Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 80 din 25 ianuarie 2022  privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 15/2021 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii şi a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 80 din 25 ianuarie 2022 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 15/2021 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii şi a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 96 din 31 ianuarie 2022
    Având în vedere dispoziţiile art. 5 alin. (4) şi art. 123^1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi avizul conform al Ministerului Finanţelor, comunicat prin Adresa nr. 743.062 din data de 11.01.2022,
    în temeiul prevederilor art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:
    ART. I
    Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 15/2021 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii şi a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 34 din 12 ianuarie 2021, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2 alineatul (2), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
    "e) «Situaţie centralizatoare a datelor cuprinse în formularul 230», prevăzut în anexa nr. 6^1."

    2. Anexa nr. 1 „Procedura privind stabilirea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii şi a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii“ se modifică după cum urmează:
    a) La capitolul I „Dispoziţii generale“ punctul 5, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) cerere reprezintă Cererea privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat (formularul 230), Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formularul 212) sau opţiunile transmise prin Situaţia centralizatoare a datelor cuprinse în formularul 230, după caz;"

    b) La capitolul I punctul 6, litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) notifică contribuabilii care au optat pentru depunerea formularului 230 la entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiară a sumei;"

    c) La capitolul II „Organizarea evidenţei cererilor şi procesarea acestora“ secţiunea 1 „Organizarea evidenţei cererilor“ punctul 8, literele f)-i) şi o) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "f) modul de transmitere a opţiunii privind direcţionarea unei sume din impozitul anual datorat;
g) numărul de înregistrare la organul fiscal a «Situaţiei centralizatoare a datelor cuprinse în formularul 230», transmisă de entitatea nonprofit/unitatea de cult, dacă este cazul;
h) datele de identificare ale reprezentantului legal sau ale împuternicitului entităţii nonprofit/unităţii de cult, beneficiară a sumei, care a transmis «Situaţia centralizatoare a datelor cuprinse în formularul 230», dacă este cazul;
i) datele de identificare ale entităţii/entităţilor nonprofit/unităţii/unităţilor de cult, înscrise în cerere sau în «Situaţia centralizatoare a datelor cuprinse în formularul 230», după caz;
    (...)
o) răspunsul contribuabilului care a optat pentru depunerea formularului 230 la entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiară a sumei, ca urmare a primirii notificării privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult;"

    d) La capitolul II secţiunea 1 punctul 9, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) La pct. 8 lit. f) compartimentul de specialitate înregistrează în evidenţă următoarele date privind modul de transmitere a opţiunii privind direcţionarea unei sume din impozitul anual datorat, după caz:
    a) prin poştă, în mod individual;
    b) direct la registratura organului fiscal, în mod individual;
    c) prin intermediul serviciului Spaţiul privat virtual, în mod individual;
    d) prin intermediul Situaţiei centralizatoare a datelor cuprinse în formularul 230, transmisă de către entitatea beneficiară a sumei, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă;"

    e) La capitolul II secţiunea 1 punctul 9, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) La pct. 8 lit. g) compartimentul de specialitate înregistrează în evidenţă numărul şi data «Situaţiei centralizatoare a datelor cuprinse în formularul 230», în cazul în care contribuabilul a optat pentru depunerea formularului 230 la entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiară a sumei;"

    f) La capitolul II secţiunea a 2-a „Procesarea cererilor“ punctul 10, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) În cazul în care se constată erori sau documentele depuse nu sunt suficiente, compartimentul de specialitate notifică contribuabilii sau entitatea nonprofit/unitatea de cult, după caz, în vederea clarificării situaţiei."

    g) La capitolul VI „Notificarea contribuabililor pentru care formularul 230 a fost depus în format hârtie sau în format hârtie, scanat, pe bază de borderou, de către reprezentantul entităţii nonprofit/unităţii de cult beneficiare a sumei“, denumirea capitolului se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "    CAP. VI
    Notificarea contribuabililor care au optat pentru depunerea formularului 230 la entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiară a sumei
"

    h) La capitolul VI, punctul 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "17. Pe baza datelor din evidenţa constituită conform pct. 8, compartimentul de specialitate identifică contribuabilii care au optat pentru depunerea formularului 230 la entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiară a sumei."

    i) La capitolul VI punctul 18, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "18. (1) În cazul entităţilor cuprinse în secţiunea 1 din lista de la pct. 16, pentru care opţiunea contribuabilului privind direcţionarea unei sume din impozitul anual datorat a fost transmisă organului fiscal prin intermediul formularului «Situaţie centralizatoare a datelor cuprinse în formularul 230», compartimentul de specialitate emite şi transmite contribuabililor «Notificarea privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult», conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la ordin, completată în mod corespunzător."

    j) La capitolul VI punctul 19, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) La pct. 8 lit. l) compartimentul de specialitate înregistrează în evidenţă motivul notificării contribuabilului, respectiv faptul că opţiunea contribuabilului privind direcţionarea unei sume din impozitul anual datorat a fost transmisă organului fiscal de către entitatea beneficiară a sumei."

    k) La capitolul VI punctul 24, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "24. (1) Zilnic, compartimentul de specialitate întocmeşte lista contribuabililor pentru care opţiunea privind direcţionarea unei sume din impozitul anual datorat a fost transmisă organului fiscal de către entitatea beneficiară a sumei, în cazul cărora s-a împlinit termenul de 45 de zile de la data comunicării notificării prevăzute în anexa nr. 3 la ordin, precum şi a contribuabililor care au depus cererea în mod individual."

    l) La capitolul VIII „Recuperarea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat, virată în mod necuvenit entităţilor nonprofit/unităţilor de cult“, punctul 30 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "30. Referatul se întocmeşte atât pe baza informaţiilor din situaţiile centralizatoare ale datelor cuprinse în formularul 230, cât şi pe baza informaţiilor existente în evidenţa fiscală şi cuprinde următoarele date:
    - datele de identificare a entităţii nonprofit/unităţii de cult;
    – numărul, data «Situaţiei centralizatoare a datelor cuprinse în formularul 230», transmisă de entitatea nonprofit/unitatea de cult, şi poziţia din situaţia centralizatoare;
    – suma virată entităţii nonprofit/unităţii de cult în mod necuvenit;
    – contul bancar - IBAN în care a fost virată suma în mod necuvenit;
    – data virării sumei."


    3. La anexa nr. 2, Instrucţiunile privind completarea formularului 230 „Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat“ se completează după cum urmează:
    a) La punctul 1 de la punctul I „Depunerea formularului“, după subpunctul 1.2 se introduce un nou subpunct, subpunctul 1.3, cu următorul cuprins:
    "1.3. Contribuabilii nu pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit pentru indemnizaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinţilor şi altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi la art. 1 alin. (1) şi art. 6 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecţie socială a angajaţilor şi a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităţilor economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2."

    b) La punctul 4 de la punctul I, după subpunctul 4.6 se introduc două noi subpuncte, subpunctele 4.7 şi 4.8, cu următorul cuprins:
    "4.7. Contribuabilii pot opta pentru depunerea formularului 230 la entitatea nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii/unitatea de cult beneficiară a sumei.
4.8. Entitatea nonprofit/Unitatea de cult are obligaţia de a transmite, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, la organul fiscal competent formularul «Situaţie centralizatoare a datelor cuprinse în formularul 230» prin care centralizează cererile primite de la contribuabili.
    În această situaţie originalul cererilor 230, în format hârtie, se păstrează de către entităţile nonprofit/unităţile de cult şi sunt puse la dispoziţia organului fiscal la solicitarea acestuia."


    4. Anexa nr. 3 „Notificare privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult“ se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1 la prezentul ordin.
    5. Anexa nr. 4 „Referat de stabilire a sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat, virată în mod necuvenit entităţilor nonprofit/unităţilor de cult“ se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2 la prezentul ordin.
    6. După anexa nr. 6 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 6^1, având cuprinsul prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul ordin.
    7. La anexa nr. 7 „Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare şi de păstrare a formularelor“, litera c) „Denumire: «Notificare privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult»“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) Denumire: «Notificare privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult»
    1. Format: A4/t2
    2. Caracteristici de tipărire:
    - se tipăreşte pe ambele feţe;
    – se poate utiliza şi echipament informatic pentru completare şi editare.
    3. Se difuzează gratuit.
    4. Se utilizează în scopul înştiinţării contribuabililor cu privire la opţiunea acestora privind direcţionarea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult, pentru următoarele situaţii:
    a) în cazul în care contribuabilul a optat pentru depunerea formularului 230 la entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiară a sumei;
    b) în cazul în care au fost constatate erori.
    5. Se întocmeşte în două exemplare de către organul fiscal central competent.
    6. Circulă:
    - un exemplar la organul fiscal central competent;
    – un exemplar la contribuabil.
    7. Se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului."

    8. La anexa nr. 7, după litera f) se introduce o nouă literă, litera g), cu următorul cuprins:
    "g) Denumire: «Situaţie centralizatoare a datelor cuprinse în formularul 230»
    1. Format: formularul se depune în format electronic.
    2. Caracteristici de tipărire: se utilizează echipament informatic pentru completare şi editare.
    3. Se difuzează gratuit.
    4. Se utilizează de către entitatea nonprofit/unitatea de cult în situaţia în care contribuabilii optează pentru depunerea formularului 230 la entitatea beneficiară a sumei.
    5. Circulă în format electronic, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.
    6. Se arhivează la organul fiscal central competent."



    ART. II
    Formularul „Situaţie centralizatoare a datelor cuprinse în formularul 230“ se transmite de către entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiară a sumei prin mijloace electronice de transmitere la distanţă până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului, sub sancţiunea decăderii.

    ART. III
    Prevederile prezentului ordin se aplică pentru direcţionarea de către contribuabili a sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pe veniturile realizate începând cu anul 2021.

    ART. IV
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. V
    Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, precum şi unităţile fiscale subordonate acestora vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. VI
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    p. Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
                    Sandu Costea

    Bucureşti, 25 ianuarie 2022.
    Nr. 80.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 3 la Ordinul nr. 15/2021)
    AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
    Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice
    Unitatea fiscală ................................................................
    Serviciul/Biroul/Compartimentul ..........................................

┌──────────────────────────────────────┐
│Sigla*) │
└──────────────────────────────────────┘

     *) Se va folosi sigla organului fiscal emitent.
    Nr. înregistrare ...........................
    Data ............................................
    Către**) ............................
    **) Se vor înscrie numele, prenumele, codul numeric personal/numărul de identificare fiscală şi domiciliul fiscal ale contribuabilului.

    CNP/NIF ..............................................
    Str. ................... nr. ....., bl. ....., sc. .....,
    et. ....., ap. ....., judeţul/sectorul ........................,
    localitatea ..................., cod poştal ......................
    NOTIFICARE
    privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult
    Stimată(e) doamnă/domn,
    Vă reamintim că, potrivit datelor din evidenţa fiscală, aţi optat pentru virarea unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul pe veniturile realizate în anul ..................... pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult.
    Prin această notificare facem apel la înţelegerea dumneavoastră, în vederea verificării corectitudinii şi completitudinii informaţiilor existente în evidenţa fiscală.
    Referitor la opţiunea dumneavoastră privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit datorat pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult, vă supunem atenţiei următoarele:
    1. Din analiza datelor din evidenţa fiscală rezultă că aţi optat pentru depunerea formularului 230 la entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiară a sumei \u-3928?
    Potrivit evidenţelor noastre, opţiunea dumneavoastră privind virarea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat, pentru o perioadă de ........................, în contul entităţii nonprofit/unităţii de cult ............................................, cod de identificare fiscală ......................, a fost transmisă organului fiscal prin mijloace electronice de transmitere la distanţă de către entitatea beneficiară.
    În cazul în care nu aţi optat pentru virarea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat în contul entităţii beneficiare menţionate sau nu aţi solicitat virarea sumei pentru această entitate nonprofit/unitate de cult pentru perioada de mai sus, vă rugăm ca în termen de 30 de zile de la data primirii prezentei notificări să ne comunicaţi, în scris, aceste aspecte.
    Dacă aceasta este opţiunea dumneavoastră exprimată prin semnarea şi depunerea formularului 230 la entitatea beneficiară a sumei, atunci nu sunteţi obligat(ă) să răspundeţi la această notificare.
    În situaţia în care nu vom primi un răspuns de la dumneavoastră în termen de 30 de zile de la data la care aţi primit această notificare, considerăm că opţiunea înregistrată la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este exprimată de dumneavoastră, urmând să facem demersurile necesare în vederea direcţionării sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit datorat, potrivit acestei opţiuni.

    2. Au fost identificate erori în formularul 230 depus \u-3928?
    În vederea efectuării corecturilor, vă rugăm să vă prezentaţi, în termen de 30 de zile de la primirea prezentei notificări, la sediul unităţii fiscale.
    Pentru informaţii suplimentare în legătură cu această notificare, persoana care poate fi contactată este dna/dl ....................., la sediul nostru sau la numărul de telefon ........................., între orele .....-..... .


    Vă mulţumesc!
    Numele şi prenumele .....................,
    Conducătorul unităţii fiscale
    Document care conţine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) 2016/679

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 4 la Ordinul nr. 15/2021)
    MINISTERUL FINANŢELOR
    AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
    Unitatea fiscală*) ................................................................
       *) Se menţionează denumirea organului fiscal emitent.
    Serviciul/Biroul/Compartimentul ..........................................
    Nr. ......................./......................

┌──────────────────────────────────────┐
│Sigla**) │
└──────────────────────────────────────┘

      **) Se va folosi sigla organului fiscal emitent.
    REFERAT
    de stabilire a sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat, virată în mod necuvenit entităţilor nonprofit/unităţilor de cult
    1. Datele de identificare a entităţii nonprofit/unităţii de cult
    Denumire ...................................................................................................................
    Cod de identificare fiscală ....................................................
    Domiciliul fiscal ........................................................................................................

    2. Sume virate în mod necuvenit stabilite ca urmare a răspunsurilor persoanelor fizice la notificarea organului fiscal

┌────┬───────────────┬────────────────┬─────────┬────┬───────┐
│ │Situaţie │Poziţia din │ │ │ │
│ │centralizatoare│situaţia │Suma │ │Data │
│Nr. │transmisă de │centralizatoare │virată │Cont│virării│
│crt.│entitatea │transmisă de │necuvenit│IBAN│sumei │
│ │beneficiară nr.│entitatea │ │ │ │
│ │/data***) │beneficiară****)│ │ │ │
├────┼───────────────┼────────────────┼─────────┼────┼───────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 │
├────┼───────────────┼────────────────┼─────────┼────┼───────┤
│1. │ │ │ │ │ │
├────┼───────────────┼────────────────┼─────────┼────┼───────┤
│2. │ │ │ │ │ │
├────┼───────────────┼────────────────┼─────────┼────┼───────┤
│... │ │ │ │ │ │
├────┴───────────────┴────────────────┼─────────┼────┼───────┤
│TOTAL │ │X │X │
└─────────────────────────────────────┴─────────┴────┴───────┘

     ***) Se înscriu numărul şi data situaţiei centralizatoare a datelor cuprinse în formularul 230, transmisă de entitatea beneficiară.
    ****) Se înscrie poziţia persoanei fizice care figurează în situaţia centralizatoare a datelor cuprinse în formularul 230, transmisă de entitatea beneficiară, ca urmare a răspunsului la notificarea organului fiscal.

    Aprobat:
    Conducătorul unităţii fiscale
    Numele şi prenumele .........................
    Data .......................

    Avizat:
    Şef compartiment specialitate
    Numele şi prenumele ....................
    Data ....................

    Întocmit:
    Funcţie ..........................,
    Numele şi prenume .......................
    Data .......................

    Document care conţine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) 2016/679

    ANEXA 3

    ^1) Anexa nr. 3 este reprodusă în facsimil.
    (Anexa nr. 6^1 la Ordinul nr. 15/2021)
 (a se vedea imaginea asociată)

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016