Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ORDIN nr. 828 din 14 mai 2007 pentru aprobarea Normei cu privire la anumite lactoproteine - cazeine si cazeinati - destinate consumului uman
ORDIN nr. 828 din 14 mai 2007 pentru aprobarea Normei cu privire la anumite lactoproteine - cazeine şi cazeinaţi - destinate consumului uman EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALÃ SANITARÃ VETERINARÃ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR Nr. 6 din 15 ianuarie 2007 MINISTERUL SÃNÃTÃŢII PUBLICE Nr. 828 din 14 mai 2007 PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 510 din 30 iulie 2007 Vãzând Referatul de aprobare nr. 87.483 din 22 decembrie 2006, întocmit de Direcţia igienã şi sãnãtate publicã veterinarã din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în temeiul <>art. 3 alin. (1) lit. e) din Hotãrârea Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, în temeiul prevederilor <>art. 4 pct. 21 din Hotãrârea Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii Publice, cu modificãrile ulterioare, în temeiul art. 3 alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul sãnãtãţii publice emit urmãtorul ordin: ART. 1 Se aprobã Norma cu privire la anumite lactoproteine - cazeine şi cazeinaţi - destinate consumului uman, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin. ART. 2 Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare centrale, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti şi Ministerul Sãnãtãţii Publice vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. ART. 3 La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi al ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 127/301/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, procedeele de fabricaţie, calitatea şi etichetarea lactoproteinelor - cazeine şi cazeinaţi - destinate consumului uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 615 din 28 septembrie 2001. ART. 4 Prezentul ordin transpune Directiva Consiliului 83/417/CEE de armonizare a legislaţiilor statelor membre privind anumite lactoproteine (cazeinã şi cazeinaţi) destinate consumului uman, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 237 din 26 august 1983, p. 25, aşa cum a fost amendatã ultima datã de Regulamentul Consiliului nr. 807/2003/CE , publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 133 din 16 mai 2003, p. 36. ART. 5 Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I. Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş Cheţan Ministrul sãnãtãţii publice, Gheorghe Eugen Nicolãescu ANEXÃ NORMÃ cu privire la anumite lactoproteine - cazeine şi cazeinaţi - destinate consumului uman ART. 1 (1) Prezenta normã se aplicã pentru lactoproteinele destinate consumului uman, prevãzute în anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantã din prezenta normã, precum şi la amestecurile din acestea. (2) În sensul prezentei norme, se aplicã urmãtoarele definiţii: a) cazeina este constituentul proteic principal al laptelui, spãlat şi uscat, insolubil în apã. Se obţine prin precipitarea laptelui degresat, utilizându-se unul dintre urmãtoarele procedee: adãugarea de acid, acidifiere microbianã, utilizarea unui cheag sau a altor enzime de coagulare a laptelui, fãrã a afecta posibilitatea folosirii anterioare a proceselor de schimb de ioni şi a proceselor de concentrare; b) cazeinaţii sunt produsele obţinute din cazeina uscatã, tratatã cu agenţi de neutralizare; c) laptele degresat este laptele care provine de la una sau mai multe vaci, la care nu s-a adãugat nimic şi la care s-a redus doar conţinutul de grãsime. ART. 2 (1) Produsele prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta normã pot fi comercializate numai dacã respectã definiţiile şi regulile stabilite de prezenta normã. (2) Produsele care nu îndeplinesc aceste criterii sunt denumite şi etichetate astfel încât cumpãrãtorul sã nu fie indus în eroare în ceea ce priveşte natura lor, calitatea sau utilizarea lor. ART. 3 Denumirile menţionate în anexele la prezenta normã sunt rezervate produselor definite şi trebuie utilizate din punct de vedere comercial la desemnarea produselor respective. ART. 4 (1) Fãrã a se aduce atingere prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ce transpune în legislaţia naţionalã Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2000/13/CE , şi prevederilor care urmeazã sã fie adoptate de Comunitatea Europeanã privind etichetarea alimentelor care nu sunt destinate consumatorului final, singurele menţiuni obligatorii care trebuie marcate vizibil, clar, lizibil şi indelebil pe ambalajele, recipientele sau etichetele produselor prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta normã sunt urmãtoarele: a) denumirea, conform art. 3, urmatã de indicarea cationului sau a cationilor, în cazul cazeinaţilor; b) menţiunea "amestec de ...", urmatã de denumirile diverselor produse care alcãtuiesc amestecul, înscrise în ordine descrescãtoare, dupã greutate; c) o indicaţie privind cationul sau cationii în cazul cazeinatului sau cazeinaţilor; d) conţinutul în proteinã, în cazul amestecurilor care conţin cazeinaţi; e) cantitatea netã exprimatã în urmãtoarele unitãţi de mãsurã: kilograme sau grame; f) denumirea sau denumirea comercialã, adresa fabricantului sau a unitãţii de reambalare ori a vânzãtorului stabilit în România; g) numele ţãrii de provenienţã, în cazul produselor importate din ţãri terţe; h) data fabricaţiei sau alte informaţii de identificare a lotului. (2) Menţiunile prevãzute la lit. b), c) şi d) se aplicã în cazul produselor comercializate sub formã de amestec. (3) Este interzisã comercializarea de cazeine şi cazeinaţi comestibili pe teritoriul României dacã menţiunile prevãzute la alin. (1) lit. a), b), c), d), g) şi h) nu apar traduse în limba românã, cu excepţia cazului în care cumpãrãtorului nu i s-au furnizat astfel de informaţii prin alte mijloace. Aceastã dispoziţie nu trebuie sã excludã prezentarea menţiunilor în cauzã în mai multe limbi. Menţiunile prevãzute la alin. (1) lit. d), e), f) şi g) trebuie sã aparã numai într-un document de însoţire a produsului. Pentru transportul în vrac, aceastã derogare poate fi extinsã şi la alin. (1) lit. c) şi h). ART. 5 Produsele definite în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta normã trebuie sã se supunã unor tratamente termice astfel încât în produsul finit sã se obţinã o reacţie negativã la testul fosfatazei. ART. 6 (1) Aplicarea dispoziţiilor actelor normative naţionale în vigoare nearmonizate cu legislaţia comunitarã privind compoziţia, specificaţiile privind fabricarea, ambalarea ori etichetarea acestor produse sau a alimentelor în general nu poate împiedica comercializarea produselor prevãzute în art. 1 care respectã definiţiile şi regulile stabilite în prezenta normã şi în anexele la aceasta. (2) Dispoziţiile prevãzute la alin. (1) nu se aplicã în cazurile justificate în baza urmãtoarelor motive: a) protecţia sãnãtãţii publice; b) prevenirea fraudei, cu excepţia cazului în care aceste prevederi pot împiedica aplicarea definiţiilor şi regulilor stabilite în prezenta normã; c) protejarea proprietãţii industriale şi comerciale, indicaţiile privind sursa, denumirea înregistratã a provenienţei şi prevenirea concurenţei neloiale. ART. 7 În cazul în care, în urma unor informaţii noi sau a unei reevaluãri a informaţiei existente, efectuate dupã adoptarea prezentei norme, se considerã cã existã probe suficiente cã utilizarea în produsele menţionate în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta normã a uneia dintre substanţele menţionate în acestea sau a cantitãţii maxime din aceastã substanţã, care poate fi utilizatã, constituie un pericol pentru sãnãtatea publicã, chiar dacã respectã dispoziţiile din prezenta normã, România poate suspenda temporar sau poate impune restricţii aplicãrii prevederii respective pe teritoriul sãu. Aceasta informeazã imediat Comisia Europeanã şi celelalte state membre şi precizeazã motivele ce justificã aceastã decizie. ART. 8 Prezenta normã nu se aplicã produselor prevãzute în art. 1, destinate exportului în ţãri terţe. ART. 9 Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor informeazã Comisia Europeanã cu privire la actele normative emise şi prevederile administrative necesare pentru implementarea prezentei norme. ANEXA 1 la normã CAZEINA COMESTIBILÃ I. Denumiri şi definiţii a) Cazeinã acidã comestibilã este cazeina comestibilã obţinutã prin precipitare, utilizându-se adjuvanţii tehnologici şi culturile de bacterii enumerate la pct. II lit. d) şi care sunt în conformitate cu standardele stabilite la pct. II. b) Cazeinã cheag comestibilã este cazeina obţinutã prin precipitare, utilizându-se adjuvanţii tehnologici enumeraţi la pct. III lit. d) şi care sunt în conformitate cu standardele stabilite la pct. III. II. Standarde aplicabile cazeinei acide comestibile a) Factori esenţiali privind compoziţia: 1. conţinutul de umiditate - maximum 10% din masa produsului; 2. conţinutul de proteine din lapte, calculat pe extractul uscat - minimum 90% din masa produsului, din care conţinutul de cazeinã - minimum 95% din masa produsului; 3. conţinutul de grãsime din lapte, calculat pe extractul uscat - maximum 2,25% din masa produsului; 4. aciditatea titrabilã, exprimatã în ml de soluţie decinormal de hidroxid de sodiu per gram - maximum 0,27%; 5. conţinutul de cenuşã [P(2)O(5) inclus] - maximum 2,5% din masa produsului; 6. conţinutul de lactozã anhidrã - maximum 1% din masa produsului; 7. conţinutul de sediment (particule arse) - maximum 22,5 mg în 25 g. b) Contaminanţi: - conţinutul de plumb - maximum 1 mg/kg. c) Impuritãţi: - corpuri strãine, respectiv particule de lemn, metal, fragmente de pãr sau insecte - 0 în 25 g. d) Adjuvanţi tehnologici şi culturi de bacterii inofensive, corespunzãtoare pentru consumul uman: 1. acid lactic (E 270), acid clorhidric, acid sulfuric, acid citric (E 330), acid acetic (E 260), acid ortofosforic; 2. zer, culturi bacteriene care produc acidul lactic. e) Caracteristici organoleptice: 1. miros - lipsit de mirosuri strãine; 2. aspect - gamã de culori variind de la alb la crem; produsul nu trebuie sã conţinã aglomerãri stabile care sã nu cedeze la apãsarea uşoarã. III. Standarde aplicabile cazeinei cheag comestibile a) Factori esenţiali privind compoziţia: 1. conţinutul de umiditate - maximum 10% m/m; 2. conţinutul de proteine din lapte, calculat pe extractul uscat - minimum 84% din masa produsului, din care, conţinutul de cazeinã - minimum 95% din masa produsului; 3. conţinutul de grãsime din lapte, calculat pe extractul uscat - maximum 2% din masa produsului; 4. conţinutul de cenuşã [P(2)O(5) inlcus] - minimum 7,50% din masa produsului; 5. conţinutul de lactozã anhidrã - maximum 1% din masa produsului; 6. conţinutul de sediment (particule arse) - maximum 22,5 mg în 25 g. b) Contaminanţi: - conţinutul de plumb - maximum 1 mg/kg. c) Impuritãţi: - corpuri strãine, respectiv particule de lemn, metal, fragmente de pãr sau de insecte - 0 în 25 g. d) Adjuvanţi tehnologici inofensivi, corespunzãtori pentru consumul uman: 1. cheag; 2. alte enzime de coagulare a laptelui. e) Caracteristici organoleptice: 1. miros - lipsit de mirosuri strãine; 2. aspect - gamã de culori variind de la alb la crem; produsul nu trebuie sã conţinã aglomerãri stabile care sã nu cedeze la apãsarea uşoarã. ANEXA 2 la normã CAZEINAŢI COMESTIBILI I. Denumiri şi definiţii Cazeinaţi comestibili sunt cazeinaţii obţinuţi din cazeina comestibilã, utilizându-se agenţi de neutralizare de calitate comestibilã enumeraţi la pct. II lit. d) şi care sunt în conformitate cu standardele stabilite la pct. II. II. Standarde aplicabile cazeinaţilor comestibili a) Factori esenţiali privind compoziţia: 1. conţinutul de umiditate - maximum 8% din masa produsului; 2. conţinutul de proteine din lapte, calculat pe extractul uscat - minimum 88% din masa produsului; 3. conţinutul de grãsime din lapte, calculat pe extractul uscat - maximum 2,0% din masa produsului; 4. conţinutul de lactozã anhidrã - maximum 1,0% din masa produsului; 5. valoarea pH - 6,0 - 8,0; 6. conţinutul de sediment (particule arse) - maximum 22,5 mg în 25 g. b) Contaminanţi: - conţinutul de plumb - maximum 1 mg/kg. c) Impuritãţi: - corpuri strãine, respectiv particule de lemn, metal, fragmente de pãr sau insecte - 0 în 25 g. d) Adjuvanţi tehnologici comestibili (facultativ neutralizanţi şi agenţi de tamponare):
e) Caracteristici: 1. miros: arome şi mirosuri strãine foarte slabe; 2. aspect: culoarea variind de la alb la crem; produsul nu trebuie sã conţinã aglomerãri stabile care sã nu cedeze la apãsarea uşoarã; 3. solubilitate: solubili aproape în totalitate în apã distilatã, cu excepţia cazeinatului de calciu. ------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email