Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 87 din 1 septembrie 2005  privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 5/2005 privind aprobarea Regulamentului pentru identificarea si inregistrarea animalelor, astfel cum a fost modificat prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 60/2005    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 87 din 1 septembrie 2005 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 5/2005 privind aprobarea Regulamentului pentru identificarea si inregistrarea animalelor, astfel cum a fost modificat prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 60/2005

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 849 din 20 septembrie 2005
Vãzând Referatul de aprobare nr. 34.138 din 30 august 2005, întocmit de Direcţia generalã sanitarã veterinarã din structura Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
în temeiul <>art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 738/2005 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. I
Regulamentul pentru identificarea şi înregistrarea animalelor, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 5/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 237 din 22 martie 2005, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 1 se introduce o nouã definiţie cu urmãtorul cuprins:
"● sacrificare tradiţionalã - sacrificarea animalelor din specia ovine, caprine, suine în gospodãriile individuale, numai pentru consum propriu."
2. La articolul 2, alineatele (4) şi (5) vor avea urmãtorul cuprins:
"(4) Animalele vor fi identificate astfel:
a) animalele din speciile bovine, ovine, caprine, suine, prin crotaliere, conform legislaţiei în vigoare, în termen de pânã la 20 de zile de la fãtare;
b) animalele din specia ecvine, prin microcipare, în termen de pânã la 30 de zile de la fãtare.
(5) Animalele menţionate în alin. (4) vor fi identificate (crotaliate sau microcipate în funcţie de specie), în orice caz, înaintea mutãrii acestora în afara exploataţiei de origine."
3. La articolul 2, litera c) a alineatului (6) va avea urmãtorul cuprins:
"c) fiecare animal va fi crotaliat sau microcipat individual şi va fi înregistrat în SNIIA;".
4. La articolul 6, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Proprietarul sau administratorul exploataţiei trebuie sã permitã accesul în exploataţie doar al animalelor identificate (crotaliate sau microcipate) conform legislaţiei în vigoare şi doar al celor care sunt însoţite de formularele de mişcare, iar la bovine, şi de paşaport."
5. La articolul 7, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) sã accepte doar animalele identificate (prin crotaliere sau microcipare) care sunt însoţite de formularul de mişcare şi certificatul de sãnãtate pentru animale vii sau de certificatul veterinar de sãnãtate pentru export, dupã caz, iar pentru bovine, şi de paşaport;".
6. La articolul 8, litera d) a alineatului (3) va avea urmãtorul cuprins:
"d) sã preia de la proprietarul animalelor din specia bovine, destinate tãierii în abator, paşapoartele acestora, sã le semneze, sã aplice ştampila unitãţii în rubrica prevãzutã în paşaport (reprezentant abator) şi sã le înmâneze medicului veterinar împuternicit cu activitatea din abator."
7. La articolul 9, litera a) a alineatului (2) va avea urmãtorul cuprins:
"a) va rãspunde solicitãrii de înregistrare a exploataţiei în maximum 7 zile şi va completa toate rubricile destinate identificãrii acesteia, cu excepţia celor autorizate, conform formularului de identificare din anexa C;".
8. La articolul 9, litera b) a alineatului (2) se abrogã.
9. La articolul 10, litera c) a alineatului (2) va avea urmãtorul cuprins:
"c) sã introducã în SNIIA, imediat sau în maximum 72 de ore, datele cu privire la exploataţiile şi animalele identificate, pe echipamentele de natura tehnicii de calcul şi de comunicaţii puse la dispoziţie de cãtre operator;".
10. La articolul 11, literele a), c) şi e) ale alineatului (1) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) rãspunde solicitãrii proprietarului exploataţiei sau a deţinãtorului de animale în cel mai scurt termen, maximum 72 de ore;
....................................................................
c) înregistreazã în SNIIA, în aceeaşi zi cu eliberarea formularelor de mişcare, evenimentul respectiv, în vederea notificãrii automate a mişcãrii;
....................................................................
e) în exploataţiile autorizate de tipul fermelor autorizate, prevederile lit. a) b), c) şi d) revin în atribuţiile medicului veterinar împuternicit din unitatea respectivã, care are echipament de tehnicã de calcul şi de comunicaţie, iar cei care nu deţin astfel de echipament vor trimite medicului veterinar oficial competent teritorial, în maximum 3 zile, o xerocopie de pe exemplarul albastru şi de pe matca exemplarului roşu al formularului de mişcare - certificat de sãnãtate, în vederea înregistrãrii evenimentului în SNIIA;".
11. La articolul 11, punctul (vi) de la litera a) a alineatului (2) se abrogã.
12. La articolul 11, punctele (i) şi (ii) de la litera b) a alineatului (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"(i) rãspunde solicitãrii proprietarului exploataţiei sau deţinãtorului de animale imediat sau în maximum 72 de ore;
(ii) preia de la proprietarul exploataţiei exemplarul albastru - matca formularului de mişcare - certificat de sãnãtate şi introduce şi/sau confirmã datele în SNIIA în aceeaşi zi;".
13. La articolul 12, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) sã rãspundã solicitãrii proprietarului exploataţiei sau deţinãtorului de animale în cel mai scurt termen, maximum 72 de ore;".
14. La articolul 13, litera b) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"b) sã preia crotaliile animalelor tãiate şi sã le transmitã împreunã cu paşaportul fiecãrui animal (în cazul bovinelor) medicului veterinar oficial competent teritorial în maximum 72 de ore."
15. La articolul 14, litera c) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"c) colecteazã toate paşapoartele bovinelor de la deţinãtorul animalelor şi le transmite la DSVSA în maximum 72 de ore."
16. La articolul 16, literele b) şi c) ale alineatului (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) executã un program operaţional de monitorizare a activitãţilor de identificare şi înregistrare a animalelor, stabilit de ANSVSA, prin verificarea atât scripticã, cât şi fapticã a identificãrii animalelor;
c) aplicã sancţiuni care îi vizeazã atât pe proprietarii exploataţiilor şi pe deţinãtorii de animale, cât şi pe medicii veterinari împuterniciţi, în cazul încãlcãrii mãsurilor stabilite de prezentul regulament."
17. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Medicul veterinar oficial competent teritorial va face înregistrãrile evenimentelor în SNIIA în aceeaşi zi cu primirea documentelor transmise de medicul veterinar responsabil cu activitatea din abator, dupã care va transmite crotaliile împreunã cu paşapoartele (în cazul bovinelor) la DSVSA, astfel:
a) o datã pe sãptãmânã, în cazul abatoarelor care taie mai mult de 20 de capete/sãptãmânã;
b) o datã pe lunã, în cazul abatoarelor care taie mai puţin de 20 de capete/sãptãmânã."
18. La articolul 21, litera a) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"a) sã permitã înregistrarea în SNIIA, la sediul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, de cãtre medicul veterinar împuternicit sau de cãtre medicul veterinar oficial, prin descãrcarea datelor sau introducerea lor, a formularelor prevãzute în anexele C, D şi E, în cazul în care aceştia pe considerente exclusiv de ordin tehnic, de natura imposibilitãţii realizãrii unei conexiuni de comunicare punct la punct cu BND, nu pot efectua înregistrarea datelor. Constatarea imposibilitãţii stabilirii conexiunii se face de DSVSA şi de cãtre operator, prin reprezentanţi;".
19. La articolul 24, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Orice animal gãsit fãrã crotalii şi fãrã paşaport pentru bovine sau formular de mişcare - certificat de sãnãtate ori cu un paşaport pentru bovine care nu corespunde crotaliei va fi pus sub ordin de restricţie, izolat de restul animalelor şi supus anchetei veterinare oficiale. În acest caz, dacã în termen de 3 zile de la gãsirea animalului nu se revendicã dreptul de proprietate şi nu se poate stabili de unde provine animalul, medicul veterinar împuternicit sau medicul veterinar oficial va pregãti tãierea animalului într-o perioadã diferitã de cea pentru tãierile obişnuite, iar distrugerea carcasei va fi fãcutã sub control veterinar oficial, fãrã a se aduce prejudicii mediului înconjurãtor, în conformitate cu legislaţia naţionalã."
20. La articolul 28, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) sã verifice notificarea exportului şi sã valideze ieşirea animalelor la export."
21. La articolul 29, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29. - (1) Emiterea documentelor de tipul «Formular de mişcare - certificat de sãnãtate» şi «Formular de declarare eveniment» se va face începând cu data de 1 octombrie 2005. Emiterea documentelor de tipul «Formular de mişcare - certificat de sãnãtate» şi «Formular de declarare eveniment» se va face numai pentru animalele identificate şi înregistrate în SNIIA.
(2) Pânã la data de 1 octombrie 2005, prin grija medicului veterinar împuternicit, mişcãrile animalelor sau celelalte evenimente descrise în prezentul regulament, cu privire la animalele identificate şi înregistrate, vor fi consemnate astfel încât datele şi informaţiile cuprinse în formularele menţionate sã poatã fi reconstituite de cãtre acesta şi, ulterior, prin proceduri generate de cãtre SNIIA, aceste mişcãri şi evenimente sã fie introduse în BND."
22. La articolul 29, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Pânã la data de 1 octombrie înregistrarea datelor consemnate în conformitate cu alin. (2) se va face astfel:
a) înregistrarea mişcãrilor de animale care au avut ca destinaţie abatoare, puncte de tãiere şi centre de colectare se va realiza utilizându-se formularul provizoriu de consemnare (formularul 6), conform modelului din anexa nr. VI (anexa I la regulament);
b) obligaţia completãrii şi înregistrãrii acestor formulare în SNIIA revine medicului veterinar oficial din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare zonale sau circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, dupã caz, pentru animalele sacrificate în abatoare sau puncte de tãiere şi pentru animalele destinate exportului dintr-un centru de colectare sau dintr-o exploataţie autorizatã;
c) în cazul animalelor moarte, dispãrute sau sacrificate tradiţional din gospodãriile individuale, obligaţia completãrii şi înregistrãrii în SNIIA a formularelor provizorii de consemnare revine medicului veterinar împuternicit, în baza datelor consemnate conform alin. (2);
d) direcţia sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã sau a municipiului Bucureşti va verifica în SNIIA, va aviza şi va arhiva formularele provizorii de consemnare primite de la medicii veterinari oficiali şi de la medicii veterinari împuterniciţi;
e) formularele aflate în circulaţie (F1 - Formularul de identificare şi F4 - Continuare formular), tipãrite, alocate şi distribuite pânã la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, se pot utiliza pânã la epuizarea stocului."
23. În anexa A, la punctul 1, dupã litera d) se introduce o nouã literã, litera e), cu urmãtorul cuprins:
"e) date referitoare la controlul autoritãţii competente:
(i) în cazul gospodãriilor individuale, reprezentantul autoritãţii competente va parafa, va ştampila şi va semna pe verso fiecare formular existent în registrul exploataţiei la data efectuãrii controlului, consemnând de asemenea şi data;
(ii) în cazul exploataţiilor autorizate, registrul exploataţiei va prevedea şi o rubricã unde reprezentantul autoritãţii competente va consemna data efectuãrii controlului şi va aplica parafa, ştampila şi semnãtura."
24. Anexa C se înlocuieşte cu anexa nr. I la prezentul ordin.
25. Anexa nr. VI face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. II
Anexele D, E, F şi G la Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 5/2005 privind aprobarea Regulamentului pentru identificarea şi înregistrarea animalelor, astfel cum a fost modificat prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 60/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 610 din 14 iulie 2005, se înlocuiesc cu anexele nr. II, III, IV şi V la prezentul ordin.
ART. III
Orice referire la "Formularul de mişcare - certificat de sãnãtate", prevãzut în anexa D la Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 5/2005 privind aprobarea Regulamentului pentru identificarea şi înregistrarea animalelor, respectiv în anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 60/2005 pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 5/2005 privind aprobarea Regulamentului pentru identificarea şi înregistrarea animalelor, se va considera referire la "Formularul de mişcare" prevãzut în anexa nr. II la prezentul ordin.
ART. IV
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 10 zile de la publicare.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor,
Rãzvan Ţîru

Bucureşti, 1 septembrie 2005.
Nr. 87.

ANEXA I
-------
(Anexa C la regulament)
-----------------------

NOTA(CTCE)
---------
Formularul 1 - de identificare, se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 849 din 20 septembrie 2005, pagina 10.(a se vedea imaginea asociata)

Formularul 1 - de identificare este emis in 3 exemplare pe hârtie autocopianta, in carnete de cate 50 formulare (150 file) astfel:
- exemplarul 1 - albastru, destinat DSVSA
- exemplarul 2 - roşu, destinat medicului veterinar împuternicit
- exemplarul 3 - verde, destinat proprietarului exploatatiei, componenta a Registrului de exploatatie

ANEXA II
--------
(Anexa D la regulament)
-----------------------

NOTA(CTCE)
---------
Formularul 2, de miscare, se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 849 din 20 septembrie 2005, pagina 11.(a se vedea imaginea asociata)

Formularul 2, de mişcat este emis în 3 exemplare pe hârtie autocopiantã, cu melanj fluorescent, în carnete de câte 50 formulare (150 file) astfel;
- Exemplarul 1 (albastru) ● Matca destinat medicului noului proprietar
● Cupon detaşabil destinat noului proprietar
- Exemplarul 2 (roşu) ● Matca destinat medicului emitent (se reţine la emitere)
● Cupon detaşabil destinat medicului emitent (se aduce înapoi medicului emitent)
- Exemplarul 3 (verde) ● Matca destinat proprietarului
● Cupon detaşabil destinat medicului oficial.


ANEXA III
---------
(Anexa E la regulament)
-----------------------

NOTA(CTCE)
---------
Formularul 3, de declarare eveniment se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 849 din 20 septembrie 2005, pagina 12.(a se vedea imaginea asociata)

Formularul 3, de declarare eveniment este emis în 3 exemplare pe hârtie autocopiantã, cu melanj fluorescent, în carnete de câte 50 formulare (150 file) astfel:
- Exemplarul 1 - albastru, destinat DSVSA
- Exemplarul 2 - roşu, destinat medicului veterinar împuternicit
- Exemplarul 3 - verde, destinat proprietarului.


ANEXA IV
---------
(Anexa F la regulament)
-----------------------

NOTA(CTCE)
---------
Formularul 4, de continuare, se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 849 din 20 septembrie 2005, pagina 13.(a se vedea imaginea asociata)

Formularul 4, de continuare este emis în 3 exemplare pe hârtie autocopiantã, cu melanj fluorescent, în carnete de câte 50 formulare (150 file) astfel:
- Exemplarul 1 - albastru destinat DSVSA
- Exemplarul 2 - roşu destinat medicului veterinar împuternicit
- Exemplarul 3 - verde destinat proprietarului exploataţiei, componentã a Registrului de exploataţie


ANEXA V
--------
(Anexa G la regulament)
-----------------------

NOTA(CTCE)
---------
Formularul 5, Pasaportul bovinei, se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 849 din 20 septembrie 2005, pagina 14.(a se vedea imaginea asociata)

Formularul 5, Paşaportul bovinei este emis într-un exemplar şi este destinat proprietarului animalului.
Se tipãreşte de cãtre DSVSA pe hârtie Laser-Copier (160g/mp).
Se marcheazã în colţul dreapta sus (înainte de serie) cu timbru sec cu diametrul exterior de 30 mm., în care se înscriu: A.N.S.V.S.A., dimensiunea caracterelor fiind iar central DSVSA şi abrevierea judeţului.

ANEXA VI
--------
(Anexa I la regulament)
-----------------------

NOTA(CTCE)
---------
Formularul 6 - formular provizoriu de consemnare, se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 849 din 20 septembrie 2005, pagina 15.(a se vedea imaginea asociata)

Formularul 6 - formular provizoriu de consemnare, se utilizeaza pana la 01.10.2005, se printeaza la DSVSA pe hârtie Laser Copier 80g/mp.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016