Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 896 din 10 septembrie 2024  privind aprobarea procedurii de acordare a serviciilor sociale pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, însoţite sau neînsoţite, intrate în România din zona conflictului armat din Ucraina    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 896 din 10 septembrie 2024 privind aprobarea procedurii de acordare a serviciilor sociale pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, însoţite sau neînsoţite, intrate în România din zona conflictului armat din Ucraina

EMITENT: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 932 din 17 septembrie 2024
    Având în vedere prevederile:
    - Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 121/2021 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare;
    – Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 121/2021 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, aprobată prin Legea nr. 19/2023;
    – Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2024 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, cu completările ulterioare;
    – Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    – Ordinului ministrului muncii şi justiţiei sociale nr. 82/2019 privind aprobarea standardelor specifice minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi, cu modificările ulterioare,

    în temeiul art. 1 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 234/2022 privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al art. 16 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2024 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, cu completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi emite prezentul ordin.
    ART. 1
    Se aprobă procedura de acordare a serviciilor sociale pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, însoţite sau neînsoţite, intrate în România din zona conflictului armat din Ucraina, prevăzută la art. 16 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2024 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, cu completările ulterioare, denumită în continuare Procedură.

    ART. 2
    (1) Procedura stabileşte modalitatea de intervenţie, precum şi activităţile direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, denumite în continuare DGASPC, de acordare de servicii sociale pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, însoţite sau neînsoţite, intrate în România din zona conflictului armat din Ucraina şi care solicită, respectiv nu solicită o formă de protecţie potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Acordarea serviciilor sociale în centrele prevăzute la art. 51 alin. (3) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, însoţite sau neînsoţite, intrate în România din zona conflictului armat din Ucraina şi care solicită o formă de protecţie potrivit Legii nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se efectuează în baza măsurii de protecţie corespunzătoare prevăzute la art. 51 alin. (1) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, stabilită de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap judeţeană/locală a sectorului municipiului Bucureşti corespunzătoare adresei înscrise în permisul de şedere temporară, prevăzut la art. 16 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2024, cu completările ulterioare, în mod similar acordării serviciilor sociale pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, cetăţeni români.
    (3) Însoţitorii persoanelor adulte cu dizabilităţi prevăzute la alin. (1) beneficiază în mod gratuit de servicii sociale împreună cu acestea şi li se asigură preponderent activităţi de: găzduire, alimentaţie, asistenţă pentru sănătate, informare şi asistenţă socială şi, după caz, consiliere psihologică.
    (4) Pentru a putea avea acces la drepturile prevăzute de Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv accesul la servicii sociale destinate lor, persoanele adulte cu dizabilităţi prevăzute la alin. (1) au obligaţia de a se înregistra în evidenţele direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
    (5) Acordarea serviciilor sociale pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, însoţite sau neînsoţite, intrate în România din zona conflictului armat din Ucraina şi care nu solicită o formă de protecţie potrivit Legii nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se efectuează în baza prezentei proceduri.

    ART. 3
    În sensul prezentei proceduri, sintagmele şi termenii de mai jos au următoarele semnificaţii:
    a) persoane adulte cu dizabilităţi prevăzute la art. 2 alin. (5) sunt persoanele cu handicap definite la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, intrate în România din zona conflictului armat din Ucraina şi care nu solicită o formă de protecţie potrivit Legii nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) însoţitorii persoanelor adulte cu dizabilităţi sunt persoanele care acompaniază persoana adultă cu dizabilităţi şi care beneficiază de drepturi în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2024, cu completările ulterioare;
    c) servicii sociale acordate persoanelor adulte cu dizabilităţi prevăzute la lit. a) sunt serviciile sociale prevăzute la art. 51 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, acordate la cerere, în mod gratuit.


    ART. 4
    (1) Persoana adultă cu dizabilităţi, însoţită sau neînsoţită, aflată în tabăra temporară, în unitate medicală sau în comunitate poate solicita acordarea de servicii sociale. În aceste situaţii serviciile sociale se pot acorda inclusiv în absenţa documentelor de identitate.
    (2) În situaţia prevăzută la alin. (1), persoanele adulte cu dizabilităţi sunt îndrumate către Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea stabilirii regimului juridic, concomitent cu preluarea lor la cerere, de către DGASPC, în vederea acordării serviciilor sociale.

    ART. 5
    (1) Pentru îndeplinirea procedurilor de acordare a serviciilor sociale persoanelor adulte cu dizabilităţi prevăzute la art. 3 lit. a), DGASPC desemnează o persoană din conducere responsabilă cu gestionarea, la nivelul judeţului, a prezentei proceduri.
    (2) DGASPC se asigură că la nivelul instituţiei există angajaţi vorbitori de limba ucraineană/rusă/de circulaţie internaţională, inclusiv interpret de limbaj mimico-gestual, după caz, care asigură comunicarea cu persoanele adulte cu dizabilităţi.
    (3) DGASPC colaborează cu organizaţiile neguvernamentale, inclusiv pentru identificarea de voluntari vorbitori de limbă ucraineană/rusă/de circulaţie internaţională.
    (4) Persoanele adulte cu dizabilităţi prevăzute la art. 3 lit. a) şi însoţitorii acestora sunt informaţi cu privire la posibilitatea de acordare a sprijinului şi asistenţei umanitare, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2024, cu completările ulterioare.
    (5) În situaţia opţiunii pentru serviciile sociale acordate persoanelor adulte cu dizabilităţi prevăzute la art. 3 lit. a), acestea sunt informate cu privire la modalitatea de intervenţie, la activităţile pe care aceasta le presupune, precum şi la serviciile sociale disponibile. DGASPC se asigură că persoanele adulte cu dizabilităţi, însoţite sau neînsoţite, au înţeles condiţiile de acordare a serviciilor sociale.

    ART. 6
    (1) Cererea de acordare a serviciilor sociale, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1, se înregistrează la DGASPC şi cuprinde informaţii privind identitatea, vârsta şi, după caz, adresa de domiciliu sau de reşedinţă în România a persoanei adulte cu dizabilităţi, o declaraţie pe propria răspundere că persoana se află într-o situaţie de dizabilitate, că nu a solicitat o formă de protecţie potrivit Legii nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare, deţine sau nu documente de identitate valide, numele şi vârsta însoţitorilor şi calitatea acestora în raport cu persoana cu dizabilităţi, precum şi acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2.
    (2) Cererea de acordare a serviciilor sociale se analizează de DGASPC în termen de 24 de ore de la înregistrare şi se soluţionează ţinând cont de numărul de locuri disponibile în serviciile sociale de tip rezidenţial aflate în subordine.
    (3) În situaţia în care numărul cererilor de acordare a serviciilor sociale depăşeşte numărul de locuri disponibile din centrele pentru persoane adulte cu dizabilităţi, aflate în subordinea DGASPC, aceasta asigură legătura cu DGASPC din alte judeţe pentru preluarea persoanelor adulte cu dizabilităţi.
    (4) Cererea, acordul şi, după caz, copii ale documentelor de identitate ale persoanei adulte cu dizabilităţi, precum şi dispoziţia de admitere în centru emisă de directorul DGASPC constituie dosarul personal al beneficiarului în cadrul serviciului social.

    ART. 7
    (1) După emiterea dispoziţiei de admitere în centru, DGASPC asigură deplasarea persoanei adulte cu dizabilităţi şi a însoţitorilor acesteia, precum şi a persoanei care asigură comunicarea la serviciul social rezidenţial identificat.
    (2) În situaţiile prevăzute la alin. (1) şi la art. 6 alin. (3) deplasarea persoanelor adulte cu dizabilităţi şi a însoţitorilor acestora se asigură cu sprijinul comitetelor judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

    ART. 8
    (1) Activităţile prevăzute în Standardele specifice minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi, aprobate prin Ordinul ministrului muncii şi justiţiei sociale nr. 82/2019, cu modificările ulterioare, se aplică în mod corespunzător persoanelor adulte cu dizabilităţi prevăzute la art. 3 lit. a).
    (2) Pentru însoţitorii persoanelor adulte cu dizabilităţi se asigură activităţi de: găzduire, alimentaţie, asistenţă pentru sănătate, informare şi asistenţă socială şi, după caz, consiliere psihologică, iar pentru însoţitorii minori ai acestora se asigură servicii corespunzătoare nevoilor acestora.

    ART. 9
    (1) Evaluarea iniţială în scopul identificării nevoilor specifice ale persoanelor adulte cu dizabilităţi prevăzute la art. 3 lit. a) se realizează de către echipa multidisciplinară a centrului rezidenţial, în cel mult 48 de ore de la admitere.
    (2) În primele zile de la admiterea în centru, echipa multidisciplinară sprijină personalul acestuia în vederea cunoaşterii situaţiei şi, după caz, a caracteristicilor specifice ale persoanei adulte cu dizabilităţi şi ale însoţitorului acesteia, precum şi a metodelor de lucru, stabilind specialiştii la care se apelează, inclusiv în cazul unor probleme de adaptare. În acest scop se poate desemna o persoană de referinţă din cadrul personalului din centru.

    ART. 10
    În situaţia în care se constată existenţa unor probleme de sănătate care impun transferul persoanei adulte cu dizabilităţi către o unitate spitalicească, reprezentantul centrului rezidenţial solicită sprijinul ambulanţei în vederea transportării acesteia, la cerere, împreună cu persoana însoţitoare sau cu un reprezentant al serviciului social rezidenţial, în vederea acordării tratamentului necesar.

    ART. 11
    (1) Persoana responsabilă din cadrul DGASPC informează, lunar, până în data de 22 a lunii, pentru luna anterioară, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi cu privire la situaţia persoanelor adulte cu dizabilităţi beneficiare de servicii sociale în condiţiile prezentei proceduri şi ori de câte ori este nevoie cu privire la situaţii care necesită intervenţia autorităţilor de la nivel central.
    (2) Informarea prevăzută la alin. (1) se transmite în format electronic, pe adresa de e-mail a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi: infoucraina@anpd.gov.ro, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.

    ART. 12
    Persoana responsabilă din cadrul DGASPC colaborează cu autorităţile administraţiei publice locale/serviciile publice de asistenţă socială de la nivelul judeţului în vederea asigurării intervenţiei cu celeritate în situaţia în care se identifică nevoia acordării de servicii sociale persoanelor adulte cu dizabilităţi găzduite în comunitate.

    ART. 13
    Prezenta procedură se completează cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2024, cu completările ulterioare, iar pentru ducerea la îndeplinire a prezentului ordin DGASPC poate aproba, prin dispoziţie a conducătorului acesteia, proceduri proprii, după caz.

    ART. 14
    Începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi nr. 43/2022 privind aprobarea procedurii de acordare a serviciilor sociale pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, însoţite sau neînsoţite, intrate în România din zona conflictului armat din Ucraina şi care nu solicită o formă de protecţie potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 253 din 15 martie 2022.

    ART. 15
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 16
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi,
                    Adrian Voican

    Bucureşti, 10 septembrie 2024.
    Nr. 896.
    ANEXA 1





    CERERE
    de acordare a serviciilor sociale
    - model -
    Subsemnatul, .......(numele şi prenumele)......, reprezentat*1) prin ............, cu domiciliul în localitatea ..........., str. ........... nr. ....., Ucraina/cu domiciliul/reşedinţa stabilit/stabilită în localitatea .................., str. ..................... nr. ....., judeţul/sectorul ..........., România, în calitatea de persoană cu dizabilităţi, intrată în România ca urmare a conflictului armat, identificat cu document de identitate/permis de şedere/paşaport seria ........ nr. ..........., solicit:
    *1) Cererea se completează prin reprezentant, numai în cazul în care se declară că persoana cu dizabilităţi are reprezentant.
    [ ] înregistrarea în evidenţa DGASPC .......;
    [ ] evaluarea în vederea încadrării în grad de handicap;
    [ ] acordarea de servicii sociale.

    Declar pe propria răspundere următoarele:
    [ ] mă aflu într-o situaţie de dizabilitate cu diagnostic ......(descriere pe scurt a dizabilităţii)...........;
    [ ] am solicitat o formă de protecţie potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare;
    [ ] nu am solicitat o formă de protecţie potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare;
    [ ] nu deţin documente de identitate valide;
    [ ] sunt neînsoţit;
    [ ] sunt însoţit de:

┌─────────────┬──────┬─────────────────┐
│Numele şi │ │Calitatea în │
│prenumele │Vârsta│raport cu │
│însoţitorului│ │persoana adultă │
│ │ │cu dizabilităţi │
├─────────────┼──────┼─────────────────┤
│ │ │ │
├─────────────┼──────┼─────────────────┤
│ │ │ │
├─────────────┼──────┼─────────────────┤
│ │ │ │
├─────────────┼──────┼─────────────────┤
│ │ │ │
└─────────────┴──────┴─────────────────┘



    Alte observaţii privind nevoi speciale ...............
    Ataşez:
    [ ] permis de şedere;
    [ ] referat medical de la medicul specialist;
    [ ] istoric medical.


┌──────────────────────┬──────────────────────┐
│Data │Semnătura │
│......................│......................│
└──────────────────────┴──────────────────────┘


    ANEXA 2





    ACORD
    privind prelucrarea datelor cu caracter personal
    - model -
    Subsemnatul/Subsemnata, ............., document de identitate/permis de şedere/paşaport seria ..... nr. ........., declar că, în conformitate cu cerinţele Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor) şi ale Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare al D.G.A.S.P.C. .......... din data de ........., am luat la cunoştinţă că D.G.A.S.P.C. .........., în calitate de operator de date cu caracter personal, are obligaţia legală de a-mi administra, prelucra şi porta în condiţii de siguranţă, inclusiv prin accesarea bazelor de date prevăzute de lege şi numai pentru scopurile prevăzute de legislaţia în vigoare, datele mele personale pe care le furnizez sau pe care le furnizează, după caz, un membru al familiei mele ori o altă persoană care îmi reprezintă interesele.
    Totodată am luat act de faptul că datele mele cu caracter personal sunt transmise prin orice mijloc de comunicare instituţiilor publice sau altor entităţi publice ori private ale căror activităţi sunt incidente în activitatea de exercitare a drepturilor sociale sau care au legătură directă ori implicită cu instrumentarea cazului pentru care am depus sau oferit informaţii, cererea sau dosarul, angajaţilor D.G.A.S.P.C. ............, care la rândul lor sunt operatori de date cu caracter personal.
    Scopul colectării datelor îl constituie efectuarea obligaţiilor conform Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare al D.G.A.S.P.C. .......... din data de ........., potrivit prezentei cereri sau cazului. Aceste informaţii vor putea fi introduse de către D.G.A.S.P.C. ......... în baza sa de date sub orice formă materială (suport hârtie) şi electronică.
    Menţionez că mi s-a adus la cunoştinţă că refuzul furnizării acestor date determină imposibilitatea iniţierii sau, după caz, finalizării procedurilor D.G.A.S.P.C. ............

┌──────────────────────┬──────────────────────┐
│Data │Semnătura │
│......................│......................│
└──────────────────────┴──────────────────────┘


    ANEXA 3





    INFORMARE
    cu privire la situaţia persoanelor adulte cu dizabilităţi beneficiare de
    servicii sociale în condiţiile procedurii de acordare a serviciilor
    sociale pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, însoţite sau neînsoţite,
    intrate în România din zona conflictului armat din Ucraina
    - model -
    DGASPC ...............
    Data ...................

┌────┬───────────┬─────────────────────────┬────────────┬────────────┬──────────┐
│ │ │ │Număr de │ │ │
│ │ │ │persoane │ │ │
│ │ │ │adulte cu │ │ │
│ │ │Număr de persoane adulte │dizabilităţi│ │ │
│ │ │cu dizabilităţi care │care │ │ │
│ │ │beneficiază de servicii │beneficiază │Nr. de │ │
│ │ │sociale potrivit │de servicii │însoţitori, │ │
│ │ │prevederilor art. 2 alin.│sociale │din care │Nr. de │
│ │Centrul │(2) din procedură │potrivit │ │însoţitori│
│Nr. │rezidenţial│ │prevederilor│ │fără │
│crt.│în care se │ │art. 3 lit. │ │documente │
│ │asigură │ │a) din │ │de │
│ │serviciile │ │procedură │ │identitate│
│ │ ├─────────────────────────┼┬───────────┼──────┬─────┤valabile │
│ │ │ ││din care │ │ │ │
│ │ │Grad de handicap ││fără │ │ │ │
│ │ │ ││documente │ │ │ │
│ │ ├────┬─────────┬─────┬────┤│de │Adulţi│Copii│ │
│ │ │ │ │ │ ││identitate │ │ │ │
│ │ │Grav│Accentuat│Mediu│Uşor││valabile │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │
├────┼───────────┼────┼─────────┼─────┼────┼┼───────────┼──────┼─────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │
├────┼───────────┼────┼─────────┼─────┼────┼┼───────────┼──────┼─────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │
├────┼───────────┼────┼─────────┼─────┼────┼┼───────────┼──────┼─────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │
├────┼───────────┼────┼─────────┼─────┼────┼┼───────────┼──────┼─────┼──────────┤
│ │TOTAL │ │ │ │ ││ │ │ │ │
└────┴───────────┴────┴─────────┴─────┴────┴┴───────────┴──────┴─────┴──────────┘

    Persoana responsabilă
    Numele şi prenumele
    Funcţia

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016