltă să asigure accesul, conform legii, la toate informaţiile, documentaţiile, datele sau cunoştinţele necesare pentru buna derulare a prezentului contract, cu respectarea prevederilor art. 10.
(3) Daunele dovedite a fi produse uneia dintre părţi din vina celeilalte părţi vor fi suportate de partea vinovată.
(4) Părţile garantează una celeilalte că prezentul contract reprezintă o obligaţie validă, legală, opozabilă în justiţie în termenii prezentului contract.
ART. 7
(1) OD are următoarele drepturi:
a) să factureze şi să încaseze contravaloarea facturii prevăzute la art. 4 alin. (1) conform termenelor stabilite în prezentul contract;
b) să încaseze la termenele stabilite contravaloarea dobânzilor penalizatoare stabilite conform art. 4 alin. (5);
c) să iniţieze modificarea şi/sau completarea prezentului contract prin acte adiţionale, atunci când apar elemente noi sau când consideră necesară detalierea ori completarea unor clauze contractuale;
d) să solicite producătorului constituirea unei garanţii financiare în conformitate cu prevederile art. 9;
e) să execute garanţia financiară constituită de producător, în vederea recuperării prejudiciului.
(2) OD are următoarele obligaţii:
a) să asigure serviciile contractate în conformitate cu prevederile prezentului contract;
b) să asigure îndeplinirea indicatorilor de performanţă ai serviciilor prestate, conform prevederilor Standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie al energiei electrice, aprobat prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, în vigoare;
c) să asigure producătorului condiţii pentru eliminarea cauzei ce a determinat transmiterea notificării de deconectare, astfel încȃt să se evite deconectarea instalaţiilor producătorului.
ART. 8
(1) Producătorul are următoarele drepturi:
a) să beneficieze de serviciile asigurate de OD în conformitate cu prezentul contract;
b) să iniţieze modificarea şi/sau completarea prezentului contract prin acte adiţionale, atunci când apar elemente noi sau când consideră necesară detalierea ori completarea unor clauze contractuale;
c) să primească de la OD datele privind serviciul prestat în conformitate cu prezentul contract.
(2) Producătorul are următoarele obligaţii:
a) să achite integral şi la termen facturile emise de OD, eventualele corecţii sau regularizări ale acestora urmând să fie efectuate la următoarea facturare;
b) să constituie garanţia financiară în conformitate cu prevederile art. 9;
c) să respecte cerinţele avizului tehnic de racordare/certificatului de racordare şi pe cele din codul tehnic al reţelelor electrice de distribuţie, în vigoare.
VI. Constituirea garanţiei financiare
ART. 9
(1) OD are dreptul să solicite producătorului constituirea garanţiilor financiare dacă, într-un interval de timp de cel mult 12 luni consecutive, s-a aflat de două ori în situaţia de neplată a facturilor în termen de 30 de zile de la data scadenţei acestora. Fac excepţie sumele contestate în instanţă pentru care nu a fost încă pronunţată o soluţie definitivă. Toate comisioanele şi spezele bancare generate de constituirea garanţiilor financiare sunt suportate de producător.
(2) Solicitarea constituirii de garanţii financiare se realizează de către OD printr-o notificare transmisă producătorului prin modalitatea convenită prin contract; odată cu solicitarea de constituire de garanţii financiare OD informează producătorul asupra condiţiilor de constituire, executare şi restituire a garanţiei financiare; producătorul are obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la data primirii notificării, să transmită OD documentul care atestă constituirea garanţiei financiare.
(3) Garanţia financiară se constituie sub forma oricărui instrument financiar convenit de părţi şi care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) să nu poată fi revocată de emitent şi să poată fi executată în orice moment de către OD;
b) să prevadă în mod expres că este emisă în favoarea OD, exclusiv pentru garantarea obligaţiilor de plată ce decurg din contractul pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice;
c) să aibă o durată de valabilitate de 12 luni;
d) să fie exprimată în lei, la valoarea stabilită de OD.
(4) Valoarea garanţiei financiare se stabileşte de către OD, astfel:
GF = Vd(m) + max (V1, V2) (lei),
unde:
- Vd(m) - contravaloarea medie lunară a serviciului de distribuţie a energiei electrice realizată în ultimele 12 luni sau contravaloarea medie lunară estimată pentru următoarele 12 luni, în cazul în care nu există un istoric al serviciului de distribuţie pentru ultimele 12 luni (lei);
– max (V1, V2) - cea mai mare valoare dintre sumele care au depăşit termenul de scadenţă în ultimele 12 luni (lei).
(5) În cazul în care producătorul în continuare nu îşi îndeplineşte obligaţiile de plată faţă de OD în termenele prevăzute în contract, OD are dreptul să ia, succesiv, următoarele măsuri:
a) să notifice producătorul asupra intenţiei de executare a garanţiei financiare la împlinirea a 35 de zile de la data scadenţei la plată a facturii;
b) să execute garanţia financiară constituită, în limita obligaţiilor de plată neachitate, la împlinirea a 5 zile de la data notificării prevăzute la lit. a). În cazul în care valoarea debitelor este mai mare decât valoarea garanţiei financiare, aceasta va fi executată, urmând ca restul debitelor să fie recuperate conform legislaţiei în vigoare. Executarea garanţiei financiare nu exonerează producătorul de la plata dobânzilor penalizatoare calculate conform contractului pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice.
(6) Garanţia financiară se restituie producătorului în măsura în care nu a fost executată, în următoarele situaţii:
a) în termen de 42 de zile de la data încetării contractului pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, cu luarea în considerare a debitelor la zi ale producătorului;
b) în cazul în care timp de 12 luni consecutive de la constituirea garanţiei financiare producătorul nu s-a aflat în situaţia care a condus la constituirea acesteia.
VII. Confidenţialitatea
ART. 10
(1) Fiecare parte se obligă să asigure confidenţialitatea tuturor informaţiilor, documentaţiilor, datelor sau cunoştinţelor furnizate de către cealaltă parte în baza prezentului contract şi să nu le dezvăluie unei terţe părţi, în totalitate sau parţial, fără consimţământul scris al celeilalte părţi contractante.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1):
a) informaţiile solicitate de autorităţile competente;
b) informaţiile care au fost făcute publice până la încheierea contractului;
c) situaţiile în care se dispune de consimţământul scris al părţii ale cărei interese pot fi afectate de diseminarea informaţiei;
d) situaţiile în care partea este obligată sau are permisiunea de a divulga informaţia în scopul respectării prevederilor legale în vigoare;
e) informaţiile care trebuie transmise în cursul îndeplinirii normale a activităţilor care constituie obiectul contractului.
(3) Prevederile alin. (1) rămân valabile timp de 3 ani după încetarea relaţiilor contractuale.
VIII. Forţa majoră
ART. 11
(1) Răspunderea părţilor este înlăturată atunci când prejudiciul este cauzat de forţa majoră, în condiţiile prevăzute de Codul civil.
(2) Partea care invocă forţa majoră va lua toate măsurile care îi stau la dispoziţie în vederea minimizării efectelor acesteia şi va oferi celeilalte părţi informaţii actualizate în mod rezonabil, atunci când şi dacă acestea sunt disponibile, cu privire la perioada în care nu îşi poate îndeplini obligaţiile.
IX. Întreruperea sau limitarea serviciului prestat
ART. 12
(1) Serviciul prestat în baza acestui contract poate fi întrerupt sau limitat în caz de forţă majoră, în condiţiile art. 11.
(2) Părţile pot conveni întreruperea sau limitarea serviciului prestat:
a) în cazul neîndeplinirii de către producător a obligaţiilor de plată aferente contractului sau în situaţia neconstituirii garanţiei financiare conform art. 9;
b) dacă parametrii de calitate tehnică a energiei electrice produse şi evacuate în reţea nu respectă cerinţele prevăzute în reglementările în vigoare, caz în care OD va notifica producătorul şi va solicita remedierea deficienţelor, iar măsurile de limitare sau întrerupere vor fi ridicate imediat ce parametrii de calitate sunt restabiliţi.
X. Răspunderea contractuală
ART. 13
(1) Pentru neexecutarea, în totalitate sau în parte, a obligaţiilor prevăzute în prezentul contract, părţile răspund conform legii şi prevederilor contractuale.
(2) Niciuna din părţi nu poate cesiona parţial sau total drepturile şi obligaţiile ce decurg din acest contract fără obţinerea prealabilă a acordului scris al celeilalte părţi, care nu va fi refuzat în mod nejustificat.
XI. Legislaţia aplicabilă şi soluţionarea litigiilor
ART. 14
(1) Prevederile prezentului contract se supun legislaţiei române în vigoare şi se interpretează în conformitate cu aceasta.
(2) În cazul nerespectării de către una dintre părţi a obligaţiilor ce îi revin în baza prezentului contract, cealaltă parte este îndreptăţită să solicite plata unor despăgubiri/compensaţii care să reflecte prejudiciul creat ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei.
(3) Litigiile care decurg din interpretarea şi/sau executarea prezentului contract şi care nu pot fi soluţionate pe cale amiabilă sau de către ANRE conform prevederilor reglementărilor în vigoare vor fi deduse spre soluţionare instanţei judecătoreşti competente.
XII. Comunicări
ART. 15
În accepţiunea părţilor, orice notificare/solicitare/comunicare adresată de una dintre părţi este valabil îndeplinită dacă este transmisă celeilalte părţi prin oricare din următoarele mijloace de comunicare conform înţelegerii părţilor:
a) în scris la adresa/sediul ..............;
b) fax ..............;
c) e-mail ............;
d) platforma electronică pusă la dispoziţie de OD.
XIII. Modificarea circumstanţelor legale
ART. 16
În sensul prezentului contract, „modificare de circumstanţe legale“ reprezintă cazul în care, pe parcursul derulării prezentului contract, intră în vigoare unul sau mai multe acte normative care, în raport cu obiectul de reglementare, justifică modificarea şi/sau completarea de drept a contractului, în vederea asigurării conformării acestuia la dispoziţiile normative intervenite.
XIV. Dispoziţii finale
ART. 17
(1) Prevederile contractuale întemeiate pe dispoziţii ale actelor normative se modifică de drept la data intrării în vigoare a modificării actelor normative respective.
(2) Prevederile prezentului contract sunt completate cu prevederile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale reglementărilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
(3) Dacă printr-un act normativ (lege, ordonanţă a Guvernului, ordonanţă de urgenţă a Guvernului, hotărâre a Guvernului, reglementare ANRE, regulament UE direct aplicabil) sunt emise prevederi contrare clauzelor din prezentul contract, se aplică prevederile din actul normativ de la data intrării în vigoare a acestuia, iar părţile au obligaţia preluării modificării/completării prin act adiţional la contract.
(4) Contractul încheiat între părţi se poate completa cu clauze convenite între părţi, cu condiţia ca acestea să nu fie contrare prevederilor din contractul-cadru şi din reglementările în vigoare.
Operator de distribuţie concesionar,
..............
Producător de energie electrică,
..............
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: