Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 79 din 22 octombrie 2024  pentru modificarea Procedurii privind stabilirea şi individualizarea sancţiunilor contravenţionale raportate la cifra de afaceri, de către Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, ca urmare a acţiunilor de investigaţii, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 13/2022     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 79 din 22 octombrie 2024 pentru modificarea Procedurii privind stabilirea şi individualizarea sancţiunilor contravenţionale raportate la cifra de afaceri, de către Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, ca urmare a acţiunilor de investigaţii, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 13/2022

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1103 din 5 noiembrie 2024
    Având în vedere prevederile art. 84, 94, 183 şi 198 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 13 alin. (1) şi (2) din Regulamentul (UE) nr. 1.227/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie,
    în temeiul dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. c), art. 9 alin. (1) lit. y) şi ale art. 10 alin. (1) lit. b) şi alin. (6) lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 95 alin. (2) şi art. 198 alin. (2) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite prezentul ordin.
    ART. I
    Procedura privind stabilirea şi individualizarea sancţiunilor contravenţionale raportate la cifra de afaceri, de către Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, ca urmare a acţiunilor de investigaţii, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 13/2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 195 din 28 februarie 2022, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    (1) Prezenta procedură are drept scop stabilirea şi individualizarea sancţiunilor în cazul săvârşirii contravenţiilor prevăzute la art. 93 alin. (1) şi art. 194 din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege, pentru care sunt prevăzute sancţiuni din cifra de afaceri definită la art. 93 alin. (5) şi la art. 195 alin. (4) din Lege sau, în cazul persoanelor nerezidente, prin raportare la veniturile obţinute în România de către persoana juridică investigată şi înregistrate în situaţiile financiare individuale ale acesteia."

    2. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    (1) Orice acţiune de investigaţie pe pieţele angro de energie electrică şi gaze naturale se finalizează prin decizie de finalizare a investigaţiei, aceasta având la bază raportul de investigaţie în forma finală, ce conţine analiza şi concluziile echipei de investigaţie din cadrul Direcţiei investigaţii.
    (2) În toate situaţiile în care echipa de investigaţie identifică şi constată săvârşirea unei fapte contravenţionale, pentru care sancţiunea prevăzută de Lege este amendă raportată la cifra de afaceri a persoanei juridice investigate, realizată din activitatea licenţiată sau, în cazul persoanelor nerezidente, prin raportare la veniturile obţinute în România de către persoana juridică investigată şi înregistrate în situaţiile financiare individuale ale acesteia, acest aspect se menţionează atât în raportul de investigaţie în formă finală, în referatul de prezentare, cât şi în proiectul deciziei de finalizare a investigaţiei, ce urmează a fi transmise Comitetului de reglementare."

    3. La articolul 6, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    (1) Comitetul de reglementare stabileşte şi individualizează sancţiunile contravenţionale raportate la cifra de afaceri a persoanei juridice investigate, realizată din activitatea licenţiată, sau, în cazul persoanelor nerezidente, prin raportare la veniturile obţinute în România de către persoana juridică investigată şi înregistrate în situaţiile financiare individuale ale acesteia, pentru categorii de acte şi fapte care afectează integritatea şi transparenţa pieţelor angro de energie electrică şi gaze naturale, respectiv care împiedică îndeplinirea atribuţiilor de către ANRE.
    (2) Fac obiectul stabilirii şi individualizării sancţiunilor de către Comitetul de reglementare contravenţiile prevăzute la art. 93 alin. (1) pct. 41, 42 şi 49-52 şi la art. 194 pct. 36^1, 37 şi 44-47 din Lege, pentru care sunt prevăzute sancţiuni prin raportare la cifra de afaceri a persoanei juridice investigate, realizată din activitatea licenţiată, sau, în cazul persoanelor nerezidente, prin raportare la veniturile obţinute în România de către persoana juridică investigată şi înregistrate în situaţiile financiare individuale ale acesteia."

    4. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    (1) În cazul faptei susceptibile a constitui una dintre contravenţiile prevăzute la art. 93 alin. (1) pct. 41, 42, 51 şi 52, respectiv la art. 194 pct. 36^1, 37, 44 şi 45 din Lege se întocmeşte un referat de prezentare ce se transmite Comitetului de reglementare în vederea analizării acesteia, în scopul stabilirii şi individualizării sancţiunii prevăzute de Lege.
    (2) Documentele care se prezintă spre analiză şi dezbatere Comitetului de reglementare sunt referatul de prezentare prevăzut la alin. (1), raportul de investigaţie în forma finală întocmit de către echipa de investigaţie şi aprobat de către directorul Direcţiei investigaţii, proiectul deciziei de finalizare a investigaţiei, precum şi orice alte documente relevante pentru cazul respectiv.
    (3) Documentele prevăzute la alin. (2) se transmit secretariatului Comitetului de reglementare de către Direcţia investigaţii, printr-o adresă semnată de preşedintele ANRE, în vederea stabilirii şi individualizării sancţiunii contravenţionale conform prevederilor legale, în cadrul şedinţei Comitetului de reglementare.
    (4) Referatul de prezentare prevăzut la alin. (1) conţine, în principal, datele de identificare ale persoanei juridice investigate, documentele care au stat la baza efectuării investigaţiei, temeiul legal, descrierea faptei contravenţionale săvârşite de persoana juridică investigată, cu indicarea datei săvârşirii contravenţiei, a elementelor privind determinarea gravităţii şi duratei faptei, modalitatea de participare a persoanei juridice investigate la fapta constatată, elementele de probă pe care se întemeiază fapta reţinută, impactul produs asupra pieţelor de energie electrică/gaze naturale şi asupra clientului final, în funcţie de caz, indicarea datei de împlinire a termenului de prescripţie a aplicării sancţiunii contravenţionale, cifra de afaceri a persoanei juridice investigate, definită la art. 93 alin. (5) şi la art. 195 alin. (4) din Lege, sau, în cazul persoanelor nerezidente, veniturile obţinute în România de către persoana juridică investigată şi înregistrate în situaţiile financiare individuale ale acesteia, după caz, precum şi propunerea privind sancţionarea în limitele cotelor procentuale ale sancţiunii, aplicabilă în funcţie de încadrarea faptei, astfel cum este definită în Lege.
    (5) Cifra de afaceri a persoanei juridice investigate, definită la art. 93 alin. (5) şi la art. 195 alin. (4) din Lege, sau, în cazul persoanelor nerezidente, veniturile obţinute în România de către persoana juridică investigată şi înregistrate în situaţiile financiare individuale ale acesteia, prevăzute la alin. (4), se comunică, în scris, de compartimentul de specialitate din cadrul ANRE şi/sau de organismele abilitate şi se anexează referatului de prezentare menţionat la alin. (4)."

    5. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    (1) În cazul faptelor susceptibile a constitui contravenţiile prevăzute la art. 93 alin. (1) pct. 49 şi 50, art. 194 pct. 46 şi 47 din Lege, Direcţia investigaţii întocmeşte un referat de prezentare prin care descrie motivul şi argumentează fapta săvârşită de operatorul economic investigat.
    (2) Documentele care se prezintă spre analiză şi dezbatere Comitetului de reglementare sunt referatul de prezentare prevăzut la alin. (1), nota de constatare a faptei contravenţionale săvârşite de către persoana juridică investigată, proiectul deciziei preşedintelui ANRE, precum şi punctul de vedere al acesteia, dacă a fost transmis la ANRE.
    (3) Documentele prevăzute la alin. (2) se transmit secretariatului Comitetului de reglementare de către Direcţia investigaţii, printr-o adresă semnată de preşedintele ANRE, în vederea stabilirii şi individualizării sancţiunii contravenţionale conform prevederilor legale, în cadrul şedinţei Comitetului de reglementare.
    (4) Referatul de prezentare prevăzut la alin. (1) conţine, în principal, datele de identificare ale persoanei juridice investigate, documentele care au stat la baza efectuării investigaţiei, temeiul legal, o prezentare a situaţiei în fapt şi în drept, descrierea faptei contravenţionale săvârşite de persoana juridică investigată, cu indicarea datei săvârşirii contravenţiei, a elementelor privind determinarea gravităţii şi duratei faptei, elementele de probă care servesc la constatarea faptei, indicarea datei de împlinire a termenului de prescripţie a aplicării sancţiunii contravenţionale, cifra de afaceri a persoanei juridice investigate, definită la art. 93 alin. (5) şi la art. 195 alin. (4) din Lege, sau, în cazul persoanelor nerezidente, veniturile obţinute în România de către persoana juridică investigată şi înregistrate în situaţiile financiare individuale ale acesteia, precum şi propunerea privind sancţionarea în limitele cotelor procentuale ale sancţiunii, aplicabilă în funcţie de încadrarea faptei, astfel cum este definită în Lege.
    (5) Cifra de afaceri a persoanei juridice investigate, definită la art. 93 alin. (5) şi la art. 195 alin. (4) din Lege, sau, în cazul persoanelor nerezidente, veniturile obţinute în România de către persoana juridică investigată şi înregistrate în situaţiile financiare individuale ale acesteia, prevăzute la alin. (4), se comunică, în scris, de compartimentul de specialitate din cadrul ANRE şi/sau de organismele abilitate şi se anexează referatului de prezentare menţionat la alin. (4)."

    6. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 9
    Direcţia investigaţii susţine în faţa membrilor Comitetului de reglementare referatul de prezentare prevăzut la art. 7 alin. (1) sau la art. 8 alin. (1), argumentând motivele care au dus la întocmirea acestuia."

    7. La articolul 11, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 11
    (1) După primirea documentelor prevăzute la art. 7 alin. (2) sau la art. 8 alin. (2), oricare dintre membrii Comitetului de reglementare poate solicita suplimentar Direcţiei investigaţii sau direcţiilor de specialitate din cadrul ANRE, prin intermediul secretariatului Comitetului de reglementare, prezentarea altor date/informaţii/documente considerate relevante pentru analizarea referatului, pentru lămurirea anumitor aspecte necesare stabilirii şi individualizării sancţiunii."

    8. Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 12
    Transmiterea documentelor pe suport hârtie se realizează numai la solicitarea expresă, formulată în scris, a unuia sau a tuturor membrilor Comitetului de reglementare."

    9. Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 13
    (1) În baza documentelor prevăzute la art. 7 alin. (2) sau la art. 8 alin. (2) şi a eventualelor date/informaţii/documente suplimentare, stabilirea şi individualizarea sancţiunilor contravenţionale se realizează de către Comitetul de reglementare şi se consemnează în procesul-verbal al şedinţei.
    (2) Hotărârea, ca act deliberativ, adoptată de Comitetul de reglementare cu votul majorităţii simple privind stabilirea şi individualizarea sancţiunii contravenţionale adoptate de Comitetul de reglementare conform prevederilor alin. (1) se menţionează în deciziile emise de preşedintele ANRE, prevăzute la art. 7 alin. (2), şi art. 8 alin. (2), prin care se împuternicesc membrii echipei de investigaţii ca agenţi constatatori pentru aplicarea sancţiunii prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei"

    10. Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 14
    (1) Decizia prevăzută la art. 7 alin. (2) se întocmeşte şi se comunică în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru organizarea şi desfăşurarea activităţii de investigaţie în domeniul energiei privind funcţionarea pieţei angro de energie, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 25/2017, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu prevederile art. 13 alin. (2).
    (2) Decizia prevăzută la art. 8 alin. (2) conţine, dar fără a se limita la acestea, informaţiile prevăzute la art. 13 alin. (2) şi se comunică împreună cu procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei."

    11. Articolul 15 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 15
    Agenţii constatatori împuterniciţi prin decizia emisă de preşedintele ANRE conform prevederilor art. 13 alin. (2) aplică sancţiunea contravenţională raportată la cifra de afaceri definită la art. 93 alin. (5) şi la art. 195 alin. (4) din Lege sau, în cazul persoanelor nerezidente, la veniturile obţinute în România şi înregistrate în situaţiile financiare individuale ale contravenientului, prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, încheiat în termen de 15 zile de la data stabilirii şi individualizării sancţiunii de către Comitetul de reglementare al ANRE."

    12. Articolele 16 şi 17 se abrogă.
    13. Articolul 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 18
    Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei poate fi formulată plângere în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare."

    14. Articolul 25 se abrogă.


    ART. II
    Persoanele fizice/juridice care desfăşoară activităţi pe piaţa angro de energie, precum şi membrii Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii urmăresc respectarea acestora.

    ART. III
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
                    George-Sergiu Niculescu

    Bucureşti, 22 octombrie 2024.
    Nr. 79.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016