Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 778 din 29 decembrie 1998  privind aprobarea Normelor pentru acordarea licentei de transport feroviar si a certificatului de siguranta, in vederea efectuarii serviciilor de transport public sau in interes propriu pe caile ferate romane    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 778 din 29 decembrie 1998 privind aprobarea Normelor pentru acordarea licentei de transport feroviar si a certificatului de siguranta, in vederea efectuarii serviciilor de transport public sau in interes propriu pe caile ferate romane

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 29 din 27 ianuarie 1999

În temeiul prevederilor <>art. 7 alin. (3) lit. g) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe cãile ferate romane şi reorganizarea Societãţii Naţionale a Cãilor Ferate Romane, ale <>art. 1 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 95/1998 privind înfiinţarea unor instituţii publice în subordinea Ministerului Transporturilor, ale art. 1 alin. (1) şi <>art. 10 din Hotãrârea Guvernului nr. 626/1998 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Feroviare Romane - AFER şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 44/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
având în vedere şi directivele Consiliului Comunitãţii Europene nr. 91/440 privind dezvoltarea cãilor ferate comunitare, nr. 95/18 privind licentele întreprinderilor feroviare şi nr. 95/19 privind repartizarea capacitãţilor de infrastructura şi încasarea de redevenţe de utilizare a infrastructurii,
ministrul transporturilor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele pentru acordarea licenţei de transport feroviar şi a certificatului de siguranta, în vederea efectuãrii serviciilor de transport public sau în interes propriu pe cãile ferate romane, prevãzute în anexa nr. 1 la prezentul ordin.
ART. 2
(1) Licenta de transport feroviar şi certificatul de siguranta se elibereazã operatorilor de transport feroviar de cãtre Autoritatea Feroviara Romana - AFER.
(2) Activitãţile specifice pentru acordarea licenţei de transport feroviar, respectiv a certificatului de siguranta, prevãzute la art. 1, se realizeazã de cãtre Autoritatea Feroviara Romana - AFER, organismul tehnic specializat al Ministerului Transporturilor, pe baza de tarife.
(3) În cazul în care nu mai sunt îndeplinite condiţiile care au stat la baza eliberãrii licenţei de transport feroviar, respectiv a certificatului de siguranta, precum şi în cazul unor încãlcãri grave sau repetate ale reglementãrilor specifice în transporturi, licentele de transport feroviar, respectiv certificatele de siguranta, pot fi suspendate sau anulate, dupã caz.
ART. 3
(1) Verificarea îndeplinirii condiţiilor care au stat la baza eliberãrii licenţei de transport feroviar, respectiv a certificatului de siguranta, se efectueazã de cãtre personalul Autoritãţii Feroviare Romane - AFER, împuternicit cu atribuţii specifice de control, inspecţie de stat şi de registru, şi, dupã caz, de personalul desemnat din Ministerul Transporturilor, posesor al legitimatiei speciale de control, ale carei model şi conţinut sunt prevãzute în anexa nr. 2 la prezentul ordin.
(2) Legitimatia specialã de control este emisã de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Feroviara Romana - AFER.
(3) Legitimatia specialã de control da posesorului drept de acces în toate mijloacele de transport feroviar şi în metrou, în unitãţile cu specific feroviar care funcţioneazã sub autoritatea Misterului Transporturilor, în unitãţile operatorilor de transport feroviar şi în unitãţile agenţilor economici care furnizeazã produse sau presteazã servicii pentru calea feratã şi pentru metrou.
ART. 4
Atunci când se constata existenta unor încãlcãri grave sau repetate ale reglementãrilor şi normelor tehnice în vigoare, Autoritatea Feroviara Romana - AFER este obligatã sa dispunã sau sa propunã, dupã caz, suspendarea sau retragerea şi a altor autorizaţii, certificate, atestate sau licenţe, eliberate de Ministerul Transporturilor, de Autoritatea Feroviara Romana - AFER sau de centrele de pregãtire, perfecţionare, atestare şi de autorizare a personalului din transporturile feroviare.
ART. 5
În scopul informãrii operative a celor interesaţi despre activitãţile de registru, de acordare a licenţelor, de certificare, de control şi inspecţie de stat în transportul feroviar şi cu metroul, Autoritatea Feroviara Romana - AFER va edita Buletinul Autoritãţii Feroviare Romane - AFER.
ART. 6
Nerespectarea prevederilor prezentului ordin atrage rãspunderea materialã, civilã sau penalã, dupã caz, potrivit legii.
ART. 7
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 8
Autoritatea Feroviara Romana - AFER, Compania Nationala de Cai Ferate "C.F.R." - S.A. şi operatorii de transport feroviar vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 9
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Ministrul transporturilor,
Traian Basescu


ANEXA 1


NORME
pentru acordarea licenţei de transport feroviar şi a certificatului de siguranta, în vederea efectuãrii serviciilor de transport public sau în interes propriu pe cãile ferate romane

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Serviciile de transport feroviar public sau în interes propriu pe cãile ferate romane, denumite în continuare servicii de transport feroviar, pot fi efectuate numai de cãtre operatorii de transport care deţin licenta de transport feroviar şi certificat de siguranta, eliberate de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Feroviara Romana - AFER.
(2) Nu intra în sfera de aplicare a prezentelor norme transportul tehnologic efectuat de Compania Nationala de Cai Ferate "C.F.R." - S.A. pentru menţinerea infrastructurii feroviare în parametrii de funcţionare, precum şi transportul efectuat pe liniile de metrou.
(3) Transporturile prevãzute la alin. (2) se efectueazã în baza unei autorizaţii speciale emise de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Feroviara Romana - AFER.
ART. 2
Licenta de transport feroviar este documentul prin care se atesta ca un operator de transport poate efectua servicii de transport feroviar.
ART. 3
Certificatul de siguranta este documentul prin care se atesta ca un operator de transport feroviar, deţinãtor al licenţei de transport, poate sa execute un tip de serviciu de transport feroviar pe anumite secţii de circulaţie ale cãilor ferate romane, în conformitate cu caietul de sarcini, elaborat de Autoritatea Feroviara Romana - AFER pe baza prevederilor din regulamentele, instructiile şi normele tehnice în vigoare, specifice transporturilor pe cãile ferate romane.
ART. 4
Licentele de transport feroviar şi certificatele de siguranta se acorda în mod nediscriminatoriu operatorilor de transport feroviar, în condiţiile prezentelor norme.
ART. 5
Licenta de transport feroviar şi certificatul de siguranta sunt documente cu regim special, nominale şi netransmisibile.
ART. 6
Operatorii de transport feroviar, posesori ai licenţei de transport feroviar şi ai certificatului de siguranta, sunt înregistraţi de cãtre Autoritatea Feroviara Romana - AFER în Registrul operatorilor de transport feroviar.
ART. 7
Licenta de transport feroviar, însoţitã de certificatul de siguranta, da dreptul operatorului de transport feroviar sa solicite accesul pe infrastructura feroviara.
ART. 8
Pentru prestaţiile efectuate de Autoritatea Feroviara Romana - AFER în activitatea de eliberare a licenţelor de transport feroviar şi a certificatelor de siguranta se percep tarife diferenţiate, aprobate de Ministerul Transporturilor.

CAP. 2
Licenta de transport feroviar

ART. 9
Licenta de transport feroviar poate fi acordatã persoanelor juridice romane cu capital de stat şi/sau privat, care au, în principal, ca obiect de activitate transporturile de cãlãtori, de mãrfuri şi de alte bunuri pe calea feratã şi care îndeplinesc, cumulativ, urmãtoarele condiţii:
a) deţin, în proprietate sau cu chirie, materialul rulant de tracţiune necesar pentru remorcarea trenurilor sau trenuri automotoare, cu caracteristicile tehnice şi de dotare impuse de prescripţiile de siguranta circulaţiei feroviare şi de calitate a serviciului de transport feroviar, prevãzute în actele normative în vigoare;
b) se angajeazã sa respecte prescripţiile tehnice, tehnologice, de organizare şi de desfãşurare a circulaţiei şi a manevrei trenurilor, stabilite pentru accesul şi circulaţia pe infrastructura feroviara în condiţii de siguranta a circulaţiei şi de securitate a transporturilor;
c) au structurile organizatorice şi dotãrile necesare pentru efectuarea serviciilor de transport feroviar, pentru care solicita licenta de transport feroviar, adecvate realizãrii şi menţinerii unui sistem al calitãţii, în conformitate cu SR ISO seria 9000;
d) au responsabili desemnaţi cu atribuţii în organizarea, conducerea activitãţii de transport feroviar şi de siguranta circulaţiei;
e) responsabilii desemnaţi cu atribuţii în organizarea, conducerea activitãţii de transport feroviar şi de siguranta circulaţiei au pregãtire profesionalã în domeniul feroviar, au lucrat cel puţin 2 ani în activitãţi de transport feroviar şi sunt atestaţi profesional de cãtre Autoritatea Feroviara Romana - AFER;
f) asigura întreţinerea şi repararea materialului rulant din dotare în unitãţi autorizate de cãtre Autoritatea Feroviara Romana - AFER;
g) asigura instruirea personalului propriu care desfãşoarã activitãţi în legatura cu siguranta circulaţiei în centre autorizate în conformitate cu reglementãrile în vigoare;
h) dispun de personalul necesar pentru conducerea materialului rulant motor şi pentru insotirea trenurilor, efectuarea operaţiunilor de manevra, de pregãtire şi de verificare tehnica a trenurilor, calificat şi autorizat în conformitate cu prescripţiile specifice ale cãilor ferate romane;
i) nu sunt în procedura de faliment;
j) demonstreaza ca unitatea poate face fata obligaţiilor sale financiare pe o perioada de cel puţin 12 luni;
k) persoanele din conducerea executivã a operatorului de transport feroviar nu au suferit condamnãri pentru fapte penale grave şi nu le este interzisã exercitarea unor drepturi civile.
ART. 10
Licenta de transport feroviar se acorda pe o perioada de 5 ani de la data eliberãrii şi este valabilã în condiţiile vizarii sale anuale de cãtre Autoritatea Feroviara Romana - AFER.
ART. 11
Modelul licenţei de transport feroviar este prevãzut în anexa A la prezentele norme.
ART. 12
Pentru obţinerea licenţei de transport feroviar persoana juridicã solicitanta trebuie sa depunã la Autoritatea Feroviara Romana - AFER o cerere, conform modelului din anexa B la prezentele norme, însoţitã de urmãtoarele documente:
a) copie de pe actul legal de constituire ca persoana juridicã;
b) copie de pe statutul societãţii comerciale, din care sa rezulte ca are ca obiect de activitate, în principal, transporturile de cãlãtori şi/sau de mãrfuri şi de alte bunuri pe calea feratã;
c) copie de pe certificatul de înmatriculare la Camera de Comerţ şi Industrie a României;
d) copie de pe actul de proprietate sau contractul de închiriere pentru materialul rulant necesar remorcarii trenurilor şi/sau pentru trenurile automotoare;
e) angajamentul întocmit conform modelului prevãzut în anexa C la prezentele norme;
f) copie de pe atestatul/certificatul privind stadiul de implementare a sistemului calitãţii, conform SR ISO seria 9000, eliberat de un organism de certificare agreat de Ministerul Transporturilor;
g) autorizaţia pentru centrele proprii de instruire şi de perfecţionare a personalului care desfãşoarã activitãţi în legatura cu siguranta circulaţiei sau, dupã caz, contractele încheiate cu alte centre autorizate în acest scop de cãtre Autoritatea Feroviara Romana - AFER;
h) lista cuprinzând numele responsabililor atestaţi, desemnaţi cu atribuţii în organizarea, conducerea activitãţii de transport feroviar şi de siguranta circulaţiei, în care se vor mentiona, pentru fiecare persoana, pregãtirea profesionalã şi experienta în domeniul feroviar;
i) copie de pe ultimul bilanţ contabil depus conform legii şi, dupã caz, de pe bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul în curs, precum şi alte documente din care sa rezulte bonitatea solicitantului;
j) contractul pentru rãspundere civilã fata de terţi şi pentru asigurarea cãlãtorilor, în caz de accidente produse în activitatea de transport feroviar, dupã caz, încheiat cu o firma de asigurãri;
k) dovada plãţii tarifului pentru verificarea preliminarã a documentelor.
ART. 13
Comunicarea de cãtre Autoritatea Feroviara Romana - AFER privind acceptarea cererii de acordare a licenţei de transport feroviar, solicitarea de completare a dosarului sau, dupã caz, respingerea motivatã a cererii se va face, în scris, în termen de maximum 10 zile de la data primirii documentelor.
ART. 14
(1) Autoritatea Feroviara Romana - AFER va comunica în termen de maximum 30 de zile de la acceptarea documentelor, în scris, decizia privind acordarea sau neacordare licenţei de transport feroviar.
(2) Neacordarea licenţei de transport feroviar va fi motivatã în scris de cãtre Autoritatea Feroviara Romana - AFER. Dacã, în termen de 30 de zile de la data primirii comunicãrii, solicitantul va prezenta dovezile de eliminare a neconformitatilor menţionate în decizie, Autoritatea Feroviara Romana - AFER va elibera licenta de transport feroviar solicitatã.
ART. 15
(1) Cu cel puţin 30 de zile, dar nu mai mult de 45 de zile înainte de data expirãrii vizei anuale a licenţei de transport feroviar, operatorul de transport feroviar va cere în scris Autoritãţii Feroviare Romane - AFER acordarea unei noi vize anuale. Cererea va fi însoţitã de dovada plãţii tarifului aferent acordãrii vizei anuale.
(2) În situaţia în care au intervenit modificãri în documentele prezentate la acordarea licenţei de transport feroviar, operatorul de transport feroviar are obligaţia sa prezinte, o data cu cererea de solicitare a vizei anuale, noile documente care sa ateste îndeplinirea condiţiilor de acordare a licenţei.
(3) Autoritatea Feroviara Romana - AFER va comunica, în termen de 15 zile de la data depunerii cererii, decizia privind acordarea sau neacordarea vizei anuale. Decizia de neacordare va fi motivatã.
(4) Dacã, în termen de 15 zile de la primirea comunicãrii deciziei de neacordare a vizei anuale, solicitantul va prezenta dovezile de eliminare a neconformitatilor menţionate în decizie, Autoritatea Feroviara Romana - AFER va acorda viza solicitatã, iar în caz contrar, va suspenda licenta de transport feroviar; reluarea valabilitãţii licenţei va fi facuta conform prevederilor art. 16 alin. (2) şi (3).
ART. 16
(1) În perioada de valabilitate a licenţei de transport feroviar Autoritatea Feroviara Romana - AFER va verifica modul în care sunt îndeplinite condiţiile care au stat la baza eliberãrii licenţei de transport feroviar, iar în cazul în care constata ca deţinãtorul licenţei de transport feroviar nu mai îndeplineşte una sau mai multe condiţii, va suspenda licenta.
(2) În cazul în care, în termen de 90 de zile de la data suspendãrii licenţei de transport feroviar, operatorul de transport feroviar face dovada eliminãrii neconformitatilor care au condus la suspendarea acesteia, precum şi dovada plãţii tarifului aferent, Autoritatea Feroviara Romana - AFER va dispune reluarea valabilitãţii licenţei de transport feroviar.
(3) În cazul în care, în termenul specificat la alin. (2), neconformitãţile care au condus la suspendarea licenţei de transport feroviar nu au fost eliminate, aceasta se anuleazã.
(4) Dacã deţinãtorul licenţei de transport feroviar nu şi-a început activitatea în decurs de 6 luni de la data acordãrii licenţei sau şi-a întrerupt activitatea pe o perioada de 6 luni consecutive, aceasta se anuleazã.
(5) În cazul anulãrii licenţei de transport feroviar, acordarea unei noi licenţe se va face în baza unei noi cereri.
(6) Operatorului de transport feroviar, cãruia i s-a anulat de doua ori licenta de transport feroviar, nu i se va mai elibera o noua licenta.
(7) Autoritatea Feroviara Romana - AFER va comunica, în scris, Companiei Naţionale de Cai Ferate "C.F.R." - S.A. suspendarea sau, dupã caz, anularea definitiva a licenţelor de transport feroviar, care, în termen de 5 zile de la data primirii comunicãrii, va ridica dreptul de acces pe infrastructura feroviara publica pentru operatorul de transport feroviar în cauza.

CAP. 3
Certificatul de siguranta
ART. 17
(1) Certificatul de siguranta se poate acorda operatorilor de transport feroviar, romani sau strãini, posesori ai licenţei de transport feroviar, care îndeplinesc, cumulativ, urmãtoarele condiţii:
a) deţin licenta de transport feroviar valabilã pentru tipul de serviciu de transport pentru care solicita acordarea certificatului de siguranta;
b) dispun de personalul necesar pentru conducerea materialului rulant motor, apt din punct de vedere medical şi psihologic şi autorizat pentru tipul de serviciu feroviar şi pentru secţiile de circulaţie pentru care solicita certificatul de siguranta;
c) dispun de personal de însoţire a trenurilor, apt din punct de vedere medical şi psihologic şi autorizat pentru efectuarea tipului de serviciu feroviar şi pentru secţiile de circulaţie pentru care solicita certificatul de siguranta;
d) asigura instruirea şi perfecţionarea personalului propriu, prevãzut la lit. b) şi c), în centre autorizate/atestate de Autoritatea Feroviara Romana - AFER;
e) dispun de material rulant motor omologat, înmatriculat şi revizuit tehnic şi corespunzãtor pentru efectuarea tipului de serviciu feroviar pe secţiile de circulaţie pentru care au solicitat eliberarea certificatului de siguranta;
f) folosesc în procesul de transport material rulant tractat omologat, înmatriculat, revizuit tehnic şi corespunzãtor pentru efectuarea tipului de serviciu feroviar pe secţiile pentru care solicita certificatul de siguranta;
g) asigura întreţinerea şi repararea materialului rulant din dotare în unitãţi autorizate de cãtre Autoritatea Feroviara romana - AFER.
(2) Pentru operatorii de transport feroviar strãini licenta de transport feroviar, eliberata de autoritatea competenta din ţara de origine, este valabilã pentru acordarea certificatului de siguranta pentru efectuarea serviciilor de transport pe cãile ferate romane, în condiţiile reglementãrilor internaţionale din acordurile şi convenţiile la care România este parte.
ART. 18
Certificatul de siguranta poate fi eliberat de cãtre Autoritatea Feroviara Romana - AFER pe o perioada de minimum 3 luni şi maximum un an, fãrã a depãşi perioada de valabilitate a licenţei de transport feroviar.
ART. 19
Modelul certificatului de siguranta este prevãzut în anexa D la prezentele norme.
ART. 20
Pentru obţinerea certificatului de siguranta operatorul de transport solicitant trebuie sa depunã la Autoritatea Feroviara Romana - AFER o cerere, conform modelului prevãzut în anexa E la prezentele norme, însoţitã de urmãtoarele documente:
a) copia de pe licenta de transport feroviar;
b) documentaţia întocmitã conform caietului de sarcini elaborat de Autoritatea Feroviara Romana - AFER;
c) lista cuprinzând denumirile centrelor proprii de instruire şi perfecţionare a personalului şi/sau, dupã caz, contractele încheiate cu alte centre de instruire şi perfecţionare;
d) lista cuprinzând denumirile centrelor proprii de întreţinere şi de reparare a materialului rulant din dotare şi/sau, dupã caz, contractele încheiate cu alte centre de întreţinere şi de reparare a materialului rulant;
e) angajamentul întocmit conform modelului prevãzut în anexa F la prezentele norme;
f) dovada plãţii tarifului pentru acordarea certificatului de siguranta.
ART. 21
(1) Autoritatea Feroviara Romana - AFER va comunica în scris, în termen de 30 de zile de la primirea documentelor prevãzute la art. 20, decizia privind acordarea sau neacordarea certificatului de siguranta. Decizia de neacordare va fi motivatã.
(2) Dacã, în termen de 15 zile de la primirea comunicãrii deciziei de neacordare a certificatului de siguranta, solicitantul va prezenta dovezile de eliminare a neconformitatilor menţionate în decizie, Autoritatea Feroviara Romana - AFER va elibera certificatul de siguranta solicitat.
ART. 22
(1) În perioada de valabilitate a certificatului de siguranta Autoritatea Feroviara Romana - AFER va verifica modul în care sunt îndeplinite condiţiile care au stat la baza eliberãrii acestuia, prin controale efectuate în unitãţile şi pe mijloacele de transport ale operatorului de transport feroviar; dacã constata ca nu mai sunt îndeplinite una sau mai multe condiţii, va retrage certificatul de siguranta.
(2) Certificatul de siguranta se restituie operatorului de transport, dupã ce acesta face dovada ca au fost eliminate neconformitãţile care au condus la retragerea acestuia şi ca a achitat tariful aferent.
(3) Suspendarea sau anularea licenţei de transport feroviar atrage dupã sine şi retragerea certificatului/certificatelor de siguranta.

CAP. 4
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 23
Societãţile comerciale rezultate din reorganizarea Societãţii Naţionale a Cãilor Ferate Romane, care au ca obiect de activitate transportul feroviar, vor beneficia, fiecare, de:
a) licenta de transport feroviar, valabilã pana la data de 31 decembrie 1999, pe baza convenţiei încheiate cu Autoritatea Feroviara Romana - AFER, supunându-se prevederilor prezentelor norme în ceea ce priveşte regimul suspendãrii sau al anulãrii licenţelor de transport feroviar;
b) certificat de siguranta pentru toate secţiile de circulaţie de pe reţeaua cãilor ferate romane, valabil pana la data de 31 decembrie 1999, pe baza achitãrii tarifului de acordare a acestuia, supunându-se prevederilor prezentelor norme în ceea ce priveşte regimul retragerii certificatelor de siguranta.
ART. 24
Pentru verificarea autenticitatii documentelor prezentate în copie şi pentru cele menţionate în liste, con form art. 12 şi 20 din prezentele norme, la solicitarea Autoritãţii Feroviare Romane - AFER, operatorul de transport va prezenta originalele documentelor respective.
ART. 25
(1) Eventualele contestaţii privind decizia de acordare, suspendare sau, dupã caz, de anulare a licenţei de transport feroviar, respectiv de retragere a certificatului de siguranta, se depun la Autoritatea Feroviara Romana AFER în termen de 5 zile de la primirea comunicãrii scrise.
(2) Soluţionarea contestaţiilor se va face de cãtre Consiliul de conducere al Autoritãţii Feroviare Romane AFER, în termen de 15 zile de la data depunerii acestora. Decizia consiliului de conducere este definitiva.
(3) În cazul în care contestatarul este nemulţumit de decizia Consiliului de conducere al Autoritãţii Feroviare Romane - AFER, acesta se poate adresa instanţelor de contencios administrativ, conform Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990.
ART. 26
(1) Pierderea sau deteriorarea licenţei de transport feroviar sau a certificatului de siguranta se comunica de cãtre operatorul de transport feroviar Autoritãţii Feroviare Romane - AFER în termen de 15 zile de la data constatãrii.
(2) Autoritatea Feroviara Romana - AFER va elibera un duplicat al licenţei de transport feroviar, respectiv al certificatului de siguranta, pierdut sau deteriorat, cu plata tarifului aferent.
ART. 27
Pentru prestaţiile efectuate de Autoritatea Feroviara Romana - AFER în derularea convenţiei încheiate în condiţiile art. 23 lit. a), precum şi pentru acordarea, vizarea anuala, reacordarea în caz de suspendare, respectiv retragere, sau, dupã caz, pentru eliberarea dupli catelor licenţelor de transport feroviar şi, respectiv, ale certificatelor de siguranta, se percep tarife aprobate de Ministerul Transporturilor.
ART. 28
Acordarea, suspendarea, anularea sau pierderea licenţei de transport feroviar, respectiv acordarea, retragerea sau pierderea certificatului de siguranta, se face publica prin Buletinul Autoritãţii Feroviare Romane - AFER.


