Văzând Referatul de aprobare nr. 832 din 18.05.2023, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, având în vedere prevederile Regulamentului (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale şi alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecţie a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1.069/2009, (CE) nr. 1.107/2009, (UE) nr. 1.151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 şi (UE) 2016/2.031 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 şi (CE) nr. 1.099/2009 ale Consiliului şi a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE şi 2008/120/CE ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 şi (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, precum şi a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE şi 97/78/CE ale Consiliului şi a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului, cu amendamentele ulterioare, luând în considerare prevederile Regulamentului (UE) 2023/915 al Comisiei din 25 aprilie 2023 privind nivelurile maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.881/2006 şi ale Regulamentului (UE) 2023/731 privind un program de control multianual coordonat al Uniunii pentru 2024, 2025 şi 2026 vizând asigurarea respectării limitelor maxime de reziduuri de pesticide şi evaluarea expunerii consumatorilor la reziduurile de pesticide din şi de pe alimentele de origine vegetală şi animală şi de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/741, ţinând cont de prevederile art. 6^3 şi ale art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, în baza prevederilor art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 1.156/2013 pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor aferente acestora, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul art. 3 alin. (1) şi (3), precum şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin: ART. I În anexa nr. 2 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 303 şi 303 bis din 20 aprilie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, la capitolul I, secţiunea 9 se modifică şi va avea următorul cuprins: " SECŢIUNEA 9 A. Controlul contaminanţilor în alimentele de origine animală, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2023/915 al Comisiei din 25 aprilie 2023 privind nivelurile maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.881/2006 şi Regulamentului (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 februarie 2005 privind conţinuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare şi hrana de origine vegetală şi animală pentru animale şi de modificare a Directivei 91/414/CEE, cu amendamentele ulterioare*
┌────┬────────────────────┬──────────────┬───────────┬───────────────────┬────────────────────────────┐
│Nr. │Grupa de substanţe/ │ │ │Unitatea de │Metoda de analiză │
│crt.│Baza legală │Substanţa │Matricea │prelevare ├──────────────┬─────────────┤
│ │ │ │ │ │Screening │Confirmare │
├────┼────────────────────┼──────────────┼───────────┼───────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │Regulamentul │ │
│ │ │ │ │ │(CE) nr. 401/ │ │
│ │ │ │ │ │2006 al │ │
│ │Micotoxine │ │ │Ferme de animale │Comisiei din │ │
│ │Regulamentul (UE) │ │Lapte crud,│producătoare de │23 februarie │ │
│ │2023/915 al Comisiei│ │lapte │lapte, centre de │2006 de │ │
│ │din 25 aprilie 2023 │ │tratat │colectare a │stabilire a │ │
│ │privind nivelurile │ │termic, │laptelui, automate │modalităţilor │Regulamentul │
│1. │maxime pentru │Aflatoxine │lapte │de vânzare a │de prelevare │(CE) │
│ │anumiţi contaminanţi│ │destinat │laptelui, unităţi │de probe şi a │nr. 401/2006 │
│ │din produsele │ │fabricării │de procesare a │metodelor de │ │
│ │alimentare şi de │ │produselor │laptelui, unităţi │analiză pentru│ │
│ │abrogare a │ │pe bază de │de vânzare cu │controlul │ │
│ │Regulamentului (CE) │ │lapte │amănuntul │oficial al │ │
│ │nr. 1.881/2006 │ │ │ │conţinutului │ │
│ │ │ │ │ │de micotoxine │ │
│ │ │ │ │ │din produsele │ │
│ │ │ │ │ │alimentare │ │
├────┼────────────────────┼──────────────┼───────────┼───────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │Regulamentul │ │
│ │ │ │ │ │(CE) nr. 333/ │ │
│ │ │ │ │ │2007 al │ │
│ │ │ │ │ │Comisiei din │ │
│ │ │ │ │ │28 martie 2007│ │
│ │ │ │ │Ferme de animale │de stabilire a│ │
│ │ │ │Lapte crud,│producătoare de │metodelor de │ │
│ │ │ │lapte │lapte, centre de │prelevare a │ │
│ │ │ │tratat │colectare a │probelor şi de│ │
│ │ │ │termic, │laptelui, automate │analiză pentru│ │
│ │ │ │lapte │de vânzare a │controlul │ │
│ │ │ │destinat │laptelui, unităţi │oficial al │ │
│ │ │ │fabricării │de procesare a │nivelurilor de│ │
│ │ │ │produselor │laptelui, unităţi │plumb, cadmiu,│ │
│ │ │ │pe bază de │de vânzare cu │mercur, staniu│ │
│ │ │ │lapte │amănuntul │anorganic, │ │
│ │ │ │ │ │3-MCPD şi │ │
│ │ │ │ │ │benzo(a)piren │ │
│ │ │ │ │ │din produsele │ │
│ │ │ │ │ │alimentare, cu│ │
│ │ │ │ │ │amendamentele │ │
│ │ │ │ │ │ulterioare │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┼──────────────┤ │
│ │ │ │ │Abatoare, unităţi │ │ │
│ │ │ │Carne de │de tranşare a │ │ │
│ │ │ │bovine, │cărnii, unităţi de │ │ │
│ │ │ │ovine, │procesare a cărnii,│ │ │
│ │ │ │porcine, │unităţi carne │Regulamentul │ │
│ │ │ │cabaline şi│tocată şi carne │(CE) nr. 333/ │ │
│ │ │ │păsări de │preparată, unităţi │2007, cu │ │
│ │ │ │curte │de manipulare a │amendamentele │ │
│ │ │ │Carne de │vânatului, unităţi │ulterioare │ │
│ │ │ │mistreţ, │de procesare a │ │ │
│ │ │ │cerb, │vânatului, unităţi │ │ │
│ │ │ │căprior** │de vânzare cu │ │ │
│ │ │ │ │amănuntul │ │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┼──────────────┤ │
│ │ │ │ │Abatoare, unităţi │ │ │
│ │ │ │Organe de │de procesare a │ │ │
│ │ │ │bovine, │cărnii, unităţi de │Regulamentul │ │
│ │ │ │ovine, │manipulare a │(CE) nr. 333/ │ │
│ │ │ │porcine şi │vânatului, unităţi │2007, cu │ │
│ │ │ │păsări de │de procesare a │amendamentele │ │
│ │ │ │curte │vânatului, unităţi │ulterioare │Regulamentul │
│ │ │ │ │de vânzare cu │ │(CE) │
│ │ │Plumb │ │amănuntul │ │nr. 333/2007,│
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┼──────────────┤cu │
│ │ │ │ │Unităţi produse │ │amendamentele│
│ │ │ │ │proaspete din │ │ulterioare │
│ │ │ │ │pescuit, unităţi de│ │ │
│ │ │ │Carne de │procesare a │ │ │
│ │ │ │peşte │peştelui, pescării,│ │ │
│ │ │ │ │depozite │ │ │
│ │ │ │ │frigorifice, │ │ │
│ │ │ │ │unităţi de vânzare │ │ │
│ │ │ │ │cu amănuntul │ │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┤ │ │
│ │ │ │ │Depozite │ │ │
│ │ │ │Cefalopode │frigorifice, │ │ │
│ │ │ │ │unităţi de vânzare │ │ │
│ │ │ │ │cu amănuntul │Regulamentul │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┤(CE) nr. 333/ │ │
│ │ │ │ │Depozite │2007, cu │ │
│ │ │ │Crustacee │frigorifice, │amendamentele │ │
│ │ │ │ │unităţi de vânzare │ulterioare │ │
│ │ │ │ │cu amănuntul │ │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┤ │ │
│ │ │ │ │Depozite │ │ │
│ │ │ │ │frigorifice, │ │ │
│ │ │ │ │unităţi de vânzare │ │ │
│ │ │ │ │cu amănuntul, zone │ │ │
│ │ │ │Moluşte │de producţie şi │ │ │
│ │ │ │bivalve, │relocare pentru │ │ │
│ │ │ │rapane │moluşte bivalve │ │ │
│ │ │ │ │vii, centre de │ │ │
│ │ │ │ │purificare şi │ │ │
│ │ │ │ │centre de expediere│ │ │
│ │ │ │ │moluşte bivalve vii│ │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┼──────────────┤ │
│ │ │ │Grăsimi │ │ │ │
│ │Metale grele │ │animale, │Unităţi de │Regulamentul │ │
│2. │Regulamentul (UE) │ │inclusiv │procesare, depozite│(CE) nr. 333/ │ │
│ │2023/915 │ │grăsimile │frigorifice, │2007, cu │ │
│ │ │ │din lapte │unităţi de vânzare │amendamentele │ │
│ │ │ │(unt, │cu amănuntul │ulterioare │ │
│ │ │ │smântână) │ │ │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┼──────────────┤ │
│ │ │ │ │Stupine, unităţi de│Regulamentul │ │
│ │ │ │ │vânzare cu │(CE) nr. 333/ │ │
│ │ │ │Miere │amănuntul, unităţi │2007, cu │ │
│ │ │ │ │de procesare a │amendamentele │ │
│ │ │ │ │mierii │ulterioare │ │
│ │ ├──────────────┼───────────┼───────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │Carne de │Abatoare, unităţi │ │ │
│ │ │ │bovine, │de procesare a │ │ │
│ │ │ │ovine, │cărnii, unităţi de │ │ │
│ │ │ │porcine, │tranşare a cărnii, │ │ │
│ │ │ │cabaline, │unităţi carne │ │ │
│ │ │ │pasări de │tocată şi carne │ │ │
│ │ │ │curte │preparată, unităţi │ │ │
│ │ │ │Carne de │de manipulare a │ │ │
│ │ │ │porc │vânatului, unităţi │ │ │
│ │ │ │mistreţ, │de procesare a │ │ │
│ │ │ │căprior, │vânatului, unităţi │ │ │
│ │ │ │cerb** │de vânzare cu │ │ │
│ │ │ │ │amănuntul │ │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┤ │ │
│ │ │ │Ficat │Abatoare, unităţi │Regulamentul │Regulamentul │
│ │ │ │provenit de│de procesare a │(CE) nr. 333/ │(CE) nr. 333/│
│ │ │ │la bovine, │cărnii, unităţi de │2007, cu │2007, cu │
│ │ │ │ovine, │manipulare a │amendamentele │amendamentele│
│ │ │ │porcine, │vânatului, unităţi │ulterioare │ulterioare │
│ │ │ │cabaline şi│de procesare a │ │ │
│ │ │ │pasări de │vânatului, unităţi │ │ │
│ │ │ │curte │de vânzare cu │ │ │
│ │ │ │ │amănuntul │ │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┤ │ │
│ │ │ │Rinichi │Abatoare, unităţi │ │ │
│ │ │ │provenit de│de procesare a │ │ │
│ │ │ │la bovine, │cărnii, unităţi de │ │ │
│ │ │ │ovine, │manipulare a │ │ │
│ │ │ │porcine, │vânatului, unităţi │ │ │
│ │ │ │cabaline şi│de procesare a │ │ │
│ │ │ │păsări de │vânatului, unităţi │ │ │
│ │ │ │curte │de vânzare cu │ │ │
│ │ │ │ │amănuntul │ │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │Unităţi de │ │ │
│ │ │Cadmiu │ │procesare a │ │ │
│ │ │ │ │peştelui, unitate │ │ │
│ │ │ │ │produse proaspete │ │ │
│ │ │ │Carne de │din pescuit, │ │ │
│ │ │ │peşte │pescării, depozit │ │ │
│ │ │ │ │frigorific, │ │ │
│ │ │ │ │magazine │ │ │
│ │ │ │ │alimentare, unităţi│ │ │
│ │ │ │ │de vânzare cu │ │ │
│ │ │ │ │amănuntul │ │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┤ │ │
│ │ │ │ │Depozite │ │ │
│ │ │ │Crustacee │frigorifice, │ │ │
│ │ │ │ │unităţi de vânzare │ │ │
│ │ │ │ │cu amănuntul │ │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┤Regulamentul │Regulamentul │
│ │ │ │ │Zone de producţie │(CE) nr. 333/ │(CE) nr. 333/│
│ │ │ │ │şi relocare pentru │2007, cu │2007, cu │
│ │ │ │ │moluşte bivalve │amendamentele │amendamentele│
│ │ │ │ │vii, centre de │ulterioare │ulterioare │
│ │ │ │ │purificare şi │ │ │
│ │ │ │ │centre de expediere│ │ │
│ │ │ │Moluşte │moluşte bivalve vii│ │ │
│ │ │ │bivalve, │din judeţele │ │ │
│ │ │ │rapane │Constanţa şi Tulcea│ │ │
│ │ │ │ │Depozite │ │ │
│ │ │ │ │frigorifice, │ │ │
│ │ │ │ │unităţi de │ │ │
│ │ │ │ │procesare, unităţi │ │ │
│ │ │ │ │de vânzare cu │ │ │
│ │ │ │ │amănuntul │ │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┤ │ │
│ │ │ │ │Depozite │ │ │
│ │ │ │Cefalopode │frigorifice, │ │ │
│ │ │ │ │unităţi de vânzare │ │ │
│ │ │ │ │cu amănuntul │ │ │
├────┼────────────────────┼──────────────┼───────────┼───────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │Unităţi produse │ │ │
│ │ │ │ │proaspete din │ │ │
│ │ │ │ │pescuit, unităţi de│ │ │
│ │ │ │Carne de │procesare a │ │ │
│ │ │ │peşte │peştelui, depozite │ │ │
│ │ │ │ │frigorifice, │ │ │
│ │ │ │ │unităţi de vânzare │ │ │
│ │ │ │ │cu amănuntul │ │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┤ │ │
│ │ │ │ │Unităţi produse │ │ │
│ │ │ │ │proaspete din │ │ │
│ │ │ │ │pescuit, unităţi de│ │ │
│ │ │ │ │procesare a │ │ │
│ │ │ │ │peştelui, pescării,│ │ │
│ │ │ │ │depozite │ │ │
│ │ │ │ │frigorifice, │ │Regulamentul │
│ │ │ │Moluşte │unităţi de vânzare │Regulamentul │(CE) │
│ │ │ │bivalve, │cu amănuntul │(CE) nr. 333/ │nr. 333/2007,│
│ │ │Mercur │gasteropode│Zone de producţie │2007, cu │cu │
│ │ │ │marine │şi relocare pentru │amendamentele │amendamentele│
│ │ │ │ │moluşte bivalve │ulterioare │ulterioare │
│ │ │ │ │vii, centre de │ │ │
│ │ │ │ │purificare şi │ │ │
│ │ │ │ │centre de expediere│ │ │
│ │ │ │ │moluşte bivalve vii│ │ │
│ │ │ │ │din judeţele │ │ │
│ │ │ │ │Constanţa şi Tulcea│ │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┤ │ │
│ │ │ │ │Depozite │ │ │
│ │ │ │Crustacee │frigorifice, │ │ │
│ │ │ │ │unităţi de vânzare │ │ │
│ │ │ │ │cu amănuntul │ │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┤ │ │
│ │ │ │ │Depozite │ │ │
│ │ │ │Cefalopode │frigorifice, │ │ │
│ │ │ │ │unităţi de vânzare │ │ │
│ │ │ │ │cu amănuntul │ │ │
│ │ ├──────────────┼───────────┼───────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │Alimente │ │Regulamentul │Regulamentul │
│ │ │ │conservate │Unităţi de │(CE) nr. 333/ │(CE) nr. 333/│
│ │ │Staniu │(conserve │procesare, unităţi │2007, cu │2007, cu │
│ │ │ │din carne, │de vânzare cu │amendamentele │amendamentele│
│ │ │ │conserve │amănuntul │ulterioare │ulterioare │
│ │ │ │din peşte) │ │ │ │
├────┼────────────────────┼──────────────┼───────────┼───────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │Regulamentul │Regulamentul │
│ │ │ │ │ │(CE) nr. 333/ │(CE) nr. 333/│
│ │ │ │Ficat │Abatoare │2007, │2007, cu │
│ │ │ │bovine │ │cu │amendamentele│
│ │ │ │ │ │amendamentele │ulterioare │
│ │ │ │ │ │ulterioare │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │Regulamentul │Regulamentul │
│ │ │ │Ficat ovine│ │(CE) nr. 333/ │(CE) nr. 333/│
│ │ │ │şi caprine │Abatoare │2007, cu │2007, cu │
│ │ │ │ │ │amendamentele │amendamentele│
│ │ │ │ │ │ulterioare │ulterioare │
│ │ │Mercur ├───────────┼───────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │Regulamentul │Regulamentul │
│ │ │ │Ficat │ │(CE) nr. 333/ │(CE) nr. 333/│
│ │ │ │porcine │Abatoare │2007, cu │2007, cu │
│ │ │ │ │ │amendamentele │amendamentele│
│ │ │ │ │ │ulterioare │ulterioare │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │Ficat │ │ │ │
│ │ │ │păsări de │ │Regulamentul │Regulamentul │
│ │ │ │curte (pui │ │(CE) nr. 333/ │(CE) nr. 333/│
│ │ │ │de carne, │Abatoare │2007, cu │2007, cu │
│ │ │ │găini │ │amendamentele │amendamentele│
│ │ │ │reformă, │ │ulterioare │ulterioare │
│ │ │ │curcani) │ │ │ │
│ │Metale grele ├──────────────┼───────────┼───────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │Regulamentul (CE) │ │ │ │Regulamentul │Regulamentul │
│3. │nr. 396/2005, cu │ │Carne │ │(CE) nr. 333/ │(CE) nr. 333/│
│ │amendamentele │ │bovine │Abatoare │2007, cu │2007, cu │
│ │ulterioare │ │ │ │amendamentele │amendamentele│
│ │ │ │ │ │ulterioare │ulterioare │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │Regulamentul │Regulamentul │
│ │ │ │Carne ovine│ │(CE) nr. 333/ │(CE) nr. 333/│
│ │ │ │şi caprine │Abatoare │2007, cu │2007, cu │
│ │ │ │ │ │amendamentele │amendamentele│
│ │ │ │ │ │ulterioare │ulterioare │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │Regulamentul │Regulamentul │
│ │ │ │Carne │ │(CE) nr. 333/ │(CE) nr. 333/│
│ │ │ │porcine │Abatoare │2007, cu │2007, cu │
│ │ │Cupru │ │ │amendamentele │amendamentele│
│ │ │ │ │ │ulterioare │ulterioare │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │Regulamentul │Regulamentul │
│ │ │ │Carne de │ │(CE) nr. 333/ │(CE) nr. 333/│
│ │ │ │ecvidee │Abatoare │2007, cu │2007, cu │
│ │ │ │ │ │amendamentele │amendamentele│
│ │ │ │ │ │ulterioare │ulterioare │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │Carne │ │ │ │
│ │ │ │păsări de │ │Regulamentul │Regulamentul │
│ │ │ │curte (pui │ │(CE) nr. 333/ │(CE) nr. 333/│
│ │ │ │de carne, │Abatoare │2007, cu │2007, cu │
│ │ │ │găini │ │amendamentele │amendamentele│
│ │ │ │reformă, │ │ulterioare │ulterioare │
│ │ │ │curcani) │ │ │ │
├────┼────────────────────┼──────────────┼───────────┼───────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │Ordinul │ │
│ │ │ │ │ │preşedintelui │ │
│ │ │ │ │ │Autorităţii │ │
│ │ │ │ │ │Naţionale │ │
│ │ │ │ │ │Sanitare │ │
│ │ │ │ │ │Veterinare şi │ │
│ │ │ │ │ │pentru │ │
│ │ │ │ │ │Siguranţa │ │
│ │ │ │ │ │Alimentelor │ │
│ │ │ │ │ │nr. 147/2004 │ │
│ │ │ │ │ │pentru │ │
│ │ │ │ │ │aprobarea │ │
│ │ │ │ │ │normelor │ │
│ │ │ │ │ │sanitare │ │
│ │ │ │ │ │veterinare şi │ │
│ │ │ │ │ │pentru │ │
│ │ │ │ │ │siguranţa │ │
│ │ │ │ │ │alimentelor │ │
│ │ │ │ │ │privind │ │
│ │ │ │ │ │reziduurile de│ │
│ │ │ │ │ │pesticide din │ │
│ │ │ │ │ │produsele de │ │
│ │ │ │ │ │origine │ │
│ │ │ │ │ │animală şi │ │
│ │ │ │ │ │nonanimală şi │ │
│ │ │ │ │ │reziduurile de│ │
│ │ │ │ │ │medicamente de│ │
│ │ │ │ │ │uz veterinar │ │
│ │ │ │ │ │în produsele │ │
│ │ │ │ │ │de origine │ │
│ │ │ │ │ │animală, cu │ │
│ │ │ │ │ │modificările │ │
│ │ │ │ │ │şi │ │
│ │ │ │ │ │completările │ │
│ │ │ │ │ │ulterioare │ │
│ │ │ │ │ │Regulamentul │ │
│ │ │ │ │ │(UE) 2017/625 │ │
│ │ │ │ │ │al │ │
│ │ │ │ │ │Parlamentului │ │
│ │ │ │ │ │European şi al│ │
│ │ │ │ │ │Consiliului │ │
│ │ │ │ │ │din 15 martie │ │
│ │ │ │ │ │2017 privind │ │
│ │ │ │ │ │controalele │ │
│ │ │ │ │ │oficiale şi │ │
│ │ │ │ │ │alte │ │
│ │ │ │ │ │activităţi │ │
│ │ │ │ │ │oficiale │ │
│ │ │ │ │ │efectuate │ │
│ │ │ │ │ │pentru a │ │
│ │ │ │ │ │asigura │ │
│ │ │ │ │ │aplicarea │ │
│ │ │ │ │ │legislaţiei │ │
│ │ │ │ │ │privind │Ordinul │
│ │ │ │ │ │alimentele şi │preşedintelui│
│ │ │ │ │ │furajele, a │Autorităţii │
│ │ │ │ │ │normelor │Naţionale │
│ │ │ │ │ │privind │Sanitare │
│ │ │ │ │ │sănătatea şi │Veterinare şi│
│ │ │Neonicotinoide│ │ │bunăstarea │pentru │
│ │ │(Acetamiprid, │ │ │animalelor, │Siguranţa │
│ │ │Clotianidin, │Miere │Stupine, centre de │sănătatea │Alimentelor │
│ │ │Imidacloprid, │ │colectare │plantelor şi │nr. 147/2004,│
│ │ │Tiacloprid, │ │ │produsele de │cu │
│ │ │Thiametoxam) │ │ │protecţie a │modificările │
│ │ │ │ │ │plantelor, de │şi │
│ │ │ │ │ │modificare a │completările │
│ │ │ │ │ │Regulamentelor│ulterioare │
│ │Pesticide │ │ │ │(CE) nr. 999/ │Regulamentul │
│ │Regulamentul (CE) │ │ │ │2001, (CE) nr.│(UE) 2017/625│
│4. │nr. 396/2005, │ │ │ │396/2005, (CE)│ │
│ │cu amendamentele │ │ │ │nr. 1.069/ │ │
│ │ulterioare │ │ │ │2009, (CE) nr.│ │
│ │ │ │ │ │1.107/2009, │ │
│ │ │ │ │ │(UE) nr. 1.151│ │
│ │ │ │ │ │/2012, (UE) │ │
│ │ │ │ │ │nr. 652/2014, │ │
│ │ │ │ │ │(UE) 2016/429 │ │
│ │ │ │ │ │şi (UE) 2016/ │ │
│ │ │ │ │ │2.031 ale │ │
│ │ │ │ │ │Parlamentului │ │
│ │ │ │ │ │European şi │ │
│ │ │ │ │ │ale │ │
│ │ │ │ │ │Consiliului, a│ │
│ │ │ │ │ │Regulamentelor│ │
│ │ │ │ │ │(CE) nr. 1/ │ │
│ │ │ │ │ │2005 şi (CE) │ │
│ │ │ │ │ │nr. 1.099/2009│ │
│ │ │ │ │ │ale │ │
│ │ │ │ │ │Consiliului şi│ │
│ │ │ │ │ │a Directivelor│ │
│ │ │ │ │ │98/58/CE, 1999│ │
│ │ │ │ │ │/74/CE, 2007/ │ │
│ │ │ │ │ │43/CE, 2008/ │ │
│ │ │ │ │ │119/CE şi 2008│ │
│ │ │ │ │ │/120/CE ale │ │
│ │ │ │ │ │Consiliului şi│ │
│ │ │ │ │ │de abrogare a │ │
│ │ │ │ │ │Regulamentelor│ │
│ │ │ │ │ │(CE) nr. 854/ │ │
│ │ │ │ │ │2004 şi (CE) │ │
│ │ │ │ │ │nr. 882/2004 │ │
│ │ │ │ │ │ale │ │
│ │ │ │ │ │Parlamentului │ │
│ │ │ │ │ │European şi │ │
│ │ │ │ │ │ale │ │
│ │ │ │ │ │Consiliului, │ │
│ │ │ │ │ │precum şi a │ │
│ │ │ │ │ │Directivelor │ │
│ │ │ │ │ │89/608/CEE, 89│ │
│ │ │ │ │ │/662/CEE, 90/ │ │
│ │ │ │ │ │425/CEE, 91/ │ │
│ │ │ │ │ │496/CEE, 96/23│ │
│ │ │ │ │ │/CE, 96/93/CE │ │
│ │ │ │ │ │şi 97/78/CE │ │
│ │ │ │ │ │ale │ │
│ │ │ │ │ │Consiliului şi│ │
│ │ │ │ │ │a Deciziei 92/│ │
│ │ │ │ │ │438/CEE a │ │
│ │ │ │ │ │Consiliului │ │
│ │ │ │ │ │(Regulamentul │ │
│ │ │ │ │ │privind │ │
│ │ │ │ │ │controalele │ │
│ │ │ │ │ │oficiale) │ │
│ │ ├──────────────┼───────────┼───────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │Ordinul │Ordinul │
│ │ │ │ │ │preşedintelui │preşedintelui│
│ │ │ │ │ │Autorităţii │Autorităţii │
│ │ │ │ │ │Naţionale │Naţionale │
│ │ │ │ │ │Sanitare │Sanitare │
│ │ │ │ │ │Veterinare şi │Veterinare şi│
│ │ │ │ │ │pentru │pentru │
│ │ │ │ │Stupine, centre de │Siguranţa │Siguranţa │
│ │ │Propamocarb │Miere │colectare │Alimentelor │Alimentelor │
│ │ │ │ │ │nr. 147/2004, │nr. 147/2004,│
│ │ │ │ │ │cu │cu │
│ │ │ │ │ │modificările │modificările │
│ │ │ │ │ │şi │şi │
│ │ │ │ │ │completările │completările │
│ │ │ │ │ │ulterioare │ulterioare │
│ │ │ │ │ │Regulamentul │Regulamentul │
│ │ │ │ │ │(UE) 2017/625 │(UE) 2017/625│
├────┼────────────────────┼──────────────┼───────────┼───────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │Carne şi │ │ │ │
│ │ │ │produse din│ │ │ │
│ │ │ │carne, cu │ │ │ │
│ │ │ │excepţia │ │ │ │
│ │ │ │organelor │Abatoare, unităţi │ │ │
│ │ │ │comestibile│de tranşare, │ │ │
│ │ │ │de la │unităţi de │ │ │
│ │ │ │bovine, │procesare, unităţi │ │ │
│ │ │ │ovine, │de vânzare cu │ │ │
│ │ │ │caprine, │amănuntul, unităţi │ │ │
│ │ │ │porcine, │de manipulare a │ │ │
│ │ │ │păsări de │vânatului, unităţi │ │ │
│ │ │ │curte, │de procesare a │ │ │
│ │ │ │cabaline, │vânatului, unităţi │ │ │
│ │ │ │iepure │de vânzare cu │Regulamentul │ │
│ │ │ │Carne de │amănuntul │(UE) 2017/644 │ │
│ │ │ │mistreţ, │ │al Comisiei │ │
│ │ │ │vânat │ │din 5 aprilie │ │
│ │ │ │sălbatic cu│ │2017 de │ │
│ │ │ │pene │ │stabilire a │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┤metodelor de │ │
│ │ │ │Ficat şi │ │prelevare de │ │
│ │ │ │produse │ │probe şi a │ │
│ │ │ │derivate │Abatoare, unităţi │metodelor de │ │
│ │ │ │provenite │de tranşare, │analiză pentru│ │
│ │ │ │de la │unităţi de │controlul │ │
│ │Dioxina furani şi │Suma │bovine, │procesare, unităţi │nivelurilor de│ │
│ │PCB-uri asemănătoare│dioxinelor şi │ovine, │de vânzare cu │dioxine, de │Regulamentul │
│5. │dioxinelor │PCB de tipul │caprine, │amănuntul │PCB-uri de │(UE) 2017/644│
│ │Regulamentul (UE) │dioxinelor │porcine, │Unităţi de │tipul │ │
│ │2023/915 │ │păsări de │manipulare a │dioxinelor şi │ │
│ │ │ │curte, │vânatului, unităţi │de PCB-uri │ │
│ │ │ │cabaline, │de procesare a │care nu sunt │ │
│ │ │ │iepure │vânatului, unităţi │de tipul │ │
│ │ │ │Ficat de │de vânzare cu │dioxinelor în │ │
│ │ │ │mistreţ, │amănuntul │anumite │ │
│ │ │ │vânat │ │produse │ │
│ │ │ │sălbatic cu│ │alimentare şi │ │
│ │ │ │pene │ │de abrogare a │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┤Regulamentului│ │
│ │ │ │ │Centru de colectare│(UE) nr. 589/ │ │
│ │ │ │ │a peştelui, unităţi│2014 │ │
│ │ │ │Carne de │produse proaspete │ │ │
│ │ │ │peşte, │din pescuit, │ │ │
│ │ │ │produse │unităţi de │ │ │
│ │ │ │pescăreşti │procesare a │ │ │
│ │ │ │şi produse │peştelui, pescării,│ │ │
│ │ │ │derivate │depozite │ │ │
│ │ │ │ │frigorifice, │ │ │
│ │ │ │ │unităţi de vânzare │ │ │
│ │ │ │ │cu amănuntul │ │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┤ │ │
│ │ │ │Ficat de │Unităţi de │ │ │
│ │ │ │peşte şi │procesare, unităţi │ │ │
│ │ │ │produse │de vânzare cu │ │ │
│ │ │ │derivate │amănuntul │ │ │
│ │ │ │din acesta │ │ │ │
├────┼────────────────────┼──────────────┼───────────┴┬──────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │Ferme de animale │ │ │
│ │ │ │ │producătoare de │ │ │
│ │ │ │ │lapte, centre de │ │ │
│ │ │ │ │colectare a │ │ │
│ │ │ │Lapte crud │laptelui, automate│ │ │
│ │ │ │şi produse │de vânzare a │ │ │
│ │ │ │lactate │laptelui, unităţi │ │ │
│ │ │ │ │de procesare │ │ │
│ │ │ │ │lapte, unităţi de │ │ │
│ │ │ │ │vânzare cu │ │ │
│ │ │ │ │amănuntul │ │ │
│ │ │ ├────────────┼──────────────────┤ │ │
│ │ │ │Ouă şi │Centre de │ │ │
│ │ │ │produse de │ambalare, unităţi │ │ │
│ │ │ │ouă, cu │de procesare, │ │ │
│ │ │ │excepţia │unităţi de vânzare│ │ │
│ │ │ │ouălor de │cu amănuntul │ │ │
│ │ │ │gâscă │ │ │ │
│ │ │ ├────────────┼──────────────────┤ │ │
│ │ │ │Grăsime de │ │ │ │
│ │ │ │la bovine, │Abatoare, unităţi │ │ │
│ │ │ │ovine, │de procesare a │ │ │
│ │ │ │porcine şi │grăsimilor pentru │ │ │
│ │ │ │păsări de │consum uman │ │ │
│ │ │ │curte │ │ │ │
│ │ │ ├────────────┼──────────────────┤ │ │
│ │ │ │Grăsimi │Abatoare, unităţi │ │ │
│ │ │ │animale │de procesare a │ │ │
│ │ │ │amestecate │grăsimilor pentru │ │ │
│ │ │ │ │consum uman │ │ │
├────┼────────────────────┼──────────────┼────────────┼──────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │Abatoare, unităţi │ │ │
│ │ │ │Carne de │de procesare a │ │ │
│ │ │ │bovine, │cărnii, unităţi de│Regulamentul │Regulamentul │
│ │ │ │ovine, │tranşare a cărnii,│(CE) nr. 333/ │(CE) nr. 333/│
│ │ │ │porcine şi │unităţi carne │2007, cu │2007, cu │
│ │ │ │păsări de │tocată şi carne │amendamentele │amendamentele│
│ │ │ │curte │preparată, unităţi│ulterioare │ulterioare │
│ │ │ │ │de vânzare cu │ │ │
│ │ │ │ │amănuntul │ │ │
│ │ │ ├────────────┼──────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │Abatoare, unităţi │ │ │
│ │ │ │Organe │de procesare a │ │ │
│ │ │ │comestibile │cărnii, unităţi de│Regulamentul │Regulamentul │
│ │ │ │de bovine, │tranşare a cărnii,│(CE) nr. 333/ │(CE) nr. 333/│
│ │ │ │ovine, │unităţi carne │2007, cu │2007, cu │
│ │ │ │porcine şi │tocată şi carne │amendamentele │amendamentele│
│ │ │ │păsări de │preparată, unităţi│ulterioare │ulterioare │
│ │ │ │curte │de vânzare cu │ │ │
│ │ │ │ │amănuntul │ │ │
│ │ │ ├────────────┼──────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │Abatoare, unităţi │ │ │
│ │ │ │Carne de │de manipulare a │ │ │
│ │ │ │vânat, cu │vânatului, unităţi│Regulamentul │Regulamentul │
│ │ │ │excepţia │de tranşare, │(CE) nr. 333/ │(CE) nr. 333/│
│ │ │ │celei │unităţi de │2007, cu │2007, cu │
│ │ │ │provenite de│procesare a │amendamentele │amendamentele│
│ │ │ │la urşi │vânatului, unităţi│ulterioare │ulterioare │
│ │ │ │ │de vânzare cu │ │ │
│ │ │ │ │amănuntul │ │ │
│ │ │ ├────────────┼──────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │Substanţe │Sumă dintre │Organe │Abatoare, unităţi │ │ │
│6. │perufloralchilate***│PFOS, PFOA, │comestibile │de procesare a │Regulamentul │Regulamentul │
│ │Regulamentul (UE) │PFNA şi PFHxS │de vânat, cu│cărnii de vânat, │(CE) nr. 333/ │(CE) nr. 333/│
│ │2023/915 │ │excepţia │unităţi de │2007, cu │2007, cu │
│ │ │ │organelor │manipulare a │amendamentele │amendamentele│
│ │ │ │comestibile │vânatului, unităţi│ulterioare │ulterioare │
│ │ │ │de urs │de vânzare cu │ │ │
│ │ │ │ │amănuntul │ │ │
│ │ │ ├────────────┼──────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │Unităţi de │Regulamentul │Regulamentul │
│ │ │ │ │procesare a │(CE) nr. 333/ │(CE) nr. 333/│
│ │ │ │Carne de │peştelui, │2007, cu │2007, cu │
│ │ │ │peşte │pescării, unităţi │amendamentele │amendamentele│
│ │ │ │ │de vânzare cu │ulterioare │ulterioare │
│ │ │ │ │amănuntul │ │ │
│ │ │ ├────────────┼──────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │Depozite │ │ │
│ │ │ │ │frigorifice, │ │ │
│ │ │ │ │unităţi de vânzare│ │ │
│ │ │ │ │cu amănuntul, zone│Regulamentul │Regulamentul │
│ │ │ │Crustacee şi│de producţie şi │(CE) nr. 333/ │(CE) nr. 333/│
│ │ │ │moluşte │relocare pentru │2007, cu │2007, cu │
│ │ │ │bivalve │moluşte bivalve │amendamentele │amendamentele│
│ │ │ │ │vii, centre de │ulterioare │ulterioare │
│ │ │ │ │purificare şi │ │ │
│ │ │ │ │centre de │ │ │
│ │ │ │ │expediere moluşte │ │ │
│ │ │ │ │bivalve vii │ │ │
│ │ │ ├────────────┼──────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │Centre de │Regulamentul │Regulamentul │
│ │ │ │ │ambalare, unităţi │(CE) nr. 333/ │(CE) nr. 333/│
│ │ │ │Ouă │de procesare, │2007, cu │2007, cu │
│ │ │ │ │unităţi de vânzare│amendamentele │amendamentele│
│ │ │ │ │cu amănuntul │ulterioare │ulterioare │
├────┼────────────────────┼──────────────┼────────────┼──────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │Târguri unde se │ │ │
│ │ │ │ │comercializează │ │ │
│ │ │ │ │produse │Regulamentul │ │
│ │ │ │ │tradiţionale, │(CE) nr. 333/ │ │
│ │ │ │ │obţinute în │2007 al │ │
│ │ │ │Carne │unităţi │Comisiei din │ │
│ │ │ │afumată şi │înregistrate │28 martie 2007│ │
│ │ │ │produse din │sanitar-veterinar,│de stabilire a│ │
│ │ │ │carne │unităţi de vânzare│metodelor de │ │
│ │ │ │afumată │cu amănuntul │prelevare a │ │
│ │ │ │ │Unităţi de │probelor şi de│ │
│ │ │ │ │procesare, │analiză pentru│Regulamentul │
│ │ │ │ │carmangerii, │controlul │(CE) nr. 333/│
│ │ │Benzopiren │ │unităţi de vânzare│oficial al │2007, cu │
│ │ │ │ │cu amănuntul │nivelurilor de│amendamentele│
│ │ │ ├────────────┼──────────────────┤plumb, cadmiu,│ulterioare │
│ │ │ │Carne │ │mercur, staniu│ │
│ │ │ │tratată │ │anorganic, │ │
│ │ │ │termic şi │ │3-MCPD şi │ │
│ │ │ │produse din │ │benzo(a)piren │ │
│ │ │ │carne │Unităţi de vânzare│din produsele │ │
│ │ │ │tratate │cu amănuntul │alimentare, cu│ │
│ │ │ │termic │ │amendamentele │ │
│ │ │ │introduse pe│ │ulterioare │ │
│ │ │ │piaţă pentru│ │ │ │
│ │ │ │consumatorul│ │ │ │
│ │ │ │final**** │ │ │ │
│ │ ├──────────────┼───────────┬┴──────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │Produse │ │ │ │
│ │ │ │pescăreşti │ │ │ │
│ │ │ │afumate, cu│ │ │ │
│ │ │ │excepţia │ │ │ │
│ │ │ │şprotului │ │ │ │
│ │ │ │afumat şi │ │ │ │
│ │ │ │şprotului │ │ │ │
│ │ │ │afumat │Unităţi de │ │ │
│ │ │ │ambalat în │procesare a │ │ │
│ │ │ │conservă, │peştelui, pescării,│ │ │
│ │ │ │heringului │unităţi de vânzare │ │ │
│ │ │ │din Marea │cu amănuntul │ │ │
│ │ │ │Baltică │Târguri unde se │ │ │
│ │ │ │afumat şi │comercializează │ │ │
│ │ │ │heringului │produse │ │ │
│ │ │ │din Marea │tradiţionale, │ │ │
│ │ │ │Baltică │obţinute în unităţi│ │ │
│ │ │ │afumat │înregistrate │ │ │
│ │Hidrocarburi │ │ambalat în │sanitar-veterinar, │ │ │
│ │aromatice │ │conservă, │unităţi de vânzare │ │ │
│7. │policiclice │ │Katsuobushi│cu amănuntul │ │ │
│ │Regulamentul (UE) │ │(pălămidă │ │ │ │
│ │2023/915 │ │uscată), │ │ │ │
│ │ │ │moluşte │ │ │ │
│ │ │ │bivalve │ │ │ │
│ │ │ │(proaspete,│ │ │ │
│ │ │ │refrigerate│ │ │ │
│ │ │ │sau │ │ │ │
│ │ │ │congelate) │ │ │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┤ │ │
│ │ │ │Şprot │ │ │ │
│ │ │ │afumat şi │ │ │ │
│ │ │ │şprot │ │ │ │
│ │ │ │afumat │ │ │ │
│ │ │ │ambalat în │ │ │ │
│ │ │ │conservă, │ │ │ │
│ │ │ │hering din │ │ │ │
│ │ │ │Marea │ │ │ │
│ │ │ │Baltică │Pescării, unităţi │ │ │
│ │ │ │afumat şi │de vânzare cu │ │ │
│ │ │ │hering din │amănuntul │ │ │
│ │ │ │Marea │ │ │ │
│ │ │ │Baltică │ │ │ │
│ │ │ │afumat │ │ │ │
│ │ │ │ambalat în │ │ │ │
│ │ │ │conservă, │ │ │ │
│ │ │ │Katsuobushi│ │ │ │
│ │ │ │(pălămidă │ │ │ │
│ │ │ │uscată) │ │ │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┤ │ │
│ │ │ │ │Zone de producţie │ │ │
│ │ │ │ │şi relocare pentru │ │ │
│ │ │ │ │moluşte bivalve │ │ │
│ │ │ │Moluşte │vii, centre de │ │ │
│ │ │ │bivalve │purificare şi │ │ │
│ │ │ │(proaspete,│centre de expediere│ │ │
│ │ │ │refrigerate│moluşte bivalve vii│ │ │
│ │ │ │sau │din judeţele │ │ │
│ │ │ │congelate) │Constanţa şi Tulcea│ │ │
│ │ │ │ │Depozite │ │ │
│ │ │ │ │frigorifice, │ │ │
│ │ │ │ │unităţi de vânzare │ │ │
│ │ │ │ │cu amănuntul │ │ │
│ │ │ ├───────────┼───────────────────┤ │ │
│ │ │ │ │Unităţi de │ │ │
│ │ │ │Moluşte │procesare a │ │ │
│ │ │ │bivalve │peştelui, unităţi │ │ │
│ │ │ │afumate │de vânzare cu │ │ │
│ │ │ │ │amănuntul │ │ │
├────┼────────────────────┼──────────────┼───────────┼───────────────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │Produse │ │ │ │
│ │ │ │alimentare │ │ │ │
│ │ │ │- produse │Unităţi de │ │ │
│ │ │ │din carne │procesare a cărnii,│ │ │
│ │ │ │fără │unităţi de vânzare │ │ │
│ │ │ │membrană │cu amănuntul │ │ │
│ │ │ │ambalate în│ │ │ │
│ │ │ │recipienţi │ │US FDA/2009 │US FDA/2009 │
│ │Melamină │ │de plastic │ │metoda de │metoda de │
│8. │Regulamentul (UE) │Melamină ├───────────┼───────────────────┤determinare a │determinare a│
│ │2023/915 │ │Lapte praf │ │melaminei prin│melaminei │
│ │ │ │pentru │ │GC/MS/MS │prin GC/MS/MS│
│ │ │ │sugari şi │ │ │ │
│ │ │ │lapte praf │Unităţi de vânzare │ │ │
│ │ │ │de │cu amănuntul │ │ │
│ │ │ │continuare,│ │ │ │
│ │ │ │ambalate în│ │ │ │
│ │ │ │ambalaje de│ │ │ │
│ │ │ │plastic │ │ │ │
└────┴────────────────────┴──────────────┴───────────┴───────────────────┴──────────────┴─────────────┘
* Controlul contaminanţilor în alimentele de origine animală se realizează în baza programului specific elaborat de către ANSVSA şi transmis spre aplicare DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti. Planul poate suferi modificări în situaţia în care sunt introduşi noi parametri/matrici de analizat în Regulamentul (UE) 2023/915 al Comisiei din 25 aprilie 2023 privind nivelurile maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.881/2006 sau când există recomandări ale Comisiei care vizează România. ** Pentru parametrul plumb şi cadmiu la matricea carne/organe mistreţ, cerb, căprior, conformitatea lotului se stabileşte după extrapolarea rezultatelor în conformitate cu Procedura specifică referitoare la stabilirea măsurilor care se vor lua în situaţia obţinerii de rezultate neconforme pentru substanţele care nu au stabilită limită maximă de reziduuri la alte specii/ţesuturi/matrici decât speciile/ţesuturile/matricile-ţintă. *** Pentru determinarea acestor parametri se vor recolta probe în baza programului specific elaborat de către ANSVSA, numai după ce Direcţia coordonare laboratoare şi produse medicinale veterinare va transmite arondarea laboratoarelor acreditate în acest sens. **** În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2023/915 al Comisiei din 25 aprilie 2023 privind nivelurile maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare, se vor preleva probe de carne şi produsele din carne care au fost supuse unui proces de tratare termică susceptibil să genereze HAP-uri, adică doar frigerea sau frigerea cu cărbuni, respectiv produse ready to eat ambalate de tipul carne la grătar, mici la grătar etc., expuse la comercializare pentru consumatorul final. În conformitate cu prevederile punctului 1 al anexei II - Criterii pentru strategia de eşantionare la Regulamentul delegat (UE) 2022/931 al Comisiei din 23 martie 2022 de completare a Regulamentului (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului prin stabilirea unor norme privind efectuarea controalelor oficiale în ceea ce priveşte contaminanţii din produsele alimentare pentru fiecare operator din sectorul alimentar care urmează să fie controlat se vor lua în considerare următoarele criterii pentru selectarea tipului de produse alimentare (matricii) care urmează să fie analizat(ă): - istoricul deficienţelor în ceea ce priveşte contaminanţii, probe neconforme în programul oficial sau în programul de autocontrol; – deficienţe privind analiza riscurilor, identificarea punctelor critice de control, precum şi în aplicarea programelor de autocontrol; – deficienţe în ceea ce priveşte păstrarea evidenţelor conform cerinţelor definite în secţiunea III a părţii A din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 852/2004; – eşantionarea reprezentativă - indiferent de dimensiunea operatorului din sectorul alimentar, proba trebuie să fie reprezentativă, în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice în acest sens şi Ghidul privind implementarea regulilor şi dispoziţiilor practice pentru efectuarea controlului oficial privind contaminanţii din alimente, atât în control oficial, cât şi în programul de autocontrol implementat de către operator la nivelul unităţii. Pentru selectarea unităţilor înregistrate/autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor de la nivelul cărora vor fi recoltate probele planificate, şefii serviciilor cu responsabilităţi în domeniul siguranţei alimentelor din cadrul DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti vor lua în considerare următoarele criterii: - identificarea în catagrafie a unităţilor de la nivelul cărora pot fi recoltate matricile, prevăzute în planurile de control; – analiza rezultatelor obţinute în anii precedenţi în cadrul programelor de control oficial sau al programelor de autocontrol, respectiv antecedentele unităţilor în ultimii 3 ani raportat la obţinerea de alimente cu un conţinut de contaminanţi peste limita admisă, stabilită în legislaţia europeană; păstrarea unor evidenţe care să includă denumirea unităţii, profilul, matricea prelevată, determinarea efectuată, rezultatul obţinut; medicii veterinari oficiali vor realiza verificarea sistemelor de control pe care aceştia le-au implementat în acest sens şi rezultatele obţinute, BA, măsurile aplicate, în situaţia în care a fost cazul; – capacitatea de producţie a unităţilor şi tipurile de produse obţinute la nivelul acestora, în corelaţie cu raza de distribuţie a acestora, locală, judeţeană, regională, naţională, comunitară, internaţională; – originea animalelor destinate sacrificării, a materiilor prime din care se obţin produsele de origine animală sau a produselor finite, respectiv dacă provin din zone sau regiuni recunoscute pe plan naţional sau internaţional ca fiind cu risc privind contaminanţii, contaminare radioactivă (de exemplu, import de peşte/produse din pescuit/conserve de peşte); – vor fi selectate cu prioritate unităţile care nu au stabilit în programul de autocontrol prelevări de probe în acest sens, respectiv cei care nu monitorizează riscurile chimice în cadrul programului HACCP etc.; – notificările transmise prin intermediul Sistemului rapid de alertă pentru alimente şi furaje; – informaţiile din partea direcţiilor regionale de mediu cu privire la zonele/siturile care sunt în evidenţa acestora ca zone/situri contaminate. Dacă în urma analizelor de laborator efectuate pentru probe prelevate din produse de origine animală se identifică alimente care nu se încadrează în parametrii de siguranţă stabiliţi de legislaţia comunitară, DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti vor dispune aplicarea măsurilor stabilite în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinară în vigoare şi cu planurile de contingenţă pentru alimente. Pentru toate probele analizate la care au fost identificate depăşiri ale limitelor maxime admise de contaminanţi din produsele de origine animală, faţă de limitele stabilite în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2023/915 al Comisiei din 25 aprilie 2023 privind nivelurile maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.881/2006 şi a Regulamentului (CE) nr. 396/2005, se întocmeşte un dosar care să cuprindă cel puţin următoarele documente: • cererea de analiză pentru determinarea contaminanţilor, anexa aferentă, elaborate de către medicul veterinar oficial; • buletinele de analiză eliberate de LSVSA judeţean/ IISPV/alte laboratoare; • notificarea iniţiată în SRAAF sau AAC, în funcţie de rezultatul evaluării, în situaţia în care produsele la care au fost identificate depăşiri ale limitelor maxim admise au fost puse pe piaţa naţională sau au făcut obiectul comerţului intracomunitar; pe platforma iRASFF vor fi încărcate toate documentele aferente notificării (documente din care să se evidenţieze stabilirea trasabilităţii produselor, anchetele efectuate în judeţele de origine, identificarea proprietarului/exploataţiei de la nivelul căreia provine animalul, prelevarea de probe de furaje dacă este cazul, notificarea direcţiilor regionale de mediu, măsurile dispuse, acte de confiscare şi distrugere, buletine de analiză pentru probele de furaje recoltate etc.), inclusiv un tabel centralizator acolo unde este cazul, astfel încât judeţul care a iniţiat notificarea să o poată închide, conform procedurilor; • adrese şi scrisori din partea DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti către alte autorităţi locale/judeţene, primării, consilii judeţene, prefecturi şi răspunsurile acestora; • orice alt document cu relevanţă din care să reiasă măsurile dispuse, acţiunile de identificare şi de eliminare a cauzei care a stat la baza producerii contaminării. În situaţia în care, ca urmare a unei analize de risc realizate la nivelul DSVSA în colaborare cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, se consideră necesară recoltarea de probe în cadrul programului oficial şi din alte categorii/tipuri de produse, DSVSA notifică în scris structura ce are competenţă în domeniul siguranţei alimentelor de origine animală din cadrul ANSVSA asupra acestor aspecte, în vederea monitorizării. B. Controlul privind reziduurile de pesticide şi gradul de expunere a consumatorilor la reziduurile de pesticide din şi de pe suprafaţa alimentelor de origine animală, în conformitate cu prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/731 al Comisiei din 3 aprilie 2023 privind un program de control multianual coordonat al Uniunii pentru 2024, 2025 şi 2026 vizând asigurarea respectării limitelor maxime de reziduuri de pesticide şi evaluarea expunerii consumatorilor la reziduurile de pesticide din şi de pe alimentele de origine vegetală şi animală şi de abrogare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/741
┌──────────────────┬────────────┬───────┬──────────────┬─────────────┐
│ │Matricea şi │Număr │Unitatea de │Metoda de │
│Substanţa │anul de │de │prelevare │analiză │
│ │implementare│probe │ │ │
├──────────────────┼────────────┼───────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │Abatoare, │ │
│ │2023 │ │unităţi de │ │
│ │Grăsime de │ │procesare a │ │
│Aldrin şi │pasăre^(1) │ │grăsimilor, │ │
│dieldrin, │Ficat de │ │unităţi de │ │
│bifentrin, │bovină^(1) │ │procesare a │ │
│clordan, │ │ │cărnii │ │
│clormequat - se │ │ │Abatoare │ │
│analizează doar în├────────────┤ ├──────────────┤ │
│şi pe lapte de │ │ │Abatoare, │ │
│vacă în 2025, în │ │ │unităţi de │ │
│şi pe ficat de │2024 │ │procesare a │ │
│bovine în 2026, │Grăsime de │ │grăsimilor │ │
│clorpirifos, │bovine^(1) │ │pentru consum │ │
│clorpirifos-metil,│Ouă de găină│ │uman Centre de│ │
│compuşi ai │^(3) │ │colectare a │Regulamentul │
│cuprului, │ │ │ouălor, centre│de punere în │
│cipermetrin, DDT, │ │ │de reambalare │aplicare (UE)│
│deltametrin, │ │ │a ouălor │nr. 731/2023,│
│diazinon, ├────────────┤ ├──────────────┤Ordinul │
│endosulfan, │ │ │Ferme de │preşedintelui│
│famoxadon, │ │22 de │animale │Autorităţii │
│fenvalerat, │ │probe │producătoare │Naţionale │
│fipronil, │ │anual │de lapte; │Sanitare │
│glifosat, │ │din │centre de │Veterinare şi│
│glufosinat de │ │fiecare│colectare a │pentru │
│amoniu, heptaclor,│ │matrice│laptelui; │Siguranţa │
│hexaclorbenzen, │2025 │în │automate de │Alimentelor │
│hexaclorciclohexan│Lapte de │parte │vânzare a │nr. 147/2004,│
│(HCH, izomer │vacă^(2) │ │laptelui; │cu │
│alfa), │Grăsime de │ │unităţi de │modificările │
│hexaclorciclohexan│suină^(1) │ │procesare a │şi │
│(HCH, izomer │ │ │laptelui │completările │
│beta), indoxacarb │ │ │Abatoare, │ulterioare, │
│- se analizează │ │ │unităţi de │Regulamentul │
│doar în şi pe │ │ │procesare a │(UE) 2017/625│
│lapte în 2025, │ │ │grăsimilor │ │
│lindan, mepiquat -│ │ │pentru consum │ │
│se analizează doar│ │ │uman │ │
│în şi pe lapte de ├────────────┤ ├──────────────┤ │
│vacă în 2025, în │ │ │Abatoare, │ │
│şi pe ficat de │ │ │unităţi de │ │
│bovine în 2026, │ │ │procesare a │ │
│metoxiclor, │2026 │ │grăsimilor │ │
│paration, │Grăsime de │ │pentru consum │ │
│permetrin, │pasăre^(1) │ │uman Abator, │ │
│pirimifos-metil │Ficat de │ │unităţi de │ │
│pendimetalin │bovine^(1) │ │procesare a │ │
│ │ │ │cărnii, │ │
│ │ │ │unităţi de │ │
│ │ │ │comercializare│ │
└──────────────────┴────────────┴───────┴──────────────┴─────────────┘
^(1) Carnea poate fi eşantionată, de asemenea, conform tabelului 3 din anexa la Directiva 2002/63/CE a Comisiei din 11 iulie 2002 de stabilire a metodelor comunitare de prelevare de probe pentru controlul oficial al reziduurilor de pesticide de pe şi din produsele de origine vegetală şi animală şi de abrogare a Directivei 79/700/CEE. ^(2) Se analizează lapte proaspăt, neprelucrat, inclusiv congelat, pasteurizat, încălzit, sterilizat sau filtrat. ^(3) Se analizează ouă întregi, fără coajă. NOTĂ: Controlul privind reziduurile de pesticide şi evaluarea expunerii consumatorilor la reziduurile de pesticide din alimentele de origine animală se realizează în baza Programului specific elaborat de către ANSVSA şi transmis spre aplicare prin notă de serviciu structurilor teritoriale, în care sunt menţionate numărul de probe pentru fiecare judeţ în parte, laboratoarele care fac analiza şi perioada de timp în care sunt recoltate probele. Având în vedere că regulamentul de aplicare a programului de control multianual şi coordonat al Uniunii privind asigurarea respectării limitelor maxime de reziduuri de pesticide şi evaluarea expunerii consumatorilor la reziduurile de pesticide din şi de pe alimentele de origine vegetală şi animală suferă modificări frecvente, acestea vor fi transmise spre aplicare prin programul specific care va fi elaborat de către ANSVSA şi transmis prin notă de serviciu. Criteriile care trebuie luate în considerare de către medicii veterinari oficiali din DSVSA pentru elaborarea planului de recoltare a probelor sunt: categoria de unitate, capacităţile de producţie, tipul de produse obţinute şi ponderea pe care o are produsul, unităţile de la nivelul cărora nu au fost recoltate anterior probe în cadrul programului de supraveghere, rezultatele obţinute în anii precedenţi în cadrul programelor de control oficial sau al programelor de autocontrol, respectiv antecedentele unităţii în ultimi 3 ani în relaţie cu obţinerea de alimente cu un conţinut de reziduuri de pesticide peste limita admisă stabilită în legislaţie, notificările transmise prin intermediul SRAAF. Dacă în urma analizelor de laborator efectuate pe probe prelevate din produse de origine animală se identifică alimente care nu se încadrează în parametrii de siguranţă stabiliţi de legislaţia comunitară, DSVSA va dispune aplicarea măsurilor stabilite în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare şi a planurilor de contingenţă pentru alimente. C. Controlul gradului de contaminare radioactivă a produselor de origine animală şi a apei utilizate în procesul de producţie (radioactivitate cumulată de CS-134 ŞI CS-137)*
┌────┬───────────────┬──────────┬─────────────┬─────────────┬──────────────────┐
│Nr. │Parametru de │ │Unitatea de │Metoda de │Referenţial │
│crt.│analizat/Baza │Matricea │prelevare │analiză │Interpretare │
│ │legală │ │ │ │rezultate │
├────┼───────────────┼──────────┼─────────────┼─────────────┼──────────────────┤
│ │ │ │Abatoare, │ │ │
│ │Radioactivitate│Carne de │unităţi de │ │ │
│ │cumulată Cs-134│mistreţ, │manipulare a │ │ │
│ │şi Cs-137 │carne de │vânatului, │ │ │
│ │Regulamentul │cerb, │unităţi de │ │ │
│ │(Euratom) 2016/│carne de │procesare a │ │ │
│ │52 al │urs (de la│vânatului, │ │ │
│ │Consiliului din│animale │unităţi de │ │ │
│ │15 ianuarie │mai mari │vânzare cu │ │ │
│ │2016 de │de 2 ani) │amănuntul │ │ │
│ │stabilire a │ │ │ │Ordinul │
│ │nivelurilor ├──────────┼─────────────┤ │ministrului │
│ │maxime permise │ │Abatoare, │ │sănătăţii publice,│
│ │de contaminare │Carne de │unităţi de │ │al preşedintelui │
│ │radioactivă a │bovine, │procesare, │ │Autorităţii │
│ │alimentelor şi │ovine, │unităţi de │ │Naţionale Sanitare│
│ │furajelor în │porcine │vânzare cu │ │Veterinare şi │
│ │urma unui │ │amănuntul │ │pentru Siguranţa │
│ │accident │ │ │ │Alimentelor şi al │
│ │nuclear sau a ├──────────┼─────────────┤ │preşedintelui │
│ │oricărui alt │ │Abatoare, │ │Comisiei Naţionale│
│ │caz de urgenţă │ │unităţi de │ │pentru Controlul │
│ │radiologică şi │Carne de │procesare, │ │Activităţilor │
│ │de abrogare a │pasăre │unităţi de │ │Nucleare nr. 1.805│
│ │Regulamentului │ │vânzare cu │ │/286/314/2006 │
│ │(Euratom) nr. │ │amănuntul │ │privind aprobarea │
│ │3.954/87 al │ │ │ │Instrucţiunilor │
│ │Consiliului şi ├──────────┼─────────────┤ │referitoare la │
│ │a │ │Depozit │ │crearea cadrului │
│ │Regulamentelor │Carne de │frigorific, │ │legal pentru │
│ │(Euratom) nr. │peşte │depozit fără │ │aplicarea │
│ │944/89 şi │(ton), │regim termic,│ │regulamentelor │
│ │(Euratom) nr. │conserve │unităţi de │ │Consiliului şi │
│ │770/90 ale │de peşte │vânzare cu │ │Comisiei Europene │
│ │Comisiei │ │amănuntul │ │referitoare la │
│ │Regulamentul de│ │ │ │stabilirea │
│ │punere în ├──────────┼─────────────┤Spectrometrie│nivelurilor maxime│
│ │aplicare (UE) │ │Fermă/ │gama de │admise de │
│ │2020/1.158 al │Lapte crud│Exploataţie │înaltă │contaminare │
│ │Comisiei din 5 │(bovine, │de bovine, │rezoluţie cu │radioactivă a │
│ │august 2020 │ovine, │centru de │detector de │produselor │
│1. │privind │caprine) │colectare a │Ge hiperpur │alimentare şi │
│ │condiţiile de │ │laptelui │sau │furajere, după un │
│ │import al │ │ │spectrometrie│accident nuclear │
│ │produselor ├──────────┼─────────────┤gama de joasă│sau în caz de │
│ │alimentare şi │Peşte │ │rezoluţie cu │urgenţă │
│ │al hranei │(peste 2 │Ferme de │detector de │radiologică, la │
│ │pentru animale │ani) │acvacultură**│NaI │condiţiile │
│ │originare din │ │ │ │speciale de export│
│ │ţările terţe în├──────────┼─────────────┤ │al produselor │
│ │urma │ │Unităţi de │ │alimentare şi │
│ │accidentului │Brânzeturi│procesare a │ │furajere, ca │
│ │produs la │ │laptelui** │ │urmare a unui │
│ │centrala │ │ │ │accident nuclear │
│ │nucleară de la ├──────────┼─────────────┤ │sau ca urmare a │
│ │Cernobîl │ │Fermă de │ │altor situaţii de │
│ │Regulamentul de│ │găini │ │urgenţă │
│ │punere în │ │ouătoare, │ │radiologică, │
│ │aplicare (UE) │Ouă de │centre de │ │precum şi la │
│ │2021/1/533 al │găină, de │colectare a │ │condiţiile care │
│ │Comisiei din 17│prepeliţă │ouălor, │ │guvernează │
│ │septembrie 2021│ │centre de │ │importurile │
│ │de impunere a │ │ambalare a │ │produselor │
│ │unor condiţii │ │ouălor │ │agricole originare│
│ │speciale vizând│ │ │ │din alte ţări, ca │
│ │reglementarea ├──────────┼─────────────┤ │urmare a │
│ │importurilor de│ │Stupine, │ │accidentului de la│
│ │hrană pentru │ │unităţi de │ │centrala │
│ │animale şi de │ │procesare, │ │nuclearo-electrică│
│ │alimente │Miere │unitate de │ │de la Cernobîl │
│ │originare sau │ │vânzare cu │ │Regulamentul de │
│ │expediate din │ │amănuntul │ │punere în aplicare│
│ │Japonia în urma│ │ │ │(UE) 2021/1.533 │
│ │accidentului de├──────────┼─────────────┤ │ │
│ │la centrala │ │Abatoare, │ │ │
│ │nucleară din │ │unităţi de │ │ │
│ │Fukushima şi de│ │procesare a │ │ │
│ │abrogare a │Apă │cărnii, │ │ │
│ │Regulamentului │utilizată │laptelui, │ │ │
│ │de punere în │în unitate│peştelui, │ │ │
│ │aplicare (UE) │ │unităţi de │ │ │
│ │2016/6 │ │manipulare a │ │ │
│ │ │ │vânatului │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
└────┴───────────────┴──────────┴─────────────┴─────────────┴──────────────────┘
* Controlul gradului de contaminare radioactivă din alimentele de origine animală se va realiza în baza programului specific elaborat de către ANSVSA şi transmis spre aplicare structurilor teritoriale. Planificarea judeţelor de la nivelul cărora vor fi recoltate probele pentru determinarea gradului de contaminare radioactivă se bazează pe analiza rezultatelor obţinute în anul/anii anterior/anteriori, a datelor furnizate de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, referitoare la gradul de contaminare radioactivă la nivelul solului, apei şi aerului, originea animalelor destinate sacrificării, a materiilor prime din care se obţin produsele de origine animală sau a produselor finite, respectiv dacă provin din zone sau regiuni recunoscute pe plan naţional sau internaţional ca fiind cu risc privind radioactivitatea (de exemplu: import de peşte/produse din pescuit/conserve de peşte din Japonia, Fukushima). Dacă în urma analizelor de laborator efectuate pe probe prelevate din produse de origine animală se identifică alimente care nu se încadrează în parametrii de siguranţă stabiliţi de legislaţia comunitară, DSVSA dispune aplicarea măsurilor stabilite în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinară în vigoare şi cu planurile de contingenţă pentru alimente. ** În baza unui program suplimentar elaborat şi transmis de către ANSVSA, în situaţia în care a fost identificat un buletin de analiză care indică depăşiri ale limitei admise la parametrul radioactivitate cumulată." ART. II Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Alexandru Nicolae Bociu Bucureşti, 3 iulie 2023. Nr. 86. ----