Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Ministrul sãnãtãţii şi familiei şi ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, având în vedere prevederile <>art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, vazand Referatul de aprobare al Direcţiei generale de sãnãtate publica din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei nr. DB 1.447 din 13 februarie 2002 şi al Direcţiei standarde, mãrci şi licenţe, calitatea alimentelor şi acreditare din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor nr. 171.126 din 21 februarie 2002, în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, emit urmãtorul ordin: ART. 1 Se aproba Normele privind aromele utilizate în alimente şi sursele materiale pentru producerea lor, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin. ART. 2 Direcţia generalã de sãnãtate publica din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti, împreunã cu Direcţia standarde, mãrci şi licenţe, calitatea alimentelor şi acreditare din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. ART. 3 La data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentului ordin se abroga art. 77 şi 80 ale tabelului nr. 15 din <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 975/1998 privind aprobarea Normelor igienico-sanitare pentru alimente. ART. 4 Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicãrii lui. Ministrul sãnãtãţii şi familiei, Daniela Bartos Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, Ilie Sarbu ANEXA 1 NORMEprivind aromele utilizate în alimente şi sursele materiale pentru producerea lor ART. 1 (1) Prezentele norme se aplica aromelor care sunt utilizate sau care sunt destinate utilizãrii în sau pe alimente cu scopul de a le imprima miros şi/sau gust, precum şi materiilor prime utilizate la producerea aromelor. (2) În sensul prezentelor norme, urmãtorii termeni se definesc astfel: a) aroma - orice substanta aromatizanta, preparat aromatizant, aroma de transformare, aroma de fum sau amestecul acestora; b) substanta aromatizanta - o substanta chimica definitã, cu proprietãţi aromatizante, care se obţine prin: - procese fizice corespunzãtoare (inclusiv distilarea sau extractia cu solventi) ori prin procese microbiologice sau enzimatice care pornesc de la materiale de origine vegetala sau animala atât în stare bruta, cat şi dupã prelucrare pentru consum uman prin metode traditionale de preparare a alimentelor (inclusiv uscarea, torefierea şi fermentarea); - sinteza chimica sau izolare prin procedee chimice şi este identicã din punct de vedere chimic cu o substanta prezenta în mod natural în materialul de origine vegetala sau animala descris la prima liniuta; - sinteza chimica, dar care nu este identicã cu o substanta prezenta în mod natural în materialul de origine vegetala sau animala descris la prima liniuta; c) preparat aromatizant - un produs diferit de substantele descrise la lit. b) prima liniuta, concentrat sau nu, care se obţine prin procesele fizice corespunzãtoare (inclusiv distilarea şi extractia cu solventi) sau prin procesele enzimatice ori microbiologice care pornesc de la materii de origine vegetala sau animala atât în stare bruta, cat şi dupã prelucrarea pentru consumul uman prin metodele traditionale de preparare a alimentelor (inclusiv uscarea, torefierea şi fermentarea); d) aroma de transformare - un produs obţinut conform metodelor de fabricaţie adecvate prin încãlzirea la o temperatura de cel mult 180°C, pentru o perioada ce nu depãşeşte 15 minute, a unui amestec de ingrediente dintre care nici unul nu are neapãrat proprietãţi aromatizante, dar cel puţin unul conţine azot (amino), iar altul este un zahãr reducator; e) aroma de fum - extractul de fum utilizat în procesele traditionale de afumare. (3) Aromele pot conţine alimente, precum şi alte substanţe conforme cu legislaţia în vigoare. ART. 2 Prezentele norme nu se aplica: a) substanţelor şi produselor comestibile care sunt destinate consumului ca atare, cu sau fãrã reconstituire; b) substanţelor care au în mod preponderent gust dulce, acru sau sarat; c) materialelor de origine vegetala sau animala, care au proprietãţi aromatizante inerente, dacã nu sunt folosite ca sursa de aromatizare. ART. 3 (1) Se interzice producţia, importul, vânzarea sau utilizarea aromelor care nu corespund prezentelor norme. (2) Utilizarea substanţelor aromatizante este permisã în urmãtoarele condiţii: a) nu prezintã nici un risc pentru sãnãtatea consumatorului; b) consumatorul nu este indus în eroare prin utilizarea lor. (3) Pentru evaluarea posibilelor efecte dãunãtoare ale substanţelor aromatizante, acestea se supun unei evaluãri toxicologice corespunzãtoare. (4) În cazul în care o substanta aromatizanta conţine sau este formatã dintr-un organism modificat genetic, evaluarea siguranţei substanţei aromatizante are în vedere şi aspectul legat de protecţia mediului înconjurãtor conform legislaţiei în vigoare. ART. 4 Toate substantele aromatizante se supun unei supravegheri permanente şi se reevalueaza ori de câte ori este nevoie pentru a se asigura ca: a) aromele nu conţin elemente sau substanţe în cantitãţi periculoase din punct de vedere toxicologic, cu excepţia celor menţionate în criteriile specifice de puritate prevãzute în legislaţia în vigoare; b) aromele nu conţin mai mult de 3 mg/kg arsen, 10 mg/kg plumb, 1 mg/kg cadmiu şi 1 mg/kg mercur; c) utilizarea aromelor nu cauzeazã în prezenta alimentelor consumate apariţia 3,4 benzpirenului în cantitãţi mai mari decât 0,03 æg/kg; d) utilizarea aromelor şi a altor ingrediente alimentare cu proprietãţi aromatizante nu cauzeazã apariţia substanţelor enumerate în anexa şi în cantitãţi mai mari decât cele specificate. ART. 5 Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei va adopta: 1. prevederi corespunzãtoare privind: a) sursele aromatizante obţinute din alimente, plante aromatice şi condimente, ce sunt considerate în mod normal alimente; b) sursele aromatizante obţinute din materii prime vegetale sau animale, ce nu sunt considerate în mod normal alimente; c) substantele aromatizante obţinute prin procesele fizice corespunzãtoare sau prin procese enzimatice ori microbiologice care pornesc de la materii prime vegetale sau animale; d) substantele aromatizante sintetizate chimic sau izolate chimic, care sunt identice din punct de vedere chimic cu substantele aromatizante naturale prezente în alimente ori în plantele aromatice şi condimente, care sunt considerate în mod normal alimente; e) substantele aromatizante sintetizate chimic sau izolate chimic, care sunt identice din punct de vedere chimic cu substantele aromatizante naturale prezente în materiile prime de origine vegetala sau animala, care nu sunt considerate în mod normal alimente; f) substantele aromatizante sintetizate chimic sau izolate chimic, altele decât cele menţionate la lit. d) şi e); g) materiile prime utilizate pentru producerea aromelor de fum sau de transformare şi condiţiile de reactie în care sunt pregãtite; 2. orice prevederi speciale ce pot fi necesare pentru protejarea sãnãtãţii publice sau a comerţului, care se referã la: a) utilizarea şi metodele de producere a aromelor, inclusiv procesele fizice sau procesele enzimatice ori microbiologice pentru producerea preparatelor aromatizante şi a substanţelor aromatizante menţionate la art. 1 alin. (2) lit. b) şi c); b) condiţiile de utilizare a substanţelor şi a materialelor menţionate la art. 6 alin. (1); 3. amendamente privind limitele maxime stabilite în anexa. ART. 6 (1) Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei va adopta liste cuprinzând substanţe sau materiale autorizate ca: a) aditivi necesari la utilizarea şi depozitarea aromelor; b) produse utilizate la dizolvarea şi diluarea aromelor; c) aditivi necesari la producerea aromelor (adaosuri tehnologice, substanţe ajutatoare), dacã nu sunt incluşi în alte prevederi naţionale legale. (2) Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei va adopta, dacã este necesar: a) metodele de analiza pentru a verifica respectarea limitelor cuprinse la art. 4; b) procedura de prelevare a probelor şi metodele pentru analizele calitative şi, acolo unde este cazul, cantitative ale aromelor care intra în componenta alimentelor sau care sunt utilizate la suprafata alimentelor (în sau de pe alimente); c) criteriile specifice de puritate pentru anumite arome. (3) Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei va adopta: a) criteriile microbiologice aplicabile aromelor; b) criteriile de desemnare a denumirilor specifice, menţionate la art. 8 alin. (1) lit. b); ART. 7 În cazul în care, ca urmare a obţinerii unor informaţii noi sau a reevaluarii informaţiilor existente, se constata una dintre urmãtoarele situaţii: a) prezenta uneia dintre substantele enumerate sau limitele maxime prevãzute, deşi sunt în conformitate cu prevederile prezentelor norme; b) utilizarea unei arome, în conformitate cu prevederile prezentelor norme; c) prezenta unei substanţe similare cu cele enumerate în anexe, constituie un pericol pentru sãnãtatea publica, atunci când aplicarea prezentelor norme se suspenda temporar sau se limiteazã. ART. 8 (1) Aromele care nu sunt destinate vânzãrii cãtre consumatorul final nu pot fi comercializate dacã ambalajele sau recipientele lor nu conţin urmãtoarele informaţii, vizibile, clare şi care nu pot fi şterse: a) denumirea sau denumirea comercialã şi adresa producãtorului ori ale ambalatorului sau adresa distribuitorului; b) descrierea produsului comercializat: fie prin menţiunea "aroma" sau printr-o denumire specifica, fie prin descrierea aromei; c) expresia "pentru uz alimentar" sau o referire specifica la alimentele pentru care sunt produse aromele respective; d) o lista cuprinzând categoriile de substanţe aromatizante şi preparatele de aromatizare, înscrise în ordinea descrescãtoare a cantitãţii, clasificate astfel: - substanţe aromatizante naturale în cazul substanţelor aromatizante definite conform art. 1 alin. (2) lit. b) prima liniuta; - substanţe aromatizante identice cu substantele naturale pentru substantele aromatizante definite la art. 1 alin. (2) lit. b) a doua liniuta; - substantele aromatizante artificiale, în cazul substanţelor aromatizante definite conform art. 1 alin. (2) lit. b) a treia liniuta; - preparatele aromatizante definite conform art. 1 alin. (2) lit. c); - aromele de transformare definite conform art. 1 alin. (2) lit. d); - aromele de fum definite conform art. 1 alin. (2) lit. e); e) în cazul unui amestec de substanţe aromatizante cu aditivii necesari pentru depozitarea şi utilizarea aromelor sau cu substantele utilizate ca solventi şi diluanti ai aromelor, o lista în ordinea descrescãtoare a cantitãţii din amestec a: - categoriilor de arome clasificate la lit. d); - denumirilor fiecãrei substanţe sau material ori, dupã caz, a codului numeric CEE (Comunitatea Economicã Europeanã); f) o indicaţie a calitãţii maxime pentru fiecare component sau grupa de componente supuse unei limite cantitative pentru un aliment sau informaţii corespunzãtoare care permit cumpãrãtorului sa respecte prevederile aplicabile acelui aliment; g) o menţiune care identifica marfa; h) cantitatea nominalã exprimatã în unitãţi de masa sau de volum. (2) Menţiunea "natural" sau orice alta menţiune care în esenta are acelaşi înţeles se poate utiliza numai pentru aromele al cãror principal component conţine în exclusivitate preparatele aromatizante definite la art. 1 alin. (2) lit. c). Dacã descrierea comercialã a aromei conţine o referire la un aliment sau la o sursa aromatizanta, atunci menţiunea "natural" sau orice alta menţiune care în esenta are acelaşi înţeles se utilizeazã doar dacã componentul aromatizant este izolat în totalitate sau aproape în totalitate de alimentul ori de sursa aromatizanta respectiva prin procese fizice, enzimatice sau microbiologice ori prin metodele traditionale de pregãtire a alimentelor. (3) Informaţiile menţionate la alin. (1) lit. d), e) şi f) apar doar pe documentele comerciale legate de marfa respectiva, care se vor preda o data sau înainte de livrarea acesteia, cu condiţia ca pe una dintre pãrţile vizibile ale ambalajului ori ale recipientului produsului în cauza sa apara indicaţia "destinat fabricãrii alimentelor şi nu vânzãrii cu amãnuntul". (4) Menţiunile prevãzute în prezentul articol se înscriu în limba romana, fãrã a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi. Informaţiile se înscriu într-o exprimare uşor de înţeles de cumpãrãtor, dacã nu au fost luate alte mãsuri în scopul bunei informãri a acestuia. ART. 9 (1) Aromele destinate vânzãrii cãtre consumatorul final nu se comercializeazã dacã etichetele lor nu conţin urmãtoarele informaţii obligatorii, vizibile, clare şi care nu pot fi şterse: a) menţiunea "aroma" sau o denumire ori o descriere specifica aromei; b) menţiunile "pentru alimente" sau o referire specifica la alimentul pentru care este destinatã aroma respectiva; c) data durabilitatii minimale, conform reglementãrilor în vigoare; d) condiţiile speciale de depozitare şi de utilizare; e) instrucţiunile de utilizare, dacã omiterea lor impiedica utilizarea corespunzãtoare a aromei; f) cantitatea neta exprimatã în unitãţi de masa sau de volum; g) denumirea sau denumirea comercialã şi adresa producãtorului ori ale ambalatorului; h) indicaţia sau un semn de identificare a lotului în conformitate cu reglementãrile în vigoare; i) în cazul unui amestec de arome cu alte substanţe, o lista cuprinzând componentele, în ordinea descrescãtoare a cantitãţilor din amestec, pentru: - aroma sau aromele în cauza, în conformitate cu prevederile lit. a); - denumirile tuturor celorlalte substanţe sau, dacã este cazul, codurile numerice E ale Comunitãţii Economice Europene. (2) Menţiunea "natural" sau orice alta menţiune care în esenta are acelaşi înţeles se utilizeazã doar pentru aromele în care componentul aromatizant conţine în exclusivitate substantele aromatizante definite la art. 1 alin. (2) lit. b) prima liniuta şi/sau preparatele aromatizante definite la art. 1 alin. (2) lit. c). Dacã descrierea comercialã a aromelor conţine o referire la un aliment sau la o sursa aromatizanta, atunci menţiunea "natural" sau orice alta menţiune, care în esenta are acelaşi înţeles, poate fi utilizata numai dacã componentul aromatizant este separat în totalitate ori parţial din alimentul sau sursa aromatizanta respectiva prin procese fizice, enzimatice sau microbiologice ori prin metode traditionale de preparare a alimentelor. (3) Menţiunile prevãzute în prezentul articol se înscriu în limba romana, fãrã a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi. ART. 10 Prezentele norme se aplica în egala mãsura atât aromelor destinate utilizãrii în alimente, cat şi alimentelor importate. ART. 11 Anexa la norme face parte integrantã din prezenta anexa.
ANEXA 1
──────
la norme
──────────
LISTA
cuprinzând limitele maxime pentru anumite substanţe provenind din arome
şi din alte ingrediente alimentare cu proprietãţi aromatizante şi prezente
în alimente, asa cum sunt consumate, şi în care s-au utilizat aromele
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Substanţe Alimente Bãuturi Excepţii şi/sau restrictii speciale
(mg/kg) (mg/kg)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Acid agaric*) 20 20 100 mg/kg în bãuturile alcoolice şi în
alimentele care conţin ciuperci
Aloina*) 0,1 0,1 50 mg/kg în bãuturile alcoolice
Beta asarona*) 0,1 0,1 1 mg/kg în bãuturile alcoolice şi în
condimentele utilizate la snack-food
Berberina*) 0,1 0,1 10 mg/kg în bãuturile alcoolice
Cumarina*) 2 2 10 mg/kg în anumite produse de cofetarie
care conţin caramel
50 mg/kg în guma de mestecat
10 mg/kg în bãuturile alcoolice
Acid cianhidric 1 1 50 mg/kg în nuga, martipan sau înlocui-
torii sãi ori în alte produse similare
1 mg/% volum în bãuturile alcoolice
5 mg/kg la grupele conservate
Hipericina*) 0,1 0,1 10 mg/kg în bãuturile alcoolice
1 mg/kg în produsele de cofetarie
Pulegona*) 25 100 250 mg/kg în bãuturile cu aroma de menta
sau peppermint
350 mg/kg în produsele de cofetarie din
menta
Quassina*) 5 5 10 mg/kg în produsele de cofetarie care se
vand la kg şi
50 mg/kg în bãuturile alcoolice
Safrol şi 1 1 2 mg/kg în bãuturile alcoolice care nu
izosafrol*) depãşesc 25% volum de alcool
5 mg/kg în bãuturile alcoolice cu mai mult
de 25% volum de alcool
15 mg/kg în alimentele care conţin nucsoara
şi condimente obţinute din coaja uscata a
nucsoarei
Santonin*) 0,1 0,1 1 mg/kg în bãuturile alcoolice care conţin
mai mult de 25% volum de alcool
Tuiona (alpha 0,5 0,5 5 mg/kg în bãuturile alcoolice care nu
şi beta)*) depãşesc 25% volum de alcool
10 mg/kg în bãuturile alcoolice care
depãşesc 25% volum de alcool
25 mg/kg în alimentele care conţin
preparate pe baza de salvie
35 mg/kg în bitter
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*) Nu se pot adauga ca atare la alimente şi arome. Pot fi prezente într-un aliment natural sau dupã adãugarea unor arome obţinute din materii prime naturale.
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.