Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 88 din 26 februarie 2002  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea, comertul cu statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte al unor alimente pentru animalele de companie si al unor produse comestibile neprelucrate pentru animalele de companie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 88 din 26 februarie 2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea, comertul cu statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte al unor alimente pentru animalele de companie si al unor produse comestibile neprelucrate pentru animalele de companie

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 537 din 23 iulie 2002
ORDIN nr. 88 din 26 februarie 2002
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile sanitare veterinare pentru producerea, comerţul cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe al unor alimente pentru animalele de companie şi al unor produse comestibile neprelucrate pentru animalele de companie
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PÃDURILOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 537 din 23 iulie 2002

Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor,
în temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 153.565 din 19 februarie 2002, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara privind condiţiile sanitare veterinare pentru producerea, comerţul cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe al unor alimente pentru animalele de companie şi al unor produse comestibile neprelucrate pentru animalele de companie, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de aducere la îndeplinire a prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 15 zile de la data publicãrii lui.

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu


ANEXA 1

NORMA SANITARÃ VETERINARA

privind condiţiile sanitare veterinare pentru producerea,
comerţul cu statele membre ale Uniunii Europene
şi importul din tari terţe al unor alimente pentru animalele de companie
şi al unor produse comestibile neprelucrate pentru animalele de companie

CAP. 1
Prevederi generale
ART. 1
În sensul prezentei norme sanitare veterinare se înţelege prin:
a) alimente pentru animale de companie, sub forma uscata - alimente granulate, cu cel mult 15% umiditate, care au în compoziţie mai multe ingrediente: cereale, carne, organe, subproduse, grãsimi, minerale, vitamine etc., care au fost supuse în timpul producerii la temperaturi de natura sa distruga toţi agenţii patogeni şi care nu necesita pentru depozitare temperaturi de refrigerare sau de congelare;
b) alimente pentru animale de companie, în ambalaje ermetic închise - alimente ambalate în recipiente metalice, cu cel puţin 65% umiditate, care au în compoziţie mai multe ingrediente: cereale, carne, organe, subproduse, grãsimi etc., care au fost supuse în timpul producerii la temperaturi de natura sa distruga toţi agenţii patogeni şi care nu necesita pentru depozitare temperaturi de refrigerare sau congelare;
c) alimente pentru animale de companie, sub forma semiumeda - alimente cu 15%-65% umiditate, care au în compoziţie mai multe ingrediente: cereale, carne, organe, subproduse, grãsimi, minerale, vitamine, conservanti etc., care au fost supuse în timpul producerii la temperaturi de natura sa distruga toţi agenţii patogeni şi care nu necesita pentru depozitare temperaturi de refrigerare sau congelare.
ART. 2
Autoritatea veterinara centrala din România va aviza importul alimentelor pentru animalele de companie, care pot conţine proteine animale procesate, derivate din materiale cu grad ridicat de risc care nu sunt destinate consumului uman, în ambalaje închise ermetic, din tari terţe, dacã acestea sunt însoţite de un certificat de sãnãtate conform modelului prevãzut în anexa nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 3
Autoritatea veterinara centrala din România va aviza importul alimentelor pentru animale de companie, sub forma uscata, care nu trebuie sa conţinã proteine animale procesate derivate din materiale cu grad ridicat de risc, din tari terţe, dacã acestea sunt însoţite de un certificat de sãnãtate conform modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 4
Autoritatea veterinara centrala din România va aviza importul alimentelor pentru animalele de companie, sub forma semiumeda, care nu trebuie sa conţinã proteine animale procesate provenite din materiale cu grad ridicat de risc, din tari terţe, dacã acestea sunt însoţite de un certificat de sãnãtate conform modelului prevãzut în anexa nr. 3 la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 5
Autoritatea veterinara centrala din România va aviza importul produselor comestibile neprelucrate, pentru animale de companie, obţinute din piei de animale copitate, din tari terţe, dacã acestea sunt însoţite de un certificat de sãnãtate conform modelului prevãzut în anexa nr. 4 la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 6
Autoritatea veterinara centrala din România va aviza importul alimentelor pentru animalele de companie, care pot conţine proteine animale procesate, conform <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 504/2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind stabilirea condiţiilor sanitare veterinare pentru înlãturarea şi prelucrarea deşeurilor animale, comercializarea lor şi prevenirea agenţilor patogeni din furajele care conţin produse de origine animala sau peste, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 1 februarie 2002, care nu sunt destinate consumului uman, în ambalaje închise ermetic, din statele membre ale Uniunii Europene, dacã acestea sunt însoţite de un certificat de sãnãtate conform modelului prevãzut în anexa nr. 5 la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 7
Autoritatea veterinara centrala din România va aviza importul alimentelor pentru animale de companie, sub forma uscata sau semiumeda, care nu trebuie sa conţinã proteine animale procesate derivate din materiale cu grad ridicat de risc, din statele membre ale Uniunii Europene, dacã acestea sunt însoţite de un certificat de sãnãtate conform modelului prevãzut în anexa nr. 6 la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 8
Autoritatea veterinara centrala din România va aviza importul produselor neprelucrate pentru animale de companie, fabricate din piei de animale copitate, din statele membre ale Uniunii Europene, dacã acestea sunt însoţite de un certificat de sãnãtate conform modelului prevãzut în anexa nr. 7 la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 9
Autoritatea veterinara centrala din România va aviza importul de materie prima cu risc scãzut, conform <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 504/2001 , destinatã producerii alimentelor pentru animale de companie, din statele membre ale Uniunii Europene sau din tari terţe, dacã aceasta este însoţitã de un certificat de sãnãtate conform modelului prevãzut în anexa nr. 8 la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 10
Certificatele de sãnãtate prevãzute în anexele nr. 1-4 la prezenta norma sanitarã veterinara pot fi folosite pentru exportul din România al produselor menţionate cãtre statele membre ale Uniunii Europene, pentru importul acestor produse din tari terţe şi din tari membre ale Uniunii Europene, pana la aderarea României la Uniunea Europeanã.
ART. 11
Certificatele de sãnãtate menţionate în anexele nr. 5-7 la prezenta norma sanitarã veterinara vor fi utilizate când România va deveni stat membru al Uniunii Europene sau când exista un acord bilateral cu o alta ţara, iar certificatul de sãnãtate menţionat în anexa nr. 8 la prezenta norma sanitarã veterinara va fi utilizat la importul de materie prima cu risc scãzut, conform <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 504/2001 , destinatã producerii alimentelor pentru animale de companie, din statele membre ale Uniunii Europene sau din tari terţe.
ART. 12
Certificatele de sãnãtate menţionate în anexele nr. 1-8 vor fi formate dintr-o singura fila şi completate în mod obligatoriu în limba romana, precum şi în limba tarii de intrare în Uniunea Europeanã în cazul exportului.

CAP. 2
Condiţii sanitare veterinare pentru alimentele destinate animalelor de companie, ce conţin materiale cu risc scãzut în sensul <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 504/2001
ART. 13
Fiecare transport de alimente pentru animale de companie, în ambalaje închise ermetic, trebuie sa fie însoţit de un certificat eliberat şi semnat de un medic veterinar oficial din ţara de origine, care sa ateste ca produsul a fost supus unui tratament termic la o valoare Fc minima de 3,0.
ART. 14
Fiecare transport de alimente semiumede pentru animale de companie trebuie sa fie însoţit fie de documentul comercial, fie de certificatul prevãzut la art. 13 lit. b) din Norma sanitarã veterinara privind stabilirea condiţiilor sanitare veterinare pentru înlãturarea şi prelucrarea deşeurilor animale, comercializarea lor şi prevenirea agenţilor patogeni din furajele care conţin produse de origine animala sau peste, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 504/2001 , care sa ateste ca:
a) materiile prime de origine animala, din care au fost produse alimentele pentru animale de companie, au fost obţinute numai de la animale tãiate, a cãror carne a fost avizatã ca fiind buna pentru consumul uman;
b) ingredientele de origine animala au fost supuse unui tratament termic la o temperatura de cel puţin 90°C pentru toatã compozitia lor;
c) dupã prelucrare au fost luate mãsuri efective pentru a se asigura ca transportul nu a fost expus la recontaminare.
ART. 15
(1) Alimentele pentru animale de companie, sub forma uscata, trebuie sa fie produse din materii prime care au fost materiale cu risc scãzut în conformitate cu art. 13 lit. b) din norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 504/2001 ;
(2) Fiecare transport este însoţit de un document comercial sau certificat prevãzut în art. 13 lit. b) din norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 504/2001 , care atesta ca:
a) alimentele pentru animale de companie, sub forma uscata, cuprind produse de la animale tãiate şi tratate termic în asa fel încât sa se obţinã o temperatura de cel puţin 90°C pentru toatã compozitia lor, intelegandu-se ca tratamentul nu a fost necesar pentru produsele finite ale cãror ingrediente au fost supuse acestui tratament;
b) dupã tratamentul termic s-au luat toate mãsurile de precautie pentru a se asigura ca produsul nu a fost contaminat în vreun fel înainte de expediere;
c) produsul este impachetat în ambalaje noi (pungi sau saci);
d) procesul a fost testat cu rezultate satisfãcãtoare în conformitate cu prevederile cap. III din anexa nr. 2 la norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 504/2001 .
ART. 16
Fiecare transport de produse fabricate din piei prelucrate trebuie sa fie însoţit de un document comercial sau certificat prevãzut la art. 13 lit. b) din norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 504/2001 , care sa ateste ca produsele au fost supuse în timpul prelucrãrii unui tratament termic îndeajuns de puternic pentru a distruge organismele patogene, inclusiv Salmonella, şi ca s-au luat mãsuri efective dupã prelucrare în scopul prevenirii contaminarii produselor.

CAP. 3
Condiţii sanitare veterinare pentru materia prima destinatã fabricãrii alimentelor pentru animale de companie
ART. 17
(1) Prin materie prima se înţelege carne proaspãta, glande, organe şi alte subproduse, precum şi mucoasele intestinale, care nu sunt destinate consumului uman. Materia prima va fi consideratã ca fiind proaspãta dacã a fost supusã numai congelarii sau altui tratament care nu a avut ca rezultat distrugerea sigura a agenţilor patogeni; materialele folosite pot fi numai materiale cu risc scãzut în sensul <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 504/2001 .
(2) Materia prima trebuie însoţitã de un document comercial sau certificat prevãzut la art. 13 lit. b) din norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 504/2001 sau de un certificat conform modelului stabilit în anexa nr. 8.
(3) În cazul comercializãrii certificatul original de sãnãtate sau documentul comercial trebuie sa ajungã la autoritatea veterinara responsabilã pentru uzina de prelucrare, depozitul frigorific intermediar sau instalatia de sortare, iar în cazul importurilor trebuie verificat de Inspectoratul de poliţie sanitarã veterinara de frontiera.
(4) Materia prima trebuie sa ajungã direct la uzinele de prelucrare, aprobate şi autorizate, care îndeplinesc condiţiile prevãzute de <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 504/2001 , sau la depozitele frigorifice aprobate, pentru depozitare intermediara; România va informa Comisia Europeanã despre aprobarea acestor instalaţii de sortare.
(5) Materia prima trebuie transportatã la uzina de prelucrare numai în containere sau vehicule impermeabile, sigilate în mod corespunzãtor; inscripţia "Doar pentru producerea de alimente pentru animale de companie" trebuie sa apara pe recipientele şi documentele insotitoare; numele şi adresa întreprinderii destinatare trebuie sa apara pe containerele şi pe documentele insotitoare.
(6) Vehiculele şi containerele folosite pentru transportul materiei prime, împreunã cu toate echipamentele sau aparatele care au intrat în contact cu materia prima neprelucrata, trebuie curatate şi dezinfectate. Materialul folosit la ambalare trebuie incinerat sau eliminat prin alte mijloace, conform instrucţiunilor medicului veterinar oficial.
(7) Depozitarea intermediara a materiei prime va fi permisã numai în depozite frigorifice aprobate în acest scop, sub autorizarea şi supravegherea medicului veterinar oficial; materia prima trebuie depozitata separat de celelalte materii în asa fel încât sa se previnã orice contaminare.
(8) La uzina de prelucrare materia prima trebuie prelucrata în asa fel încât sa se distruga toţi agenţii patogeni şi sa se înlãture orice pericol pentru sãnãtatea animalelor domestice; îndepãrtarea materiei prime din uzina, pentru distrugere în uzinele de prelucrare aprobate sau înregistrate în acest scop, conform <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 504/2001 , va fi permisã numai în cazuri excepţionale şi cu autorizarea medicului veterinar oficial; prevederile alin. (5), (6) şi (9) se vor aplica în mod corespunzãtor pentru transportul de materie prima şi pentru înştiinţarea medicului veterinar oficial responsabil de uzina de prelucrare.
(9) În cazul în care materia prima este transportatã de la uzina de origine sau este importata, medicul veterinar oficial responsabil pentru uzina de origine sau Inspectoratul de poliţie sanitarã veterinara de frontiera, în cazul importurilor, va înştiinţa medicul veterinar oficial responsabil pentru uzina de prelucrare, depozitul intermediar sau instalatia de sortare despre acest lucru prin "Sistemul Animo", telex sau fax.
(10) Importurile de materie prima se supun urmãtoarelor prevederi:
a) România va autoriza importul de materie prima doar din ţãrile Uniunii Europene şi din tari terţe aflate pe lista aprobatã de autoritatea veterinara centrala din România;
b) dupã controlul de frontiera materiile prime vor fi transportate, sub supravegherea autoritãţii veterinare competente, fie la o uzina de prelucrare, aprobatã şi autorizata, care se afla sub supravegherea permanenta a unui medic veterinar oficial şi care garanteazã ca materiile prime vor fi folosite numai în scopul permis şi ca nu vor ieşi din uzina neprelucrate, fie la un depozit intermediar autorizat sau la o instalatie de sortare aprobatã;
c) certificatul de sãnãtate, care poarta ştampila Inspectoratului de poliţie sanitarã veterinara de frontiera, trebuie sa însoţeascã materia prima pana la uzina de destinaţie.

CAP. 4
Controlul sanitar veterinar al alimentelor pentru animale de companie
ART. 18
(1) Importurile de alimente pentru animalele de companie din statele membre ale Uniunii Europene vor fi supuse atât controlului fizic, cat şi al documentelor la punctele de trecere a frontierei de stat şi la destinaţie, iar dacã exista suspiciuni în ceea ce priveşte originea mãrfii, compozitia sau a valabilitatea produsului, se controleazã şi prin examen de laborator.
(2) Autoritatea veterinara competenta este singura în mãsura sa decidã dacã se efectueazã examene de laborator, precum şi analizele ce se vor efectua, în funcţie de situaţia existenta în timpul controlului pentru importul din Uniunea Europeanã de alimente pentru animale de companie.
ART. 19
(1) Importurile de alimente pentru animale de companie provenite din ţãrile terţe vor fi controlate la punctele de trecere a frontierei de stat atât fizic, cat şi din punct de vedere al documentelor, iar la destinaţie, din punct de vedere al documentelor, fizic şi prin examene de laborator, dupã cum urmeazã:
a) primul transport importat în anul respectiv se examineazã complet prin examene de laborator, pentru fiecare sortiment importat;
b) fiecare transport care urmeazã sa fie importat dupã primul, care a fost examinat şi prin examene de laborator complete şi a corespuns, se va examina prin examen bacteriologic pentru depistarea Salmonella, Clostridium perfringens şi a enterobacteriaceelor, pentru fiecare sortiment importat;
c) dacã la examenul complet de laborator s-au decelat probe pozitive, urmãtoarele trei transporturi vor fi examinate complet. Când rezultatele celor trei examinari sunt negative, procedura de examinare se continua ca la lit. b). Dacã rezultatele celor trei examinari complete nu sunt negative se va interzice importul pentru produsul respectiv, de la producãtorul în cauza, pe o perioada de un an de la data realizãrii importului.
(2) Modul de recoltare a probelor va fi în conformitate cu <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 390/2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind controlul oficial al furajelor pentru animale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 766 din 30 noiembrie 2001.
(3) Dacã în urma examenului de laborator se deceleaza probe pozitive la probele recoltate dupã examenul complet, procedura de examinare se va relua pentru urmãtorul import cu examen complet.
(4) Sortimentele decelate pozitiv în urma examenelor de laborator vor fi valorificate conform <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 504/2001 .
ART. 20
Examenul de laborator pentru produsele importate se va efectua numai în laboratoarele sanitare veterinare de stat.
ART. 21
Costurile examenelor de la laborator vor fi suportate de cãtre importator.
ART. 22
(1) Alimentele pentru animalele de companie produse pe teritoriul României vor fi supuse examenului complet de laborator pentru fiecare lot în parte.
(2) Examenele de laborator pentru probele recoltate de la produsele specificate la alin. (1) se vor efectua în laboratoare autorizate sanitar-veterinar, iar costurile examenelor sunt suportate de cãtre producãtor.
ART. 23
Alimentele pentru animalele de companie supuse controlului sanitar-veterinar prin examene de laborator nu vor fi comercializate pana la obţinerea rezultatului examenului de laborator.
ART. 24
Condiţiile sanitare veterinare pentru producerea şi comercializarea carnii tocate sau preparatelor din carne tocata, sub forma refrigerata sau congelata, destinate animalelor de companie, sunt aceleaşi ca şi pentru cele destinate consumului uman.
ART. 25
Este interzisã folosirea alimentelor destinate carnivorelor domestice ca sursa de hrana pentru alte specii de animale.
ART. 26
Comercializarea alimentelor pentru animalele de companie în unitãţi de desfacere în care se comercializeazã şi produse destinate consumului uman se va putea face doar în ambalajele în care au fost ambalate de cãtre producãtor, fãrã deschiderea acestora, iar în unitãţile de comercializare specializate se va putea face şi deschizandu-se ambalajele originale, numai pentru alimentele sub forma uscata, dar cu respectarea mãsurilor de igiena.


ANEXA 1
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

CERTIFICAT DE SÃNÃTATE
pentru alimente în ambalaje închise ermetic, pentru animalele de companie

Observatie pentru importator:
Acest certificat este eliberat numai în scop veterinar şi originalul trebuie sa însoţeascã transportul pana când ajunge la punctul de control la frontiera.
Ţara de destinaţie: ...............................................
Numãrul de referinta al certificatului de sãnãtate: ...............
Ţara exportatoare: ................................................
Ministerul de resort: .............................................
Departamentul de autorizare: ......................................

I. Date de identificare a alimentelor pentru animalele de companie
Alimentele pentru animale au fost obţinute din materii prime provenind de la urmãtoarele specii: .....................................................................
.........................................................................
Natura ambalajului: .....................................................
Numãrul de bucãţi sau pachete: ..........................................
Greutatea neta: .........................................................

II. Originea alimentelor pentru animalele de companie
Adresa şi numãrul de înregistrare veterinara ale întreprinderii aprobate sau înregistrate: ............................................................
......................................................................

III. Destinaţia alimentelor pentru animalele de companie
Alimentele pentru animale vor fi expediate din: .......................
(locul de încãrcare)
cãtre: .............................................................,
(ţara şi locul de destinaţie)
folosindu-se urmãtoarele mijloace de transport: .................... .
Numãrul sigiliului*1): .............................................
....................................................................
Numele şi adresa expeditorului: ....................................
....................................................................
Numele şi adresa destinatarului: ...................................
....................................................................

IV. Atestare
Subsemnatul, medic veterinar oficial, adeveresc prin prezenta atestare ca alimentele pentru animalele de companie descrise mai sus:
a) au fost supuse unui tratament termic la o valoare minima Fc de 3,0 în ambalaje sigilate ermetic;
b) au fost analizate printr-o esantionare aleatorie din cel puţin 5 ambalaje pentru fiecare lot prelucrat cu ajutorul unor metode de diagnosticare de laborator pentru a se asigura tratamentul termic adecvat al întregului transport asa cum se prevede la lit. a);
c) au fost produse folosindu-se proteine provenind de la rumegatoare*2);
au fost produse fãrã a se folosi proteine provenind de la rumegatoare*2);
d) nu au fost produse de la:
1. animale crescute pentru producţia agricolã care au murit, dar nu au fost tãiate, inclusiv animale nãscute moarte şi nenascute, şi, fãrã a se prejudicia situaţiile de tãiere de urgenta din motive de sãnãtate, animale domestice care au murit în timpul transportului;
2. animale care au fost ucise în contextul mãsurilor de combatere a bolilor fie la ferme, fie în alt loc desemnat de autoritatea competenta;
3. deşeuri animale, inclusiv sânge, provenind de la animale care au arãtat în cursul inspecţiei veterinare desfãşurate la momentul tãierii semne clinice ale unor boli transmisibile la om sau la alte animale;
4. pãrţile unui animal tãiat în condiţii normale care nu au fost prezentate pentru examinarea dupã deces, în afarã de piei, copite, pene, lana, sânge şi produse similare;
5. carne, carne de pasare, peste, vanat şi alimente de origine animala care s-au alterat;
6. animale, carne proaspãta, carne de pasare, peste, vanat şi carne şi produse lactate, care în decursul inspectiilor prevãzute în legislaţia Comunitãţii Europene nu au îndeplinit cerinţele veterinare pentru importul în Comunitatea Europeanã;
7. deşeuri animale ce conţin reziduuri de substanţe care au reprezentat un pericol pentru sãnãtatea oamenilor sau a animalelor şi lapte, carne sau produse de origine animala care nu mai sunt comestibile din cauza prezentei acestor reziduuri;
8. peste sau mãruntaie de peste care nu au fost acceptate pentru consumul uman din cauza unor semne clinice ale unei boli infectioase,
cu excepţia cazului în care proteinele animale mai sus menţionate au fost supuse urmatorului proces de tratament termic într-o uzina înregistratã şi aprobatã conform <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 504/2001 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 1 februarie 2002:
tratament termic la cel puţin 133°C pentru toatã compozitia lor pe o durata minima de 20 de minute la o presiune de 3 bari, dimensiunea particulelor înainte de prelucrare nefiind mai mare de 5 cm,
iar esantionarea aleatorie îndeplineşte urmãtoarele standarde*3):
- Clostridium perfrigens: absenta într-un gram*4);
- Salmonella: absenta în 25 de grame, n=5, c=0, m=0, M=0*5);
- Enterobacteriaceae: n=5, c=2, m=10, M=3 x 10^2 în 1 g*5);
e) au fost supuse tuturor mãsurilor pentru a se evita o noua contaminare cu agenţi patogeni dupã tratament.


Întocmit la ................. la ................................... .
(locul) (data)

........................................
(semnatura medicului veterinar oficial)*6)
Ştampila*6)
.......................................
(numele cu majuscule, calificarea şi funcţia)

----------------
*1) Optional.
*2) Stergeti dupã cum este cazul.
*3) unde:
n = numãrul de unitãţi care formeazã esantionul;
m = valoarea de prag pentru numãrul de bacterii; rezultatul este satisfãcãtor dacã numãrul de bacterii în toate unitãţile de esantionare nu depãşeşte valoarea lui m;
M = valoarea maxima pentru numãrul de bacterii; rezultatul este considerat nesatisfãcãtor dacã numãrul de bacterii în una sau mai multe dintre unitãţile de esantionare are valoarea lui m sau o depãşeşte pe aceasta;
c = numãrul unitãţilor de esantionare pentru care numãrul bacteriilor se poate situa între m şi M, esantionul fiind considerat acceptabil în cazul în care numãrul bacteriilor din celelalte unitãţi de esantionare are valoarea lui m sau mai puţin.
*4) Esantion luat dupã tratament.
*5) Esantion luat în timpul depozitarii în uzina de prelucrare.
*6) Semnatura şi ştampila trebuie sa aibã alta culoare decât cea a documentului tipãrit.


ANEXA 2
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

CERTIFICAT DE SÃNÃTATE
pentru alimente uscate pentru animalele de companie

Observatie pentru importator:
Acest certificat este eliberat numai în scop veterinar şi originalul trebuie sa însoţeascã transportul pana când ajunge la punctul de control la frontiera.
Ţara de destinaţie: .................................................
Numãrul de referinta al certificatului de sãnãtate: .................
Ţara exportatoare: ..................................................
Ministerul de resort: ...............................................
Departamentul de autorizare: ........................................

I. Date de identificare a alimentelor pentru animalele de companie
Alimentele pentru animale au fost obţinute din materii prime provenind de la urmãtoarele specii: ................................................................
....................................................................
Natura ambalajului: ................................................
Numãrul de bucãţi sau pachete: .....................................
Greutatea neta: ....................................................

II. Originea alimentelor pentru animalele de companie
Adresa şi numãrul de înregistrare veterinara ale întreprinderii aprobate sau înregistrate: .........................................................
....................................................................
....................................................................

III. Destinaţia alimentelor pentru animalele de companie
Alimentele pentru animale vor fi expediate din: ....................
(locul de încãrcare)
cãtre: ..............................................................,
(ţara şi locul de destinaţie)
folosindu-se urmãtoarele mijloace de transport: .................... .
Numãrul sigiliului*1): .............................................
Numele şi adresa expeditorului: ....................................
....................................................................
Numele şi adresa destinatarului: ...................................
....................................................................

IV. Atestare
Subsemnatul, medic veterinar oficial, adeveresc prin prezenta atestare ca alimentele pentru animalele de companie descrise mai sus:
a) au fost produse în asa fel încât hrana uscata pentru animalele de companie sau ingredientele de origine animala au fost supuse unui tratament termic la cel puţin 90°C pentru toatã compozitia lor;
b) au fost examinate printr-o esantionare aleatorie din cel puţin 5 esantioane pentru fiecare lot prelucrat, luate în timpul sau dupã depozitarea în uzina de prelucrare, care îndeplineşte urmãtoarele standarde*2):
- Salmonella: absenta în 25 de grame, n = 5, c = 0, m = 0, M = 0;
- Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m = 10, M = 3 x 10^2 în 1 g;
c) au fost obţinute folosindu-se proteine provenind de la rumegatoare*3);
au fost obţinute fãrã a se folosi proteine provenind de la rumegatoare*3);
d) nu au fost obţinute din:
1. animale crescute pentru producţia agricolã care au murit, dar nu au fost tãiate, inclusiv animale nãscute moarte şi nenascute, şi, fãrã a se prejudicia situaţiile de tãiere de urgenta din motive de sãnãtate, animale domestice care au murit în timpul transportului;
2. animale care au fost ucise în contextul mãsurilor de combatere a bolilor fie la ferme, fie în alt loc desemnat de autoritatea competenta;
3. deşeuri animale, inclusiv sânge, provenind de la animale care au arãtat în cursul inspecţiei veterinare desfãşurate la momentul tãierii semne clinice ale unor boli transmisibile la om sau la alte animale;
4. pãrţile unui animal tãiat în condiţii normale care nu au fost prezentate pentru examinarea dupã deces, în afarã de piei, copite, pene, lana, sânge şi produse similare;
5. carne, carne de pasare, peste, vanat şi alimente de origine animala care s-au alterat;
6. animale, carne proaspãta, carne de pasare, peste, vanat şi carne şi produse lactate, care în decursul inspectiilor prevãzute în legislaţia Comunitãţii Europene nu au îndeplinit cerinţele veterinare pentru importul în Comunitatea Europeanã;
7. deşeuri animale ce conţin reziduuri de substanţe care au reprezentat un pericol pentru sãnãtatea oamenilor sau a animalelor şi lapte, carne sau produse de origine animala care nu mai sunt comestibile din cauza prezentei acestor reziduuri;
8. peste sau mãruntaie de peste care nu au fost acceptate pentru consumul uman din cauza unor semne clinice ale unei boli infectioase;
9. proteine procesate de origine animala, derivate din materii prime cu risc ridicat;
e) au fost supuse tuturor mãsurilor pentru a se evita o noua contaminare cu agenţi patogeni dupã tratament;
f) au fost ambalate într-un nou material.


Întocmit la ................. la ................... .
(locul) (data)

.......................................
Ştampila*4) (semnatura medicului veterinar oficial)*4)

.......................................
(numele cu majuscule, calificarea şi funcţia)
-----------
*1) Optional.
*2) unde:
n = numãrul de unitãţi care formeazã esantionul;
m = valoarea de prag pentru numãrul de bacterii; rezultatul este satisfãcãtor dacã numãrul de bacterii în toate unitãţile de esantionare nu depãşeşte valoarea lui m;
M = valoarea maxima pentru numãrul de bacterii; rezultatul este considerat nesatisfãcãtor dacã numãrul de bacterii în una sau mai multe dintre unitãţile de esantionare are valoarea lui m sau o depãşeşte pe aceasta;
c = numãrul unitãţilor de esantionare pentru care numãrul bacteriilor se poate situa între m şi M, esantionul fiind considerat acceptabil în cazul în care numãrul bacteriilor din celelalte unitãţi de esantionare are valoarea lui m sau mai puţin.
*3) Stergeti dupã cum este cazul.
*4) Semnatura şi ştampila trebuie sa aibã alta culoare decât cea a documentului tipãrit.


ANEXA 3
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

CERTIFICAT DE SÃNÃTATE
pentru alimentele semiumede pentru animalele de companie

Observatie pentru importator:
Acest certificat este eliberat numai în scop veterinar şi originalul trebuie sa însoţeascã transportul pana când ajunge la punctul de control la frontiera.
Ţara de destinaţie: ..................................................
Numãrul de referinta al certificatului de sãnãtate: ..................
Ţara exportatoare: ...................................................
Ministerul de resort: ................................................
Departamentul de autorizare: ........................................

I. Date de identificare a alimentelor pentru animalele de companie
Alimentele pentru animale au fost obţinute din materii prime provenind de la urmãtoarele specii: ..................................................................
......................................................................
Natura ambalajului: ..................................................
Numãrul de bucãţi sau pachete: .......................................
Greutatea neta: ......................................................

II. Originea alimentelor pentru animalele de companie
Adresa şi numãrul de înregistrare veterinara ale întreprinderii aprobate sau înregistrate: ...........................................................
.....................................................................

III. Destinaţia alimentelor pentru animalele de companie
Alimentele pentru animale vor fi expediate din: .....................
(locul de încãrcare)
cãtre: ............................................................,
(ţara şi locul de destinaţie)
folosindu-se urmãtoarele mijloace de transport: ................... .

Numãrul sigiliului*1): .............................................
Numele şi adresa expeditorului: ....................................
....................................................................
Numele şi adresa destinatarului: ...................................
....................................................................

IV. Atestare
Subsemnatul, medic veterinar oficial, adeveresc prin prezenta atestare ca alimentele pentru animalele de companie descrise mai sus:
a) au fost produse în asa fel încât ingredientele de origine animala au fost supuse unui tratament termic la cel puţin 90°C pentru toatã compozitia lor;
b) au fost examinate printr-o esantionare aleatorie din cel puţin 5 esantioane pentru fiecare lot prelucrat, luate în timpul depozitarii în uzina de prelucrare, care îndeplineşte urmãtoarele standarde*2):
- Salmonella: absenta în 25 de grame, n = 5, c = 0, m = 0, M = 0;
- Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m = 10, M = 3 x 10^2 în 1 g;
c) au fost produse folosindu-se proteine provenind de la animale rumegatoare*3);
au fost produse fãrã a se folosi proteine provenind de la animale rumegatoare*3);
d) nu au fost produse de la:
1. animale crescute pentru producţia agricolã care au murit, dar nu au fost tãiate, inclusiv animale nãscute moarte şi nenascute, şi, fãrã a se prejudicia situaţiile de tãiere de urgenta din motive de sãnãtate, animale domestice care au murit în timpul transportului;
2. animale care au fost ucise în contextul mãsurilor de combatere a bolilor fie la ferme, fie în alt loc desemnat de autoritatea competenta;
3. deşeuri animale, inclusiv sânge, provenind de la animale care au arãtat în cursul inspecţiei veterinare desfãşurate la momentul tãierii semne clinice ale unor boli transmisibile la om sau la alte animale;
4. pãrţile unui animal tãiat în condiţii normale care nu au fost prezentate pentru examinarea dupã deces, în afarã de piei, copite, pene, lana, sânge şi produse similare;
5. carne, carne de pasare, peste, vanat şi alimente de origine animala care s-au alterat;
6. animale, carne proaspãta, carne de pasare, peste, vanat şi carne şi produse lactate, care în decursul inspectiilor prevãzute în legislaţia Comunitãţii Europene nu au îndeplinit cerinţele veterinare pentru importul în Comunitatea Europeanã;
7. deşeuri animale ce conţin reziduuri de substanţe care au reprezentat un pericol pentru sãnãtatea oamenilor sau a animalelor şi lapte, carne sau produse de origine animala care nu mai sunt comestibile din cauza prezentei acestor reziduuri;
8. peste sau mãruntaie de peste care nu au fost acceptate pentru consumul uman din cauza unor semne clinice ale unei boli infectioase;
9. proteine procesate de origine animala, derivate din materii prime cu risc ridicat;
e) au fost supuse tuturor mãsurilor pentru a se evita o noua contaminare cu agenţi patogeni dupã tratament.


Întocmit la ...................... la ..................... .
(locul) (data)


.........................................
Ştampila*4) (semnatura medicului veterinar oficial)*4)

.......................................
(numele cu majuscule, calificarea şi funcţia)
------------
*1) Optional.
*2) unde:
n = numãrul de unitãţi care formeazã esantionul;
m = valoarea de prag pentru numãrul de bacterii; rezultatul este satisfãcãtor dacã numãrul de bacterii în toate unitãţile de esantionare nu depãşeşte valoarea lui m;
M = valoarea maxima pentru numãrul de bacterii; rezultatul este considerat nesatisfãcãtor dacã numãrul de bacterii în una sau mai multe dintre unitãţile de esantionare are valoarea lui m sau o depãşeşte pe aceasta;
c = numãrul unitãţilor de esantionare pentru care numãrul bacteriilor se poate situa între m şi M, esantionul fiind considerat acceptabil în cazul în care numãrul bacteriilor din celelalte unitãţi de esantionare are valoarea lui m sau mai puţin.
*3) Stergeti dupã cum este cazul.
*4) Semnatura şi ştampila trebuie sa aibã alta culoare decât cea a documentului tipãrit.


ANEXA 4
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

CERTIFICAT DE SÃNÃTATE
pentru produsele comestibile neprelucrate pentru animalele de companie,
obţinute din piei de animale copitate

Observatie pentru importator:
Acest certificat este eliberat numai în scop veterinar şi originalul trebuie sa însoţeascã transportul pana când ajunge la punctul de control la frontiera:
Ţara de destinaţie: .................................................
Numãrul de referinta al certificatului de sãnãtate: .................
Ţara exportatoare: ..................................................
Ministerul de resort: ...............................................
Departamentul de autorizare: ........................................

I. Date de identificare a produsului
Natura produsului: .................................................
Produsul a fost obţinut din piele provenind de la urmãtoarele specii:
....................................................................
Natura ambalajului: ................................................
Numãrul de bucãţi sau pachete: .....................................
Greutatea neta: ....................................................

II. Originea produsului
Adresa şi numãrul de înregistrare veterinara ale întreprinderii aprobate sau înregistrate: ...........................................................
.....................................................................
.....................................................................

III. Destinaţia produsului
Produsul va fi expediat din: .......................................
(locul de încãrcare)
cãtre: .....................................................,
(ţara şi locul de destinaţie)
folosindu-se urmãtoarele mijloace de transport: ................. .
Numãrul sigiliului*1): ............................................
Numele şi adresa expeditorului: ...................................
...................................................................
Numele şi adresa destinatarului: ..................................
...................................................................

IV. Atestare
Subsemnatul, medic veterinar oficial, adeveresc prin prezenta atestare ca alimentele pentru animalele de companie descrise mai sus:
a) au fost supuse unui tratament termic pentru a se distruge agenţii patogeni, în special Salmonella;
b) au fost examinate printr-o esantionare aleatorie realizatã în timpul depozitarii în uzina de prelucrare, care îndeplineşte urmãtoarele standarde*2):
- Salmonella: absenta în 25 de grame, n = 5, c = 0, m = 0, M = 0;
- Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m = 10, M = 3 x 10^2 în 1 g;
c) au fost produse din piei care:
- au fost obţinute de la animale tãiate într-un abator, care au fost supuse unei inspecţii sanitare înainte şi dupã deces şi nu au arãtat nici un semn clinic al unei boli infectioase;
- nu au fost obţinute de la animale care au fost tãiate în contextul unor mãsuri de combatere a bolilor;
- au fost obţinute de la animale decedate care au fost alese pentru topirea grasimii de cãtre autoritatea competenta;
d) au fost supuse tuturor mãsurilor pentru a se evita o noua contaminare cu agenţi patogeni dupã tratament.


Întocmit la ..................... la ................... .
(locul) (data)

....................................
Ştampila*3) (semnatura medicului veterinar oficial)*3)

.......................................
(numele cu majuscule, calificarea şi funcţia)
-------------
*1) Optional.
*2) unde:
n = numãrul de unitãţi care formeazã esantionul;
m = valoarea de prag pentru numãrul de bacterii; rezultatul este satisfãcãtor dacã numãrul de bacterii în toate unitãţile de esantionare nu depãşeşte valoarea lui m;
M = valoarea maxima pentru numãrul de bacterii; rezultatul este considerat nesatisfãcãtor dacã numãrul de bacterii în una sau mai multe dintre unitãţile de esantionare are valoarea lui m sau o depãşeşte pe aceasta;
c = numãrul unitãţilor de esantionare pentru care numãrul bacteriilor se poate situa între m şi M, esantionul fiind considerat acceptabil în cazul în care numãrul bacteriilor din celelalte unitãţi de esantionare are valoarea lui m sau mai puţin.
*3) Semnatura şi ştampila trebuie sa aibã alta culoare decât cea a documentului tipãrit.


ANEXA 5
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

CERTIFICAT DE SÃNÃTATE
pentru comerţul intracomunitar cu alimente pentru animalele de companie,
în ambalaje închise ermetic

Ţara de expediere: ...................................................
Ministerul: ..........................................................
Departamentul: .......................................................

I. Identificarea alimentelor pentru animalele de companie
Natura alimentelor pentru animalele de companie: .....................
Natura ambalajului: .................................................
Numãrul pachetelor: ..................................................
Greutatea neta: ......................................................

II. Originea alimentelor pentru animalele de companie
Adresa şi numãrul de înregistrare veterinara ale întreprinderii aprobate sau înregistrate: ............................................................
......................................................................

III. Destinaţia alimentelor pentru animalele de companie
Alimentele pentru animalele de companie vor fi trimise de la:
.....................................................................
(locul încãrcãrii)
cãtre: ..............................................................,
(locul de destinaţie)
cu urmãtoarele mijloace de transport: ................................
Numele şi adresa expeditorului: ......................................
......................................................................
Numele şi adresa destinatarului: .....................................
......................................................................

IV. Atestare
Se atesta ca:
1. materiile prime de origine animala din care s-au fabricat alimentele pentru animale de companie au fost supuse unui tratament termic la o valoare Fc de minimum 3,0;
2. produsul conţine proteine provenind de la animale rumegatoare/nu conţine proteine provenind de la animale rumegatoare*1)


Întocmit la ..................... la .................... .
(locul) (data)

......................................
Ştampila (semnatura medicului veterinar oficial)

......................................
(numele cu majuscule, calificarea şi funcţia)
-----------
*1) Stergeti dacã este cazul.


ANEXA 6
--------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

CERTIFICAT DE SÃNÃTATE
pentru comerţul intracomunitar cu alimente
uscate şi semiumede pentru animalele de companie

Ţara de expediere: ..................................................
Ministerul: .........................................................
Departamentul: ......................................................

I. Identificarea alimentelor pentru animalele de companie
Natura alimentelor pentru animalele de companie: .....................
Natura ambalajului: ..................................................
Numãrul pachetelor: .................................................
Greutatea neta: ......................................................

II. Originea alimentelor pentru animalele de companie
Adresa şi numãrul de înregistrare veterinara ale întreprinderii aprobate sau înregistrate: ...........................................................
.....................................................................

III. Destinaţia alimentelor pentru animalele de companie
Alimentele pentru animalele de companie vor fi trimise de la:
......................................................................
(locul încãrcãrii)
cãtre: ..............................................................,
(locul de destinaţie)
cu urmãtoarele mijloace de transport: ................................
Numele şi adresa expeditorului: ......................................
.....................................................................
Numele şi adresa destinatarului: .....................................
......................................................................

IV. Atestare
Se atesta ca:
1. materiile prime de origine animala din care s-au fabricat alimentele pentru animale de companie:
a) în cazul alimentelor semiumede pentru animale, acestea s-au obţinut numai din animale de sacrificiu sanatoase, a cãror carne s-a stabilit ca este buna pentru consumul uman;
b) ingredientele de origine animala au fost supuse unui tratament termic de cel puţin 90°C în toatã compozitia lor;
2. dupã tratament s-au luat toate mãsurile de precautie pentru a se asigura ca produsul nu a fost contaminat în nici un fel înainte de livrare;
3. în cazul alimentelor uscate pentru animalele de companie produsul este ambalat în containere noi (pungi sau saci)*1);
4. produsul conţine proteine provenind de la animale rumegatoare/nu conţine proteine provenind de la animale rumegatoare*1);
5. în timpul procesului de producţie s-au colectat probe reprezentative pentru a se verifica respectarea standardelor microbiologice prevãzute în cap. III din anexa II la Directiva 90/667/CEE şi absenta salmonelei din alimentele pentru animale de companie.


Întocmit la .................. la ................. .
(locul) (data)

......................................
Ştampila (semnatura medicului veterinar oficial)

.............................................
(numele cu majuscule, calificarea şi funcţia)
-----------
*1) Stergeti dacã este cazul.


ANEXA 7
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------


CERTIFICAT DE SÃNÃTATE
pentru comerţul intracomunitar cu alimente pentru animalele de companie,
fabricate din piei de animale copitate

Ţara de expediere: ..................................................
Ministerul: .........................................................
Departamentul: ......................................................

I. Identificarea produsului
Natura produsului: ..................................................
Natura ambalajului: .................................................
Numãrul pachetelor: .................................................
Greutatea neta: ....................................................

II. Originea produsului
Adresa şi numãrul de înregistrare veterinara ale întreprinderii aprobate sau înregistrate: ...........................................................
.....................................................................
.....................................................................

III. Destinaţia produsului
Produsul va fi trimis de la: ........................................
(locul încãrcãrii)
cãtre: ............................................................,
(locul de destinaţie)
cu urmãtoarele mijloace de transport: ...............................
.....................................................................
Numele şi adresa expeditorului: .....................................
.....................................................................
Numele şi adresa destinatarului: ....................................
.....................................................................

IV. Atestare
Se atesta ca:
1. prin tratamentul termic toţi agenţii patogeni, în special Salmonella, au fost distrusi;
2. produsul conţine proteine provenind de la animale rumegatoare/nu conţine proteine provenind de la animale rumegatoare*1);
3. dupã tratament s-au luat toate mãsurile de precautie pentru a se asigura ca produsul nu a fost contaminat în nici un fel înainte de livrare;
4. în cazul în care provine din firme înregistrate, produsul este dovedit negativ la testul pentru Salmonella.


Întocmit la .................. la .................... .
(locul) (data)

......................................
Ştampila (semnatura medicului veterinar oficial)

..........................................
(numele cu majuscule, calificarea şi funcţia)
------------
*1) Stergeti dacã este cazul.


ANEXA 8
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------


CERTIFICAT DE SÃNÃTATE
pentru comerţul intracomunitar cu materie prima cu risc scãzut,
conform Ordinului ministrului
agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 504/2001,
destinatã producerii alimentelor pentru animalele de companie

Ţara de expediere: ...................................................
Ministerul: ..........................................................
Departamentul: .......................................................

I. Identificarea produsului
Natura produsului: ...................................................
Natura ambalajului: .................................................
Numãrul pachetelor: .................................................
Greutatea neta: .....................................................

II. Originea produsului
Adresa şi numãrul de înregistrare veterinara ale întreprinderii înregistrate/aprobate*1): ................................................
......................................................................

III. Destinaţia produsului
Produsul va fi trimis de la: .........................................
(locul încãrcãrii)
cãtre: ..............................................................,
(locul de destinaţie)
cu urmãtoarele mijloace de transport: ...............................
Numele şi adresa expeditorului: ......................................
Numele şi adresa destinatarului: .....................................

IV. Atestare
Se atesta ca produsul conţine proteine provenind de la animale rumegatoare/nu conţine proteine provenind de la animale rumegatoare*1).


Întocmit la .................... la ................... .
(locul) (data)

...................................
(semnatura medicului veterinar oficial)
Ştampila
.......................................
(numele cu majuscule, calificarea şi funcţia)
-----------
*1) Stergeti dacã este cazul.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016