Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Văzând Referatul de aprobare nr. 1.903 din 20.04.2022, întocmit de Direcţia generală sănătatea şi bunăstarea animalelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin: ART. I Normele metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 129/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 998 din 15 decembrie 2017, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. La articolul 2, alineatul (8) se abrogă. 2. La articolul 3, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins: "(4) Apa şi/sau hrana nu trebuie să conţină nicio substanţă care ar putea produce suferinţe inutile, excepţie făcând substanţele administrate în scop terapeutic, profilactic ori în scopul unui tratament zootehnic, cu respectarea prevederilor legislaţiei sanitare veterinare specifice." 3. La articolul 3, după alineatul (7) se introduc două noi alineate, alineatele (7^1) şi (7^2), cu următorul cuprins: "(7^1) Proprietarii sau deţinătorii porcinelor din exploataţiile comerciale pot practica codotomia numai dacă anterior au realizat o evaluare a riscurilor legate de apariţia/incidenţa codofagiei, luând în considerare în mod deosebit parametrii şi indicatorii din anexa care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, şi deţin rezultate care demonstrează că menţinerea/creşterea animalelor cu cozile intacte prezintă un risc pentru statusul de sănătate.(7^2) Proprietarii sau deţinătorii porcinelor din exploataţiile comerciale trebuie să monitorizeze lunar incidenţa codofagiei şi să deţină evidenţe în acest sens; evidenţele sunt păstrate pentru o perioadă de trei ani." 4. După articolul 3 se introduce o anexă, cu următorul cuprins: " ANEXA 1 Parametri şi indicatori de referinţă pentru evaluarea riscului privind codofagia
┌────┬─────────────┬───────────────────┐
│Nr. │Parametrul │Indicatori │
│crt.│evaluat │ │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │Materialele │Interesul continuu │
│1. │de îmbogăţire│Comportamentul │
│ │ │explorator │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │Gradul de │Numărul de animale │
│2. │competiţie │raportat la numărul│
│ │pentru hrană │de hrănitori/ │
│ │şi spaţiu │adăpători │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Valorile │
│ │Confortul │temperaturii │
│ │termic şi │Viteza curenţilor │
│3. │calitatea │de aer │
│ │aerului │Intensitatea │
│ │ │luminii │
│ │ │Nivelul noxelor │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│4. │Gradul de │ │
│ │curăţenie │ │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Modificări ale │
│ │ │compoziţiei │
│5. │Alimentaţia │Lipsa sodiului │
│ │ │Deficitul de │
│ │ │triptofan │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│6. │Starea de │Apariţia leziunilor│
│ │sănătate │Înţărcarea │
└────┴─────────────┴───────────────────┘
" ART. II Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Alexandru Nicolae Bociu Bucureşti, 27 mai 2022. Nr. 86. ----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.