Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 78 din 3 februarie 2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind stabilirea exceptiilor de la Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate care reglementeaza producerea si comercializarea produselor din carne si a altor produse de origine animala pentru unele produse ce contin alte alimente si numai un procent mic de carne sau produse din carne
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 157 din 12 martie 2003
În temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 162.344 din 28 ianuarie 2003, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,
ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara privind stabilirea excepţiilor de la Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala pentru unele produse ce conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse din carne, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara, institutele centrale de profil şi direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 4
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispoziţii contrare.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 90 de zile de la data publicãrii.
p. Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Petre Daea,
secretar de stat
Bucureşti, 3 februarie 2003.
Nr. 78.
ANEXA 1
NORMA SANITARĂ VETERINARA
privind stabilirea excepţiilor de la Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala pentru unele produse ce conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse din carne
ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte prevederile care nu trebuie sa se aplice unor produse ce conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse de carne, în conformitate cu art. 8 al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate care reglementeazã producţia şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala".
ART. 2
Produsele care conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse de carne sunt produsele cu un conţinut de carne sau produse din carne de pana la 10% - greutate/greutate - în raport cu produsul final, pregãtit pentru utilizare dupã preparare conform cu instrucţiunile pentru utilizare ale fabricantilor.
ART. 3
Pentru autorizarea unitãţilor care fabrica produse ce conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse din carne:
a) cerinţele stabilite de cap. I din anexa nr. 1 a normei sanitare veterinare menţionate la art. 1, se referã numai la partea unitãţii unde este recepţionatã, depozitata, manipulata şi incorporata carnea proaspãta sau produsul din carne în produsele din carne şi/sau produsele ce conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse din carne şi unde sunt procesate şi depozitate aceste produse.
b) de asemenea:
1. în cazurile în care producãtorul utilizeazã numai produse ce au fost supuse unui tratament complet pentru prepararea de produse ce conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse din carne, autoritatea veterinara competenta decide dacã sunt sau nu necesare spaţiile de refrigerare la care se referã cap. I din anexa nr. 1, a normei sanitare veterinare menţionate la art. 1.
2. acelaşi spaţiu poate fi utilizat pentru operaţiuni ce trebuie sa fie efectuate în spaţii separate, asa cum sunt stabilite la cap. I din anexa nr. 1 a normei sanitare veterinare menţionate la art. 1, cu condiţia sa nu existe nici un efect daunator asupra carnii proaspete şi produselor din carne respective.
3. excepţiile, prevãzute la pct. 1. şi 2, se aplica numai pentru acea parte a unitãţii care fabrica produse ce conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse din carne.
c) dacã unitatea fabrica, de asemenea, alte produse alimentare ce nu conţin carne sau produse din carne, spaţiile la care se referã cap. I din anexa nr. 1 a normei sanitare veterinare menţionate la art. 1, care sunt solicitate pentru produse menţionate de art. 1 al prezentei norme sanitare veterinare, pot fi utilizate în comun cu spaţiile şi instalaţiile pentru fabricare a altor produse alimentare ce nu conţin carne sau produse din carne; totuşi, autoritatea veterinara competenta, conform art. 3 alin. (1) al normei sanitare veterinare menţionate la art. 1, trebuie sa aibã acces liber la aceste spaţii şi instalaţii.
d) autoritatea veterinara competenta trebuie sa se asigure ca numãrul de autorizare veterinara al unitãţilor sau al acelor pãrţi ale unitãţilor autorizate conform prezentei norme sanitare veterinare, este precedat de cifra 8, urmatã de o cratima - de ex.: "8-".
e) numãrul de autorizare veterinara al unitãţilor care îndeplinesc cerinţele normei sanitare veterinare menţionate la art. 1, poate fi precedat de cifra 8 urmatã de o cratima - de ex. "8-" - doar în scopul comerţului cu produse reglementate de prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 4
(1) Pentru produsele care conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse din carne se aplica prevederile cap. IV din anexa nr. 2 a normei sanitare veterinare menţionate la art. 1; totuşi, autoritatea veterinara centrala trebuie sa decidã asupra perioadelor în timpul cãrora va fi efectuatã supravegherea, în sensul prevederilor pct. 1 al cap. IV din anexa nr. 2 a aceleiaşi norme sanitare veterinare.
(2) Conform prevederilor alin. (1), autoritatea veterinara competenta trebuie sa ia în considerare perioadele în timpul cãrora carnea proaspãta sau produsele ce conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse din carne sunt recepţionate, depozitate, manipulate şi preparate în astfel de unitãţi, iar supravegherea se va aplica numai partii din unitate autorizata în conformitate cu prezenta norma sanitarã veterinara.
(3) Producãtorul trebuie sa declare autoritãţii veterinare competente, perioadele în timpul cãrora carnea proaspãta şi produsele din carne precum şi produsele ce conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produsele din carne sunt recepţionate, depozitate, manipulate şi preparate în unitatea respectiva.
ART. 5
(1) Pentru unitãţile care fabrica produse ce conţin alte alimente şi numai un procent mic de carne sau produse din carne, certificatul de sãnãtate prevãzut la art. 3 lit. a) pct. 10 al normei sanitare veterinare prevãzute la art. 1 nu va fi solicitat pentru aceste produse, dacã marca de sãnãtate este completatã prin prefixul 8 urmat de o cratima - de ex.: "8-" aplicate înainte de numãrul de autorizare al unitãţii.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României va informa Comisia Europeanã despre unitãţile care aplica prevederile alin. (1).
ART. 6
(1) Autoritatea veterinara centrala a României prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor va lua mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor poate modifica, completa sau abroga total sau parţial prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: