Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Având în vedere Referatul de aprobare nr. 70.624 din 7 aprilie 2011 al Direcţiei generale politici în sectorul vegetal, în baza prevederilor art. 36 din Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calitãţii, comercializarea seminţelor şi a materialului sãditor, precum şi testarea şi înregistrarea soiurilor de plante, republicatã, în temeiul prevederilor Hotãrârii Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale emite prezentul ordin. ART. 1 Se aprobã tarifele pentru efectuarea lucrãrilor de examinare a soiurilor pentru care se solicitã înscrierea în Catalogul oficial naţional al soiurilor de plante de culturã din România şi în Lista recomandatã a soiurilor, precum şi pentru verificarea puritãţii varietale a soiurilor multiplicate, prevãzute în anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantã din prezentul ordin. ART. 2 La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale nr. 717/2008 privind aprobarea tarifelor pentru efectuarea lucrãrilor de examinare a soiurilor pentru care se solicitã înscrierea în Catalogul oficial naţional al soiurilor de plante de culturã din România, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 816 din 5 decembrie 2008, cu completãrile ulterioare, se abrogã. ART. 3 Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I. Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale, Valeriu Tabãrã Bucureşti, 13 aprilie 2011. Nr. 84. ANEXA 1 TARIFE pentru efectuarea lucrãrilor de examinare a soiurilor pentru care se solicitã înscrierea în Catalogul oficial naţional al soiurilor de plante de culturã din România şi în Lista recomandatã a soiurilor, precum şi pentru verificarea puritãţii varietale a soiurilor multiplicate Tarifele de testare pe specii (lei/an de testare, soi şi localitate)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Specia Teste efectuate*)
──────────────────────────────────────────────────────────────────
D.U.S. V.A.U. T. Pr. C. C. P. P. B. L.R.
Înscrierea la testare pentru toate 210 lei/soi
speciile
CULTURI DE CÂMP
Cereale pãioase de toamnã 925 315 170 125 460
Grâu de toamnã 925 315 170 125 460 500
Orz de toamnã 925 315 170 125 460 420
Orzoaicã de toamnã 925 315 170 125 460 420
Cereale pãioase de primãvarã 925 315 170 125 460
Orzoaicã de primãvarã 925 315 170 125 460 420
Orez 1595 1260 630 420 800
Porumb 1050 380 190 125 525 460
Porumb modificat genetic 1050 755 380 525
Sorg boabe 1050 315 170 125 525
Mazãre 925 315 170 125 460
Fasole 925 315 170 125 460
Soia 925 315 170 125 460 460
Soia modificatã genetic 1050 755 380
Floarea-soarelui 925 380 190 125 460 460
Ricin 1050 380 190 125 525
Rapiţã pentru ulei 925 275 147 90 460 380
In pentru ulei 925 315 170 125 460
In + cânepã fibrã 925 315 170 125 460
Bumbac 1050 380 190 125 525
Cartof 1345 525 273 175 670 570
Sfeclã de zahãr 925 380 190 125 460
Plante furajere anuale 1050 380 190 150 525
Plante furajere perene 1050 380 190 150 525
Lucernã 1050 380 190 150 525 420
Sfeclã furajerã 1050 315 170 125 525
Tutun 1810 670 335 210 925
Plante medicinale şi aromatice 1050 400 210 150 525
LEGUME DE CÂMP
Varzã timpurie, de varã şi conopidã 1050 125 525
Varzã de toamnã, creaţã, roşie 1050 105 525
şi gulie
Morcov 1050 125 525
Pãtrunjel, pãstârnac, sfeclã roşie 1050 105 525
Ridichi de lunã 525 85 275
Ridichi de varã-toamnã 525 85 275
Ţelinã 1300 150 670
Ceapã ceaclama şi praz 1050 125 525
Usturoi 1050 105 525
Castraveţi şi dovlecei 1300 150 670
Dovleac 1050 125 525
Pepene galben 1300 150 670
Pepene verde 1300 150 670
Tomate nedeterminate 1805 210 925
Tomate determinate şi vinete 1555 150 800
Ardei 1555 170 800
Mazãre şi bob 800 105 400
Fasole piticã 1050 125 525
Fasole urcãtoare 1554 170 800
Bame 800 105 400
Salatã 1050 105 525
Spanac 525 85 252
LEGUME PENTRU SERĂ
Varzã 1300 650
Gulioare 1300 650
Castraveţi lungi 2080 1050
Castraveţi cornişon - ciclul I 1830 925
Castraveţi cornişon - ciclul II 1555 800
Tomate - ciclul I 2310 1175
Tomate - ciclul II 2100 1050
Vinete 1555 800
Ardei 1830 925
Fasole urcãtoare 800 400
Salatã 800 400
LEGUME PENTRU SOLARII
Varzã 800 400
Castraveţi cornişon 800 400
Tomate 1050 525
Vinete 800 400
Ardei 925 460
Fasole 525 275
Salatã 525 275
POMI ŞI ARBUŞTI FRUCTIFERI
Seminţoase 630
Sâmburoase 670
Nucifere 630
Portaltoi 545
Arbuşti fructiferi 630
VIŢĂ-DE-VIE
Soiuri pentru vin 735
Soiuri pentru masã 735
Portaltoi 545
CĂPŞUN, HAMEI
Cãpşun 630
Hamei 735
PLANTE ORNAMENTALE
Flori anuale 630
Flori bienale 630
Plante de serã 1470
Arbuşti ornamentali 630
SPECII ENERGETICE
925
Testarea în câmp a rezistenţei la erbicide şi 1.930 lei/soi
insecto-fungicide pentru soiurile aparţinând
tuturor speciilor
Testarea în câmp a rezistenţei la dãunãtori 1.930 lei/soi
pentru soiurile aparţinând tuturor speciilor
Tarife anuale de menţinere în Catalogul
oficial naţional al soiurilor de plante de
culturã din România:
- anii I-V 210 lei/soi
- anii VI-X 315 lei/soi
- peste 10 ani 420 lei/soi
Eliberarea certificatului de înregistrare a soiului 210 lei/soi
Raport testare D.U.S.**) 1.010 lei/soi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
__________ *) - D.U.S. - distinctivitate, uniformitate, stabilitate; - V.A.U. - valoare agronomicã şi de utilizare; - T. Pr. - teste preliminare; - C. C. P. - culturi comparative în condiţii de producţie; - P. B. - puritatea varietalã a soiurilor - tarif/partidã; - L.R. - pentru Lista recomandatã a soiurilor. **) Eliberarea raportului D.U.S. privind un soi testat deja la Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS), la solicitarea unei autoritãţi [în conformitate cu reglementãrile Uniunii Internaţionale pentru Protecţia Noilor Soiuri de Plante (UPOV) şi Oficiului Comunitar pentru Soiurile de Plante (CPVO)]. Analize de laborator efectuate pentru stabilirea valorii agronomice şi de utilizare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Specia Denumirea analizei Metoda utilizatã Lei/analizã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Grâu comun, grâu dur, orz, secarã, Determinarea umiditãţii Uscare la etuvã 45
ovãz, soia, fasole, mazãre
Grâu comun, grâu dur, orz, secarã, Determinarea conţinutului Metoda Kjeldahl 85
ovãz, soia, fasole, mazãre, arahide, în proteine
plante furajere
Grâu comun Determinarea cenuşii totale Calcinare 105
Grâu comun, grâu dur Determinarea glutenului Metoda standardizatã 65
umed, uscat şi a indicelui
glutenic
Grâu comun Farinograma Metoda standardizatã 105
Grâu comun Determinarea volumului Metoda standardizatã 45
pâinii
Grâu comun Determinarea porozitãţii Metoda standardizatã 45
pâinii
Grâu comun Determinarea elasticitãţii Metoda standardizatã 45
miezului pâinii
Grâu comun Determinarea corpurilor Metoda standardizatã 45
strãine
Grâu comun Pregãtirea probelor pentru Metoda standardizatã 45
analizã
Grâu comun Determinarea indicelui de Testul Zeleny - metoda 45
sedimentare standardizatã
Grâu comun, grâu dur Determinarea indicelui de Testul Falling Number -
cãdere metoda standardizatã 45
Fasole Procentul de coji Metoda standardizatã 45
Fasole, cartof Testul de fierbere Metoda standardizatã 45
Cartof Determinarea amidonului Metoda standardizatã 45
fizic
Cartof Test de prãjire a Metoda standardizatã 65
cipsurilor
Cartof Test de oxidare Metoda standardizatã 45
Plante oleaginoase şi porumb Determinarea în laborator Metoda standardizatã 65
a conţinutului în ulei
pentru soiurile aparţinând
tuturor speciilor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ANEXA 2 TARIFE pentru efectuarea lucrãrilor de examinare a soiurilor pentru care se solicitã înscrierea în Catalogul oficial naţional al soiurilor de plante de culturã din România şi în Lista recomandatã a soiurilor, precum şi pentru verificarea puritãţii varietale a soiurilor multiplicate Tarifele de testare pe specii (euro/an de testare, soi şi localitate)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Specia Teste efectuate*)
──────────────────────────────────────────────────────────────────
D.U.S. V.A.U. T. Pr. C. C. P. P. B. L.R.
Înscrierea la testare pentru toate 50 euro/soi
speciile
CULTURI DE CÂMP
Cereale pãioase de toamnã 220 75 40 30 110
Grâu de toamnã 220 75 40 30 110 120
Orz de toamnã 220 75 40 30 110 100
Orzoaicã de toamnã 220 75 40 30 110 100
Cereale pãioase de primãvarã 220 75 40 30 110
Orzoaicã de primãvarã 220 75 40 30 110 100
Orez 380 300 150 100 190
Porumb 250 90 45 30 125 110
Porumb modificat genetic 250 180 90 125
Sorg boabe 250 75 40 30 125
Mazãre 220 75 40 30 110
Fasole 220 75 40 30 110
Soia 220 75 40 30 110 110
Soia modificatã genetic 250 180 90
Floarea-soarelui 220 90 45 30 110 110
Ricin 250 90 45 30 125
Rapiţã pentru ulei 220 65 35 22 110 90
In pentru ulei 220 75 40 30 110
In + cânepã fibrã 220 75 40 30 110
Bumbac 250 90 45 30 125
Cartof 320 125 65 42 160 135
Sfeclã de zahãr 220 90 45 30 110
Plante furajere anuale 250 90 45 35 125
Plante furajere perene 250 90 45 35 125
Lucernã 250 90 45 35 125 100
Sfeclã furajerã 250 75 40 30 125
Tutun 430 160 80 50 220
Plante medicinale şi aromatice 250 95 50 35 125
LEGUME DE CÂMP
Varzã timpurie, de varã şi conopidã 250 30 125
Varzã de toamnã, creaţã, roşie şi
gulie 250 25 125
Morcov 250 30 125
Pãtrunjel, pãstârnac, sfeclã roşie 250 25 125
Ridichi de lunã 125 20 65
Ridichi de varã-toamnã 125 20 65
Ţelinã 310 35 160
Ceapã ceaclama şi praz 250 30 125
Usturoi 250 25 125
Castraveţi şi dovlecei 310 35 160
Dovleac 250 30 125
Pepene galben 310 35 160
Pepene verde 310 35 160
Tomate nedeterminate 430 50 220
Tomate determinate şi vinete 370 35 190
Ardei 370 40 190
Mazãre şi bob 190 25 95
Fasole piticã 250 30 125
Fasole urcãtoare 370 40 190
Bame 190 25 95
Salatã 250 25 125
Spanac 125 20 60
LEGUME PENTRU SERĂ
Varzã 310 155
Gulioare 310 155
Castraveţi lungi 495 250
Castraveţi cornişon - ciclul I 435 220
Castraveţi cornişon - ciclul II 370 190
Tomate - ciclul I 550 280
Tomate - ciclul II 500 250
Vinete 370 190
Ardei 435 220
Fasole urcãtoare 190 95
Salatã 190 95
LEGUME PENTRU SOLARII
Varzã 190 95
Castraveţi cornişon 190 95
Tomate 250 125
Vinete 190 95
Ardei 220 110
Fasole 125 65
Salatã 125 65
POMI ŞI ARBUŞTI FRUCTIFERI
Seminţoase 150
Sâmburoase 160
Nucifere 150
Portaltoi 130
Arbuşti fructiferi 150
VIŢĂ-DE-VIE
Soiuri pentru vin 175
Soiuri pentru masã 175
Portaltoi 130
CĂPŞUN, HAMEI
Cãpşun 150
Hamei 175
PLANTE ORNAMENTALE
Flori anuale 150
Flori bienale 150
Plante de serã 350
Plante de serã 350
Arbuşti ornamentali 150
SPECII ENERGETICE 220
Testarea în câmp a rezistenţei la erbicide şi insecto- 460 euro/soi
fungicide pentru soiurile aparţinând tuturor speciilor
Testarea în câmp a rezistenţei la dãunãtori pentru 460 euro/soi
soiurile aparţinând tuturor speciilor
Tarife anuale de menţinere în Catalogul oficial naţional
al soiurilor de plante de culturã din România:
- anii I-V 50 euro/soi
- anii VI-X 75 euro/soi
- peste 10 ani 100 euro/soi
Eliberarea certificatului de înregistrare a soiului 50 euro/soi
Raport testare D.U.S.**) 240 euro/soi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
_________ *) - D.U.S. - distinctivitate, uniformitate, stabilitate; - V.A.U. - valoare agronomicã şi de utilizare; - T. Pr. - teste preliminare; - C. C. P. - culturi comparative în condiţii de producţie; - P. B. - puritatea varietalã a soiurilor - tarif/partidã; - L.R. - pentru Lista recomandatã a soiurilor. **) Eliberarea raportului D.U.S. privind un soi testat deja la Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS), la solicitarea unei autoritãţi [în conformitate cu reglementãrile Uniunii Internaţionale pentru Protecţia Noilor Soiuri de Plante (UPOV) şi Oficiului Comunitar pentru Soiurile de Plante (CPVO)]. Analize de laborator efectuate pentru stabilirea valorii agronomice şi de utilizare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Specia Denumirea analizei Metoda utilizatã Lei/analizã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Grâu comun, grâu dur, orz, secarã, Determinarea umiditãţii Uscare la etuvã 10
ovãz, soia, fasole, mazãre
Grâu comun, grâu dur, orz, secarã, Determinarea conţinutului Metoda Kjeldahl 20
ovãz, soia, fasole, mazãre, arahide, în proteine
plante furajere
Grâu comun Determinarea cenuşii totale Calcinare 25
Grâu comun, grâu dur Determinarea glutenului Metoda standardizatã 15
umed, uscat şi a indicelui
glutenic
Grâu comun Farinograma Metoda standardizatã 25
Grâu comun Determinarea volumului Metoda standardizatã 10
pâinii
Grâu comun Determinarea porozitãţii Metoda standardizatã 10
pâinii
Grâu comun Determinarea elasticitãţii Metoda standardizatã 10
miezului pâinii
Grâu comun Determinarea corpurilor Metoda standardizatã 10
strãine
Grâu comun Pregãtirea probelor pentru Metoda standardizatã 10
analizã
Grâu comun Determinarea indicelui de Testul Zeleny - metoda 10
sedimentare standardizatã
Grâu comun, grâu dur Determinarea indicelui de Testul Falling Number -
cãdere metoda standardizatã 10
Fasole Procentul de coji Metoda standardizatã 10
Fasole, cartof Testul de fierbere Metoda standardizatã 10
Cartof Determinarea amidonului Metoda standardizatã 10
fizic
Cartof Test de prãjire a Metoda standardizatã 15
cipsurilor
Cartof Test de oxidare Metoda standardizatã 10
Plante oleaginoase şi porumb Determinarea în laborator Metoda standardizatã 15
a conţinutului în ulei
pentru soiurile aparţinând
tuturor speciilor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.