Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 82 din 23 mai 2024 privind condiţiile de eliberare a permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere ori în cazul schimbării numelui titularului
EMITENT: Ministerul Afacerilor Interne PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 503 din 30 mai 2024
În temeiul art. 24 alin. (5^3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,
viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, emite următorul ordin:
ART. 1
Prezentul ordin stabileşte condiţiile privind eliberarea:
a) permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, înainte sau după data expirării acestuia;
b) duplicatului permisului de conducere pierdut, furat sau deteriorat ori în cazul schimbării numelui titularului, cu păstrarea valabilităţii administrative.
ART. 2
(1) Cererea privind eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului, al cărei model este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin, se depune personal de către titular la autorităţile competente să elibereze permise de conducere, în condiţiile legii.
(2) În cazul cetăţenilor români care au domiciliul sau reşedinţa în România şi se află temporar în străinătate, cererea prevăzută la alin. (1) poate fi depusă prin mandatar, împuternicit prin procură specială autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Procura poate fi autentificată şi de autorităţile străine, caz în care trebuie să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961 (Convenţia de la Haga), la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare.
(3) Cererea pentru eliberarea unui duplicat al permisului de conducere împreună cu documentele prevăzute la art. 3 alin. (1) pot fi transmise şi prin intermediul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie în acest scop pe pagina de internet a Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări.
ART. 3
(1) Cererea pentru eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului se semnează şi se depune împreună cu următoarele documente:
a) actul de identitate al titularului din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România, în original sau, în cazul prevăzut la art. 2 alin. (2) şi (3), în copie;
b) procura specială şi actul de identitate al mandatarului, în original, în cazul prevăzut la art. 2 alin. (2);
c) dovada plăţii contravalorii permisului de conducere, achitată prin una dintre modalităţile prevăzute la art. 11^1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care plata s-a efectuat prin intermediul Sistemului naţional electronic de plată online;
d) documentul emis de o unitate medicală autorizată, din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere, în cazul prevăzut la art. 1 lit. a);
e) două fotografii ale titularului, color, în format 35 x 38,5 mm, de dată recentă, în cazul prevăzut la art. 2 alin. (2);
f) permisul de conducere, atunci când acesta se află în posesia titularului, cu excepţia cazului prevăzut la art. 2 alin. (3).
(2) Cererea prevăzută la alin. (1) este generată, de regulă, de Sistemul informatic naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate şi conţine datele furnizate de către solicitant sau este completată olograf de către acesta.
(3) Actul de identitate, în original, se restituie pe loc solicitantului.
(4) Personalul autorităţii competente să elibereze permise de conducere taie, în colţul din stânga sus, permisul de conducere depus potrivit alin. (1) lit. f) şi îl restituie pe loc solicitantului.
(5) Fotografiile titularului trebuie să respecte următoarele cerinţe:
a) reprezintă fizionomia actuală a titularului;
b) sunt realizate din faţă, pe un fond clar, de culoare albă, astfel încât să permită identificarea conturului capului;
c) titularul fotografiei nu trebuie să aibă capul acoperit, ochii închişi, iar expresia feţei acestuia trebuie să reprezinte o stare comună; sau
d) dacă titularul are capul acoperit, pentru motive religioase, faţa acestuia, de la baza bărbiei şi până la frunte, trebuie să fie vizibilă în mod clar şi fără umbre de lumină;
e) titularul poate purta ochelari ale căror lentile nu sunt colorate, nu reflectă lumina, nu provoacă umbre şi nu au porţiuni care să ascundă ochii, iar rama ochelarilor nu acoperă nicio porţiune a ochilor.
(6) În cazul prevăzut la art. 2 alin. (2):
a) cererea pentru eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului se semnează de titular în faţa funcţionarului consular, care confirmă acest lucru prin semnătură şi ştampilă;
b) documentul prevăzut la alin. (1) lit. d) trebuie să îndeplinească, după caz, condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei de la Haga cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine; acesta se prezintă autorităţilor competente să elibereze permise de conducere, în original, însoţit de traducerea legalizată, apostilată sau supralegalizată, după caz;
c) fotografiile prevăzute la alin. (1) lit. e) se aplică atât pe cerere, în spaţiul anume destinat, cât şi pe procura specială, în colţul din dreapta sus, şi se certifică inclusiv din punctul de vedere al îndeplinirii cerinţelor prevăzute la alin. (5) prin aplicarea timbrului sec al misiunii diplomatice/oficiului consular.
(7) În cazul pierderii sau furtului permisului de conducere, titularul declară acest fapt prin completarea în mod corespunzător a cererii prevăzute la art. 2 alin. (1).
ART. 4
(1) Documentele care însoţesc cererea pentru eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului se arhivează la autoritatea competentă să elibereze permise de conducere care soluţionează cererea.
(2) După implementarea cererii în Sistemul informatic naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate, permisului de conducere anterior îi încetează valabilitatea. La cerere, titularului i se poate elibera o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere prevăzut la art. 1, valabilă până la emiterea acestuia, dar nu mai mult de 30 de zile.
ART. 5
În permisul de conducere se menţionează categoriile de vehicule pe care titularul este apt din punct de vedere medical să le conducă, precum şi perioada de valabilitate administrativă a permisului de conducere pentru fiecare categorie de vehicule. După caz, în permisul de conducere se înscriu şi codurile armonizate ale Uniunii Europene, precum şi codurile naţionale.
ART. 6
(1) Permisul de conducere se expediază la adresa din România indicată de titular sau se ridică de către acesta de la autoritatea competentă indicată în cerere. În cazul în care titularul nu poate fi identificat la adresa indicată în cerere, permisul de conducere se va ridica de la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor în a cărui competenţă teritorială se află această adresă.
(2) În cazul în care cererea a fost transmisă în condiţiile şi prin intermediul aplicaţiei informatice prevăzute la art. 2 alin. (3), permisul de conducere se expediază la adresa din România indicată de titular ori se ridică de la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor menţionat de solicitant în cerere.
ART. 7
(1) Eliberarea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a unui duplicat poate fi efectuată şi în cazul reţinerii permisului de conducere anterior pe teritoriul altui stat, dacă nu s-a dispus suspendarea ori anularea dreptului de a conduce în condiţiile art. 115 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, completându-se în mod corespunzător cererea prevăzută la art. 2 alin. (1).
(2) În situaţia în care permisul de conducere a fost reţinut în condiţiile prevăzute la art. 111 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se pot depune cereri pentru eliberarea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă ori a unui duplicat în condiţiile prezentului ordin, cu excepţia cazurilor în care permisul de conducere a fost reţinut întrucât perioada de valabilitate a expirat sau prezintă modificări, ştersături, adăugări ori este deteriorat.
ART. 8
Cererile privind eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului depuse la autorităţile competente să elibereze permise de conducere şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentului ordin se soluţionează potrivit dispoziţiilor legale în vigoare la data depunerii acestora.
ART. 9
La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 123/2013 privind condiţiile de eliberare a permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului acestuia în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere ori în cazul schimbării numelui titularului, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 495 din 6 august 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.
ART. 10
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne,
Bogdan Despescu,
secretar de stat
Bucureşti, 23 mai 2024.
Nr. 82.
ANEXA 1
*) Anexa este reprodusă în facsimil.
MODEL DE CERERE
pentru eliberarea permisului de conducere
cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului
(a se vedea imaginea asociată)
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: