Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 874 din 10 mai 2010  privind aprobarea Manualului de operare pentru programul Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 874 din 10 mai 2010 privind aprobarea Manualului de operare pentru programul "Schema de granturi mici"

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI, COMERTULUI SI MEDIULUI DE AFACERI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 509 din 22 iulie 2010
    Pentru asigurarea condiţiilor de derulare a activitãţilor convenite cu Banca Mondialã în baza Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru finanţarea Proiectului privind închiderea minelor, refacerea mediului şi regenerarea socioeconomicã,
    având în vedere:
    - <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 14/2009 privind înfiinţarea Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilã a Zonelor Industriale - ARDDZI, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 214/2009;
    - <>Legea nr. 167/2005 privind ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru finanţarea Proiectului privind închiderea minelor, refacerea mediului şi regenerarea socioeconomicã, semnat la Bucureşti la 28 ianuarie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    - <>Hotãrârea Guvernului nr. 347/2005 privind asigurarea condiţiilor de implementare a prevederilor Proiectului de închidere a minelor, refacere a mediului şi regenerare socioeconomicã;
    - <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.060/2005 privind aprobarea Schemei de granturi mici pentru implementarea de microproiecte care sã îmbunãtãţeascã condiţiile de viaţã în special pentru grupurile dezavantajate din localitãţile miniere, cu modificãrile ulterioare,
    în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.634/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri,

    ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri emite urmãtorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobã Manualul de operare pentru programul "Schema de granturi mici" (SGM), prevãzut în anexa*) care face parte integrantã din prezentul ordin, în vederea acordãrii de granturi prin Agenţia Românã pentru Dezvoltarea Durabilã a Zonelor Industriale (ARDDZI), pentru finanţarea de microproiecte care sã îmbunãtãţeascã condiţiile de viaţã pentru grupurile dezavantajate din localitãţile miniere.
---------
    *) Anexa se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 509 bis, care se poate achiziţiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, şos. Panduri nr. 1.

    ART. 2
    SGM se implementeazã pe perioada de utilizare a Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru finanţarea Proiectului privind închiderea minelor, refacerea mediului şi regenerarea socioeconomicã, semnat la Bucureşti la 28 ianuarie 2005, ratificat prin <>Legea nr. 167/2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumit în continuare Acord de împrumut, în limita sumelor alocate prin legea anualã de aprobare a bugetului de stat şi în conformitate cu prevederile actelor normative care au stat la baza procesului de fundamentare a schemei.
    ART. 3
    ARDDZI va elabora anual programul de derulare a procedurilor de acordare a granturilor SGM, care va include: (i) planul de acţiuni pentru promovare şi publicitate la nivelul localitãţilor miniere; (ii) planul de instruire a personalului ARDDZI; (iii) planul de implementare; (iv) bugetul operaţional; (v) planul de plãţi pentru fondul destinat granturilor şi estimarea plãţilor; (vi) planul de monitorizare, control, raportare şi evaluare; (vii) raportul anual privind implementarea programului; (viii) alte specificaţii.
    ART. 4
    SGM se aplicã în zona de operare a ARDDZI, aşa cum este definitã în manualul de operare.
    ART. 5
    (1) Se împuterniceşte ARDDZI sã administreze şi sã utilizeze fondurile operaţionale prevãzute în Acordul de împrumut pe perioada de utilizare a împrumutului, pentru implementarea SGM.
    (2) Pentru implementarea SGM, ARDDZI este autorizatã sã cheltuiascã sume constând în costuri operaţionale adiţionale conform anexei nr. 1 la Acordul de împrumut drept cheltuieli efectuate de ARDDZI, în cadrul pãrţii C2 a Proiectului privind închiderea minelor, refacerea mediului şi regenerarea socioeconomicã, pentru implementarea acestuia, incluzând cheltuieli de exploatare a vehiculelor, comunicaţii (incluzând telefon şi internet) şi costuri de deplasare în ţarã (incluzând diurna şi cazarea).
    (3) Cheltuielile se vor face cu respectarea prevederilor legale, la propunerea coordonatorului de program din cadrul Unitãţii de management al proiectului - regenerare socioeconomicã (UMP-RSE) pentru sumele din împrumut şi a coordonatorului de program ARDDZI, numit prin decizia preşedintelui ARDDZI, pentru sumele din componenta localã.
    (4) Cheltuielile se vor face în limita bugetului operaţional al SGM, aprobat de coordonatorul proiectului, specificat în acordul de împrumut subsidiar prevãzut la <>art. 2 alin. (4) din Legea nr. 167/2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 6
    (1) Coordonatorii regionali de program din cadrul birourilor regionale/reprezentanţelor locale vor transmite: (i) lunar şi trimestrial coordonatorilor de program ARDDZI şi UMP-RSE rapoarte de urmãrire a progresului implementãrii SGM; precum şi (ii) periodic coordonatorilor de monitorizare şi evaluare ARDDZI şi UMP-RSE rapoarte de monitorizare socioeconomicã şi de evaluare a efectelor SGM, însoţite de propuneri de îmbunãtãţire a manualului de operare.
    (2) Preşedintele ARDDZI va prezenta semestrial coordonatorului Proiectului sinteza rapoartelor coordonatorilor de program ARDDZI şi UMP-RSE şi va supune aprobãrii acestuia propunerile de îmbunãtãţire a manualului de operare.
    ART. 7
    ARDDZI va face publicã lunar lista cuprinzând informaţii privind solicitanţii eligibili de granturi mici cu care au fost încheiate acorduri de grant şi numãrul estimat de beneficiari ai microproiectelor, prin afişarea pe pagina web:http://arddzi.minind.ro/
    ART. 8
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    ART. 9
    ARDDZI, UMP-RSE, Direcţia generalã planificare şi dezvoltare economicã din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. 10
    La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã <>Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 529/2006 privind aprobarea Manualului de operare pentru programul "Schema de granturi mici", publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 772 şi 772 bis din 12 septembrie 2006, cu modificãrile ulterioare.

            Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri,
                                Adriean Videanu


    Bucureşti, 10 mai 2010.
    Nr. 874.

    ANEXĂ

                        MANUAL DE OPERARE
         pentru programul "Schema de granturi mici"


         Proiectul de Închidere a Minelor, Refacerea Mediului şi
                      Regenerarea Socio-Economicã

                                 2010

    Definiţii, abrevieri şi acronime
    STRATEGIA ANTI-SĂRĂCIE A ROMÂNIEI - S-au stabilit 5 Obiective Strategice pentru realizarea cãrora s-a propus o varietate de mãsuri de reducere a sãrãciei:
    Eliminarea sãrãciei extreme
    Eliminarea excluderii sociale grave şi promovarea includerii
    Dispariţia gradualã a prãpastiei dintre populaţia economicã activã şi cea de pensionari
    Promovarea coeziunii şi dezvoltãrii sociale
    Oferirea de condiţii de trai decente şi oportunitãţi de dezvoltare copiilor.
    SĂRĂCIA - Pentru buna funcţionare, SGM propune definiţia sãrãciei aşa cum este aceasta formulatã în "Raportul de Dezvoltare Mondialã" al Bãncii Mondiale pentru 2000/2001: "experienţa sãrãciei trece dincolo de lipsa materialã şi nivelul scãzut al sãnãtãţii şi educaţiei. Incapacitatea de a influenţa deciziile care afecteazã viaţa unei persoane, felul necorespunzãtor în care trateazã instituţiile de stat, şi impedimentele create de barierele şi normele sociale reprezintã alte dimensiuni ale stãrii generale nesatisfãcãtoare. O alta o reprezintã vulnerabilitatea faţã de şocurile nefavorabile, dezastre naturale, boli şi violenţa personalã".
    CAPITALUL SOCIAL - Pentru buna funcţionare, SGM a adoptat definiţia Bãncii Mondiale pentru Capitalul Social, ca fiind "instituţiile, relaţiile şi normele care contureazã calitatea şi cantitatea interacţiunilor sociale ale unei societãţi. Din ce în ce mai multe dovezi indicã importanţa vitalã a coeziunii sociale pentru ca societatea sã prospere economic şi pentru durabilitatea dezvoltãrii. Capitalul social nu reprezintã doar suma instituţiilor de la baza unei societãţi - este liantul care le leagã."
    MICROPROIECTE SOCIALE - microproiecte eligibile pentru finanţare în cadrul componentei Proiectului "Regenerare Socio-Economicã", în concordanţã cu criteriile stabilite în Manualul de Operare al Schemei de Granturi Mici
    COMITETUL LOCAL DE EVALUARE - Organ consultativ responsabil cu evaluarea microproiectelor depuse în cadrul SGM şi recomandarea spre finanţare cãtre Comitetul de Coordonare al SGM.
    DMP - Direcţia Management de Proiecte din cadrul ARDDZI, responsabilã cu implementarea SGM
    DMF - Direcţia Management Financiar
    MIS - Managementul Sistemului Informaţional
    ONG - Organizaţie neguvernamentalã
    În sensul prezentei hotãrâri, termenii şi expresiile de mai jos se definesc astfel:
    a) acord de grant - actul încheiat între Agenţia Românã pentru Dezvoltarea Durabilã a Zonelor Industriale, în calitate de finanţator, şi primitor, prin care pãrţile convin asupra: (i) obiectului acordului; (ii) drepturilor şi obligaţiilor pãrţilor; (iii) forţa majorã; (iv) valabilitatea şi modificarea acordului; (v) închiderea microproiectului; (vi) soluţionarea neînţelegerilor; (vii) condiţiile de intrare în efectivitate şi alte condiţii;
    b) ARDDZI - Agenţia Românã pentru Dezvoltarea Durabilã a Zonelor Industriale;
    c) BIRD - Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare;
    d) BR - birou regional din cadrul Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilã a Zonelor Industriale
    e) capital social - instituţiile, relaţiile şi normele care contureazã calitatea interacţiunilor sociale ale unei societãţi;
    f) grant - sumã de bani nerambursabilã, acordatã de ARDDZI unui primitor pentru finanţarea de microproiecte care sã îmbunãtãţeascã condiţiile de viaţã, în special pentru grupurile dezavantajate din localitãţile miniere, cum ar fi: femei, tineri, copii sau bãtrâni, şi sã conducã la creşterea capitalului social în rândul comunitãţilor miniere;
    g) grupuri ţintã - grupurile dezavantajate reprezentând grupuri de cetãţeni cu capacitate redusã de adaptare la schimbãrile economice şi sociale generate de restructurarea sectorului minier, astfel cum ar fi: femei, tineri, copii sau bãtrâni;
    h) manual de operare pentru SGM - ansamblul de condiţii şi proceduri ce trebuie urmate de ARDDZI, solicitanţi şi primitori în vederea realizãrii schemei de granturi mici;
    i) microproiect - documentaţia întocmitã de un solicitant şi transmisã la ARDDZI pentru a fi supusã evaluãrii în vederea obţinerii unui grant;
    j) MECMA - Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri;
    k) MFP - Ministerul Finanţelor Publice;
    l) primitor - solicitantul al cãrui microproiect a fost selectat în procesul de evaluare aprobat şi cu care ARDDZI a încheiat un acord de grant;
    m) RL - reprezentanţã localã din cadrul Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilã a Zonelor Industriale
    n) solicitant - grupul de iniţiativã format din cetãţeni români din cadrul grupurilor ţintã din zonele miniere, organizaţi şi înfiinţaţi ca persoane juridice în baza <>art. III din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 94/2005 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 40/2000 privind acreditarea agenţiilor de credit în vederea administrãrii fondurilor pentru acordarea de microcredite, organizaţii neguvernamentale înfiinţate în baza <>Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 246/2005, şi/sau parteneriatul între grupul de cetãţeni şi organizaţia neguvernamentalã, reprezentat de preşedintele CCMSGM;
    o) zona de operare - lista localitãţilor miniere în care se implementeazã SGM;
    p) CCP - comitetul de coordonare al Proiectului privind închiderea minelor, refacerea mediului şi regenerarea socioeconomicã;
    r) SGM - schema de granturi mici - ansamblul de condiţii şi proceduri îndeplinite de un solicitant pentru obţinerea unui grant pentru finanţarea unui microproiect care sã îmbunãtãţeascã condiţiile de viaţã în special pentru grupurile dezavantajate cum ar fi: femei, tineri, copii sau bãtrâni, şi sã conducã la creşterea capitalului social în rândul comunitãţilor miniere, microproiect identificat ca prioritate stabilitã ca urmare a realizãrii proceselor de implicare şi mobilizare a membrilor comunitãţilor şi de planificare strategicã participativã a dezvoltãrii locale, prioritate aprobatã prin hotãrâre a consiliului local;
    s) personalul responsabil ARDDZI - la nivelul birourilor regionale/reprezentanţelor locale, coordonator regional de program ARDDZI; la nivelul colectivului central: coordonatori de program ARDDZI şi UMP-RSE; coordonatori de evaluare şi monitorizare ARDDZI şi UMP-RSE; şi personal din structura ARDDZI cu responsabilitãţi pentru: resurse umane, economic, juridic, etc;
    t) planul anual de derulare a schemei - document elaborat anual de ARDDZI, prin personalul responsabil şi care va include (i) planul de acţiuni pentru promovare şi publicitate la nivelul localitãţilor miniere; (ii) planul de instruire a personalului ARDDZI; (iii) planul de implementare; (iv) bugetul operaţional, (v) planul de plãţi pentru fondul destinat granturilor mici şi estimarea plãţilor; (vi) planul de monitorizare, control, raportare şi evaluare; (vii) raportul anual privind implementarea programului; (viii) alte specificaţii;
    u) CCMSGM - comitetul de conducere a microproiectului - organ de coordonare a implementãrii microproiectului, desemnat de adunarea membrilor persoanei juridice solicitante, compus din preşedinte, specialist tehnic şi specialist economic;

    INTRODUCERE
    Acest manual se referã la Schema de Granturi Mici, fiind realizatã de cãtre ARDDZI ca parte a Componentei de proiect "Regenerare Socio - Economicã", parte a proiectului "Închiderea Minelor, Refacerea a Mediului şi Regenerare Socio-Economicã".
    Obiectivul proiectului este de a întãri capacitatea Guvernului de a realiza reforma sectorului minier prin:
    Crearea capacitãţii Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri de a închide întreprinderile miniere nerentabile
    Asigurarea prin ARDDZI a sprijinului pentru comunitãţile miniere şi autoritãţile publice locale în regenerarea socio-economicã a zonelor miniere

    A. PRINCIPII ŞI GHIDUL SUMAR
    1. Denumirea programului
    Programul se va intitula: "Schema de Granturi Mici" (SGM).
    2. Temeiul legal al SGM
    Temeiul legal al SGM este reprezentat de <>Legea nr. 167/2005 privind ratificarea Acordului de Împrumut dintre România şi BIRD pentru finanţarea proiectului privind Închiderea Minelor, Refacere a Mediului şi Regenerare Socio-Economicã, semnat la Bucureşti, la 28. 01. 2005.
    Acest manual reglementeazã detaliile privind implementarea SGM de cãtre ARDDZI, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1060/2005, publicatã în Monitorul Oficial al României partea I, nr. 855 din 22 septembrie 2005 cu modificãrile prevãzute în <>Hotãrârea de Guvern nr. 1556/2009, publicatã în Monitorul Oficial al României partea I, nr. 890 din 18 decembrie 2009 şi cuprinde referiri la activitãţile desfãşurate pentru:
    a) promovarea SGM la nivel naţional, judeţean şi local;
    b) consultanţã acordatã asociaţiilor şi comunitãţilor;
    c) crearea capacitãţii instituţionale la nivelul comunitãţilor prin asigurarea de asistenţã tehnicã şi de pregãtire pentru facilitarea procesului de mobilizare comunitarã şi de dialog între factorii locali pentru a planifica strategia, pentru a identifica şi a selecta microproiectele prioritare;
    d) finanţarea cheltuielilor operaţionale necesare pentru implementarea SGM;
    e) elaborarea microproiectelor şi a cererilor de finanţare;
    f) primirea şi înregistrarea microproiectelor;
    g) evaluarea şi aprobarea microproiectelor;
    h) alocarea fondurilor şi efectuarea plãţilor în baza formularelor standard de solicitare a plãţilor;
    i) monitorizarea, evaluarea şi raportarea;
    j) anexele însoţitoare.
    Manualul rãspunde cerinţelor Aquis-ului Comunitar al Uniunii Europene.
    3. Obiectivele schemei
    3.1. Obiective generale:
    SGM are urmãtoarele obiective:
    a) întãrirea capitalului social al comunitãţilor afectate de restructurarea sectorului minier;
    b) reducerea disparitãţilor sociale în rândul comunitãţilor miniere în scopul atingerii obiectivelor strategiei antisãrãcie a României;
    c) sprijinirea membrilor grupurilor ţintã în dezvoltarea capacitãţilor lor de a se adapta la schimbãrile sociale şi economice produse de restructurarea sectorului minier.
    3.2. Obiective specifice:
    ● Oferirea de resurse financiare suplimentare pentru grupurile dezavantajate din cadrul comunitãţilor minere, în special copiii, tinerii, femeile şi bãtrânii;
    ● Reducerea riscului de excludere socialã a copiilor proveniţi din familii cu dificultãţi în vederea asigurãrii unui nivel acceptabil de educaţie la nivel comunitar;
    ● Îmbunãtãţirea serviciilor educaţionale alternative pentru tinerii din comunitãţile miniere, pentru o mai bunã adaptare la schimbãrile economice şi sociale şi creşterea şanselor pe piaţa forţei de muncã;
    ● Facilitarea dezvoltãrii capitalului social prin promovarea implicãrii grupurilor comunitare în acţiuni şi activitãţi de dezvoltare comunitarã;
    ● Consolidarea şi dezvoltarea capacitãţii actorilor ce acţioneazã la nivel local în domeniul dezvoltãrii sociale;
    ● Facilitarea dezvoltãrii spiritului asociativ prin înfiinţarea de grupuri informale şi/sau organizaţii non profit;
    ● Încurajarea şi susţinerea dezvoltãrii de parteneriate între comunitãţile locale şi organizaţiile care sprijinã dezvoltarea comunitarã;
    ● Promovarea activitãţilor tradiţionale locale, promotoare ale menţinerii şi dezvoltãrii spiritului comunitar;
    ● Crearea unor scheme eficiente şi sustenabile de dezvoltare socialã a comunitãţilor miniere, care sã poatã fi replicate în alte zone ale României;
    ● Dezvoltarea capacitãţii ARDDZI de a promova programe descentralizate de dezvoltare socialã.
    4. Modalitatea de funcţionare a schemei
    Schema de Granturi Mici (SGM) este implementatã de ARDDZI.
    Persoanele responsabile din ARDDZI pentru implementarea SGM sunt desemnate prin decizia preşedintelui ARDDZI.
    SGM se va derula pe perioada de implementare a Proiectului în etape anuale, în limita sumelor alocate prin legea anualã de aprobare a bugetului de stat.
    Suma alocatã anual va fi repartizatã pe judeţe sau regiuni (grupuri de judeţe) proporţional cu numãrul total al populaţiei din localitãţile din aria de operare a ARDDZI, aşa cum a rezultat din recensãmântul din anul 2002 şi conform alocaţiei bugetare anuale şi a planului anual de derulare a schemei;
    Pentru implementarea SGM, ARDDZI este autorizatã sã cheltuiascã sume constând în cheltuieli operaţionale adiţionale, conform anexei nr. 1 la acordul de împrumut, ca şi cheltuieli efectuate de ARDDZI, în cadrul pãrţii C.2 din anexa nr. 2 la acelaşi acord pentru implementarea acestuia, incluzând cheltuieli de exploatare a vehiculelor, comunicaţii incluzând telefon şi internet şi costuri de deplasare în ţarã, incluzând diurna şi cazare, conform planului anual de derulare şi a bugetului programului, aprobate de coordonatorul proiectului;
    Propunerile de microproiecte pentru Schema de Granturi Mici se depun la ARDDZI şi se evalueazã în conformitate cu principiile şi procedurile stabilite prin prezentul manual;
    ARDDZI va efectua plãţi în tranşe cãtre primitori, în conformitate cu programul anual de derulare a schemei şi cu graficele convenite prin acordurile de grant.
    Primitorul poate cheltui maximum 5% din valoarea microproiectului pentru costuri operaţionale în legãturã cu implementarea acestuia (exclusiv salarii), conform prevederilor din Anexa N, pct 1.9.
    Cheltuielile legate de deschiderea şi întreţinerea contului bancar, comisioanele percepute de bãnci la tranzacţiile efectuate, vor fi suportate de beneficiar şi nu pot fi considerate cheltuieli eligibile în cadrul Schemei de Granturi Mici. De asemenea, nu vor fi considerate cheltuieli eligibile cheltuielile legate de protocol.
    Dupã decontarea integralã a sumelor de cãtre primitori, bunurile sau lucrãrile achiziţionate de aceştia se transferã de la primitor şi se înregistreazã în patrimoniul autoritãţii publice locale din aria localitãţii unde a fost implementat microproiectul fiind înregistrat în inventarul autoritãţii publice respective.
    ARDDZI cu asistenţa UMP-RSE, vor asigura sinergia dintre Programul de Dezvoltare a Capacitãţilor Comunitãţilor şi celelalte programe ale Subcomponentei de Dezvoltare Localã (Infrastructura localã, SDSCM) prin unificarea mecanismului de identificare a problemelor prioritare.
    Astfel, o condiţie de bazã pentru înaintarea de cãtre comunitãţi/solicitanţi, a propunerilor de proiecte/subproiecte/microproiecte la programele indicate mai sus va fi planul strategic de dezvoltare socio economicã a comunitãţii elaborat în mod participativ. Propunerile de subproiecte/microproiecte vor fi parte componentã a planului strategic. Totodatã, comunitãţile miniere partenere ale ARDDZI în cadrul implementãrii acestei subcomponente vor beneficia de programe de instruire similarã în vederea dezvoltãrii capacitãţilor lor.
    Pentru microproiectele din Schema de Granturi Mici (SGM) actorii de bazã responsabili de pregãtirea şi implementarea microproiectelor vor fi: organizaţiile nonguvernamentale care vor manifesta iniţiativa de a implementa microproiecte în numele comunitãţii eligibile şi grupurile de iniţiativã, în parteneriat cu reprezentanţii administraţiei publice locale.
    La etapa de promovare a SGM, ONG-ul/grupul de iniţiativã, va beneficia de transfer de cunoştinţe şi vor disemina informaţia în comunitate. În acest scop vor fi organizate diferite întruniri cu reprezentanţii grupurilor ţintã la nivel de comunitate sau pe zone de activitate/cartiere unde se vor discuta atât problemele prioritare ale comunitãţii, cât şi procedurile şi obiectivele programului SGM.
    Planul strategic participativ de dezvoltare socio-economicã a localitãţii va include şi lista de prioritãţi, din care se vor selecta primele 3 propuneri de microproiecte pentru SGM; în etapa de elaborare a planului strategic, comunitatea va beneficia de asistenţã tehnicã din partea firmei selectate în acest scop şi sau/a ARDDZI şi UMP-RSE.
    Pentru primul an de implementare (faza pilot) se vor primi microproiecte şi de la solicitanţi aparţinând unor comunitãţi care au în pregãtire planuri de dezvoltare strategicã participativã.
    Aceste microproiecte vor fi evaluate cu punctaj penalizator, în funcţie stadiul identificãrii domeniilor de activitate reprezentând necesitãţi prioritare ale comunitãţii, în cadrul procesului de planificare strategicã participativã.
    5. Durata Schemei de Granturi Mici
    5.1. SGM se implementeazã pe perioada Proiectului de Închidere a Minelor, Refacere a Mediului şi Regenerare Socio-Economicã.
    5.2. Finanţarea SGM se face începând cu intrarea în efectivitate a Acordului de Împrumut, semnarea Acordului de Împrumut Subsidiar cu Ministerul Finanţelor Publice şi în termen de 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial a ordinului de aprobare a prezentului manual;
    5.3. Derularea SGM prin ARDDZI se face în conformitate cu planul anual de derulare, aprobat de coordonatorul proiectului, ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri.
    5.4. ARDDZI va raporta semestrial CCP stadiul implementãrii SGM.
    6. Zonele de aplicare a Programului
    SGM se aplicã în comunitãţile din zona de operare a ARDDZI, aşa cum este definitã în Anexa nr. 2 la Hotãrârea nr. 2 a CCP din 9 noiembrie 2005, prezentatã în anexa nr. 1.
    7. Valoarea Grantului SGM
    Valoarea maximã a grantului SGM (limita finanţãrii) este 60.000 lei (600.000.000 de ROL).
    8. Criterii de eligibilitate pentru microproiecte
    8.1. Solicitanţi eligibili
    Accesarea fondului alocat SGM este deschisã în condiţii de egalitate pentru:
    Organizaţii neguvernamentale şi/sau asociaţiile non - profit înregistrate ca persoane juridice în România şi a cãror membri sunt de cetãţenie românã, constituite conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 246/2005;
    Grupuri de cetãţeni români din zonele miniere, constituite în baza <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 94/2005;
    Solicitanţii trebuie sã prezinte documente care sã ateste statutul de persoanã juridicã şi reprezentarea prin comitetul de conducere a microproiectului.
    Personalul responsabil din cadrul birourilor regionale/reprezentanţelor locale ale ARDDZI va înregistra şi verifica documentele prezentate, informând coordonatorul de program ARDDZI asupra eligibilitãţii solicitantului.
    8.2. Solicitanţi neeligibili
    Nu sunt eligibile persoanele juridice ce se gãsesc într-una din urmãtoarele situaţii:
    - sunt insolvabile;
    - se aflã în lichidare judiciarã, voluntarã sau forţatã, s-a introdus împotriva lor o cerere de declarare a falimentului, se aflã în tratative ori fuzioneazã cu creditorii lor, sau a fost desemnat lichidatorul activelor acestora;
    - plãţile cãtre aceştia, în cadrul altor programe, au fost suspendate în conformitate cu legislaţia româneascã;
    - s-au dispus mãsuri legale ce pot conduce la pierderea totalã sau parţialã a dreptului acestora de a-şi administra ori dispune de proprietãţile şi/sau bunurile proprii.
    Declaraţia pe proprie rãspundere a persoanelor juridice se face conform formatului din Anexa 2.
    8.3. Microproiecte eligibile
    Criteriile pentru microproiectele eligibile sunt bazate pe principiile care contribuie la reducerea disparitãţilor sociale, la dezvoltarea capacitãţii membrilor comunitãţilor de se adapta la schimbãrile produse de restructurarea sectorului minier şi întãrirea capitalului social în regiunile miniere, dupã cum sunt descrise în obiectivele generale şi specifice detaliate în secţiunea 3 de mai sus.
    Principiile programului sunt urmãtoarele:
    Comunitãţi Eligibile din zona de operare ARDDZI, conform anexei 1.
    Grupuri prioritare: grupuri vulnerabile sau dezavantajate, cum sunt: copiii, tinerii, femeile şi bãtrânii.
    Activitãţi eligibile, cuprinse în urmãtoarele domenii de activitate, reprezentând necesitãţi prioritare ale comunitãţii, identificate printr-un proces de planificare strategicã participativã:
    A.1. Dezvoltarea resurselor umane/promovarea grupurilor vulnerabile sau dezavantajate:
    - diseminarea informaţiilor, întâlniri, seminarii, training adresat grupurilor vulnerabile;
    - parteneriate cu actorii locali;
    - educaţie şi învãţare comunitarã, transfer de experienţã între grupuri sau comunitãţi (modele de succes şi modele de bunã practicã);
    - reintegrarea în societate a copiilor abandonaţi sau sãraci;
    - centre de educaţie şi/sau formare, iniţiere, reconversie şi/sau calificare profesionalã.
    A.2. Întãrirea coeziunii sociale şi reducerea disparitãţilor sociale:
    - educaţie (îmbunãtãţirea serviciilor de educaţie pentru copiii din zonele miniere, îmbunãtãţirea perspectivelor de angajare, dezvoltarea capacitãţilor de adaptare la schimbãrile sociale şi economice produse de restructurarea sectorului minier);
    - egalitatea sexelor (promovarea egalitãţii între femei şi bãrbaţi şi întãrirea statutului femeii în societate);
    - sãnãtate (educaţie sanitarã, îmbunãtãţirea condiţiilor sanitare pentru asigurarea unei asistenţe minime, microproiecte care promoveazã educaţia sanitarã prin sport);
    - ocrotirea copiilor şi facilitãţi pentru grãdiniţe;
    - tradiţii şi culturã (activitãţi culturale care vizeazã conservarea, promovarea şi dezvoltarea tradiţiilor);
    - activitãţi de recreere (centre/locuri de recreere pentru comunitate, care sã încurajeze dezvoltarea de activitãţi comune).
    A.3. Protecţia şi conservarea mediului, pentru dezvoltarea comunitarã.
    A.4. Alte activitãţi care sunt în concordanţã cu obiectivele şi principiile programului Schemei de Granturi Mici.
    Implicarea comunitãţii pentru a dezvolta capitalul social. Solicitanţii trebuie sã demonstreze implicarea comunitãţii şi a beneficiarilor direcţi, pe toatã durata pregãtirii şi implementãrii microproiectului precum şi dupã finalizarea acestuia, pe o duratã de minim 1 an. Mecanismul de întãrire a capacitãţii comunitãţilor se bazeazã pe urmãtoarele principii: învãţare prin acţiune (prin implicarea reprezentanţilor comunitãţii în pregãtirea şi implementarea microproiectelor şi delegarea cãtre aceştia a responsabilitãţilor ce le revin) precum şi instruiri permanente şi asistenţã tehnicã acordatã beneficiarilor pe toatã durata ciclului microproiectului. Solicitanţii vor asigura o contribuţie directã în bani sau naturã (materiale, echipamente, muncã), aceasta trebuind sã reprezinte echivalentul a cel puţin 10% din valoarea grantului SGM. Microproiectele trebuie de asemenea sã fie sprijinite de instituţiile locale precum şi/sau alţi actori comunitari, printr-o scrisoare de sprijin sau un acord partenerial scris care implicã o contribuţie financiarã sau de altã naturã. Microproiectele trebuie sã adauge valoare şi nu sã înlocuiascã finanţarea din responsabilitatea autoritãţilor publice locale şi centrale.
    Nevoia de Sustenabilitate: Schema încurajeazã dezvoltarea de microproiecte sustenabile care sã ducã la îmbunãtãţirea calitãţii vieţii comunitãţilor beneficiare. Vor fi sprijinite acele propuneri care vizeazã aspectele sociale, culturale şi de mediu ale vieţii. Se încurajeazã microproiectele care demonstreazã sustenabilitatea obiectelor create dupã ce fondurile SGM au fost utilizate şi/sau creazã noi oportunitãţi de angajare. În acelaşi timp, schema încurajeazã: (i) microproiectele care dovedesc interes pentru atragerea de alte fonduri în scopul continuãrii activitãţilor (ori a altora similare) mai departe de ciclul de viaţã al microproiectului SGM şi (ii) microproiectele în implementare, pentru care grantul SGM este integrat în cadrul unui proiect pe care aplicantul îl implementeazã din alte surse.
    Solicitanţii trebuie sã aibã în vedere, pentru asigurarea sustenabilitãţii obiectelor realizate, urmãtoarele aspecte:
    - sã încheie un parteneriat cu autoritãţile publice locale, care îşi vor asuma responsabilitatea de a asigura o parte din contribuţia localã. Acordul de parteneriat cu autoritãţile publice locale va fi prezentat ca parte a cererii de finanţare;
    - sã prezinte planul de asigurare a sustenabilitãţii microproiectului, care va constitui în procesul de evaluare un subcriteriu în acordarea finanţãrii;
    - sã actualizeze şi sã completeze la finalul microproiectului (ca parte a raportului final) împreunã cu partenerii cu care a colaborat la realizarea lui, planul de asigurare a sustenabilitãţii microproiectului pentru cel puţin un an de la încetarea finanţãrii.
    - solicitantul va elabora la finalul implementãrii microproiectului un raport final (condiţie menţionatã şi în acordul de grant). Acest raport va analiza rezultatele microproiectului, nivelul atingerii obiectivelor propuse, impactul lui asupra beneficiarilor precum şi asupra comunitãţii în general, nivelul atingerii obiectivelor Schemei de Granturi Mici, lecţiile învãţate în timpul implementãrii microproiectului. De asemenea, raportul final va trebui sã fie însoţit şi de fotografii sau alte mijloace de prezentare, pentru a ilustra etapele de realizare a microproiectului precum şi rezultatele finale ale acestuia.
    Încurajarea iniţiativelor şi diversitãţii: În decursul procesului de evaluare, microproiectele cu un grad mare de similaritate în ceea ce priveşte scopurile şi obiectivele, vor fi luate în considerare, aşa cum rezultã din lista de prioritãţi stabilitã prin planul strategic de dezvoltare socio-economicã elaborat participativ, ca reprezentând necesitãţile prioritare ale comunitãţii.
    Un primitor, pentru o comunitate poate beneficia de finanţare din SGM numai o singurã datã pe durata unui an financiar. Numai primitorii dintr-o comunitate care au finalizat cu succes implementarea unui microproiect SGM vor putea aplica pentru obţinerea unui alt grant SGM, iar aplicaţiile lor vor fi evaluate pe baza unor criterii suplimentare (Anexa M) celor utilizate la evaluarea standard a microproiectelor.
    8.4. Microproiecte neeligibile
    8.4.1. Sunt neeligibile microproiectele implicate într-una dintre urmãtoarele activitãţi:
    - militare sau conexe;
    - religioase;
    - imorale sau jocuri de noroc;
    - politice;
    - activitãţi care faciliteazã consumul de alcool sau droguri;
    - interzise de legislaţia românã în vigoare;
    - discriminãri, de ordin religios, etnic sau politic;
    SGM nu va sprijini achiziţiile de terenuri şi clãdiri.
    8.4.2. Fondurile SGM primite şi folosite în alte scopuri fãrã primirea aprobãrii ARDDZI, vor fi returnate într-o perioadã de cel mult 12 luni de la finalizarea microproiectului, ca urmare a constatãrilor ARDDZI.
    9. Implementarea SGM
    9.1. Organizarea şi funcţionarea Schemei de Granturi Mici
    ARDDZI, în calitate de responsabil pentru implementarea SGM, va proceda la:
    a) asigurarea personalului necesar pentru management şi administrare numit prin decizie a preşedintelui ARDDZI şi/sau cu sarcini conform fişei postului;
    b) finanţarea cheltuielilor operaţionale necesare pentru implementarea SGM, conform planului anual de derulare aprobat de coordonatorul proiectului;
    c) promovarea SGM la nivel naţional, judeţean şi local conform planului de acţiuni elaborat de coordonatorii de program;
    d) asigurarea consultanţei cãtre solicitanţi privind identificarea grupurilor ţintã, modul de întocmire a microproiectelor şi paşii de urmat pentru obţinerea finanţãrii, prin coordonatorii regionali de program ARDDZI de la nivelul birourilor regionale şi reprezentanţelor locale;
    e) primirea şi înregistrarea cererilor de finanţare însoţite de microproiecte;
    f) asigurarea derulãrii procesului de evaluare şi aprobare a microproiectelor;
    g) încheierea acordurilor de grant conform manualului de operare;
    h) transferul fondurilor cãtre primitori;
    i) controlul respectãrii condiţiilor din acordul de grant;
    j) monitorizarea implementãrii şi evaluarea rezultatelor;
    k) alte aspecte administrative şi de conducere legate de implementarea SGM;
    l) mobilizarea autoritãţilor administraţiei publice locale prin promovarea planificãrii strategice participative;
    m) monitorizarea sustenabilitãţii.
    9.2. ARDDZI va stabili un Comitet de Coordonare a Schemei de Granturi Mici pentru asigurarea unei supervizãri a implementãrii SGM. Comitetul de Coordonare al SGM va fi numit prin Ordin al Coordonatorului Proiectului.
    Autoritatea de aprobare a microproiectelor
    Aprobarea finalã a microproiectelor rãmâne în responsabilitatea Comitetului de Coordonare al Schemei de Granturi Mici.
    Comitetul de Coordonare al SGM va fi numit prin Ordin al Coordonatorului Proiectului, prin care se va aproba şi regulamentul de funcţionare a acestuia.
    Comitetul de Coordonare al SGM va fi format din:
    ● Preşedintele ARDDZI
    ● Directorul Direcţiei Management de Proiecte
    ● Directorul Direcţiei Management Financiar
    ● Directorul UMP - RSE
    ● Un reprezentant al societãţii civile (al unui ONG cu reputaţie în România)
    ● Responsabilul SGM - care asigurã şi secretariatul.
    Comitetul de Coordonare al SGM va asigura: (i) analiza respectãrii normelor privind legalitatea microproiectelor aprobate în raport cu prevederile din prezentul "Ghid"; (ii) supervizarea implementãrii SGM; (iii) decizia de aprobare a microproiectelor, pe baza recomandãrilor Comitetelor Locale de Evaluare, a responsabilului SGM din cadrul Direcţiei Management de Proiecte din ARDDZI şi în limita fondurilor alocate pentru fiecare judeţ. Deciziile CCMSGM se considerã valabile în cazul în care se întruneşte majoritatea simplã a membrilor.
    9.3. Detalii legate de implementarea SGM precum şi modalitãţile de utilizare a fondurilor vor fi detaliate în Ghidul de Implementare, inclus în acest Manual de Operare ca partea B.
    B. GHIDUL DE IMPLEMENTARE
    1. Campania de informare publicã pentru promovarea SGM
    1.1. Personalul responsabil ARDDZI va elabora planul de acţiuni al campaniei de informare publicã şi va rãspunde de coordonarea şi derularea campaniei publicitare.
    1.2. ARDDZI va cuprinde în strategia de informare publicã şi comunicare acţiuni vizând campania de informare publicã pentru promovarea SGM.
    1.3. Promovarea SGM la nivel local va avea în vedere comunitãţile miniere care şi-au exprimat interesul de a participa la programul de creştere a capacitãţilor instituţionale la nivelul comunitãţilor, ţinând cont de diversitatea nevoilor din regiuni precum şi caracteristicile specifice fiecãreia.
    Etapa de Promovare
    Nivel naţional
    Nivel judeţean
    Nivel local sau comunitar
    1.1. Promovarea la nivel naţional
    Obiectiv: diseminarea informaţiei la nivel naţional pentru asigurarea sprijinului altor actori la procesul de dezvoltare comunitarã prin constituirea de parteneriate şi sinergia proiectelor.
    Actorii de bazã la nivel naţional care trebuie implicaţi în procesul de dezvoltare localã:
    Ministerele de rigoare (MECMA, MIMMCMA, MDRL, ANOFM, MAPDR, MMFPS etc.)
    Organisme finanţatoare
    ONG-uri naţionale
    Agenţii de Implementare a Proiectelor
    Acţiuni desfãşurate pentru promovare la nivel naţional
    O conferinţã de lansare a proiectului (cu invitarea partenerilor de bazã de la nivel naţional şi a mass media)
    2 comunicate de presã în cotidiane de mare tiraj, la interval de 6 luni privind conţinutul şi obiectivele proiectului
    Discuţii purtate cu potenţialii parteneri şi încheierea unor protocoale de colaborare
    Participare la mese rotunde organizate de cãtre parteneri
    Elaborare de materiale publicitare referitoare la programele componentei de regenerare socioeconomicã şi la rezultatele proiectului pilot
    1.2. Promovarea la nivel de judeţ
    Obiectiv: conştientizarea de cãtre administraţia publicã judeţeanã şi de cãtre societatea civilã a importanţei implementãrii Proiectului în zonã şi sporirea gradului ei de implicare în procesul de implementare a Proiectului.
    Activitãţi desfãşurate pentru promovare la nivel regional:
    Întâlnire a Preşedintelui ARDDZI cu preşedintele Consiliului judeţean şi Prefectul judeţului şi discutarea principiilor de colaborare.
    Încheierea unui protocol de colaborare dintre ARDDZI şi administraţia publicã judeţeanã (Consiliul Judeţean şi Prefecturã) privind colaborarea dintre pãrţi. Protocolul de colaborare va fi elaborat de cãtre ARDDZI. Protocolul de colaborare va include responsabilitãţile ARDDZI şi responsabilitãţile pãrţilor la nivel judeţean.
    Prin protocolul de colaborare se va stabili o persoanã din cadrul fiecãrei instituţii, responsabilã cu menţinerea contactului între pãrţile semnatare.
    Organizarea unui seminar de lansare a Schemei de Granturi Mici. La seminar vor fi invitaţi reprezentanţi ai autoritãţilor publice locale, reprezentanţi ai ONG-urilor care activeazã în zonele miniere, reprezentanţi ai sectorului asociativ, mass media judeţeanã şi naţionalã. Totodatã, la seminar vor fi invitaţi şi reprezentanţi ai serviciilor descentralizate administraţiei publice judeţene care vor avea legãturã cu implementarea proiectelor. De asemenea, la seminar vor fi invitaţi sã participe şi reprezentanţi ai grupurilor informale care au obţinut finanţare din Schema de Dezvoltare Socialã finanţatã de Departamentul pentru Dezvoltare Internaţionalã al Guvernului Marii Britanii (DFID).
    1.3. Promovare la nivel local
    Obiectiv: diseminarea informaţiilor despre procedurile, obiectivele şi condiţiile proiectului în comunitãţile locale. De asemenea, se va realiza şi diseminarea informaţiilor referitoare la rezultatele şi impactul SDS finanţatã de DFID.
    Promovarea la nivel local se va face şi în strânsã legãturã cu procesul de planificare strategicã ce se va desfãşura la nivelul comunitãţilor miniere.
    Grupuri ţintã:
    ONG-uri locale
    Grupuri informale, potenţiali aplicanţi pentru obţinerea unui grant SGM
    Femei
    Tineri, copii
    Pensionari
    Autoritãţile publice locale
    Alte grupuri dupã necesitate
    Cine va organiza promovarea la nivel local:
    Reprezentanţii comunitãţii (ONG-uri şi APL) care au participat la seminarul judeţean, responsabilii din cadrul BR/RL ARDDZI.
    Modalitãţi de promovare la nivel local:
    Adunãri generale
    Discuţii în grupuri
    Mese rotunde
    Alte activitãţi orientate spre asigurarea accesului la informaţie (distribuire broşuri, pliante, postere, materiale de informare amplasate în locuri publice, etc.)
    2. Consultãri
    În procesul de stabilire a listei de prioritãţi identificate prin planul strategic de dezvoltare socioeconomicã, ARDDZI va acorda întregul sprijin necesar.
    Pe parcursul procesului de consultare a comunitãţilor, se va urmãri:
    - identificarea microproiectelor care au un impact semnificativ asupra comunitãţilor sau asupra anumitor grupuri comunitare;
    - determinarea impactului asupra capacitãţii de dezvoltare comunitarã;
    - stabilirea relaţiilor între solicitanţi/primitori implementatori şi beneficiarii direcţi din cadrul comunitãţii;
    - asistarea aplicanţilor care nu sunt înregistraţi ca persoane juridice sã se constituie în entitate cu personalitate juridicã conform <>OUG nr. 94/2005 în vederea depunerii de microproiecte.
    Sarcinile birourilor regionale/reprezentanţelor locale ale ARDDZI sunt:
    a) Promovarea programului Schema de Granturi Mici în cadrul comunitãţilor miniere;
    b) Consilierea grupurilor, instituţiilor şi a persoanelor interesate etc. (de exemplu condiţii de eligibilitate, proceduri de urmat etc.);
    c) Distribuirea documentelor de solicitare a finanţãrilor, asistarea solicitanţilor la completarea cererilor şi în procesul de finanţare a microproiectelor;
    d) Primirea şi verificarea solicitãrilor cu privire la conformitatea şi eligibilitatea acestora;
    e) Vizitarea amplasamentelor propuse în cadrul microproiectelor în vederea clarificãrii detaliilor microproiectului;
    f) Înregistrarea cererilor;
    g) Solicitarea cãtre aplicanţi de a depune împreunã cu cererea de finanţare orice alte documente care sã vinã în sprijinul cererii (date sociologice, referinţe, etc.), documente care ar putea fi solicitate în cadrul şedinţelor de evaluare;
    h) Întocmirea de rapoarte lunare privind procesul de solicitare şi consultãrile oferite;
    i) Colectarea şi verificarea documentelor financiare pentru fiecare microproiect, documente care justificã sumele acordate ca finanţare din SGM şi transmiterea solicitãrilor de platã pentru urmãtoarele tranşe cãtre responsabilul de plãţi din cadrul Direcţiei Management Financiar;
    j) Asigurarea secretariatului tehnic al Comitetelor Locale de Evaluare.
    Conform cerinţelor, Direcţia Management de Proiecte va avea de asemenea obligaţia de a sprijini procesul de solicitare a finanţãrilor.
    3. Procesul de solicitare a Finanţãrilor
    3.1. Depunerea cererilor de finanţare
    3.1.1. Solicitanţii, prin preşedintele comitetului de conducere a microproiectului, vor depune cererile de finanţare în 5 exemplare la sediul BR/RL al ARDDZI care opereazã în zona unde urmeazã a fi implementat microproiectul.
    3.1.2. Termenul limitã de depunere a solicitãrilor pentru şedinţa de evaluare trimestrialã a Comitetului Local de Evaluare va fi anunţat public, prin intermediul materialelor publicitare (afişe, broşuri, pliante, etc.) distribuite de cãtre BR/RL ale ARDDZI precum şi prin intermediul a douã cotidiane de interes naţional şi local.
    3.1.3. Nici o cerere nu va fi acceptatã pentru evaluarea curentã dacã aceasta a fost primitã dupã termenul limitã, astfel încât va trebui evaluatã la şedinţa urmãtoare.
    3.1.4. Cererile pot fi depuse şi de cãtre o persoanã împuternicitã a solicitantului.
    3.1.5. Cererile de finanţare vor fi întocmite în conformitate cu cerinţele cuprinse în acest Manual şi trebuie sã conţinã toate formularele solicitate. Cererea de finanţare trebuie sã cuprindã:
    Scrisoarea însoţitoare semnatã de reprezentantul solicitantului (formular T1)
    Descrierea microproiectului (formularele T2 şi T3)
    Defalcarea cheltuielilor (formularele F1.1 şi F1.2) - detalierea cât mai exactã a valorilor bunurilor, serviciilor, cheltuielilor operaţionale solicitate din SGM, precum şi a contribuţiei proprii a solicitantului
    Documente privind acordurile parteneriale pe care le-a realizat
    Documente care sã ateste situaţia juridicã a spaţiilor/terenurilor/clãdirilor ce sunt implicate în derularea microproiectelor SGM (documente privind proprietarul acestora precum şi acordul scris al acestuia privind amenajarea, reabilitarea, sau alte acţiuni ce le implicã direct).
    Documente privind situaţia contabilã la zi - acolo unde este cazul (cele mai recente documente financiare: balanţã, bilanţ)
    Solicitantul, în cazul în care a mai beneficiat de un grant SGM, va completa anexa "Informaţii care se vor completa numai de cãtre aplicanţii care au mai beneficiat de un grant SGM" din documentaţia de solicitare a finanţãrii (anexa D)
    3.1.6. Cererile se vor completa în limba românã.
    3.1.7. Persoana responsabilã din BR/RL al ARDDZI verificã dacã pe dosarele în care s-au depus cererile de finanţare sunt înscrise urmãtoarele date:
    Numele solicitantului (organizaţie, asociaţie, reprezentant/reprezentanţi);
    Adresa solicitantului (localitate, judeţ, stradã, nr., etc.);
    Telefon, fax, email, cod poştal;
    Numele persoanei care depune documentaţia (codul numeric personal);
    Numãrul de file al documentelor depuse;
    Data şi locul şedinţei de evaluare (urmãtoarea şedinţã a CLE).
    În cazul în care se constatã lipsa acestor informaţii solicitate, persoana care depune documentele de finanţare le va completa.
    3.1.8. Persoana responsabilã din BR/RL al ARDDZI va verifica dacã documentaţia primitã este în conformitate cu criteriile de eligibilitate şi va comunica solicitantului rezultatele în prezenţa acestuia/acesteia.
    3.1.9. Persoana responsabilã din BR/RL al ARDDZI va înregistra cererile primite în registrul de evidenţã a cererilor (Anexa B). Documentele componente ale cererii de finanţare vor primi un numãr de identificare format din 17 cifre reprezentând:
    Data depunerii cererii la BR/RL (6 cifre: ziua 2 cifre, luna 2 cifre, anul 2 cifre) urmat de
    Numãrul biroului regional/reprezentanţei locale a ARDDZI (2 cifre), urmat de
    Codul SIRUTA al localitãţii unde se va implementa microproiectul (6 cifre), urmat de
    Numãrul cererii (numãrul microproiectului propus, conform registrului de evidenţã de la BR/RL): (3 cifre)
    Acest numãr trebuie sã figureze pe toate paginile cererii, data depunerii cererii fiind notatã în momentul înregistrãrii acesteia la BR/RL.
    3.1.10. Persoana desemnatã din cadrul BR/RL al ARDDZI va elibera solicitantului o adeverinţã prin care confirmã primirea cererii (a se vedea Anexa E). Adeverinţa cuprinde informaţii privind:
    Numele persoanei care a primit documentele;
    Data primirii;
    Confirmarea cã formularul de verificare a conformitãţii şi eligibilitãţii (Anexa C) a fost întocmit în urma verificãrii cererii, în prezenţa persoanei solicitante;
    Numãrul de pagini depuse de solicitant;
    Numãrul din registrul de înregistrare a cererilor;
    Data stabilitã pentru şedinţa de evaluare localã şi invitaţia ca solicitantul sã fie prezent la aceasta.
    3.1.11. Reprezentantul solicitantului va specifica în registrul de evidenţã a cererilor (Anexa B) cã datele înscrise în adeverinţa eliberatã sunt conforme cu realitatea şi va semna pentru primirea acesteia.
    Responsabilul din cadrul BR/RL va informa solicitantul cã este posibil ca pe parcursul procesului de evaluare (şedinţe CLE, şedinţe ale Comitetului de Coordonare al SGM) sã i se cearã sã ofere informaţii suplimentare pentru clarificare sau detalii financiare despre microproiect. În cazul în care solicitantul nu poate participa la şedinţa de evaluare, informaţiile solicitate vor fi furnizate în scris, trimise prin fax sau înmânate personal cãtre BR/RL, în termen de 5 zile de la data solicitãrii.
    3.2. Re-solicitarea finanţãrii
    În cazul în care o cerere de finanţare a fost respinsã în cadrul şedinţei de evaluare localã sau în cadrul şedinţei de evaluare centralã, solicitanţii au dreptul sã redepunã documentele de solicitare a finanţãrii, acestea fiind reevaluate în cursul urmãtoarei şedinţe de evaluare localã. Un aplicant are dreptul de a redepune cererea de finanţare o singurã datã, dupã îmbunãtãţirea primei propuneri prin respectarea tuturor recomandãrilor şi solicitãrilor formulate în cadrul şedinţelor de evaluare localã sau centralã, aceasta fiind consideratã o cerere nouã. Cererile de finanţare redepuse vor urma aceleaşi proceduri de aplicare şi evaluare.
    4. Procesul de Evaluare a Microproiectelor
    4.1. Componenţa Comitetului Local de Evaluare
    Membrii Comitetului Local de Evaluare trebuie aleşi cu cel puţin 30 zile înainte de data efectivã de începere a SGM. Persoanele responsabile din cadrul ARDDZI vor coordona acest proces.
    Membrii Comitetelor Locale de Evaluare vor participa la sesiuni de instruire organizate de ARDDZI pentru a fi informaţi asupra principiilor şi procedurilor SGM.
    Un Comitet Local de Evaluare în cadrul SGM va fi alcãtuit din 5 membri:
    - Un reprezentant al BR/RL al ARDDZI, desemnat sã rãspundã de implementarea la nivel local a SGM;
    - Un reprezentant al unui ONG care opereazã în aria respectivului BR/RL al ARDDZI şi care acţioneazã în domenii referitoare la problemele copiilor, tinerilor, femeilor sau bãtrânilor;
    - Un reprezentant al autoritãţilor locale, responsabil(ã) cu problemele copiilor, tinerilor, femeilor sau bãtrânilor;
    - Un reprezentant al unei organizaţii profesionale a societãţii civile (de exemplu doctor, profesor, preot etc.) cu experienţã adecvatã în concordanţã cu obiectivele generale ale SGM;
    - Un reprezentant al Consiliului Judeţean din judeţul de reşedinţã al BR/RL al ARDDZI.
    Reprezentantul BR/RL al ARDDZI responsabil cu implementarea SGM la nivel local va fi numit prin decizia preşedintelui ARDDZI.
    Reprezentantul ONG-ului precum şi cel al organizaţiei profesionale a societãţii civile va fi selectat de cãtre Comitetul de Coordonare al SGM dintre candidaţii nominalizaţi de cãtre ONG-urile care rãspund invitaţiei publicate în presã de cãtre ARDDZI.
    Reprezentantul autoritãţilor locale responsabil cu problemele copiilor, tinerilor, femeilor sau bãtrânilor va fi selectat de cãtre Comitetul de Coordonare al SGM dintre candidaţii nominalizaţi de cãtre autoritãţile guvernamentale descentralizate de la nivel judeţean care rãspund invitaţiei fãcute de ARDDZI.
    Reprezentantul Consiliului Judeţean va fi numit de cãtre Preşedintele Consiliului Judeţean.
    Un Comitet Local de Evaluare va fi compus din urmãtoarele poziţii, cu drept de vot:
    - Un preşedinte, ales la prima şedinţã a CLE;
    - Trei membri;
    - Un secretar - responsabilul SGM din cadrul biroului regional/reprezentanţei locale a ARDDZI.
    Preşedintele Comitetului reprezintã Comitetul de Evaluare şi are funcţia de arbitru, prezideazã şedinţele comitetului şi semneazã procesele verbale.
    Secretarul(a) va fi responsabil(ã) cu pregãtirile în vederea şedinţelor CLE:
    - Întocmeşte şi distribuie agenda pentru Comitetul Local de Evaluare;
    - Se asigurã cã orice nelãmuriri din partea solicitantului sau pentru solicitant sunt clarificate;
    - Viziteazã microproiectele relevante în teren înainte de şedinţa Comitetului Local de Evaluare, pentru verificarea informaţiilor cuprinse în cerere (şi întocmeşte în acest sens un formular de verificare a propunerii de finanţare, conform anexei L);
    - Se asigurã cã fiecare membru al Comitetului Local de Evaluare primeşte în timp util (cu cel puţin 3 zile înaintea şedinţei CLE) agenda şedinţei, copii ale cererilor şi ale listelor de verificare a conformitãţii şi eligibilitãţii, cât şi o copie a Registrului de evidenţã a cererilor;
    - Pregãteşte formularul de evaluare pentru microproiectele care îndeplinesc criteriile de conformitate/eligibilitate şi lista cu microproiectele respinse pe baza aceloraşi criterii, pe parcursul perioadei respective.
    - Elaboreazã minuta şedinţei CLE, pe baza discuţiilor şi deciziilor;
    - Îndeplineşte orice alte atribuţii administrative necesare.
    Comitetul de Coordonare al SGM poate înlocui, dupã primirea în prealabil a sesizãrii din partea BR/RL al ARDDZI, orice membru care lipseşte de la trei întruniri consecutive, fãrã sã schimbe structura CLE. În situaţii excepţionale (de ex. sarcini de serviciu, boalã etc.), la cerere şi pentru perioade limitate de timp, orice membru al comitetului de evaluare poate delega responsabilitãţile sale în cadrul comitetului unei alte persoane din cadrul organizaţiei reprezentate, cu aprobarea acesteia şi cu notificarea prealabilã a BR/RL. Cu 5 zile înaintea şedinţei de evaluare, persoana care înlocuieşte un membru al comitetului trebuie sã notifice în scris BR/RL privind delegarea de responsabilitate.
    4.2. Şedinţele Comitetelor Locale de Evaluare
    Şedinţele Comitetului de Evaluare se vor ţine o datã la trei luni, iar data şedinţelor va fi anunţatã public. Solicitantul şi membrii Comitetului de Coordonare a SGM pot participa la şedinţele Comitetului Local de Evaluare; de asemenea, comitetul are dreptul de a invita la şedinţa şi alte persoane cu rol de observatori.
    Agenda standard a Comitetului Local de Evaluare cuprinde:
    Evaluarea microproiectelor depuse la BR/RL;
    Monitorizarea procesului de implementare a microproiectelor şi a rezultatelor acestora;
    Analiza microproiectelor şi identificarea modalitãţilor de îmbunãtãţire a schemei.
    Evaluarea microproiectelor ar trebui sã se desfãşoare în douã etape stabilite cu claritate:
    a) Aprobarea (supervizarea) formularelor de conformitate/eligibilitate completate de cãtre reprezentantul BR/RL al ARDDZI - confirmarea încadrãrii cererii eligibile în lista formularului de conformitate şi eligibilitate;
    b) Evaluarea (tehnicã şi financiarã) a cererii.
    În cazul în care Comitetul Local de Evaluare constatã existenţa a mai mult de douã solicitãri cu un grad mare de similaritate în ceea ce priveşte scopurile şi obiectivele, le va analiza separat, într-o sesiune de preevaluare şi vor fi luate în considerare la evaluare numai acelea care se adreseazã necesitãţilor prioritare ale comunitãţii.
    În cazul în care un solicitant a mai beneficiat de un grant SGM, membrii CLE se vor asigura cã microproiectul finanţat anterior a fost finalizat cu succes (au fost completate informaţiile suplimentare solicitate referitoare la microproiectul derulat anterior, obiectivele stabilite au fost realizate, a fost realizat raportul final al microproiectului, etc.) şi vor evalua noua solicitare şi conform criteriilor de evaluare suplimentare, aflate în anexa M.
    La sfârşitul etapei de evaluare din cadrul şedinţei, cererile se vor clasifica dupã cum urmeazã: recomandate pentru finanţare, amânate pânã la urmãtoarea şedinţa CLE (clarificãrile cerute şi neobţinute pe parcursul şedinţei CLE), neeligibile şi respinse.
    4.3. Conflictul de Interese
    Înainte de fiecare şedinţã a Comitetului Local de Evaluare, fiecare membru al Comitetului este obligat sã semneze o declaraţie de imparţialitate şi confidenţialitate.
    Conflictul de interese apare atunci când un Membru al Comitetului are un interes personal într-un microproiect SGM, ceea ce creazã pericolul ca decizia finalã a Comitetului asupra respectivului microproiect sã fie influenţatã. Interesul personal poate fi de naturã directã sau indirectã prin relaţiile cu alţii, de tipul:
    Afaceri, comerciale, relaţii financiare
    Prietenii strânse/relaţii sociale
    Relaţii familiale.
    Un interes personal poate sau nu sã implice posibilitatea unui interes sau câştig financiar şi poate ţine de un potenţial interes prezent, trecut sau viitor. Prin noţiunea de "Interes financiar" sau "Câştig financiar" nu se înţelege doar bani ci şi bunuri şi servicii.
    În cazul în care un membru al Comitetului Local de Evaluare se aflã în situaţia unui conflict de interese, acest fapt trebuie sã fie declarat Comitetului. Aceastã declaraţie poate fi fãcutã în scris sau verbal şi va fi înregistratã în minuta şedinţei. Respectivul membru al Comitetul este obligat sã se retragã de la şedinţã şi nu va avea dreptul de a lua parte la nici o deliberare a Comitetului legatã de chestiunea respectivã. De asemenea, nu are drept de vot în privinţa acesteia.
    Dacã retragerea unui membru al CLE în condiţiile menţionate anterior conduce la un numãr par de membri votanţi şi nu poate fi stabilitã majoritatea pro sau contra, va fi luat în considerare votul preşedintelui CLE.
    Dacã iniţial un membru al Comitetului nu are vreun conflict de interese, dar ulterior va apãrea unul, respectivul conflict va trebui sã fie divulgat în consecinţã în cadrul şedinţei Comitetului.
    Oricãrui membru al Comitetului care cu bunã ştiinţã nu divulgã vreun interes, i se va cere de cãtre preşedinte sã demisioneze din Comitet. În cazul vreunei divergenţe legate de acest subiect între membrul respectiv şi preşedinte, cazul va trimis pentru soluţionare cãtre Comitetul de Coordonare al SGM.
    În cazul unei demisii/excluderi a unui membru CLE, Comitetul de Coordonare al SGM va selecta un înlocuitor dintre ceilalţi candidaţi nominalizaţi, sau va solicita noi nominalizãri, dacã este cazul.
    4.4. Examinarea Conformitãţii/Eligibilitãţii
    În cazul în care cererile îndeplinesc criteriile de conformitate/eligibilitate, membrii CLE vor confirma rezultatele examinãrilor de conformitate/eligibilitate (Anexa C) şi vor proceda la evaluarea tehnicã. În cazul în care cererea nu este destul de clarã din punctul de vedere al conformitãţii/eligibilitãţii, comitetul poate hotãrî acceptarea cererii de finanţare şi solicitarea de clarificãri suplimentare solicitantului sau poate decide respingerea cererii de finanţare.
    4.5. Evaluare Tehnicã
    Evaluarea Tehnicã se referã doar la acele cereri de finanţare care îndeplinesc cerinţele de conformitate/eligibilitate.
    Criteriile generale de evaluare prezentate în Formularul de Evaluare (Anexa F) nu pot fi modificate pe parcursul procesului de evaluare. Orice discuţie legatã de detaliile criteriilor de evaluare trebuie purtatã separat de procesul de evaluare (de ex: şedinţe suplimentare ale CLE, clarificãri în cadrul Comitetului de Coordonare al SGM etc.).
    Cererile se evalueazã pe baza formularului de evaluare (Anexa F), iar cererile care provin din partea unui solicitant care a mai beneficiat anterior de un grant SGM vor evaluate şi în baza criteriilor suplimentare din formularul aflat în Anexa M. Anterior completãrii formularelor de evaluare, membrii CLE vor trebui sã îşi exprime în mod liber opiniile referitoare la conţinutul cererilor de finanţare, pentru a facilita înţelegerea comunã a scopurilor şi obiectivelor microproiectului supus analizei. Fiecare membru cu drept de vot al comitetului trebuie sã completeze formularul individual, urmând sã-l înmâneze secretarului(ei) imediat cum a fost completat.
    Secretarul(a) va întocmi un formular centralizator de evaluare, aflat în Anexa G.
    Preşedintele va verifica rezultatul evaluãrii şi dacã toţi membrii Comitetului confirmã corectitudinea propriilor note, aceştia vor semna grila de evaluare centralizatoare.
    În cazul în care vreunul sau mai mulţi evaluatori se distanţeazã prin evaluarea lor de majoritatea Comitetului şi mai ales în cazul evaluatorilor extremi, preşedintele le va cere evaluatorilor cu opinii diferite motivele care stau la baza dezacordului acestora faţã de opiniile celorlalţi membri ai Comitetului, care vor fi discutate în cadrul şedinţei, şi îi va întreba dacã doresc într-adevãr sã confirme propriile note/rãspunsuri, înaintea semnãrii grilelor.
    Cererile de finanţare care nu sunt acceptabile din punct de vedere tehnic, vor fi respinse.
    4.6. Recomandarea Finalã a Comitetului Local de Evaluare şi Raportul Procesului de Evaluare
    Secretarul(a) Comitetului va elabora Raportul Procesului de Evaluare şi îl va înmâna preşedintelui CLE, împreunã cu toate anexele, pentru a fi aprobat şi semnat în termen de douã zile de la şedinţa Comitetului de Evaluare.
    Raportul Procesului de Evaluare va conţine urmãtoarele: (i) minuta şedinţei CLE; (ii) formularul centralizator de evaluare; (iii) copii dupã toate dosarele de solicitare primite şi evaluate pe parcursul şedinţei; (iv) formularele de examinare a conformitãţii şi eligibilitãţii şi (v) formularele de evaluare completate de cãtre toţi membrii Comitetului Local de Evaluare.
    Raportul va reflecta cu acurateţe tot ceea ce s-a întâmplat pe parcursul şedinţei de evaluare, incluzând comentariile evaluatorilor. Raportul va conţine atât rezultatele evaluãrilor cât şi recomandãrile finale ale Comitetului.
    Raportul Procesului de Evaluare se va trimite în termen de 5 zile lucrãtoare de la data întrunirii şedinţei Direcţiei Management de Proiecte al ARDDZI de la sediul central.
    Dupã primirea raportului de evaluare de la BR/RL, responsabilul SGM din cadrul Direcţiei Management de Proiecte va verifica în termen de 30 zile de la data primirii acestuia urmãtoarele:
    Formularele de examinare a conformitãţii şi eligibilitãţii şi formularele de evaluare ale fiecãrui microproiect, primite de la BR/RL;
    Rapoartele Procesului de Evaluare elaborate în baza concluziilor membrilor Comitetului Local de Evaluare cât şi a centralizatorului de evaluare.
    Responsabilul SGM din cadrul Direcţiei Management de Proiecte va pregãti şi va înmâna Comitetului de Coordonare al SGM pentru fiecare microproiect un memorandum referitor la respectarea procedurilor de selecţie a microproiectului, împreunã cu comentariile aferente, la care se va anexa şi documentaţia de evaluare individualã semnatã de cãtre toţi membrii Comitetului Local de Evaluare.
    5. Procesul de Alocare a Fondurilor
    Negocierile contractului vor fi în responsabilitatea BR/RL al ARDDZI. Negocierile se pot desfãşura atât în teren cât şi la sediul BR/RL.
    Întrucât cererea va sta la baza elaborãrii acordului de grant (împreunã cu precizãrile referitoare la detaliile tehnice şi financiare ale microproiectului), negocierile se vor baza pe urmãtorii parametri de contract:
    Durata Contractului;
    Efectuarea plãţilor în etape;
    Defalcarea cheltuielilor şi precizarea pachetelor de achiziţii de bunuri, servicii şi cheltuieli operaţionale.
    Pe parcursul negocierilor, solicitantul va fi informat asupra procedurilor financiare, monitorizãrii/auditãrii cheltuielilor şi asupra procedurilor de achiziţii.
    Înainte de semnarea primelor 3 acorduri de grant pentru fiecare regiune minierã, UMP-RSE va solicita Bãncii aprobarea formalã a acestora (No Objection).
    Preşedintele, Directorul Direcţiei Management Financiar şi Directorul Direcţiei Juridice al ARDDZI vor avea sarcina şi autoritatea de a semna acordul de grant (în patru exemplare originale). Acordul de grant va fi verificat şi iniţializat de cãtre responsabilul SGM din cadrul Direcţiei Management de proiecte al ARDDZI şi înregistrat într-un registru special.
    La semnarea acordului de grant, solicitantul va depune şi detaliile referitoare la contul unde se va face transferul sumelor solicitate.
    BR/RL vor avea responsabilitatea de a asigura servicii de consultanţã comunitãţii, de a reprezenta CLE în contactul cu primitorul, de a reprezenta finanţatorul.
    6. Efectuarea plãţilor
    Plãţile cãtre primitori vor fi fãcute în 3 - 5 etape. Etapizarea plãţilor va face parte integrantã din acordul de grant. Etapizarea plãţilor se estimeazã a fi:
    30% - I etapã
    50% - II etapã
    20% - III etapã
    Direcţia Management de Proiecte va întocmi un centralizator al tuturor microproiectelor evaluate şi aprobate într-un trimestru, care va conţine toate datele referitoare la sumele aprobate precum şi la etapizarea acestora, pe care le va înainta Direcţiei Management Financiar şi UMP-RSE.
    Pe baza centralizatorului transmis de Direcţia Management de Proiecte şi Direcţia Management Financiar, UMP - RSE va programa plãţile.
    Direcţia Management Financiar va înainta o cerere de platã cãtre UMP care va conţine numele primitorului, numãrul acordului de grant şi suma ce trebuie plãtitã. UMP-RSE va trage sumele respective din contul special, realizeazã schimbul valutar şi transferã suma respectivã în contul special ARDDZI de unde se efectueazã plãţile cãtre primitori.
    Pentru achiziţiile de bunuri şi servicii ce vor fi fãcute în cadrul SGM, se vor aplica regulile pentru procedurile de "achiziţii foarte mici" (very small procurement), anexã la Manualul de Operare.
    Primitorii au obligaţia de a justifica sumele acordate în maxim 60 zile de la intrarea banilor în cont. În cazul în care nu se justificã tranşa anterioarã în termenul stabilit (cu o diferenţã de +- 5%), plãţile pentru urmãtoarele tranşe vor fi sistate şi se vor recupera toate sumele acordate. La ultima tranşã se vor justifica integral toate sumele acordate.
    Primitorii de grant vor face dovada utilizãrii contribuţiei proprii de minim 10% din valoarea grantului solicitatã în scopul realizãrii microproiectului pânã la finalizarea acordului de grant.
    Documentele justificative în original şi copie (facturi fiscale, însoţite de bonuri sau chitanţe sau contracte de vânzare-cumpãrare legalizate la notariat în cazul persoanelor fizice) vor fi aduse la BR/RL, care va certifica autenticitatea copiilor dupã documentele originale şi va reţine copiile certificate.
    BR/RL are obligaţia şi responsabilitatea de a verifica dacã documentele justificative respectã:
    Conformitatea cu etapizarea plãţilor (sumele justificate nu trebuie sã depãşeascã + - 5% din suma acordatã în etapa respectivã);
    Dacã cheltuielile efective suportate sunt în conformitate cu structurile cheltuielilor şi detaliile formularului de cerere şi acordului de grant;
    Dacã cheltuielile efective respectã planul de achiziţii şi procedurile de achiziţii prevãzute în manualul SGM.
    Dacã se constatã modificãri considerabile sau nereguli în structura cheltuielilor, reprezentantul BR/RL are dreptul sã cearã clarificãri (de ex. sã cearã beneficiarului o listã detaliatã a cheltuielilor efectuate) sau sã efectueze vizite de monitorizare suplimentarã.
    Dupã finalizarea verificãrii, tabelul centralizator al documentelor justificative, însoţit de formularele de verificare precum şi de solicitarea de platã pentru urmãtoarea tranşã va fi trimis în maxim trei zile de la întocmirea formularelor, cãtre Direcţia Management Financiar.
    Cheltuielile care nu sunt justificate cu documente valide şi/sau nu sunt eligibile în cadrul SGM nu vor fi luate în considerare de cãtre Direcţia Management Financiar şi suma echivalentã a cheltuielii va fi reţinutã din urmãtoarea etapã de finanţare.
    Mai multe verificãri detaliate ale cheltuielilor efectuate vor fi întreprinse ca parte a vizitelor de monitorizare standard, întrucât acest lucru va permite de asemenea corelarea tehnicã cu cea economicã a microproiectului.
    Notificarea oricãror probleme apãrute în derularea contractului vor fi trimise cãtre responsabilul SGM din cadrul Direcţiei Management de Proiecte, care va îndeplini acţiunile necesare pentru rezolvarea acestora, la recomandarea şi solicitarea responsabilului SGM din cadrul BR/RL.
    Transferul de fonduri se va realiza prin colectivul central al ARDDZI. Persoana responsabilã de efectuarea plãţilor trebuie sã ofere informaţii cu privire la plãţile efectuate cãtre BR/RL, care vor informa primitorii.
    7. Monitorizare şi Evaluare
    7.1. Monitorizarea
    Procesul de monitorizare şi evaluare al SGM va fi realizat de cãtre echipa de lucru din cadrul ARDDZI.
    Monitorizarea se va efectua pe parcursul procesului de implementare şi dupã încetarea finanţãrii SGM. Monitorizarea se va face în funcţie de natura şi obiectivele respectivelor microproiecte, dar acoperind urmãtoarele linii mari:
    Monitorizarea intrãrilor - cheltuielile din fondurile SGM şi aportul financiar şi/sau ne-financiar din partea solicitanţilor, partenerilor şi comunitãţii.
    Monitorizarea activitãţilor - natura şi tipul activitãţilor desfãşurate.
    Monitorizarea rezultatelor - numãrul beneficiarilor, câţi dintre aceştia aparţin grupurilor prioritare, nivelul de implicare al comunitãţii, numãrul asociaţiilor non-profit înfiinţate în scopul accesãrii SGM, numãrul asociaţiilor non-profit care şi-au continuat activitatea şi dupã accesarea SGM.
    Monitorizarea ieşirilor - ce modificãri relevante din punctul de vedere al obiectivelor SGM s-au produs în comunitãţile aplicante, modificãri care nu s-ar fi produs dacã microproiectul respectiv nu sar fi derulat.
    Monitorizarea cheltuielilor va cuprinde:
    Situaţia cheltuielilor efectuate (documente primare în original şi copie);
    Verificarea autenticitãţii copiilor documentelor primare;
    Verificarea respectãrii planului de achiziţii;
    Verificarea corectitudinii încadrãrii în procedurile de achiziţii din manualul SGM
    Lista detaliatã a cheltuielilor efectuate de cãtre primitor trebuie ataşatã la secţiunea financiarã a raportului de monitorizare.
    BR/RL vor realiza un Raport Trimestrial de Monitorizare care va fi trimis cãtre Direcţia Management de Proiecte, care va alcãtui un raport general ce va fi analizat de cãtre Comitetul de Coordonare al SGM.
    Direcţia Management de Proiecte va întreprinde vizite la BR/RL cel puţin o datã pe trimestru, vizitând inclusiv o serie de microproiecte, pentru a urmãri, susţine, instrui şi informa despre activitatea de monitorizare. Constatãrile vor fi introduse în Raportul Trimestrial înaintat Comitetului de Coordonare al SGM.
    7.2. Evaluare
    Responsabilii SGM din cadrul birourilor regionale/reprezentanţe locale ale ARDDZI vor evalua microproiectele. Acestea vor fi evaluate în baza informaţiilor de monitorizare furnizate de cãtre solicitanţi. Evaluarea se va face în 2 serii principale:
    ● Evaluare Interimarã dupã încetarea finanţãrii SGM şi
    ● Post-Evaluãri la intervale de 6 luni, 12 luni şi 18 luni dupã Evaluarea Interimarã, realizate la aproximativ 30% din microproiectele finanţate.
    Aceste documente vor fi redactate pe scurt şi concis, utilizând formularul de Evaluare din anexa K. Evaluarea Interimarã se va focaliza mai mult pe rezultatele microproiectelor, în timp ce Post-Evaluãrile se vor focaliza pe impactul asupra sãrãciei şi capitalului social, incluzând anchete pe bazã de chestionar.
    Direcţia Management de Proiecte va avea urmãtoarele roluri:
    Ca parte din Raportul Trimestrial înaintat Comitetului de Coordonare al SGM, sã furnizeze un rezumat şi concluziile generale ale constatãrilor în urma evaluãrilor pânã în prezent.
    Sã întreprindã vizite la BR/RL cel puţin o datã pe trimestru, vizitând inclusiv o serie de microproiecte, pentru a urmãri, susţine, instrui şi informa despre activitatea de evaluare. Constatãrile vor fi introduse în Raportul Trimestrial înaintat Comitetului de Coordonare al SGM.
    Sã introducã datele de monitorizare în Sistemul de Monitorizare a Informaţiei (MIS) al ARDDZI.
    8. Rapoarte
    Direcţia Management de Proiecte va raporta referitor la implementarea SGM în fiecare trimestru. Acest raport va fi înaintat Comitetului de Coordonare al SGM.
    Raportul va trebui sã conţinã urmãtoarele:
    Raport sumar asupra microproiectelor finalizate în cursul acelei perioade;
    Raport sumar asupra microproiectelor în desfãşurare şi evoluţia acestora;
    Raport sumar de monitorizare, incluzând constatãrile în urma vizitelor în teren;
    Raport sumar de Evaluare, inclusiv o evaluare de corelare cu Obiectivele SGM şi constatãrile în urma vizitelor în teren ale DMP;
    Propuneri şi recomandãri pentru îmbunãtãţirea implementãrii SGM (de exemplu procedurile, criteriile de urmat etc.).
    Persoanele implicate în derularea programului SGM vor stabili sisteme (inclusiv informatice) de stocare a tuturor informaţiilor necesare referitoare la implementarea SGM (procesul de solicitare, de evaluare, de aplicare, de utilizare a fondurilor, de monitorizare) în scopuri analitice precum şi pentru a justifica cheltuielile efectuate în cadrul Schemei şi abordarea metodologicã utilizatã.


   ANEXA 1

          ARIA DE OPERARE A SCHEMEI DE GRANTURI MICI

        Lista localitãţilor care fac parte din aria de
               operare a Schemei de Granturi Mici


    LISTA LOCALITĂŢILOR DIN ARIA DE OPERARE A A.N.D.Z.M. APROBATE PENTRU
         IMPLEMENTAREA PROGRAMULUI SCHEMA DE GRANTURI MICI



┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Date de identificare │
│crt.├───────────────────────┬──────────┬─────────────────┬────────────────────┤
│ │ Localitate │ Judeţ │ Birou Regional │Reprezentanţã Localã│
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 1 │Abrud │ AB │ Centru │ Alba │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 2 │Almaşu Mare │ AB │ Centru │ Alba │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 3 │Baia de Arieş │ AB │ Centru │ Alba │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 4 │Bistra │ AB │ Centru │ Alba │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 5 │Bucium │ AB │ Centru │ Alba │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 6 │Cîmpeni │ AB │ Centru │ Alba │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 7 │Lupşa │ AB │ Centru │ Alba │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 8 │Ocna Mureş │ AB │ Centru │ Alba │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 9 │Roşia Montanã │ AB │ Centru │ Alba │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 10 │Sãlciua │ AB │ Centru │ Alba │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 11 │Zlatna │ AB │ Centru │ Alba │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 12 │Avram Iancu │ AB │ Centru │ Alba │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 13 │Posaga │ AB │ Centru │ Alba │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 14 │Baraolt │ CV │ Centru │ Bãlan │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 15 │Varghis │ CV │ Centru │ Bãlan │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 16 │Bãlan │ HR │ Centru │ Bãlan │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 17 │Cârţa │ HR │ Centru │ Bãlan │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 18 │Sândominic │ HR │ Centru │ Bãlan │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 19 │Agãş │ BC │ Nord-Est │ Comãneşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 20 │Asãu │ BC │ Nord-Est │ Comãneşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 21 │Comãneşti │ BC │ Nord-Est │ Comãneşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 22 │Dãrmãneşti │ BC │ Nord-Est │ Comãneşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 23 │Mãgireşti │ BC │ Nord-Est │ Comãneşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 24 │Palanca │ BC │ Nord-Est │ Comãneşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 25 │Poduri │ BC │ Nord-Est │ Comãneşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 26 │Slãnic Moldova │ BC │ Nord-Est │ Comãneşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 27 │Tg. Ocna │ BC │ Nord-Est │ Comãneşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 28 │Botoşana │ SV │ Nord-Est │ Gura Humorului │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 29 │Broşteni │ SV │ Nord-Est │ Gura Humorului │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 30 │Cacica │ SV │ Nord-Est │ Gura Humorului │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 31 │Cirlibaba │ SV │ Nord-Est │ Gura Humorului │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 32 │Crucea │ SV │ Nord-Est │ Gura Humorului │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 33 │Frasin │ SV │ Nord-Est │ Gura Humorului │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 34 │Fundu Moldovei │ SV │ Nord-Est │ Gura Humorului │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 35 │Gura Humorului │ SV │ Nord-Est │ Gura Humorului │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 36 │lacobeni │ SV │ Nord-Est │ Gura Humorului │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 37 │Ostra │ SV │ Nord-Est │ Gura Humorului │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 38 │Şaru Dornei │ SV │ Nord-Est │ Gura Humorului │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 39 │Stulpicani │ SV │ Nord-Est │ Gura Humorului │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 40 │Borşa │ MM │ Nord-Vest │ Baia Borşa │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 41 │Moisei │ MM │ Nord-Vest │ Baia Borşa │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 42 │Poienile De Sub Munte │ MM │ Nord-Vest │ Baia Borşa │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 43 │Rona de Jos │ MM │ Nord-Vest │ Baia Borşa │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 44 │Vadul Izei │ MM │ Nord-Vest │ Baia Borşa │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 45 │Baia Sprie │ MM │ Nord-Vest │ Baia Mare │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 46 │Bãiuţ │ MM │ Nord-Vest │ Baia Mare │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 47 │Budeşti │ MM │ Nord-Vest │ Baia Mare │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 48 │Cavnic │ MM │ Nord-Vest │ Baia Mare │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 49 │Cerneşti │ MM │ Nord-Vest │ Baia Mare │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 50 │Cicârlãu │ MM │ Nord-Vest │ Baia Mare │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 51 │Copalnic Mãnãştur │ MM │ Nord-Vest │ Baia Mare │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 52 │Cupşeni │ MM │ Nord-Vest │ Baia Mare │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 53 │Recea │ MM │ Nord-Vest │ Baia Mare │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 54 │Seini │ MM │ Nord-Vest │ Baia Mare │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 55 │Sişeşti │ MM │ Nord-Vest │ Baia Mare │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 56 │Târgu Lãpuş │ MM │ Nord-Vest │ Baia Mare │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 57 │Tãuţii Mãgherãuş │ MM │ Nord-Vest │ Baia Mare │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 58 │Valea Chioarului │ MM │ Nord-Vest │ Baia Mare │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 59 │Turţ │ SM │ Nord-Vest │ Baia Mare │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 60 │Feldru │ BN │ Nord-Vest │ Rodna │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 61 │Ilva Micã │ BN │ Nord-Vest │ Rodna │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 62 │Leşu │ BN │ Nord-Vest │ Rodna │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 63 │Lunca Ilvei │ BN │ Nord-Vest │ Rodna │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 64 │Mãgura Ilvei │ BN │ Nord-Vest │ Rodna │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 65 │Maieru │ BN │ Nord-Vest │ Rodna │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 66 │Nãsãud │ BN │ Nord-Vest │ Rodna │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 67 │Parva │ BN │ Nord-Vest │ Rodna │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 68 │Rebra │ BN │ Nord-Vest │ Rodna │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 69 │Rebrişoara │ BN │ Nord-Vest │ Rodna │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 70 │Rodna │ BN │ Nord-Vest │ Rodna │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 71 │Şanţ │ BN │ Nord-Vest │ Rodna │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 72 │Aghireşu │ CJ │ Nord-Vest │ Rodna │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 73 │Cãpuşu Mare │ CJ │ Nord-Vest │ Rodna │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 74 │Iara │ CJ │ Nord-Vest │ Rodna │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 75 │Valea Ierii │ CJ │ Nord-Vest │ Rodna │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 76 │Aştileu │ BH │ Nord-Vest │ Voivozi │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 77 │Borod │ BH │ Nord-Vest │ Voivozi │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 78 │Bratca │ BH │ Nord-Vest │ Voivozi │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 79 │Câmpani │ BH │ Nord-Vest │ Voivozi │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 80 │Derna │ BH │ Nord-Vest │ Voivozi │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 81 │Dobreşti │ BH │ Nord-Vest │ Voivozi │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 82 │Nucet │ BH │ Nord-Vest │ Voivozi │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 83 │Pomezeu │ BH │ Nord-Vest │ Voivozi │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 84 │Popeşti │ BH │ Nord-Vest │ Voivozi │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 85 │Roşia │ BH │ Nord-Vest │ Voivozi │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 86 │Brusturi │ BH │ Nord-Vest │ Voivozi │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 87 │Şuncuiuş │ BH │ Nord-Vest │ Voivozi │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 88 │Suplacu de Barcãu │ BH │ Nord-Vest │ Voivozi │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 89 │Tãuteu │ BH │ Nord-Vest │ Voivozi │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 90 │Vadu Crişului │ BH │ Nord-Vest │ Voivozi │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 91 │Bobota │ SJ │ Nord-Vest │ Voivozi │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 92 │Chieşd │ SJ │ Nord-Vest │ Voivozi │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 93 │lp │ SJ │ Nord-Vest │ Voivozi │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 94 │Jibou │ SJ │ Nord-Vest │ Voivozi │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 95 │Sãrmãşag │ SJ │ Nord-Vest │ Voivozi │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 96 │Surduc │ SJ │ Nord-Vest │ Voivozi │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 97 │Aninoasa │ AG │ Sud, Sud-Est │ Ploieşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 98 │Berevoieşti │ AG │ Sud, Sud-Est │ Ploieşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ 99 │Boteni │ AG │ Sud, Sud-Est │ Ploieşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│100 │Câmpulung Muscel │ AG │ Sud, Sud-Est │ Ploieşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│101 │Godeni │ AG │ Sud, Sud-Est │ Ploieşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│102 │Poienarii de Muscel │ AG │ Sud, Sud-Est │ Ploieşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│103 │Şotânga │ DB │ Sud, Sud-Est │ Ploieşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│104 │Tãtãrani │ DB │ Sud, Sud-Est │ Ploieşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│105 │Ceptura │ PH │ Sud, Sud-Est │ Ploieşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│106 │Filipeştii de Pãdure │ PH │ Sud, Sud-Est │ Ploieşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│107 │Mãgureni │ PH │ Sud, Sud-Est │ Ploieşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│108 │Baia │ TL │ Sud, Sud-Est │ Ploieşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│109 │Stejaru │ TL │ Sud, Sud-Est │ Ploieşti │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│110 │Albeni │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│111 │Baia de Fier │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│112 │Bãleşti │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│113 │Bâlteni │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│114 │Bengeşti-Ciocadia │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│115 │Bolboşi │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│116 │Borãscu │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│117 │Câlnic │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│118 │Cãtunele │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│119 │Crasna │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│120 │Drãgoteşti │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│121 │Drãguţeşti │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│122 │Fãrcãşeşti │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│123 │Glogova │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│124 │Godineşti │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│125 │Mãtãsari │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│126 │Motru │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│127 │Negomir │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│128 │Padeş │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│129 │Plopşoru │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│130 │Prigoria │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│131 │Roşia de Amaradia │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│132 │Rovinari │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│133 │Samarineşti │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│134 │Schela │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│135 │Slivileşti │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│136 │Tg. Cãrbuneşti │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│137 │Tismana │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│138 │Turceni │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│139 │Urdari │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│140 │Vãgiuleşti │ GJ │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│141 │Baia de Aramã │ MH │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│142 │Baia │ MH │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│143 │Broşteni │ MH │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│144 │Corcova │ MH │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│145 │Dubova │ MH │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│146 │Floreşti │ MH │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│147 │Husnicioara │ MH │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│148 │Ponoarele │ MH │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│149 │Strehaia │ MH │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│150 │Alunu │ VL │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│151 │Berbeşti │ VL │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│152 │Cernişoara │ VL │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│153 │Copãceni │ VL │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│154 │Horezu │ VL │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│155 │Mateeşti │ VL │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│156 │Ocnele Mari │ VL │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│157 │Popeşti │ VL │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│158 │Sineşti │ VL │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│159 │Stroieşti │ VL │ Sud-Vest │ Tg. Jiu │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│160 │Anina │ CS │ Vest │ Anina │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│161 │Berzovia │ CS │ Vest │ Anina │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│162 │Bocşa │ CS │ Vest │ Anina │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│163 │Bozovici │ CS │ Vest │ Anina │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│164 │Ciudanoviţa │ CS │ Vest │ Anina │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│165 │Dognecea │ CS │ Vest │ Anina │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│166 │Lupac │ CS │ Vest │ Anina │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│167 │Mehadia │ CS │ Vest │ Anina │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│168 │Ocna De Fier │ CS │ Vest │ Anina │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│169 │Oraviţa │ CS │ Vest │ Anina │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│170 │Rãcãjdia │ CS │ Vest │ Anina │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│171 │Rusca Montanã │ CS │ Vest │ Anina │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│172 │Sasca Montanã │ CS │ Vest │ Anina │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│173 │Iablaniţa │ CS │ Vest │ Anina │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│174 │Berlişte │ CS │ Vest │ Anina │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│175 │Hãlmagiu │ AR │ Vest │ Deva │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│176 │Bãiţa │ HD │ Vest │ Deva-Brad │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│177 │Brad │ HD │ Vest │ Deva-Brad │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│178 │Buceş │ HD │ Vest │ Deva-Brad │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│179 │Bucuresci │ HD │ Vest │ Deva-Brad │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│180 │Cãlan │ HD │ Vest │ Deva-Brad │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│181 │Certeju de Sus │ HD │ Vest │ Deva-Brad │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│182 │Criscior │ HD │ Vest │ Deva-Brad │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│183 │Ghelar │ HD │ Vest │ Deva-Brad │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│184 │Gurasada │ HD │ Vest │ Deva-Brad │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│185 │Hunedoara │ HD │ Vest │ Deva-Brad │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│186 │Luncoiu de Jos │ HD │ Vest │ Deva-Brad │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│187 │Rãchitova │ HD │ Vest │ Deva-Brad │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│188 │Teliucu Inferior │ HD │ Vest │ Deva-Brad │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│189 │Veţel │ HD │ Vest │ Deva-Brad │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│190 │Vorţa │ HD │ Vest │ Deva-Brad │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│191 │Zam │ HD │ Vest │ Deva-Brad │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│192 │Berzasca │ CS │ Vest │ Moldova Nouã │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│193 │Cãrbunari │ CS │ Vest │ Moldova Nouã │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│194 │Gîrnic │ CS │ Vest │ Moldova Nouã │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│195 │Moldova Nouã │ CS │ Vest │ Moldova Nouã │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│196 │Sicheviţa │ CS │ Vest │ Moldova Nouã │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│197 │Aninoasa │ HD │ Vest │ Petroşani │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│198 │Baru Mare │ HD │ Vest │ Petroşani │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│199 │Lupeni │ HD │ Vest │ Petroşani │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│200 │Petrila │ HD │ Vest │ Petroşani │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│201 │Petroşani │ HD │ Vest │ Petroşani │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│202 │Uricani │ HD │ Vest │ Petroşani │
├────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│203 │Vulcan │ HD │ Vest │ Petroşani │
└────┴───────────────────────┴──────────┴─────────────────┴────────────────────┘



            - SEMNATURI -




    ANEXA 2

                FORMULAR DE DECLARAŢIE PE PROPRIE RĂSPUNDERE A SOLICITANTULUI

                                        DECLARAŢIE


    Subsemnatul ..........................., în calitate de .................., al ...................... cu sediul în localitatea ...................., strada ........................., nr. ............, bloc ................., apartament ....................., judeţ ................................., declar pe propria rãspundere cã asociaţia pe care o reprezint:
    ● nu este insolvabilã;
    ● nu se aflã în lichidare judiciarã, voluntarã sau forţatã;
    ● plãţile cãtre asociaţie, în cadrul altor programe, nu au fost suspendate în conformitate cu legislaţia româneascã;
    ● nu s-au dispus mãsuri legale ce pot conduce la pierderea totalã sau parţialã a dreptului de a administra ori dispune de proprietãţile şi/sau bunurile proprii.
    Am luat la cunoştinţã cã pentru declaraţiile necorespunzãtoare adevãrului suport consecinţele articolului 292 Cod Penal.

             Data Semnãtura .............
             Ştampila solicitantului:




     ANEXA A
    REGISTRUL DE CONSULTAŢII




                                                                                       ┌────────────────────┐
Registrul de Consultaţii Locaţie BR/RL │ │
                                                                                       │ │
                                                                                       └────────────────────┘
┌───┬────┬────────────────────────┬──────────────────────┬─────────┬───────────────────┬────────────────────┐
│ │ │ │ │ │ │ Documentele de │
│Nr.│Data│Denumirea solicitantului│Domeniul de activitate│ Adresa │Consultaţia Oferitã│solicitare furnizate│
│ │ │ │ │(Locaţie)│ │ (Da/Nu) │
├───┼────┼────────────────────────┼──────────────────────┼─────────┼───────────────────┼────────────────────┤
├───┼────┼────────────────────────┼──────────────────────┼─────────┼───────────────────┼────────────────────┤
├───┼────┼────────────────────────┼──────────────────────┼─────────┼───────────────────┼────────────────────┤
├───┼────┼────────────────────────┼──────────────────────┼─────────┼───────────────────┼────────────────────┤
├───┼────┼────────────────────────┼──────────────────────┼─────────┼───────────────────┼────────────────────┤
├───┼────┼────────────────────────┼──────────────────────┼─────────┼───────────────────┼────────────────────┤
├───┼────┼────────────────────────┼──────────────────────┼─────────┼───────────────────┼────────────────────┤
├───┼────┼────────────────────────┼──────────────────────┼─────────┼───────────────────┼────────────────────┤
└───┴────┴────────────────────────┴──────────────────────┴─────────┴───────────────────┴────────────────────┘




     ANEXA B
    REGISTRUL DE EVIDENŢĂ A CERERILOR




                                                                                   ┌────────────────┐
Registrul de evidenţã a cererilor Locaţie BR/RL │ │
                                                                                   │ │
                                                                                   └────────────────┘
┌───┬───────────┬───────────────────────┬────────────────┬──────┬───────────┬────────────┬──────────┐
│ │Data şi ora│ │ │ │ │ Semnãtura │ │
│Nr.│ când s-a │Nume microproiect depus│Nr. Identificare│Adresa│Domeniul de│ persoanã │Semnãturã │
│ │ depus │ │ microproiect │ │activitate │responsabilã│solicitant│
│ │ cererea │ │ │ │ │ BR/RL │ │
├───┼───────────┼───────────────────────┼────────────────┼──────┼───────────┼────────────┼──────────┤
├───┼───────────┼───────────────────────┼────────────────┼──────┼───────────┼────────────┼──────────┤
├───┼───────────┼───────────────────────┼────────────────┼──────┼───────────┼────────────┼──────────┤
├───┼───────────┼───────────────────────┼────────────────┼──────┼───────────┼────────────┼──────────┤
├───┼───────────┼───────────────────────┼────────────────┼──────┼───────────┼────────────┼──────────┤
├───┼───────────┼───────────────────────┼────────────────┼──────┼───────────┼────────────┼──────────┤
├───┼───────────┼───────────────────────┼────────────────┼──────┼───────────┼────────────┼──────────┤
├───┼───────────┼───────────────────────┼────────────────┼──────┼───────────┼────────────┼──────────┤
└───┴───────────┴───────────────────────┴────────────────┴──────┴───────────┴────────────┴──────────┘



     ANEXA C
    LISTA DE VERIFICARE A CRITERIILOR DE CONFORMITATE/ELIGIBILITATE

    C.1. Procedura de dobândire a personalitãţii juridice de cãtre grupurile din comunitãţile miniere
    Pentru a beneficia de finanţãri acordate prin Agenţia Românã pentru Dezvoltarea Durabilã a Zonelor Industriale (ARDDZI), grupurile de iniţiativã din comunitãţile miniere trebuie sã dobândeascã personalitatea juridicã în conformitate cu dispoziţiile <>Ordonanţei de Urgenţã a Guvernului nr. 94/2005, pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 40/2000 privind acreditarea Agenţiilor de credit în vederea administrãrii fondurilor pentru acordarea de microcredite şi a <>Legii nr. 167/2005 privind ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru finanţarea Proiectului privind închiderea minelor, refacerea mediului şi regenerarea socioeconomicã, semnat la Bucureşti la 28 ianuarie 2005.
    Grupurile de iniţiativã din comunitãţile miniere se înfiinţeazã în şedinţa grupului ţintã, prin asumarea rãspunderii accesãrii şi implementãrii de microproiecte SGM finanţate de ARDDZI, de cãtre cel puţin 10 persoane fizice cu capacitate juridicã*1) şi cu domiciliul sau reşedinţa în localitatea din zona de operare a SGM, doveditã prin actul de identitate.
----------
   *1) Are capacitate juridicã orice persoanã care a împlinit 18 ani şi poate sã decidã singurã asupra actelor şi faptelor sale.

    Procesul verbal al şedinţei constituie documentul ce stã la baza înregistrãrii grupului de iniţiativã pentru SGM la primãrie.
    Procesul verbal şi dispoziţia Primarului, în formatele prezentate în continuare, reprezintã actele juridice care dovedesc dobândirea personalitãţii juridice de cãtre grupul de iniţiativã din comunitatea minierã.


                                   PROCES VERBAL


    Art. 1. - Persoanele menţionate mai jos, care, la data de ......................... au luat parte la adunarea de constituire a Grupului de iniţiativã din comunitatea minierã ................................ (denumirea comunitãţii) şi au votat conţinutul prezentului, înţeleg sã se asocieze şi sã constituie o persoanã juridicã, în condiţiile prevãzute de <>Ordonanţa de Urgenţã a Guvernului nr. 94/2005, pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 40/2000 privind acreditarea Agenţiilor de credit în vederea administrãrii fondurilor pentru acordarea de microcredite şi <>Legea nr. 167/2005 privind ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru finanţarea Proiectului privind închiderea minelor, refacerea mediului şi regenerarea socioeconomicã, semnat la Bucureşti la 28 ianuarie 2005.



┌────┬────────────────────┬──────────────────┬──────────────────┬──────────────┐
│Nr. │ Numele de │Seria/nr. document│ Cod │ │
│crt.│ familie şi │ de identitate │ numeric │ Semnãtura │
│ │ prenumele │ │ personal │ │
├────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
│ 1 │ │ │ │ │
├────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
│ 2 │ │ │ │ │
├────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
│ 3 │ │ │ │ │
├────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
│ 4 │ │ │ │ │
├────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
│ 5 │ │ │ │ │
├────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
│ 6 │ │ │ │ │
├────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
│ 7 │ │ │ │ │
├────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
│ 8 │ │ │ │ │
├────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
│ 9 │ │ │ │ │
├────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
│ 10 │ │ │ │ │
├────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
│... │ │ │ │ │
├────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────┤
│... │ │ │ │ │
└────┴────────────────────┴──────────────────┴──────────────────┴──────────────┘



    Art. 2. - Denumirea persoanei juridice este Grupul de iniţiativã ................... (denumirea Grupului şi denumirea comunitãţii miniere)
    Art. 3. - Sediul persoanei juridice este în .......................................................... (adresa reprezentantului Grupului, conform documentului de punere la dispoziţie a spaţiului, anexat la prezentul proces verbal)2)
---------
    2) Sediul poate fi stabilit la domiciliul unui asociat sau la sediul unei instituţii publice (şcoalã, primãrie, casa de culturã sau altele asemenea), cu condiţia sã existe certitudinea cã, prin punerea la dispoziţie a unui spaţiu, instituţia publicã respectivã nu poate influenţa (prin stabilirea unei chirii prea mari, de pildã) activitatea comunitãţii constituitã ca persoanã juridicã.

    Art. 4. - Scopul persoanei juridice îl constituie asocierea în vederea accesãrii şi administrãrii grantului acordat de ARDDZI pentru implementare microproiectului SGM ...........................3) conform prevederilor
---------
    3) Scopul constã în rezolvarea unor nevoi specifice identificate în lista de prioritãţi rezultatã din planul de dezvoltare socio-economicã a comunitãţii, elaborat participativ (enumerate), prin realizarea unui microproiect SGM ce urmeazã sã fie supus spre aprobare ARDDZI.

    Art. 5. - Microproiectul propus de persoana juridicã este denumit ...................................4) şi se referã la ..................................................5).
---------
    4) Denumirea microproiectului trebuie sã fie scurtã, indicând obiectul acestuia.
    5) Trebuie realizatã o descriere scurtã a microproiectului.

    Art. 6. - La data constituirii, asociaţii se angajeazã sã contribuie cu bunuri .................................................6) şi/sau bani ................................6) şi/sau muncã în interesul comunitãţii................ la constituirea patrimoniului iniţial pe care le/îi vor transmite, respectiv vãrsa dupã aprobarea finanţãrii microproiectului, la semnarea acordului de grant cu ARDDZI.
---------
    6) Se trec contribuţiile asociaţilor, constând eventual, în, sub forma unor estimãri valorice, pentru:
    bunuri mobile şi bunuri imobile sub forma unor obiecte de inventar (jocuri, calculatoare, mobilier, etc.) sau materiale (ciment, cherestea, cuie, vopsea, var, etc.) care pot intra în folosinţa comunitãţii, cu condiţia sã nu facã obiectul unei/unui judecãţi/proces.
    sume de bani care intrã în proprietatea comunitãţii
    prestarea unui anumit serviciu (zidãrie, zugrãvealã, tâmplãrie, etc.) în cadrul microproiectului care aduce foloase comunitãţii (om/zile, estimat la valoarea salariului mediu pe economie)

    Art. 7. - Persoanele implicate se angajeazã cã pe toatã durata asocierii sã menţinã relaţii de bunã credinţã şi sã manifeste grijã pentru interesele comunitãţii în administrarea transparentã a fondurilor şi a serviciilor, sã înregistreze şi sã pãstreze documentele doveditoare utilizãrii fondurilor şi serviciilor primite de la ARDDZI.
    Asociaţii, cu sprijinul ARDDZI şi al Comitetului de Dezvoltare Socio-economicã a localitãţii constituit în conformitate cu manualul de operare pentru programul "Crearea capacitãţii instituţionale la nivelul comunitãţilor" vor urmãri împreunã realizarea scopului pentru care s-au asociat.
    Art. 8. - Adunarea membrilor persoanei juridice adoptã regulamentul de funcţionare .........................7) şi numeşte comitetul de conducere al microproiectului SGM (CCMSGM) compus din:
---------
    7) Regulamentul trebuie sã cuprindã în principal prevederi în legãturã cu: modul de convocare a adunãrii, termenele la care se convoacã adunarea, problemele asupra cãrora urmeazã sã se decidã, modul în care se voteazã, sarcinile şi atribuţiile CCMSGM, programul de implementare a microproiectului, planul de asigurare a sustenabilitãţii obiectului realizat, numirea persoanei care asigurã contabilitatea asociaţiei, rezolvarea neînţelegerilor, prevederi legate de dizolvare, etc.

    Preşedinte..............................................
    Specialist tehnic.......................................
    Specialist economic..................................8).
---------
    8) Se menţioneazã numele de familie, prenumele şi funcţia membrilor Comitetului. Semnãturile acestora vor fi certificate/legalizate în conformitate cu prevederile legale, cu menţionarea numelui în clar însoţit de semnãturã şi ştampilã al celui care realizeazã certificarea/legalizarea.

    Art. 9. - Membrii CCMSGM au ca principale atribuţii administrarea în conformitate cu legislaţia în vigoare a fondurilor şi serviciilor puse la dispoziţie de ARDDZI destinate realizãrii microproiectului, şi sã informeze periodic grupul şi comunitatea, rãspunzând cu privire la derularea programului de implementare a microproiectului.
    Art. 10. - Persoana juridicã se constituie pe durata care cuprinde perioada de la pregãtirea documentaţiei de solicitare a finanţãrii unui microproiect SGM pânã la etapa de monitorizare de 12 luni de la data realizãrii recepţiei obiectului realizat prin microproiect.
    Art. 11. - Persoana juridicã poate sã-şi prelungeascã durata de funcţionare dacã implementeazã un al doilea microproiect SGM cu finanţare şi servicii puse la dispoziţie de ARDDZI.
    Art. 12. - Persoana juridicã va conduce contabilitatea în partidã simplã în conformitate cu <>Legea nr. 82/1991.
    Art. 13. - Dizolvarea persoanei juridice are loc în urmãtoarele cazuri:
    trecerea duratei prevãzute la art. 10 şi realizarea microproiectului;
    imposibilitatea realizãrii microproiectului SGM.
    Art. 14. - Procesul verbal este întocmit în ................. exemplare, având destinaţia .........
    Art. 15. - Actul s-a încheiat astãzi, ................................9), la ..............................10)
---------
    9) Data.
    10) Localitate.


  Semnãturile asociaţilor: Semnãtura Comitetului
                                                     de Conducere a Proiectului
  Legalizare semnãturi
 (secretar unitate administrativ teritorialã)


    Poate fi denumirea cartierului, coloniei miniere ori a aşezãrii în care domiciliazã asociaţii sau orice altã denumire care, în condiţiile respectãrii ordinii publice, individualizeazã persoana juridicã.



                                Model orientativ

    PRIMĂRIA ...................

                                           DISPOZIŢIA nr. ____/____________

    Având în vedere:
   - solicitarea de înregistrare a grupului ............................. din comunitatea minierã .............................. ca persoanã juridicã,
   - prevederile <>Ordonanţei de Urgenţã a Guvernului nr. 94/2005, pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 40/2000 privind acreditarea Agenţiilor de credit în vederea administrãrii fondurilor pentru acordarea de microcredite şi a <>Legii nr. 167/2005 privind ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru finanţarea Proiectului privind închiderea minelor, refacerea mediului şi regenerarea socioeconomicã, semnat la Bucureşti la 28 ianuarie 2005.
    În temeiul prevederilor <>art. 68 alin. 1 din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publicã localã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    Primarul ......................

    D I S P U N E:

    Art. 1. - Se aprobã înregistrarea, în registrul special al Primãriei ............., a Procesului verbal de constituire (anexa nr. 1) a Grupului de iniţiativã ........................................... (denumirea grupului) din comunitatea minierã din localitatea ......................, ca persoanã juridicã, reprezentat de comitetul de conducere al microproiectului SGM (CCMSGM) compus din:
    Preşedinte ............................................
    Specialist tehnic .....................................
    Specialist economic ...................................
    Art. 2. - De personalitatea juridicã astfel dobânditã, Grupul menţionat la art. 1 va putea face uz numai în raporturile juridice nãscute în legãturã cu aplicarea prevederilor <>Ordonanţei de Urgenţã a Guvernului nr. 94/2005, pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 40/2000 privind acreditarea Agenţiilor de credit în vederea administrãrii fondurilor pentru acordarea de microcredite şi a <>Legii nr. 167/2005 privind ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru finanţarea Proiectului privind închiderea minelor, refacerea mediului şi regenerarea socioeconomicã, semnat la Bucureşti la 28 ianuarie 2005.
    Art. 3. - Secretarul va aduce la îndeplinire prevederile prezentei dispoziţii.


    PRIMAR,


    C.2. Lista de verificare a criteriilor de conformitate şi eligibilitate




                                                           Nr. Identificare cerere
                                                           ┌──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┐
                                                           │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
┌───┬──────────────────────────────────────────────────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴┬─┴──┴──┴──┤
│Nr.│ Criteriu │ Da/Nu │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 1 │Cererea cuprinde toate documentele necesare, completate corect │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 2 │Microproiectul se încadreazã în domeniile de activitate reprezentând necesitãţi prioritare │ │
│ │ale comunitãţii identificate în cadrul planului strategic de dezvoltare socio-economicã │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 3 │Persoana juridicã/asociaţia care solicitã finanţarea SGM este înregistratã în România │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 4 │Beneficiarii sunt localizaţi în aria de operare a SGM │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 5 │Aplicantul declarã pe proprie rãspundere cã Asociaţia nu se aflã în nici o situaţie care ar │ │
│ │face-o neeligibilã │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 6 │Aplicantul a depus situaţiile financiare ale asociaţiei (ultima balanţã, ultimul bilanţ, etc.)│ │
│ │- (acolo unde este cazul) │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 7 │Valoarea finanţãrii solicitate nu depãşeşte 60.000 lei (600.000.000 ROL) (Defalcarea │ │
│ │Cheltuielilor) │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 8 │Solicitantul asigurã contribuţia proprie de minim 10% din valoarea grantului SGM │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 9 │Solicitantul, în cazul în care a mai beneficiat de un grant SGM, a completat anexa │ │
│ │"Informaţii care se vor completa numai de cãtre aplicanţii care au mai beneficiat de un │ │
│ │grant SGM" din documentaţia de solicitare a finanţãrii (anexa D) │ │
├───┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│Acceptat pentru evaluare tehnicã (Da/Nu) │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┘
Clarificãri/Observaţii:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Reprezentantul BR/RL/Membru Comitet Local de Evaluare (Nume) ..................................................
       Data ..................... Semnãtura .........................


┌───────────────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────┬───────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┬───┬───┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Formularul T 1 ├──┴──┴──┴──┴──┴──┼──────┴───────┼──┴──┴──┴──┴──┴──┼───┴───┴───┤
│ │ Data │ Colectivul │ Localitatea │ Numãrul │
└───────────────┴─────────────────┴──────────────┴─────────────────┴───────────┘





     ANEXA D
    DOCUMENTAŢIA DE SOLICITARE A FINANŢĂRII


    Scrisoare însoţitoare pentru cererea de finanţare
    Angajament. Subsemnatul, acţionând în numele:
    .............................................................................
    .............................................................................
    accept condiţiile contractuale ale SGM şi confirm cã cererea de finanţare a fost redactatã în conformitate cu instrucţiunile primite şi cã informaţiile cuprinse în cerere sunt adevãrate şi corecte.


    Semnãtura ...............................
    Data ....................................
    Nume şi prenume .........................
    Funcţia .................................


    Detalii privind organizaţia care depune cererea de finanţare:
    Statutul (bifaţi una dintre urmãtoarele)


┌────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────┐
│Asociaţie sau fundaţie înregistratã │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│Asociaţie neînregistratã (informalã) │ │
└────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────┘



    Dacã implicã terenuri sau spaţii, cine sunt proprietarii acestora:


┌───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│Teren/spaţiu/clãdire │Proprietar │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
└───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘



    Adresa (persoanã juridicã): .................................................
    Telefon: ....................................................................
    Fax: ........................................................................
    E-mail: .....................................................................
    Cod fiscal: .................................................................
    Denumirea contului: .........................................................
    Numãrul contului (în lei): ..................................................
    Detalii despre bancã: .......................................................



┌───────────────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────┬───────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┬───┬───┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Formularul T 2 ├──┴──┴──┴──┴──┴──┼──────┴───────┼──┴──┴──┴──┴──┴──┼───┴───┴───┤
│ │ Data │ Colectivul │ Localitatea │ Numãrul │
└───────────────┴─────────────────┴──────────────┴─────────────────┴───────────┘




    Descrierea microproiectului



┌─────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Denumirea │ │
│microproiectului:│ │
├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectivele │ │
│microproiectului:│ │
├─────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├─────────────────┬─────────────────────────────┬──────────────────────────────┤
│Amplasamentul │ │ │
│microproiectului:├─────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ │ Judeţul │ Localitatea │
└─────────────────┴─────────────────────────────┴──────────────────────────────┘







┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Domeniul principal al microproiectului (bifaţi una dintre urmãtoarele): │
├──────────────────────────────────────┬────┬─────────────────────────────────────────────────┬────┤
│I Dezvoltarea resurselor umane/ │ │II Activitãţi care vizeazã întãrirea coeziunii │ │
│promovarea grupurilor vulnerabile │ │sociale şi reducerea disparitãţilor sociale │ │
│sau dezavantajate │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────────────────┼────┤
│Diseminarea informaţiilor, întâlniri, │ │Educaţie (îmbunãtãţirea serviciilor de │ │
│seminarii, training adresat grupurilor│ │educaţie pentru copiii din zonele miniere, │ │
│vulnerabile │ │îmbunãtãţirea perspectivelor de angajare, │ │
│ │ │dezvoltarea capacitãţilor de adaptare la │ │
│ │ │schimbãrile sociale şi economice produse de │ │
│ │ │restructurarea sectorului minier) │ │
├──────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────────────────┼────┤
│Parteneriate cu actorii locali │ │Egalitatea sexelor (promovarea egalitãţii între │ │
│ │ │femei şi bãrbaţi şi întãrirea statutului femeii │ │
│ │ │în societate) │ │
├──────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────────────────┼────┤
│Transfer de experienţã între grupuri │ │Sãnãtate (educaţie sanitarã, îmbunãtãţirea │ │
│sau comunitãţi (modele de succes şi │ │condiţiilor sanitare pentru asigurarea unei │ │
│modele de bunã practicã) │ │asistenţe minime) │ │
├──────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────────────────┼────┤
│Reintegrarea în societate a copiilor │ │Ocrotirea copiilor şi facilitãţi pentru grãdiniţe│ │
│abandonaţi sau sãraci │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────────────────┼────┤
│III Activitãţi de protecţia şi │ │Educaţie şi învãţare comunitarã │ │
│conservarea mediului, ca resursã a │ │ │ │
│dezvoltãrii comunitare. │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────────────────┼────┤
│IV Alte activitãţi care sunt în │ │Tradiţii şi culturã │ │
│concordanţã cu principiile │ │ │ │
│programului şi conduc la │ │ │ │
│îndeplinirea obiectivelor Schemei de │ │ │ │
│Granturi Mici. │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │ │Activitãţi de recreere (centre/locuri de │ │
│ │ │recreere pentru comunitate, care sã │ │
│ │ │încurajeze dezvoltarea de activitãţi comune) │ │
└──────────────────────────────────────┴────┴─────────────────────────────────────────────────┴────┘






┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Domeniul secundar al microproiectului (bifaţi una dintre urmãtoarele): │
├──────────────────────────────────────┬────┬─────────────────────────────────────────────────┬────┤
│I Dezvoltarea resurselor umane/ │ │II Activitãţi care vizeazã întãrirea │ │
│promovarea grupurilor vulnerabile │ │coeziunii sociale şi reducerea │ │
│sau dezavantajate │ │disparitãţilor sociale │ │
├──────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────────────────┼────┤
│Diseminarea informaţiilor, întâlniri, │ │Educaţie (îmbunãtãţirea serviciilor de │ │
│seminarii, training adresat grupurilor│ │educaţie pentru copiii din zonele miniere, │ │
│vulnerabile │ │îmbunãtãţirea perspectivelor de │ │
│ │ │angajare, dezvoltarea capacitãţilor de │ │
│ │ │adaptare la schimbãrile sociale şi │ │
│ │ │economice produse de restructurarea │ │
│ │ │sectorului minier) │ │
├──────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────────────────┼────┤
│Parteneriate cu actorii locali │ │Egalitatea sexelor (promovarea egalitãţii │ │
│ │ │între femei şi bãrbaţi şi întãrirea statutului │ │
│ │ │femeii în societate) │ │
├──────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────────────────┼────┤
│Transfer de experienţã între grupuri │ │Sãnãtate (educaţie sanitarã, │ │
│sau comunitãţi (modele de succes şi │ │îmbunãtãţirea condiţiilor sanitare pentru │ │
│modele de bunã practicã) │ │asigurarea unei asistenţe minime) │ │
├──────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────────────────┼────┤
│Reintegrarea în societate a copiilor │ │Ocrotirea copiilor şi facilitãţi pentru │ │
│abandonaţi sau sãraci │ │grãdiniţe │ │
├──────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────────────────┼────┤
│III Activitãţi de protecţia şi │ │Educaţie şi învãţare comunitarã │ │
│conservarea mediului, ca resursã a │ │ │ │
│dezvoltãrii comunitare. │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────────────────┼────┤
│IV Alte activitãţi care sunt în │ │Tradiţii şi culturã │ │
│concordanţã cu principiile │ │ │ │
│programului şi conduc la │ │ │ │
│îndeplinirea obiectivelor Schemei de │ │ │ │
│Granturi Mici. │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────────────────┼────┤
│ │ │Activitãţi de recreere (centre/locuri de │ │
│ │ │recreere pentru comunitate, care sã │ │
│ │ │încurajeze dezvoltarea de activitãţi │ │
│ │ │comune) │ │
└──────────────────────────────────────┴────┴─────────────────────────────────────────────────┴────┘







┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Specificaţi numãrul şi descrieţi tipul de beneficiari (aproximativ - persoane): │
├─────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Beneficiari direcţi │ │
├─────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Beneficiari indirecţi│ │
├─────────────────────┴───────────────────────────────┬──────────────┬──────────────┤
│ │ │ │
│Beneficiarii direcţi au reşedinţa/sunt localizaţi în:├──────────────┼──────────────┤
│ │ Judeţul │ Localitatea │
└─────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┴──────────────┘







┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Servicii ce urmeazã a fi oferite comunitãţii (specificaţi): │
├───┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────┤
│Nr.│Descriere │ │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ 1 │ │ │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ 2 │ │ │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ 3 │ │ │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ 4 │ │ │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ 5 │ │ │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ 6 │ │ │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ 7 │ │ │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ 8 │ │ │
├───┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│Dacã serviciul propus este nou (nu existã) în comunitate, bifaţi în dreapta │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────┤
│Descrieţi beneficiile ce reies din aplicarea microproiectului: │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│În ce mod au fost implicaţi membrii comunitãţii/grupului de iniţiativã în planificarea │
│microproiectului? │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Descriere suplimentarã a microproiectului (ce doriţi sã faceţi şi când vã propuneţi sã faceţi; puteţi │
│sã defalcaţi microproiectul pe sãptãmâni, luni sau trimestre). │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Descrieţi modul în care v-aţi gândit sã asiguraţi durabilitatea (sustenabilitatea) în timp a │
│microproiectului propus. (oferiţi informaţii referitoare la impactul tangibil al microproiectului asu-│
│pra grupurilor ţintã; în ce mod aţi putea extinde rezultatele microproiectului, disemina informaţiile │
│referitoare la microproiect; în ce mãsurã rezultatele microproiectului sunt durabile din punct de │
│vedere financiar, instituţional, social; alte informaţii care consideraţi cã demonstreazã │
│durabilitatea microproiectului propus). │
│ │
│ │
│ │
│ │
├─────────────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┤
│Semnãtura │ │Data │ │
└─────────────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘






┌───────────────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────┬───────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┬───┬───┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Formularul T 3 ├──┴──┴──┴──┴──┴──┼──────┴───────┼──┴──┴──┴──┴──┴──┼───┴───┴───┤
│ │ Data │ Colectivul │ Localitatea │ Numãrul │
└───────────────┴─────────────────┴──────────────┴─────────────────┴───────────┘







┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Implementarea proiectului │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Eşalonarea în timp a proiectului, în luni (specificaţi luna): │
├───────────────┬──────────────┬───────────────┬───────────────┬───────────────┬───────────┤
│ Început │ │ Sfârşit │ │ Durata │ │
├───────────────┴──────────────┴───┬───────────┴────┬──────────┴───────────────┴───────────┤
│Proiectul va fi implementat în │ │ Etapã(e) │
├──────────────────────────────────┴────────────────┴──────────────────────────────────────┤
│Etapele proiectului şi rezultatele preconizate: │
├───┬──────────────────────────┬────────────────┬───────────────┬──────────────────────────┤
│Nr.│ Descriere │ Început │ Sfârşit │ Rezultat │
├───┼──────────────────────────┼────────────────┼───────────────┼──────────────────────────┤
│ 1 │ │ │ │ │
├───┼──────────────────────────┼────────────────┼───────────────┼──────────────────────────┤
│ 2 │ │ │ │ │
├───┼──────────────────────────┼────────────────┼───────────────┼──────────────────────────┤
│ 3 │ │ │ │ │
├───┼──────────────────────────┼────────────────┼───────────────┼──────────────────────────┤
│ 4 │ │ │ │ │
├───┴──────────────────────────┴────────────────┴───────────────┴──────────────────────────┤
│Aveţi nevoie de sprijinul altor organizaţii (firme, primãrie etc.)? │
├────────┬─────────┬─────────┬─────────┬───────────────────────────────────────────────────┤
│ DA │ │ NU │ │ │
├────────┴─────────┴─────────┴─────────┴───────────────────────────────────────────────────┤
│Dacã DA, daţi detalii privind tipul de sprijin pe care îl veţi avea şi din partea cui │
│(denumire, tip de organizaţie etc.): │
│ │
│ │
│Care este valoarea estimatã a acestui sprijin (în lei): ....................... │
├────────────────────────────────────┬────────────────────────────┬────────────────────────┤
│Echipa de bazã va fi compusã din │ │Persoane │
├────────────────────────────────────┴────────────────────────────┴────────────────────────┤
│Persoane responsabile de proiect/conducãtori de echipã: │
├──────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nume: │ │
├──────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Capacitãţi şi experienţã relevantã (pricepere şi pregãtire - nu neapãrat calificãri │
│oficiale): │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Experienţa relevantã pentru proiect: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├─────────────────────────────┬─────────────────────────────────┬──────────────────────────┤
│ │ │ │
│ Domiciliu: ├─────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ │ Judeţul │ Localitatea │
├─────────────────────────────┴─────────────────────────────────┼──────┬──────┬──────┬─────┤
│Angajat al primitorului finanţãrii │ Da │ │ Nu │ │
├──────────────────────────────────────────────┬────────────────┴──────┴──────┴──────┴─────┤
│Dacã "nu", denumirea angajatorului: │ │
├──────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│Alţi membri ai echipei: │
├────┬────────────────────────────┬─────────────────────────┬──────────────────────────────┤
│ │ Nume şi domiciliu │ Funcţia │ Calificãri, abilitãţi, │
│ │ │ │ experienţã │
├────┼────────────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 1 │ │ Specialist tehnic │ │
├────┼────────────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 2 │ │ Specialist │ │
│ │ │ financiar │ │
├────┼────────────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 3 │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 4 │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ 5 │ │ │ │
└────┴────────────────────────────┴─────────────────────────┴──────────────────────────────┘
┌───────────────────────┬───────────────────────────────────┬──────────────────┬───────────┐
│ Semnãtura │ │ Data │ │
└───────────────────────┴───────────────────────────────────┴──────────────────┴───────────┘




    Informaţii care se vor completa numai de cãtre aplicanţii care au mai beneficiat de un grant SGM.
    1. Informaţii generale despre proiectul depus anterior:




                                                     ┌─────────────────────────────────────┐
 Denumirea proiectului │ │
                                                     ├─────────────────────────────────────┤
 Numãrul de identificare a proiectului │ │
                                                     ├─────────────────────────────────────┤
 Aprobat în şedinţa de evaluare localã din data de: │ │
                                                     ├─────────────────────────────────────┤
 Tipul proiectului │ │
                                                     ├─────────────────────────────────────┤
 Costul total al proiectului │ │
                                                     ├─────────────────────────────────────┤
 Suma obţinutã ca grant SGM │ │
                                                     ├─────────────────────────────────────┤
 Suma contribuţiei proprii asiguratã │ │
                                                     ├─────────────────────────────────────┤
 Localitatea în care a fost implementat proiectul │ │
                                                     ├─────────────────────────────────────┤
 Judeţul în care a fost implementat proiectul │ │
                                                     ├─────────────────────────────────────┤
 Numãrul beneficiarilor direcţi ai proiectului (pe │ │
 tipuri de beneficiari) │ │
                                                     └─────────────────────────────────────┘




   2. Proiectul şi-a atins obiectivele stabilite iniţial? Explicaţi.
   3. Care a fost impactul proiectului asupra beneficiarilor? Detalii.
   4. Cum au fost implicaţi beneficiarii şi comunitatea în implementarea proiectului? Cum a fost asiguratã contribuţia proprie?
   5. Cum este implicatã comunitatea în prezent în asigurarea durabilitãţii proiectului?
   6. Cum au fost implicaţi partenerii atraşi în proiect în implementarea proiectului şi cum sunt aceştia implicaţi în prezent în asigurarea durabilitãţii proiectului? Detalii.
   7. Prezentaţi indicatorii de succes pe care i-aţi realizat (conform cererii de finanţare anterioarã).
   8. Alte activitãţi pe care proiectul iniţial le-a generat şi în care beneficiarii şi comunitatea au fost implicate. Oferiţi mai multe detalii despre acest aspect.
   9. Aţi reuşit atragerea altor surse de finanţare în decursul sau dupã implementarea proiectului SGM? Oferiţi detalii despre tipul de finanţare obţinut, sursa de finanţare accesatã, suma obţinutã ca finanţare, despre beneficiarii finanţãrilor şi despre modul în care a fost implicatã comunitatea în atragerea şi derularea proiectelor.



┌────────────────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬─────┬──────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┬───┬───┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Formularul F 1.1├──┴──┴──┴──┴──┴──┼─────┴──────┼──┴──┴──┴──┴──┴──┼───┴───┴───┤
│ │ Data │ Colectivul │ Localitatea │ Numãrul │
└────────────────┴─────────────────┴────────────┴─────────────────┴───────────┘




    Defalcarea Cheltuielilor pentru microproiect


┌────────────────┬───┬──────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│ │ │ │ Suma, LEI │
│ Tip │Nr.│ Descriere ├─────────┬────────────┤
│ │ │ │Finanţare│Contribuţia │
│ │ │ │ SGM │Primitorului│
├────────────────┼───┼──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│I Etapã a ├───┼──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│microproiectului├───┼──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│ ├───┼──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│ ├───┼──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│ ├───┴──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│ │1. Sub total │ │ │
├────────────────┼───┬──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│II Etapã a ├───┼──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│microproiectului├───┼──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│ ├───┼──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│ ├───┼──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│ ├───┴──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│ │2. Sub total │ │ │
├────────────────┼───┬──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│III Etapã a ├───┼──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│microproiectului├───┼──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│ ├───┼──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│ ├───┼──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│ ├───┴──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│ │3. Sub total │ │ │
├────────────────┼───┬──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│Etc. ├───┼──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│ ├───┼──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│ ├───┼──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│ ├───┼──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│ ├───┴──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│ │4. Sub total │ │ │
├────────────────┼───┬──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│Etc. ├───┼──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│ ├───┼──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│ ├───┴──────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│ │5. Sub total │ │ │
├────────────────┴──────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│6. Total (1 + 2 + 3 + 4 + 5 + etc. ......) │ │ │
└───────────────────────────────────────────────────────┴─────────┴────────────┘





┌────────────────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────┬───────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬───┬───┬───┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Formularul F 1.2├──┴──┴──┴──┴──┴──┼──────┴───────┼──┴──┴──┴──┴──┴──┼───┴───┴───┤
│ │ Data │ Colectivul │ Localitatea │ Numãrul │
└────────────────┴─────────────────┴──────────────┴─────────────────┴───────────┘




    Defalcarea cheltuielilor - Contribuţia Primitorului


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Descrierea detaliatã a contribuţiei dvs. sau a altor pãrţi implicate (poate fi│
│o altã finanţare, muncã, know-how, servicii etc.) │
├───┬─────────────────────────────┬─────────────────────┬──────────────────────┤
│ │ Denumirea contribuţiei │ Denumirea │Valoarea contribuţiei │
│Nr.│(natura, numãrul de unitãţi -│coparticipantului/ │ în LEI │
│ │ unde este cazul) │ cofinanţatorului │ │
├───┼─────────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┤
│ 1.│ │ │ │
├───┼─────────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┤
│ 2.│ │ │ │
├───┼─────────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┤
│ 3.│ │ │ │
├───┼─────────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┤
│ 4.│ │ │ │
├───┼─────────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┤
│ 5.│ │ │ │
├───┼─────────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┤
│ 6.│ │ │ │
├───┼─────────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┤
│ 7.│ │ │ │
├───┼─────────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┤
│ 8.│ │ │ │
├───┼─────────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┤
│ 9.│ │ │ │
├───┼─────────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┤
│10.│ │ │ │
├───┼─────────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┤
│11.│ │ │ │
├───┴─────────────────────────────┴─────────────────────┼──────────────────────┤
│TOTAL VALOARE CONTRIBUŢIE PROPRIE │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│TOTAL VALOARE MICROPROIECT │ │
└───────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────┘




     ANEXA E
    DOVADA DE PRIMIRE A DOSARULUI

    Dovadã de primire a dosarului

    Prin prezenta se confirmã primirea cererii de finanţare cu nr. ............. (ID cerere), de la (nume) .................... (adresa) ......................... .
    Documentaţia primitã conţine ..... pagini.
    Verificarea prealabilã de îndeplinire a criteriilor de conformitate şi eligibilitate a fost efectuatã în prezenţa solicitantului.
    Aceastã cerere va fi evaluatã pe data de ........., ora ...... la locul (adresa) ........... . Sunteţi invitat sã participaţi şi sã faceţi o scurtã (5 minute) prezentare a propunerii de microproiect pentru care solicitaţi finanţarea. Este posibil sã vi se solicite informaţii suplimentare privind microproiectul fie în cursul acestei şedinţe, fie la o datã ulterioarã.
    Înaintea şedinţei de evaluare, ca parte a procesului de evaluare, persoana desemnatã din cadrul biroului regional/reprezentanţei locale a ARDDZI va face o vizitã la dvs. şi/sau în locul unde urmeazã sã fie implementat microproiectul pe care îl propuneţi.

    Încheiatã la (locul) ..............................

    Numele persoanei din partea ARDDZI .............................

    Semnãtura .............................

    Numele persoanei care depune
    documentaţia .............................

    Semnãtura persoanei care depune documentaţia
    .............................

    Data .............................


     ANEXA F
    FORMULAR DE EVALUARE

    Formular de evaluare
    Nr. Identificare cerere


┌──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘




    Denumire microproiect ...........................................................................




┌──────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┬───────┐
│ Secţiunea │Punctaj maxim/│Punctaj│
│ │ ponderi │obţinut│
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│1. Planificare strategicã │ 10 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│1.1. Dacã propunerea este rezultatul identificãrii unei necesitãţi│ 100% │ │
│prioritare a comunitãţii urmare a unui proces de planificare │ │ │
│strategicã participativã │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│2. Relevanţa │ 30 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│2.1. Cât de relevantã este propunerea pentru nevoile şi │ 30% │ │
│constrângerile specifice comunitãţii vizate │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│2.2. Cât de clar sunt definite şi strategic alese grupurile ţintã │ 10% │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│2.3. Cât de relevantã este propunerea pentru nevoile grupului │ 30% │ │
│ţintã beneficiar │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│2.4. Cât de relevantã este propunerea în raport cu obiectivele │ 15% │ │
│şi activitãţile eligibile ale schemei │ │ │
│Notã: art. 6 şi <>art. 7 din HG nr. 1060/2005 │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│2.5. Cât de coerente, adecvate şi practice sunt activitãţile │ 15% │ │
│propuse în raport cu principiul implicãrii membrilor comunitãţii, │ │ │
│beneficiarilor direcţi şi indirecţi │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│3. Metodologie │ 30 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│3.1. Cât de coerent este planul general al microproiectului aşa │ 30% │ │
│cum rezultã din documentaţia de solicitare a finanţãrii │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│3.2. Cât de satisfãcãtor este nivelul de implicare în │ 50% │ │
│microproiect al beneficiarilor │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│3.3. Cât de clar şi fezabil este planul de acţiune │ 10% │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│3.4. În ce mãsurã propunerea conţine indicatori verificabili în │ 10% │ │
│mod obiectiv pentru rezultatele microproiectului │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│4. Asigurarea continuitãţii microproiectului │ 10 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│4.1. În ce mãsurã microproiectul va avea un impact vizibil │ 30% │ │
│asupra grupurilor ţintã │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│4.2. În ce mãsurã propunerea conţine posibile efecte │ 20% │ │
│multiplicatoare? (Inclusiv posibilitatea replicãrii şi extinderii │ │ │
│rezultatelor microproiectului, diseminarea informaţiilor) │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│4.3. În ce mãsurã grupul ţintã face dovada durabilitãţii │ 50% │ │
│rezultatelor microproiectului: financiar (cum vor fi finanţate │ │ │
│activitãţile dupã încheierea finanţãrii microproiectului) │ │ │
│instituţional (structurile care permit desfãşurarea activitãţilor │ │ │
│vor continua sã existe la sfârşitul acestui microproiect) │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│5. Bugetul şi expertiza managerialã │ 20 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│5.1. În ce mãsurã bugetul este clar şi detaliat │ 10% │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│5.2. În ce mãsurã cheltuielile propuse sunt necesare pentru │ 20% │ │
│implementarea microproiectului │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│5.3. Cât de satisfãcãtoare este experienţa anterioarã în │ 20% │ │
│domeniul managementului de proiect a solicitantului, │ │ │
│reprezentat de comitetul de conducere a microproiectului │ │ │
│(Notã: dacã solicitantul a participat la cursuri de instruire în │ │ │
│managementul microproiectelor, se acordã punctajul │ │ │
│corespunzator încadrãrii la satisfãcãtor) │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│5.4. Cât de satisfãcãtoare este expertiza tehnicã a │ 35% │ │
│solicitantului? (ex. Abilitãţi corelate ale membrilor grupului şi │ │ │
│persoane atrase în legãturã cu activitãţile microproiectului) │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│5.5. Cât de satisfãcãtoare este capacitatea actualã de │ 15% │ │
│management a solicitantului, reprezentat de comitetul de │ │ │
│conducere a microproiectului (experienţa personalului, dotare │ │ │
│şi abilitatea de a administra bugetul microproiectului) │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼───────┤
│Punctajul total │ 100 │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┴───────┘



    Criteriile de evaluare sunt împãrţite în punctaje şi ponderi. Ponderea este 0 şi 100 în conformitate cu urmãtoarele reguli:
    0 = nesatisfãcãtor;
    20 = foarte slab;
    40 = slab;
    60 = satisfãcãtor;
    80 = bun;
    100 = foarte bun.
    Vor fi selectate proiectele care au obţinut cele mai mari punctaje.
    ___________
   * Pentru primul an de implementare (faza pilot) se vor primi microproiecte şi de la solicitanţi aparţinând unor comunitãţi care au în pregãtire planuri de dezvoltare strategicã participativã. Microproiectele vor fi evaluate cu punctaj penalizator, în funcţie stadiul identificãrii domeniilor de activitate reprezentând necesitãţi prioritare ale comunitãţii, în cadrul procesului de planificare strategicã participativã.


    ALTE COMENTARII REFERITOARE LA MICROPROIECT
    .....................................................................................................................
    .....................................................................................................................
    .....................................................................................................................
    .....................................................................................................................

Nume membru Comitet Local de Evaluare Semnãtura


┌────────────────────┐ ┌──────────────┐
│ │ │ │
└────────────────────┘ └──────────────┘


    Data ................


    ANEXA G
    CENTRALIZATOR DE EVALUARE


    CENTRALIZATOR DE EVALUARE






┌───┬────────────────┬──────────────┬────────────────┬────────────────┬──────────┬─────────────────┬───────────────┐
│ │ │ │ │ Domeniul │ Valoarea │Punctajul obţinut│ Recomandat │
│Nr.│ Denumirea │ Denumirea │Nr. identificare│ principal al │finanţãrii│în urma evaluãrii│pentru aprobare│
│ │microproiectului│solicitantului│ Cerere │microproiectului│ cerute │ CLE │ (DA/NU) │
│ │ │ │ │ │ LEI │ │ │
├───┼────────────────┼──────────────┼────────────────┼────────────────┼──────────┼─────────────────┼───────────────┤
│ 1 │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────────────────┼──────────────┼────────────────┼────────────────┼──────────┼─────────────────┼───────────────┤
│ 2 │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────────────────┼──────────────┼────────────────┼────────────────┼──────────┼─────────────────┼───────────────┤
│ 3 │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────────────────┼──────────────┼────────────────┼────────────────┼──────────┼─────────────────┼───────────────┤
│ 4 │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────────────────┼──────────────┼────────────────┼────────────────┼──────────┼─────────────────┼───────────────┤
│ 5 │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────────────────┼──────────────┼────────────────┼────────────────┼──────────┼─────────────────┼───────────────┤
│ 6 │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────────────────┴──────────────┴────────────────┴────────────────┼──────────┴─────────────────┴───────────────┤
│ │Total pentru microproiecte aprobate │ │
└───┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────┘




    Membrii Comitetului Local de Evaluare(nume şi semnãturã):
   1. ..........................................................................
   2. ..........................................................................
   3. ..........................................................................
   4. ..........................................................................
   5. ..........................................................................


    Data ............................


     ANEXA H
    FORMULAR ACORD DE GRANT

    ACORD DE GRANT Nr.

    1. Definiţia Pãrţilor
    Prezentul Acord de grant este încheiat în ..........., România între:
    Agenţia Românã pentru Dezvoltarea Durabilã a Zonelor Industriale (denumitã în continuare "ARDDZI"), cu sediul în str. Mendeleev, nr. 36-38, sector 1, Bucureşti, reprezentatã prin ...................................... (Nume, Funcţie).
    şi
    "............................................." (denumitã în continuare "Primitor"), cu sediul în ........................................................ (adresa), reprezentatã prin ..................................... (Nume), denumite în continuare "Pãrţi."
    2. Subiectul Acordului de grant
    Subiectul acordului de grant este finanţarea microproiectului ........................... (numele microproiectului, locul) precizat în Formularul de Solicitare, Anexa 1 a prezentului acord de grant.
    ARDDZI şi Primitorul au convenit ca descrierea microproiectului aşa cum este formulatã aceasta în Formularul de Solicitare sã reprezinte normele de implementare a microproiectului (incluzând participarea primitorului).
    ARDDZI şi Primitorul au stabilit de comun acord perioada de desfãşurare a microproiectului (durata ce nu poate fi mai micã de 6 luni şi mai mare de 12 luni) şi componenţa echipei de lucru implicatã în procesul de implementare a microproiectului.
    3. Plãţi
    Anexa 2, care este parte integrantã a acestui document, detaliazã suma şi alocarea în etape a plãţilor de cãtre ARDDZI cãtre Primitor. Plãţile vor fi efectuate în termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii solicitãrii de finanţare (data de înregistrare la ARDDZI) de cãtre Primitor.
    Justificarea sumelor cheltuite se va face de cãtre Primitor în maxim 60 de zile de la efectuarea plãţilor, în caz contrar ARDDZI va recupera întreaga sumã plãtitã pânã la momentul respectiv.
    Sumele vor fi cheltuite de cãtre Primitor în conformitate cu planul de achiziţii, prezentat Anexa 3 a prezentului acord de grant.
    4. Durata microproiectului
    Durata microproiectului va fi de .............. luni de la data semnãrii prezentului acord de grant de cãtre pãrţi (durata nu poate fi mai micã de 6 luni şi mai mare de 12 luni).
    5. Drepturile şi Obligaţiile Pãrţilor
    Primitorul va implementa microproiectul precizat în Formularul de Solicitare a Finanţãrii şi va asigura menţinerea calitãţii standardelor şi îndeplinirea rezultatelor.
    Primitorul va utiliza fondurile exclusiv în conformitate cu microproiectul propus. Orice schimbare a destinaţiei fondurilor se va face numai pe baza unei notificãri scrise în prealabil şi dupã primirea avizului de aprobare din partea ARDDZI.
    ...................... (nume, adresa) va fi proprietarul obiectelor realizate prin implementarea microproiectului.
    Prin consecinţã, dupã decontarea integralã a sumelor de cãtre Primitor, bunurile sau lucrãrile achiziţionate se transferã de la Primitor şi se înregistreazã în patrimoniul autoritãţii publice locale aferente.
    Primitorul va înregistra în detaliu, în scopul monitorizãrii, orice cheltuieli legate de procesul de implementare a microproiectului.
    Primitorul este obligat sã returneze orice fonduri neutilizate pe parcursul procesului de implementare a microproiectului. Bilanţul fondurilor va fi efectuat pe parcursul procesului de monitorizare finalã în momentul finalizãrii microproiectului.
    Primitorul va respecta instrucţiunile de procurare stipulate în anexa: Manual de achiziţii pentru SGM, anexã la manualul operaţional SGM, cu respectarea legislaţiei în vigoare pe tot parcursul procesului de implementare a microproiectului.
    Primitorul îşi va asuma responsabilitatea de a întreprinde orice mãsuri necesare pentru a informa cu referire la orice taxã şi de a satisface cerinţele legate de orice taxe, angajãri şi alte autoritãţi relevante cu privire la plata oricãrei taxe şi asigurãri naţionale sau alte contribuţii sociale relevante care pot surveni pe parcursul procesului de implementare a microproiectului.
    Primitorul va asigura accesul reprezentanţilor ARDDZI în scopul monitorizãrii progresului realizat în cadrul microproiectului şi conformitatea acestuia cu descrierea microproiectului formulatã în Formularul de Solicitare.
    Orice materiale promoţionale întocmite şi promovate în cadrul microproiectului dupã primirea finanţãrii Schemei de Granturi Mici, trebuie sã poarte inscripţia "Finanţat prin Schema de Granturi Mici în cadrul componentei de proiect Regenerare Socio-Economicã din împrumutul nr. 4759-RO - implementatã de ARDDZI".
    Primitorul va aşeza într-un loc vizibil, o placã menţionând Numele microproiectului şi menţiunea "Finanţat prin Schema de Granturi Mici în cadrul componentei de proiect Regenerare Socio-Economicã din împrumutul nr. 4759-RO - implementatã de ARDDZI".
    Primitorul va elabora la finalul implementãrii microproiectului un raport final. Acest raport va analiza rezultatele microproiectului, nivelul atingerii obiectivelor propuse, impactul lui asupra beneficiarilor precum şi asupra comunitãţii în general, nivelul atingerii obiectivelor Schemei de Granturi Mici, lecţiile învãţate în timpul implementãrii microproiectului. De asemenea, raportul va conţine şi actualizarea planului de asigurare a durabilitãţii microproiectului. Raportul final va trebui sã fie însoţit şi de fotografii, pentru a ilustra etapele microproiectului precum şi rezultatele finale ale acestuia.
    În cazul neîndeplinirii obligaţiilor din acordul de grant, Primitorul îşi va asuma responsabilitatea de a returna sumele alocate prin finanţare.
    ARDDZI are dreptul de a solicita primitorului informaţii şi documente (denumite în continuare "Informaţii") care sunt necesare pentru demararea monitorizãrii tehnice şi financiare a microproiectului. În cazul în care Primitorul nu reuşeşte sã furnizeze Informaţii la timp, ARDDZI are dreptul de a amâna plãţile stipulate în acordul de grant pânã în momentul obţinerii Informaţiilor. Dacã întârzierea depãşeşte 30 de zile lucrãtoare, ARDDZI are dreptul de a rezilia acordul de grant.
    6. Arbitrajul
    Se recomandã ca orice dispute sau diferenţe care pot surveni între ARDDZI şi Primitor sã fie rezolvate pe calea amiabilã între pãrţi. Eventualele litigii sunt soluţionate de instanţa judecãtoreascã competentã în cauzã.
    7. Legi Aplicabile
    Prezentul acord de grant este guvernat de legea românã.
    8. Întârzierea
    În situaţia în care oricare dintre pãrţi nu reuşeşte sã îşi îndeplineascã obligaţiile cu privire la termenii de desfãşurare a activitãţilor, ARDDZI are dreptul de a prelungi perioada acordului de grant pentru întreaga perioadã a întârzierilor. Dacã aceastã prelungire a perioadei acordului de grant aduce cu sine cheltuieli suplimentare, acestea nu vor fi acoperite de finanţarea SGM.
    9. Modificãri ale acordului de grant
    Orice modificare sau documente anexe la prezentul acord de grant se vor efectua pe baza acordului scris între ARDDZI şi Primitor, semnat şi datat de cãtre reprezentanţii autorizaţi ai acestora.
    În cazul în care se solicitã aprobarea din partea unei pãrţi terţe a unor asemenea modificãri (de ex. Comitetul Local de Evaluare, Coordonatorul Proiectului ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Ministerul Finanţelor Publice, Banca Mondialã, etc.) de asemenea, ARDDZI va întreprinde mãsurile necesare şi va face tot posibilul pentru a obţine acordul.

     Reprezentant ARDDZI: Reprezentant Primitor:
    (Nume) (Nume)
    (Funcţie)


    ANEXA I
    FORMULAR RAPORT DE MONITORIZARE


    Raport de Monitorizare Numãr


┌──────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────┐
│Identificare microproiect │Nume │
│ │Regiune │
│ │Localitate │
│ │Numãr │
└──────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────┬────────────┬────────────┐
│Etapa │Luna │An │
├────────────────────────────────────────────────────┼────────────┼────────────┤
│Termen Mediu (dacã este cazul) │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼────────────┼────────────┤
│Finalizarea Finanţãrii │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┴────────────┴────────────┤
│A. Secţiunea Tehnicã │
├───┬────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────┤
│Nr.│ Indicator │ Observaţii │
├───┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 1 │În ce mãsurã au fost atinse obiectivele şi │ │
│ │rezultatele microproiectului pânã în │ │
│ │prezent? │ │
├───┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 2 │Microproiectul a fost implementat aşa │ │
│ │cum s-a planificat? Dacã nu, de ce? │ │
├───┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 3 │Echipa de lucru şi liderul s-au implicat în │ │
│ │implementarea microproiectului dupã │ │
│ │cum s-a planificat? │ │
├───┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 4 │Contribuţia organizaţiei care executã │ │
│ │microproiectul a fost satisfãcãtoare? │ │
├───┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 5 │Costurile au fost estimate cu acurateţe? │ │
├───┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 6 │Sprijinul financiar a fost bine sincronizat? │ │
├───┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 7 │Partenerii şi-au respectat angajamentele? │ │
├───┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 8 │Nivelul de participare al comunitãţii a fost │ │
│ │sub sau peste aşteptãri? │ │
└───┴────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────┘




    Acţiuni/Notã generalã asupra implementãrii microproiectului

     ANEXA J
    FORMULAR RAPORT DE EVALUARE

    Raport de Evaluare Nr.



┌──────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│Identificare Microproiect │Nume │
│ │Regiune │
│ │Localitate │
│ │Numãr │
└──────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────┬──────────────┬──────────────┐
│ Etapa │ Luna │ Anul │
├────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│Interimarã (la finalizarea finanţãrii) │ │ │
├────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│La 6 luni dupã finalizarea finanţãrii │ │ │
├────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│La 12 luni dupã finalizarea finanţãrii │ │ │
├────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│La 18 luni dupã finalizarea finanţãrii │ │ │
└────────────────────────────────────────────────┴──────────────┴──────────────┘
┌───┬────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│Nr.│ Indicator │ Observaţii │
├───┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 1 │Implementarea s-a realizat dupã cum a │ │
│ │fost planificatã? Dacã nu, de ce? │ │
│ │(Evaluare Interimarã) │ │
│ │Proiectul mai este activ? Dacã nu, de ce? │ │
│ │(Post Evaluarea) │ │
├───┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 2 │Este implicatã aceeaşi echipã de lucru şi │ │
│ │acelaşi lider? │ │
├───┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 3 │În ce mãsurã se (mai) realizeazã (încã) │ │
│ │obiectivele şi rezultatele microproiectului,│ │
│ │inclusiv numãrul beneficiarilor? │ │
├───┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 4 │Reducerea Sãrãciei │ │
│ │Existã dovezi care sã indice reducerea sau │ │
│ │prevenirea sãrãciei? │ │
│ │Cât % dintre beneficiari provin din grupuri │ │
│ │prioritare? S-a schimbat acest lucru? │ │
│ │S-au creat locuri noi de muncã? │ │
├───┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 5 │Dezvoltarea Capitalului Social │ │
│ │Prin microproiect s-au extins participarea │ │
│ │comunitãţii, reţelele acesteia sau/şi s-au │ │
│ │dezvoltat noi parteneriate? │ │
│ │S-au creat noi persoane juridice generate │ │
│ │de activitatea microproiectului? │ │
│ │Care sunt concluziile Chestionarului pentru │ │
│ │Capitalul Social? │ │
├───┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 6 │Îmbunãtãţirea potenţialului │ │
│ │beneficiarilor de a se adapta │ │
│ │schimbãrilor sociale şi economice │ │
│ │produse de restructurarea │ │
│ │sectorului minier │ │
│ │Îmbunãtãţirea serviciilor de educaţie pentru│ │
│ │copii şi tineri │ │
│ │Îmbunãtãţirea perspectivelor de angajare │ │
│ │Îmbunãtãţirea potenţialului de a se adapta │ │
│ │nesiguranţei vieţii de tranziţie │ │
├───┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 7 │Sustenabilitatea │ │
│ │S-au mai cãutat sau obţinut finanţãri de la │ │
│ │alte surse de finanţare? │ │
│ │Existã vreun flux de venituri generat de │ │
│ │microproiect şi care ajutã la │ │
│ │sustenabilitatea acestuia? │ │
└───┴────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────┘



    Evaluare Narativã - Concluzii şi Învãţãminte




    ...........................................................................................................
    ...........................................................................................................
    ...........................................................................................................
    ...........................................................................................................
    ...........................................................................................................
    ...........................................................................................................
    ...........................................................................................................
    ...........................................................................................................
    ...........................................................................................................



     ANEXA K
    FORMULAR CADRU DE PARTENERIAT


    Acord de parteneriat

    Încheiat astãzi ............................ între:
    ............................
    ............................

    Titlul Microproiectului ............................

    Un parteneriat este o relaţie esenţialã între douã sau mai multe organizaţii, ce presupune împãrţirea responsabilitãţilor în derularea proiectului finanţat de cãtre Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) prin Agenţia Românã pentru Dezvoltarea Durabilã a Zonelor Industriale (ARDDZI). Pentru a facilita derularea microproiectului, ARDDZI solicitã tuturor partenerilor (inclusiv solicitantului principal care semneazã acordul de grant) sã confirme acest lucru, consimţind la principiile de bunã practicã a parteneriatului, stipulate mai jos:
    Principiile de Bunã Practicã a Parteneriatului
    1. Toţi partenerii au citit formularul de cerere şi au înţeles care va fi rolul lor în cadrul microproiectului, înainte ca cererea de finanţare sã fie predatã ARDDZI.
    2. Toţi partenerii au citit acordul de grant şi au înţeles care vor fi obligaţiile stipulate şi condiţiile în care finanţarea va fi aprobatã. Aceştia autorizeazã solicitantul principal sã semneze acordul de grant cu ARDDZI precum şi sã-i reprezinte în negocierile purtate cu ARDDZI în contextul implementãrii microproiectului.
    3. Solicitantul trebuie sã se consulte permanent cu partenerii sãi şi sã vã informeze în totalitate asupra evoluţiei microproiectului.
    4. Propunerile de modificãri esenţiale în cadrul microproiectului (ex. activitãţi, parteneri etc.) trebuie sã fie aprobate de parteneri, anterior înaintãrii acestora cãtre ARDDZI. În cazul în care aceste modificãri nu au putut fi aprobate de cãtre toţi partenerii, solicitantul trebuie sã informeze ARDDZI cu privire la acest lucru, atunci când înainteazã spre aprobare propunerea de modificare.
    1) OBIECTUL PARTENERIATULUI
    2) CONTRIBUŢIA PĂRŢILOR IMPLICATE
    a) Solicitant:
    Persoanã(e) de contact desemnate:
    Date de contact:
    b) Partener 1
    Persoanã(e) de contact desemnate:
    Date de contact:
    3) LUAREA DECIZIILOR
    În cadrul parteneriatului, deciziile se vor lua pe cât posibil, prin consens, iar dacã acest lucru nu este posibil, se vor lua pe baza majoritãţii simple.
    4) DURATA PARTENERIATULUI
    Ţinând cont de specificul obiectivelor stabilite prin prezentul parteneriat, durata acestuia este de ........................ luni/ani, cu posibilitatea prelungirii cu acordul pãrţilor semnatare.
    5) LITIGII
    Orice litigiu apãrut între pãrţile semnatare ale prezentului acord de parteneriat se va soluţiona pe cât posibil pe cale amiabilã. Dacã acest lucru nu este posibil, se va apela la instanţele de judecatã.
    6) DISPOZIŢII GENERALE
    Prevederile prezentului acord de parteneriat se vor putea modifica cu acordul scris al pãrţilor semnatare.
    Prezentul acord de parteneriat s-a încheiat în trei exemplare, câte unul pentru fiecare parte semnatarã şi unul pentru a fi depus împreunã cu cererea de finanţare.
    Am citit şi consimţit asupra conţinutului proiectului înaintat ARDDZI. Ne angajãm sã acţionãm în conformitate cu principiile practicii unui bun parteneriat,

     Nume: Nume:
     Organizaţie: Organizaţie:
     Funcţie: Funcţie:
     Semnãturã şi ştampilã: Semnãturã şi ştampilã:
     Data şi loc: Data şi loc:



     ANEXA L
    FORMULAR DE VERIFICARE ÎN TEREN A PROPUNERII DE FINANŢARE (SE VA COMPLETA DE CĂTRE RESPONSABILUL SGM DE LA BR/RL al ARDDZI)


    Formular de evaluare întocmit de responsabilul SGM de la biroul regional/reprezentanţa localã a ARDDZI
    I. Informaţii generale:



                                         ┌─────────────────────────────────────┐
Denumirea microproiectului │ │
                                         ├─────────────────────────────────────┤
Tipul microproiectului, conform cererii │ │
de finanţare │ │
                                         ├─────────────────────────────────────┤
Costul total al microproiectului │ │
                                         ├─────────────────────────────────────┤
Suma solicitatã din grant │ │
                                         ├─────────────────────────────────────┤
Suma contribuţiei proprii şi/sau a │ │
comunitãţii │ │
                                         ├─────────────────────────────────────┤
Denumirea solicitantului │ │
microproiectului │ │
                                         ├─────────────────────────────────────┤
Adresa solicitantului │ │
                                         ├─────────────────────────────────────┤
Localitatea în care se intenţioneazã │ │
implementarea microproiectului │ │
                                         ├─────────────────────────────────────┤
Judeţul în care se intenţioneazã │ │
implementarea microproiectului │ │
                                         ├─────────────────────────────────────┤
Populaţia totalã a localitãţii │ │
                                         ├─────────────────────────────────────┤
Numãrul de femei │ │
                                         ├─────────────────────────────────────┤
Numãrul de şomeri │ │
                                         └─────────────────────────────────────┘




    II. Informaţii despre microproiect:


                                                    ┌──────────────────────────┐
                                                    │Comentarii │
                                                    ├─────────────┬────────────┤
                                                    │DA │NU │
                                                    ├─────────────┴────────────┤
1. Cum a fost identificat microproiectul în │ │
comunitate? │ │
                                                    ├─────────────┬────────────┤
2. Microproiectul vizeazã grupurile prioritare │ │ │
stabilite de SGM? │ │ │
                                                    ├─────────────┴────────────┤
3. Care este numãrul beneficiarilor proveniţi │ │
din grupurile prioritare? │ │
                                                    ├─────────────┬────────────┤
4. Propunerea este relevantã pentru nevoile │ │ │
grupului ţintã propus? │ │ │
                                                    ├─────────────┼────────────┤
5. Microproiectul a mai beneficiat sau mai │ │ │
beneficiazã de alte surse de finanţare? Dacã │ │ │
DA, care sunt acestea? │ │ │
                                                    ├─────────────┴────────────┤
6. Dacã microproiectul implicã terenuri sau │ │
spaţii, cine este proprietarul acestora? │ │
                                                    ├─────────────┬────────────┤
7. Este reglementatã situaţia juridicã a │ │ │
terenurilor şi/sau spaţiilor implicate? Existã │ │ │
acordul proprietarilor de a fi utilizate în cadrul │ │ │
proiectului? │ │ │
                                                    ├─────────────┼────────────┤
8. Aplicantul a mai beneficiat de finanţare din │ │ │
Schema de Granturi Mici? │ │ │
                                                    └─────────────┴────────────┘




    III. Modalitãţi de realizare a microproiectului:



                                                    ┌──────────────┬────────────┐
 1. Planul de realizare a microproiectului este │ │ │
 clar şi realizabil? │ │ │
                                                    ├──────────────┼────────────┤
 2. Costurile propuse în microproiect sunt │ │ │
 realiste din punct de vedere al naturii │ │ │
 microproiectului? │ │ │
                                                    ├──────────────┼────────────┤
 3. Microproiectul conţine indicatori de succes │ │ │
 mãsurabili? Care sunt aceştia? │ │ │
                                                    ├──────────────┼────────────┤
 4. Microproiectul conţine indicatori de rezultate │ │ │
 calitativi? │ │ │
                                                    ├──────────────┼────────────┤
 5. Abilitãţile conducãtorului microproiectului │ │ │
 sunt relevante pentru microproiect? Solicitaţi │ │ │
 CV │ │ │
                                                    ├──────────────┼────────────┤
 6. Membrii echipei de implementare sunt │ │ │
 identificaţi şi îşi cunosc responsabilitãţile în │ │ │
 cadrul etapelor microproiectului? │ │ │
                                                    └──────────────┴────────────┘




    IV. Implicarea comunitarã


                                                   ┌──────────────┬────────────┐
1. Membrii grupului ţintã sunt implicaţi în │ │ │
realizarea microproiectului? │ │ │
                                                   ├──────────────┼────────────┤
2. Cum contribuie comunitatea la realizarea │ │ │
microproiectului? │ │ │
                                                   ├──────────────┼────────────┤
3. În cadrul proiectului au fost încheiate │ │ │
parteneriate? Dacã DA, partenerii ştiu despre │ │ │
contribuţia pe care o au la realizarea │ │ │
microproiectului? │ │ │
                                                   ├──────────────┼────────────┤
4. Solicitantul finanţãrii precum şi partenerii │ │ │
acestuia, au stabilit un plan comun de │ │ │
asigurare a durabilitãţii microproiectului? │ │ │
                                                   ├──────────────┼────────────┤
5. Alţi membri ai comunitãţii au auzit de │ │ │
iniţiativa de realizare a unui microproiect în │ │ │
comunitatea lor? │ │ │
                                                   └──────────────┴────────────┘



    Alte comentarii ale persoanei care face verificarea în teren a propunerii de microproiect:
    ...........................................................................................................
    ...........................................................................................................
    ...........................................................................................................


    Numele persoanei care a întocmit formularul .................................
    Data întocmirii formularului .................................


     ANEXA M
    FORMULAR DE EVALUARE A PROPUNERILOR DE FINANŢARE (PENTRU APLICANŢII CARE AU MAI BENEFICIAT DE FINANŢARE DIN SCHEMA DE GRANTURI MICI)


    Comitet Local de Evaluare ........................................................................................
    Numãr de identificare microproiect ...............................................................................

    I. Informaţii generale despre microproiectul depus la actuala sesiune de evaluare localã:


                                                      ┌────────────────────────┐
Denumirea microproiectului │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Tipul microproiectului, conform cererii de finanţare │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Costul total al microproiectului │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Suma solicitatã din grant │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Suma contribuţiei proprii şi/sau a comunitãţii │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Denumirea solicitantului propunerii │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Adresa solicitantului │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Câte granturi SGM a obţinut anterior solicitantul │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Localitatea în care se intenţioneazã │ │
implementarea microproiectului │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Judeţul în care se intenţioneazã implementarea │ │
microproiectului │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Populaţia totalã a localitãţii │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Numãrul de femei │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Numãrul de şomeri │ │
                                                      └────────────────────────┘



    II. Evaluarea microproiectului derulat anterior


                                                      ┌────────────────────────┐
Denumirea microproiectului │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Numãrul de identificare a microproiectului │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Tipul microproiectului, conform cererii de finanţare │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Costul total al microproiectului │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Suma solicitatã din grant │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Suma contribuţiei proprii şi/sau a comunitãţii │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Denumirea solicitantului propunerii │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Localitatea în care a fost implementat │ │
microproiectul │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Judeţul în care a fost implementat microproiectul │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Numãrul beneficiarilor microproiectului (pe tipuri │ │
de beneficiari) │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Microproiectul a rãspuns unei nevoi identificate în │ │
comunitate? │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Microproiectul a vizat grupurile prioritare ale │ │
SGM? │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Microproiectul a fost implementat conform │ │
planificãrii iniţiale? │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Microproiectul şi-a atins toate obiectivele stabilite │ │
iniţial? │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Microproiectul a dovedit implicarea comunitãţii în │ │
etapele de planificare şi implementare a acestuia? │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Comunitatea a asigurat contribuţia proprie │ │
planificatã │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Comunitatea este implicatã în prezent în │ │
menţinerea durabilitãţii microproiectului? │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Partenerii implicaţi în microproiect şi-au respectat │ │
angajamentele pe parcursul implementãrii │ │
microproiectului? │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Partenerii sunt implicaţi în prezent în menţinerea │ │
durabilitãţii microproiectului? │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Microproiectul a avut impact în comunitatea în │ │
care a fost implementat? │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Microproiectul a realizat indicatorii de succes │ │
planificaţi? │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Solicitantul a reuşit atragerea în microproiect a unor│ │
surse financiare suplimentare de asigurare a │ │
durabilitãţii microproiectului? │ │
                                                      ├────────────────────────┤
Consideraţi cã acest microproiect a fost un │ │
succes? │ │
                                                      └────────────────────────┘



    III. Microproiectul a generat alte activitãţi în care comunitatea a fost implicatã? Sunt aceste activitãţi în conformitate cu obiectivele microproiectului şi cu cele ale Schemei de Granturi Mici?
    ...........................................................................................................
    ...........................................................................................................
    ...........................................................................................................
    IV. Solicitantul a reuşit atragerea altor surse de finanţare pentru comunitate de la alţi donori? Ce sume şi care a fost sursa de unde au obţinut finanţare?
    ...........................................................................................................
    ...........................................................................................................
    V. Criterii de evaluare a propunerii de finanţare prezente: a se vedea Anexa F - Formular de evaluare
    Comitet Local de Evaluare ...................................................
    Nume membru Comitet Local de Evaluare .......................................
    Data întocmirii formularului ..................................................

    Anexa la manualul operaţional SGM
    Unitatea de Management a Proiectului - Regenerare Socio-Economicã
    UMP-RSE


     ANEXA N
    Manual de achiziţii pentru Schema de Granturi Mici

    Cuprins

    Abrevieri
    Introducere

    Partea I - Proceduri de achiziţie
    Partea a II-a - Formulare şi modele SGM

    Abrevieri


┌────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│SGM │Schema de Granturi Mici │
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│RSE │Regenerare Socio Economicã │
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│UMP-RSE │Unitatea de Management a Proiectului - Regenerare socio-economicã│
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ARDDZI │Agenţia Românã pentru Dezvoltarea Durabilã a Zonelor Industriale │
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│BIRD │Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare │
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│IDA │Asociaţia Internaţionalã pentru Dezvoltare │
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│MFP │Ministerul Finanţelor Publice │
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│MECMA │Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri │
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│FRDS │Fondul Român de Dezvoltare Socialã │
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ONG │Organizaţie neguvernamentalã │
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CP │Compararea preţurilor │
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CL │Cumpãrare localã │
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SCI │Selecţie de consultanţi individuali │
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SCC │Selecţie de consultanţi pe baza calificãrii │
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│PS │Prestare de servicii │
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│PC │Participarea comunitãţii │
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
└────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    Introducere

    Informaţii generale
    Acest manual a fost elaborat pentru a ajuta la (a) aplicarea metodelor de achiziţie în conformitate cu procedurile Bãncii Mondiale, obligatorii pentru beneficiarii împrumuturilor BIRD; (b) înţelegerea principiilor de bazã ale administrãrii achiziţiilor cu valoare redusã de cãtre beneficiarii SGM; (c) prezentarea unui set de formulare pentru buna desfãşurare a licitaţiilor, de la documente de licitaţie pânã la contract şi (d) administrarea achiziţiilor cu valoare redusã în cazurile în care nici acordul de grant şi nici Manualul de operare SGM nu sunt suficient de detaliate.
    Achiziţiile de bunuri, lucrãri şi servicii în cadrul proiectelor finanţate de Banca Mondialã se realizeazã în conformitate cu urmãtoarele linii directoare privind achiziţiile:
    ● Bunuri şi lucrãri: Achiziţii în cadrul împrumuturilor BIRD şi al creditelor IDA (mai 2004) şi
    ● Servicii de consultanţã: Selecţia şi angajarea de consultanţi de cãtre Împrumutaţii Bãncii Mondiale (mai 2004).
    Principalul obiectiv al acestor linii directoare este acela de a informa toate pãrţile implicate, care desfãşoarã proiecte finanţate integral sau parţial dintr-un împrumut, credit sau din granturi de la BIRD/IDA, cu privire la sistemele de achiziţii de bunuri şi lucrãri şi de servicii adiacente, şi de a defini procedurile de selecţie, de contractare şi de monitorizare a consultanţilor necesari în astfel de proiecte; aceste linii directoare se doresc a fi şi un instrument pentru instruirea personalului din proiecte.
    În cadrul liniilor directoare sunt descrise toate metodele şi procedurile de achiziţie pentru toate tipurile de proiecte. Pentru fiecare proiect în parte se aplicã numai acele metode şi proceduri care sunt considerate adecvate pentru proiect şi care sunt incluse (sau la care se face trimitere) în acordul de împrumut/credit sau de grant.
    Liniile directoare privind achiziţiile se bazeazã pe principiile economiei, eficienţei şi transparenţei în implementarea proiectelor, şi pe principiul acordãrii şansei de a participa tuturor ofertanţilor eligibili. Pentru a asigura respectarea acestor principii, Banca impune folosirea unor proceduri competitive, cum sunt licitaţiile competitive naţionale şi internaţionale, publicitatea privind posibilitãţile de acordare de consultanţã şi chiar şi folosirea de documente standard de licitaţie în acest sens. Liniile directoare prezintã detaliat procedurile care trebuie urmate în condiţii de concurenţã la nivel internaţional.
    Este posibil ca organizarea de licitaţii competitive naţionale şi internaţionale sã nu fie cea mai adecvatã metodã de achiziţie prin care sã se realizeze economii de scarã şi eficienţa doritã în cazul bunurilor, lucrãrilor şi al serviciilor cu valoare redusã finanţate din granturi (de exemplu, PHRD, JSDF, alte Fonduri Fiduciare, IDF, etc.). În astfel de cazuri Banca este de acord cu aplicarea unor proceduri mult simplificate în vederea realizãrii de economii şi pentru asigurarea eficienţei, cum sunt practicile comerciale, cumpãrãturile etc. Banca prevede anumite cerinţe procedurale minime în acest sens care sã garanteze economiile şi eficienţa şi supravegheazã procesele respective de achiziţie numai periodic prin intermediul unor verificãri ulterioare. Pentru activitãţile de implementare finanţate din granturi în cadrul cãrora sunt achiziţionate bunuri, lucrãri şi servicii de valoare foarte micã (de exemplu în valoare de cel mult 10.000 USD) trebuie aplicate proceduri de achiziţie şi mai simple.
    Conform Acordului de împrumut semnat între România şi BIRD, Anexa 4, achiziţiile de lucrãri, bunuri şi servicii în cadrul subcomponentei SGM se vor realiza în conformitate cu Ghidul de achiziţii în cadrul împrumuturilor BIRD şi creditelor IDA, ediţia 2004, paragraful 3.17 - Participarea comunitãţii la realizarea achiziţiilor. În acest paragraf se precizeazã cã, pentru sustenabilitatea proiectului sau pentru atingerea unor obiective sociale specifice ale proiectului, este oportunã (a) participarea comunitãţilor locale sau a ONG-urilor care pot presta serviciile solicitate sau (b) folosirea resurselor locale sau (c) folosirea forţei de muncã. Procedurile de achiziţie, specificaţiile şi contractarea de bunuri, lucrãri şi servicii vor fi adaptate corespunzãtor astfel încât sã respecte considerentele de mai sus, sa fie eficiente şi acceptabile Bãncii. Referinţele cu privire la componentele unui proiect care se vor derula prin participarea comunitãţii se vor menţiona în acordul de împrumut, detaliat prin planul de achiziţii sau prin alte documente relevante de implementare aprobate de Bancã.
    Pe baza acestor precizãri, precum şi a Manualului pentru desfãşurarea achiziţiilor de valoare foarte micã în cadrul granturilor mici, împrumuturilor şi creditelor acordate de Banca Mondialã/IDA, ediţia mai 2004, s-a elaborat Manualul de achiziţii pentru SGM care detaliazã atât procedurile BIRD, menţionate în paragraful 3.17 din Ghid aplicabile SGM cât şi un set de formulare SGM.
    Pentru buna desfãşurare a procesului de achiziţie în cadrul SGM se vor avea în vedere şi urmãtoarele documente specifice acestui împrumut:
    ● <>Legea nr. 167 din 9 iunie 2005 privind ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru finanţarea proiectului "Închiderea minelor, refacerea mediului şi regenerare socio-economicã", semnat la Bucureşti la 28 ianuarie 2005;
    ● Acordul de împrumut subsidiar semnat între Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Economiei şi Comerţului, Agenţia Naţionalã pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (actuala Agenţie Românã pentru Dezvoltarea Durabilã a Zonelor Industriale) şi Fondul Român de Dezvoltare Socialã;
    ● <>Hotãrârea Guvernului nr. 1060/2005, cu modificãrile prevãzute de <>Hotãrârea Guvernului nr. 1556/2009 privind aprobarea Schemei de granturi mici pentru implementarea de microproiecte care sã îmbunãtãţeascã condiţiile de viaţã în special pentru grupurile dezavantajate din localitãţile miniere.
    Manualul de achiziţii SGM are douã pãrţi:
    Partea I - Proceduri de achiziţii - cuprinde prevederi legale, modul de identificare a necesarului de bunuri şi servicii în cadrul granturilor, roluri şi responsabilitãţi ale primitorilor de granturi şi ale altor entitãţi implicate precum şi instrucţiuni simple privind metodele de achiziţie de bunuri şi servicii cu valoare redusã.
    Partea a II-a - Formulare tip SGM - cuprinde documentele tip pentru selecţia furnizorilor şi a consultanţilor: modele de "Decizie privind stabilirea comisiei de evaluare", "Decizie privind împuternicirea persoanei care va efectua testarea de piaţã", "Proces verbal de testare simplã de piaţã", "Invitaţie la cotaţie", "Termene şi condiţii de livrare", "Raport de evaluare a cotaţiilor", "Comanda", "Anunţ de invitaţie la licitaţie", "Curiculum Vitae", "Referinţe despre firmã", "Raport de evaluare oferte/CV-uri/referinţe despre firmã", "Termeni de referinţã şi scopul serviciilor", "Contract de prestãri servicii".
    Scopul acestui manual este acela de a contribui la o mai bunã înţelegere a practicilor de achiziţie şi de a "stabili un echilibru între elaborarea unui proiect care poate fi implementat şi asumarea rãspunderii".

   Partea I
   Proceduri de achiziţie

    I.1. Generalitãţi
    Pentru atingerea obiectivelor componentei de proiect, respectiv regenerare socio-economicã, în special cele ale subcomponentei de granturi mici, sunt necesare bunuri, materiale şi/sau servicii de consultanţã achiziţionate în condiţii de competiţie la nivel regional pentru a se respecta principiul economiei, eficienţei şi transparenţei. Conform Acordului de împrumut dintre România şi BIRD şi respectiv conform planului de achiziţii elaborat pentru proiectul "Închiderea minelor, refacerea mediului şi regenerare socio-economicã" pentru SGM, se prevede ca achiziţiile sã se realizeze în conformitate cu manualul operaţional care trateazã achiziţiile într-un capitol separat şi are ca anexã Manualul de achiziţii pentru Schema de Granturi Mici în cadrul proiectului "Închiderea minelor, refacerea mediului şi regenerare socio-economicã".
    I.2. Roluri şi responsabilitãţi legate de achiziţii
    Implementarea unui microproiect SGM, inclusiv achiziţiile, constituie responsabilitatea primitorului de grant SGM care rãspunde de:
    ● identificarea nevoilor microproiectului în termeni de bunuri, lucrãri şi servicii
    ● elaborarea unor estimãri ale costurilor necesare
    ● pregãtirea unui program de implementare, incluzând dupã caz, eşalonarea acţiunilor pentru achiziţii (necesar de achiziţii) şi obţinerea, dupã caz, a acordului ARDDZI
    ● utilizarea pentru fiecare achiziţie a metodei aplicabile
    ● pregãtirea documentelor pentru licitaţie, inclusiv a specificaţiilor tehnice, a listelor de furnizori, contractanţi şi consultanţi
    ● trimiterea documentelor de licitaţie/invitaţiilor de participare la licitaţie furnizorilor şi consultanţilor
    ● desemnarea comisiei de evaluare din care fac parte obligatoriu şi membri ai comunitãţii
    ● împuternicirea unei persoane pentru efectuarea testãrii de piaţã simplã, acolo unde este prevãzutã aceastã metodã în planul de achiziţii
    ● primirea şi evaluarea cotaţiilor/preţurilor/ofertelor în vederea selecţionãrii celui mai bun furnizor în conformitate cu metoda aplicabilã
    ● adjudecarea şi semnarea contractului sau emiterea comenzii
    ● supravegherea performanţelor pe parcursul derulãrii contractului
    ● elaborarea procesului verbal de recepţie/notei de intrare recepţie a bunurilor/materialelor şi serviciilor în care sã fie consemnatã conformitatea cantitãţilor şi a calitãţii bunurilor cu cele specificate în contract/comandã
    ● elaborarea procesului verbal de recepţie a raportului consultanţilor în care sã fie consemnatã îndeplinirea activitãţilor de cãtre consultant şi acceptarea raportului
    ● efectuarea plãţilor cãtre furnizori
    ● copii ale documentelor privind achiziţiile, copie a contractului/comenzii şi a documentelor de recepţie vor însoţi documentele de justificare a cheltuirii tranşelor acordate transmise coordonatorului de program de la biroul regional/reprezentanţa localã ARDDZI
    ● pãstrarea în original a tuturor documentelor microproiectului, inclusiv a documentelor privind achiziţiile pentru o perioadã de 5 ani, din care pe perioada de implementare a microproiectului la ONG/grup de iniţiativã dupã care la autoritatea publicã localã la care a fost predat obiectul realizat
    ● punerea documentelor microproiectului privind achiziţiile la dispoziţia personalului Bãncii, al ARDDZI, al UMP-RSE în vederea efectuãrii unor verificãri ulterioare şi la dispoziţia auditorilor independenţi în vederea auditurilor anuale
    Rolul Bãncii este acela de a asigura, pe baza rapoartelor privind progresele înregistrate şi pe baza supravegherii fizice, inclusiv prin intermediul verificãrilor anterioare şi ulterioare privind modul în care au fost realizate achiziţiile în cadrul proiectului de cãtre împrumutat, respectiv ARDDZI prin UMP-RSE, cã împrumuturile/granturile sunt folosite în mod eficient şi economic de cãtre primitori, iar fondurile sunt acordate şi utilizate corect şi în condiţii de transparenţã.
    Rolul ARDDZI, ca agenţie de implementare, în realizarea achiziţiilor este:
    ● instruirea primitorilor în baza informaţiilor rezultate în urma testãrii comitetelor de conducere a microproiectelor (primitori) pe baza chestionarului din anexa 1 pentru a stabili în ce mãsurã va fi necesar sã le acorde primitorilor asistenţã privind achiziţiile;
    ● acordarea de asistenţã primitorilor cu privire la realizarea achiziţiilor, inclusiv a necesarului de bunuri şi materiale, fãrã a le efectua propriu-zis;
    ● controlul respectãrii condiţiilor de achiziţii;
    Responsabilitatea achiziţiilor de bunuri, materiale şi servicii în cadrul unui grant revine în totalitate primitorului de grant SGM.
    I.3. Stabilirea costurilor estimate şi pregãtirea necesarului de achiziţii
    Proiectele finanţate de Bancã cuprind suficiente detalii pentru a facilita sarcinile personalului care se ocupã de achiziţii. De exemplu, pregãtirea microproiectului include pregãtirea unui plan detaliat de achiziţii (vezi Ataşamentul 2) care sã conţinã o scurtã descriere a fiecãrui contract, costul estimat al acestuia, metoda de achiziţie aplicabilã şi datele de importanţã cheie în prelucrarea achiziţiilor.
    Microproiectele care vor fi finanţate din granturi, acordate pentru comunitãţi, nu includ un necesar de achiziţii, în etapa de selectare a primitorului.
    Necesarul de achiziţii în cazul microproiectelor este un instrument de implementare care faciliteazã procesul de achiziţie. ARDDZI şi UMP-RSE vor sprijini, dupã caz, primitorul sã schiţeze şi sã elaboreze programul de implementare şi necesarul de achiziţii, atât în timpul instruirii iniţiale, la negocierea acordului de grant cât şi pe parcursul implementãrii microproiectului. Necesarul de achiziţii incluzând etapele de achiziţie (datele estimative pentru invitare, primire cotaţii/propuneri, evaluare şi contractare) la care se va adãuga o scurtã descriere a paşilor necesari pentru realizarea microproiectului (din punct de vedere legal, tehnic, financiar) vor sta la baza elaborãrii graficului de implementare a microproiectului.
    Pentru pregãtirea necesarului de achiziţii trebuie urmaţi paşii de mai jos:
    ● Întocmirea unei liste a bunurilor, lucrãrilor şi serviciilor necesare pentru realizarea obiectivului microproiectului.
    ● Gruparea articolelor de pe listã în pachete logice de contracte (de exemplu, dacã pe listã figureazã un leagãn şi un balansoar, acestea vor constitui în cadrul achiziţiilor "pachetul de contracte pentru realizarea parcului" sau materiale cum sunt: var, ciment, vopsele, plasã de sârmã, feronerie, etc.).
    ● Studierea pieţei locale pentru a vedea dacã bunurile, lucrãrile şi serviciile necesare sunt disponibile.
    ● Estimarea costurilor pachetelor de achiziţie pe baza preţurilor unitare ale articolelor din listã, obţinute din magazine, din cataloage, de pe internet sau din baza de date a microproiectelor SGM cu contracte similare, etc.
    ● Stabilirea metodei de achiziţie conform prezentului manual de achiziţii SGM având în vedere pragurile de bazã prevãzute în Secţiunea I.4.
    ● Pregãtirea necesarului de achiziţii pe baza formularului inclus ca Anexa 2.
    ● Instruirea primitorilor în baza chestionarelor de testare a persoanelor responsabile cu prospectarea pieţei sau membrilor comisiei de evaluare în vederea însuşirii de cunoştinţe şi abilitãţi care sã le permitã sã-şi desfãşoare activitatea.
    ● Supunerea spre aprobare a necesarului de achiziţii adunãrii asociaţilor şi desemnarea persoanelor pentru testarea pieţei şi a membrilor comisiei de evaluare.
    I.4. Metode şi proceduri de achiziţie aplicabile
    Conform acordului de împrumut, achiziţiile pentru implementarea SGM se realizeazã conform manualului de achiziţii SGM şi au la bazã urmãtoarele principii:
    > economicitate şi eficienţã
    > transparenţã şi competiţie liberã
    > tratament egal pentru toţi ofertanţii
    > confidenţialitate şi corectitudine în procesul de evaluare
    > încurajarea contractorilor locali
    Metoda de achiziţie aplicabilã reprezintã suma tuturor regulilor care trebuie respectate pentru a alege furnizorul/consultantul şi pentru a-i încredinţa comanda/contractul.

    Metodele de achiziţie aplicabile SGM sunt:



┌──────────────┬─────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────┐
│ Categorie │ Metoda de │ Observaţii │
│ │ achiziţie │ │
├──────────────┼─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Bunuri, < │Compararea │Se întocmeşte un proces verbal de cãtre persoana │
│24.000 lei │preţurilor (CP) │împuternicitã sã realizeze compararea preţurilor şi │
│ │ │care pe proprie rãspundere decide care este cel │
│ │ │mai bun preţ │
├──────────────┼─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Bunuri, 24.001│Cumpãrare │Se obţin cotaţii de preţ de la cel puţin trei ofertanţi│
│- 51.000 lei │localã (CL) │locali; se evalueazã de cãtre comisia de evaluare; │
│ │ │se recomandã cel mai bun furnizor cãruia i se │
│ │ │trimite comanda │
├──────────────┼─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Servicii, < │Selecţia │Se întocmeşte un raport de evaluare de cãtre │
│10.500 lei │Consultanţilor │comisia de evaluare a CV-urilor în care se │
│ │individuali (SCI)│precizeazã punctajul obţinut de fiecare consultant │
│ │ │şi se recomandã invitarea la negociere a │
│ │ │consultantului cu cel mai bun CV. │
│ ├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Selecţia pe │Se întocmeşte un raport de evaluare de cãtre │
│ │baza calificãrii │comisia de evaluare a calificãrii firmelor în care se │
│ │consultanţilor │precizeazã punctajul obţinut de fiecare firmã şi se │
│ │(SCC) │recomandã invitarea la negociere a firmei cu cel │
│ │ │mai bun punctaj. Metoda se aplicã la selecţia │
│ │ │firmelor de consultanţã. │
│ ├─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Prestare de │Se întocmeşte un raport de evaluare de cãtre │
│ │servicii (PS) │comisia de evaluare a documentelor prezentate │
│ │ │(carte de identitate, autorizaţie de PFA, autorizaţie │
│ │ │de funcţionare a firmei, înregistrare fiscalã, carnet │
│ │ │de conducere, atestate, act de proprietate, etc) │
│ │ │care recomandã invitarea la negociere a persoanei │
│ │ │sau a firmei cu cel mai bun preţ, dacã este │
│ │ │calificatã. Metoda se aplicã atât persoanelor fizice │
│ │ │cât şi firmelor. │
├──────────────┼─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Lucrãri │Participarea │Prin angajarea responsabilitãţii persoanei juridice, │
│ │comunitãţii │(grupul de iniţiativã, ONG, etc.) │
│ │(PC) │ │
└──────────────┴─────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────┘



    Pentru achiziţiile efectuate de primitor este obligatoriu:
    1. Pentru fiecare achiziţie de bunuri al cãrui cost se estimeazã cã nu depãşeşte echivalentul a 2.400 lei, se vor obţine prin compararea preţurilor de cãtre o persoanã împuternicitã, preţuri de la cel puţin trei furnizori/magazine/contractanţi în vederea selectãrii celui mai bun furnizor.
    2. Pentru fiecare achiziţie de bunuri al cãrui cost se estimeazã cã nu depãşeşte echivalentul a 51.000 lei, se vor obţine cotaţii de preţ de la cel puţin trei furnizori/magazine/contractanţi în vederea selectãrii celui mai bun furnizor.
    3. Pentru selectarea unui consultant individual sunt necesare cel puţin trei CV-uri ale unor experţi în domeniul în care este necesar serviciul, care vor fi evaluate în vederea selecţionãrii celui mai bun candidat, cu excepţia cazurilor de urgenţã sau dacã nu existã prestatori interesaţi/disponibili, de exemplu în locuri depãrtate, sau dacã sumele sunt foarte mici, situaţie în care, se poate recurge la selectarea prin contractare directã, dar numai cu avizul prealabil al UMP-RSE.
    4. Pentru selectarea unei firme de consultanţã este necesarã primirea de "referinţe despre firmã" de la cel puţin trei firme cu experienţã şi cu personal calificat în domeniul în care este necesar serviciul, care vor fi evaluate în vederea selecţionãrii celui mai bun candidat, cu excepţia cazurilor de urgenţã sau dacã nu existã prestatori interesaţi/disponibili, de exemplu în locuri depãrtate, sau dacã sumele sunt foarte mici, situaţie în care, se poate recurge la selectarea prin contractare directã, dar numai cu avizul prealabil al UMP-RSE.
    5. Pentru selectarea prestatorului de servicii al cãrui cost se estimeazã cã nu depãşeşte echivalentul a 10.500 lei, se vor primi referinţe de la cel puţin trei contractanţi/persoana individualã cu calificãri/atestate corespunzãtoare, în vederea selectãrii celui mai bun candidat, cu excepţia cazurilor de urgenţã sau dacã nu existã prestatori interesaţi/disponibili, de exemplu în locuri depãrtate, sau dacã sumele sunt foarte mici, situaţie în care, se poate recurge la selectarea prin contractare directã, dar numai cu avizul prealabil al UMP-RSE.
    I.5. Achiziţie prin compararea preţurilor CP cu valoare sub 24.000 lei
    Aceastã metodã va fi utilizatã pentru achiziţia de pe raft, din magazine, a unor bunuri sau produse standardizate disponibile de la furnizori din ţarã sau importate şi livrate de furnizori locali. O persoanã împuternicitã va compara preţurile şi va întocmi un proces verbal în care pe proprie rãspundere va consemna preţurile unitare obţinute de la furnizori, magazine, internet, etc şi va propune achiziţionarea bunului respectiv de la furnizorul care a oferit cel mai bun preţ pentru produsul cu caracteristicile menţionate.
    Unii dintre paşii incluşi în lista de mai jos pot fi realizaţi în paralel pentru accelerarea şi eficientizarea achiziţiilor.
    Paşii care trebuie urmaţi:
    ● stabilirea tipului, inclusiv caracteristicile tehnice şi unitatea de mãsurã pentru fiecare articol
    ● stabilirea cantitãţii, a termenului şi locului de livrare
    ● împuternicirea persoanei care va realiza prospectarea de piaţã de cãtre adunarea asociaţilor
    ● pregãtirea listei cu furnizorii disponibili
    ● obţinerea de broşuri/cataloage sau liste de preţuri de la furnizori, dacã sunt disponibile, fie personal, fie telefonic
    ● evaluarea calitãţii bunurilor, dacã articolele sunt disponibile imediat, care va fi costul final, etc
    ● compararea preţurilor cu nivelul pieţei pentru achiziţia dintr-o singurã sursã;
    ● pregãtirea unui scurt proces verbal de evaluare conţinând numele furnizorilor de la care au fost obţinute preţuri şi care sã justifice selectarea unui furnizor pe baza calitãţii şi a disponibilitãţii bunurilor şi a preţului;
    ● prezentarea procesului verbal de evaluare însoţit de broşuri, etc., obţinute, persoanei autorizate de primitor din comitetul de coordonare a microproiectului, pentru aprobare;
    ● achiziţia şi recepţia bunurilor de la magazinul/furnizorul selectat prin întocmirea notei de recepţie şi/sau a procesului verbal de recepţie a bunurilor
    ● preluarea facturii şi a chitanţei
    ● efectuarea plãţii cãtre furnizor
    ● pãstrarea tuturor documentelor, inclusiv lista de furnizori, chitanţe, etc într-un dosar.
    Membrii comitetului de coordonare a microproiectului (grup de iniţiativã/ONG) sunt responsabili de operaţiunile pentru realizarea paşilor descrişi anterior cu excepţia pregãtirii listei cu furnizorii disponibili; obţinerii de broşuri/cataloage sau liste de preţuri de la furnizori, dacã sunt disponibile, fie personal, fie telefonic, evaluãrii calitãţii bunurilor, dacã articolele sunt disponibile imediat, care va fi costul final, etc, comparãrii preţurilor cu nivelul pieţei pentru achiziţia dintr-o singurã sursã; pregãtirii unui scurt proces verbal de evaluare conţinând numele furnizorilor de la care au fost obţinute preţuri şi care sã justifice selectarea unui furnizor pe baza calitãţii şi a disponibilitãţii bunurilor şi a preţului; prezentãrii procesului verbal de evaluare însoţit de broşuri, etc., obţinute, persoanei autorizate de primitor din comitetul de coordonare a microproiectului, pentru aprobare.
    I.6. Cumpãrare (localã) CL cu valoare sub 51.000 lei
    Aceastã metodã de achiziţie se foloseşte în cazul unui bun sau al unui pachet de bunuri necesare a se achiziţiona de la un furnizor, dacã valoarea totalã a acestora este cuprinsã între 24.001 lei şi 51.000 lei. Este obligatoriu sã se compare cel puţin trei cotaţii corespunzãtoare. Furnizorul care oferã bunul sau pachetul de bunuri în concordanţã cu specificaţiile tehnice şi termenele de livrare şi are preţul evaluat cel mai mic, va fi selectat şi va fi recomandat pentru semnarea contractului.
    Paşii care trebuie urmaţi:
    ● stabilirea tipurilor de bunuri necesare, a unitãţilor în care sunt exprimate acestea şi a cantitãţilor şi a datelor şi locurilor de livrare;
    ● întocmirea specificaţiilor tehnice;
    ● pregãtirea invitaţiei la cotare cu stabilirea datei limitã şi a locului unde se primesc cotaţiile;
    ● pregãtirea unei liste cu potenţiali furnizori astfel încât sã fie asiguratã primirea a cel puţin trei cotaţii;
    ● transmiterea invitaţiei la cotare tuturor furnizorilor din lista de la punctul anterior, cu confirmarea participãrii;
    ● numirea comisiei de evaluare de cãtre adunarea asociaţilor;
    ● primirea şi înregistrarea cotaţiilor înainte de data limitã stabilitã în invitaţie;
    ● evaluarea cotaţiilor bunurilor, dacã articolele sunt disponibile imediat, care va fi costul final, etc.;
    ● pregãtirea raportului de evaluare care cuprinde şi recomandarea de semnare a contractului;
    ● înaintarea raportului de evaluare pentru aprobare persoanei autorizate de primitor din comitetul de coordonare a microproiectului;
    ● aprobarea raportului de evaluare;
    ● invitaţia la semnare a contractului şi
    ● semnarea contractului;
    ● informarea celorlalţi participanţi necâştigãtori despre semnarea contractului;
    ● livrarea şi recepţia bunurilor;
    ● întocmirea procesului verbal de recepţie;
    ● efectuarea plãţilor cãtre furnizori dupã primirea documentelor de platã;
    ● pãstrarea tuturor documentelor referitoare la întregul proces de achiziţie într-un dosar.
    Membrii comitetului de coordonare a microproiectului (grup de iniţiativã/ONG) sunt responsabili de operaţiunile pentru realizarea paşilor descrişi anterior cu excepţia evaluãrii care se face de cãtre comisia de evaluare desemnatã de adunarea asociaţilor.
    I.7. Selecţia Consultanţilor/firme de consultanţã/prestatorilor de servicii sub 10.500 lei
    Metoda se aplicã pentru a angaja un consultant individual/firma de consultanţã sau prestator de servicii individual sau firmã. Este obligatoriu sã se evalueze cel puţin trei consultanţi/prestatori de servicii de specialitate. Consultantul/prestatorul de servicii cel mai bine calificat pentru îndeplinirea sarcinilor va fi selectat şi invitat la negociere.
    Paşii care trebuie urmaţi pentru consultanţi individuali/firme de consultanţã:
    ● pregãtirea unei fişe privind experienţa/calificãrile/abilitãţile necesare consultantului;
    ● numirea comisiei de evaluare de cãtre adunarea asociaţilor;
    ● pregãtirea unei liste de potenţiale persoane/firme de consultanţã, cel puţin trei;
    ● invitarea acestora sã îşi exprime interesul, sã trimitã informaţii în legãturã cu specializarea/calificarea profesionalã şi experienţa anterioarã;
    ● selectarea de cãtre comisia de evaluare a celei mai calificate persoane/firmã de consultanţã pentru sarcinile prevãzute în fişa postului/termenii de referinţã;
    ● pregãtirea raportului de evaluare care sã conţinã recomandarea de invitare a unui consultant pentru negociere şi înaintarea acestuia spre aprobare;
    ● contactarea candidatului selectat;
    ● negocierea termenilor şi condiţiile contractului;
    ● semnarea contractului;
    ● începerea şi derularea activitãţilor din contract;
    ● monitorizarea contractului;
    ● primirea raportului de activitate;
    ● acceptarea rapoartelor/a serviciilor;
    ● întocmirea şi transmiterea facturii;
    ● efectuarea plãţii consultantului/prestatorului de servicii;
    ● pãstrarea tuturor documentelor referitoare la întregul proces de selecţie într-un dosar.
    Membrii comitetului de coordonare a microproiectului (grup de iniţiativã/ONG) sunt responsabili de operaţiunile pentru realizarea paşilor descrişi anterior cu excepţia evaluãrii care se face de cãtre comisia de evaluare desemnatã de adunarea asociaţilor.
    Paşii care trebuie urmaţi pentru prestatorul de servicii individual sau firmã:
    ● pregãtirea unei fişe privind experienţa/calificãrile/abilitãţile necesare prestatorului;
    ● numirea comisiei de evaluare de cãtre adunarea asociaţilor;
    ● pregãtirea unei liste de potenţiale persoane/firme, cel puţin trei;
    ● evaluarea documentelor care atestã calificãrile persoanei (carte de identitate, autorizaţie de PFA, carnet de conducere, atestate, act de proprietate etc), dacã serviciul este disponibil imediat, care va fi costul final, etc;
    ● obţinerea de liste de preţuri de la furnizori, dacã sunt disponibile, fie personal, fie telefonic;
    ● compararea preţurilor cu nivelul pieţei pentru achiziţia dintr-o singurã sursã;
    ● prezentarea raportului de evaluare a persoanei autorizate de primitor din comitetul de coordonare a microproiectului, pentru aprobare;
    ● contactarea prestatorului;
    ● semnarea contractului;
    ● efectuarea serviciului;
    ● recepţia serviciului prin întocmirea notei de recepţie;
    ● preluarea facturii şi a chitanţei;
    ● efectuarea plãţii cãtre furnizor;
    ● pãstrarea tuturor documentelor, inclusiv lista de furnizori, chitanţe, etc într-un dosar.
    Membrii comitetului de coordonare a microproiectului (grup de iniţiativã/ONG) sunt responsabili de operaţiunile pentru realizarea paşilor descrişi anterior cu excepţia pregãtirii listei cu furnizorii disponibili, obţinerii de liste de preţuri de la furnizori, dacã sunt disponibile, fie personal, fie telefonic, evaluarea documentelor care atestã calificãrile persoanei (carte de identitate, autorizaţie de PFA, carnet de conducere, atestate, act de proprietate etc), dacã serviciul este disponibil imediat, care va fi costul final, etc, comparãrii preţurilor cu nivelul pieţei pentru achiziţia dintr-o singurã sursã; pregãtirii unui scurt raport de evaluare conţinând numele furnizorilor de la care au fost obţinute preţuri şi care sã justifice selectarea unui furnizor pe baza calitãţii şi a disponibilitãţii bunurilor şi a preţului.
    I.8. Achiziţie/Contractare/Angajare directã
    Aceastã metodã poate fi aplicatã numai cu acordul prealabil al ARDDZI şi UMP-RSE şi numai în cazuri excepţionale:
    ● dacã existã deja un contract sau comanda pentru bunuri sau achiziţii din raft, realizat în urma unui proces de achiziţie în conformitate cu procedurile de mai sus, acesta poate fi extins justificat pentru bunuri de naturã similarã, numai dacã valoarea adãugatã este de cel mult 15% din valoarea iniţialã a contractului/comenzii şi dacã existã sursa de finanţare. ARDDZI şi UMP-RSE vor accepta aceastã extindere dacã se dovedeşte cã prin organizarea unui alt proces de achiziţie, nu se obţine nici un avantaj şi cã preţurile sunt rezonabile. Toate aceste justificãri documentate trebuie pãstrate într-un dosar.
    ● dacã existã deja un contract pentru servicii şi este necesarã continuarea acestor servicii angajate şi prestate anterior, primitorul poate solicita de la consultant/prestator o nouã propunere tehnicã şi financiarã şi poate negocia cu acesta prelungirea contractului dacã existã sursa de finanţare. ARDDZI şi UMP-RSE vor accepta aceastã extindere a activitãţilor dacã se dovedeşte cã prin organizarea unui alt proces de selecţie nu este avantajoasã. Toate documentele trebuie pãstrate într-un dosar.
    ● în cazuri de urgenţã.
    ● dacã în zona în care se desfãşoarã microproiectul finanţat din grant şi în zonele învecinate existã un singur furnizor, contractant sau consultant, şi dacã s-a stabilit cã obţinerea unor oferte de preţ din alte localitãţi nu vor adãuga valoare ci doar vor antrena costuri mai mari generate de transport, etc. În astfel de cazuri trebui sã existe o certificare a faptului cã preţul oferit de furnizorul unic este rezonabil, justificare ce trebuie pãstratã la dosar.
    ● dacã primitorul a parcurs toţi paşii ceruţi, fãcând publicitate şi/sau transmiţând multe invitaţii de participare la licitaţie şi nu s-au obţinut trei cotaţii/CV-uri/referinţe despre firmã.
    Contractarea directã nu va fi realizatã decât în baza acordului prealabil al ARDDZI şi UMPRSE sau dupã caz al Bãncii Mondiale, acord care nu va fi emis decât pe baza cererii transmise de primitor şi însoţitã de documente justificative.
    I.9. Finanţarea cheltuielilor operaţionale
    Cheltuielile efectuate de primitor în scopul implementãrii microproiectului: deplasãri, combustibil, comunicaţii, consumabile de birou, multiplicare documente, taxe, autorizaţii, tipizate pentru contabilitate. Se pot aplica practicile de achiziţii ale primitorului (practici comerciale), dacã existã, cu condiţia respectãrii principiilor economicitãţii şi eficienţei.
    Bugetul pentru cheltuieli operaţionale trebuie elaborat pe parcursul negocierilor dintre ARDDZI şi primitor şi este în limita a 5% din valoarea proiectului (grantului).
    Cheltuielile legate de deschiderea şi întreţinerea contului bancar, comisioanele percepute de bãnci la tranzacţiile efectuate, vor fi suportate de beneficiar şi nu pot fi considerate cheltuieli eligibile în cadrul Schemei de Granturi Mici. De asemenea, nu vor fi considerate cheltuieli eligibile cheltuielile legate de protocol.
    I.10. Instrucţiuni despre achiziţii
    > stabilirea tipului de achiziţie
    Un microproiect SGM presupune achiziţia de bunuri şi servicii.
    Bunurile reprezintã materiale, produse, bunuri standard, echipamente de scurtã sau îndelungatã folosinţã, consumabile, etc, care pot fi aprovizionate direct de la producãtori sau de la comercianţi.
    Serviciile reprezintã:
    ● asistenţã şi instruirea acordatã de specialişti;
    ● prestaţiile efectuate pentru lucrãrile din comunitate de persoane specializate pentru acestea (de ex. lucrãri ce trebuie executate cu un buldozer, excavator, autocamion, autobasculantã, etc).
    > stabilirea metodei de achiziţie
    Metoda de achiziţie se stabileşte în planul de achiziţii pentru fiecare microproiect în funcţie de tipul achiziţiei (bunuri sau servicii) şi de valoarea contractului (cost estimat).
    > stabilirea comisiei de evaluare
    Primitorul prin adunarea asociaţilor va desemna persoana împuternicitã pentru prospectarea de piaţã, va stabili cine este responsabil de desfãşurarea procesului de achiziţie şi va numi comisia de evaluare formatã din trei membri, atât pentru bunuri cât şi pentru servicii. Se recomandã persoanele care au elaborat specificaţiile tehnice sau fisele de experienţã/calificare (termenii de referinţã) sã participe şi la evaluarea cotaţiilor, a CV-urilor sau a referinţelor despre firmã.
    ARDDZI şi UMP-RSE, la solicitarea primitorului vor acorda asistenţã în procesul de evaluare.
    Principalele responsabilitãţi ale membrilor Comisiei de evaluare, în timpul procesului de evaluare, sunt:
    ● sã-şi organizeze propriile întâlniri
    ● sã primeascã toate cotaţiile/CV-urile/referinţele despre firmã sau procesele verbale de prospectare de piaţã de la persoana împuternicitã sau de la persoana însãrcinatã cu organizarea achiziţiilor
    ● sã returneze ofertanţilor, nedeschise, cotaţiile primite dupã termenul limitã
    ● sã deschidã ofertele primite la termen şi sã le înregistreze în "Procesul verbal de deschidere", în prezenţa ofertanţilor care doresc sã asiste (dacã este prevãzutã deschidere publicã). Un membru al comisiei va completa procesul verbal cu toate datele prezentate şi cu orice alte informaţii considerate importante
    ● sã efectueze evaluarea în conformitate cu condiţiile referitoare la confidenţialitate, obiectivitate şi imparţialitate şi cu respectarea restricţiilor privind "conflictul de interese"
    ● sã examineze mai întâi documentele privind eligibilitatea ofertanţilor
    ● sã examineze apoi documentele referitoare la cerinţele de calificare
    ● sã verifice conţinutul ofertelor (dacã acestea sunt complete sau nu)
    ● sã determine dacã fiecare cotaţie rãspunde substanţial cerinţelor şi sã stabileascã ce clarificãri (informaţii sau documente adiţionale) sunt necesare în legãturã cu cotaţiile
    ● sã examineze toate preţurile unitare, preţurile totale (verificând calculele şi stabilind eventualele corecţii aritmetice) stabilind preţul total evaluat al fiecãrei cotaţii şi solicitând ofertanţilor acceptarea corecţiilor
    ● sã stabileascã clasamentul final, alegând câştigãtorul în conformitate cu metoda aplicabilã
    ● sã se asigure cã valoarea contractului nu depãşeşte costul estimat
    ● sã recomande primitorului ofertantul cel mai bine clasat, cel mai calificat cãruia i se poate încredinţa contractul.
    > anunţul de invitaţie la licitaţie
    Primitorul poate publica anunţul de invitaţie la licitaţie în cazul achiziţiei de bunuri sau anunţul pentru solicitare de CV-uri/referinţe despre firme, într-un ziar de largã circulaţie din regiune sau poate transmite direct aceste invitaţii firmelor/persoanelor cu experienţã în domeniu.
    > pregãtirea invitaţiei la cotare/solicitãrii de CV-uri/referinţe despre firme
    În partea a 2-a a prezentului manualul de achiziţii SGM sunt prezentate câteva modele şi formulare care trebuie utilizate:
    ● Invitaţie la cotaţie
    ● Termene şi condiţii de livrare
    ● Anunţ de invitaţie la licitaţie
    ● Curiculum Vitae
    ● Referinţe despre firmã
    ● Termeni de referinţã şi scopul serviciilor
    > trimiterea invitaţiilor; primirea cotaţiilor/CV-urilor
    Pentru ca primitorul sã fie sigur cã va primi cel puţin 3 (trei) cotaţii astfel încât sã se asigure o competiţie corespunzãtoare, ei trebuie sã trimitã:
    ● cel puţin trei invitaţii la cotare în cazul achiziţiei de bunuri şi
    ● cel puţin trei invitaţii de exprimare a interesului pentru servicii.
    Primitorul va face toate demersurile pentru a se convinge cã firmele/persoanele invitate la licitaţie au o bunã reputaţie, sunt înregistrate şi autorizate legal pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, acestea fiind obiectul curent de activitate al lor. În cazul în care se primeşte o cotaţie/CV/referinţe despre firmã de la o firmã/persoanã neinvitatã, aceasta poate fi acceptatã numai dupã efectuarea unor demersuri similare de verificare a activitãţii curente şi reputaţiei firmei/persoanei.
    Toate cotaţiile/CV-urile primite/referinţe despre firmã, la timp sau cu întârziere, se pãstreazã în condiţii de siguranţã pânã la momentul "deschiderii● sau începerii evaluãrii.
    > deschiderea cotaţiilor
    Comisia de evaluare va deschide cotaţiile (dacã acestea s-au primit în plic închis), va citi şi va verifica cu mare atenţie: invitaţia la cotaţie/documentele de ofertare/cererea de propuneri; termenele de ofertare; perioada de valabilitate; costul estimat; toate documentele fiecãrei cotaţii primite; înregistrarea lor; modificãri (dupã caz); cotaţiile/preţurile şi orice alte documente în legãturã cu acestea.
    Dacã este prevãzutã deschidere publicã, Comisia de evaluare va invita ofertanţii care doresc sã asiste, în camera în care va avea loc "deschiderea". Plicurile primite dupã termenul limitã nu vor fi deschise, ci vor fi returnate în forma prezentatã. Plicurile primite la termen vor fi deschise. Se va citi cu voce tare şi se va consemna, în procesul verbal de deschidere, numele ofertantului şi preţul cotat. Comisia de evaluare va semna şi numerota paginile ofertelor, aceste informaţii fiind consemnate de asemenea în procesul verbal. Originalul procesului verbal semnat de membri comisiei şi de reprezentanţii firmelor care au ales sã participe la deschiderea publicã, precum şi originalul cotaţiilor vor fi pãstrate în dosarul achiziţiei respective.
    > evaluarea cotaţiilor/CV-urilor/referinţelor despre firmã
    Toţi membrii comisiei de evaluare sunt pe deplin responsabili pentru corectitudinea evaluãrii în cadrul procesului de evaluare. Acest proces va avea loc numai în prezenţa membrilor comisiei (sunt exceptaţi de la aceastã regulã reprezentanţii ARDDZI sau UMP-RSE - care pot fi prezenţi în calitate de consultanţi, fãrã drept de participare la adoptarea deciziilor).
    Evaluarea cotaţiilor/CV-urilor/referinţelor despre firmã şi CV-urile specialiştilor propuşi trebuie sã se facã conform metodelor şi procedurilor de achiziţii descrise în acest manual de achiziţii SGM. Membrii Comisiei de evaluare trebuie de asemenea sã întocmeascã, la sfârşitul activitãţii, Rapoartele de evaluare, conforme cu formularele din partea a 2-a a manualului de achiziţii, precum şi o scurtã descriere a modului în care s-a desfãşurat procesul, justificând decizia adoptatã. Compararea preţurilor se face exclusiv fãrã TVA.
    Primitorul trebuie sã verifice dacã membrii comisiei de evaluare şi-au îndeplinit corect sarcina atribuitã. Încredinţarea contractului/comenzii numai pe baza recomandãrii fãcutã de comisia de evaluare nu absolvã primitorul de responsabilitatea contractãrii. De aceea, se recomandã fiecãrui primitor sã solicite, ori de câte ori apar probleme dificile, opinia reprezentantului ARDDZI sau UMPRSE.
    > trimiterea notificãrilor; contestaţii
    Rezultatele selecţiei (numele câştigãtorului şi valoarea contractului/comenzii) vor fi notificate tuturor participanţilor. Câştigãtorului i se va transmite o scrisoare de acceptare prin care i se va comunica termenul limitã şi locul unde se va perfecta negocierea contractului.
    Contestaţii (dacã este cazul). Dacã un ofertant solicitã în scris informaţii în legãturã cu motivele pentru care nu a fost ales, primitorul trebuie sã întocmeascã un rãspuns. În cazul în care se constatã cã motivele invocate în contestaţie nu sunt justificate, primitorul poate respinge contestaţia, rãspunzând în consecinţã. Dacã, dimpotrivã, se descoperã cã procedura nu a fost respectatã sau cã motivele invocate sunt întemeiate, comisia de evaluare îşi poate reconsidera decizia iniţialã. Un ofertant poate solicita clarificãri numai despre cotaţia firmei pe care o reprezintã.
    Rãspunsul se trimite în scris contestatarului, imediat dupã ce au fost trase concluziile iar dacã decizia finalã a comisiei a fost modificatã, vor fi înştiinţaţi toţi candidaţii.
    În cazul în care un ofertant înainteazã contestaţia la ARDDZI, UMP-RSE (sau la Bancã), primitorul trebuie sã transmitã acestor finanţatori (în copie) toate documentele legate de procesul de evaluare. ARDDZI, UMP-RSE (sau Banca) vor revizui şi examina procesul de achiziţie fãcând comentariile care se impun sau adoptând o decizie asupra sancţiunilor aplicabile.
    Pânã când se transmite rãspuns contestatarului iar contestaţia va fi rezolvatã, semnarea contractului de cãtre beneficiar se amânã.
    > negocierea şi semnarea contractului/comenzii
    Reprezentanţii primitorului pot semna contractul/comanda numai dupã ce acest document a fost semnat de cãtre ofertant şi numai dupã ce reprezentantul ARDDZI a revizuit procedura iar comunitatea a fost informatã asupra rezultatelor selecţiei. Dacã evaluarea şi selecţia au avut la bazã o metodã de achiziţie prin care câştigãtorul a fost determinat pe criteriul "preţ", valoarea totalã evaluatã nu poate fi negociatã. Pot fi negociate numai condiţiile şi termenele contractuale (în legãturã cu: data de începere, facilitãţi pe care beneficiarul le va face, posibilitatea acordãrii avansului şi garantarea acestuia, organizarea activitãţilor comune).
    > registrul de corespondenţã. registrul contractelor
    Toate documentele, invitaţiile, notificãrile, cotaţiile/propunerile, solicitãrile de clarificare şi clarificãrile, etc. referitoare la achiziţii vor fi înregistrate în Registrul de corespondenţã. Pentru toate corespondenţele prin poştã se vor pãstra confirmãrile de primire. Toate contractele/comenzile vor fi înregistrate în Registrul de contracte, în ordinea în care au fost semnate, primul contract înregistrat fiind Acordul de grant.
    > dosarul de achiziţie
    Persoana desemnatã de primitor din cadrul comitetului de coordonare a microproiectului (grup de iniţiativã, ONG) trebuie sã întocmeascã dosarul fiecãrei achiziţii care va cuprinde urmãtoarele documente, în original:
    ● anunţul publicitar (ziarul), dacã a fost cazul
    ● decizia privind numirea comisiei de evaluare sau împuternicirea persoanei desemnatã sã efectueze testarea de piaţã
    ● lista bunurilor sau fişa postului/termenii de referinţã
    ● invitaţia la cotare sau invitaţie de transmitere a interesului, confirmãri, clarificãri, modificãri
    ● cotaţiile/CV-urile/referinţele despre firmã primite şi înregistrãrile acestora (se vor pãstra de asemenea şi plicurile în care au fost primite ofertele)
    ● procesul verbal de deschidere a ofertelor, unde este cazul
    ● raportul de evaluare şi documentele adiţionale anexate
    ● notificãrile, contestaţiile şi rãspunsurile (unde este cazul)
    ● contractul semnat
    ● facturile, documente de recepţie şi acceptare, bonurile, ordinele de platã, statele de platã
    Acest dosar va fi pãstrat de cãtre primitor pe toatã durata implementãrii microproiectului dupã care va fi predat ARDDZI, care la rândul sãu îl va pãstra arhivat trei ani de la finalizarea microproiectului Închiderea minelor, refacerea mediului şi regenerare socio-economicã.
    I.11. derularea contractelor
    Primitorul prin persoana desemnatã din cadrul membrilor din conducerea microproiectului va coordona achiziţiile în baza contractului/comenzii/cumpãrãrii de pe raft, urmãrind:
    ● începerea şi derularea activitãţilor;
    ● respectarea termenelor contractuale;
    ● recepţionarea tuturor bunurilor/prestarea serviciilor;
    ● îndeplinirea condiţiilor de platã;
    ● respectarea preţurilor şi tarifelor care au determinat valoarea contractului;
    ● finalizarea contractului.
    Toate plãţile se fac în contul furnizorului/contractorului, înscris de acesta în contract, numai dupã ce primitorul a recepţionat bunurile sau a acceptat raportul pentru prestarea serviciilor şi a primit documentele de solicitare a plãţii (bon fiscal, facturã fiscalã, chitanţa, dupã caz). Referinţe specifice despre documentele în baza cãrora se efectueazã recepţia bunurilor şi acceptarea rapoartelor se vor regãsi în contract.
    > plata pentru bunuri
    Dupã consemnarea primirii produsului (bunurilor) prin procesul verbal de recepţie sau prin nota de recepţie a bunurilor, însoţitã de un certificat de calitate şi/sau autorizarea tehnicã a acestuia, de certificatul de origine a produsului (ţara de origine - de fabricaţie) precum şi de certificatul de garanţie, furnizorul poate emite factura, care va fi certificatã de coordonatorul contractului şi plata poate fi fãcutã. Referinţe specifice vor fi menţionate în contract. Bunurile care nu corespund calitativ sau care nu trec probele şi testele de funcţionare nu vor fi acceptate. Plãţile se vor face în conformitate cu clauzele contractuale sau ale comenzii.
    > plata serviciilor
    Pentru servicii de asistenţã şi instruire, plata va fi fãcutã dupã primirea şi acceptarea de cãtre primitor a raportului transmis de consultant, primitorul având responsabilitatea sã elaboreze nota de recepţie a serviciilor. Pentru alte servicii, plata va fi efectuatã dupã acceptarea lor şi dupã elaborarea notei de recepţie a serviciilor. Plata serviciilor se face numai pe baza prezentãrii documentelor de solicitare a plãţii (factura) sau acolo unde sunt cerinţe specifice, conform clauzelor contractuale.
    I.12. monitorizarea achiziţiilor
    Monitorizarea achiziţiilor face parte integrantã din monitorizarea implementãrii microproiectului privind justificarea tranşelor de grant alocate.


   Anexa 1
    Judeţul:
    Titlul microproiectului:
    Chestionar pentru evaluarea abilitãţilor primitorului de a efectua achiziţii

    Nume primitor:
    Statut legal:
    Obiectul de activitate al primitorului:
    Descrierea organizaţiei:
    Numãrul de angajaţi cu o scurtã descriere a responsabilitãţilor lor:
    Scurtã descriere a experienţei de achiziţii de bunuri, servicii şi lucrãri a primitorului:
    Natura şi volumul achiziţiilor în ultimul an fiscal:
    Cine este responsabil pentru achiziţii şi pentru semnarea contractului?
    Cine furnizeazã expertiza tehnicã şi juridicã pentru achiziţii?
    Enumeraţi furnizori:
    Descrieţi procedurile de achiziţii şi documente folosite:
    Cum sunt achiziţionate consumabilele, piesele de schimb, combustibilul pentru maşini, etc?
    Existã la primitor, reguli scrise de achiziţii?
    Forma de contract folositã:
    (Acest formular va fi completat de primitor şi va fi folosit de cãtre agenţia de implementare în scopul determinãrii capacitãţii de efectuare a achiziţiilor de cãtre primitor; nu constituie criteriu de evaluare a primitorului).

   Anexa 2
    Necesarul de achiziţii
    Judeţ:
    Titlul microproiectului:
    Primitor:


┌──────────────┬─────────────┬─────────┬────────┬────────┬──────────┬──────────┐
│ │Cost estimat │ Metoda │ Data │ Data │ Data │ │
│ Descrierea ├──────┬──────┤ de │semnare │începere│finalizare│Observaţii│
│ pachetelor │ LEI │ USD │achiziţie│contract│ │ │ │
├──────────────┼──────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┤
│Bunuri │ │ │ │ │ │ │ │
│Pachete │ │ │ │ │ │ │ │
│Activitãţi │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│Total bunuri │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┤
│Servicii │ │ │ │ │ │ │ │
│Pachete │ │ │ │ │ │ │ │
│Activitãţi │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│Total servicii│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┤
│Alte costuri │ │ │ │ │ │ │ │
│Detaliere │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│Total alte │ │ │ │ │ │ │ │
│costuri │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┤
│Total grant │ │ │ │ │ │ │ │
│SGM │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────┴──────┴──────┴─────────┴────────┴────────┴──────────┴──────────┘



    Partea a II-a - Modele şi formulare SGM

    Partea a II-a a manualului de achiziţii SGM conţine formularele şi modele necesare pentru fiecare tip de achiziţie din cadrul unui microproiect. Toate formularele sunt detaşabile. Reprezentanţii primitorului trebuie sã le completeze cu datele necesare şi sã le multiplice în câte exemplare este nevoie, dar originalele vor fi pãstrate chiar şi dupã ce microproiectul a fost finalizat. Înainte de pregãtirea documentelor de selecţie, reprezentanţii primitorilor de granturi şi colaboratorii lor trebuie sã citeascã cu atenţie partea I a manualului de achiziţii.
    Pentru utilizarea corectã a acestor documente, este important sã:
    Identificaţi corect formularele (pentru bunuri sau servicii) din partea a II-a a manualului de achiziţii SGM;
    Completaţi formularele cu toate informaţiile despre primitor şi microproiect.

    Decizie privind stabilirea Comisiei de Evaluare - model
    Denumire microproiect ................................................................................
    Nume primitor grant .............................................................................
    Locaţie .................................................................................................
    Împuternicit sã stabileascã componenţa Comisiei de Evaluare şi sã aprobe şi sã semneze contractele (reprezentantul primitorului):
    .......................................................... (nume) ........................ (funcţie)
    Urmãtoarele persoane vor avea autoritatea şi responsabilitatea evaluãrii
    Cotaţiilor/Preţurilor/CV-urilor/Referinţelor despre firmã şi sã selecteze Furnizorul/Contractorul/Consultantul, în conformitate cu prevederile Acordului de grant şi cu procedurile Manualului de achiziţii SGM:
    .................................... (nume) ........................................... (adresã)
    .................................... (nume) ........................................... (adresã)
    .................................... (nume) ........................................... (adresã)
    Decizia privind încredinţarea contractelor pentru bunuri sau servicii va fi prezentatã primitorului în timp util pentru semnarea Comenzii/Contractului.
    Toate documentele vor fi transmise reprezentantului primitorului şi toate informaţiile în legãturã cu evaluarea şi cu ofertanţii vor fi confidenţiale.

  Data .................... Semnãtura autorizatã:
                                                      .........................

    Decizie privind împuternicirea persoanei care va efectua compararea preţurilor - model

    Denumire microproiect ...........................................................................
    Nume primitor grant .............................................................................
    Locaţie .........................................................................................
    Împuternicit sã desemneze persoana responsabilã cu compararea preţurilor şi sã aprobe şi sã semneze contractele/comenzile (reprezentantul primitorului):
    .......................................................... (nume) ........................ (funcţie)
    Urmãtoarea persoanã este împuternicitã şi va avea responsabilitatea comparãrii preţurilor şi a selectãrii furnizorului în conformitate cu prevederile Acordului de grant şi cu procedurile Manualului de achiziţii SGM:
    .................................... (nume) .......................................... (adresã)
    Decizia privind selecţia furnizorului de produse va fi prezentatã primitorului în timp util pentru semnarea Comenzii/Contractului, dacã este cazul.
    Toate documentele vor fi transmise reprezentantului primitorului.

   Data .................... Semnãtura autorizatã:
                                                     .........................

    SECŢIUNEA I. MODELE ŞI FORMULARE PENTRU ACHIZIŢII DE BUNURI

    Sinteza documentelor



┌──────┬────────────────┬──────────────────────────────┬────────────────────────┬──────────────────────┐
│ Tip │ Metoda │ Documente │ Formulare │ Comentarii │
├──────┼────────────────┼──────────────────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────┤
│BUNURI│Compararea │Proces verbal de comparare │Formular model │Beneficiarul va │
│ │preţurilor │a preţurilor │ │completa formularele │
│ │ ├──────────────────────────────┼────────────────────────┤cu datele şi │
│ │ │Lista produselor │Conform │informaţiile specifice│
│ │ │ │microproiectului │microproiectului │
│ ├────────────────┼──────────────────────────────┼────────────────────────┤ │
│ │Cumpãrare │Invitaţie la Cotaţie │Formular model │ │
│ │(localã) ├──────────────────────────────┼────────────────────────┤ │
│ │ │Termene şi Condiţii de livrare│Formular model │ │
│ │ ├──────────────────────────────┼────────────────────────┤ │
│ │ │Lista bunurilor │Conform microproiectului│ │
│ │ ├──────────────────────────────┤aprobat │ │
│ │ │Specificaţii Tehnice │ │ │
│ │ ├──────────────────────────────┼────────────────────────┤ │
│ │ │Comanda │Formular model │ │
└──────┴────────────────┴──────────────────────────────┴────────────────────────┴──────────────────────┘



    Aceste metode de achiziţie presupun obţinerea şi compararea a cel puţin 3 (trei) cotaţii pentru a stabili un preţ de nivel rezonabil.
    Pentru cumpãrare (localã) este posibil ca dintre furnizorii invitaţi sã nu rãspundã toţi. În acest caz, primitorul trebuie sã reia întregul proces. Pentru a minimaliza acest risc (de a obţine numai una sau douã cotaţii), beneficiarilor li se recomandã sa trimitã mai mult de 3 (trei) invitaţii. Cotaţiile pot fi solicitate prin poştã sau fax (cu condiţia pãstrãrii confirmãrilor şi a înregistrãrilor).
    Sunt permise cotaţiile pentru bunuri de producţie strãinã comercializate de firme cu sediul în ţarã. Acest lucru se aplicã, de exemplu, pentru produse precum computere sau utilaje importate de la producãtori strãini de cãtre comercianţi români care pot presta instalare, service şi întreţinere post livrare. Preţurile vor fi cotate fãrã TVA şi vor include toate costurile pentru transport, instalare, precum şi alte costuri de vânzare.
    Preţurile vor fi cotate în Lei, moneda naţionalã.

    1. Proces verbal de comparare a preţurilor
    Subsemnatul .......................................... împuternicit prin decizia nr. ......................... emisã de ................................. pentru prospectare de piaţã în cadrul microproiectului ............................................................................. din localitatea ................................... judeţul ..........................., am vizitat în data de ......................... urmãtoarele magazine, firme, depozite, unitãţi de producţie producţie:
    ..................................... din localitatea ....................
    ..................................... din localitatea ....................
    ..................................... din localitatea ....................
    de la care am luat urmãtoarele preţuri (fãrã TVA):
    LEI


┌───────────────┬───────────────┬───────────────┬──────────────┬───────────────┐
│ Lista de │ │ │ │Preţul cel mai │
│bunuri/produse │ │ │ │ mic │
├───────────────┼───────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┤
├───────────────┼───────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┤
├───────────────┼───────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┤
├───────────────┼───────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┤
├───────────────┼───────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┤
└───────────────┴───────────────┴───────────────┴──────────────┴───────────────┘
   Data ................ Semnãtura autorizatã: .........................



    2. Invitaţie la cotaţie
    Data: ...................
    Cãtre: ......................................
    .............................................

    1. Sunteţi invitat sã depuneţi cotaţia de preţ pentru livrarea urmãtoarelor bunuri:


┌──────┬──────────────────────────────────────────────────┬──────────┬─────────┐
│ Nr. │ Descriere │Unitate de│Cantitate│
│ Crt. │ │ mãsurã │ │
├──────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────┤
│ (i) │ │ │ │
├──────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────┤
│ (ii) │ │ │ │
├──────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────┤
│(iii) │ │ │ │
├──────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────┤
│ (iv) │ │ │ │
├──────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────┤
│ (v) │ │ │ │
├──────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────┤
│ (vi) │ │ │ │
├──────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────┤
│(vii) │ │ │ │
├──────┼──────────────────────────────────────────────────┼──────────┼─────────┤
│(viii)│ │ │ │
└──────┴──────────────────────────────────────────────────┴──────────┴─────────┘



    2. Trebuie sã indicaţi cotaţia de preţ pentru toate bunurile cuprinse în aceastã invitaţie. Cotaţiile vor fi evaluate pentru toate bunurile, iar contractul va fi încredinţat furnizorului care are costul total evaluat cel mai mic (exclusiv TVA).
    3. Cotaţiile, în formatul cerut, vor fi depuse la urmãtoarea adresã:
    .............................................................................
    ......................... Telefon: .................. Fax.: .................
    4. Cotaţia va fi însoţitã de documentaţia tehnicã adecvatã şi cataloage sau alte materiale editate, cu informaţii referitoare la fiecare bun cotat, inclusiv numele şi adresele firmelor din ţarã care faciliteazã serviciile de întreţinere.
    5. Termenul limitã de PRIMIRE a cotaţiei la adresa primitorului indicatã la pct. 3 este: ................
    6. Cotaţiile transmise prin fax sunt acceptate.
    7. Cotaţia trebuie depusã respectând instrucţiunile urmãtoare, precum şi Termenele şi Condiţiile de livrare formulate în modelul de Comandã (Anexa 1). Vã rugãm sã semnaţi Termenele şi Condiţiile de livrare care vor deveni parte integrantã a Comenzii ce va fi transmisã de cãtre achizitor furnizorului selectat.
    (i) PREŢURI: Preţurile vor fi cotate numai în moneda naţionalã (LEI), fãrã TVA şi vor include toate costurile de instalare (dupã caz) şi costul de livrare la destinaţia finalã care este:
    .............................................................................
    (ii) EVALUARE ŞI ÎNCREDINŢARE COMANDĂ: Cotaţiile care rãspund substanţial specificaţiilor tehnice vor fi evaluate şi vor fi comparate preţurile lor (inclusiv costurile de livrare la destinaţia finalã, costurile de instalare, dupã caz, fãrã TVA). Comanda va fi încredinţatã furnizorului (firmei) care prezintã preţul total evaluat cel mai mic şi care întruneşte toate standardele tehnice cerute. TVA se va cota separat.
    (iii) VALABILITATE OFERTĂ: Cotaţia dvs. va avea durata de valabilitate de 30 de zile de la data limitã de depunere indicatã la pct. 5.
    8. Informaţii suplimentare se pot obţine de la: .....................................
    Telefon: .................... Fax: ........................
    Vã rugãm sã anexaţi o copie a Certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului (sau Certificat constatator) şi a Codului fiscal al firmei.

    Data ................ Semnãtura autorizatã: ...............


    3. Termene şi condiţii de livrare
    Microproiect: .......................... Achizitor: ..........................
    Destinatar: ...................... Pachet Nr. ................................

    1. Preţuri şi termene de livrare


┌────────┬────────┬─────────┬────────────┬───────────┬───────────┬──────────────┐
│ │ │ │Preţ unitar,│Preţ total,│Preţ total,│ │
│Nr. crt.│Denumire│Cantitate│ fãrã TVA │ fãrã TVA │ cu TVA │Data limitã de│
│ │ bunuri │ │ (LEI) │ (LEI) │ (LEI) │ livrare │
├────────┼────────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────────┼──────────────┤
├────────┼────────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────────┼──────────────┤
├────────┼────────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────────┼──────────────┤
├────────┼────────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────────┼──────────────┤
├────────┴────────┴─────────┴────────────┼───────────┼───────────┼──────────────┤
│Total │ │ │ │
└────────────────────────────────────────┴───────────┴───────────┴──────────────┘



    [Notã: În cazul diferenţelor dintre preţul unitar şi preţul total rezultat, va prevala preţul unitar]

    Pãrţi anexã ...........
    Piese şi accesorii ..........
    Manuale ............. Specificaţi dacã este aplicabil
    Cerinţe de întreţinere ................
    2. Preţ Fix. Preţurile indicate mai sus sunt ferme şi fixe pe toatã durata contractului fãrã a face subiectul vreunei modificãri.
    3. Grafic de livrare: Livrarea va fi finalizatã nu mai târziu de data de ....................... (înscrieţi data)
    4. Plata va fi fãcutã 100%, numai dupã primirea şi recepţionarea bunurilor, pe baza facturii şi a procesului verbal de recepţie emis de primitor.
    5. Garanţie: Bunurile oferite vor fi garantate de cãtre producãtor pentru o perioadã de cel puţin 12 luni de la data livrãrii la primitor. Vã rugãm sã precizaţi perioada de garanţie şi termenii garanţiei, în detaliu.
    6. Instrucţiuni de împachetare şi marcare: [precizãri ale achizitorului]
    7. Specificaţii Tehnice
    (i) Descrieri generale
    (ii) Detalii specifice şi standarde tehnice
    (iii) Parametrii de performanţã
    Furnizorul trebuie sã certifice conformitatea cu specificaţiile de mai sus [În cazul unor diferenţe faţã de cerinţe, furnizorul trebuie sã le precizeze]
    8. Anularea comenzii: Primitorul poate anula comanda dacã furnizorul nu reuşeşte sã livreze bunurile, în conformitate cu termenele şi condiţiile de mai sus, cu toate cã a fost notificat cu 21 de zile înainte de cãtre primitor, fãrã ca furnizorul sã fie responsabil de consecinţe.

    NUME FURNIZOR .........................................
    Semnãturã autorizatã ..................................
    Sediu: .........................................
    Data: ..........................................


    4. Comanda
    De la: (nume, tel. şi adresa primitor) .........................................................
    ................................................................................................
    ................................................................................................
    Data: ....................................
    Cãtre: (nume, tel. şi adresa furnizor) .........................................................
    ................................................................................................
    ................................................................................................


┌────┬──────────────────────────────┬─────────┬────────────────┬───────────────────┬───────────────────┐
│Nr. │ Descriere bunuri │ U.M. │ Cantitate │ Preţ unitar │ Cost total │
│Crt.│ │ │ │ │ (LEI) │
├────┼──────────────────────────────┼─────────┼────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
├────┼──────────────────────────────┼─────────┼────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
├────┼──────────────────────────────┼─────────┼────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
├────┼──────────────────────────────┼─────────┼────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
├────┴──────────────────────────────┴─────────┴────────────────┴───────────────────┼───────────────────┤
│Preţ total (Transportul şi instalarea sunt incluse) │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│TVA │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoare totalã (LEI) │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────┤
│CONDIŢII: │
│1. Livrarea va fi finalizatã pânã la data de ..............., datã dupã care comanda poate fi anulatã.│
│2. Factura emisã de Furnizor va fi însoţitã de copia acestui document şi de Nota de recepţie a │
│bunurilor. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Aprobat de: │
│(Nume) ....................................... (Nume) ........................................ │
│Semnãturã .................................... Semnãturã ..................................... │
│Data: ........................................ Data: ......................................... │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    5. Raport de Evaluare
    1. Microproiect: ............................................................
    2. Localitate: ....................../.................., judeţ .............
    3. Detalii privind bunurile achiziţionate ...................................
    4. Cost Estimat ........................ LEI, echivalent în US$ .............
    5. Numãr de furnizori care au fost invitaţi ............, care au rãspuns ..................


┌─────────────────────────────────────────────┬───────────────────┬────────────┐
│ Ofertant │ Data primirii │Preţ/cotaţie│
│ │ cotaţiei │ (LEI) │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────────────┼────────────┤
│1. │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────────────┼────────────┤
│2. │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────────────┼────────────┤
│3. │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────────────┼────────────┤
│4. │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────────────┼────────────┤
│5. │ │ │
└─────────────────────────────────────────────┴───────────────────┴────────────┘



    6. Clasamentul Cotaţiilor care au rãspuns substanţial, în ordinea preţului


┌─────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┐
│ Ofertant │ Preţ │
│ │ (LEI) │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│I. │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│II. │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│III. │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│IV. │ │
└─────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┘



    7. Cotaţii care nu au rãspuns cerinţelor şi care sunt motivele pentru care nu au rãspuns


┌─────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┐
│ Ofertant │ Preţ │
│ │ (LEI) │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ │ │
└─────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┘



    8. Numele furnizorului cu preţul evaluat cel mai mic .....................................
    9. Preţul total al Comenzii/Contractului încredinţat ................. LEI, echivalent ..... USD
    10. Preţul Total se încadreazã în Costul estimat: DA ....., NU ......
    11. Data încredinţãrii contractului .....................
    12. Probleme care trebuie discutate înainte de finalizarea comenzii/contractului (vor fi detaliate)
    .............................................................................
    13. Contestaţii primite de la alţi furnizori, dupã caz (vor fi detaliate)
    .............................................................................
    Membrii Comisiei de Evaluare (Numele/Semnãtura)
    1. ........................./...........,
    2. ........................./...........,
    3. ........................./...........,

    SECŢIUNEA II. MODELE ŞI FORMULARE ACHIZIŢII DE SERVICII
    Sinteza documentelor



┌────────┬──────────────────┬───────────────────────────────┬──────────────┬──────────────┐
│ Tip │ Metoda │ Documente │ Formulare │ Comentarii │
├────────┼──────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│Servicii│Selecţia │Scrisoare de invitaţie │Formular model│Beneficiarul │
│ │consultanţilor ├───────────────────────────────┼──────────────┤va completa │
│ │individuali │Formular de Curriculum Vitae/ │Formulare │formularele cu│
│ │(SCI)/ │Formular Referinţe despre firmã│ │informaţii şi │
│ │selecţia ├───────────────────────────────┤ │date specifice│
│ │consultanţilor │Formular de contract │ │ │
│ │pe baza ├───────────────────────────────┼──────────────┤ │
│ │calificãrii (SCC)/│Termeni de referinţã/descrierea│Modele │ │
│ │prestatorilor de │postului │ │ │
│ │servicii (PS) │ │ │ │
└────────┴──────────────────┴───────────────────────────────┴──────────────┴──────────────┘



    Metodele "Selecţia consultanţilor individuali", "Selecţia consultanţilor pe baza calificãrii" şi "Prestatorilor de servicii", bazatã pe calificarea profesionalã a persoanei sau a firmei, se aplicã în cazul selecţiei persoanelor sau firmelor care presteazã servicii de expertizã, consiliere, asistenţã, contabilitate, instruire şi servicii pe care membrii comunitãţii nu sunt calificaţi sã le presteze sau nu au capacitatea şi experienţa sã le presteze. Aceste servicii sunt necesare pentru o bunã implementare a microproiectului. Conform acestor metode, experienţa şi calificarea profesionalã a consultantului/prestatorului de servicii trebuie sã fie conformã cerinţelor specificate în Termenii de referinţã/descrierea postului. CV-urile/Referinţele despre firma vor fi evaluate în ceea ce priveşte calificarea şi experienţa candidaţilor, în concordanţã cu criteriile specificate. Vor fi invitaţi şi evaluaţi cel puţin 3 (trei) candidaţi. Candidatul care obţine nota cea mai mare în urma evaluãrii va fi invitat la negociere şi pentru semnarea contractului. În cazul în care nu se ajunge la o înţelegere privind contractul, negocierile se considerã încheiate şi se va face o nouã negociere cu candidatul situat pe poziţia urmãtoare.
    În cazul în care, asemenea servicii sunt disponibile dintr-o singurã sursã, din cauza dreptului de proprietate sau a unei situaţii de urgenţã, sau nu existã consultanţi/prestatori de servicii interesaţi/disponibili, de exemplu în zone izolate, sau în cazurile în care valorile implicate sunt foarte mici, se poate folosi metoda contractãrii directe. În asemenea cazuri este obligatorie obţinerea aprobãrii prealabile a ARDDZI, aşa cum este precizat în manualul de achiziţii SGM. Primitorul va trimite la ARDDZI o cerere pentru contractare directã însoţitã de justificarea necesitãţii aplicãrii acestei metode şi procesul verbal de negociere cu consultantul/prestatorul de servicii (sursa unicã). ARDDZI va analiza cererea şi o va aproba dacã justificarea şi tarifele sunt rezonabile. Dacã ARDDZI considerã cã motivaţia contractãrii directe nu este justificatã, el poate recomanda beneficiarului sã reia procedura sau sã aplice o altã procedurã.
    Înainte de a se lansa orice invitaţie, primitorul de grant trebuie sã întocmeascã descrierea postului pentru fiecare tip de consultanţã, ca o componentã a "Termenilor de referinţã şi scopului serviciilor". De asemenea, este foarte important sã se analizeze costurile, luând în considerare toate serviciile necesare de la începutul şi pânã la sfârşitul microproiectului.
    1. Scrisoare de invitaţie - model
    Nume Client (primitor): ............................................................................
    Adresa .............................................................................................
    Denumirea microproiectului .........................................................................
    Amplasamentul microproiectului .....................................................................


    Stimate domn/doamnã,
    Va invitãm sã trimiteţi un curriculum vitae (CV)/referinţe despre firma şi CV-urile specialiştilor propuşi şi o propunere de preţ pentru furnizarea urmãtoarelor servicii ........................................................................................................... .................................................. (scurtã descriere a serviciilor).
    În cazul în care veţi fi selectat, urmeazã sã sprijiniţi beneficiarul de grant SGM (în continuare denumit "Client") ................................................... cu serviciul de ............................................................... . Detalii suplimentare cu privire la serviciile care urmeazã a fi prestate sunt prezentate în "Termenii de referinţã"/Fişa postului anexaţi.
    Experienţa şi calificarea dvs. trebuie sã fie conforme cu cerinţele specificate în Termenii de referinţã. CV-ul/Referinţele despre firmã şi CV-urile specialiştilor propuşi vor fi evaluate din punct de vedere al calificãrii şi experienţei acestora, în concordanţã cu criteriile detaliate în Termenii de referinţã.
    În urma evaluãrii CV-urilor/referinţelor despre firmã şi a CV-urilor specialiştilor propuşi, candidatul care a obţinut nota cea mai mare va fi invitat sã negocieze şi sã semneze contractul. Contractul poate fi negociat prin telefon sau fax. În cazul oricãrei întârzieri Clientul are dreptul sã-şi retragã invitaţia. În cazul în care nu se ajunge la un acord cu privire la contract, negocierea cu consultantul/firma invitatã se va încheia şi va începe negocierea cu candidatul plasat pe locul urmãtor.
    Vi se cere sã începeţi activitatea de la data de ................................ . Clientul va întreprinde toate cele necesare pentru a selecta un consultant pânã la aceastã datã.
    Durata estimatã a serviciilor este de ....................................
    Vã rugãm sã aveţi în vedere cã orice cheltuialã fãcutã pentru pregãtirea CV-urilor/referinţelor despre firmã şi a CV-urilor specialiştilor propuşi şi negocierea contractului nu este rambursabilã, nefiind un cost direct al serviciilor.
    Propunerea dvs. de remuneraţie va include toate costurile pentru furnizarea serviciilor, în conformitate cu condiţiile locale: onorarii, cheltuieli pentru transport şi comunicaţii şi alte costuri materiale, precizând clar ratele şi termenele de platã (de ex. plata lunarã pentru 3 ore pe zi, plata pe zi de prestaţie).
    La prezenta invitaţie sunt anexate urmãtoarele documente:
    Formular model de Curriculum Vitae
    Formular model de Referinţe despre firmã
    Termeni de referinţã/Fişa postului
    Formular de contract
    Dacã doriţi sã obţineţi informaţii suplimentare cu privire la activitatea care urmeazã a fi prestatã şi la condiţiile locale, puteţi sã vã adresaţi D-lui./D-nei .......................... la numãrul de telefon .............. şi/sau la adresa urmãtoare: ..................................... ............................................................................... .
    CV-ul dvs. complet/referinţele despre firmã şi CV-urile specialiştilor propuşi (incluzând date şi informaţii cu privire la experienţã şi calificare) trebuie sã fie trimis prin fax sau prin poştã sau depus la adresa sus-menţionatã.
    Clientul nu este obligat sã accepte oricare dintre CV-urile/referinţele despre firmã înaintate.
    Vã rugãm sã ne confirmaţi:
    cã aţi primit prezenta invitaţie şi dacã veţi înainta sau nu CV-ul/referinţele despre firmã şi CV-urile specialiştilor propuşi.

    Data .................. Semnãtura autorizatã
                                                  Numele şi funcţia


    Anexã. Formular model de Curriculum Vitae
    Funcţia propusã ........................................................
    Numele firmei/Locul de muncã (Angajator actual) ........................
    Numele consultantului/prestatorului de servicii ........................
    Profesia ...............................................................
    Data naşterii ....................., Adresa ............................
    Funcţia actualã ........................, Vechime în firmã .............
    Membru al asociaţiilor profesionale ....................................
    Detalierea sarcinilor funcţiei actuale .................................
    ........................................................................
    Calificarea (Prezentaţi elemente privind experienţa şi instruirea dvs. relevante pentru funcţia solicitatã. Descrieţi responsabilitãţile avute de dvs. în funcţii relevante deţinute anterior, cu specificarea datelor şi a localizãrilor)
    ......................................................................................................................................
    ......................................................................................................................................
    Educaţie (Prezentaţi pe scurt instituţiile de învãţãmânt superior sau alte forme specializate de învãţãmânt absolvite, specificând denumirea lor, perioada în care au fost frecventate şi diplomele obţinute)
    ......................................................................................................................
    ......................................................................................................................
    Activitatea profesionalã (Începând cu momentul actual, prezentaţi o listã în ordine inversã a tuturor angajatorilor, funcţiilor şi titlurilor, de la absolvire şi pânã în prezent, specificând date şi denumiri ale angajatorilor. Pentru experienţa din ultimii cinci (5) ani se vor prezenta tipurile de activitãţi îndeplinite)
    ......................................................................................................................
    ......................................................................................................................
    Certificare: Subsemnatul, certific cã cele înscrise prezintã corect datele personale, calificarea şi experienţa mea. De asemenea, certific cã nu sunt în conflict de interese privind funcţia şi cã sunt eligibil sã furnizez aceste servicii pentru beneficiarii de grant SGM.

    Data ..................... Semnãtura .....................


    Pentru prestarea serviciilor/remuneraţia solicitatã este de ..................................... LEI (vã rugãm sã inseraţi propunerea dvs. privind plãţile, fie pe ansamblul serviciilor prestate, fie lunar şi termenele de platã solicitate)

    Anexã: Referinţe despre Firmã
    Servicii relevante prestate în ultimii 5 ani care ilustreazã cel mai bine calificãrile acesteia

    Folosind formularul de mai jos, furnizaţi informaţii cu privire la serviciile pe care firma/entitatea dumneavoastrã, de sine sau ca entitate separatã ori ca majoritar în cadrul unei asocieri, le-a contractat legal; se va completa câte un formular pentru fiecare serviciu/contract relevat pentru serviciile solicitate de primitor

    Numele firmei ......................................................


┌───────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│Denumirea serviciului/contractului: │Echipa de specialişti angajaţi ai firmei:│
│ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Locaţia: │Numãrul de angajaţi: │
│ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Numele şi adresa Clientului: │Valoarea aproximativã a contractului (în │
│ │USD) │
│ │ │
├────────────────────────┬──────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Data de începere: │Data finalizãrii: │Durata derulãrii serviciului (luni): │
│(luna, anul) │(luna, anul) │Întârzieri (zile): │
├────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┤
│Numele consultanţilor cu care aţi lucrat în asociere, dacã e cazul: │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi funcţiile coordonatorului de proiect: │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Descrierea narativã a serviciului/contractului: │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Descrierea serviciilor pe care firma dumneavoastrã le deruleazã în prezent2 (inclusiv │
│numele Clientului, data finalizãrii, numãrul angajaţilor implicaţi): │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




    Pentru prestarea serviciilor preţul solicitat este de ..................................... LEI (vã rugãm sã inseraţi propunerea dvs. privind plãţile, fie pe ansamblul serviciilor prestate, fie lunar şi termenele de platã solicitate)

    2. Termenii de referinţã şi scopul serviciilor - Model general
    INFORMAŢII GENERALE ......................................................
    ..........................................................................
    CONDIŢII GENERALE
    Consultanţii/prestatorii de servicii trebuie sã se conformeze tuturor cerinţelor legale şi profesionale.
    Calificarea:
    Candidaţii trebuie sã fie atestaţi în specialitate şi sã fie în posesia unui certificat profesional corespunzãtor serviciilor pe care le presteazã, respectiv .....................................
    Alte calificãri cerute: ...................................................
    Experienţa:
    Candidaţii trebuie sã aibã experienţã în domeniu de cel puţin ........ ani.
    Candidaţii trebuie sã fi avut încheiate cel puţin ....... contracte de servicii de consultanţã într-o funcţie asemãnãtoare.
    Alte cerinţe cu privire la experienţã .....................................
    Obiectivul principal al serviciilor este:
    ...........................................................................
    Bazat pe experienţa sa în domeniu, Consultantului/Prestatorului de servicii i se cere sã nu precupeţeascã nici un efort pentru realizarea serviciilor, în activitatea sa sã aibã în vedere principiul economiei şi eficienţei şi sã asigure transferul de cunoştinţe şi abilitãţi cãtre membrii comunitãţii.

    DATE ŞI FACILITĂŢI FURNIZATE DE CĂTRE CLIENT
    Consultantului i se va permite sã foloseascã biroul Clientului şi sã participe la cursurile de instruire privind aplicarea procedurilor specifice ale SGM.
    Alte facilitãţi furnizate de cãtre Client .................................

    SCOPUL SERVICIILOR/PROGRAMUL DE LUCRU
    Ca o obligaţie curentã, Consultantului/prestatorului de servicii i se cere sã dea dovadã de cel mai înalt nivel etic şi profesional, de asemenea manierã încât beneficiarii de granturi SGM sã poatã realiza microproiectul în concordanţã cu procedurile SGM şi cu clauzele Acordului de grant.
    Activitãţile necesare sunt:


┌──────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ Activitãţi │ Durata (zile) │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
└──────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┘




    CRITERII DE EVALUARE


┌──┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────┐
│ │ CRITERII │PUNCTAJ│
├──┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│1.│Experienţa specificã a Consultantului/prestatorului, relevantã pentru post │ 0-30 │
├──┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│2.│Calificarea şi competenţa pentru post │ 0-50 │
├──┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│3.│Instruire, transfer de cunoştinţe şi abilitãţi cãtre reprezentanţii comunitãţii.│ 0-20 │
├──┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ │Punctaj maxim │ 100 │
└──┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┘



    Selecţia Consultantului/prestatorului de servicii: Candidatul care obţine numãrul cel mai mare de puncte va fi invitat sã negocieze contractul.

    3. Contract pentru prestãri servicii - Formular
    (Contract pe bazã de timp)
    PREZENTUL CONTRACT ("Contract") începe cu data ........................ [data începerii prestãrii serviciilor], între: ......................................................................................... [numele Clientului] ("Clientul") având sediul principal în ............................................................................................................................................ [adresa Clientului], şi .................................................................. [numele Consultantului/prestatorul de servicii] ("Consultantul") având sediul principal (adresa) în .......................................................................................... [adresa Consultantului].
    PRIN CARE Clientul îşi exprimã dorinţa de a încredinţa prestarea serviciilor la care se vor face referire în continuare Consultantului, şi
    PRIN CARE Consultantul îşi exprimã disponibilitatea de a executa aceste servicii,
    DE ACEEA, DE COMUN ACORD, PĂRŢILE convin asupra urmãtoarelor:
    1. Servicii
    (i) Consultantul va presta serviciile specificate în "Termeni de referinţã şi scopul serviciilor", care sunt parte integrantã din acest Contract ("Servicii")
    (ii) Consultantul va prezenta, la termenele specificate, rapoarte înscrise în "Obligaţiile de raportare ale Consultantului".
    2. Termene
    Consultantul va presta serviciile în perioada de timp care începe la data de ......................... [data începerii] continuând pânã la data de .......................... [data terminãrii], sau pe orice altã duratã care poate fi ulterior convenitã în scris de cãtre pãrţi.
    3. Plãţi
    Plãţile fãcute în cadrul Contractului constau din remuneraţia Consultantului şi toate cheltuielile sale eligibile.
    A. Remuneraţia
    Clientul va plãti Consultantului/prestatorului de servicii onorariul pentru serviciile prestate într-o lunã (aproximativ trei ore pe zi) în concordanţã cu onorariul convenit la negociere, respectiv ......................................... LEI.
    B. Cheltuieli eligibile
    Clientul va suporta pentru Consultant/prestatorului de servicii urmãtoarele cheltuieli, care trebuie sã se compunã din şi sã se limiteze la:
    (i) cheltuielile normale şi obişnuite pentru transport şi cazare
    (ii) asigurãri sociale şi alte taxe care (şi dacã) reprezintã o obligaţie legalã a Clientului ca angajator.
    D. Condiţii de platã
    Plãţile se vor face în LEI, în termen maxim de 10 zile de la acceptarea de cãtre Coordonatorul Clientului a încheierii activitãţilor şi raportãrilor lunii precedente (pe bazã de Notã de recepţie a serviciilor)
    4. Administrarea micro proiectului
    A. Coordonator
    Clientul desemneazã pe D-l./D-na. ............................... [numele] în calitate de Coordonator; Coordonatorul va fi responsabil pentru coordonarea activitãţilor din Contract, pentru primirea şi acceptarea rapoartelor şi a oricãror alte documente predate Clientului.
    5. Standarde de performanţã
    Consultantul înţelege sã execute aceste Servicii la cel mai înalt grad de profesionalism, competenţã, eticã şi integritate.
    6. Confidenţialitate
    Consultantul, atât pe parcursul derulãrii Contractului cât şi încã doi ani dupã finalizarea acestuia, nu va divulga nici o informaţie confidenţialã în legãturã cu aceste Servicii, fãrã consimţãmântul prealabil, în scris, al Clientului.
    7. Proprietatea asupra produselor
    Orice studii, rapoarte sau alte materiale, reprezentãri grafice, produse informatice sau de altã naturã, realizate de cãtre Consultant pentru Client în cadrul Contractului, aparţin şi vor rãmâne în proprietatea Clientului.
    8. Activitãţi în care Consultantul nu va fi angajat
    Consultantul consimte ca în perioada derulãrii Contractului şi dupã terminarea lui, sã fie descalificat de la livrarea de bunuri, lucrãri sau servicii (altele decât Serviciile sau o continuare a acestora) pentru vreun microproiect rezultat din Servicii sau strâns legat de Servicii.
    9. Asigurãri
    Consultantul va purta întreaga responsabilitate pentru acoperirea asigurãrilor corespunzãtoare îndeplinirii contractului.
    10. Legea aplicabilã Contractului
    Contractul este supus legilor româneşti.
    11. Litigii
    Pentru orice neînţelegere rezultatã din executarea acestui Contract, care nu poate fi rezolvatã pe cale amiabilã, se va apela la arbitrajul ARDDZI.

        PENTRU CLIENT PENTRU CONSULTANT
  Semnãtura ....................... Semnãtura ........................
  Calitatea: ...................... Calitatea: .......................


    4. Raport de evaluare
    F.5. Evaluarea consultanţilor/prestatorilor
    1. Denumirea microproiectului:
    .........................................................................
    2. Beneficiar
    .........................................................................
    3. Localizare
    .........................................................................
    4. Serviciul de consultanţã
    .........................................................................
    5. Costul total estimat al serviciilor ............... LEI, ......... USD
    Metoda aplicabilã: SELECŢIA CONSULTANŢILOR INDIVIDUALI/SELECŢIA PE BAZA CALIFICĂRII CONSULTANŢILOR/SELECŢIA PRESTATORILOR DE SERVICII
    6. Termenul limitã de depunere al scrisorilor de exprimare a interesului ..............................
    7. Decalarea termenului, dacã este cazul .....................................................
    8. Clarificãri, dacã este cazul (daţi detalii) ...............................................
    9. Numãrul consultanţilor invitaţi: ...................
    10. Numãrul consultanţilor care au înaintat documentaţii (CV-uri/referinţe despre firmã): .............
    11. Evaluarea calificãrii şi competenţei (punctaj):


┌────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│ Numele │ Punctaj │
│ consultantului │ │
├────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│1 │ │
├────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│2 │ │
├────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│3 │ │
├────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│4 │ │
└────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────┘



    12. Clasificarea consultanţilor dupã punctaj:


┌────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│I │ │
├────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│II │ │
├────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│III │ │
├────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│IV │ │
└────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────┘



    13. Comisia de evaluare recomandã sã fie invitat la negociere consultantul ................................... ................., care are calificarea cea mai bunã (pentru prestatori preţul cel mai mic dacã este calificat).
    Membrii comisiei de evaluare (numele/semnãtura):
    1. ...................................../....................................
    2. ..................................../.....................................
    3. .................................../......................................
    Anexaţi un scurt rezumat al evaluãrii (evaluarea fiecãrui CV şi a fiecãrei firme) din punct de vedere al respectãrii termenilor de referinţã şi a altor criterii/cerinţe, puncte forte şi puncte slabe).


                                              ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016