Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 92 din 15 septembrie 2005 privind aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileste lista tarilor terte din care se autorizeaza importul de produse din pescuit pentru consumul uman
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 873 din 29 septembrie 2005
ORDIN nr. 92 din 15 septembrie 2005
privind aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte lista ţãrilor terţe din care se autorizeaza importul de produse din pescuit pentru consumul uman
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 873 din 29 septembrie 2005
Vazand Referatul de aprobare nr. 34.405/2005, întocmit de Direcţia generalã sanitarã veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor,
având în vedere prevederile <>art. 10 lit b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 738/2005 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,
preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara ce stabileşte lista ţãrilor terţe din care se autorizeaza importul de produse din pescuit pentru consumul uman, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispoziţii contrare.
ART. 4
Prezentul ordin constituie transpunerea oficialã a Deciziei Comisiei nr. 1997/296/CE ce stabileşte lista ţãrilor terţe din care se autorizeaza importul de produse din pescuit pentru consumul uman, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 122 din 14 mai 1997, p. 21.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 120 de zile de la publicare.
Preşedintele Autoritãţii Naţionale
Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranta Alimentelor,
Razvan Tiru
Bucureşti, 15 septembrie 2005.
Nr. 92.
ANEXA
NORMA SANITARÃ VETERINARA
ce stabileşte lista ţãrilor terţe din care se
autorizeaza importul de produse din pescuit pentru consumul uman
ART. 1
Lista ţãrilor terţe ce îndeplinesc condiţiile stabilite la art. 2 alin. (2) din Norma sanitarã veterinara privind condiţiile în care se stabilesc listele provizorii cu unitãţile din tari terţe din care se avizeazã importul anumitor produse de origine animala, produse din pescuit sau moluste bivalve vii, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 75/2003 , ce transpune în legislaţia nationala Decizia Consiliului nr. 95/408/CE , este stabilitã în anexa la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 2
(1) Fãrã a aduce atingere prevederilor legate de protecţia sãnãtãţii animalelor sau a mediului înconjurãtor, România trebuie sa se asigure ca produsele de pescuit destinate consumului uman, indiferent în ce forma ar fi prezentate, sunt importate numai din ţãrile terţe menţionate în lista anexatã.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica produselor din pescuit importate de la unitãţi autorizate în temeiul procedurii prevãzute la art. 10 alin. (6) din Norma sanitarã veterinara privind condiţiile sanitare veterinare pentru producerea şi comercializarea produselor din pescuit, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 329/2002 , ce transpune Directiva Consiliului nr. 91/493/CEE .
(3) În plus fata de prevederile alin. (1) România trebuie sa se asigure ca produsele de acvacultura, definite de art. 2 lit. b) din Norma sanitarã veterinara privind condiţiile sanitare veterinare pentru producerea şi comercializarea produselor din pescuit, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 329/2002 , ce transpune Directiva Consiliului nr. 91/493/CEE , destinate consumului uman sub orice forma, sunt importate doar din ţãrile terţe ce sunt incluse în anexa la prezenta norma sanitarã veterinara şi în anexa la Decizia Comisiei nr. 2001/159/CE ce amendeaza Decizia nr. 95/473/CE ce stabileşte lista fermelor piscicole autorizate în Franta ca tari cu un plan aprobat de monitorizare a reziduurilor pentru acvacultura.
ART. 3
Fãrã sa aducã atingere Deciziei Comisiei nr. 2001/159/CE şi art. 2 alin. (3) din prezenta norma sanitarã veterinara, România, atunci când importa produse de pescuit din ţãrile enumerate în partea a II-a a anexei la prezenta norma sanitarã veterinara şi pana la data intrãrii în vigoare a modelului de certificat sanitar prevãzut de Decizia Comisiei nr. 2001/67/CE ce amendeaza Decizia nr. 95/328/CE care stabileşte un certificat de sãnãtate pentru produse de pescuit din tari terţe ce nu sunt reglementate de o decizie specifica, trebuie sa accepte transporturile de produse din pescuit însoţite de modelul de certificat de sãnãtate prevãzut de Decizia nr. 95/328/CE ce stabileşte certificatul de sãnãtate pentru produsele din pescuit provenite din tari terţe la care nu se referã un act normativ specific.
ART. 4
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate pune în aplicare acte normative, reglementãri şi prevederi administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitarã veterinara, pe care le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului Integrãrii Europene şi al Misiunii României pe lângã Uniunea Europeanã, împreunã cu tabelele de concordanta, în vederea evaluãrii conformitatii transpunerii legislative, şi va stabili mãsurile necesare pentru implementarea corecta şi la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Atunci când Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor adopta cele menţionate la alin. (1) trebuie sa facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara. Procedura privind realizarea referirii menţionate rãmâne în responsabilitatea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va lua mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. De asemenea, va facilita întocmirea documentelor necesare pentru sancţionarea încãlcãrii legislaţiei veterinare şi pentru siguranta alimentelor ce constituie infracţiuni.
(4) Prezenta norma sanitarã veterinara constituie transpunerea oficialã a Deciziei Comisiei nr. 1997/296/CE , asa cum a fost modificatã ultima data prin Decizia Comisiei nr. 2005/501/CE.
ART. 5
Anexa face parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.
ANEXA
-----
la norma sanitarã veterinara
----------------------------
LISTA
ţãrilor terţe şi a teritoriilor din care se
autorizeaza importul de produse din pescuit,
în orice forma destinatã consumului uman
I. Ţãrile şi teritoriile incluse de o decizie specialã, în temeiul Normei sanitare veterinare privind condiţiile sanitare veterinare pentru producerea şi comercializarea produselor din pescuit, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 329/2002 , ce transpune Directiva Consiliului nr. 91/493/CEE :
AE - Emiratele Arabe Unite
AG - Antigua şi Barbuda
AL - Albania
AN - Antilele Olandeze
AR - Argentina
AU - Australia
BD - Bangladesh
BG - Bulgaria
BR - Brazilia
BS - Bahamas
BZ - Belize
CA - Canada
CH - Elvetia
CI - Coasta de Fildes
CL - Chile
CN - China
CO - Columbia
CR - Costa Rica
CS - Serbia şi Muntenegru*1)
------
*1) Nu se include Kosovo cum s-a definit de Rezoluţia Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite nr. 1.244 din 10 iunie 1999.
CU - Cuba
CV - Capul Verde
DZ - Algeria
EC - Ecuador
EG - Egipt
FK - Insulele Falkland
GA - Gabon
GD - Grenada
GH - Ghana
GL - Groenlanda
GM - Gambia
GN - Guineea Conakry
GT - Guatemala
GY - Guyana
HK - Hong Kong
HN - Honduras
HR - Croatia
ID - Indonezia
ÎN - India
IR - Iran
JM - Jamaica
JP - Japonia
KE - Kenya
KR - Koreea de Sud
KZ - Kazahstan
LK - Sri Lanka
MA - Maroc
MG - Madagascar
MR - Mauritania
MU - Mauritius
MV - Maldive
MX - Mexic
MY - Malaysia
MZ - Mozambic
NA - Namibia
NC - Noua Caledonie
NG - Nigeria
NI - Nicaragua
NZ - Noua Zeelanda
OM - Oman
PA - Panama
PE - Peru
PG - Papua-Noua Guinee
PH - Filipine
PF - Polinezia Franceza
PM - St Pierre şi Miquelon
PK - Pakistan
RU - Rusia
SA - Singapore
SC - Seychelles
SG - Arabia Saudita
SN - Senegal
SR - Surinam
SV - El Salvador
TH - Thailanda
TN - Tunisia
TR - Turcia
TW - Taiwan
TZ - Tanzania
UG - Uganda
UY - Uruguay
VE - Venezuela
VN - Vietnam
YE - Yemen
YT - Mayotte
ZA - Africa de Sud
ZW - Zimbabwe
II. Tari terţe şi teritoriile care îndeplinesc cerinţele art. 2 alin. (2) din Norma sanitarã veterinara privind condiţiile în care se stabilesc listele provizorii cu unitãţile din ţãrile terţe din care se avizeazã importul anumitor produse de origine animala, produse din pescuit sau moluste bivalve vii, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 75/2003 , ce transpune în legislaţia nationala Decizia Consiliului nr. 95/408/CE :
AM - Armenia*1)
AO - Angola
AZ - Azerbaidjan*2)
BJ - Benin
BY - Belarus
CG - Republica Congo*3)
CM - Camerun
ER - Eritrea
FJ - Fiji
GD - Grenada
ÎL - Israel
MM - Myanmar
SB - Insulele Solomon
SH - Sfanta Elena
TG - Togo
US - Statele Unite ale Americii.
------------
*1) Autorizat doar pentru importurile de crabi vii (Astacus leptodactylus) destinaţi pentru consumul uman direct.
*2) Autorizat doar pentru importuri de icre negre.
*3) Autorizat doar pentru importuri de produse de pescuit capturate, congelate şi ambalate definitiv pe mare.
-------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: