Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 82 din 28 martie 2006  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate a animalelor, care reglementeaza punerea pe piata a animalelor si a produselor de acvacultura    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 82 din 28 martie 2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate a animalelor, care reglementeaza punerea pe piata a animalelor si a produselor de acvacultura

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 399 din 9 mai 2006
ORDIN nr. 82 din 28 martie 2006
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate a animalelor, care reglementeazã punerea pe piata a animalelor şi a produselor de acvacultura
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 399 din 9 mai 2006


Vazand Referatul de aprobare nr. 22.055 din 15 martie 2006, întocmit de Direcţia generalã sanitarã veterinara din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor,
având în vedere prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranta alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,

preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate a animalelor, care reglementeazã punerea pe piata a animalelor şi a produselor de acvacultura, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 494/2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate a animalelor, care reglementeazã punerea pe piata a animalelor şi produselor de acvacultura, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 191 din 21 martie 2002.
ART. 4
Prezentul ordin transpune Directiva Consiliului 1991/67/CEE care priveşte condiţiile de sãnãtate a animalelor, care guverneazã punerea pe piata a animalelor şi produselor de acvacultura, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 46 din 19 februarie 1991, p. 1, asa cum a fost modificatã ultima data de Regulamentul (CE) nr. 806/2003, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 122 din 16 mai 2003, p. 1.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor,
Ion Agafitei

Bucureşti, 28 martie 2006.
Nr. 82.


ANEXA

NORMA SANITARÃ VETERINARA
privind condiţiile de sãnãtate a animalelor,
care reglementeazã punerea pe piata a animalelor
şi a produselor de acvacultura

CAP. I
Prevederi generale

ART. 1
(1) Prezenta norma sanitarã veterinara defineste condiţiile de sãnãtate a animalelor, care reglementeazã punerea pe piata a animalelor şi a produselor de acvacultura.
(2) Prezenta norma sanitarã veterinara se va aplica fãrã a aduce atingere prevederilor comunitare sau naţionale cu privire la conservarea speciilor.
ART. 2
În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se înţelege prin:
a) animale de acvacultura - peşti vii, crustacee sau moluste provenite dintr-o ferma, inclusiv cele din surse sãlbatice, destinate unei ferme;
b) produse de acvacultura - produse provenite de la animale de acvacultura, fie destinate exploatãrii, cum sunt ouale şi gametii, fie consumului uman;
c) peşti, crustacee sau moluste - orice peste, crustaceu sau molusca în orice etapa a dezvoltãrii;
d) ferma - orice exploatatie sau, în general, orice unitate funcţionalã delimitata geografic, în care animalele de acvacultura sunt crescute sau ţinute în vederea punerii lor pe piata;
e) ferma autorizata - o ferma care este conformã, dupã cum este cazul, cu cerinţele cap. I-III din anexa nr. 3 şi este aprobatã ca atare, în conformitate cu art. 6;
f) zona aprobatã - o zona care este conformã, dupã cum este cazul, cu prevederile cap. I-III din anexa nr. 2 şi este aprobatã ca atare, în conformitate cu art. 5;
g) laborator aprobat - un laborator localizat pe teritoriul României, desemnat de autoritatea competenta, sub responsabilitatea sa, sa efectueze testele de diagnostic prevãzute în prezenta norma sanitarã veterinara;
h) serviciu oficial - serviciul veterinar sau orice alt serviciu de nivel echivalent, desemnat de Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor şi responsabil cu efectuarea controalelor prevãzute în prezenta norma sanitarã veterinara;
i) inspecţie de sãnãtate - o vizita a unui serviciu sau a unor servicii oficiale în scopul efectuãrii controalelor privind starea de sãnãtate într-o ferma sau zona;
j) punerea pe piata - deţinerea sau expunerea pentru vânzare, oferirea pentru vânzare, vinderea, livrarea, transferarea sau orice alta forma de punere pe piata, în cadrul Comunitãţii Europene, cu excepţia vânzãrii cu amãnuntul.

CAP. II
Punerea pe piata a animalelor şi produselor de acvacultura

ART. 3
(1) Pentru punerea pe piata, animalele de acvacultura sunt supuse urmãtoarelor cerinţe generale:
a) nu trebuie sa prezinte nici un semn clinic de boala în ziua încãrcãrii;
b) nu trebuie sa fie destinate distrugerii sau tãierii conform unui plan de eradicare a unei boli menţionate în anexa nr. 1;
c) nu trebuie sa provinã dintr-o ferma care este supusã unei interdicţii din motive de sãnãtate a animalelor şi nu trebuie sa fi venit în contact cu animale dintr-o asemenea ferma şi, în special, dintr-o ferma care este supusã mãsurilor de control în contextul Normei sanitare veterinare cu privire la mãsurile minime pentru controlul anumitor boli ale pestilor, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 241/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 813 din 8 noiembrie 2002, care transpune în legislaţia nationala Decizia Comisiei 93/53/CEE .
(2) Produsele de acvacultura care sunt puse pe piata în scopuri de reproducţie, adicã ouale şi gametii, trebuie sa provinã de la animale care satisfac cerinţele stabilite la alin. (1).
(3) Produsele de acvacultura care sunt puse pe piata pentru consum uman trebuie sa provinã de la animale care corespund cerinţelor prezentate la alin. (1) lit. a).
(4) Prezentul articol se va aplica fãrã a aduce atingere prevederilor Normei sanitare veterinare aprobate prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 241/2002 , care transpune în legislaţia nationala Decizia Comisiei 93/53/CEE , cu privire la controlul anumitor boli ale pestilor, în special al bolilor menţionate în lista I din anexa nr. 1.
ART. 4
(1) Animalele de acvacultura trebuie sa fie expediate în cel mai scurt timp posibil la locul de destinaţie, folosindu-se mijloace de transport care au fost curatate şi, dacã este necesar, dezinfectate în prealabil cu un dezinfectant care este autorizat oficial în România, ca stat de expediere.
(2) Dacã în transportul terestru este utilizata apa, vehiculele se aleg astfel încât sa nu existe pierderi de apa din vehicul în cursul transportului. Transportul trebuie sa fie efectuat astfel încât sa se protejeze eficient sãnãtatea animalelor, în special prin schimbarea apei. Schimbarea apei trebuie sa fie efectuatã în locuri care sunt conforme cerinţelor anexei nr. 4.
(3) O lista a acestor locuri şi orice amendamente ulterioare ale acestora trebuie sa fie notificate de cãtre Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor Comisiei Europene, care va trimite aceste informaţii celorlalte state membre ale Uniunii Europene.
ART. 5
Pentru a obţine, pentru una sau mai multe boli la care se face referire în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1, statutul de zona autorizata, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va prezenta Comisiei Europene:
a) toate justificãrile corespunzãtoare cu privire la condiţiile stabilite, dupã caz, conform cap. I lit. B, cap. II lit. B şi cap. III lit. B din anexa nr. 2;
b) regulile naţionale care asigura respectarea condiţiilor stabilite, dupã caz, conform cap. I lit. C, cap. II lit. C şi cap. III lit. C din anexa nr. 2.
ART. 6
(1) Pentru a obţine, pentru una sau mai multe boli la care se face referire în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1, statutul de ferma autorizata situata într-o zona neautorizata, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va transmite Comisiei Europene:
a) toate justificãrile corespunzãtoare cu privire la condiţiile precizate, dupã caz, în cap. I lit. A, cap. II lit. A şi cap. III lit. A din anexa nr. 3;
b) regulile naţionale care asigura respectarea condiţiilor precizate în cap. I lit. B, cap. II lit. B şi cap. III lit. B din anexa nr. 3.
(2) Dacã examinarea dosarului conduce la concluzii favorabile, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor are o perioada de doua sãptãmâni pentru a face cunoscute observaţiile sale Comisiei Europene, la solicitarea acesteia, cu privire la autorizarea sau reautorizarea unei ferme într-o zona neautorizata.
(3) Dupã expirarea acestei perioade, dacã nu a fost facuta nici o observatie sau dacã observaţiile autoritãţii veterinare centrale a României nu sunt contrare concluziilor Comisiei Europene, Comisia Europeanã va autoriza sau va reautoriza ferma.
(4) Dacã exista diferenţe majore între concluziile Comisiei Europene şi observaţiile autoritãţii veterinare centrale a României sau dacã dupã examinarea dosarului Comisia Europeanã considera ca autorizarea sau reautorizarea nu trebuie acordatã, Comisia Europeanã va lua o decizie în conformitate cu procedura comunitara.
(5) Dacã, în conformitate cu prevederile cap. I lit. C, cap. II lit. C şi cap. III lit. C din anexa nr. 3, autorizarea unei ferme este retrasã de serviciul oficial, Comisia Europeanã va revoca decizia de autorizare.
ART. 7
Punerea pe piata a pestelui viu aparţinând speciilor susceptibile menţionate în coloana 2 a listei II din anexa nr. 1, a oualor şi gametilor acestora se supune urmãtoarelor garanţii suplimentare:
a) când urmeazã sa fie introdusi într-o zona autorizata trebuie, conform art. 11, sa fie insotiti de un document de mişcare corespunzãtor modelului stabilit la cap. I sau II din anexa nr. 5, care sa certifice ca provin dintr-o zona autorizata sau dintr-o ferma autorizata;
b) când urmeazã sa fie introdusi într-o ferma care, deşi nu este situata într-o zona autorizata, îndeplineşte condiţiile stabilite la cap. I din anexa nr. 3, trebuie, în conformitate cu art. 11, sa fie insotiti de un document de mişcare corespunzãtor modelului precizat la cap. I şi II din anexa nr. 5, care sa certifice ca fiecare provine dintr-o zona autorizata sau dintr-o ferma cu acelaşi statut de sãnãtate ca ferma de destinaţie.
ART. 8
Punerea pe piata a molustelor vii menţionate în coloana 2 a listei II din anexa nr. 1 este supusã urmãtoarelor garanţii suplimentare:
a) dacã urmeazã sa fie repuse într-o zona de coasta autorizata, trebuie, în conformitate cu art. 11, sa fie însoţite de un document de mişcare corespunzãtor modelului precizat la cap. III şi IV din anexa nr. 5, care sa certifice ca provin dintr-o zona de coasta autorizata sau dintr-o ferma autorizata într-o zona de coasta neautorizata, dupã caz;
b) dacã urmeazã sa fie repuse într-o ferma care, deşi nu este situata într-o zona de coasta autorizata, îndeplineşte condiţiile precizate la cap. III din anexa nr. 3, trebuie, în conformitate cu art. 11, sa fie însoţite de un document de mişcare corespunzãtor modelului precizat la cap. III şi IV din anexa nr. 5, care sa certifice ca provin dintr-o zona de coasta autorizata sau dintr-o ferma cu acelaşi statut de sãnãtate ca ferma de destinaţie.
ART. 9
Punerea pe piata într-o zona autorizata a animalelor şi produselor de acvacultura pentru consum uman, provenite dintr-o zona neautorizata, este supusã urmãtoarelor cerinţe:
a) pestii susceptibili de bolile menţionate în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1 trebuie sa fie taiati şi eviscerati înainte de expediere;
b) molustele vii susceptibile de bolile menţionate în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1 trebuie sa fie livrate fie pentru consumul uman direct, fie industriei de conserve; ele nu vor fi repuse într-o ferma decât dacã:
(i) provin dintr-o ferma autorizata într-o zona de coasta neautorizata; sau
(ii) sunt temporar imersate în bazine de depozitare sau centre de purificare care sunt special echipate şi autorizate pentru acest scop de autoritatea competenta şi includ, în particular, un sistem pentru tratarea şi dezinfectarea apei reziduale.
ART. 10
(1) Atunci când Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor elaboreazã sau a elaborat un program destinat sa îi permitã ulterior sa initieze procedurile prevãzute la art. 5 alin. (1) şi la art. 6 alin. (1), aceasta va prezenta programul Comisiei Europene, specificand în special:
a) zona geograficã şi ferma sau fermele implicate;
b) mãsurile care trebuie sa fie luate de serviciile oficiale pentru a se asigura ca programul este realizat în mod corespunzãtor;
c) procedurile urmate de laboratoarele autorizate, numãrul şi localizarea lor;
d) prevalenta bolii sau a bolilor menţionate în coloana 1 a listelor I şi II din anexa nr. 1;
e) mãsurile stabilite pentru a combate aceste boli, atunci când sunt diagnosticate.
(2) Dacã acest program este aprobat de Comisia Europeanã în conformitate cu procedura comunitara, introducerea animalelor şi a produselor de acvacultura în zone sau ferme vizate de program va fi supusã regulilor precizate la art. 7 şi 8.
ART. 11
(1) Documentele de mişcare la care se face referire în art. 7 şi 8 trebuie sa fie elaborate de serviciul oficial de la locul de origine, în termen de 48 de ore înaintea încãrcãrii, în limba sau în limbile oficiale ale locului de destinaţie. Acestea trebuie sa fie redactate pe o singura foaie de hârtie şi sa fie eliberate pentru un singur destinatar. Acestea vor fi valabile timp de 10 zile.
(2) Fiecare transport de animale şi produse de acvacultura trebuie sa fie clar identificat pentru a se putea identifica ferma de origine şi a se verifica, dacã este cazul, corelatia dintre animale sau produse cu informaţiile conţinute în documentul de mişcare insotitor. Aceste informaţii pot figura direct pe container, pe eticheta fixatã pe acesta sau pe documentul de mişcare.
ART. 12
Atunci când Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor elaboreazã sau a elaborat un program de control voluntar sau obligatoriu pentru una dintre bolile menţionate în coloana 1 a listei III din anexa nr. 1, aceasta prezintã programul Comisiei Europene pentru aprobare, precizând în special:
a) repartizarea pe zone a bolii în România;
b) justificarea programului, ţinând seama de importanta bolii şi de beneficiul probabil al programului în raport cu costul sau;
c) zona geograficã în care programul va fi implementat;
d) statutul fermelor ce urmeazã sa fie înfiinţate şi standardele care trebuie sa fie atinse de fermele din fiecare categorie, inclusiv procedurile de testare;
e) regulile aplicabile pentru intrarea în ferma a animalelor cu un statut inferior de sãnãtate;
f) acţiunea care va fi întreprinsã dacã, pentru orice motiv, o ferma isi pierde statutul;
g) procedurile prin care programul trebuie sa fie monitorizat.
ART. 13
(1) Când Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor considera ca teritoriul sau ori o parte a teritoriului sau este libera de una dintre bolile menţionate în coloana 1 a listei III din anexa nr. 1, ea prezintã Comisiei Europene justificãrile adecvate, precizând în special:
a) numele bolii şi istoricul anterior al apariţiei sale în România;
b) rezultatele testarii de supraveghere, bazate pe rezultate serologice, virusologice, microbiologice sau patologice ori pe identificarea parazitilor, dupã caz, şi pe faptul ca boala este declarabila obligatoriu autoritãţii competente;
c) perioada în cursul cãreia a fost efectuatã supravegherea;
d) planurile de control pentru verificarea faptului ca zona implicata rãmâne libera de boala.
(2) Comisia Europeanã examineazã justificãrile comunicate de Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor şi, în conformitate cu procedura comunitara, va defini zonele care trebuie privite ca fiind libere de boala şi speciile care sunt susceptibile de boala în cauza, precum şi garanţiile suplimentare, generale sau specifice, care pot fi cerute pentru introducerea de animale şi produse de acvacultura în aceste zone. Pestii vii, molustele cu cochilie sau crustaceele şi, dacã este cazul, ouale şi gametii lor, introdusi în asemenea zone, trebuie sa fie insotiti de un document de mişcare corespunzãtor unui model ce va fi întocmit în conformitate cu procedura comunitara, certificând ca sunt conformi cu astfel de garanţii suplimentare.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor notifica Comisiei Europene orice schimbare a particularitatilor specificate la alin. (1) care sunt în legatura cu boala.
ART. 14
(1) Fãrã a aduce atingere cerinţelor pentru bolile menţionate în coloana 1 a listei III din anexa nr. 1, stabilite în conformitate cu art. 12 şi 13, punerea pe piata a pestilor vii de crescatorie care nu aparţin speciilor susceptibile menţionate în coloana 2 a listei II din anexa nr. 1, precum şi a oualor şi gametilor acestora este supusã urmãtoarelor cerinţe suplimentare:
a) când urmeazã sa fie introdusi într-o zona autorizata, trebuie, în conformitate cu art. 11, sa fie insotiti de un document de mişcare corespunzãtor modelului ce urmeazã sa fie redactat în conformitate cu procedura comunitara, certificând ca provin dintr-o zona cu acelaşi statut de sãnãtate, dintr-o ferma autorizata într-o zona neautorizata sau dintr-o ferma care poate fi situata într-o zona neautorizata, cu condiţia ca o astfel de ferma sa nu conţinã peste aparţinând speciilor susceptibile menţionate în coloana 2 a listei II din anexa nr. 1 şi sa nu fie în legatura cu un curs de apa sau cu ape de coasta ori de estuar;
b) când urmeazã sa fie introdusi într-o ferma care, deşi situata într-o zona neautorizata, îndeplineşte prevederile anexei nr. 3, trebuie, în conformitate cu art. 11, sa fie insotiti de un document de mişcare corespunzãtor modelului ce urmeazã sa fie redactat în conformitate cu procedura comunitara, certificând ca provin dintr-o zona autorizata, dintr-o ferma cu acelaşi statut de sãnãtate sau dintr-o ferma care poate fi situata într-o zona neautorizata, cu condiţia ca o astfel de ferma sa nu conţinã peste aparţinând speciilor susceptibile menţionate în coloana 2 a listei II din anexa nr. 1 şi sa nu fie în legatura cu un curs de apa sau cu ape de coasta ori de estuar.
(2) Cerinţele stabilite la alin. (1) se aplica punerii pe piata a molustelor de crescatorie care nu aparţin speciilor susceptibile menţionate în coloana 2 a listei II din anexa nr. 1.
(3) Fãrã a prejudicia cerinţele pentru bolile menţionate în coloana 1 a listei III din anexa nr. 1, stabilite în conformitate cu art. 12 şi 13, punerea pe piata a pestilor, molustelor sau crustaceelor sãlbatice, a oualor sau gametilor acestora este supusã urmãtoarelor cerinţe suplimentare:
a) când urmeazã sa fie introdusi într-o zona autorizata, trebuie, în conformitate cu art. 11, sa fie insotiti de un document de mişcare corespunzãtor modelului ce urmeazã sa fie redactat în conformitate cu procedura comunitara, certificând ca provin dintr-o zona cu acelaşi statut de sãnãtate;
b) când urmeazã sa fie introdusi într-o ferma care, deşi situata într-o zona neautorizata, îndeplineşte prevederile anexei nr. 3, trebuie, în conformitate cu art. 11, sa fie insotiti de un document de mişcare corespunzãtor modelului ce urmeazã sa fie redactat în conformitate cu procedura comunitara, certificând ca provin dintr-o zona autorizata;
c) când astfel de animale sunt pescuite în mare la adancime şi urmeazã sa fie folosite pentru reproducţie în zone autorizate sau în ferme autorizate, trebuie sa fie puse în carantina sub supravegherea serviciului oficial, în amenajãri corespunzãtoare şi în condiţii adecvate care sa fie stabilite în conformitate cu procedura comunitara.
(4) Cerinţele stabilite la alin. (1), (2) şi (3) nu se aplica în cazul în care experienta practica şi/sau dovezile ştiinţifice au arãtat ca nu exista o transmitere pasiva a bolii atunci când animalele de acvacultura, ouale şi gametii lor, care nu aparţin speciilor susceptibile menţionate în coloana 2 a listei II din anexa nr. 1, sunt transferati dintr-o zona neautorizata într-o zona autorizata.
(5) Prevederile prezentului articol nu se aplica pestilor tropicali ornamentali ţinuţi permanent în acvarii.
ART. 15
Planurile de recoltare a probelor şi metodele de diagnostic ce urmeazã sa fie aplicate pentru detectarea şi confirmarea prezentei bolilor menţionate în coloana 1 din anexa nr. 1 se stabilesc în conformitate cu procedura comunitara. Aceste planuri de prelevare a probelor trebuie sa ţinã seama de prezenta în mediul acvatic a pestilor, crustaceelor şi molustelor sãlbatice.
ART. 16
Regulile stabilite în Norma sanitarã veterinara privind controalele veterinare pentru comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene cu produse animaliere şi de origine animala, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 21/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 155 din 11 martie 2003, ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 89/662/CEE , în ceea ce priveşte produsele de acvacultura pentru consum uman, precum şi în Norma sanitarã veterinara privind controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene cu unele animale vii şi produse de origine animala, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 580/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 250 din 11 aprilie 2003, ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 90/425/CEE , în ceea ce priveşte animalele şi produsele de acvacultura puse pe piata, trebuie sa se aplice.
ART. 17
Experţii veterinari ai Comisiei Europene pot efectua, atunci când este necesar pentru aplicarea uniforma a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, inspecţii pe teren împreunã cu autoritãţile competente din România. Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor asigura experţilor tot sprijinul necesar realizãrii sarcinii lor.

CAP. III
Reguli care guverneazã importul din ţãrile terţe

ART. 18
Animalele şi produsele de acvacultura importate în România trebuie sa corespundã condiţiilor stabilite la art. 19, 20 şi 21.
ART. 19
Animalele şi produsele de acvacultura trebuie sa provinã din tari terţe sau din pãrţi ale acestora care sunt incluse în lista elaborata de Comisia Europeanã în conformitate cu procedura comunitara.
ART. 20
(1) Pentru fiecare ţara terta, animalele şi produsele de acvacultura trebuie sa corespundã condiţiilor de sãnãtate adoptate în conformitate cu procedura comunitara.
(2) În funcţie de situaţia sãnãtãţii animalelor din ţara terta în cauza, condiţiile menţionate la alin. (1) pot include în special:
a) restrictia importului dintr-o parte a tarii terţe;
b) restrictia pentru anumite specii în orice etapa a dezvoltãrii;
c) prescrierea unui tratament ce trebuie aplicat produselor, cum ar fi dezinfectia oualor;
d) prescrierea utilizãrii la care aceste animale sau produse trebuie supuse;
e) mãsurile care trebuie sa se aplice în urma importului, cum ar fi carantina şi dezinfectia oualor.
ART. 21
(1) Animalele şi produsele de acvacultura trebuie sa fie însoţite de un certificat elaborat de serviciile oficiale ale tarii terţe exportatoare. Acest certificat trebuie:
a) sa fie emis în ziua încãrcãrii lotului pentru expediere spre statul membru al Uniunii Europene de destinaţie;
b) sa însoţeascã lotul în original;
c) sa ateste ca animalele de acvacultura şi anumite produse pescaresti satisfac cerinţele Directivei 1991/67/CEE , transpusa în legislaţia nationala prin prezenta norma sanitarã veterinara, şi pe cele stabilite conform acesteia în ceea ce priveşte importul din ţara terta;
d) sa fie valabil 10 zile;
e) sa fie constituit dintr-o singura foaie de hârtie;
f) sa fie elaborat pentru un singur destinatar.
(2) Certificatul menţionat la alin. (1) trebuie sa respecte modelul stabilit în conformitate cu procedura comunitara.
ART. 22
(1) Vor fi efectuate inspecţii ad-hoc de experţi veterinari ai statelor membre ale Uniunii Europene şi ai Comisiei Europene pentru a verifica dacã prevederile Directivei 1991/67/CEE , transpusa în legislaţia nationala prin prezenta norma sanitarã veterinara, şi în special ale art. 19 şi 20 ale acesteia sunt aplicate în practica.
(2) Experţii statelor membre cãrora urmeazã sa le fie încredinţatã sarcina efectuãrii acestor inspecţii vor fi numiţi de Comisia Europeanã la propunerea statelor membre ale Uniunii Europene.
(3) Aceste inspecţii vor fi efectuate în numele Comunitãţii Europene, care suporta cheltuielile implicate în legatura cu acestea.
ART. 23
Se aplica principiile şi regulile cuprinse în Norma sanitarã veterinara privind stabilirea principiilor care reglementeazã organizarea controalelor veterinare pentru animalele care intra în România din tari terţe, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 83/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 159 din 12 martie 2003, ce transpune în legislaţia nationala Directiva 1991/496/CEE , şi în Norma sanitarã veterinara ce stabileşte principiile care reglementeazã organizarea controalelor veterinare privind produsele care intra în România din tari terţe, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 71/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 157 din 12 martie 2003, ce transpune în legislaţia nationala Directiva 1997/78/CE , cu referire specialã la organizarea şi efectuarea controalelor ce trebuie efectuate de cãtre statele membre ale Uniunii Europene şi la mãsurile de protecţie ce trebuie implementate.

CAP. IV
Prevederi finale

ART. 24
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.



ANEXA 1
la norma sanitarã veterinara

LISTA DE BOLI/AGENfiI PATOGENI
ai pestilor, molustelor şi crustaceelor


────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────
1 │ 2
────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────
Boala/agentul patogen │ Speciile susceptibile
────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────
LISTA I │

Peste │
Anemia infectioasa a somonului (AIS) │Somonul atlantic (Salmo salar)
────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────
LISTA II │

Peste │
SHV (Septicemia hemoragica virala) │Specii salmonide
│Lipan (Thymallus thymallus)
│Peşti din Genul Coregonus spp.
│Stiuca (Esox lucius)
│Calcan (Scophtalmus maximus)
Nevroza hematopoetica infectioasa (NHI) │Specii salmonide
│Puiet de stiuca (Esox lucius)
────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────
Moluste │
Bonamia ostreae │Stridie plata (Ostrea edulis)
Marteilla refringens │Stridie plata (Ostrea edulis)
────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────
LISTA III │Vor fi specificate în programul la care
│se face referire în articolele 12 şi 13

Peste │
Necroza pancreatica infectioasa (NPI) │
Viremia de primavara a crapului (VPC) │
Boala renala bacteriana (BRB) │
(Renibacterium salmonidarum) │
Furunculoza (Aeromonas salmonicida) │
(Boala enterica a gurii roşii) (BEGR) │
(Yersinia ruckeri) │
Gyrodactylus salaris │

Crustacee │
Ciuma racului implatosat (Aphanomuces │
astaci) │
────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────




ANEXA 2
la norma sanitarã veterinara

ZONE AUTORIZATE

CAP. I
Zone continentale pentru peste (coloana 2 a listei II din anexa nr. 1)

A. Definitia zonelor continentale
O zona continentala consta în:
a) o parte a teritoriului care cuprinde o intreaga zona de capturare, de la sursele cãilor navigabile spre estuar, sau mai mult de o singura zona de capturare, în care pestii sunt crescuti, ţinuţi ori prinsi; sau
b) o parte a unei zone de capturare, de la sursele cãilor navigabile spre o bariera naturala sau artificiala care impiedica migrarea pestilor din aval de aceasta bariera.
Mãrimea şi situarea geograficã a zonei continentale trebuie sa fie astfel încât posibilitãţile de recontaminare, spre exemplu cu peşti migratori, sa fie reduse la minimum. Aceasta poate necesita stabilirea unei zone-tampon în care sa fie efectuat un program de supraveghere, fãrã obţinerea statutului de zona autorizata.
B. Acordarea aprobãrii
Pentru a obţine statutul aprobat, o zona continentala trebuie sa satisfacã urmãtoarele cerinţe:
1. toţi pestii sunt liberi pentru cel puţin 4 ani de orice semn clinic al uneia sau mai multor boli dintre cele la care s-a fãcut referire în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1;
2. toate fermele din zona continentala sunt plasate sub supravegherea serviciilor oficiale. Trebuie sa fi fost efectuate doua inspecţii de sãnãtate pe an pentru o perioada de 2 ani. Inspectiile sanitare trebuie sa fi fost efectuate în perioadele din an când temperatura apei favorizeazã evoluţia acestor boli. Inspecţia de sãnãtate trebuie sa constea cel puţin în:
a) inspecţia pestilor ce prezintã anomalii;
b) prelevarea de probe în conformitate cu un program stabilit în condiţiile procedurii prevãzute la art. 15 din norma sanitarã veterinara, care trebuie trimise cat mai repede posibil unui laborator autorizat pentru a fi testate pentru agenţii patogeni în cauza.
Totuşi, zonele care au o evidenta istorica a absentei bolilor la care s-a fãcut referire în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1 pot obţine statutul aprobat, dacã:
a) situarea lor geograficã nu permite introducerea facila a bolii;
b) a fost aplicat un sistem oficial de control al bolii pentru o perioada extinsã de cel puţin 10 ani, în cursul cãreia:
(i) a existat o supraveghere regulatã a tuturor fermelor;
(ii) a fost aplicat un sistem de notificare a bolii;
(iii) nu a fost raportat nici un caz de boala;
(iv) conform regulilor în vigoare, au putut fi introduse în zona doar icre sau lapti de peste din zone sau ferme neinfectate, supuse controalelor oficiale şi prezentând garanţii de sãnãtate echivalente.
Perioada de 10 ani menţionatã la alin. 2 lit. b) poate fi redusã la 5 ani ca rezultat al testarii efectuate de serviciul oficial al României care cere testarea, cu condiţia ca, în plus fata de cerinţele menţionate la alin. 2, supravegherea regulatã a tuturor fermelor menţionate mai sus sa fi inclus cel puţin doua inspecţii de sãnãtate pe an, implicând cel puţin:
(i) o inspecţie a pestilor ce prezintã anomalii;
(ii) o prelevare de probe de la cel puţin 30 de peşti la fiecare inspecţie;
3. dacã nu exista nici o ferma în zona continentala care urmeazã sa fie autorizata, serviciile oficiale trebuie sa fi supus pestii din partea mai adanca a zonei de capturare unei inspecţii de sãnãtate de doua ori pe an pentru 4 ani, în conformitate cu alin. 2;
4. examenele de laborator ale pestilor prelevati în cursul inspectiilor de sãnãtate au prezentat rezultate negative cu privire la agenţii patogeni în cauza;
5. atunci când Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor a cerut aprobare pentru o zona acvatica de capturare sau pentru o parte a unei zone acvatice de capturare cu originea într-un stat membru vecin sau, comuna pentru doua state membre, cele doua state implicate trebuie sa prezinte simultan o cerere pentru aprobare în conformitate cu procedurile stabilite la art. 5 sau 10 din norma sanitarã veterinara.
România şi statul membru al Uniunii Europene implicat, în conformitate cu Directiva 89/608/CEE , transpusa în legislaţia nationala prin Norma sanitarã veterinara privind asistenta mutuala între autoritãţile administrative ale statelor membre ale Uniunii Europene şi cooperarea acestora cu Comisia Europeanã în scopul asigurãrii aplicãrii corecte a legislaţiei din domeniile veterinar şi zootehnic, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 41/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 202 din 3 martie 2006, isi vor acorda asistenta reciprocã pentru aplicarea prezentei norme sanitare veterinare şi în special a acestui punct.
C. Menţinerea aprobãrii
Menţinerea aprobãrii este supusã urmãtoarelor cerinţe:
1. pestii introdusi într-o zona trebuie sa provinã dintr-o alta zona autorizata sau dintr-o ferma autorizata;
2. fiecare ferma trebuie sa fie supusã anual la doua inspecţii de sãnãtate, în conformitate cu lit. B alin. 2, cu excepţia fermelor fãrã puiet, care trebuie sa fie inspectate o data pe an. Totuşi, prelevarea de probe va fi facuta prin rotaţie la 50% din fermele piscicole din zona continentala, în fiecare an;
3. rezultatele examenelor de laborator ale pestilor prelevati în timpul inspectiilor de sãnãtate trebuie sa fi fost negative în ceea ce priveşte agenţii bolilor menţionate în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1;
4. trebuie sa fie ţinut un registru de cãtre fermierii sau persoanele responsabile de introducerea pestilor, care sa conţinã toate informaţiile necesare care sa permitã ca starea de sãnãtate a pestilor sa fie supravegheatã constant.
D. Suspendarea, reacordarea şi retragerea aprobãrii
1. Orice moarte anormala sau alt simptom care ar putea constitui baza pentru suspectarea izbucnirii la peşti a unei boli menţionate în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1 trebuie sa fie notificatã cat mai repede posibil serviciului oficial. Acesta din urma va suspenda imediat aprobarea zonei sau partii din zona, dacã partea din zona care are încã statutul aprobat continua sa satisfacã definitia stabilitã la lit. A.
2. O proba de cel puţin 10 peşti bolnavi trebuie sa fie trimisa unui laborator autorizat spre a fi testata pentru agenţii patogeni în cauza. Rezultatele testelor trebuie sa fie comunicate imediat serviciului oficial.
3. Când rezultatele sunt negative pentru agenţii patogeni în cauza, dar pozitive pentru alţii, serviciul oficial reacorda aprobarea.
4. Totuşi, când nu poate fi stabilit nici un diagnostic, trebuie sa fie facuta o inspecţie de sãnãtate ulterioara, în termen de 15 zile de la prima prelevare de probe, şi un numãr suficient de peşti bolnavi trebuie sa fie prelevat şi trimis laboratorului autorizat spre a fi testati pentru agenţii patogeni în cauza. Dacã rezultatele sunt din nou negative sau dacã nu mai sunt peşti bolnavi, serviciul oficial reacorda aprobarea.
5. Atunci când rezultatele sunt pozitive, serviciul oficial retrage autorizarea zonei sau a partii din zona menţionate la pct. 1.
6. Reacordarea aprobãrii unei zone sau a partii unei zone menţionate la pct. 1 este supusã urmãtoarelor cerinţe:
a) când apare un focar:
(i) tot peştele din fermele infectate trebuie sa fi fost tãiat şi peştele infectat sau contaminat trebuie sa fi fost distrus;
(ii) amenajãrile şi echipamentul trebuie sa fi fost dezinfectate în conformitate cu o procedura aprobatã de serviciile oficiale;
b) dupã eliminarea focarului trebuie sa se asigure din nou conformitatea cu cerinţele stabilite la lit. B.
7. Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor informeazã Comisia Europeanã şi statele membre cu privire la suspendarea, reacordarea sau retragerea aprobãrii zonelor ori pãrţilor din zonele menţionate la pct. 1.

CAP. II
Zone de coasta pentru peste (coloana 2 a listei II din anexa nr. 1)

A. O zona de coasta consta într-o parte a coastei sau a apei marii ori a unui estuar, cu o delimitare geograficã precisa, care consta într-un sistem hidrologic omogen sau o serie de asemenea sisteme.
Dacã este necesar, o zona de coasta poate fi consideratã ca fiind constituitã dintr-o parte a coastei sau a apei marii ori a unui estuar, situata între gurile a doua cursuri de apa, ori dintr-o parte a coastei sau a apei marii ori a unui estuar unde exista una sau mai multe ferme, cu condiţia sa fie facuta o prevedere pentru o zona-tampon pe ambele pãrţi ale fermei sau fermelor, a carei întindere este stabilitã de cãtre Comisia Europeanã, conform procedurii comunitare.
B. Acordarea aprobãrii
Pentru a obţine statutul aprobat o zona de coasta pentru peşti trebuie sa satisfacã cerinţele stabilite pentru zonele continentale menţionate la cap. I lit. B.
C. Menţinerea statutului
Menţinerea aprobãrii pentru o zona de coasta este supusã cerinţelor stabilite la cap. I lit. C.
D. Suspendarea, reacordarea sau retragerea aprobãrii
Regulile sunt identice cu cele stabilite la cap. I lit. D; totuşi, când zona este compusa dintr-o serie de sisteme hidrologice, suspendarea, reacordarea sau retragerea aprobãrii poate fi în legatura cu o parte a acestei serii, când aceasta parte are o delimitare geograficã precisa, şi consta într-un sistem hidrologic omogen, cu condiţia ca partea care are încã statutul aprobat sa continue sa satisfacã definitia stabilitã la lit. A.

CAP. III
Zone de coasta pentru moluste (coloana 2 a listei II din anexa nr. 1)

A. O zona de coasta trebuie sa respecte definitia stabilitã la cap. II lit. A.
B. Acordarea aprobãrii
Pentru a fi autorizata, o zona de coasta trebuie sa satisfacã urmãtoarele cerinţe:
1. toate molustele nu au prezentat pentru cel puţin 2 ani nici un semn clinic sau de alta natura al uneia sau mai multora dintre bolile menţionate în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1;
2. toate fermele din zona de coasta sunt puse sub supravegherea serviciilor oficiale. Inspectiile de sãnãtate sunt efectuate la intervale adaptate evoluţiei agenţilor patogeni în cauza. În cursul acestor inspecţii sunt recoltate probe şi trimise fãrã întârziere unui laborator aprobat, spre a fi testate pentru agenţii patogeni în cauza;
3. dacã nu exista nici o ferma în zona continentala, serviciul oficial trebuie sa fi prezentat molustele pentru o inspecţie de sãnãtate în conformitate cu pct. 2, la intervale adaptate la evoluţia agenţilor patogeni în cauza. Totuşi, dacã investigaţii amanuntite ale faunei arata ca zona nu conţine nici o molusca aparţinând speciilor vector, purtãtoare sau susceptibile, serviciul oficial poate aproba zona înaintea introducerii oricãrei moluste;
4. examenele de laborator ale molustelor prelevate în cursul inspectiilor de sãnãtate de cãtre serviciile oficiale au prezentat rezultate negative cu privire la agenţii patogeni în cauza. Pentru zonele care au o înregistrare istorica a absentei bolilor menţionate în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1, aceste informaţii pot fi luate în considerare pentru acordarea aprobãrii.
C. Menţinerea aprobãrii
Menţinerea aprobãrii este supusã urmãtoarelor cerinţe:
1. molustele introduse în zona de coasta trebuie sa provinã din alte zone de coasta autorizate sau din ferme autorizate în zone de coasta neautorizate;
2. fiecare ferma trebuie supusã unei inspecţii de sãnãtate, în conformitate cu lit. B pct. 2, la intervale adaptate dezvoltãrii agenţilor patogeni în cauza;
3. rezultatele examenelor de laborator ale molustelor prelevate în timpul inspectiilor de sãnãtate trebuie sa fi fost negative cu privire la agenţii bolilor menţionate în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1;
4. trebuie ţinut un registru de cãtre fermierii sau persoanele responsabile pentru introducerea molustelor, care sa conţinã toate informaţiile necesare pentru a permite ca starea de sãnãtate a molustelor sa fie supravegheatã constant.
D. Suspendarea, reacordarea şi retragerea aprobãrii
1. Orice moarte anormala sau alt simptom care poate constitui motiv pentru suspectarea unui focar de boala menţionatã în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1, printre moluste, trebuie sa fie notificat cat mai repede posibil serviciului oficial. Acesta din urma suspenda imediat autorizarea zonei sau, dacã zona este compusa dintr-o serie de sisteme hidrologice, a unei pãrţi a acestei serii, atunci când aceasta parte are o delimitare geograficã precisa, şi consta într-un sistem hidrologic omogen, cu condiţia ca partea care are încã statutul aprobat sa continue sa satisfacã definitia stabilitã la cap. I lit. A.
2. O proba de moluste bolnave trebuie sa fie trimisa laboratorului autorizat spre a fi testata pentru agenţii patogeni în cauza. Rezultatele testelor trebuie sa fie comunicate imediat serviciului oficial.
3. Când rezultatele sunt negative pentru agenţii patogeni în cauza, dar pozitive pentru alţi agenţi, aprobarea trebuie reacordata.
4. Totuşi, când nu poate fi stabilit nici un diagnostic, trebuie sa fie efectuatã o inspecţie de sãnãtate ulterioara, în termen de 15 zile de la prima prelevare de probe, şi trebuie prelevat un numãr suficient de moluste bolnave şi trimis laboratorului autorizat spre a fi testat pentru agenţii patogeni în cauza. Dacã rezultatele sunt din nou negative sau dacã nu mai exista nici o molusca bolnava, serviciul oficial reacorda aprobarea.
5. Când rezultatele sunt pozitive, serviciul oficial retrage autorizarea zonei sau partii din zona la care se face referire la pct. 1.
6. Reacordarea aprobãrii unei zone sau partii dintr-o zona la care se face referire la pct. 1 este supusã urmãtoarelor cerinţe:
a) când apare un focar, molustele infectate sau contaminate trebuie sa fi fost distruse, iar amenajãrile şi echipamentul trebuie sa fi fost dezinfectate în conformitate cu o procedura aprobatã de serviciile oficiale;
b) dupã eliminarea focarului, cerinţele stabilite la cap. I lit. B trebuie sa fie din nou respectate.
7. Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor informeazã Comisia Europeanã şi statele membre cu privire la suspendarea, reacordarea sau retragerea aprobãrii zonelor ori a pãrţilor din zonele la care s-a fãcut referire la pct. 1.


ANEXA 3
la norma sanitarã veterinara

FERME AUTORIZATE ÎNTR-O ZONA NEAUTORIZATA

CAP. I
Ferme continentale pentru peşti (coloana 2 a listei II din anexa nr. 1)

A. Acordarea aprobãrii
Pentru a fi autorizata, o ferma trebuie sa satisfacã urmãtoarele cerinţe:
1. apa trebuie sa fie furnizatã de o fântâna, o sonda sau un izvor. Când o asemenea rezerva de apa este situata la distanta de ferma, apa trebuie sa fie furnizatã direct fermei şi sa fie canalizata printr-o conducta sau, cu acordul serviciului oficial, printr-un canal deschis ori printr-un conduct natural, cu condiţia ca aceasta sa nu constituie o sursa de infectie pentru ferma şi sa nu permitã introducerea de peste salbatic. Canalul de apa trebuie sa fie sub controlul fermei sau, în cazurile în care acest lucru nu este posibil, al serviciului oficial;
2. trebuie sa existe o bariera naturala sau artificiala situata în aval, care sa împiedice pestii sa între în ferma menţionatã;
3. dacã este necesar, poate fi protejata impotriva inundarii şi infiltrarii apei;
4. trebuie sa respecte, mutatis mutandis, cerinţele stabilite în cap. I lit. B din anexa nr. 2. În plus, când autorizarea este solicitatã pe baza unei evidente cu un sistem oficial de control pentru o perioada de 10 ani, trebuie sa fie întrunite urmãtoarele cerinţe suplimentare: ferma sa fi fost supusã, cel puţin o data pe an, unei inspecţii clinice şi prelevarii de probe spre a fi testate pentru agenţii patogeni în cauza într-un laborator autorizat;
5. poate fi obiectul unor mãsuri suplimentare impuse de serviciul oficial, când sunt considerate necesare pentru a preveni introducerea bolilor. Asemenea mãsuri pot include stabilirea unei zone-tampon în jurul fermei, în care este realizat un program de supraveghere, şi stabilirea protecţiei impotriva intruziunii de posibili purtãtori sau vectori de agenţi patogeni;
6. totuşi:
a) o ferma noua care îndeplineşte cerinţele menţionate la pct. 1, 2, 3 şi 5, dar care isi începe activitãţile cu peste, oua sau gameti dintr-o zona autorizata sau dintr-o ferma autorizata situata într-o zona neautorizata, poate obţine aprobare fãrã sa fie supusã prelevarii de probe solicitate pentru acordarea autorizãrii;
b) o ferma care îndeplineşte cerinţele menţionate la pct. 1, 2, 3 şi 5, care isi reîncepe activitãţile, dupã o pauza, cu peste, oua sau gameti dintr-o zona autorizata sau dintr-o ferma autorizata situata într-o zona neautorizata, poate obţine autorizarea fãrã sa fie supusã prelevarii de probe cerute pentru acordarea autorizãrii, cu condiţia ca:
(i) istoricul sãnãtãţii fermei pentru ultimii 4 ani de funcţionare sa fie cunoscut de serviciul oficial; totuşi, dacã ferma în cauza a fost în funcţiune pentru mai puţin de 4 ani, se ia în considerare perioada efectivã în care a fost în funcţiune;
(ii) ferma sa nu fi fost supusã mãsurilor de sãnãtate animala cu privire la bolile menţionate în lista II din anexa nr. 1 şi sa nu fi existat antecedente ale acestor boli în ferma;
(iii) înainte de introducerea pestilor, oualor sau gametilor, ferma sa fie curatata şi dezinfectata, urmatã de depopulare pentru o perioada minima de 15 zile sub supraveghere oficialã.
B. Menţinerea autorizãrii
Menţinerea autorizãrii este supusã cerinţelor stabilite în cap. I lit. C din anexa nr. 2. Totuşi, prelevarea de probe trebuie sa fie efectuatã o data pe an.
C. Suspendarea, reacordarea şi retragerea aprobãrii
Se aplica cerinţele stabilite la cap. I lit. D din anexa nr. 2.

CAP. II
Ferme de coasta pentru peşti (coloana 2 a listei II din anexa nr. 1)

A. Acordarea autorizãrii
Pentru a fi autorizata, o ferma trebuie sa satisfacã urmãtoarele cerinţe:
1. sa fie aprovizionata cu apa prin intermediul unui sistem care include echipament pentru distrugerea agenţilor bolilor menţionate în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1; criteriile cerute pentru aplicarea uniforma a acestor prevederi şi, în special, cele cu privire la funcţionarea adecvatã a sistemului se stabilesc în conformitate cu procedura comunitara;
2. sa respecte, mutatis mutandis, cerinţele stabilite la cap. II lit. B din anexa nr. 2;
3. totuşi:
a) o ferma noua care îndeplineşte cerinţele menţionate la pct. 1 şi 2, dar care isi începe activitãţile cu peste, oua sau gameti dintr-o zona autorizata sau dintr-o ferma autorizata situata într-o zona neautorizata, poate obţine aprobare fãrã sa fie supusã prelevarii de probe cerute pentru acordarea aprobãrii;
b) o ferma care îndeplineşte cerinţele menţionate la pct. 1 şi 2, care isi reîncepe activitãţile, dupã o pauza, cu peste, oua sau gameti dintr-o zona autorizata sau dintr-o ferma autorizata situata într-o zona neautorizata, poate obţine autorizare fãrã sa fie supusã prelevarii de probe cerute pentru acordarea aprobãrii, cu condiţia ca:
(i) istoricul sãnãtãţii fermei în timpul ultimilor 4 ani de funcţionare sa fie cunoscut de serviciul oficial; totuşi, dacã ferma în cauza a fost în funcţiune pentru mai puţin de 4 ani, se ia în considerare perioada efectivã în care a fost în funcţiune;
(ii) ferma sa nu fi fost supusã mãsurilor de sãnãtate a animalelor cu privire la bolile menţionate în lista II din anexa nr. 1 şi sa nu fi existat antecedente ale acestor boli în ferma;
(iii) înainte de introducerea pestilor, oualor sau gametilor, ferma sa fie curatata şi dezinfectata, urmatã de depopulare pentru o perioada minima de 15 zile, sub supraveghere oficialã.
B. Menţinerea aprobãrii
Menţinerea aprobãrii va fi supusã, mutatis mutandis, cerinţelor stabilite în cap. II lit. C din anexa nr. 2.
C. Suspendarea, reacordarea şi retragerea aprobãrii
Se vor aplica, mutatis mutandis, cerinţele stabilite în cap. II lit. D din anexa nr. 2.

CAP. III
Ferme de coasta pentru moluste (coloana 2 a listei II din anexa nr. 1)

A. Acordarea autorizãrii
Pentru a fi autorizata, o ferma trebuie sa satisfacã urmãtoarele cerinţe:
1. sa fie aprovizionata cu apa prin intermediul unui sistem care include echipament pentru distrugerea agenţilor bolilor menţionate în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1; criteriile cerute pentru aplicarea uniforma a acestor prevederi şi, în special, cele cu privire la funcţionarea adecvatã a sistemului se stabilesc în conformitate cu procedura comunitara;
2. sa respecte, mutatis mutandis, cerinţele stabilite în cap. III lit. B pct. 1, 2 şi 4 din anexa nr. 2;
3. totuşi:
a) o ferma noua care îndeplineşte cerinţele menţionate la pct. 1 şi 2, dar care isi începe activitãţile cu moluste dintr-o zona autorizata sau dintr-o ferma autorizata situata într-o zona neautorizata, poate obţine autorizare fãrã sa fie supusã prelevarii de probe cerute pentru acordarea autorizãrii;
b) o ferma care îndeplineşte cerinţele menţionate la pct. 1 şi 2, care isi reîncepe, dupã o pauza, activitãţile cu moluste dintr-o zona autorizata sau dintr-o ferma autorizata situata într-o zona neautorizata, poate obţine autorizare fãrã sa fie supusã prelevarii de probe cerute pentru acordarea autorizãrii, cu condiţia ca:
(i) istoricul sãnãtãţii fermei în timpul ultimilor 2 ani de funcţionare sa fie cunoscut de serviciul oficial;
(ii) ferma sa nu fi fost supusã mãsurilor de sãnãtate animala cu privire la bolile menţionate în lista II din anexa nr. 1 şi sa nu fi existat antecedente ale acestor boli în ferma;
(iii) înainte de introducerea molustelor ferma sa fie curatata şi dezinfectata, urmatã de depopulare pentru o perioada minima de 15 zile sub supraveghere oficialã.
B. Menţinerea aprobãrii
Menţinerea aprobãrii va fi supusã, mutatis mutandis, garanţiilor stabilite la cap. III lit. C pct. 1-4 din anexa nr. 2.
C. Suspendarea, reacordarea şi retragerea aprobãrii
Cerinţele stabilite la cap. III lit. D din anexa nr. 2 se vor aplica mutatis mutandis.


ANEXA 4
la norma sanitarã veterinara

REÎNNOIREA APEI

Reînnoirea apei în timpul transportului animalelor de acvacultura va fi efectuatã în amenajãri care sunt autorizate de Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor şi care îndeplinesc urmãtoarele cerinţe:
1. proprietãţile igienice ale apei disponibile pentru schimbare trebuie sa fie de asa natura încât sa nu modifice situaţia sãnãtãţii speciilor transportate în ceea ce priveşte agenţii bolilor menţionate în coloana 1 a listei II din anexa nr. 1;
2. aceste amenajãri vor conţine dispozitive destinate sa previnã orice contaminare a mediului gazda:
a) fie prin facilitarea dezinfectiei apei;
b) fie asigurând ca eliberarea acestei apei nu va atrage în nici o împrejurare deversarea în largul marii sau în ape curgãtoare.


ANEXA 5

MODELE DE DOCUMENTE DE MIŞCARE

CAP. I
Document de mişcare pentru pestii vii, ouale şi gametii dintr-o zona autorizata
Movement document for live fish, eggs and gametes from an approved zone

I. Ţara de origine:
I. Country of origin:

Zona aprobatã: ............................................................
Approved zone: ............................................................

II. Ferma de origine (numele şi adresa) ...................................
...........................................................................
II. Farm of origin (name and address): ....................................
...........................................................................

III. Animale sau produse:
III. Animals or products:


┌─────────────────────────────────────────────┬───────────┬────────┬───────────┐
│ │ Peste viu │ Oua │ Gameti │
│ │ Live fish │ Eggs │ Gametes │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼───────────┤
│ Familia (numele comun şi numele ştiinţific) │ │ │ │
│ Family (common name and scientific name) │ │ │ │
│ Specia (numele comun şi numele ştiinţific) │ │ │ │
│ Species (common name and scientific name) │ │ │ │
├─────────────┬───────────────────────────────┼───────────┼────────┼───────────┤
│Cantitatea │ Numãrul │ │ │ │
│Quantity │ Number │ │ │ │
│ ├───────────────────────────────┼───────────┼────────┼───────────┤
│ │ Greutatea totalã │ │ │ │
│ │ Total weight │ │ │ │
│ ├───────────────────────────────┼───────────┼────────┼───────────┤
│ │ Greutatea medie │ │ │ │
│ │ Average weight │ │ │ │
└─────────────┴───────────────────────────────┴───────────┴────────┴───────────┘



IV. Destinaţia:
IV. Destination:
Ţara de destinaţie .......................................................
Contry of destination ....................................................
Destinatar (numele şi adresa): ...........................................
..........................................................................
Consignee (name and address): ............................................
..........................................................................

V. Mijloace de transport (natura şi identificarea) .......................
V. Means of transport (nature and identification) ........................

VI. Atestarea sãnãtãţii:
VI. Health attestation:

Subsemnatul, certific prin acesta ca animalele sau bunurile care formeazã prezentul lot isi au originea într-o zona aprobatã şi ca satisfac cerinţele Directivei 91/67/CEE .
I, the undersigned, hereby certify that the animals or doods forming the present consignment originale from an approved zone and that they satisfy the requirements of Directive 91/67/EEC.

Întocmit la ......(locul).......... la .....(data)............
Done at .........(locul)........... on .....(date)............

..................
(semnatura serviciului oficial)
(signature of official service)
Ştampila serviciului oficial
Stamp of official service
( )
...................
(numele şi funcţia ofiţerului care
semneazã, cu litere mari de tipar)
(name în capital letters, function of
signing officer)


CAP. II
Document de mişcare pentru pestii vii, ouale şi gametii dintr-o ferma autorizata
Movement document for live fish, eggs and gametes from an approved farm

I. Ţara de origine:
I. Country of origin:

Zona aprobatã: ............................................................
Approved zone: ............................................................

II. Ferma de origine (numele şi adresa) ...................................
...........................................................................
II. Farm of origin (name and address): ....................................
...........................................................................

III. Animale sau produse:
III. Animals or products:


┌─────────────────────────────────────────────┬───────────┬────────┬───────────┐
│ │ Peste viu │ Oua │ Gameti │
│ │ Live fish │ Eggs │ Gametes │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼───────────┤
│ Familia (numele comun şi numele ştiinţific) │ │ │ │
│ Family (common name and scientific name) │ │ │ │
│ Specia (numele comun şi numele ştiinţific) │ │ │ │
│ Species (common name and scientific name) │ │ │ │
├─────────────┬───────────────────────────────┼───────────┼────────┼───────────┤
│Cantitatea │ Numãrul │ │ │ │
│Quantity │ Number │ │ │ │
│ ├───────────────────────────────┼───────────┼────────┼───────────┤
│ │ Greutatea totalã │ │ │ │
│ │ Total weight │ │ │ │
│ ├───────────────────────────────┼───────────┼────────┼───────────┤
│ │ Greutatea medie │ │ │ │
│ │ Average weight │ │ │ │
└─────────────┴───────────────────────────────┴───────────┴────────┴───────────┘



IV. Destinaţia:
IV. Destination:
Ţara de destinaţie .......................................................
Contry of destination ....................................................
Destinatar (numele şi adresa): ...........................................
..........................................................................
Consignee (name and address): ............................................
..........................................................................

V. Mijloace de transport (natura şi identificarea) .......................
V. Means of transport (nature and identification) ........................

VI. Atestarea sãnãtãţii:
VI. Health attestation:

Subsemnatul, certific prin acesta ca animalele sau bunurile care formeazã prezentul lot isi au originea într-o ferma aprobatã şi ca satisfac cerinţele Directivei 91/67/CEE .
I, the undersigned, hereby certify that the animals or doods forming the present consignment originale from an approved farm and that they satisfy the requirements of Directive 91/67/EEC.

Întocmit la ......(locul).......... la .....(data)............
Done at .........(locul)........... on .....(date)............

..................
(semnatura serviciului oficial)
(signature of official service)
Ştampila serviciului oficial
Stamp of official service
( )
...................
(numele şi funcţia ofiţerului care
semneazã, cu litere mari de tipar)
(name în capital letters, function of
signing officer)


CAP. III
Document de mişcare pentru molustele dintr-o zona de coasta autorizata
Movement document for molluscs from an approved coastal zone

I. Ţara de origine:
I. Country of origin:

Zona aprobatã: ............................................................
Approved zone: ............................................................

II. Ferma de origine (numele şi adresa) ...................................
...........................................................................
II. Farm of origin (name and address): ....................................
...........................................................................

III. Animale sau produse:
III. Animals or products:


┌─────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────┐
│ │ Moluste │
│ │ Molluscs │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ Familia (numele comun şi numele ştiinţific) │ │
│ Family (common name and scientific name) │ │
│ Specia (numele comun şi numele ştiinţific) │ │
│ Species (common name and scientific name) │ │
├─────────────┬───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Cantitatea │ Numãrul │ │
│Quantity │ Number │ │
│ ├───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ │ Greutatea totalã │ │
│ │ Total weight │ │
│ ├───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ │ Greutatea medie │ │
│ │ Average weight │ │
└─────────────┴───────────────────────────────┴────────────────────────────────┘



IV. Destinaţia:
IV. Destination:
Ţara de destinaţie .......................................................
Contry of destination ....................................................
Destinatar (numele şi adresa): ...........................................
..........................................................................
Consignee (name and address): ............................................
..........................................................................

V. Mijloace de transport (natura şi identificarea) .......................
V. Means of transport (nature and identification) ........................

VI. Atestarea sãnãtãţii:
VI. Health attestation:

Subsemnatul, certific prin acesta ca animalele care formeazã prezentul lot isi au originea într-o zona de coasta aprobatã şi ca satisfac cerinţele Directivei 91/67/CEE .
I, the undersigned, hereby certify that the animals forming the present consignment originale from an approved coastal zone and that they satisfy the requirements of Directive 91/67/EEC.

Întocmit la ......(locul).......... la .....(data)............
Done at .........(locul)........... on .....(date)............

..................
(semnatura serviciului oficial)
(signature of official service)
Ştampila serviciului oficial
Stamp of official service
( )
...................
(numele şi funcţia ofiţerului care
semneazã, cu litere mari de tipar)
(name în capital letters, function of
signing officer)

CAP. IV
Document de mişcare pentru molustele dintr-o ferma autorizata
Movement document for molluscs from an approved coastal zone

I. Ţara de origine:
I. Country of origin:

Zona aprobatã: ............................................................
Approved zone: ............................................................

II. Ferma de origine (numele şi adresa) ...................................
...........................................................................
II. Farm of origin (name and address): ....................................
...........................................................................

III. Animale sau produse:
III. Animals or products:


┌─────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────┐
│ │ Moluste │
│ │ Molluscs │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ Familia (numele comun şi numele ştiinţific) │ │
│ Family (common name and scientific name) │ │
│ Specia (numele comun şi numele ştiinţific) │ │
│ Species (common name and scientific name) │ │
├─────────────┬───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Cantitatea │ Numãrul │ │
│Quantity │ Number │ │
│ ├───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ │ Greutatea totalã │ │
│ │ Total weight │ │
│ ├───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ │ Greutatea medie │ │
│ │ Average weight │ │
└─────────────┴───────────────────────────────┴────────────────────────────────┘



IV. Destinaţia:
IV. Destination:
Ţara de destinaţie .......................................................
Contry of destination ....................................................
Destinatar (numele şi adresa): ...........................................
..........................................................................
Consignee (name and address): ............................................
..........................................................................

V. Mijloace de transport (natura şi identificarea) .......................
V. Means of transport (nature and identification) ........................

VI. Atestarea sãnãtãţii:
VI. Health attestation:

Subsemnatul, certific prin acesta ca animalele care formeazã prezentul lot isi au originea într-o ferma aprobatã şi ca satisfac cerinţele Directivei 91/67/CEE .
I, the undersigned, hereby certify that the animals forming the present consignment originale from an approved farm and that they satisfy the requirements of Directive 91/67/EEC.

Întocmit la ......(locul).......... la .....(data)............
Done at .........(locul)........... on .....(date)............

..................
(semnatura serviciului oficial)
(signature of official service)
Ştampila serviciului oficial
Stamp of official service
( )
...................
(numele şi funcţia ofiţerului care
semneazã, cu litere mari de tipar)
(name în capital letters, function of
signing officer)

----------






Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016