ANEXA A
--------
la norme
--------
(recto)


ROMÂNIA
MINISTERUL TRANSPORTURILOR



LICENTA
DE TRANSPORT FEROVIAR




Seria .................... nr. ...................

În conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 12/1998 şi ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 95/1998 , persoana juridicã ...........
cu sediul în localitatea ............., str ................ nr. .............,
judeţul (sectorul) ..........................., înregistratã la Camera de Comerţ şi Industrie a României, la nr. ..........., este autorizata sa efectueze, în calitate de operator de transport feroviar, urmãtoarele servicii de
transport:......................................................................(transport feroviar de cãlãtori, transport feroviar de mãrfuri şi alte bunuri)
Prezenta licenta de transport feroviar este valabilã pe o perioada de 5 ani de la data eliberãrii, în condiţiile vizarii ei anuale.


Ministrul transporturilor,

Data eliberãrii
............... AUTORITATEA FEROVIARA ROMANA - AFER
Director general,
........................................
(semnatura şi ştampila unitãţii)


(verso)

Posesorul licenţei de transport feroviar are urmãtoarele obligaţii:
1. sa anunţe Autoritatea Feroviara Romana - AFER despre orice modificare a datelor din documentele prezentate la solicitarea licenţei, data începerii efective, sau, dupã caz, a întreruperii activitãţii de transport;
2. sa respecte prescripţiile tehnice, tehnologice, de organizare şi de desfãşurare a activitãţilor de transport feroviar;
3. sa permitã accesul în unitãţile şi pe toate mijloacele de transport feroviar proprii, pentru personalul Autoritãţii Feroviare Romane - AFER sau al Ministerului Transporturilor, pe baza legitimatiei speciale de control emise de Ministerul Transporturilor, şi sa furnizeze, la cerere, datele, informaţiile şi documentele necesare verificãrii modului de îndeplinire a condiţiilor care au stat la baza eliberãrii licenţei de transport feroviar.

Posesorul licenţei de transport feroviar are urmãtoarele drepturi:

1. sa solicite obţinerea certificatului de siguranta pentru una sau mai multe secţii de circulaţie de pe infrastructura cãilor ferate;
2. sa solicite accesul pe infrastructura cãilor ferate pentru efectuarea serviciului de transport feroviar menţionat în licenta.


VIZE ANUALE


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
| Valabil pana | Valabil pana | Valabil pana | Valabil pana | Valabil pana |
| la data de | la data de | la data de | la data de | la data de |
|...............|...............|...............|..............|..............|
| DIRECTOR | DIRECTOR | DIRECTOR | DIRECTOR | DIRECTOR |
| GENERAL | GENERAL | GENERAL | GENERAL | GENERAL |
|...............|.............................................................|
| L.S. | L.S. | L.S. | L.S. | L.S. |
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA B
-------
la norme
---------


CERERE
pentru obţinerea licenţei de transport feroviar




Persoana juridicã ............................................, cu sediul în localitatea ......................., str. .................... nr. ............, judeţul ............, telefon ........., fax ............, înregistratã la Camera de Comerţ şi Industrie a României la nr. ............., având codul fiscal nr. ............... şi contul nr. ............................, deschis la Banca..........................., filiala ..........................., reprezentatã prin directorul general ...................................,
(numele şi prenumele)
solicit acordarea licenţei de transport feroviar, pentru efectuarea urmãtoarelor servicii de transport feroviar: ................................................................................................................................................. .
(cãlãtori, marfa, alte bunuri)
Se anexeazã documentele justificative conform art. 12 din Normele pentru acordarea licenţei de transport feroviar şi a certificatului de siguranta, în vederea efectuãrii serviciilor de transport public sau în interes propriu pe cãile ferate romane.

Data ..........

Director general,
.......................
(semnatura şi ştampila unitãţii)




ANEXA C
-------------
la norme
----------




ANGAJAMENT

Persoana juridicã............., cu sediul în localitatea ................., str. ....................nr. ..........., reprezentatã prin directorul general.......................................................................,
(numele şi prenumele)
se angajeazã ca pe perioada de valabilitate a licenţei de transport feroviar:
1. sa anunţe Autoritatea Feroviara Romana - AFER despre orice modificare a datelor din documentele prezentate la solicitarea acordãrii licenţei de transport feroviar;
2. sa respecte prescripţiile tehnice, tehnologice, de organizare şi de desfãşurare a circulaţiei şi a manevrei trenurilor, stabilite pentru accesul şi circulaţia pe infrastructura feroviara publica în condiţii de siguranta a circulaţiei şi de securitate a transporturilor;
3. sa comunice Autoritãţii Feroviare Romane - AFER data începerii şi, dupã caz, data întreruperii şi a reluarii activitãţii de transport feroviar;
4. sa respecte prevederile reglementãrilor aplicabile transportului feroviar pe calea feratã romana şi în trafic internaţional;
5. sa numeascã în conducerea executivã persoane care îndeplinesc condiţiile de onorabilitate stabilite de Ministerul Transporturilor;
6. sa permitã accesul în unitãţile şi pe toate mijloacele de transport feroviar proprii pentru personalul Autoritãţii Feroviare Romane - AFER sau al Ministerului Transporturilor, pe baza legitimatiei speciale de control emise de Ministerul Transporturilor, şi sa furnizeze, la cerere, datele, informaţiile şi documentele necesare verificãrii modului de îndeplinire a condiţiilor care au stat la baza eliberãrii licenţei de transport feroviar.

Data.....................

Director general,
.....................................
(semnatura şi ştampila unitãţii)



ANEXA D
--------
la norme
---------
(recto)



ROMÂNIA
MINISTERUL TRANSPORTURILOR

CERTIFICAT DE SIGURANTA
pentru efectuarea serviciilor de transport feroviar public sau în interes propriu pe Cãile Ferate Romane

Seria ....... nr. ........ Persoana juridicã....................., posesoare a licenţei de transport feroviar seria ......... nr. .................., este
autorizat sa efectueze servicii de ............................................
................................................................................(se înscrie: transport feroviar de mãrfuri sau transport feroviar de cãlãtori)
pe urmãtoarele secţii de circulaţie de pe infrastructura feroviara a cãilor ferate romane:................................................................. ................................................................................(se vor mentiona, pentru fiecare secţie, staţiile cap de secţie şi staţiile intermediare care definesc ruta de transport)
..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................,
în condiţiile tehnice menţionate pe verso.

Data eliberãrii ..............................
Valabil pana la ...........................

AUTORITATEA FEROVIARA ROMANA - AFER
Director general,
........................................
(semnatura şi ştampila unitãţii)

(verso)

CONDIŢIILE TEHNICE
pentru care a fost emis certificatul de siguranta

Seria ................ nr. ...........

Sistemul de remorcare....................................................
(abur, diesel, electric)
Viteza maxima de circulaţie km/h): .......................................
Tipul vagoanelor *) : ....................................................
..........................................................................
.........................................................................


---------------
*) a) Pentru transportul feroviar de mãrfuri se înscrie, dupã caz: mãrfuri generale, mãrfuri pentru care sunt necesare vagoane de construcţie specialã (de exemplu: produse petroliere, acizi, gaze lichefiate, ciment în vrac, cereale, cãrbuni, autovehicule, produse de cariera, perisabile, autotrenuri, semiremorci; cutii mobile, containere etc.), mãrfuri periculoase (explozivi, materii toxice, radioactive etc.), mãrfuri agabaritice etc.
b) Pentru transportul feroviar de cãlãtori se înscrie, dupã caz: vagoane-clasa, vagoane-cuseta, vagoane de dormit, vagoane-restaurant, vagoane-posta, vagoane de bagaje, vagoane speciale (autoturisme, turism etc.).


ANEXA E
--------
la norme
----------


CERERE
pentru acordarea certificatului de siguranta pentru efectuarea serviciilor de transport pe cãile ferate romane




Persoana juridicã....................................., cu sediul în localitatea............., str. ................. nr. ..........., judeţul................., telefon...................., fax................., înregistratã la Camera de Comerţ şi Industrie a României la nr. .............,
având codul fiscal nr. ............... şi contul nr. ....................,
deschis la Banca.................., filiala................................,
reprezentatã prin directorul general....................., posesoare a licenţei
(numele şi prenumele)
de transport feroviar seria.......... nr. ............. din ..................,
solicit eliberarea unui certificat de siguranta pentru efectuarea pe cãile
ferate romane a serviciului de transport feroviar..............................
(cãlãtori sau marfa şi alte bunuri)
pe urmãtoarele secţii de circulaţie ............................................................................................................................................... .
(se vor înscrie staţiile de cale feratã terminus şi staţiile intermediare care definesc ruta de transport)
Se anexeazã documentele justificative conform art. 20 din Normele pentru
acordarea licenţei de transport feroviar şi a certificatului de siguranta, în
vederea efectuãrii serviciilor de transport public sau în interes propriu pe
cãile ferate romane.

Data.........................

Director general,
.....................................
(semnatura şi ştampila unitãţii)




ANEXA F
--------
la norme
---------




ANGAJAMENT

Persoana juridicã........................................., cu sediul în localitatea ..............., str. .............. nr. ..........., reprezentatã prin directorul general....................................................,
(numele şi prenumele)
se angajeazã ca pe perioada de valabilitate a certificatului de siguranta pentru efectuarea serviciilor de transport pe cãile ferate romane:
1. sa anunţe Autoritatea Feroviara Romana - AFER despre orice modificare a datelor din documentele prezentate la solicitarea acordãrii certificatului de siguranta;
2. sa respecte prescripţiile tehnice, tehnologice, de organizare şi de desfãşurare a activitãţii de transport pentru care solicita certificatul de siguranta, stabilite pentru cãile ferate romane;
3. sa utilizeze în procesul de transport doar material rulant omologat tehnic, înmatriculat şi revizuit periodic, în conformitate cu reglementãrile şi cu instructiile specifice transporturilor pe cãile ferate romane;
4. sa realizeze toate operaţiunile de verificare, întreţinere şi reparaţii pentru materialul rulant introdus în circulaţie, la termenele şi la parametrii tehnici prevãzuţi în reglementãrile în vigoare;
5. sa asigure respectarea de cãtre personalul propriu a regimului de lucru şi a atribuţiilor prevãzute în reglementãrile în vigoare pentru cãile ferate romane;
6. sa utilizeze în funcţiile cu atribuţii legate de siguranta circulaţiei numai personal instruit, examinat periodic din punct de vedere profesional şi medical şi autorizat conform reglementãrilor în vigoare pentru cãile ferate romane;
7. sa permitã accesul în unitãţile şi pe toate mijlocele de transport feroviar proprii pentru personalul Autoritãţii Feroviare Romane - AFER sau al Ministerului Transporturilor, pe baza legitimatiei speciale de control emise de Ministerul Transporturilor, şi sa furnizeze, la cerere, datele, informaţiile şi documentele necesare verificãrii modului de îndeplinire a condiţiilor care au stat la baza eliberãrii certificatului de siguranta.

Data.........................


Director general,
............................................
(semnatura şi ştampila unitãţii)




ANEXA 2

MODELUL
LEGITIMATIEI SPECIALE DE CONTROL



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ MINISTERUL TRANSPORTURILOR │ Titularul legitimatiei este imputerni- │
│LEGITIMATIE SPECIALĂ ┌──────────┐│cît sa exercite controlul tehnic cu │
│ DE CONTROL │ Loc ││privire la: │
│Nr. ... data emiterii ...│ pentru ││ 1) respectarea reglementãrilor şi nor-│
│........................ │fotografie││melor tehnice obligatorii pentru efec- │
│ Dl/Dna ................ └──────────┘│tuarea serviciilor de transport feroviar│
│ Funcţia ..................... │şi cu metroul; │
│ În conformitate cu prevederile │ 2) respectarea reglementãrilor şi nor- │
│Ordonanţei de urgenta a Guvernului │melor tehnice obligatorii pentru con- │
│nr.12/1998, ale Ordonanţei Guvernului│structia, modernizarea, repararea, în- │
│nr.95/1998, ale Hotãrârii Guvernului │tretinerea şi exploatarea materialului │
│nr.626/1998 şi ale Ordinului minis- │rulant şi a infrastructurii feroviare; │
│trului transporturilor nr. ......, │ 3) respectarea reglementãrilor şi nor- │
│titularul legitimatiei este imputer- │melor obligatorii pentru perfecţionarea,│
│nicit sa exercite controlul tehnic de│atestarea, certificarea şi autorizarea │
│registru în unitãţile de transport │personalului din transportul feroviar şi│
│feroviar şi cu metroul, în unitãţile │cu metroul; │
│agenţilor economici care furnizeazã │ 4) implementarea şi funcţionarea sis- │
│produse sau presteazã servicii pentru│temului de asigurare a calitãţii; │
│calea feratã sau pentru metrou şi pe │şi are drept de: │
│toate mijloacele de transport fero- │ 1) acces în unitãţile menţionate în │
│viar şi cu metroul. │prezenta legitimatiei; │
│ Valabilã pana la:........... │ 2) acces în toate mijloacele de tran- │
│ │sport feroviar şi în metrou, inclusiv în│
│ Ministrul transporturilor, │cabina de conducere; │
│ ...............................│ 3) a solicita şi de a obţine datele, │
│ (numele, semnatura şi ştampila)│informaţiile şi documentele necesare │
│ │pentru îndeplinirea atribuţiilor de │
│ │control. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016