Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 798 din 31 august 2005  privind aprobarea abonamentului-cadru de utilizare/exploatare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 798 din 31 august 2005 privind aprobarea abonamentului-cadru de utilizare/exploatare

EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI SI GOSPODARIRII APELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 846 din 19 septembrie 2005
Având în vedere Referatul de aprobare nr. 11.656 din 30 august 2005,
în temeiul prevederilor art. 3 alin. (1) şi (2) din anexa nr. 3 la <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române", aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 404/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>art. 5 alin. (8) din Hotãrârea Guvernului nr. 408/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul mediului şi gospodãririi apelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã abonamentul-cadru de utilizare/exploatare, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţia managementul resurselor de apã din cadrul Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor şi Administraţia Naţionalã "Apele Române" vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul mediului
şi gospodãririi apelor,
Sulfina Barbu

Bucureşti, 31 august 2005.
Nr. 798.

ANEXĂ

ABONAMENTUL-CADRU
de utilizare/exploatare

ART. 1
(1) Drepturile de utilizare a resurselor gestionate, în calitate de operator unic, de Administraţia Naţionalã "Apele Române" se obţin în baza abonamentului de utilizare/exploatare încheiat de beneficiari cu operatorul unic.
(2) Formularul-tip de abonament de utilizare/exploatare a resurselor de apã sau a potenţialului hidroenergetic este prevãzut în anexa nr. 1.
(3) Formularul-tip de abonament de utilizare/exploatare a nisipurilor şi pietrişurilor este prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 2
(1) Pentru utilizarea resurselor în baza abonamentului de utilizare/exploatare, beneficiarul plãteşte operatorului unic contribuţiile specifice de gospodãrire a apelor prevãzute în anexa nr. 4 la <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române", aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 404/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Valoarea contribuţiilor se calculeazã conform metodologiei prevãzute în anexa nr. 3, pe baza cuantumului contribuţiilor specifice de gospodãrire a resurselor de apã, prevãzut în anexa nr. 5 la <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 107/2002 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 404/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Suma contribuţiilor datorate într-un an de un beneficiar pentru totalitatea drepturilor de utilizare/exploatare care îi sunt atribuite se înscrie în abonamentul încheiat cu operatorul unic şi reprezintã valoarea anualã a abonamentului.
ART. 3
(1) Abonamentul de utilizare/exploatare se încadreazã obligatoriu în prevederile actelor de reglementare din punct de vedere al gospodãririi apelor, emise pentru beneficiarul în cauzã.
(2) Beneficiarilor care se abat de la prevederile reglementate, prin depãşirea atât a cantitãţilor de apã utilizate, cât şi a concentraţiilor de substanţe impurificatoare evacuate în resursele de apã li se aplicã penalitãţi a cãror valoare se calculeazã conform metodologiei prevãzute în anexa nr. 4, pe baza nivelului penalitãţilor prevãzut în anexa nr. 6 la <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 107/2002 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 404/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Procesele-verbale de constatare a abaterilor prevãzute la alin. (2) se completeazã pe formularele-tip prevãzute în anexa nr. 5.
ART. 4
Anexele nr. 1, 1.1, 2, 3, 4, 4.1 şi 5 fac parte integrantã din prezentul abonament-cadru.


ANEXA 1
la abonamentul-cadru de utilizare/exploatare
--------------------------------------------


FORMULAR-TIP DE ABONAMENT DE UTILIZARE/EXPLOATARE A
RESURSELOR DE APĂ SAU A POTENŢIALULUI HIDROENERGETIC

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALA "APELE ROMÂNE"
DIRECŢIA APELOR ...................

ABONAMENT DE UTILIZARE/EXPLOATARE
A ................................
Nr. ..... din .......

I. PĂRŢILE

Între ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ "APELE ROMÂNE" - DIRECŢIA APELOR ........ în calitate de operator unic al resurselor de apã, cu sediul în .......... , str. ...... nr. ..., jud. ......, cod poştal ...., nr. telefon ....., nr. fax .... cont virament nr. ......, deschis la ....... sau nr. ....... deschis la Trezoreria ...... , nr. registru comerţ J ...... CUI ........., reprezentat prin ........ director şi ...... director economic,
si
.........../(Denumirea societãţii comerciale/regiei autonome) ........... în calitate de Beneficiar, cu sediul în ........ str. ......, nr. ......., judeţul ....., nr. telefon ........, nr. fax ........., cont virament nr. ........., deschis la ......., nr. registru comerţ ........, CUI ........, reprezentat prin ...... director şi ......... director economic s-a încheiat urmãtorul abonament:

II. OBIECTUL ABONAMENTULUI

ART. 1
Obiectul abonamentului este utilizarea/exploatarea resurselor de apã de suprafaţã şi/sau subterane, sau a potenţialului hidroenergetic:

........................................................
(se va specifica categoria de resurse şi utilizare)

în limitele cantitãţilor înscrise în anexele la prezentul abonament, numai în scopurile prevãzute de actul de reglementare din punct de vedere al gospodãririi apelor.
Cantitãţile de resurse solicitate sunt înscrise în anexele la abonamentul de utilizare/exploatare şi pot fi ajustate în conformitate cu art. 2, numai în limitele prevãzute de actul de reglementare din punct de vedere al gospodãririi apelor.
ART. 2
Beneficiarul va utiliza/exploata cantitãţi suplimentare de resurse de apã peste cele înscrise în anexele la abonamentul de utilizare/exploatare, numai în limitele stabilite prin actul de reglementare din punct de vedere al gospodãririi apelor, cu acordul operatorului, pe baza de notificare suplimentarã, transmisã cu 5 zile înainte de perioada necesarã şi în condiţiile în care operatorul are resurse şi capacitãţi disponibile.
În caz contrar, beneficiarul rãspunde conform reglementãrilor legale în vigoare.
În cazul în care beneficiarul urmeazã sã îşi diminueze activitatea cu mai mult de 25 % pentru o perioadã de timp mai mare de o lunã, va notifica în scris diminuarea corespunzãtoare a cantitãţilor înscrise în anexele la abonamentul de utilizare/exploatare, dar în limitele stabilite prin actul de reglementare din punct de vedere al gospodãririi apelor, cu cel puţin 5 zile înainte de data operãrii reducerii producţiei.

III. PERIOADA DE DERULARE A ABONAMENTULUI

ART. 3
Perioada de derulare a prezentului abonament de utilizare/exploatare este de la ...... la .....

IV. CONTRIBUŢIILE SPECIFICE DE GOSPODĂRIRE A APELOR

ART. 4
Contribuţiile specifice de gospodãrire a apelor sunt cele legal stabilite prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române", cu modificãrile şi completãrile ulterioare, valabile la data încheierii prezentului abonament.
Contribuţiile specifice de gospodãrire a apelor sunt prevãzute în anexele prezentului abonament.
Contribuţiile specifice de gospodãrire a apelor sunt însuşite şi datorate în mod obligatoriu de cãtre Beneficiar odatã cu încheierea abonamentului.
Contribuţiile specifice de gospodãrire a apelor se reactualizeazã periodic prin hotãrâre a Guvernului, conform <>Legii apelor nr. 107/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 5
Aplicarea contribuţiilor specifice de gospodãrire a apelor reactualizate prin hotãrâre a Guvernului se face începând cu data fixatã prin actul normativ de reactualizare, ceea ce conduce la modificarea cu aceeaşi datã a anexelor prezentului abonament.

V. VALOAREA ABONAMENTULUI DE UTILIZARE/EXPLOATARE

ART. 6
Valoarea totalã a abonamentului de utilizare/exploatare este suma valorilor anuale precizate în anexe şi calculate corespunzãtor contribuţiilor legale la data emiterii abonamentului, la care se adaugã T.V.A. - ul legal.
ART. 7
Valoarea anualã a abonamentului de utilizare/ exploatare se stabileşte însumând contribuţiile calculate pe baza metodologiei prevãzutã în anexa nr. 3 la abonamentul cadru de utilizare/exploatare şi se consemneazã în:
- prezentul abonament de utilizare/exploatare, în primul an al perioadei de derulare;
- actele adiţionale la prezentul abonament de utilizare/exploatare, în anii urmãtori ai perioadei de derulare.
Valoarea abonamentului se recalculeazã o datã cu modificarea contribuţiilor, conform art. 5.
Operatorul îşi rezervã dreptul sã opereze la zi toate schimbãrile valorice intervenite ca urmare a modificãrilor legale de contribuţii pe parcursul derulãrii abonamentului.
ART. 8
Prezentul abonament de utilizare/exploatare are un numãr de anexe stabilit anual în funcţie de contribuţiile specifice care se negociazã, în baza necesarului solicitat de beneficiar, în limitele prevãzute de actul de reglementare din punct de vedere al gospodãririi apelor; anexele se completeazã pe formularul-tip prevãzut în Anexa nr. 1.1 la abonamentul cadru.

VI. UTILIZAREA/EXPLOATAREA RESURSELOR, MODALITĂŢI SI CONDIŢII DE PLATĂ

ART. 9
(1) Cantitãţile de resurse atribuite pentru a fi utilizate/exploatate sunt cele înscrise în anexele care fac parte integrantã din prezentul abonament.
Facturarea se face la nivelul cantitãţilor de resurse utilizate lunar, recunoscute de pãrţi prin proces verbal semnat de persoanele împuternicite în acest sens.
Operatorul efectueazã controale periodice, urmãrind modul de funcţionare a instalaţiilor beneficiarului şi încadrarea activitãţii acestuia în parametrii autorizaţiei de gospodãrire a apelor.
(2) Cantitãţile de substanţe poluante din apele uzate evacuate de beneficiar se stabilesc pe baza debitelor de apã evacuate mãsurate, cu echipamente autorizate metrologic, montate prin grija beneficiarului în instalaţiile proprii de evacuare şi a concentraţiilor substanţelor impurificatoare respective determinate de beneficiar şi/sau de operator sau de un alt laborator agreat şi a duratei efective de funcţionare a instalaţiilor de evacuare.
În cazul în care determinãrile beneficiarului prezintã abateri mai mari de 20% faţã de cele de control ale operatorului, beneficiarul poate efectua, pe cheltuiala proprie, analiza probei(lor) martor la un laborator independent acreditat, amplasat in localitatea unde isi are sediul operatorul. Proba martor este recoltata la momentul controlului, etichetata si sigilata de reprezentanţii operatorului si pãstratã in condiţii corespunzãtoare la sediul beneficiarului. Beneficiarul va informa prin fax operatorul asupra laboratorului si datei la care se efectueazã analiza, pentru ca un reprezentant al operatorului sa asiste la desigilarea probei martor. Daca beneficiarul nu prezintã operatorului, in termen de 5 zile lucratoare de la comunicarea abaterii, buletinul de analiza al probei martor, se vor lua în calcul rezultatele buletinului de analizã al operatorului, ca valori pe baza cãrora se vor determina cantitãţile de substanţe impurificatoare evacuate în emisar.
Facturarea se face la nivelul cantitãţilor lunare recunoscute de pãrţi prin proces verbal semnat de persoanele împuternicite în acest sens.
(3) Facturile emise în condiţiile prevãzute la alin. (1) şi (2) sunt acceptate şi recunoscute de beneficiar, iar procesul verbal şi factura întocmitã în baza lui fac dovada faptului cã datoria este certã, lichidã şi exigibilã.
ART. 10
(1) În cazul în care, la data încheierii abonamentului de utilizare/exploatare, beneficiarul nu dispune de echipamente de mãsurã a cantitãţilor de apã utilizate/evacuate şi funcţionarea instalaţiilor de captare/evacuare a fost acceptatã în aceste condiţii prin autorizaţia de gospodãrire a apelor, sau când echipamentele de mãsurare nu funcţioneazã, cantitãţile recepţionate se vor stabili având în vedere debitele instalate şi timpul efectiv de lucru evidenţiat de beneficiar în registre speciale.
(2) Neevidenţierea timpului efectiv de lucru, respectiv nerespectarea termenelor prevãzute în programul etapizat de dotare cu aparate de mãsurã atrage recepţia cantitãţilor de apã utilizate/evacuate în sistem pauşal, la nivelul debitelor instalate şi a timpului calendaristic recepţionat.
ART. 11
Procesele verbale lunare precizate la art. 9 se vor încheia prin persoanele împuternicite de pãrţi pânã cel tãrziu la data de 10 (zece) a lunii urmãtoare.
ART. 12
Plata cantitãţilor de resurse de apã utilizate se face de cãtre beneficiar cu instrumente legale de platã, în baza facturii emise de operator, în termen de 15 zile de la emiterea acesteia.
ART. 13
Beneficiarul va efectua plãţile prin conturile declarate în abonament.
Beneficiarul va notifica operatorul în legãturã cu orice modificare privind denumirea, statutul, proprietarul/administratorul, sediul, contul sau unitatea bancarã în termen de 10 zile de la producerea sa.
Notificarea va conţine motivarea modificãrii, responsabilitatea şi modalitãţile de lichidare a debitelor restante în cazul schimbãrii proprietarului/administratorului şi în anexã copii dupã toate documentele legale doveditoare ale modificãrilor produse.
ART. 14
Pentru neachitarea facturilor în termenul scadent a obligaţiilor de platã, utilizatorii datoreazã dobânzi şi penalitãţi de întârziere calculate la nivelul şi dupã procedura celor prevãzute în Codul de procedurã fiscalã, pentru creanţe bugetare.
ART. 15
(1) Dobânzile se calculeazã pentru fiecare zi, începând cu ziua imediat urmãtoare scadenţei obligaţiei şi pânã la data stingerii sumei datorate inclusiv.
(2) Dobânzile prevãzute la alin. (1) se datoreazã şi pe perioada pentru care au fost acordate amânãri sau eşalonãri la plata obligaţiilor restante.
(3) Nu se datoreazã dobânzi pentru sumele datorate cu titlu de amenzi, dobânzi, penalitãţi de întârziere, stabilite potrivit legii.
ART. 16
(1) Penalitatea de întârziere se calculeazã pentru fiecare lunã sau fracţiune de lunã de întârziere, începând cu data de întâi a lunii urmãtoare scadenţei obligaţiilor de platã şi pânã la data achitãrii acestora, inclusiv, iar cota acestora este de 0,5% din suma datoratã şi este stabilitã în condiţiile Codului de procedurã fiscalã.
(2) În cazul în care s-au acordat înlesniri la plata debitelor, penalitatea de întârziere se datoreazã pânã la data intrãrii în vigoare a documentului prin care se acordã aceste înlesniri. Nerespectarea înlesnirilor la platã, aşa cum au fost acordate, conduce la calculul penalitãţilor de întârziere de la data încetãrii valabilitãţii acestora, conform legii.
ART. 17
Neîndeplinirea de cãtre beneficiar în termen de 6 luni de la data scadenţei a obligaţiei de platã a facturii dã dreptul operatorului sã rezilieze de drept prezentul abonament de utilizare/exploatare şi sã sisteze utilizarea/exploatarea resurselor de apã. Abonamentul va fi considerat reziliat de drept prin simpla notificare, fãrã punere în întârziere şi fãrã intervenţia vreunei instanţe de judecatã.
Dacã în urmãtoarele 30 de zile de la data rezilierii abonamentului de utilizare/exploatare nu se achita sumele restante (inclusiv penalitãţile şi dobânzile pentru întârziere), operatorul este în drept sã recurgã la executarea silitã a întregii creanţe conform reglementãrilor legale în vigoare în materie de colectare a creanţelor fiscale. Eventualele consecinţe ce rezultã din rezilierea abonamentului de utilizare/exploatare privesc în exclusivitate pe beneficiar.
ART. 18
(1) Beneficiarul are obligaţia încheierii, lunar sau trimestrial, cu operatorul, a unui proces verbal de reglare şi confirmare certã a debitelor restante, care constituie şi înştiinţare de platã, de la data înmânãrii sau comunicãrii acestuia.
(2) Acest proces verbal încheiat între semnatarii abonamentului de utilizare/exploatare şi/sau contractului constituie titlu executoriu în condiţiile legii.
(3) Dispoziţiile privind conţinutul şi nulitatea actului administrativ fiscal din Codul de procedurã fiscalã se aplicã în mod corespunzãtor.
(4) Executarea silitã în temeiul titlului executoriu prevãzut la alin. (2) se efectueazã de cãtre operator conform reglementãrilor legale în vigoare în materie de colectare a creanţelor fiscale.
ART. 19
Pentru abateri de la normele de utilizare/exploatare a resurselor de apã cât şi pentru depãşirea concentraţiilor maxim admisibile ale poluanţilor din apele uzate evacuate şi a cantitãţilor corespunzãtoare de substanţe impurificatoare evacuate în resursele de apã, prevãzute în actul de reglementare înscrise în anexele la abonamentul de utilizare/exploatare, Direcţiile Apelor bazinale aplicã utilizatorilor penalitãţi calculate pe baza metodologiei prevãzutã în anexa nr. 4 la abonamentul cadru de utilizare/exploatare.

VII. OBLIGAŢIILE PĂRŢILOR

ART. 20
Administraţia Naţionalã "Apele Române" se obligã:
a) sã aducã la cunoştinţa beneficiarului modificãrile legale de contribuţii, în 5 (cinci) zile de la modificare;
b) sã emitã şi sã transmitã lunar factura;
c) sã acţioneze împreunã cu beneficiarul pentru obţinerea tuturor elementelor necesare acţionarii în judecatã a persoanelor fizice sau juridice care, prin poluare, au provocat pagube materiale Beneficiarului;
d) sã anunţe beneficiarului, în termen de 3 zile de la declanşarea stãrii de restricţie, masurile ce se aplica în zona bazinului hidrografic în care acesta se afla.
ART. 21
Beneficiarul se obligã:
a) sã accepte aplicarea contribuţiilor legal modificate de la data fixata prin actul normativ de modificare şi sã încheie actul adiţional în 5 (cinci) zile de la notificare, în conformitate cu art. 20 al prezentului abonament; în cazul refuzului semnãrii în termenul stabilit, notificarea face dovada semnãrii, acceptãrii şi încheierii actului adiţional;
b) sã achite contravaloarea facturilor la termenul de scadenţã stabilit prin abonamentul de utilizare/exploatare;
c) sã alerteze imediat operatorul şi folosinţele de apã din aval care ar putea fi afectate în cazul provocãrii de cãtre el a unei poluãri accidentale şi sã suporte plata daunelor provocate şi cheltuielile pentru înlãturarea efectelor poluãrii conform prevederilor legii;
d) sã asigure operatorului accesul şi dreptul de control la instalaţiile de prelevare şi evacuare a apelor, la dispozitivele de mãsurare şi la toate evidenţele referitoare la acestea;
e) sã suporte plata dobânzilor şi penalitãţilor pentru întârzierea la platã a facturilor precum şi penalitãţile pentru abateri de la normele de utilizare/exploatare şi evacuare a apelor, conform prevederilor Anexei nr. 3 la <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române", cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
f) sã respecte prevederile actului de reglementare din punct de vedere al gospodãririi apelor şi sã solicite reactualizarea acestuia, la expirarea termenului de valabilitate sau ori de câte ori survin modificãri ale parametrilor cantitativi şi calitativi ai folosinţei;
g) sã se supunã, în perioadele deficitare, prevederilor Planului de restricţii întocmit în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
h) sã opreascã funcţionarea instalaţiilor de captare şi evacuare utilizate, în cazul rezilierii abonamentului de utilizare/exploatare.
i) sã încheie trimestrial sau, dupã caz, lunar, cu operatorul, un proces verbal de reglare şi confirmare certã a debitelor restante, care constituie şi înştiinţare de platã de la data înmânãrii sau comunicãrii acestuia;
j) sã nu cesioneze/subînchirieze drepturile sau bunurile obţinute prin prezentul abonament fãrã acordul scris al operatorului.

VIII. FORŢA MAJORĂ

ART. 22
Forţa majorã invocatã în condiţiile legii şi comunicatã celeilalte pãrţi în termen de 3 zile lucrãtoare de la producere, apãrã de rãspundere partea care o invocã.
Restricţiile introduse în perioadele deficitare, când se aplicã planurile de restricţii, sunt asimilate "forţei majore".
Dovada forţei majore se va comunica în maximum 15 zile de la apariţie şi va fi certificatã de cãtre organismul abilitat de lege.

IX. LITIGII

ART. 23
Soluţionarea litigiilor se realizeazã de regulã pe cale amiabilã. În caz de litigii neconciliabile pe cale amiabilã se va face apel la instanţele de judecatã competente de la sediul operatorului indicat în prezentul abonament.

X. DISPOZIŢII FINALE

ART. 24
Pãrţile se obligã sã adapteze abonamentele de utilizare/exploatare în derulare în cazul apariţiei unor modificãri aduse prevederilor legale pe baza cãrora au fost încheiate.
În cazul în care pe parcursul derulãrii abonamentului, apare ca necesarã renegocierea anumitor clauze şi condiţii datorate altor cauze decât modificãrile legislative, aceasta se face prin acte adiţionale.
Modificãrile datorate modificãrilor legislative se fac conform prevederilor din prezentul abonament.
ART. 25
Prevederile prezentului abonament de utilizare/ exploatare sunt obligatorii, orice completãri fãcându-se numai prin acte adiţionale.
ART. 26
Prezentul abonament de utilizare/exploatare înceteazã în urmãtoarele cazuri:
- pãrţile convin de comun acord, prin exprimarea lui în scris;
- la expirarea duratei abonamentului de utilizare/exploatare;
- la retragerea autorizaţiei de gospodãrire a apelor;
- dacã beneficiarul cesioneazã drepturile sau obligaţiile fãrã a avea acordul scris al celeilalte pãrţi;
- în caz de dizolvare, lichidare sau faliment al beneficiarului;
- în caz de reziliere în condiţiile art. 17;
ART. 27
Încetarea abonamentului de utilizare/exploatare nu are nici un efect asupra obligaţiilor deja scadente între pãrţi.
Prevederile acestui articol nu înlãturã rãspunderea pãrţii care a cauzat încetarea abonamentului de utilizare/exploatare.
ART. 28
În înţelesul prezentului abonament de utilizare/ exploatare, orice notificare adresatã de o parte celeilalte este valabil îndeplinitã dacã este transmisã acestei ultime pãrţi la ultima adresã comunicatã şi confirmatã prin fax sau scrisoare recomandatã cu confirmare de primire.
Notificãrile verbale nu sunt luate în considerare de nici una dintre pãrţi.
ART. 29
Orice refuz la plata privind o facturã emisa de operator va fi comunicat şi motivat de cãtre beneficiar, în scris, în termen de maxim 7 zile de la data primirii de cãtre acesta a facturii. Comunicarea ulterioarã, sau sub altã formã, a refuzului nu va fi luatã în considerare.
Nerespectarea acestui termen este consideratã acceptarea sumei facturate.
Prezentul abonament de utilizare/exploatare s-a încheiat în 2 (douã) exemplare egal autentice, din care 1(unu) pentru beneficiar şi 1(unu) pentru operator; actele adiţionale la abonamentul de utilizare/exploatare se încheie în acelaşi numãr de exemplare şi fac parte integrantã din prezentul abonament.

OPERATOR, BENEFICIAR,
ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ .................
"APELE ROMANE" .................
DIRECŢIA APELOR................

DIRECTOR DIRECTOR

DIRECTOR ECONOMIC DIRECTOR ECONOMIC

OFICIUL JURIDIC OFICIUL JURIDIC

ANEXA 1.1
la abonamentul-cadru de utilizare/exploatare
--------------------------------------------

FORMULAR-TIP PENTRU ANEXELE ABONAMENTULUI DE UTILIZARE/EXPLOATARE

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALA "APELE ROMANE"
DIRECŢIA APELOR.................................


ANEXA NR. ...........*1)
la Abonamentul de utilizare/exploatare nr. ../..


GRAFICUL DE PUNERE LA DISPOZIŢIA
BENEFICIARULUI A RESURSELOR DE APA, A POTENŢIALULUI HIDROENERGETIC SI
A ALBIILOR CURSURILOR DE APE, CUVETELE LACURILOR SI MALURILOR ACESTORA





┌─────┬─────┬─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Folo-│Denu-│Contri- │ Cantitate/Valoare*2) (lei) │
│sinta│mire │butie ├─────┬─────┬─────┬─────┬──────┬─────┬──────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬─────┤
│ de │con- │specifica│Total│Ian. │Febr.│ Mar.│April.│ Mai │ Iun. │ Iul.│ Aug. │Sept │Oct. │ Nov.│Dec. │
│apa │tri- │ Lei/U.M.│ an │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │butie│ ├─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ │ │ │Cant/│Cant/│Cant/│Cant/│Cant./│Cant/│Cant./│Cant/│Cant./│Cant/│Cant/│Cant/│Cant/│
│ │ │ │Val. │ Val.│ Val │ Val.│ Val. │ Val │ Val. │ Val.│ Val. │ Val.│ Val.│ Val.│ Val.│
├─────┼─────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │
├─────┼─────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
└─────┴─────┴─────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴──────┴─────┴──────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴─────┘

INDICATORI DE CALITATE SI CONCENTRAŢII LIMITA ADMISIBILE ALE ACESTORA*3)

┌────┬───────────────┬───────────────┬──────────────────┬─────────────┬────────┐
│Nr. │ Indicatori de │ Concentraţia │ Cantitate │ Q │ Obs. │
│crt │ calitate │ limita │ corespunzãtoare │ reglementat │ │
│ │ reglementaţi │ reglementata│ concentraţiei │ (l/s) │ │
│ │ │ (mg/l) │ limita (Kg) │ │ │
├────┼───────────────┼───────────────┼──────────────────┼─────────────┼────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
└────┴───────────────┴───────────────┴──────────────────┴─────────────┴────────┘

OPERATOR UNIC ............, BENEFICIAR,


-------------
*1) Se completeazã distinct dupã caz, pentru fiecare contribuţie specifica de gospodãrirea apelor
*2) Valoarea nu cuprinde si T.V.A. - ul legal, acesta aplicandu-se la facturile emise.
*3) In cazul contribuţiei pentru primirea apelor uzate in resursele de apa, intr-o anexa la abonament se vor înscrie si limitele admisibile ale indicatorilor de calitate reglementaţi.

ANEXA 2
-------
la abonamentul-cadru de utilizare/exploatare
--------------------------------------------


FORMULAR-TIP DE ABONAMENT DE UTILIZARE/EXPLOATARE
A NISIPURILOR ŞI PIETRIŞURILOR

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALA "APELE ROMÂNE"
DIRECŢIA APELOR ...................

ABONAMENT DE UTILIZARE/EXPLOATARE
A ................................
Nr. ..... din .......

I. PĂRŢILE

Între ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ "APELE ROMÂNE" - DIRECŢIA APELOR ........ în calitate de operator unic al resurselor de apã, cu sediul în .......... , str. ...... nr. ..., jud. ......, cod poştal ...., nr. telefon ....., nr. fax .... cont virament nr. ......, deschis la ....... sau nr. ....... deschis la Trezoreria ...... , nr. registru comerţ J ...... CUI ........., reprezentat prin ........ director şi ...... director economic,
si
.........../(Denumirea societãţii comerciale/regiei autonome) ........... în calitate de Beneficiar, cu sediul în ........ str. ......, nr. ......., judeţul ....., nr. telefon ........, nr. fax ........., cont virament nr. ........., deschis la ......., nr. registru comerţ ........, CUI ........, reprezentat prin ...... director şi ......... director economic
s-a încheiat urmãtorul abonament:

II. OBIECTUL ABONAMENTULUI

ART. 1
Obiectul abonamentului este exploatarea nisipurilor şi pietrişurilor din:
.......................................................................
(se va specifica perimetrul de exploatare din albiile şi malurile cursului de apa sau din cuveta lacului de acumulare), în limitele cantitãţilor înscrise în anexa la prezentul abonament, numai în scopurile prevãzute în autorizaţia de gospodãrire a apelor nr. .....
ART. 2
Beneficiarul se obligã sã extragã şi sã utilizeze nisipurile şi pietrişurile numai în scopul declarat, sã înregistreze şi sã declare toate cantitãţile extrase, sub sancţiunea rezilierii unilaterale de cãtre operator a abonamentului, în cazul constatãrii abaterilor conform prevederilor legale.
ART. 3
Delimitarea perimetrelor de exploatare vãzute şi acceptate de cãtre beneficiar se va materializa pe teren prin borne, numai în prezenţa reprezentanţilor autoritãţii de gospodãrire a apelor. Beneficiarul are obligaţia întreţinerii bornelor respective.
ART. 4
Beneficiarul se obligã sã se încadreze în cantitãţile înscrise în abonament.
Eventualele depãşiri faţã de acestea, vor putea fi admise de operator, numai în limita cantitãţilor reglementate prin autorizaţia de gospodãrire a apelor, pe bazã de comandã suplimentarã, transmisã cu 10 (zece) zile lucrãtoare înainte de perioada necesarã.

III. PERIOADA DE DERULARE A ABONAMENTULUI

ART. 5
Perioada de derulare a abonamentului este de la data ..... la data de .....(perioada de valabilitate a autorizaţiei de gospodãrire a apelor)

IV. CONTRIBUŢIA SPECIFICĂ DE GOSPODĂRIRE A APELOR

ART. 6
Contribuţia specificã pentru exploatarea nisipurilor şi pietrişurilor din albiile şi malurile cursurilor de apã sau din cuvetele lacurilor de acumulare este cea legal stabilitã, prin <>Ordonanţa de Urgenţã nr. 73/2005 pentru modificarea şi completarea <>Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române", valabilã la data încheierii prezentului abonament.
Contribuţia specificã pentru exploatarea nisipurilor şi a pietrişurilor din albiile şi malurile cursurilor de apã sau din cuvetele lacurilor de acumulare este însuşitã şi datoratã în mod obligatoriu de cãtre beneficiar odatã cu încheierea abonamentului sau adiţionalului la acesta.
Contribuţia specificã pentru exploatarea nisipurilor şi pietrişurilor din albiile şi malurile cursurilor de apã sau din cuvetele lacului de acumulare se actualizeazã periodic prin hotãrâre a Guvernului, conform <>Legii apelor nr. 107/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 7
Aplicarea contribuţiei specifice reactualizate pentru exploatarea nisipurilor şi pietrişurilor din albiile şi malurile cursurilor de apã sau din cuveta lacului de acumulare se va face începând cu data fixatã prin actul normativ de reactualizare, ceea ce conduce la modificarea cu aceeaşi datã a anexelor prezentului abonament.
ART. 8
Refuzul beneficiarului de a accepta aplicarea contribuţiei specifice pentru exploatarea nisipurilor şi pietrişurilor din albiile şi malurile cursurilor de apã sau din cuvetele lacurilor de acumulare de la data fixatã prin actul legal de modificare, constituie motiv de reziliere unilateralã a abonamentului, la solicitarea operatorului, fãrã despãgubiri, prin simpla notificare, fãrã punere în întârziere şi fãrã intervenţia instanţelor de judecatã.

V. VALOAREA TOTALĂ A ABONAMENTULUI

ART. 9
Valoarea totalã a abonamentului este cea consemnatã în anexa nr. 1 la prezentul abonament, calculatã corespunzãtor contribuţiei specifice legale la data emiterii abonamentului, la care se adaugã TVA - ul legal.
Valoarea se recalculeazã automat la modificarea contribuţiei specifice şi a prevederilor actului de reglementare
Operatorul îşi rezervã dreptul sã opereze la zi toate schimbãrile valorice intervenite ca urmare a modificãrilor legale a contribuţiei specifice pe parcursul derulãrii abonamentului.
ART. 10
Anexa la abonament se stabileşte în baza necesarului solicitat de beneficiar, în limitele prevãzute în autorizaţia de gospodãrire a apelor.
Anexa face parte integranta din abonament.

VI. EXPLOATAREA NISIPURILOR ŞI A PIETRIŞURILOR

ART. 11
Exploatarea nisipurilor şi pietrişurilor se va efectua numai în limita cantitãţilor prevãzute de actul de reglementare.
ART. 12
Recepţia volumelor de nisipuri şi pietrişuri extrase se efectueazã lunar, pânã cel tãrziu la data de 10 (zece) a lunii urmãtoare, prin delegaţi autorizaţi ai pãrţilor.
Volumele extrase se vor consemna în procesul verbal de recepţie lunar, încheiat în 2 (doua) exemplare şi înregistrat la beneficiar.
Beneficiarul îşi va desemna delegaţii ce vor fi prezenţi la punctele de lucru, la solicitarea operatorului, pentru încheierea acestor documente.
Facturarea se va face conform procesului verbal de recepţie încheiat lunar.
În aceste condiţii, facturile emise sunt acceptate la platã şi recunoscute de beneficiar, iar procesul verbal şi factura emisã în baza lui, fac dovada faptului cã datoria este certã, lichidã şi exigibilã.
ART. 13
Cantitãţile de nisipuri şi pietrişuri extrase se vor stabili pe baza evidenţelor lunare de urmãrire a cantitãţilor zilnice efectiv extrase, prezentate de cãtre beneficiar şi verificate de operator. Acestea trebuie sa concorde cu rapoartele lunare de producţie însoţite de evidenţa transporturilor pe tipuri de mijloace auto, zile, ore, etc. şi avizele de însoţire a mãrfii.
Beneficiarul are obligaţia întocmirii avizului de însoţire a mãrfii inclusiv cu menţionarea orei şi minutului la care a fost expediat nisipul si pietrişul, chiar dacã lucreazã pentru staţia de sortare proprie şi la distanţe mici.
ART. 14
În cazul în care, la data încheierii procesului-verbal de constatare, beneficiarul nu dispune de documentele necesare sau acestea nu sunt ţinute la zi, cantitãţile recepţionate se vor stabili avãnd în vedere nivelul cantitãţilor autorizate.
Aceastã prevedere este valabilã şi în cazul absenţei reprezentantului beneficiarului, dacã operatorul a solicitat prezenţa acestuia.
ART. 15
Operatorul îşi rezervã dreptul de a efectua prin sondaj, dupã caz, verificarea cantitãţilor extrase.
Anual, operatorul va regla facturarea în baza cantitãţilor ce rezultã cã au fost excavate, din profilele post-execuţie prezentate la sfârşitul perioadei de valabilitate a abonamentului sau in documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de gospodãrire a apelor pentru anul urmãtor. Diferenţele vor fi facturate la valoarea contribuţiei specifice de gospodãrire a apelor, valabilã la data emiterii facturii.
ART. 16
Plata volumelor extrase se face de cãtre beneficiar cu instrumente uzuale de platã, în baza facturii emise de operator, în termen de 15 zile de la emiterea acesteia.
ART. 17
Beneficiarul va efectua plãţile prin conturile declarate în abonament.
Beneficiarul va notifica operatorul în legãtura cu orice modificare privind denumirea, statutul, proprietarul/administratorul, sediul, contul sau unitatea bancarã în termen de 10 zile de la producerea sa.
Notificarea va conţine motivarea modificãrii, responsabilitatea şi modalitãţile de lichidare a debitelor restante în cazul schimbãrii proprietarului/administratorului şi în anexã copii dupã toate documentele legale doveditoare ale modificãrilor produse.
ART. 18
Orice refuz la platã privind o facturã emisã de operator va fi comunicat şi motivat de cãtre beneficiar, în scris, în termen de maxim 7 zile de la data primirii de cãtre acesta a facturii. Comunicarea ulterioarã, sau sub altã formã, a refuzului nu va fi luatã în considerare.
ART. 19
Pentru neachitarea facturilor în termenul scadent a obligaţiilor de platã, beneficiarii datoreazã dobânzi şi penalitãţi de întârziere calculate la nivelul şi dupã procedura celor prevãzute în Codul de procedurã fiscalã, pentru creanţe bugetare.
ART. 20
(1) Dobânzile se calculeazã pentru fiecare zi, începând cu ziua imediat urmãtoare scadenţei obligaţiei şi pânã la data stingerii sumei datorate inclusiv.
(2) Dobânzile prevãzute la alin. (1) se datoreazã şi pe perioada pentru care au fost acordate amânãri sau eşalonãri la plata obligaţiilor restante.
(3) Nu se datoreazã dobânzi pentru sumele datorate cu titlu de amenzi, dobânzi, penalitãţi de întârziere, stabilite potrivit legii.
ART. 21
(1) Pentru neachitarea la termenul de scadenţã a obligaţiilor de platã, se datoreazã dobânzi şi penalitãţi de întârziere dupã acest termen.
(2) Penalitatea de întârziere se calculeazã pentru fiecare lunã sau fracţiune de lunã de întârziere, începând cu data de întãi a lunii urmãtoare scadenţei obligaţiilor de platã şi panã la data achitãrii acestora, inclusiv, iar cota acestora este de 0,5% din suma datorata şi este stabilitã în condiţiile Codului de procedurã fiscalã.
(3) În cazul în care s-au acordat înlesniri la plata debitelor, penalitatea de întârziere se datoreazã pânã la data intrãrii în vigoare a documentului prin care se acordã aceste înlesniri. Nerespectarea înlesnirilor la platã, aşa cum au fost acordate, conduce la calculul penalitãţilor de întârziere de la data încetãrii valabilitãţii acestora, conform legii.
ART. 22
Neîndeplinirea de cãtre beneficiar în termen de 6 luni de la data scadenţei a obligaţiei de platã a facturii dã dreptul operatorului sã rezilieze de drept prezentul abonament de utilizare/exploatare şi sã sisteze utilizarea/exploatarea nisipurilor şi pietrişurilor. Abonamentul va fi considerat reziliat prin simpla notificare, fãrã punere în întârziere şi fãrã intervenţia vreunei instanţe de judecatã.
Dacã beneficiarul aflat în aceastã situaţie nu sisteazã exploatarea de nisipuri şi pietrişuri, va fi penalizat conform reglementãrilor în vigoare şi va fi sancţionat conform prevederilor <>Legii Apelor nr. 107/1996 cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Dacã în urmãtoarele 30 de zile de la data rezilierii abonamentului de utilizare/exploatare nu se achitã sumele restante (inclusiv penalitãţi şi dobânzi), operatorul este în drept sã recurgã la executarea silitã a întregii creanţe conform reglementãrilor legale în vigoare în materie de colectare a creanţelor fiscale.
Eventualele consecinţe ce rezultã din rezilierea abonamentului de utilizare/exploatare privesc în exclusivitate pe beneficiar.
ART. 23
(1) Beneficiarul are obligaţia încheierii, lunar sau trimestrial, cu operatorul, a unui proces verbal de reglare şi confirmare certã a debitelor restante, care constituie şi înştiinţare de platã, de la data înmânãrii sau comunicãrii acestuia.
(2) Acest proces verbal încheiat între semnatarii abonamentului de utilizare/exploatare şi/sau contractului contituie titlu executoriu în condiţiile legii.
(3) Dispoziţiile privind conţinutul şi nulitatea actului administrativ fiscal din Codul de procedurã fiscalã se aplicã în mod corespunzãtor.
(4) Executarea silitã în temeiul titlului executoriu prevãzut la alin. (2) se efectueazã de cãtre operator conform reglementãrilor legale în vigoare în materie de colectare a creanţelor fiscale.

VII. OBLIGAŢIILE PĂRTILOR

ART. 24
Administraţia Naţionalã "Apele Române" se obligã:
a) sã permitã extragerea cantitãţilor consemnate în anexele prezentului abonament, în limitele şi în condiţiile stabilite prin autorizaţia de gospodãrire a apelor;
b) sã predea perimetrul de exploatare a nisipurilor şi pietrişurilor în conformitate cu prevederile autorizaţiei de gospodãrire a apelor;
c) sã anunţe beneficiarul, în termen de trei zile de la declanşarea stãrii de restricţie, masurile ce se aplicã în zona bazinului hidrografic în care acesta se aflã ;
d) sã aducã la cunoştinţa beneficiarului modificãrile legale ale contribuţiei specifice pentru exploatarea nisipurilor şi pietrişurilor conform art. 6 în 5 (cinci) zile de la modificare; în aceste condiţii, notificarea împreunã cu confirmarea de primire ţin loc de act adiţional la prezentul abonament şi fac dovada acceptãrii noii contribuţii specifice de cãtre beneficiar;
e) sã emitã factura pentru exploatarea nisipurilor şi pietrişurilor pânã cel târziu la data de 10 (zece) ale lunii urmãtoare dupã încheierea procesului verbal de recepţie lunar;
ART. 25
Beneficiarul se obligã:
a) sã accepte aplicarea contribuţiei specifice legal modificate de la data fixatã prin actul normativ de modificare.
b) sã achite contravaloarea facturilor la termenul de scadenţã stabilit prin abonament;
c) sã alerteze imediat operatorul şi folosinţele de apã din aval care ar putea fi afectate în cazul provocãrii de cãtre el a unei poluãri accidentale şi sã suporte plata daunelor provocate şi cheltuielile pentru înlãturarea efectelor poluãrii conform prevederilor <>Legii nr. 107/1996 cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) sã asigure operatorului accesul, în orice moment, la lucrãrile, construcţiile, instalaţiile sau activitãţile care au legãturã cu exploatarea nisipurilor şi pietrişurilor şi la toate evidenţele referitoare la acestea, în vederea exercitãrii dreptului de control şi de aplicare a sancţiunilor prevãzute de lege;
e) sã suporte plata dobânzilor şi penalitãţilor pentru întârzierea la platã a facturilor precum şi penalitãţile pentru abateri de la normele de utilizare/exploatare şi evacuare a apelor, conform prevederilor din anexa nr. 3 la <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române", cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
f) sã comunice în scris sistemului de gospodãrire a apelor:
- oprirea exploatãrii, durata opririi şi data de reintrare în funcţiune a balastierei, cu cel puţin 3 (trei) zile calendaristice înainte;
- încetarea definitivã a activitãţii, cu cel puţin 15 (cincisprezece) zile calendaristice înainte;
g) sã respecte prevederile autorizaţiei de gospodãrire a apelor;
h) sã sisteze exploatarea nisipurilor şi a pietrişurilor, în cazul rezilierii abonamentului;
i)sã rãspundã pentru daunele provocate Administraţiei Naţionale "Apele Române" sau riveranilor;
j) sã nu cesioneze/subînchirieze drepturile sau bunurile obţinute prin prezentul abonament, fãrã acordul scris al operatorului.
ART. 26
Forţa majorã invocatã în condiţiile legii şi comunicatã celeilalte pãrţi în termen de 3 (trei) zile lucrãtoare de la producere, apãrã de rãspundere partea care o invocã.
Dovada forţei majore se va comunica în maximum 15 zile de la apariţie şi va fi certificatã de cãtre organismul abilitat de lege.

VIII. ALTE CLAUZE

ART. 27
Prezentul abonament înceteazã în urmãtoarele cazuri:
a) când pãrţile convin de comun acord, în scris, asupra încetãrii abonamentului;
b) la expirarea duratei abonamentului;
c) când oricare dintre pãrţi cesioneazã drepturile sau obligaţiile fãrã a avea acordul scris al celeilalte pãrţi;
d) când beneficiarul nu obţine autorizaţia de gospodãrire a apelor;
e) când este retrasã autorizaţia de gospodãrire a apelor;
f) la dizolvarea, lichidarea sau falimentul beneficiarului;
g) În situaţiile prevãzute la art. 2, 8, si 22.
ART. 28
Încetarea abonamentului nu va avea nici un efect asupra obligaţiilor deja scadente între pãrţi.
Prevederile acestui articol nu înlãturã rãspunderea pãrţii care a cauzat încetarea abonamentului.
ART. 29
Pãrţile se obligã sã adapteze abonamentele în derulare în cazul apariţiei unor modificãri aduse prevederilor legale pe baza cãrora au fost încheiate.
În cazul în care pe parcursul derulãrii abonamentului, apare ca necesarã renegocierea anumitor clauze şi condiţii, datorate altor cauze decât modificãrile legislative, aceasta se va face prin acte adiţionale.
ART. 30
Pentru toate contravenţiile şi infracţiunile sãvârşite în domeniul apelor se vor aplica prevederile <>Legii Apelor nr. 107/1996 cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Pagubele provocate prin deteriorarea calitãţii apelor şi lucrãrilor de gospodãrire a apelor sunt suportate de cãtre persoanele fizice şi/sau juridice care le-au produs, pe baza documentaţiilor întocmite de cãtre organele de gospodãrire a apelor.
ART. 31
Prevederile prezentului abonament de exploatare sunt obligatorii, orice completãri fãcându-se numai prin acte adiţionale.
ART. 32
Soluţionarea litigiilor se realizeazã de regulã pe cale amiabilã, în caz de litigii neconciliabile pe cale amiabilã se va face apel la instanţele de judecatã competente de la sediul operatorului.
ART. 33
În înţelesul prezentului abonament de utilizare/ exploatare, orice notificare adresatã de o parte celeilalte este valabil îndeplinitã dacã este transmisã acestei ultime pãrţi la ultima adresã comunicatã şi confirmatã prin fax sau scrisoare recomandatã cu confirmare de primire.
Notificãrile verbale nu sunt luate în consideraţie de nici una dintre pãrţi.
Prezentul abonament s-a încheiat în 2 (douã) exemplare, egal autentice, din care 1 (unul) pentru beneficiar şi 1 (unul) pentru operator (actele adiţionale se încheie în acelaşi numãr de exemplare şi fac parte integrantã din prezentul abonament).

OPERATOR BENEFICIAR
ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ .................
"APELE ROMANE"
DIRECŢIA APELOR ............ ...............

DIRECTOR DIRECTOR

DIRECTOR ECONOMIC DIRECTOR ECONOMIC

OFICIUL JURIDIC OFICIUL JURIDIC


ANEXA 3
-------
la abonamentul-cadru de utilizare/exploatare
--------------------------------------------

METODOLOGIA DE CALCUL A CONTRIBUŢIILOR

I. SCOPUL ŞI DOMENIUL DE APLICARE

ART. 1
Scopul metodologiei este de a prezenta detaliat şi de a clarifica pentru utilizatorii de apã noile noţiuni tehnice cu care se opereazã în domeniul gospodãririi apelor, precum şi modul de implementare a mecanismului economic în conformitate cu prevederile <>Legii apelor nr. 107/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
Mecanismul economic specific domeniului gospodãririi cantitative si calitative a resurselor de apa, include sistemul de contribuţii, plaţi, bonificaţii si penalitãţi se aplica tuturor utilizatorilor de apa.

II. CONTRIBUŢIILE SPECIFICE DE GOSPODĂRIRE A APELOR, PÂRGHIE A MECANISMULUI ECONOMIC IN DOMENIUL APELOR

ART. 3
Mecanismul economic în domeniul apelor, prevãzut de <>Legea nr. 310/2004 pentru modificarea şi completarea <>Legii Apelor nr. 107/1996 , care transpune Directiva cadru în domeniul apelor 60/2000 a Uniunii Europene în legislaţia româneasca, are la bazã urmãtoarele principii:
a) apa constituie o resursã naturalã cu valoare economicã în toate formele sale de utilizare;
b) utilizatorul plãteşte - recuperarea costurilor cu resursele de apã fãrã a avea în vedere realizarea de profit;
c) protejarea calitativã şi cantitativã a resurselor de ape subterane, care sunt considerate strategice;
d) conservarea, refolosirea şi economisirea apei sunt încurajate prin aplicarea sistemului de contribuţii, plãţi, bonificaţii, tarife şi penalitãţi specifice activitãţii de gospodãrire a resurselor de apã;
e) poluatorul plãteşte - crearea de pârghii economice care sã stimuleze utilizatorii pentru a proteja resursele de apã si a descuraja poluarea acestora;
f) risipirea si poluarea resurselor de apã sunt sancţionate prin aplicarea de penalitãţi;
g) preocuparea constantã în protejarea cantitativã si calitativã a apei este încurajatã prin acordarea de bonificaţii;
h) crearea de resurse financiare pentru a putea cofinanta proiecte si programe naţionale în domeniul apelor, precum si de a acorda bonificaţii.
ART. 4
In conformitate cu prevederile <>Legii apelor nr. 107/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române" contribuţiile specifice de gospodãrirea apelor sunt:
a) contribuţia pentru utilizarea resurselor de apa pe categorii de resurse si utilizatori;
b) contribuţia pentru primirea apelor uzate in resursele de apa;
c) contributia pentru potenţialul hidroenergetic asigurat prin barajele lacurilor de acumulare din administrarea Administraţiei Naţionale "Apele Romane";
d) contribuţia pentru exploatarea nisipurilor si pietrişurilor din albiile si malurile cursurilor de apa si din cuvetele lacurilor de acumulare.

III. CALCULUL CONTRIBUŢIILOR SPECIFICE DE GOSPODĂRIRE A APELOR

ART.5
Valoarea contribuţiilor specifice de gospodãrirea apelor se calculeazã pe baza solicitãrii beneficiarului şi a prevederilor actului de reglementare din punct de vedere al gospodãririi apelor o datã cu încheierea abonamentului de utilizare/exploatare, se înscrie în anexele acestuia şi se plãteşte lunar, în funcţie de utilizarea/exploatarea efectivã a resurselor, realizatã de beneficiar în luna respectivã.

III.1. Calculul contribuţiei pentru utilizarea resurselor de apa

III.1. A. Calculul contribuţiei înscrise in abonamentul de utilizare/ exploatare
ART. 6
La încheierea "abonamentului de utilizare/exploatare" pentru folosinţele de apa care deţin autorizaţie de gospodãrire a apelor sau sunt in procedura de autorizare, calculul contribuţiei se face la necesarul anual solicitat de utilizator, in limitele prevãzute de autorizaţia de gospodãrire a apelor. Necesarul de apa al folosinţei este asigurat in sursa, cu excepţia perioadelor deficitare, când Administraţia Naţionala "Apele Romane" aplica restricţii, in conformitate cu prevederile <>Legii Apelor nr. 107/1996 , cu modificãrile si completãrile ulterioare.
ART. 7
Abonamentul de utilizare/exploatare se negociazã şi se incheie luând în consideraţie necesarul solicitat de utilizator, tipul folosinţei de apã şi regimul de funcţionare al folosinţei, dupã cum urmeazã:
a) la unitãţi de gospodãrie comunala, instituţii publice, unitãţi de cult, agenţi agrozootehnici de tip industrial, agenţi economici industriali, cu excepţia producãtorilor de energie electrica si termica, se ia în considerare necesarul de apa solicitat de utilizator in limitele prevãzute in autorizaţia de gospodãrire a apelor, corelat, daca este cazul, si cu volumul de apa prelevat de folosinţa intr-o perioada anterioara;
b) la agenţii economici pentru irigaţii, se ia în consideraţie necesarul de apa solicitat de utilizator, corelat cu volumul de apa prelevat de folosinţa intr-o perioada anterioara similara din punct de vedere hidrometeorologic si cu condiţiile hidrometeorologice ale perioadei contractate, in limitele prevãzute in autorizaţia de gospodãrire a apelor;
c) la agenţii economici producãtori de energie electrica si termica prin termocentrale se ia in consideraţie necesarul de apa solicitat de utilizator corespunzãtor cerinţei de apa autorizata (prevãzuta in autorizaţia de gospodãrire a apelor) pentru funcţionarea folosinţei in regim de "recirculare maxim tehnic realizabil", dupã caz, in regim de circuit deschis sau suplimentar fata de regimul de recirculare maxim tehnic realizabil, având ca sursa râurile interioare si in regim de circuit deschis având ca sursa Dunãrea;
d) la centrala nuclearo - electrica se ia în considerare necesarul de apa solicitat de utilizator corespunzãtor cerinţei de apa autorizata pentru funcţionarea centralei in regim de circuit deschis la capacitatea instalata;
e) la agenţii economici din acvacultura (iazuri piscicole) se ia in considerare necesarul de apa solicitat de utilizator, care trebuie sa fie corespunzãtor volumului de apa utilizat pentru umplerea iazului plus cel pentru primenire; în cazul iazurilor piscicole amplasate in cascada, volumul de apa bruta asigurat in sursa este cel utilizat pentru primul lac din cascada, plus cel utilizat pentru primenire si dupã caz diferentele dintre volumele de apa aferente pentru fiecare din lacurilor mai mari din aval fata de volumul de apa al primului lac;
f) pentru agenţii economici producãtori de energie electrica prin hidrocentrale in regim de minare, se ia in considerare stocul anual in secţiunea lacului, corespunzãtor anului cu probabilitatea de 95%.
ART. 8
Valoarea contribuţiei pentru utilizarea resurselor de apa inscrisa in abonament se calculeazã prin înmulţirea numãrului de unitãţi volumetrice corespunzãtoare necesarului anual de resurse de apa al beneficiarului cu cuantumul contribuţiei in vigoare la data incheierii contractului (in prezent acesta este prevãzut în Anexa nr. 5 a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române", cu modificãrile şi completãrile ulterioare, urmând a se reactualiza periodic prin hotãrâre a Guvernului).

III.1. B. Calculul contribuţiei lunare efective.
ART. 9
(1) Valoarea contribuţiei pentru utilizarea resurselor de apa se calculeazã lunar inmultind volumele utilizate efectiv, inscrise intr-un proces verbal de recepţie, cu valoarea cuantumului contribuţiei in vigoare.
(2) Valoarea contribuţiei lunare efective se incaseaza de cãtre operatorul unic in baza facturii transmise utilizatorului.
(3) Pentru volumele de apa asigurate in sursa, mici si foarte mici facturarea se poate face si trimestrial sau semestrial.
ART. 10
(1) Volumele de apa utilizate se mãsoarã cu echipamente de mãsura verificate metrologic, instalate prin grija utilizatorului.
(2) In cazul in care utilizatorii nu au montate echipamente de mãsura a volumelor de apa si funcţionarea instalaţiilor de captare/evacuare a fost acceptata in aceste condiţii prin autorizaţia de gospodãrire a apelor, sau când echipamentele de mãsurare nu funcţioneazã, cantitãţile recepţionate se vor stabili având în vedere debitele instalate si timpul efectiv de lucru conform evidentei ţinute de benefciari in registre speciale.
(3) Daca beneficiarul nu asigura evidenţierea timpului efectiv de lucru, respectiv nu respecta termenele prevãzute în programul etapizat de dotare cu aparate de mãsurã (<>Legea Apelor nr. 107/1996 , <>art. 107, alin. (2), modificata si completata prin Legea nr. 310/2004 ), atunci recepţia volumelor de apa/captate/evacuate se face la nivelul debitelor instalate şi a timpului calendaristic recepţionat.
(4) La agenţii economici producãtori de energie electrica prin hidrocentrale volumele de apa uzinate se vor calcula in raport de cantitatea de energie produsa.
ART. 11
Pentru depãşirea volumelor de apa utilizate inscrise in actul de reglementare al folosinţei, utilizatorul suporta penalitãţi calculate pe baza metodologiei prevãzute in Anexa nr. 4 la Abonamentul cadru de utilizare-exploatare.

III.2. Calculul contribuţiei pentru primirea apelor uzate in resursele de apa

III.2. A. Calculul contribuţiei inscrise in abonamentul de utilizare/ exploatare.
ART. 12
(1) Cantitatile lunare ce fac obiectul abonamentului se determina dupã cum urmeazã:
a) Cantitatea lunara de suspensii [K(sl)], ce urmeazã a fi primita in receptor, se stabileşte conform formulei:

K(sl)(kg/luna) = n(z)(zile) x K(sz)(kg/zi),

unde:
n(z) = numãrul de zile dintr-o luna in care funcţioneazã efectiv evacuarea
K(sz) = cantitatea zilnica evacuata in receptor, care se va calcula ca diferenţa intre cantitatea de suspensii admisa a fi evacuata in receptor si cantitatea de suspensii mãsurata in sursa de apa, cu formula:

K(sz)(kg/zi) = 0,0036 x d(z)(h) x q(ne)(l/s) x [c(ns) - c(na)](mg/l),

unde :
d(z) = durata zilnica de funcţionare efectiva a evacuãrii pentru care se face calculul
c(na)= concentraţia medie anuala a suspensiilor din apa prelevatã
c(ns) = concentraţia admisa de suspensii in apele uzate evacuate
q(ne) = debitul de apa evacuat
Concentraţia admisa si debitul de apa evacuat se preiau din autorizaţia de gospodãrire a apelor in cazul in care folosinţa este autorizata, sau din avizul de gospodãrire a apelor.
In cazul in care folosinţa nu deţine aviz sau autorizaţie de gospodãrire a apelor, se vor lua in considerare cel mult valorile limita admisibile de incarcare cu poluanţi a apelor uzate la evacuarea in receptorii naturali din tabelul nr. 1 la anexa nr. 3 - NTPA - 001, sau dupã caz din tabelul nr. 1 la anexa nr. 2 NTPA - 002, aprobate prin <>Hotararea Guvernului nr. 352/21.04.2005 privind modificarea si completarea <>Hotararii Guvernului nr. 188/2002 , publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 398/11.05.2005.
In cazul in care concentraţia medie anuala din apa prelevatã este mai mare decât concentraţia admisa de suspensii din apele uzate evacuate, se va determina concentraţia medie anuala exceptând perioadele de viitura in care apa receptorului natural este deosebit de incarcata in suspensii.
b) Cantitatea lunara de substanţe organice [K(oi)], ce urmeazã a fi primita in receptor, se stabileşte conform formulei:

K(oi)(kg/luna) = n(z)(zile) x K(oz)(kg/zi)

unde:
n(z) = numãrul de zile dintr-o luna in care funcţioneazã efectiv evacuarea
K(oz) = cantitatea zilnica de substanţe organice, care se calculeazã ca diferenţa intre cantitatea de substanţe organice admisa a fi evacuata in receptor si cantitatea de substanţe organice existenta in sursa de apa, cu formula:

K(oz)(kg/zi) = 0,0036 x d(z)(h) x q(ne)(l/s) x [c(no) - c(ns)](mg/l),

unde:
d(z) = durata zilnica de funcţionare efectiva a evacuãrii pentru care se face calculul
c(ns) = concentraţia medie anuala a substanţelor organice din apa prelevatã.
q(ne) = debitul de apa evacuat
c(no) = concentraţia de substanţe organice, admise a fi evacuate in receptor din apele uzate evacuate pentru: CBO(5) si CCO -Cr, care de determina astfel:
- daca in autorizaţie sau dupã caz, in avizul de gospodãrire a apelor indicatorul de caracterizare a conţinutului de substanţe organice este numai unul din indicatorii sus menţionaţi, concentraţia stabilita va fi cea aferenta acestuia;
- daca in autorizaţie sau dupã caz, in avizul de gospodãrire a apelor conţinutul de substanţe organice se caracterizeazã prin indicatorii CBO(5) si CCO - Cr, concentraţia [c(no)] se determina cu relaţia:


3 X C[CBO(5)] + C(ccOCr)
c(no) = ──────────────────────────── (mg/l)
4


In relaţiile de mai sus s-au utilizat urmãtoarele notaţii:
C[CBO(5)] - concentraţia admisa pentru indicatorul CBO(5);
C(CCOCr) - concentraţia admisa pentru indicatorul - consum chimic de oxigen determinat prin metoda cu bicromat de potasiu.
c) Cantitãţile lunare de substanţe in soluţie [K(si)] ce urmeazã a fi primite in receptor, se stabilesc conform formulei:

K(si)(kg/luna) = n(z)(zile) x K(sz)(kg/zi),

unde:
n(z) = reprezintã numãrul de zile al lunii respective.
K(sz) = cantitatea zilnica evacuata pentru toţi indicatorii de calitate specifici tipului de apa uzata evacuata - substanţe in soluţie, prevãzuţi prin autorizaţie sau dupã caz, prin avizul de gospodãrire a apelor, care se va calcula ca diferenţa intre cantitatea de substanţe in soluţie admisa a fi evacuata in receptor si cantitatea de substanţa in soluţie din apa prelevatã din sursa de apa, cu formula:

K(sz)(kg/zi) = 0,0036 x d(z)(h) x q(ne)(l/s) x [c(ns) - c(bs)](mg/l),

unde :
d(z) = durata (in ore) zilnica de funcţionare efectiva a evacuãrii pentru care se face calculul
C(bs)= concentraţia medie anuala a indicatorului de calitate din apa prelevatã.
q(ne) = debitul de apa evacuat
c(ns) = concentraţia admisa a poluantului in apele uzate evacuate pentru cloruri, sulfaţi, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, azotaţi, amoniu, azot total, azotiti, fosfaţi, fosfor total, mangan, aluminiu, fier total ionic, substanţe extractibile cu eter de petrol, produse petroliere, detergenţi sintetici anioni activi - biodegradabili, reziduu filtrabil uscat la 105°C, sulfiti, floruri, fenoli antrenabili cu vapori de apa, nichel, crom, amoniac, bariu, zinc, cobalt, sulfuri, hidrogen sulfurat, arsen, cianuri, mercur, cadmiu, plumb, argint, crom, cupru, molibden.
Debitul de apa uzata evacuata si concentraţia admisa se preiau din autorizaţia de gospodãrire a apelor in cazul in care folosinţa este autorizata, sau din avizul de gospodãrire a apelor.
In cazul in care folosinţa nu deţine aviz sau autorizaţie de gospodãrire a apelor, se vor lua in considerare cel mult valorile limita de incarcare cu poluanţi a apelor uzate la evacuarea in receptorii naturali din tabelul nr. 1 la anexa nr. 3 - NTPA - 001, sau dupã caz din tabelul nr. 1 la anexa nr. 2 - NTPA - 002, aprobate prin <>Hotararea Guvernului nr. 352/21.04.2005 privind modificarea si completarea <>Hotararea Guvernului nr. 188/2002 , publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 398/11.05.2005.
In cazul in care se calculeazã cantitatea zilnica de reziduu filtrabil uscat la 105° C, nu se va mai calcula cantitatea zilnica pentru elementele componente, coloidale si dizolvate anorganice si organice nevolatile la 105° Celsius, pentru a nu se lua in consideraţie impreuna cu reziduu filtrabil uscat la 105° C si ceilalţi poluanţi incluşi in acesta. Dupã caz, funcţie de tipul apelor uzate evacuate, se va calcula reziduu filtrabil uscat la 105°C sau poluanţii specifici incluşi in acesta: cloruri (Cl^-), sulfaţi [SO(4)^2-], sodiu (Na^+), potasiu (K^+), calciu (Ca^2+), magneziu (Mg^2+), fosfaţi [PO(4)^2-), fosfor total (P), mangan (Mn^2+), aluminiu (Al^3+), fier total ionic (Fe^2+, Fe^3+), fluoruri (F), nichel (Ni^2+), crom (Cr^3+), bariu (Ba^2+), zinc (Zn^2+), cobalt (Co^2+), arsen (As), cadmiu (Cd^2+), plumb (Pb^2+), argint (Ag^+), crom (Cr^6+), cupru (Cu^2+), molibden (Mo^2+) si altele.
Direcţiile Apelor din cadrul Administraţiei Nationale "Apele Romane" vor acţiona fiecare in funcţie de condiţiile specifice bazinului hidrografic respectiv. Corespunzãtor tipului de apa uzata se recomanda a fi luaţi in consideraţie in cadrul abonamentului de utilizare/exploatare incheiat cu utilizatorul de apa, poluanţii specifici si poluanţii coloidali si dizolvaţi anorganici si organici, nevolatili la 105° Celsius, care compun reziduu filtrabil uscat la 105°C.
Pentru situaţiile in care la negocierea si încheierea abonamentului se constata ca valorile autorizate ale indicatorilor de calitate sau a debitelor care intra in calcul, sunt foarte mari in raport cu valorile efectiv realizate in perioada anterioara, similara, se recomanda ca la calculul contribuţiilor sa se foloseascã valorile efectiv realizate.
d) Volumul lunar a apelor uzate poluate termic [K(TI)], ce urmeazã a fi primite in receptor, se stabileşte conform formului:

K(TI)(mc x °C/luna) = n(z) (zile) x K(TI)(mc x °C/zi)

unde:
n(z) = numãrul de zile din luna respectiva.
K(TI)(mc x °C/zi) = cantitatea zilnica de ape uzate poluate termic, care se stabileşte cu formula:

K(TI)(mc x °C/zi) = q(ne)(mc/s) x Delta T(°C) x d(z)(s)

unde:
d(z) = durata zilnica de funcţionare efectiva a evacuãrii
q(ne) = debitul de apa evacuat
Delta T = diferenţa de temperatura in grade Celsius admisa, intre temperatura apei uzate intr-o secţiune inainte de punctul de evacuare in receptor si temperatura apei din sursa in secţiunea de prelevare,

Debitul de apa evacuat si diferenţa de temperatura se preiau din autorizaţia de gospodãrire a apelor in cazul in care folosinţa este autorizata sau din avizul de gospodãrire a apelor.
In perioada de iarna, intre 15 noiembrie si 15 martie, temperature receptorului natural - sursei, se considera egala cu 4 grade Celsius.
Pentru situaţiile in care sursa de apa din care se efectueazã prelevarea, nu este aceeaşi cu receptorul in care se evacueazã apa uzata poluata termic, (AT) se va calcula facand diferenţa intre temperatura apei receptorului intr-un punct amonte de punctul de evacuare si temperatura apei uzate inainte de evacuarea in receptor.
(2) Concentraţiile medii anuale din apa brutã prelevatã pentru indicatorii suspensii, substanţe organice şi respectiv pentru substanţe în soluţie, din apa brutã prelevatã se stabilesc astfel:
a) pentru apã brutã de suprafaţã, din secţiuni de prelevare pentru potabilizare pe baza mediei determinãrilor efectuate într-o perioadã anterioarã (maxim un an);
b) pentru apã brutã de suprafaţã din alte secţiuni decât cele pentru potabilizare pe baza concentraţiilor corespunzãtoare clasei de referinţã a cursului de apã, înregistratã în secţiunea de prelevare într-o perioadã anterioarã (maxim un an).
(3) Pentru beneficiarii care evacueazã apa uzatã într-un receptor natural şi o prelevã din reţele de alimentare centralizatã deţinute de operatorii de servicii de gospodãrie comunalã nu se aplicã diferenţe între prelevare şi evacuare.
(4) In cazul prelevãrii de apa dintr-o sursa subterana, diferentele se aplica numai in situaţia in care emisarul prezintã o incarcare naturala mare la unul sau dupã caz la mai mulţi indicatori specifici tipului de apa uzata evacuata, concentraţia acestor indicatori in apa sursei considerandu-se egala cu concentraţia indicatorului, corespunzãtoare clasei II de calitate din "Normativul pentru obiectivele de referinţa pentru clasificarea calitãţii apelor de suprafaţa". Limitele corespunzãtoare acestei clase corespund valorilor-tinta (obiective de calitate) si reflecta condiţia de calitate pentru protecţia ecosistemelor acvatice.
(5) In cazul prelevãrii din doua sau mai multe surse de apa, respectiv surse de suprafaţa si surse subterane, sau mai multe surse de suprafaţa, concentraţia indicatorilor specifici in sursa se va calcula corespunzãtor precizãrilor anterioare pentru fiecare tip de sursa, ca medie ponderata cu volumul captat din fiecare sursa.
(6) Pentru alte situaţii specifice, concentraţia indicatorilor in sursa se poate stabili de comun acord intre utilizator si unitatea de gospodãrire a apelor, utilizând si alte mecanisme.
(7) Indicatorii de calitate, concentraţiile si respectiv cantitãţile zilnice admise a fi evacuate se vor înscrie intr-o anexa la abonamentul de utilizare/exploatare.
(8) Pentru fiecare din indicatorii de calitate reglementaţi, prezentaţi in anexa nr. 4 la <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române", cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cantitãţile lunare determinate conform precizãrilor de mai sus se inscriu in anexele la abonamentul de utilizare/exploatare incheiat cu utilizatorul de apa.
ART. 13
Valoarea totala a contribuţiei pentru primirea apelor uzate in resursele de apa, inscrisa in abonamentul de utilizare/exploatare, se determina prin însumarea rezultatelor înmulţirii cantitãţilor lunare aferente fiecãrui indicator de calitate cu numãrul de luni /an in care funcţioneazã evacuarea si cu cuantumul contribuţiei specifice in vigoare la data incheierii abonamentului conform prevederilor legale (in prezent acesta este prevãzut in anexa nr. 5 la <>Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 107/2002 privind infiintarea Administraţiei Naţionale "Apele Romane", cu modificãrile si completãrile ulterioare).

III.2. B. Calculul contribuţiei lunare efective
ART. 14
Cantitãţile efective luate in calculul contribuţiei se determina lunar, folosind relaţiile menţionate la punctul A de mai sus si luând in consideraţie, dupã caz:
1. concentraţiile indicatorilor de calitate din apele uzate evacuate, determinate prin analize de laborator efectuate de catre/prin grija utilizatorului, conform alin. (3), <>art. 19 din Legea apelor nr. 107/1996 , cu modificãrile si completãrile ulterioare, in cadrul limitelor admisibile;
2. concentraţiile indicatorilor de calitate din apa brutã prelevatã, determinate prin analize de laborator, astfel:
a) pentru secţiunile de prelevare pentru potabilizare pe baza analizelor efectuate de utilizator confruntate cu analizele de monitorizare a acestor secţiuni, efectuate de unitãţile de gospodãrire a apelor;
b) pentru celelalte secţiuni, concentraţia stabilitã la încheierea abonamentului de utilizare/exploatare, urmând ca trimestrial sã se facã reglãri pentru eventualele abateri constatate faţã de aceasta, in urma programului de monitorizare;
c) pentru alte situaţii specifice concentraţiile din apa prelevatã se vor stabili intr-o secţiune amonte de sectorul de rau afectat (de exemplu - in cazul scurgerilor de pe haldele de steril etc);
3. debitul evacuat, mãsurat sau determinat in conformitate cu actele normative in vigoare;
4. durata zilnica, efectiva de funcţionare a folosinţei;
5. numãrul efectiv de zile de funcţionare a folosinţei de apa, in in-tervalul convenit;
6. temperatura efectiva a apei brute, mãsurata la priza folosinţei de apa si a apei poluate termic inainte de punctual de evacuare in receptor (o secţiune de mãsura, amplasata pe canalul de evacuare, sau dupã caz, un cãmin amplasat pe conducta de evacuare).
ART. 15
Valoarea contribuţiei lunare efective se determina prin însumarea rezultatelor inmultirii cantitãţilor evacuate efectiv, aferente fiecãrui indicator de calitate, in limitele reglementate, cu cuantumul in vigoare al contribuţiei specifice fiecãrui indicator de calitate; valoarea contribuţiei lunare efective se incaseaza de cãtre operatorul unic in baza facturii transmise utilizatorului.
ART. 16
Pentru depãşirea concentraţiilor maxime admisibile ale poluanţilor din apele uzate evacuate inscrise in actul de reglementare si cantitãţilor corespunzãtoare acestora, se aplica penalitãţi, indiferent de mãrimea debitului evacuat, calculate pe baza metodologiei prevãzute in Anexa nr. 4 la Abonamentul cadru de utilizare-exploatare.

III.3. Calculul contribuţiei pentru potenţialul asigurat in scop hidroenergetic prin barajele lacurilor de acumulare din administrarea Administraţiei Naţionale "Apelor Romane"

III.3. A. Calculul contribuţiei inscrise in abonamentul de utilizare/ exploatare.
ART. 17
(1) Cãderea medie lunara ce se inscrie in anexa la abonamentul de utilizare/exploatare se determina dupã cum urmeazã:
1. In cazul hidrocentralelor deservite de lacuri de acumulare cu regularizare anuala sau superanuala, cantitãţile ce se inscriu in anexa abonamentului se stabilesc astfel:
- cãderea medie lunara (Hml) asigurata pana la punctul de delimitare a proprietãţilor, se calculeazã cu relaţia:
H(ml) = [H(i) +H(i + 1)]:2, unde:
Hl - cãderea corespunzãtoare nivelului apei in lac la începutul lunii "i" de pe linia de funcţionare in regim asigurat a graficului dispecer al lacului;
H(i+1) - cãderea corespunzãtoare nivelului apei in lac la începutul lunii "i+1" de pe linia de funcţionare in regim asigurat a graficului dispecer al lacului, elaborat pe baza cerinţelor si volumul disponibil pentru anul respectiv.
2. In cazul hidrocentralelor deservite de lacuri cu regularizare zilnica, sãptãmânala, lunara sau sezoniera cãderea medie lunara ce se va inscrie in anexa abonamentului este cea corespunzãtoare nivelului minim energetic, fiind constanta pentru toate lunile.
(2) Numãrul orelor de funcţionare se vor prelua din Regulamentul de exploatare al centralei hidroelectrice pentru anul hidrologic mediu.
ART. 18
Valoarea contribuţiei inscrise in abonament se obţine prin înmulţirea mãrimii cãderii cu numãrul orelor de funcţionare din anul hidrologic mediu si cu cuantumul contribuţiei specifice in vigoare conform prevederilor legale la data incheierii abonamentului.

III.3. B. Calculul contribuţiei lunare efective.
ART. 19
Contribuţia lunara efectiva se calculeazã conform cu cantitãţile stabilite pe baza de proces verbal de recepţie incheiat lunar intre prestator si beneficiar, pentru cãderea medie lunara realizata la centrala respectiva, intre nivelul mediu lunar al apei si nivelul punctului de delimitare a uvrajelor si numãrul orelor efective de funcţionare; valoarea contribuţiei lunare efective se incaseaza de cãtre operatorul unic in baza facturii transmise utilizatorului.

III.4. Calculul contribuţiei pentru exploatarea nisipurilor si pietrişurilor din albiile si malurile cursurilor de apa si din cuvetele lacurilor de acumulare

III.4. A. Calculul contribuţiei inscrise in abonamentul de utilizare/ exploatare
ART. 20
(1) Pentru agenţii economici autorizaţi sau dupã caz, aflaţi in procedurile de autorizare din punct de vedere al gospodãririi apelor si de obţinere a permisului de exploatare volumul de nisipuri si pietrişuri care va fi inscris in abonament va fi corelat cu necesarul solicitat de beneficiar, in limitele inscrise in autorizaţia de gospodãrire a apelor sau dupã caz in documentaţia tehnica de fundamentare a solicitãrii de autorizare.
(2) Valoarea contribuţiei se determina prin înmulţirea volumului ce urmeazã a fi exploatat anual cu cuantumul in vigoare la data incheierii abonamentului al contribuţiei specifice.

III.4. B. Calculul contribuţiei lunare efective.
ART. 21
(1) Contribuţia efectiva lunara ia in calcul cantitãţile stabilite pe baza de proces verbal de recepţie lunar, luând in consideraţie evidentele de urmãrire a cantitãţilor de nisipuri si pietrişuri extrase zilnic, prezentate de beneficiar si verificate de prestator.
(2) Cantitãţile zilnice efectiv extrase trebuie sa concorde cu rapoartele lunare de producţie insotite de evidenta transporturilor pe tipuri de mijloace auto şi avizelor de însoţire a mãrfii.
(3) Beneficiarul are obligaţia întocmirii avizelor de insotire a mãrfii, chiar dacã lucreazã pentru staţia de sortare proprie şi la distanţe mici.
ART. 22
Daca la data incheierii procesului verbal de recepţie, beneficiarul nu dispune de documentele necesare sau acestea nu sunt ţinute la zi, cantitãţile recepţionate se vor stabili având la baza nivelul cantitãţilor autorizate. Aceastã prevedere este valabilã şi în cazul absenţei reprezentantului beneficiarului, dacã operatorul a solicitat prezenţa acestuia.
ART. 23
Anual, reprezentanţii Admnistratiei Naţionale "Apele Romane" regleazã facturarea cantitãţii efectiv extrase în baza cantitãţilor ce rezultã cã au fost excavate, din profilele post execuţie, prezentate la documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de gospodãrire a apelor pentru anul urmãtor.


ANEXA 4
-------
la abonamentul-cadru de utilizare/exploatare
--------------------------------------------

METODOLOGIA DE CALCUL A PENALITĂŢILOR

A. Penalitãţi pentru abateri de la normele de utilizare/exploatare a resursei de apa.
A.1. Calculul penalitãţilor pentru depãşirea debitelor sau volumelor de apa prelevate.
Abaterile se determina pe baza de mãsurãtori efectuate de cãtre utilizatorii de apa sau de cãtre unitãţile de gospodãrire a apelor. Mãsurãtorile se inscriu in Fisa de mãsurãtori hidrometrice prezentata in anexa nr. 4.1., de cãtre cel ce realizeazã mãsurãtoarea.
Depãşirea volumului de apa corespunzãtor debitului reglementat, se determina cu relaţia,

Delta V(n) = Σ [(Q(pnc) - Q(pna) D(f) ], unde:

Delta V(n) = depãşirea volumului corespunzãtor debitului reglementat,
Q(pnc) - debitul mediu zilnic prelevat, care se ia din coloana 11 a fisei de mãsurãtori hidrometrice si din rândurile in care acest debit este mai mare decât cel reglementat,
Q(pna) - debitul mediu zilnic reglementat prin autorizatie/aviz si abonament,
D(f) = durata zilnica de funcţionare,
I = 1..... n numãrul de zile in care debitul prelevat este mai mare decât cel reglementat.

Relaţia de mai sus se aplica pentru fiecare captare si se insumeaza pe totalul folosinţei de apa.
Suma de plata se determina prin inmultirea mãrimii abaterii cu penalitatea prevãzuta in anexa nr. 6 a Ordonanţei de Urgenta pentru modificarea si completarea <>Ordonanţei de Urgenta a Guvernului nr. 107/2002 privind infiintarea Administraţiei Naţionale "Apele Romane" (corespunzãtoare procentului de depãşire).
A.2. Calculul penalitãţilor pentru depãşirea in perioada de restricţii a debitelor sau volumelor prelevate prevãzute in planurile de restricţii.
Abaterea se determina cu relaţia:

Delta V(r) = Σ [(Σ Q(prej) - Q(prp) D(f) ], unde:

Delta V(r) = depãşirea volumului corespunzãtor debitelor prevãzute in planurile de restricţii
Q(prej) = debitul mediu zilnic prelevat prin captarea "j", inregistrat in coloana 11 a fisei de mãsurãtori hidrometrice si in rândurile in care acest debit este mai mare decât cel prevãzut in planurile de restricţii.
Q(prp) = debitul prevãzut in planul de restricţii
D(f) = durata zilnica de funcţionare
I = 1 ... n = numãrul de zile in care debitul prelevat este mai mare decât cel prevãzut in planul de restricţii
J = 1 ... n = numãrul de captãri ale folosinţei de apa

Suma de plata se determina prin inmultirea mãrimii abaterii cu penalitatea prevãzuta in anexa nr. 6 a Ordonanţei de Urgenta pentru modificarea si completarea <>Ordonanţei de Urgenta a Guvernului nr. 107/2002 privind infiintarea Administraţiei Naţionale "Apele Romane".

A.3. Calculul penalitãţii pentru utilizarea/exploatarea resursei fara abonament de utilizare/exploatare
Volumul de apa prelevat din surse de suprafaţa sau subterane fara acte de reglementare in vigoare se determina prin insumarea volumelor lunare inscrise in fisele de mãsurãtori hidrometrice aferente fiecãrei captãri a folosinţei prin care se preleva apa fara abonament.
Suma de plata se determina prin inmultirea mãrimii abaterii cu penalitatea prevãzuta in anexa nr. 6 a Ordonanţei de Urgenta pentru modificarea si completarea <>Ordonanţei de Urgenta a Guvernului nr. 107/2002 privind infiintarea Administraţiei Naţionale "Apele Romane".

A.4. Calculul penalitãţii pentru folosirea apei in alt scop decât cel prevãzut in actele de reglementare in vigoare.
Volumul de apa se preia din fisa de mãsurãtori hidrometrice a postului pe baza constatãrii ca este folosit in alt scop decât cel reglementat.
Suma de plata se determina prin inmultirea mãrimii abaterii cu penalitatea prevãzuta in anexa nr. 6 a Ordonanţei de Urgenta pentru modificarea si completarea <>Ordonanţei de Urgenta a Guvernului nr. 107/2002 privind infiintarea Administraţiei Naţionale "Apele Romane".
B. Calculul penalitãţilor pentru depãşirea concentraţiilor maxime admise ale poluanţilor din apele uzate evacuate
Pentru depãşirea concentraţiilor maxim admisibile ale indicatorilor de calitate stabilite prin autorizaţie sau dupã caz prin avizul de gospodãrire a apelor inscrise in anexa la abonamentul de utilizare/exploatare, se calculeazã penalitãţi.
In anexa nr. 1 la abonamentul de utilizare/exploatare, se inscrie, printre alte obligaţii ale utilizatorului, si un punct referitor la respectarea concentraţiei limita admisibila a indicatorilor de calitate din apele uzate evacuate. Se preiau din actul de reglementare si se inscriu indicatorii de calitate specifici tipului de apa evacuata, concentraţiile limita admisibile ale acestora si corespunzãtor cantitãţile zilnice admise a fi evacuate in emisari. Daca unitatea are mai multe evacuãri, aceste date se completeazã pentru fiecare gura de evacuare.
Cantitatea zilnica evacuata peste limita admisa [K(iz)] se determina cu formula:

K(iz)(kg/zi) = 0,0036 x d(z)(h) x q(ne)(l/s) x (C(imed.realizata) - C(limita)(mg/l),

unde :
- d(z) = durata in ore, medie zilnica de funcţionare efectiva a evacuãrii, pentru care se efectueazã calculul;
- q(ne) - debitul mediu zilnic evacuat;
- C(imediu. realizat) = concentraţia medie realizata la evacuare (mg/l);
- C(limita) = concentraţia limita aferenta poluantului "i" admisa a fi evacuata
Pentru substanţele organice la care valorile limita sunt depãşite, calculul se va efectua pentru fiecare substanţa, iar apoi se va realiza media ponderata.
Penalitãţi se aplica si pentru orice creştere a temperaturii apelor uzate evacuate, impurificate termic, peste valoarea de 35 °C, prevãzuta de Normativul NTPA - 001/2002, aprobat prin <>Hotararea Guvernului nr. 188/28 februarie 2002 , modificata si completata prin <>Hotararea Guvernului nr. 352/21.04.2005 , publicata in Monitorul Oficial al României Partea I nr. 398/11 mai 2005.
Cantitãţile de substanţe poluante evacuate peste limita admisa inscrisa in anexa la abonamentul de utilizare/exploatare, se determina pentru fiecare poluant si pentru fiecare gura de evacuare.
Pentru fiecare gura de evacuare se vor inregistra: debitul mediu zilnic admis a fi evacuat (l/s); durata medie zilnica de funcţionare a gurii de evacuare; indicatorii (poluanţii) de caracterizare a calitãţii apelor uzate evacuate. Pentru fiecare indicator de caracterizare a calitãţii apelor uzate evacuate se vor inregistra concentraţiile limita admise prin actul de reglementare, inscrise in abonament.
Poluanţii (indicatorii de calitate), concentraţiile si respectiv cantitãţile zilnice admise a fi evacuate sunt cele prevãzute in anexa la abonamentul de utilizare/exploatare incheiat de cãtre Direcţia Apelor bazinala si utilizatorul de apa si au de regula la baza, concentraţiile limita admise la evacuare, inscrise in autorizaţia sau dupã caz in avizul de gospodãrire a apelor si debitele efluente corespunzãtoare.
Pentru determinarea cantitãţilor de poluanţi evacuaţi in apele de suprafaţa peste limitele admise, se intocmesc pentru fiecare indicator chimic evacuat, tabele de evidenta si calcul conform modelului din tabelul prezentat in anexa nr. 4 la <>Hotararea Guvernului nr. 472/2000 privind unele masuri de protecţie a calitãţii resurselor de apa.
In tabel se determina cantitatea de poluanţi evacuaţi peste limitele admise in apele uzate. Tabelul se completeazã dupã cum urmeazã:
a) in coloana 0 se inscrie numãrul sau denumirea evacuãrii conform numerotãrii date, precum si durata zilnica (in ore) de funcţionare a evacuãrii.
b) in coloana 1 se inscrie data mãsurãtorii identica cu data prelevãrii probelor de apa sau expresia "media mãsurãtorilor folosinţei de apa" daca acestea sunt luate in considerare.
c) in coloana 2 se inscrie debitul evacuat mãsurat in momentul recoltãrii probelor de apa (in l/s).
d) in coloana 3 se inscrie concentraţia determinata din analiza fizico-chimica a probelor de apa, inregistrata in buletinele de analiza emise de laborator.
e) in coloana 4 se inscrie numãrul efectiv de zile de funcţionare al folosinţei de apa, in intervalul dintre doua determinãri consecutive.
f) in coloana 5 se inscrie debitul mediu evacuat [q(em)] determinat cu una din relaţiile:


q(e1) + q(e2)
q(em) = ───────────── (l/s)
2

În cazul in care nu se iau in consideraţie mãsurãtorile utilizatorului si

q(e1) + q(emu) + q(e2)
q(em) = ─────────────────────── (l/s)
3

in cazul in care se iau in consideraţie mãsurãtorile utilizatorului.


In relaţiile de mai sus s-au utilizat notaţiile:
q(e1) = debitul evacuat mãsurat in momentul t(1);
q(e2) = debitul evacuat mãsurat in momentul t(2);
q(emu) - media debitelor evacuate mãsurate de folosinţa de apa.

Pentru o corelare cat mai apropiata de realitate a valorilor debitelor medii, acestea vor fi calculate luând in consideraţie pentru mediere ultima mãsurãtoare a lunii precedente si prima mãsurãtoare a lunii curente, respectiv ultima mãsurãtoare a lunii curente si prima mãsurãtoare a lunii ulterioare.
g) in coloana 6 se inscrie concentraţia medie zilnica [C(cem)] din apele uzate evacuate, deterninata cu una din relaţiile:


C(e1) + C(e2)
C(em)= ───────────── (mg/l)
2
in cazul in care nu se iau in consideraţie determinãrile utilizatorului si

C(e1) + C(emu) + C(e2)
C(em)= ────────────────────── (mg/l)
3

in cazul in care se iau in consideraţie determinãrile utilizatorului



h) in coloana 7 se inscrie cantitatea zilnica [K(ez)] de poluant evacuata cu apele uzate, calculata cu relaţia:

K(ez)(kg/zi) = 0,0036 x d(z)(h) x q(em)(l/s) x C(em)(mg/l)

i) in coloana 8 se inscrie cantitatea zilnica evacuata peste limitele admise
(Delta K(ez) calculata cu relaţia:

Delta K(ez - K(ead),

unde:
K(ead) = cantitatea zilnica de substanţa admisa a fi evacuata in sursa, inscrisa in anexa nr. 2 la abonamentul de utilizare/exploatare, calculata in baza valorii concentraţiei maxim admisa.
j) in coloana 9 se inscrie cantitatea totala pe intervalul dintre doua determinãri consecutive de poluanţi evacuaţi peste limitele admise [Delta K(eint)], calculata cu relaţia:

Delta K(eint) = n(z) x Delta K(ez),

unde:
n(z) = numãrul de zile dintre doua determinãri consecutive
k) in coloana 10 se inscrie nivelul penalitãţii (lei/Kg) preluat din anexa 6 la Ordonanţa de Urgenta pentru modificarea si completarea <>Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 107/2002 privind infiintarea Administraţiei Naţionale "Apele Romane", pentru indicatorul de calitate respectiv.
Suma de plata inscrisa in coloana 11 se determina prin inmultirea cantitãţii poluantului evacuat pe intervalul considerat peste limitele admise, cu nivelul penalitãţii corespunzãtor poluantului respectiv.
Dupã completarea tabelului pentru toate gurile de evacuare si pentru perioada unei luni, se calculeazã totalul aferent utilizatorului.
Pentru indicatorul temperatura, penalitatea se calculeazã in situaţia in care temperatura resursei de apa (emisarului), mãsurata intr-un punct stabilit de comun acord (in funcţie de lungimea de amestec a apelor uzate poluate termic cu resursa de apa), depãşeşte limita de 35°C impusa de Normativul NTPA - 001/2002, aprobat prin <>Hotararea Guvernului nr. 188/28 februarie 2002 , modificata si completata prin <>Hotararea Guvernului nr. 352/21.04.2005 , publicata in Monitorul Oficial al României Partea I nr. 398/11 mai 2005.
Valoarea penalitãţii se determina prin inmultirea numãrului de grade Celsius ce depãşeşte limita admisa, de 35°C, cu debitul efluentului (mc/s) si cu nivelul penalitãţii prevãzut in anexa nr. 6 la Ordonanţa de Urgenta pentru modificarea si completarea <>Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 107/2002 privind infiintarea Administraţiei Naţionale "Apele Romane".
In cazul termocentralelor amplasate in lanţ fata de cursul de apa, pentru calculul penalitãţii se va considera ca temperatura de baza a resursei (la prelevare), temperatura apei emisarului, mãsurata amonte de prima termocentrala. Pentru fiecare termocentrala din cascada, la aceasta temperatura de baza se va adauga diferenţa de temperatura "Delta T" (aportul propriu respectiv diferenţa dintre prelevare si restitutie). Daca temperatura rezultata depãşeşte valoarea de 35°C, penalitatea se va calcula pentru ecartul de temperatura care depãşeşte 35°C.
Pentru comunicarea sumei de plata, unitatea de gospodãrire a apelor intocmeste procesul verbal de constatare conform modelului din Anexa nr. 5 la Abonamentul cadru de utilizare-exploatare, care are acelaşi regim ca si documentele cu regim special, acesta fiind inseriat si numerotat. Procesul verbal de constatare constituie actul tehnic legal prevãzut la art. 5 alin. (5) din Anexa nr. 3 la <>Ordonanţa de Urgenta a Guvernului nr. 107/2002 privind infiintarea Administraţiei Naţionale "Apele Romane", cu modificãrile si completãrile ulterioare, in vederea constatãrii abaterilor si aplicãrii penalitãţilor pentru depãşirea atât a cantitãţilor de apa utilizate, cat si a concentraţiilor maxime admise ale poluanţilor din apele uzate evacuate, inscrise in abonamentul de utilizare/exploatare. Procesul verbal de constatare se intocmeste in doua exemplare, unul pentru utilizator si unul pentru unitatea de gospodãrire a apelor si se semneazã de agentul (tii) constatator (i) cu drept de control imputernicit in acest scop si de reprezentantul (tii) unitãţii penalizate. Se intelege prin "agent constatator cu drept de control imputernicit in acest scop", specialistul posesor al legitimaţiei de salariat al unitãţii teritoriale a Administraţiei Naţionale "Apele Romane", nominalizat prin Decizia Directorului acesteia.
Daca reprezentantul nu este de acord, va scrie expresia "Nu sunt de acord" insotita eventual de motivaţia pentru care nu este de acord. Daca reprezentantul utilizatorului refuza sa semneze, se scrie expresia "Unitatea refuza sa semneze", iar daca nu este de gãsit se scrie expresia "Reprezentantul unitãţii nu a putut fi gãsit".
Procesul verbal de constatare se inregistreaza si la utilizator si la unitatea de gospodãrire a apelor.
Daca utilizatorul care este penalizat, a semnat prin imputernicitul sau procesul verbal de constatare, aceasta va achita prin ordin de plata, valoarea penalitãţii, in termen de 10 zile lucratoare de la primirea procesului verbal.
Daca unitatea care este penalizata a refuzat sa semneze, a semnat dar nu e de accord, sau nu a putut fi gãsit imputernicitul sau, Direcţia Apelor transmite acesteia prin posta cu confirmare de primire procesul verbal de constatare, având stabilita valoarea penalitãţii. In termen de 10 zile lucratoare de la primirea procesului verbal, unitatea penalizata va achita cuantumul penalitãţii prin ordin de plata.
Împotriva procesului verbal de constatare si de stabilire a penalitãţilor, unitatea penalizata poate face plângere in termen de 15 zile lucratoare de la primirea comunicãrii, la judecãtoria in a cãrei raza teritoriala a fost sãvârşitã abaterea.
Procesul verbal de stabilire a penalitãţilor, neatacat in justiţie in termenul stabilit, constituie titlu executoriu in intelesul art. 372 din Codul de procedura civila si ale Codului de procedura fiscala.
Direcţiile bazinale ale Administraţiei Naţionale "Apele Romane" urmãresc ca utilizatorii cãrora li s-au calculat penalitãţi sa achite suma de plata.
In situaţia in care se calculeazã penalitãţi pentru depãşirea valorilor limita reglementate inscrise in contracte la poluanţii specifici incluşi in reziduu filtrabil uscat la 105°C, nu se vor mai calcula penalitãţi pentru depãşirea valorii reglementata inscrisa in contract, pentru reziduu filtrabil uscat la 105°C.
Pentru situaţii de ploi torenţiale, care pot genera creşteri mari ale concentraţiilor la suspensii, CBO(5), CCO la captare, fata de valorile prelucrãrilor statistice, cantitatea de poluanţi luata in calcul, de comun acord, nu va tine seama de cantitãţile suplimentare inregistrate.


ANEXA 4.1
---------
la abonamentul-cadru de utilizare/exploatare
--------------------------------------------



UNITATEA ┌─────────────────────────┐
COD FISCAL ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬ │Codul p.h.e. │
│Categoria folosinţei │
SUBUNITATEA .............. │Numãrul folosinţei │
JUDEŢUL .................. │Numãrul p.h.e. │
└─────────────────────────┘

FISA DE MĂSURĂTORI HIDROMETRICE

Perioada (anul, luna) ................
Denumirea si amplasamentul p.h.e.......
Element primar/secundar................
Constanta p.h.e........................

────┬─────┬───┬──────┬─────┬─────────────────────┬────┬────────────┬──────┬────┐
Ziua│Ora │Cod│Numar │Regim│Parametri mãsuraţi si│Vo- │ Q(med) │Sta- │In- │
│masu-│ob-│de ore│ de │ calculaţi (U.M.) │lum │ (mc/s │rea │flu-│
│rato-│ser│ de │func-├────┬────┬─────┬─────┤zil-├────┬───────┤insta-│enta│
│rii │va-│func- │tio- │ │ │ │ │nic │Zil-│durata │latii-│masu│
│ │tor│tio- │nare │ │ │ │ │ │nic │ de │lor │rato│
│ │ │nare │ │ │ │ │ │(mc)│ │func- │ │ri │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │tionare│ │lor │
────┼─────┼───┼──────┼─────┼────┼────┼─────┼─────┼────┼────┼───────┼──────┼────┤
0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │
────┼─────┼───┼──────┼─────┼────┼────┼─────┼─────┼────┼────┼───────┼──────┼────┤
────┼─────┼───┼──────┼─────┼────┼────┼─────┼─────┼────┼────┼───────┼──────┼────┤
────┼─────┼───┼──────┼─────┼────┼────┼─────┼─────┼────┼────┼───────┼──────┼────┤
────┼─────┼───┼──────┼─────┼────┼────┼─────┼─────┼────┼────┼───────┼──────┼────┤
────┼─────┼───┼──────┼─────┼────┼────┼─────┼─────┼────┼────┼───────┼──────┼────┤
────┼─────┼───┼──────┼─────┼────┼────┼─────┼─────┼────┼────┼───────┼──────┼────┤
────┴─────┴───┴──────┴─────┴────┴────┴─────┴─────┴────┴────┴───────┴──────┴────┘

──────────┬───────────────────────────────────────────┬────────────┬───────────┐
Volum │ Debite (mc/s) │ │ │
lunar ├────────┬──────────────────────────────────┤ Numãr de │Numar mediu│
(mc) │ │Pe durata de funcţionare │ zile de │ de ore de │
│ Mediu ├───────────┬──────────┬───────────┤funcţionare │funcţionare│
│ lunar │ Mediu │ Maxim │ Minim │ │ zi │
──────────┼────────┼───────────┼──────────┼───────────┼────────────┼───────────┤
0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
──────────┼────────┼───────────┼──────────┼───────────┼────────────┼───────────┤
──────────┼────────┼───────────┼──────────┼───────────┼────────────┼───────────┤
──────────┼────────┼───────────┼──────────┼───────────┼────────────┼───────────┤
──────────┼────────┼───────────┼──────────┼───────────┼────────────┼───────────┤
──────────┴────────┴───────────┴──────────┴───────────┴────────────┴───────────┘


Calculat, Verificat,
Funcţie, nume, semnãtura Funcţie, nume, semnãtura

Numele si semnãtura conducãtorului unitãţii



ANEXA 5
-------
la abonamentul-cadru de utilizare/exploatare
--------------------------------------------

FORMULARE - TIP PENTRU
PROCESELE VERBALE DE CONSTATARE A ABATERILOR

A. In cazul depãşirii volumelor de apa maxim admise pentru prelevare:

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALA UTILIZATORUL DE APA
"APELE ROMANE"

DIRECŢIA APELOR.............. .................


PROCES VERBAL
SERIA..... Nr. ......

de constatare a depãşirii volumelor de apa maxim
admise pentru prelevare la unitatea

Încheiat in ziua ..., luna ...., anul ......

Subsemnatul(tii) ........ salariat(ti) la Direcţia Apelor ....., având funcţia de ........., împuternicit(ti) de director prin decizia nr. .... emisa in baza art. 6, alin. (1) si (6) din Anexa nr. 3 la <>Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Romane", cu modificãrile si completãrile ulterioare, posesor al legitimaţiei(lor) nr. ...., eliberate de ...., in urma controlului efectuat in ziua de ..., luna ..., anul ...., la ...., str. ....., nr ......, am constatat urmãtoarele:



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Nivelul
crt. Mãrimea penalitãţilor Suma de
ABATEREA abaterii (lei/1000 mc) penalizare
(mii mc) (lei)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Volumul de apa prelevat peste
1 cel corespunzãtor debitului
reglementat
Volumul de apa prelevat peste
2 cel corespunzãtor debitelor
prevãzute in planul de
restricţii
3 Volumul de apa preluat fara
acte de reglementare
4 Volumul de apa folosit in alt
scop decât cel reglementat
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL




De sãvârşirea acestor fapte se face vinovat(a) (unitatea) ........, înregistrata la Registrul Comerţului ........., Cod fiscal R. ........, reprezentat(a) prin .........., având calitatea de ......, domiciliat(a) in str. ........ nr. .. si legitimaţia cu seria ......, nr. ........
In temeiul <>art. 4, alin. (5) din la Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Romane", cu modificãrile si completãrile ulterioare, pentru abaterile de la prevederile reglementate de utilizare/exploatare a resursei de apa, inscrise in anexa la abonamentul de utilizare/exploatare nr..... are de plata suma de ....... lei, reprezentând penalitãţi calculate pentru abaterea constatata, pe baza prevederilor Anexei nr. 6 punct B din <>Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Romane", cu modificãrile si completãrile ulterioare.
Penalitãţile se vor achita in termen de 10 zile lucratoare de la data comunicãrii procesului verbal, prin ordin de plata in contul nr. ..... al .......... deschis la ...............
Unitatea penalizata a formulat urmãtoarele obiectiuni:
.........................................................

Împotriva prezentului proces verbal, care tine loc si de instiintare de plata, se poare face plângere in termen de 15 zile de la data comunicãrii.
Plângerea va fi insotita de copia procesului verbal si se va depune la Judecãtoria teritoriala competenta.
Prezentul proces verbal de constatare, neatacat in justiţie in termen de 15 zile de la data comunicãrii, constituie titlu executoriu, in intelesul art. 372 Cod Procedura Civila.
Întocmit in ..... exemplare, dintre care o copie s-a comunicat astãzi ......... /sau se va comunica unitãţii penalizate.


Organul constatator Unitate penalizata
................... ..................


Administraţia Naţionala
"Apele Romane"
Direcţia Apelor ......... ...........

B. In cazul depãşirii concentraţiilor maxime admise ale poluanţilor din apele uzate evacuate

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALA UTILIZATORUL DE APA
"APELE ROMANE"
DIRECŢIA APELOR ............ .....................

PROCES-VERBAL

SERIA....... Nr........

de constatare a depãşirii concentraţiilor
maxime admise ale poluanţilor din apele uzate evacuate

Încheiat in ziua...., luna ......, anul ....

Subsemnatul (tii) ......... salariat(ti) la Direcţia Apelor ......, având funcţia de ......, împuternicit (ti) de director prin decizia nr........ emisa in baza <>art. 4, alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 472/2000 privind unele masuri de protecţie a calitãţii resurselor de apa si art. 6, alin. (1) si (6) din Anexa nr. 3 la <>Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Romane", cu modificãrile si completãrile ulterioare, posesor al legitimaţiei (lor) nr. ..., eliberate de ...., in urma controlului efectuat in ziua de ..., luna ...., anul ...., la ...., str. ......., nr ......, am constatat urmãtoarele:
.................................................................
.................................................................
De sãvârşirea acestor fapte se face vinovat(a) (unitatea) ......, înregistrata la Registrul Comerţului ....., Cod fiscal R. ..., reprezentat(a) prin ........, având calitatea de ......, domiciliat(a) in str. ...... nr... si legitimaţia cu seria..., nr. .......
In temeiul <>art. 4, alin. (5) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Romane", cu modificãrile si completãrile ulterioare, pentru abaterile de la prevederile reglementate referitoare la concentraţiile maxime admise ale poluanţilor din apele uzate evacuate in resursele de apa, inscrise in anexa la abonamentul de utilizare/exploatare nr. .... are de plata suma de ..... lei, reprezentând penalitãţi calculate pentru abaterea constatata pentru fiecare poluant (indicator de calitate) a cãrei concentraţie depãşeşte limitele admise, conform tabelului anexat (<>art. 4, alin. (7) la Hotararea Guvernului nr. 472/09.06.2000 ).
Penalitatea se va achita in termen de 10 zile lucratoare de la data comunicãrii procesului verbal, prin ordin de plata in contul nr. ....... al .......... deschis la .........
Unitatea penalizata a formulat urmãtoarele obiectiuni:
.........................................................
.........................................................

Împotriva prezentului proces verbal, care tine loc si de înştiinţare de plata, se poare face plângere in termen de 15 zile de la data comunicãrii.
Plângerea va fi insotita de copia procesului verbal si se va depune la Judecãtoria teritoriala competenta.
Prezentul proces verbal de constatare, neatacat in justiţie in termen de 15 zile de la data comunicãrii, constituie titlu executoriu, in intelesul art. 372 Cod Procedura Civila.
Întocmit in .....exemplare, dintre care o copie s-a comunicat astãzi ...... /sau se va comunica unitãţii penalizate.


Organul constatator Unitatea penalizata
Administraţia Naţionala
"Apele Romane"
Direcţia Apelor.................. ...................

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016