Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 868 din 6 noiembrie 2003 pentru modificarea Normei sanitare veterinare privind marcarea si certificarea carnii proaspete destinate consumului uman, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii si alimentatiei nr. 117/1998 , cu modificarile si completarile ulterioare
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 884 din 12 decembrie 2003
În temeiul prevederilor <>art. 31 alin. (1) din Legea sanitarã veterinarã nr. 60/1974 , republicatã,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului,
vãzând Referatul de aprobare nr. 156.874 din 2 octombrie 2003, întocmit de Agenţia Naţionalã Sanitarã Veterinarã,
ministrul agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului emite urmãtorul ordin:
ART. I
Norma sanitarã veterinarã privind marcarea şi certificarea cãrnii proaspete destinate consumului uman, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 117/1998 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 8 din 15 ianuarie 1999, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Marcarea cãrnii şi a organelor destinate consumului pe piaţa internã, provenite de la animalele din speciile bovine, porcine, ovine, caprine, cabaline şi pãsãri, se efectueazã cu o ştampilã de formã rotundã cu diametrul de 3,5 cm. Ştampila cuprinde urmãtoarele informaţii inscripţionate cu caractere perfect lizibile:
a) în partea superioarã: numele ţãrii <<ROMANIA>>, cu majuscule;
b) în centru: codul judeţului, urmat fãrã întrerupere de numãrul de autorizare sanitarã veterinarã a unitãţii. Imediat sub acesta se înscrie numãrul de identificare al medicului veterinar oficial care a efectuat inspecţia cãrnii;
c) în partea inferioarã: menţiunea <<CONTROLAT SANITAR VETERINAR>>, cu majuscule.
Caracterele au înãlţimea de 0,5 cm pentru litere şi 0,8 cm pentru cifre.
(2) Marcarea cãrnii şi a organelor destinate exportului în statele membre ale Uniunii Europene şi în alte ţãri se efectueazã cu o ştampilã de formã ovalã cu diametrul mare de 6,5 cm şi diametrul mic de 4,5 cm. Ştampila cuprinde urmãtoarele informaţii inscripţionate cu caractere perfect lizibile:
a) în partea superioarã: numele ţãrii exportatoare, cu majuscule;
b) în centru: numãrul de aprobare acordat de autoritatea veterinarã centralã pentru efectuarea unor activitãţi de export;
c) în partea inferioarã: menţiunea <<INSPECTAT GUVERNAMENTAL>>, cu majuscule.
Inscripţiile de pe ştampilã se efectueazã în limba englezã sau francezã. Caracterele au înãlţimea de 0,8 cm pentru litere şi 1 cm pentru cifre."
2. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Carcasele se marcheazã prin aplicarea ştampilei cu tuş sau cu foc:
a) cele cu greutate de peste 65 kg se marcheazã pe fiecare semicarcasã cel puţin în urmãtoarele locuri: faţa externã a pulpelor, zona lombarã, spate, piept şi spatã;
b) celelalte carcase trebuie sã fie marcate cel puţin în patru locuri: pe spatã şi pe faţa externã a pulpei.
(2) Carnea de pasãre se marcheazã prin aplicarea ştampilei prevãzute la art. 6 pe o etichetã aderentã la ambalaj sau imprimatã pe ambalaj.
(3) Ficatul de bovine, porcine şi solipede se marcheazã prin aplicarea ştampilei cu foc.
(4) Organele de la toate speciile se marcheazã prin aplicarea ştampilei cu tuş sau cu foc.
(5) Toate celelalte subproduse comestibile proprii pentru consum uman se marcheazã conform alin. (1) fie direct pe produs, fie pe materialul de preambalare sau ambalaj."
3. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Carnea tranşatã ambalatã şi organele ambalate trebuie sã poarte o ştampilã în concordanţã cu prevederile art. 6.
(2) Ştampila trebuie sã includã numãrul de autorizare veterinarã a unitãţii de tranşare. Ştampila se aplicã pe eticheta fixatã pe materialul de ambalare sau imprimatã pe acesta, astfel încât aceasta sã fie distrusã când ambalajul este deschis. Se admite ca marca de sãnãtãtate sã nu se distrugã în cazul în care deschiderea ambalajului duce la distrugerea acestuia.
(3) În cazul organelor ambalate într-un abator, numãrul indicat în marca de sãnãtate va fi numãrul de autorizare sanitarã veterinarã al acestui abator."
4. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Carnea proaspãtã şi organele condiţionate în porţiuni destinate vânzãrii directe cãtre consumator vor purta pe materialul de condiţionare ştampila unitãţii care a efectuat condiţionarea.
(2) Ştampila poate avea dimensiuni mai mici decât cele prevãzute la art. 6.
(3) Dacã aceastã carne este reambalatã într-o altã unitate decât cea în care a fost prima datã condiţionatã, materialul de condiţionare trebuie sã poarte marca de sãnãtate a unitãţii de tranşare în care a fost prima datã condiţionatã, iar ambalajul trebuie sã poarte marca de sãnãtate a centrului de ambalare."
5. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Carnea de cabaline va fi marcatã cu o ştampilã de formã dreptunghiularã, cu lungimea de 5 cm şi lãţimea de 2 cm, care va avea inscripţionate în interior cu litere majuscule cuvintele <<CARNE DE CAL>>. Înãlţimea literelor va fi de 0,8 cm.
(2) Aceastã ştampilã se aplicã sub ştampila prevãzutã la art. 6, pe aceleaşi porţiuni anatomice şi în acelaşi numãr, aşa cum este precizat la art. 8."
6. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Marca de sãnãtate aplicatã pe carnea provenitã de la animale din speciile receptive la Trichinella Spiralis atestã şi efectuarea examenului trichineloscopic cu rezultat negativ."
7. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Ştampilele utilizate pentru marcarea cãrnii şi a organelor vor fi confecţionate conform modelului prevãzut în anexa nr. I la prezenta normã sanitarã veterinarã."
8. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - Pentru ştampilarea cu tuş se vor folosi urmãtorii coloranţi: E 155 BROWN HT, E 133 BRILIANT BLEU FCF, E 129 RED ALLURA AE, amestec de E 133 şi E 129."
9. Dupã articolul 14 se introduce articolul 14^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 14^1 . - (1) Carnea provenitã de la vierii folosiţi pentru reproducţie, porcii criptorhizi şi hermafrodiţi, precum şi porcii masculi necastraţi, cu o greutate a carcasei de peste 80 kg, se marcheazã cu o ştampilã rotundã cu diametrul de 3,5 cm, traversatã pe diametrul sãu principal de douã linii drepte paralele separate de un spaţiu de 1 cm. Ştampila va avea inscripţionate cu caractere perfect lizibile:
a) în partea superioarã: numele ţãrii <<ROMANIA>>, cu majuscule;
b) în centru: codul judeţului, urmat fãrã întrerupere de numãrul de autorizare sanitarã veterinarã a unitãţii. Imediat sub acesta se înscrie numãrul de identificare al medicului veterinar oficial care a efectuat inspecţia cãrnii;
c) în partea inferioarã: menţiunea <<CONTROLAT SANITAR VETERINAR>>, cu majuscule.
Caracterele au înãlţimea de 0,5 cm pentru litere şi 0,8 cm pentru cifre.
(2) Carnea de pasãre provenitã de la pãsãri care au fost puse sub restricţii pe motive de sãnãtate animalã se marcheazã cu o ştampilã rotundã cu diametrul de 3,5 cm, traversatã de douã linii drepte care se încrucişeazã în unghi drept cu punctul de intersecţie în centrul ştampilei. Ştampila va avea inscripţionate cu caractere perfect lizibile:
a) în partea superioarã: numele ţãrii <<ROMANIA>>, cu majuscule;
b) în centru: codul judeţului, urmat fãrã întrerupere de numãrul de autorizare sanitarã veterinarã a unitãţii. Imediat sub acesta se înscrie numãrul de identificare al medicului veterinar oficial care a efectuat inspecţia cãrnii;
c) în partea inferioarã: menţiunea <<CONTROLAT SANITAR VETERINAR>>, cu majuscule.
Caracterele au înãlţimea de 0,5 cm pentru litere şi 0,8 cm pentru cifre."
ART. II
Anexa nr. I la norma sanitarã veterinarã se înlocuieşte cu anexa la prezentul ordin.
ART. III
Agenţia Naţionalã Sanitarã Veterinarã, institutele centrale de profil şi direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. IV
Agenţia Naţionalã Sanitarã Veterinarã va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
ART. V
Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 30 de zile de la publicare.
Ministrul agriculturii,
pãdurilor, apelor şi mediului,
Ilie Sârbu
Bucureşti, 6 noiembrie 2003.
Nr. 868.
ANEXĂ
(Anexa nr. I la norma
---------------------
sanitarã veterinarã)
---------------------
NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
--------------------------
Figura nr. 1 - Modelul stampilei de sanatate pentru marcarea carnii destinate utilizarii in tara, se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 884 din 12 decembrie 2003, la pagina 7. (a se vedea imaginea asociata).
NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
--------------------------
Figura nr. 2 - Modelul stampilei de sanatate pentru marcarea carnii destinate exportului, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 884 din 12 decembrie 2003, la pagina 7. (a se vedea imaginea asociata).
NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
--------------------------
Figura nr. 3 - Modelul stampilei de sanatate pentru marcarea carnii de vanat salbatic destinate utilizarii in tara, se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 884 din 12 decembrie 2003, la pagina 7. (a se vedea imaginea asociata).
NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
--------------------------
Figura nr. 4 - Modelul stampilei de sanatate pentru marcarea carnii de vanat salbatic destinata exportului, se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 884 din 12 decembrie 2003, la pagina 7. (a se vedea imaginea asociata).
NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
--------------------------
Figura nr. 5 - Modelul stampilei pentru marcarea suplimentara a carnii de cabaline, se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 884 din 12 decembrie 2003, la pagina 7. (a se vedea imaginea asociata).
NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
--------------------------
Figura nr. 6 - Modelul stampilei pentru marcarea suplimentara a carnii de cabaline destinate exportului, se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 884 din 12 decembrie 2003, la pagina 7. (a se vedea imaginea asociata).
NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
--------------------------
Figura nr. 7 - Modelul stampilei pentru marcarea camurilor, organelor si subproduselor de abator necorespunzatoare pentru consum uman, se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 884 din 12 decembrie 2003, la pagina 7. (a se vedea imaginea asociata).
NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
--------------------------
Figura nr. 8 - Modelul stampilei de sanatate pentru carnea provenita de la vieri, porci criptorhizi, hermafroditi si porci masculi necastrati cu o greutate a carcasei de peste 80 kg, se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 884 din 12 decembrie 2003, la pagina 8. (a se vedea imaginea asociata).
NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
--------------------------
Figura nr. 9 - Modelul stampilei de sanatate pentru carnea de pasare provenita de la pasari aflate sub restrictii pe probleme de sanatate animala, se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 884 din 12 decembrie 2003, la pagina 7. (a se vedea imaginea asociata).
-------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: