Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ORDIN nr. 866 din 8 martie 2017 pentru completarea Normelor tehnice de utilizare a Sistemului român de procesare automată a declaraţiei vamale la import, aprobate prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.885/2016
Având în vedere Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2.447 al Comisiei din 24 noiembrie 2015 de stabilire a unor norme pentru punerea în aplicare a anumitor dispoziţii din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii, Regulamentul delegat (UE) 2016/341 al Comisiei din 17 decembrie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte normele tranzitorii pentru anumite dispoziţii din Codul vamal al Uniunii, în cazul în care sistemele electronice relevante nu sunt încă operaţionale, şi de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2015/2.446 al Comisiei, în baza prevederilor art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
ART. I Normele tehnice de utilizare a Sistemului român de procesare automată a declaraţiei vamale la import, aprobate prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.885/2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 503 din 5 iulie 2016, se completează după cum urmează:
1. La articolul 4, după litera g) se introduc două noi litere, literele h) şi i), cu următorul cuprins: "h) birou vamal de supraveghere - biroul vamal situat pe teritoriul României, responsabil de locul în care declarantul este stabilit, unde se depune declaraţia vamală de plasare a mărfurilor sub regimurile vamale prevăzute la art. 5 pct. 16 din cod, cu excepţia tranzitului, în vămuirea centralizată la nivel naţional şi care îndeplineşte atribuţiile prevăzute la art. 179 din cod; i) birou vamal de prezentare - biroul vamal situat pe teritoriul României, unde se prezintă mărfurile în vămuirea centralizată la nivel naţional şi care îndeplineşte atribuţiile prevăzute la art. 179 din cod."
2. La articolul 31, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins: "(2) Procedura alternativă nu se utilizează în cazul vămuirii centralizate la nivel naţional."
3. După titlul III se introduce un nou titlu, titlul IV, cu următorul cuprins: "TITLUL IV Vămuirea centralizată la nivel naţional
CAPITOLUL I Condiţii privind declararea mărfurilor în vămuirea centralizată la nivel naţional
Art. 35. - (1) Declararea mărfurilor în vămuirea centralizată la nivel naţional se utilizează cu respectarea următoarelor condiţii: a) destinatarul şi declarantul/reprezentantul au statut de operator economic autorizat, prevăzut la art. 38 din cod; b) declarantul/reprezentantul depune la biroul vamal de supraveghere declaraţia vamală standard, menţionată la art. 162 din cod, şi asigură prezentarea mărfurilor la biroul vamal de prezentare. (2) Următoarele categorii de mărfuri sunt excluse de la aplicarea vămuirii centralizate la nivel naţional: a) produsele accizabile care intră sub incidenţa secţiunilor a 9-a şi a 16-a din cap. I - Regimul accizelor armonizate al titlului VIII - Accize şi alte taxe speciale din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; b) produsele militare supuse regimului de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni, a căror listă se stabileşte, în conformitate cu prevederile art. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/1999 privind regimul de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare, republicată, prin ordin al ministrului afacerilor externe.
CAPITOLUL II Întocmirea şi înregistrarea declaraţiei vamale sub formă electronică în vămuirea centralizată la nivel naţional
Art. 36. - Depunerea şi înregistrarea DEI se fac la biroul vamal de supraveghere. Art. 37. - (1) În caseta A a DEI se completează în mod obligatoriu codul biroului vamal de prezentare. (2) Prevederile art. 5 şi 6 se aplică în mod corespunzător şi odată cu înregistrarea DEI informaţiile sunt disponibile şi la biroul vamal de prezentare.
CAPITOLUL III Acceptarea declaraţiei vamale sub formă electronică în vămuirea centralizată la nivel naţional
Art. 38. - (1) Prevederile art. 7 şi 8 se aplică în mod corespunzător. (2) Confirmarea prezentării mărfurilor în vamă se face de biroul vamal de prezentare. (3) Biroul vamal de supraveghere acceptă DEI pentru care biroul vamal de prezentare a confirmat prezentarea mărfurilor în vamă, respectiv a trecut DEI în starea «Mărfuri prezentate la biroul vamal de prezentare». Art. 39. - Prevederile art. 9 se aplică în mod corespunzător.
CAPITOLUL IV Decizia de control
Art. 40. - Decizia de control este luată de biroul vamal de supraveghere, prevederile art. 10 şi 11 aplicându-se în mod corespunzător.
CAPITOLUL V Efectuarea controlului
Art. 41. - Dacă biroul vamal de supraveghere a decis efectuarea controlului fizic, după înscrierea rezultatelor controlului documentar, biroul vamal de supraveghere trece DEI în starea «Înscrierea rezultatelor controlului fizic». Această stare a DEI este disponibilă la biroul vamal de prezentare care, în cazuri justificate, primeşte, pe fax sau prin intermediul poştei electronice, de la biroul vamal de supraveghere documentele justificative, relevante pentru efectuarea controlului fizic solicitat. Art. 42. - Controlul fizic al mărfurilor se efectuează de către biroul vamal de prezentare, care înscrie rezultatele controlului. Art. 43. - Biroul vamal de supraveghere asigură comunicarea cu declarantul/reprezentantul, art. 12-15 aplicându-se în mod corespunzător.
CAPITOLUL VI Plata datoriei vamale
Art. 44. - Plata datoriei vamale şi a celorlalte taxe exigibile la plasarea mărfurilor sub regimul vamal respectiv/şi/sau, după caz, constituirea garanţiei se efectuează la biroul vamal de supraveghere, art. 16 aplicându-se în mod corespunzător.
CAPITOLUL VII Liberul de vamă
Art. 45. - Decizia privind acordarea liberului de vamă este luată de biroul vamal de supraveghere şi este disponibilă şi la biroul vamal de prezentare, art. 17 şi 18 aplicându-se în mod corespunzător.
CAPITOLUL VIII Modificarea şi invalidarea declaraţiei vamale
Art. 46. - Decizia privind acceptarea/respingerea cererii de modificare şi invalidare a declaraţiei vamale este luată de biroul vamal de supraveghere, art. 19-30 aplicându-se în mod corespunzător."
ART. II Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Bogdan-Nicolae Stan
Bucureşti, 8 martie 2017. Nr. 866.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email