Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 76 din 23 ianuarie 2006  privind aprobarea Metodologiei de elaborare si competentele de avizare si aprobare a regulamentelor de exploatare si a programelor de exploatare a lacurilor de acumulare, a Normelor metodologice pentru elaborarea regulamentelor de exploatare bazinala si a Regulamentului-cadru pentru exploatarea barajelor, lacurilor de acumulare si prizelor de alimentare cu apa    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 76 din 23 ianuarie 2006 privind aprobarea Metodologiei de elaborare si competentele de avizare si aprobare a regulamentelor de exploatare si a programelor de exploatare a lacurilor de acumulare, a Normelor metodologice pentru elaborarea regulamentelor de exploatare bazinala si a Regulamentului-cadru pentru exploatarea barajelor, lacurilor de acumulare si prizelor de alimentare cu apa

EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI SI GOSPODARIRII APELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 192 din 1 martie 2006
În baza prevederilor art. 63, 65 şi <>art. 110 lit. j) din Legea apelor nr. 107/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale art. 4 pct. II subpct. 1 şi 14 şi ale <>art. 5 alin. (8) din Hotãrârea Guvernului nr. 408/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
având în vedere necesitatea exploatãrii coordonate, pe ansamblul bazinului hidrografic, a barajelor şi lacurilor de acumulare, precum şi a prizelor pentru alimentãri cu apã, cu sau fãrã baraje, a detalierii şi concretizãrii condiţiilor generale şi speciale pentru fiecare obiectiv în parte, precum şi a stabilirii competenţelor de avizare şi aprobare a regulamentelor de exploatare bazinalã, a regulamentelor de exploatare a barajelor şi lacurilor de acumulare şi a programelor de exploatare a acestora,
vãzând Referatul Direcţiei siguranţa barajelor şi cadastrul apelor nr. 91.012/MT din 11 ianuarie 2006,

ministrul mediului şi gospodãririi apelor emite prezentul ordin.

ART. 1
Se aprobã Metodologia de elaborare şi competenţele de avizare şi aprobare a regulamentelor de exploatare şi a programelor de exploatare a lacurilor de acumulare, prevãzutã în anexa nr. 1.
ART. 2
Se aprobã Normele metodologice pentru elaborarea regulamentelor de exploatare bazinalã, prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 3
Se aprobã Regulamentul-cadru pentru exploatarea barajelor, lacurilor de acumulare şi prizelor de alimentare cu apã, prevãzut în anexa nr. 3.
ART. 4
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 5
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã <>Ordinul ministrului apelor, pãdurilor şi protecţiei mediului nr. 396/1997 privind aprobarea Regulamentului-cadru pentru elaborarea regulamentelor de exploatare a barajelor, lacurilor de acumulare şi prizelor pentru alimentãri cu apã, cu sau fãrã baraje, şi stabilirea competenţelor de elaborare şi aprobare a regulamentelor de exploatare bazinale şi a programelor de exploatare lunare a lacurilor de acumulare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 111 bis din 4 iunie 1997.
ART. 6
Direcţia siguranţa barajelor şi cadastrul apelor din cadrul Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor, Administraţia Naţionalã "Apele Române", deţinãtorii de baraje cu orice titlu şi alţi factori responsabili în domeniul exploatãrii barajelor şi lacurilor de acumulare vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 7
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul mediului
şi gospodãririi apelor,
Constantin Popescu,
secretar de stat

Bucureşti, 23 ianuarie 2006.
Nr. 76.

ANEXA 1

METODOLOGIE
de elaborare şi competenţele de avizare şi aprobare a regulamentelor de exploatare şi a programelor de exploatare a lacurilor de acumulare

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Regulamentele de exploatare se elaboreazã pentru construcţii hidrotehnice cu funcţiuni de regularizare şi captare a debitelor de apã, precum: baraje cu lacuri de acumulare permanente, baraje cu lacuri de acumulare nepermanente, poldere, prize de apã cu sau fãrã baraj, noduri hidrotehnice de reglare şi dirijare a debitelor de apã.
(2) În funcţie de conţinut şi de rol, se disting urmãtoarele tipuri de regulamente de exploatare:
a) regulamente de exploatare pentru obiectiv hidrotehnic - se elaboreazã pentru construcţiile hidrotehnice enumerate la alin. (1), cu toate captãrile secundare, echipamentele, instalaţiile, prizele de apã înglobate în baraj şi centralele hidrotehnice alimentate direct; în aceeaşi categorie pot fi încadrate regulamentele de exploatare pentru amenajãri cuprinzând mai multe obiective hidrotehnice care conlucreazã la îndeplinirea aceloraşi funcţiuni, a cãror funcţionare se influenţeazã, pe zone de bazin hidrografic sau pe tronsoane de curs de apã;
b) regulamente de exploatare coordonatã bazinal - se referã la cascade de lacuri de acumulare sau la ansambluri de amenajãri caracterizate ca la lit. a), a cãror funcţionare influenţeazã major regimul hidrologic pe cursul de apã, pe bazinul sau subbazinul hidrografic.
ART. 2
(1) Regulamentele de exploatare se bazeazã pe: informaţiile şi condiţiile de exploatare elaborate de proiectanţi, informaţiile din cãrţile tehnice ale construcţiilor şi din paşapoartele echipamentelor şi instalaţiilor, concluziile şi recomandãrile studiilor privind urmãrirea comportãrii în timp şi ale studiilor de expertizã asupra stãrii tehnice şi funcţionale a ansamblului amenajãrii, informaţiile studiilor hidrologice şi studiilor de gospodãrire a apelor, realizate de unitãţi abilitate, precum şi informaţiile conţinute în ordinele şi dispoziţiile tehnice ale autoritãţilor tehnico-operative, din domeniul de activitate al deţinãtorului amenajãrii şi din domeniul gospodãririi apelor.
(2) Regulamentele de exploatare cuprind regulile de bazã necesare funcţionãrii obiectivelor hidrotehnice dupã perioada de punere în funcţiune.
(3) Exploatarea obiectivelor hidrotehnice în perioada de punere în funcţiune se realizeazã conform condiţiilor şi instrucţiunilor specifice de exploatare pentru aceastã perioadã, elaborate de proiectanţii obiectivelor hidrotehnice.
ART. 3
(1) Regulamentul de exploatare pentru obiectiv hidrotehnic face parte integrantã din autorizaţia de gospodãrire a apelor pentru obiectivul respectiv.
(2) În cazul existenţei regulamentului de exploatare pentru amenajare care cuprinde mai multe obiective hidrotehnice, autorizaţia de gospodãrire a apelor se emite pentru fiecare obiectiv hidrotehnic component al amenajãrii.
(3) Regulamentul de exploatare coordonatã bazinal nu reprezintã suport pentru emiterea autorizaţiei de gospodãrire a apelor.

CAP. II
Conţinutul-cadru pentru regulamentele de exploatare

ART. 4
(1) Documentaţia reprezentând regulamentul de exploatare conţine un memoriu tehnic şi un set de anexe - piese desenate, tabele, diagrame caracteristice, scheme informaţional-decizionale.
(2) Normele metodologice pentru elaborarea regulamentelor de exploatare bazinalã sunt prevãzute în anexa nr. 2 la ordin.
(3) Regulamentul-cadru pentru exploatarea barajelor, lacurilor de acumulare şi prizelor de alimentare cu apã este prevãzut în anexa nr. 3 la ordin, în care sunt prezentate şi instrucţiunile de utilizare a conţinutului-cadru.
(4) Pentru elaborarea regulamentelor de exploatare aferente unor amenajãri care cuprind mai multe obiective hidrotehnice, se utilizeazã acelaşi conţinut-cadru, prezentat în anexa nr. 1, prin tratarea, la fiecare capitol, subcapitol, punct sau subpunct, a elementelor referitoare la toate obiectivele hidrotehnice componente ale amenajãrii, fãrã a mai fi necesar regulament de exploatare pe obiectiv hidrotehnic.
ART. 5
(1) Respectarea conţinutului-cadru este obligatorie la elaborarea regulamentelor de exploatare.
(2) Respectarea prevederilor regulamentelor de exploatare este obligatorie pentru deţinãtorii, cu orice titlu, de obiective hidrotehnice sau de amenajãri compuse din mai multe obiective hidrotehnice cu funcţiuni complementare.
(3) Pentru alte categorii de construcţii hidrotehnice, altele decât cele definite la art. 1, care ies de sub incidenţa <>art. 63 din Legea apelor nr. 107/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, exploatarea se realizeazã pe baza instrucţiunilor specifice ale proiectantului.

CAP. III
Competenţele de elaborare şi aprobare a regulamentelor de exploatare

ART. 6
(1) Regulamentele de exploatare pentru obiectiv hidrotehnic se elaboreazã de cãtre deţinãtorul, cu orice titlu, al obiectivului hidrotehnic sau al amenajãrii, persoanã fizicã sau juridicã, ori de unitãţi specializate şi autorizate în studii, proiectare şi consultanţã pentru construcţii hidrotehnice.
(2) Regulamentul de exploatare coordonatã bazinal se elaboreazã de unitãţile bazinale ale autoritãţii tehnico-operative din domeniul apelor, respectiv Administraţia Naţionalã "Apele Române", sau prin grija acestora, de cãtre unitãţi specializate şi autorizate în studii şi consultanţã pentru construcţii hidrotehnice.
(3) În cazurile în care regulamentul de exploatare pentru obiectiv hidrotehnic este elaborat de deţinãtorul acestuia, respectiv regulamentul de exploatare coordonatã bazinal este elaborat de unitatea bazinalã a autoritãţii tehnico-operative din domeniul apelor, se impune constituirea unui colectiv de elaborare, reprezentativ pentru întreaga gamã de problematici care se regãsesc în aceste documentaţii.
ART. 7
(1) Competenţele de aprobare a regulamentelor de exploatare pentru obiectivele hidrotehnice sunt urmãtoarele:
a) autoritatea tehnico-operativã din domeniul apelor, respectiv Administraţia Naţionalã "Apele Române", pentru toate obiectivele hidrotehnice din administrarea proprie, precum şi pentru obiectivele hidrotehnice din administrarea altor deţinãtori, care au urmãtoarele caracteristici: lacuri de acumulare cu volum (capacitate) total, corespunzãtor nivelului maxim de verificare, mai mare de 20 milioane mc, prize de apã, cu sau fãrã baraj, care au debite instalate mai mari de 1.500 l/s pentru populaţie şi industrii şi mai mari de 5.000 l/s pentru irigaţii, centrale hidroelectrice cu puteri instalate mai mari de 15 MW, noduri hidrotehnice cu capacitãţi de tranzitare mai mari de 5.000 l/s;
b) direcţiile bazinale ale apelor pentru obiectivele hidrotehnice din administrarea altor deţinãtori şi care au urmãtoarele caracteristici: lacuri de acumulare cu volum (capacitate) total, corespunzãtor nivelului maxim de verificare, pânã la 20 milioane mc inclusiv, prize de apã cu sau fãrã baraj, cu debite instalate mai mari de 15 l/s pânã la 1.500 l/s inclusiv pentru populaţie şi industrie şi mai mari de 1.000 l/s pânã la 5.000 l/s inclusiv pentru irigaţii, centrale hidroelectrice cu puteri instalate mai mari de 1 MW pânã la 15 MW inclusiv, noduri hidrotehnice cu capacitãţi de tranzitare mai mari de 1.000 l/s pânã la 5.000 l/s inclusiv;
c) sistemele de gospodãrire a apelor pentru obiectivele hidrotehnice din administrarea altor deţinãtori care nu se încadreazã în categoriile prevãzute la lit. a) şi b).
(2) În situaţia în care aplicarea criteriilor prevãzute la alin. (1) duce la competenţe de aprobare diferite pentru lacul de acumulare, pentru prizele de apã sau pentru centrala hidroelectricã, regulamentul de exploatare pentru obiectivul hidrotehnic se aprobã la nivelul superior de competenţã.
ART. 8
Competenţele de aprobare a regulamentelor de exploatare pentru amenajãri compuse din mai multe obiective hidrotehnice cu funcţiuni complementare se stabilesc în funcţie de volumul (capacitatea) total, corespunzãtor nivelului maxim de verificare, al lacului de acumulare determinant al amenajãrii, prin aplicarea criteriilor prevãzute la art. 7 alin. (1).
ART. 9
Înainte de aprobare, regulamentele de exploatare pentru obiective hidrotehnice, precum şi cele de exploatare a amenajãrilor care cuprind mai multe obiective hidrotehnice se avizeazã la nivelul de competenţã imediat inferior, stabilit conform criteriilor precizate la art. 7, cu excepţia lit. c), caz în care se aprobã dupã analiza efectuatã de sistemul de gospodãrire a apelor.
ART. 10
Regulamentele de exploatare coordonatã bazinal se avizeazã de comitetele de bazin respectiv şi se aprobã la nivelul autoritãţii publice centrale din domeniul apelor.

CAP. IV
Valabilitatea regulamentelor de exploatare

ART. 11
(1) Regulamentul de exploatare pentru un obiectiv hidrotehnic, definit conform art. 1 alin. (2), se analizeazã de cãtre deţinãtor, în situaţii normale la 5 ani de la aprobare, pentru verificarea corespondenţei cu realitatea.
(2) Regulamentul de exploatare pentru obiectivul hidrotehnic respectiv îşi menţine valabilitatea numai dacã la data analizei nu s-au produs modificãri în ceea ce priveşte: rolul şi parametrii funcţionali ai obiectivului hidrotehnic, regulile şi condiţiile de exploatare, volumul şi gama de informaţii pe care s-a bazat elaborarea documentaţiei, structura folosinţelor beneficiare, dotarea sau echiparea obiectivului hidrotehnic, componenţa schemei de amenajare realizate din care face parte, baza de date de calcul, care au fost în vigoare la data aprobãrii; pentru amenajãri care cuprind mai multe obiective, condiţia se pune pentru toate obiectivele hidrotehnice componente.
(3) În situaţia prevãzutã la alin. (2), numai în aceastã situaţie, deţinãtorul obiectivului hidrotehnic se adreseazã factorului competent sã aprobe regulamentul de exploatare, conform art. 7, solicitând prelungirea valabilitãţii regulamentului de exploatare, prin act scris oficial, prin care declarã pe propria rãspundere îndeplinirea condiţiilor alin. (2).
(4) Factorul competent sã aprobe regulamentul de exploatare analizeazã documentaţia, prin verificarea corespondenţei cu prevederile legale în vigoare şi cu situaţia realã din teren şi, în cazul constatãrii îndeplinirii condiţiilor, emite aprobarea pentru prelungirea valabilitãţii regulamentului de exploatare pentru obiectivul hidrotehnic, pentru încã o perioadã normalã, conform machetei prezentate în anexa care face parte integrantã din prezenta metodologie.
(5) În situaţia în care, în urma verificãrilor efectuate conform alin. (4), se constatã necorespondenţa, deţinãtorul obiectivului hidrotehnic sau amenajãrii este obligat sã asigure elaborarea unui nou regulament de exploatare, conform prevederilor art. 6 alin. (1).
ART. 12
(1) Regulamentul de exploatare coordonatã bazinal are valabilitate normalã de 10 ani.
(2) Verificarea corespondenţei regulamentului de exploatare coordonatã bazinal cu prevederile legale în vigoare şi cu situaţia realã din teren este realizatã de unitãţile bazinale ale autoritãţii tehnico-operative din domeniul apelor.
(3) În cazul în care se constatã menţinerea valabilitãţii regulamentului de exploatare coordonatã bazinal, unitãţile bazinale ale autoritãţii tehnico-operative din domeniul apelor, cu avizul comitetului de bazin respectiv, se adreseazã autoritãţii publice centrale din domeniul apelor pentru obţinerea prelungirii valabilitãţii.
(4) În situaţia în care se constatã cã nu este îndeplinitã condiţia prevãzutã la alin. (3), se elaboreazã un nou regulament de exploatare coordonatã bazinal.
ART. 13
Regulamentele de exploatare pentru obiectiv, precum şi regulamentele de exploatare coordonatã bazinal se modificã, se adapteazã, se completeazã, dupã caz, şi în perioada normalã de valabilitate, în cazurile în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la art. 11 alin. (2), se modificã cel puţin un regulament de exploatare pentru obiectiv sau se modificã ori se completeazã baza de date, se modernizeazã metodele de calcul sau se obţine o experienţã superioarã în exploatare.

CAP. V
Regimul de utilizare a regulamentelor de exploatare

ART. 14
(1) Dupã aprobare, regulamentele de exploatare a obiectivelor hidrotehnice, împreunã cu autorizaţiile de gospodãrire a apelor, în copie, vor fi utilizate de compartimentele de exploatare ale direcţiilor apelor şi ale unitãţilor teritoriale care au în exploatare obiectivele hidrotehnice respective.
(2) Pentru punctele de exploatare operativã se vor asigura sinteze cuprinzând regulile şi reprezentãrile grafice esenţiale, specifice activitãţii punctelor respective, extrase din regulamentele de exploatare a obiectivelor hidrotehnice.
ART. 15
Regulamentele de exploatare coordonatã bazinal, dupã aprobare, se utilizeazã de dispeceratele bazinale ale direcţiilor apelor.
ART. 16
Factorii competenţi sã aprobe regulamente de exploatare, conform prevederilor art. 7, vor pãstra un exemplar al fiecãrei documentaţii aprobate.

CAP. VI
Competenţele de elaborare şi aprobare a programelor de exploatare a lacurilor de acumulare

ART. 17
Administraţia Naţionalã "Apele Române" elaboreazã programe de exploatare a lacurilor de acumulare, pe perioade determinate (în mod obişnuit lunar), pe baza prognozelor debitelor afluente medii lunare, volumelor acumulate în capacitãţile utile ale lacurilor pentru asigurarea alimentãrilor cu apã pentru populaţie, industrie, agriculturã, pentru producerea de energie electricã, pentru alte folosinţe consumatoare şi neconsumatoare de apã, în scopul gospodãririi raţionale şi complexe a resurselor de apã, în colaborare cu deţinãtorii de obiective hidrotehnice şi cu principalii beneficiari de apã brutã.
ART. 18
(1) Pentru principalele lacuri de acumulare, cu folosinţã complexã şi cu rol strategic în alimentarea cu apã a municipiului Bucureşti şi a altor zone intens populate sau cu folosinţe de apã importante, se elaboreazã programele lunare de exploatare, conform art. 17, care se avizeazã de Administraţia Naţionalã "Apele Române", împreunã cu reprezentanţi ai autoritãţii publice centrale din domeniul apelor, ai principalilor deţinãtori de obiective hidrotehnice şi beneficiari de apã brutã, precum şi ai altor autoritãţi şi factori responsabili, şi se aprobã de autoritatea publicã centralã din domeniul apelor.
(2) Programele de exploatare pentru restul lacurilor de acumulare se aprobã la nivelul de competenţã al Administraţiei Naţionale "Apele Române".
ART. 19
(1) Pentru gospodãrirea unitarã, raţionalã şi complexã a apelor de suprafaţã şi subterane, în scopul satisfacerii cu prioritate a cerinţelor de apã pentru populaţie şi a altor cerinţe social-economice esenţiale, Administraţia Naţionalã "Apele Române" elaboreazã programe de exploatare pentru perioade determinate de timp: sãptãmânã, decadã, trimestru sau semestru.
(2) În perioade deficitare, precum şi în perioade de viituri, exploatarea lacurilor de acumulare şi a prizelor de apã se subordoneazã necesitãţilor perioadei respective, în conformitate cu prevederile planurilor de secetã, respectiv cu prevederile planurilor de apãrare de inundaţii.

CAP. VII
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 20
(1) Prezenta metodologie este obligatorie în cazul regulamentelor de exploatare ce urmeazã a fi elaborate dupã intrarea în vigoare a acesteia, prin ordin al autoritãţii publice centrale din domeniul apelor.
(2) Regulamentele de exploatare aprobate conform prevederilor <>Ordinului ministrului apelor, pãdurilor şi protecţiei mediului nr. 396/1997 privind aprobarea Regulamentului-cadru pentru elaborarea regulamentelor de exploatare a barajelor, lacurilor de acumulare şi prizelor pentru alimentãri cu apã, cu sau fãrã baraje, şi stabilirea competenţelor de elaborare şi aprobare a regulamentelor de exploatare bazinale şi a programelor de exploatare lunare a lacurilor de acumulare se vor reelabora, adapta sau completa, dupã caz, la expirarea perioadelor de valabilitate conferite de acest ordin, în conformitate cu prevederile art. 13.
ART. 21
În termen de un an de la aprobarea prezentei metodologii, autoritatea tehnico-operativã pentru gospodãrirea apelor, respectiv Administraţia Naţionalã "Apele Române", va asigura elaborarea de regulamente de exploatare coordonatã bazinal pentru douã bazine hidrografice de ordinul 1, considerate reprezentative, în scopul perfecţionãrii conţinutului, formei de prezentare şi eficienţei acestui tip de documentaţii.
ART. 22
În termen de 2 ani de la intrarea în vigoare a prezentului ordin unitãţile bazinale ale autoritãţii tehnico-operative din domeniul apelor vor reactualiza sau adapta regulamentele de exploatare coordonatã bazinal.
ART. 23
În cazuri bine fundamentate, cu anunţarea treptei superioare, factorii competenţi conform prevederilor art. 7 pot aproba regulamente de exploatare pentru obiective hidrotehnice, pe perioadã limitatã, de cel mult 6 luni de la data aprobãrii.

ANEXĂ


──────
la metodologie
──────────────
(Machetã)
──────────

Antetul emitentului
(Administraţia Naţionalã "Apele Române",
Direcţia Apelor .....................)
Nr. .......... din ......................

APROBARE
pentru prelungirea valabilitãţii regulamentului de exploatare





1. Documentaţia ....../(titlul regulamentului de exploatare).......
pentru obiectivul/amenajarea ........./(denumirea).........
● Amplasament: curs de apã ......., cod cadastral ......, judeţul .........
● Unitatea deţinãtoare ....................................................
● Unitatea de exploatare ..................................................
● Clasa de importanţã a amenajãrii ........................................
● Categoria de importanţã a amenajãrii ....................................
● Data aprobãrii anterioare a regulamentului de exploatare ..../(anul).....
2. Funcţiunile amenajãrii:
a) alimentãri cu apã pentru populaţie şi industrie: .............../(debit
total).... mc/s;
b) irigaţii: ...... ha, debit mediu ..../(total).... mc/s;
c) apãrare de inundaţii: Va= .......... milioane mc, coeficient de
atenuare/grad de reducere a debitelor maxime:
calcul ........, verificare .................................;
d) producţie de energie electricã: ............ Gwh în an hidrologic mediu;
e) debit salubru/servitute ................ mc/s;
f) alte funcţiuni: ...../(agrement, pescuit sportiv, sporturi nautice etc.)
3. Principale caracteristici:
a) lacul de acumulare: volum (V) total ..... milioane mc (la nivel maxim de
verificare), V la nivelul normal de retenţie (NNR) ......... milioane mc;
b) barajul frontal: tip ....., înãlţime maximã ....... m, etanşare .......;
c) diguri (baraje) laterale:
● mal stâng - lungime ....... m/km, înãlţime maximã ..... m, etanşare ....;
● mal drept - lungime ....... m/km, înãlţime maximã ..... m, etanşare .... .
4. Condiţii speciale/deosebite de exploatare (datorate punerii în funcţiune
parţialã, recomandãrilor expertizelor, urmãririi comportãrii în timp etc.,
prin care sunt modificaţi parametrii de proiect):
● .........................................................................
● .........................................................................
● .........................................................................
5. Beneficiarul - unitatea deţinãtoare/unitatea de exploatare declarã pe
propria rãspundere, prin Adresa nr. ....... din ..........................:
● documentaţia corespunde rolului şi parametrilor funcţionali ai amenajãrii;
● nu s-au produs modificãri ale regulilor de exploatare de la data ultimei
aprobãri a regulamentului de exploatare.
6. În urma analizei, se aprobã prelungirea valabilitãţii documentaţiei
intitulate ......../(titlul exact).....
pânã la:
● modificarea rolului şi parametrilor funcţionali ai amenajãrii;
● modificarea regulilor de exploatare;
● completarea cu elemente componente noi sau modificarea schemei de
amenajare;
● aplicarea unor mãsuri impuse de expertize tehnice sau rezultate din
activitatea de urmãrire a comportãrii în timp, cu influenţã asupra
parametrilor funcţionali;
● cel mult pe durata maximã acceptatã de actele normative în vigoare.

Întocmit,

Director,
............



ANEXA 2

NORME METODOLOGICE
pentru elaborarea regulamentelor de exploatare bazinalã

A. Instrucţiuni de utilizare
ART. 1
(1) Regulamentul de exploatare coordonatã bazinal se bazeazã pe existenţa, în vigoare, a regulamentelor de exploatare pentru obiective hidrotehnice şi pentru amenajãri care cuprind mai multe obiective hidrotehnice cu funcţiuni complementare.
(2) În situaţii deosebite se poate admite elaborarea regulamentului de exploatare coordonatã bazinal, fãrã îndeplinirea în totalitate a condiţiei prevãzute la alin. (1), dar numai dacã au fost întocmite, de cãtre unitãţi specializate şi autorizate în proiectare, studii şi consultanţã pentru construcţii hidrotehnice, instrucţiuni sau condiţii generale de exploatare care se referã la exploatarea coordonatã.
ART. 2
Regulamentul de exploatare coordonatã bazinal cuprinde numai regulile şi parametrii conform cãrora trebuie realizatã exploatarea coordonatã şi are în vedere corelarea aplicãrii regulamentelor de exploatare pentru obiective hidrotehnice şi/sau pentru amenajãrile compuse din mai multe obiective hidrotehnice cu funcţiuni complementare, pentru îndeplinirea exigenţelor gospodãririi cantitative şi calitative a apelor.
ART. 3
Regulamentul de exploatare coordonatã bazinal se coreleazã, în ceea ce priveşte regimurile de funcţionare ale obiectivelor şi amenajãrilor hidrotehnice, cu prevederile urmãtoarelor documentaţii cu caracter bazinal: planul bazinal de apãrare împotriva inundaţiilor, gheţurilor, secetei hidrologice, accidentelor la construcţii hidrotehnice şi poluãrilor accidentale, planul de avertizare-alarmare, planul de prevenire şi combatere a poluãrilor accidentale.
ART. 4
Principiile de bazã care stau la baza întocmirii regulamentului de exploatare coordonatã bazinal sunt urmãtoarele:
a) deciziile privind exploatarea şi stabilirea mãsurilor caracteristice regimurilor de exploatare se stabilesc prin compararea elementelor naturale pe cursul de apã - debit, nivel, simptome de poluare etc., cu parametrii specifici, stabiliţi anterior;
b) analiza pentru stabilirea regimurilor de exploatare se efectueazã pentru secţiuni de calcul/analizã caracteristice bazinului hidrografic respectiv;
c) secţiunile de analizã se amplaseazã în fiecare bazin hidrografic în funcţie de zonele de interes pentru fiecare regim de exploatare, fãrã a fi obligatoriu ca acestea sã fie aceleaşi pentru ape medii, ape mici sau deficitare, viituri, poluãri potenţiale etc.
B. Conţinutul-cadru

CAP. I
Date generale ale bazinului hidrografic

1.1. Amplasare şi delimitãri hidrografice
1.2. Densitatea reţelei hidrografice
1.3. Numãrul şi lungimea cursurilor de apã codificate
1.4. Ponderea fondului forestier
1.5. Cursul de apã principal/codul hidrografic:
- punct de izvorâre;
- lungimea cursului;
- suprafaţa bazinului de recepţie şi al afluenţilor de ordinul 1.
1.6. Judeţe care au teritorii în bazinul hidrografic (procente)
1.7. Schema de amenajare a bazinului hidrografic (schemã sinopticã sau hartã, la scarã convenabilã, pe care sunt amplasate lacurile de acumulare, derivaţiile de debite pentru alimentãri cu apã, posturile hidrometrice pentru exploatarea la ape medii, derivaţiile de debite la viituri, posturile hidrometrice de avertizare şi mirele zonale de apãrare, cu numerotãrile din tabelele cuprinse la pct. 3.2.1 şi 3.4.1)
(Anexa nr. 1 la regulamentul de exploatare bazinalã - Schema de amenajare a bazinului hidrografic)

CAP. II
Sistemul informaţional pentru exploatare

2.1. Sistemul informaţional hidrometeorologic:
a) dispozitive şi dispozitive hidrometeorologice (amplasamente, tipuri, praguri critice);
b) caracteristici funcţionale:
b.1) frecvenţa de colectare, de înregistrare a datelor;
b.2) modul de recepţionare a datelor;
b.3) date primite de la alte surse de informare.
(Anexa nr. 2 la regulamentul de exploatare bazinalã Fluxul informaţional pentru exploatare; schemã sinopticã a bazinului hidrografic cu amplasarea punctelor de colectare şi cu marcarea mijloacelor de circulaţie a datelor)
(Anexa nr. 3 la regulamentul de exploatare bazinalã - Praguri critice la posturile hidrometrice)

NOTA:
În situaţiile în care datele şi fluxurile sunt diferite pentru condiţii de exploatare la ape medii, ape mici, viituri, pct. b.1)-b.3) se vor prezenta pentru fiecare situaţie; la fel anexa.
2.2. Staţii (puncte) de control al calitãţii apelor:
a) amplasamente;
b) parametrii urmãriţi;
c) caracteristici funcţionale [c.1), c.2), c.3) - idem pct. 2.1), b.1), b.2), b.3)]
(Anexa nr. 4 la regulamentul de exploatare bazinalã Fluxul informaţional pentru urmãrirea calitãţii apelor; idem anexa nr. 2.a dacã are diferenţe faţã de aceasta)

CAP. III
Regimuri de funcţionare şi reguli de exploatare

3.1. Deciziile de exploatare:
3.1.1. principale documentaţii tehnice utilizate (documentaţii tehnice, grafice dispecer, diagrame caracteristice, tabele, scheme decizionale etc.);
3.1.2. competenţe de stabilire a deciziilor:
a) dispeceratul bazinal;
b) conducerea direcţiei apelor;
c) aprobãri la nivel superior (comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţã, Administraţia Naţionalã "Apele Române" etc.).
3.2. Exploatare în perioade de ape medii

NOTA:
Pe schema sinopticã a bazinului hidrografic se stabilesc secţiuni de analizã pentru zonele cu solicitãri importante de debite.
Punctele 3.2.1-3.2.3 urmãtoare se prezintã pentru fiecare secţiune de analizã, în caz cã nu se dispune de un program sau de o metodã de alocare a resurselor de apã pentru mai multe secţiuni de analizã.
3.2.1. Resurse de apã pentru secţiunea ....../(care corespund exploatãrii la ape medii)....
a) Lacuri de acumulare
În anexa nr. 5.a sunt redate rezervele de apã din tranşele utile ale lacurilor de acumulare amplasate în amonte de secţiunea ......................


┌───────────────────┬─────────────────────────────┬──────────────────────────┐
│ Denumirea │Volum acumulat (milioane mc) │ Ordinea de prioritate*) │
│ ├─────────────────┬───────────┤ │
│ │ la nivel minim │ la NNR │ │
└───────────────────┴─────────────────┴───────────┴──────────────────────────┘
________
*) Prioritatea în utilizarea volumelor acumulate la livrarea debitelor
pentru folosinţe.



b) Capacitãţi de derivare din alte bazine


┌──────────────────────┬────────────────────────┬────────────────────────────┐
│ Denumirea derivaţiei │ Cursul de apã din care │ Capacitatea (mc/s) │
│ │ se face derivarea │ │
└──────────────────────┴────────────────────────┴────────────────────────────┘


c) Debite la posturi hidrometrice
Debitele minim necesare la posturile hidrometrice amplasate în amonte de secţiunea ......., pentru asigurarea cu apã a folosinţelor de apã, sunt prezentate în anexa nr. 5.b.


┌──────────────────────┬──────────────────────────────┬─────────────────────┐
│ Postul/staţia │ Debitul minim necesar (mc/s) │ │
└──────────────────────┴──────────────────────────────┴─────────────────────┘


(Anexa nr. 6 la regulamentul de exploatare bazinalã - Secţiuni de analizã pentru perioada de ape medii; se trec lacurile de acumulare, derivaţiile între subbazine şi staţiile/posturile hidrometrice)

3.2.2. Solicitãri de apã (cerinţe în secţiune şi consumuri în amonte)


┌────────────────┬─────────────┬────────────────┬──────────────────┬─────────┐
│Denumirea prizei│Cursul de apã│Tipul folosinţei│Debit cerut (mc/s)│ Debit │
│ │ │ │ │ consumat│
│ │ │ │ │ (mc/s) │
└────────────────┴─────────────┴────────────────┴──────────────────┴─────────┘



3.2.3. Stabilirea deciziei:
a) situaţii frecvent întâmplate;
b) programe/metode de alocare.
(Anexa nr. 7 la regulamentul de exploatare bazinalã - Schema de stabilire a deciziei de exploatare)

Anexa nr. 7


────────────
(model)

Schema de analizã decizionalã pentru situaţii de ape medii şi deficitare
pentru secţiunea .....................






┌───────────────────────┐ ┌───────────────────────────┐
│Resurse de apa: │ │ │
│- debite livrate din │ │ │
│ lacuri; │ │ Cerinte si consumuri │
│- debite livrate pe ├───────><───────┤ de apa │
│- debite la p.h. │ │ │ │
│ │ │ │ │
└───────────────────────┘ v └───────────────────────────┘
. .
. . . .
. . . .
. . . .
. Deficit in . NU . Sunt cazuri .
───────────────────> . sectiune .──>. de deficit .
^ . . . amonte? . │
│ . . . . │
│ . . . . NU │
│ . . . . │
│ . . │
│ │DA DA │ │
│ v │ │
│ ┌────────────┐ . │ │
│ │Se maresc │ . . │ │
│ │debitele │ . . │ │
│ │livrate si/ │ . Se pot . │ │
│ │sau derivate│ DA . mari . v │
│ │ │< ─── . debitele . <─────────── │
│ │ │ . livrate, . │
│ └───────────-┘ . derivate? . │
│ . . │
│ . . │
│ . │
│ │NU │
│ v │
│ ┌──────────────────────────┐ │
<──────────────────┤ Se aplica restrictii │ │
│conform planului de seceta│ │
└──────────┬───────────────┘ │
│ │
v │
┌───────────────────────────┐ v
│ Se stabilesc debitele ce │<───────────────
│pot fi livrate folosintelor│
└───────────────────────────┘



3.3. Exploatare în perioade de ape mici sau deficitare

NOTA:
Dezvoltarea se realizeazã ca la subcap. 3.2, cu excepţia pct. 3.3.3, la care pentru cerinţele şi consumurile corespunzãtoare secţiunii de analizã se iau în considerare valorile restricţionate conform planurilor de secetã.
(Anexa nr. 8 la regulamentul de exploatare bazinalã Cerinţe şi consumuri conform planului de secetã pentru secţiuni de analizã în situaţii de secetã)
3.4. Exploatarea la viituri
NOTĂ:
Pe schema sinopticã a bazinului hidrografic se stabilesc secţiuni de analizã caracteristice pentru perioada de viituri.
(Anexa nr. 9 la regulamentul de exploatare bazinalã - Secţiuni de analizã caracteristice perioadei de viiturã)
3.4.1. Capacitãţi de atenuare/diminuare a viiturilor
a) Capacitãţi de atenuare în lacuri de acumulare din amonte


┌───────────┬───────────────┬────────────────────────────────────┐
│ Denumirea │ Cursul de apã │ Capacitatea de atenuare │
│ │ │ (milioane mc)*) │
└───────────┴───────────────┴────────────────────────────────────┘
_______
*) Consideratã peste NNR pânã la nivelul maxim de verificare.



b) Capacitãţi de derivare în alte subbazine


┌───────────┬───────────────────────┬────────────────┐
│ Denumirea │ Cursul de apã în care │ Capacitatea │
│ │ se face derivarea │ (mc /s) │
└───────────┴───────────────────────┴────────────────┘


3.4.2. Posturi de avertizare şi mire zonale de apãrare


┌───────────────┬────────────────┬──────────────────────────────┐
│ Denumirea │ Amplasamentul │ Debitul la faza de atenţie │
│ │ │ (mc/s) │
└───────────────┴────────────────┴──────────────────────────────┘



3.4.3. Alte surse de avertizare
Surse de furnizare a prognozelor de avertizare
3.4.4. Reguli de pregãtire a lucrãrilor hidrotehnice pentru funcţionarea la viiturã:
a) pregoliri ale lacurilor de acumulare
(Pentru fiecare lac de acumulare se precizeazã pregolirile, eventual majorarea uzinãrilor, în funcţie de mãrimea debitului prognozat sau înregistrat la posturile avertizoare, precum şi condiţiile în care se pot realiza.);
b) modificãri ale funcţionãrilor derivaţiilor de debite (Închideri de derivaţii când cursul de apã pentru care se prognozeazã viitura este receptor, deschideri de derivaţii când viitura se prognozeazã pe cursul de apã debitor şi receptorul permite, cu precizarea mãrimii debitelor determinante).
3.4.5. Modul de stabilire a deciziei:
a) situaţii cunoscute/studiate
(Întâmplate în perioada de exploatare sau/şi prezentate în studii de specialitate sau/şi în condiţiile tehnice specifice elaborate de proiectanţi);
b) programe/scenarii prestabilite de fundamentare a deciziei.
(Anexa nr. 10 la regulamentul de exploatare bazinalã - Schema de stabilire a deciziei de exploatare pentru perioadã de viiturã)

Anexa 10


────────
(model)

Schema de stabilire a deciziei de exploatare în perioadã de viiturã
Secţiunea de analizã ................................





┌───────────────────────┐ ┌───────────────────────────┐
│Informatii hidro-metro:│ │Capacitati ale obiectivelor│
│- debite prognozate; │ │hidrotehnice: │
│- avertizari; │ │- de inmagazinare; │
│- evacuari in amonte ├───────><───────┤- de atenuare; │
│ (dev./g.f.); │ │ │- de derivare; │
│- debite la p.f. │ │ │ │
└───────────────────────┘ v └───────────────────────────┘
. .
. . . .
. . . .
. Pericol . . Pericol de.
. de . NU . depasire cote.
────────────> . depasire .──>. aparare .
^ . cote de . . in . │
│ . aparare? . . amonte? . │
│ . . . . │
│ . . . . NU │
┌──────┴────────┐ . . │
│Adaptarea │ │ DA DA │ │
│regimurilor de │ v │ │
│exploatare: │ . │ │
│-pregoliri ale │ . . │ │
│ lacurilor; │ . . │ │
│-inchideri/des-│ . Se poate . │ │
│ chideri noduri│ DA . interveni . v │
│ hidrotehnice │< ─── . cu obiectivele .<─────────── v
│ │ . hidrotehnice? . ┌────────────────┐
└───────────────┘ . . │ Constructiile │
. . │ hidrotehnice │
. . │ functioneaza │
. │ conform │
│NU │ regulamentelor │
v │ proprii │
. . └────────────────┘
. .
. .
. Exista .
. pericol .
. pentru .
. aval ? .
. .
. .
.
│DA
v
┌───────────────────────┐
│Avertizare - alarmare │
│Aplicarea prevederilor │
│planului de aplicare │
└───────────────────────┘



3.4.6. Conlucrarea cu organismele oficiale competente
(Se referã la organismele competente sã aprobe sau sã stabileascã mãsuri vizând apãrarea de inundaţii. Se vor preciza situaţiile şi modalitãţile de comunicare.)
(Anexa nr. 11 la regulamentul de exploatare bazinalã - Lista obiectivelor social-economice avertizate/alarmate în caz de pericol de inundaţii)
3.5. Poluãri accidentale
(Anexa nr. 12 la regulamentul de exploatare - Secţiuni de analizã a calitãţii apelor - schema sinopticã a bazinului, cu trasarea secţiunilor în care este posibil sã se semnaleze poluãri accidentale)
3.5.1. Poluatori potenţiali


┌────────────────────────────────┬────────────┬──────────────────────────────┐
│Denumirea poluatorului potenţial│Curs de apã │ Natura poluantului potenţial │
└────────────────────────────────┴────────────┴──────────────────────────────┘


3.5.2. Reguli şi mãsuri prestabilite de intervenţie:
a) diluţii din lacuri sau din derivaţii;
b) anunţarea/avertizarea obiectivelor aval;
(Anexa nr. 13 la regulamentul de exploatare bazinalã Lista obiectivelor din aval care pot fi afectate de poluãri accidentale)
c) raportãri şi informãri ale nivelurilor ierarhic superioare.

ANEXA 3

REGULAMENTUL - CADRU
pentru exploatarea barajelor, lacurilor de acumulare şi prizelor de alimentare cu apã

A. Instrucţiuni de utilizare a conţinutului-cadru
ART. 1
(1) Memoriul tehnic va avea o "foaie de capãt" care va cuprinde: denumirea obiectivului hidrotehnic, data elaborãrii, unitatea elaboratoare, unitãţile competente pentru avizarea şi aprobarea documentaţiei, cu numele, prenumele şi semnãturile conducãtorilor, precum şi ştampilele acestor unitãţi.
(2) De asemenea, regulamentul de exploatare va avea o listã cu numele, prenumele şi semnãturile colectivului de elaboratori, care rãspund de corectitudinea conţinutului memoriului tehnic şi a anexelor.
ART. 2
Regulamentul de exploatare se elaboreazã prin adaptarea conţinutului-cadru la specificul obiectivului hidrotehnic, menţinând numerotarea capitolelor, subcapitolelor şi punctelor, chiar dacã nu toate prevederile conţinutului-cadru se regãsesc în cazul obiectivului hidrotehnic respectiv.
ART. 3
Regulamentul de exploatare trebuie sã rãspundã urmãtoarelor exigenţe:
a) sã corespundã stadiului de amenajare realizat, în funcţiune, dotãrilor, gamei de folosinţe beneficiare, surselor de informare existente, nivelului de cunoaştere, stãrii tehnice şi funcţionale a construcţiilor şi instalaţiilor, toate la data elaborãrii;
b) sã posede un caracter operativ, conţinutul sã cuprindã elemente necesare exploatãrii operative;
c) sã realizeze definirea precisã a regimurilor de funcţionare, sã conţinã reguli de exploatare şi condiţii de funcţionare precise, fãrã ambiguitãţi sau posibilitãţi de interpretare;
d) sã fie neredundant, respectiv sã nu conţinã prevederi în formulãri diferite pentru aceeaşi problemã;
e) sã fie comod în utilizare, sã ţinã seama de pregãtirea realã a personalului operativ de exploatare cãruia se adreseazã.
B. Conţinutul-cadru

CAP. I
Date generale

1.1. Denumirea obiectivului şi deţinãtorul acestuia (denumirea obiectivului, deţinãtor/administrator, unitate de exploatare)
1.2. Amplasament (curs de apã, cod hidrografic, bornã cadastralã, localizare - faţã de izvor sau faţã de o confluenţã importantã, construcţii hidrotehnice în amonte şi/sau în aval, localitate apropiatã etc.)
(Anexa nr. 1 la regulamentul de exploatare - Plan de situaţie, scara 1:100.000 sau 1:200.000)
1.3. Acte şi documente de identificare:
a) actul de aprobare a investiţiei; titularul investiţiei;
b) avizul/acordul de gospodãrire a apelor; emitent;
c) autorizaţia de gospodãrire a apelor; emitent;
d) proiectant (unitãţi de proiectare), general şi de specialitate;
e) constructori;
f) perioada de construcţie;
g) data punerii în funcţiune;
h) clasa de importanţã a construcţiei;
i) categoria de importanţã (conform Ordinului ministrului apelor şi protecţiei mediului şi al ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 115/288/2002 pentru aprobarea Metodologiei privind stabilirea categoriilor de importanţã a barajelor - NTLH-021, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 427 din 19 iunie 2002);
j) zona seismicã.
1.4. Funcţiile obiectivului (conform datelor din proiect):
1.4.1. alimentãri cu apã ale localitãţilor (debit mediu total);
1.4.2. alimentãri cu apã ale industriilor (debit mediu total);
1.4.3. irigaţii (suprafaţa totalã şi debit mediu total);
1.4.4. pisciculturã - în cuveta lacului/în aval (suprafaţa/debit total);
1.4.5. producerea energiei electrice (putere instalatã, producţie de energie în anul mediu);
1.4.6. atenuarea viiturilor (pentru viiturile de calcul şi de verificare - debite maxime, coeficienţi/grade de atenuare; se poate completa cu datele referitoare la viituri cu alte asigurãri, dacã se dispune de elementele necesare; obiective apãrate prin efectul de atenuare al lacului - global);
1.4.7. debit minim necesar în albia aval (de servitute, salubru);
1.4.8. alte folosinţe (agrement, sport nautic etc.).
(Anexa nr. 2 la regulamentul de exploatare - Principalele funcţiuni ale obiectivului/amenajãrii)

NOTA:
Dacã numãrul folosinţelor, la fiecare funcţiune, nu este mai mare de 3, elementele solicitate de anexa nr. 2 pot fi incluse în text şi se renunţã la anexa nr. 2.

CAP. II
Caracteristici tehnice şi constructive

2.1. Parametrii caracteristici ai amenajãrii


┌─────────────────────────────┬──────────────────────────────────┬────────────┐
│ Tipul parametrilor │ Niveluri │ Cota (mdM) │
├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ - Talveg │ │
│ │ - Golire de fund (ax) │ │
│ │ - Prizã (radier sau ax) │ │
│Parametrii determinaţi de │ - Golire semiadâncime (ax) │ │
│caracteristici constructive │ - Creastã deversor │ │
│ │ - Muchia superioarã a stavilei │ │
│ │ de pe deversor │ │
│ │ - Coronament baraj frontal │ │
│ │ - Coronament baraj (dig) lateral │ │
└─────────────────────────────┴──────────────────────────────────┴────────────┘
┌─────────────────────────────┬──────────────────────────────────┬────────────┐
│Tipul parametrilor │ Volume │ (milioane │
│ │ │ mc) │
├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────┼────────────┤
│ │- Total (la nivel maxim de │ │
│ │ verificare) │ │
│Parametrii determinaţi de │- Brut teoretic (la muchia │ │
│caracteristici naturale şi │ superioarã a stavilei)* │ │
│constructive │- Brut (la NNR)* │ │
│ │- Neevacuabil │ │
└─────────────────────────────┴──────────────────────────────────┴────────────┘
┌─────────────────────────────┬──────────────────────────────────┬────────────┐
│ Tipul parametrilor │ Volume │ (milioane │
│ │ │ mc) │
├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────┼────────────┤
│ │ - Util* │ │
│ │ - Rezervã de fier* │ │
│Parametrii determinaţi de │ - De atenuare (între nivelul │ │
│condiţiile de exploatare │ maxim de calcul şi NNR; între │ │
│ │ nivelul maxim de verificare │ │
│ │ şi NNR) │ │
│ │ - De gardã (între nivelul maxim │ │
│ │ de verificare şi coronament) │ │
└─────────────────────────────┴──────────────────────────────────┴────────────┘


NOTA:
1. În tabelele de mai sus se reţin numai parametrii care corespund obiectivului hidrotehnic pentru care se elaboreazã regulamentul de exploatare.
2. În cazurile lacurilor nepermanente şi polderelor pentru parametrii notaţi cu "*" se trece "-" în coloana urmãtoare.
(Anexa nr. 3 la regulamentul de exploatare - Caracteristici ale lacului de acumulare)
2.2. Caracteristici ale amenajãrii
2.2.1. Barajul frontal:
a) amplasament;
b) tipul şi materialul de construcţie;
c) geologia amplasamentului (caracterizare scurtã a rocii de fundare şi a rocilor acoperitoare);
d) caracteristici constructive (lungimea frontului de barare, lãţimea la bazã, lãţimea la coronament, înãlţimea constructivã, pantele taluzurilor, cota minimã de fundare, cota coronamentului, înãlţimea maximã etc.);
e) etanşare (baraj şi fundaţie);
f) galerii de drenaj în corpul construcţiei, rigole de colectare;
g) echipament hidromecanic.
(Anexa nr. 4.a la regulamentul de exploatare - Plan de situaţie - baraj frontal; anexa nr. 4.b la regulamentul de exploatare - Secţiuni transversale caracteristice prin barajul frontal)
2.2.2. Baraje (diguri) laterale (idem pct. 2.2.1)
[Anexa nr. 5.a la regulamentul de exploatare - Planuri de situaţie ale barajelor (digurilor) laterale; anexa nr. 5.b la regulamentul de exploatare - Secţiuni transversale caracteristice prin barajele/digurile laterale]
2.2.3. Elemente componente ale obiectivului hidrotehnic:
a) descãrcãtorul de suprafaţã:
a.1) caracteristici constructive (amplasament, tip, cote constructive, dimensiuni constructive, echipament hidromecanic aferent);
(Anexa nr. 6 la regulamentul de exploatare - Secţiuni caracteristice ale descãrcãtorului de suprafaţã)
a.2) caracteristici funcţionale (capacitãţi de evacuare la nivelul maxim de calcul/verificare);
(Anexa nr. 7 la regulamentul de exploatare - Capacitãţi de evacuare ale descãrcãtorului de suprafaţã)
b) golirea de semiadâncime [idem lit. a)];
(Anexa nr. 8 la regulamentul de exploatare - Capacitãţi de evacuare ale golirii de semiadâncime)
c) golirea de fund:
c.1) [idem pct. a.1)];
(Anexa nr. 9 la regulamentul de exploatare - Secţiuni caracteristice ale golirii de fund)
c.2) [idem pct. a.2)];
(Anexa nr. 10 la regulamentul de exploatare - Capacitãţi de evacuare ale golirii de fund)

NOTA:
La lit. a), b) şi c) se vor prezenta elemente succinte ale disipatoarelor sau disipatorului de energie, în caz cã este acelaşi.
d) priza/prizele de apã (numai pentru prizele de apã amplasate în baraje, frontal şi/sau lateral);
d.1) caracteristici constructive (amplasament, tip, cote şi dimensiuni constructive, cote ale pragului de intrare, echipament hidromecanic);
(Anexa nr. 11 la regulamentul de exploatare - Secţiuni caracteristice prin priza de apã)
d.2) caracteristici funcţionale (capacitãţi de captare la diferite niveluri caracteristice ale apei în lac);
e) staţia/staţiile de pompare (numai pentru staţiile de pompare amplasate în baraje, frontal şi/sau laterale);
e.1) Caracteristici constructive (amplasare, dimensiuni şi cote caracteristice, echipament hidromecanic, echipament tehnologic - tip, numãr, debite şi puteri instalate);
e.2) caracteristici funcţionale (debite instalate);
e.3) reguli de exploatare.
Se vor specifica elementele principale aferente funcţionãrii staţiei:
- poziţia normalã a vanelor;
- operaţii prealabile punerii în funcţiune;
- operaţii efectuate la pornirea şi oprirea pompelor;
- modul de mãsurare/determinare a debitelor pompate;
- modul de înregistrare, evidenţã şi raportare a datelor de funcţionare a staţiei de pompare;
f) centrala hidroelectricã:
f.1) caracteristici constructive (amplasament, numãrul şi tipul turbinelor, echipament hidromecanic);
f.2) caracteristici funcţionale (categoria uzinei, ore de funcţionare, debite şi puteri instalate pe grup şi total uzinã, debite minime de funcţionare pe grup, producţie de energie electricã în ani caracteristici).
(Anexa nr. 12 la regulamentul de exploatare - Debite uzinate în funcţie de putere şi cãderea netã)
2.2.4. Derivaţii (numai pentru noduri hidrotehnice sau amenajãri care cuprind derivaţii):
a) traseu;
(Anexa nr. 13 la regulamentul de exploatare - plan de situaţie al derivaţiei; numai dacã nu este reprezentatã în anexa nr. 1)
b) caracteristici constructive (lungime, dimensiuni caracteristice secţiunii, etanşare);
c) caracteristici funcţionale (capacitate de transport).
2.2.5. Noduri hidrotehnice de biefare şi navigaţie:
a) caracteristici constructive:
- caracteristici baraj (tip, dimensiuni, tip stavile, echipament hidromecanic);
- caracteristici ecluzã (dimensiuni, echipament hidromecanic);
b) caracteristici funcţionale:
- debit maxim/minim tranzitat;
- nivel maxim/mimim amonte şi aval;
- nivel normal amonte/aval.

NOTA:
Pentru cazurile în care este necesarã prezentarea echipamentului hidromecanic, vor fi avute în vedere, dupã caz:
- grãtare metalice: tip, dimensiuni, luminã, mod şi instalaţie de manevrare;
- batardouri: tip, material de execuţie, numãr de panouri, dimensiuni, greutate unitarã, etanşare, poziţie de depozitare, sarcinã de calcul, mod şi instalaţie de manevrare;
- vane: tip, dimensiuni, numãr pentru fiecare tipodimensiune, etanşare, sarcini de calcul, loc de montare, tip (mod) de acţionare, frecvenţa de manevrare, poziţia normalã în diferite regimuri de exploatare a obiectivului, poziţii intermediare admise;
- stavile: tip, dimensiuni, numãr pentru fiecare tipodimensiune, loc de montare, sarcini de calcul, tip (mod) de acţionare, timpi de acţionare, frecvenţa de acţionare;
- clapeţi: dimensiuni, numãr, timpi de acţionare, poziţii normale;
- instalaţii de încãlzire: tip, amplasare.

CAP. III
Supravegherea comportãrii în timp

3.1. Observaţii vizuale
a) Aspecte/fenomene şi frecvenţa de urmãrire:


┌──────────────────┬─────────────────────┬────────────────────────────────────┐
│ Obiectul urmãrit │ Aspecte şi fenomene │ Frecvenţa de urmãrire │
│ │ce se urmãresc ├──────────────────┬─────────────────┤
│ │ │Exploatare normalã│Exploatare în │
│ │ │ │stare de atenţie │
└──────────────────┴─────────────────────┴──────────────────┴─────────────────┘


b) înregistrarea şi transmiterea constatãrilor.
3.2. Supravegherea prin mãsurãtori
a) AMC şi dispozitive de supraveghere:


┌──────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┐
│Categoria de aparat/dispozitiv│ Numãr │
│ ├─────────────────────┬─────────┬──────────────┤
│ │ conform proiectului │ montate │ în funcţiune │
└──────────────────────────────┴─────────────────────┴─────────┴──────────────┘


(Anexa nr. 14 la regulamentul de exploatare - Amplasarea AMC pentru urmãrirea comportãrii în timp)
b) Frecvenţa de efectuare a mãsurãtorilor:


┌────────┬──────────┬────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│Obiectul│Parametrii│Categoria de AMC│ Frecvenţa mãsurãtorilor │
│urmãrit │urmãriţi │sau dispozitiv ├────────────┬────────────┬───────────────┤
│ │ │ │ Exploatare │ Exploatare │ Categoria │
│ │ │ │ normalã │ în stare │ de personal │
│ │ │ │ │ de atenţie │care executã*) │
└────────┴──────────┴────────────────┴────────────┴────────────┴───────────────┘
______
*) Se va completa cu: B - barajist, S - personal specializat din formaţia
de exploatare, CS - colectiv specializat propriu, US - unitate
specializatã terţã sau E - experţi, dupã caz.



c) Mod de evidenţã şi de transmitere a datelor la nivel superior de analizã.
3.3. AMC şi dispozitive pentru supravegherea construcţiilor anexe
(pentru prize, aducţiuni, zona aval, cuveta lacului)
a), b) şi c) - idem pct. 3.2.
3.4. Praguri de periculozitate


┌────────┬────────────┬────────────┬──────────────────────────────────────┐
│Obiectul│ Parametrii │ Aparatul │ Situaţia │
│urmãrit │ urmãriţi │ sau metoda ├─────────┬────────────┬───────────────┤
│ │ │ │ Atenţie │ Avertizare │ Alarmã │
│ │ │ │ (A) │ (AV) │ (AL) │
└────────┴────────────┴────────────┴─────────┴────────────┴───────────────┘


3.5. Prelucrarea şi interpretarea datelor
a) Sarcini ale personalului la nivel de obiectiv.
b) Transmiterea datelor la nivel superior de analizã.
NOTA: În cazurile în care pentru obiectivul hidrotehnic se întocmeşte Proiect de urmãrire specialã, cap. II se rezumã la pct. 3.1.

CAP. IV
Sistemul informaţional pentru exploatare

4.1. Sistemul informaţional hidrometeorologic
a) Aparate şi dispozitive hidrometeorologice şi hidrometrice (amplasamente, tipuri, praguri critice)
(Anexa nr. 15.a la regulamentul de exploatare - Aparate şi dispozitive hidrometeorologice şi hidrometrice)
(Anexa nr. 15.b la regulamentul de exploatare - Praguri critice la posturile hidrometrice)
b) Caracteristici funcţionale:
b.1) modul şi frecvenţa de colectare şi de înregistrare a datelor;
b.2) prelucrãri la nivelul obiectivului hidrotehnic;
b.3) transmiteri la nivelul superior de analizã;
b.4) date recepţionate/primite de la alte surse de informare.
(Anexa nr. 16 la regulamentul de exploatare - Fluxul informaţional pentru exploatare)
[În situaţiile în care datele şi fluxurile sunt diferite pentru condiţiile de exploatare la ape medii, ape mici, viituri, pct. b.1)-b.4) se vor prezenta pentru fiecare situaţie; la fel anexa].
4.2. Situaţii de control al calitãţii apei:
a) amplasamente;
b) parametrii urmãriţi;
c) caracteristici funcţionale [c.1, c.2, c.3, c.4 - idem pct. 4.1., pct. b.1)-b.4)]
(Anexa nr. 17 la regulamentul de exploatare - Fluxul informaţional pentru urmãrirea calitãţii apei; numai dacã este diferit de fluxul informaţional pentru exploatare).
4.3. Elemente ale sistemului de avertizare-alarmare:
a) amplasare şi caracteristici ale sirenelor;
b) sarcini ale personalului operativ de exploatare privind întreţinerea.
(Anexa nr. 18 la regulamentul de exploatare - Harta sinopticã a fluxului informaţional).

CAP. V
Regimul hidrologic

5.1. Date caracteristice pentru secţiunea baratã:
- suprafaţa bazinului hidrografic controlat;
- debitul modul;
- debitul minim, la asigurarea 97%;
- debitul de calcul al obiectivului; asigurarea;
- debitul de verificare a obiectivului; asigurarea;
- debitul solid mediu multianual.
5.2. Date caracteristice pentru captãri secundare
(elemente similare celor de la pct. 6.1, care sunt semnificative pentru funcţionarea obiectivului hidrotehnic)
5.3. Caracteristicile undelor de viiturã


┌────┬─────────┬─────┬───────────────────────────────┬───────┬─────┬─────────┐
│Râul│Secţiunea│ F │ Debit maxim (mc/s) │ Tt │ Tcr │ y │
│ │ │(kmp)├─────┬───┬────┬────┬─────┬─────┤ │ │ │
│ │ │ │0,1% │1% │ 2% │ 5% │ 10% │ 20% │ (ore) │(ore)│ │
└────┴─────────┴─────┴─────┴───┴────┴────┴─────┴─────┴───────┴─────┴─────────┘
(se trec numai datele de care se dispune din studiile aparţinând proiectului)



CAP. VI
Regimuri de funcţionare şi reguli de exploatare

(În cazurile în care unele dintre funcţiunile prevãzute de proiect şi redate la pct. 1.4 nu sunt îndeplinite, se va menţiona aceasta, precum şi cauza. Se menţioneazã funcţiunile îndeplinite de lac în perioada de valabilitate a regulamentului de exploatare, numai dacã existã aceastã situaţie, în ordinea de la pct. 1.4.)
6.1. Decizia de exploatare
6.1.1. Modul de stabilire a deciziei privind regimul de funcţionare
6.1.2. Competenţe de stabilire a deciziei de exploatare (prezentarea cazurilor de bazã):
a) formaţia operativã de exploatare;
b) conducerea SGA sau/şi SH;
c) dispeceratul bazinal;
d) conducerea direcţiei apelor;
e) situaţii care necesitã aprobãri la nivel superior conducerii direcţiei apelor.
6.1.3. Atribuţii ale personalului de exploatare operativã
(în condiţiile menţinerii legãturii cu dispeceratul şi în situaţii de întrerupere a legãturii, dacã se considerã necesar).
(Anexa nr. 19 la regulamentul de exploatare - Lista documentaţiilor care au legãturã cu exploatarea obiectivului)
6.2. Exploatarea în perioade de ape medii
6.2.1. Elemente caracteristice:
a) parametrii definitorii:
- debit afluent (ecart);
- nivelul apei în lac (ecart);
b) Modul de livrare a apei folosinţelor:
- modalitãţi de livrare;
- poziţia normalã a echipamentelor hidromecanice;
- viteze maxime admisibile de urcare/coborâre a nivelului apei;
- paliere de menţinere a nivelului şi durate minime.
6.2.2. Reguli de exploatare în regim de ape medii
(Anexa nr. 20 la regulamentul de exploatare - Schema sinopticã de stabilire a deciziei de exploatare în perioade de ape medii şi de ape mici).
6.2.3. Alte prevederi:
a) prevederi ale convenţiilor de exploatare la nivel local, bazinal sau naţional;
b) date de bazã şi informaţii furnizate dispeceratului de cãtre personalul operativ de exploatare;
c) informaţii primite de la dispecerat;
d) modul de aplicare a deciziei de exploatare primite;
e) observaţii şi mãsurãtori asupra parametrilor operativi;
f) mod de raportare şi înregistrare a manevrelor efectuate.
6.3. Exploatarea în perioade de ape mici sau deficitare
6.3.1-6.3.3 (idem pct. 6.2.1-6.2.3).
6.4. Exploatarea în perioada de timp friguros
6.4.1. Parametrii definitorii:
- temperaturi ale aerului şi apei din lac;
- grosimea stratului de gheaţã;
- nivelul maxim al apei în lac.
6.4.2. Mãsuri pregãtitoare:
6.4.2.1. pregãtirea instalaţiilor, echipamentelor şi dispozitivelor:
a) instalaţii, echipamente şi dispozitive ce se pun în funcţiune; condiţii de punere în funcţiune;
b) operaţii de verificare a stãrii tehnice a echipamentelor;
6.4.2.2 asigurarea materialelor, utilajelor şi mijloacelor de intervenţie.
6.4.3-6.4.4 (idem pct. 6.2.2-6.2.3, dacã regulile diferã).
6.5. Exploatarea în perioadã de viiturã
6.5.1. Elemente caracteristice:
a) parametri definitorii:
- debit afluent;
- nivelul apei în lac;
b) condiţii de exploatare:
- modul de livrare a apei pentru folosinţe;
- viteze maxime admisibile de urcare/coborâre a nivelului apei în lac;
- paliere de menţinere a nivelului şi durate minime;
- capacitatea de transport a albiei în aval.
6.5.2. Mãsuri pregãtitoare:
a) surse de informare/avertizare suplimentare - date şi frecvenţe de informare;
b) organizarea specificã perioadei a activitãţii personalului de exploatare;
c) pregãtirea pãrţilor componente ale amenajãrii; verificarea funcţionalitãţii instalaţiilor, dispozitivelor şi mijloacelor de informare;
d) verificarea funcţionalitãţii mijloacelor de intervenţie; verificarea şi completarea materialelor de intervenţie.
6.5.3. Reguli de exploatare (uvraje prin care se face descãrcarea debitelor; reguli de manevrare)
(Anexa nr. 21 la regulamentul de exploatare - Schema sinopticã de stabilire a deciziei de exploatare în perioade de viiturã)
(Anexa nr. 22 la regulamentul de exploatare - Timpi de golire a lacului; facultativ).
6.5.4. Modul de acţionare dupã trecerea viiturii:
a) parametri definitorii ai perioadei tranzitorii;
b) mãsuri şi acţiuni ale personalului operativ de exploatare, specifice perioadei tranzitorii;
c) controale şi verificãri obligatorii dupã trecerea viiturii.
6.5.5. Alte prevederi
6.6. Urmãrirea şi prevenirea degradãrii calitãţii apei
6.6.1. Supravegherea calitãţii apei prin observaţii vizuale:
- secţiuni de observare;
- fenomene urmãrite; frecvenţa observaţiilor;
- mod de consemnare, raportare şi destinaţia observaţiilor.
6.6.2. Supravegherea calitãţii apei prin mãsurãtori:
- secţiuni de control;
- indicatori mãsuraţi; frecvenţa mãsurãtorilor;
- consemnarea, raportarea şi destinaţia datelor.
6.6.3. Mãsuri pentru menţinerea şi îmbunãtãţirea calitãţii apei:
a) prevenirea şi combaterea eutrofizãrii lacului;
b) intervenţii în cazuri de poluãri accidentale;
c) asigurarea debitelor de diluţie pe cursul de apã în aval;
c) condiţii de folosire a luciului apei.
6.7. Stoc de materiale şi mijloace de intervenţie
(Se face trimiterea la anexa nr. 23 în care se prezintã stocul de materiale şi mijloace de apãrare operativã împotriva inundaţiilor, gheţurilor şi combaterea efectelor poluãrilor accidentale, conform anexei nr. 2 la Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţã generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice şi poluãri accidentale, aprobat prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului mediului şi gospodãririi apelor nr. 638/420/2005).

CAP. VII
Personalul operativ de exploatare

7.1. Componenţa formaţiei de exploatare
7.2. Sarcini ale personalului de exploatare operativã:
a) sarcini legate de exploatarea obiectivului (care nu se regãsesc în capitolele anterioare);
b) obligaţia de a cunoaşte prevederile regulamentului de exploatare şi ale instrucţiunilor specifice funcţiei şi locului de muncã;
c) modul de predare/primire a serviciului de turã.
7.3. Protecţia muncii
(Se specificã principalele reguli de protecţia muncii pentru acţionarea sau intervenţia la pãrţile componente ale obiectivului hidrotehnic - construcţii, echipamente hidromecanice, instalaţii şi alte dotãri - sau se enumerã documentaţiile care reglementeazã aceastã problemã.)

Anexe la regulamentul de exploatare
Anexa nr. 1 - Plan de situaţie cu încadrarea obiectivului/amenajãrii (planşã scara 1:100.000 sau 1:200.000)
Anexa nr. 2 - Principalele funcţiuni ale obiectivului/amenajãrii
2.1. Alimentãri cu apã pentru populaţie şi industrie


┌───────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────┐
│ Denumirea │ Debite autorizate (mc/s) │
│ ├─────────────────┬──────────────────────────────────┤
│ │ Debitul mediu │ Debitul minim necesar │
└───────────────────────┴─────────────────┴──────────────────────────────────┘


2.2. Irigaţii


┌─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┐
│ Denumirea │ Suprafaţa (ha) │
└─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────┘


2.3. Folosinţe piscicole alimentate cu apã


┌──────────────┬─────────────┬───────────────────────────────────────────────┐
│ Denumirea │ Tipul │ Suprafaţa (ha) │
└──────────────┴─────────────┴───────────────────────────────────────────────┘


2.4. Hidrografele (naturale şi atenuate ale viiturilor de calcul şi de verificare)

Anexa nr. 3 - Caracteristici ale lacului de acumulare [V=f(h) şi S=f(h), grafic şi tabelar pentru volume]
Anexa nr. 4.a - Plan de situaţie - baraj frontal
Anexa nr. 4.b - Secţiuni transversale caracteristice prin barajul frontal
Anexa nr. 5.a - Planuri de situaţie ale barajelor (digurilor) laterale
Anexa nr. 5.b - Secţiuni transversale caracteristice pentru barajele (digurile) laterale
Anexa nr. 6 - Secţiuni caracteristice ale descãrcãtorului de suprafaţã (transversalã şi longitudinalã, unde este cazul)
Anexa nr. 7 - Capacitãţi de evacuare ale descãrcãtorului de suprafaţã
Anexa nr. 8 - Capacitãţi de evacuare ale golirii de semiadâncime
Anexa nr. 9 - Secţiuni caracteristice ale golirii de fund (longitudinalã şi transversalã, dacã este cazul).
Anexa nr. 10 - Capacitãţi de evacuare ale golirii de fund
Anexa nr. 11 - Secţiuni caracteristice prin priza de apã
Anexa nr. 12 - Debite uzinate în funcţie de putere şi cãderea netã
Anexa nr. 13 - Traseul în plan al derivaţiei
Anexa nr. 14. - Amplasarea AMC pentru supravegherea comportãrii în timp (plan de situaţie şi secţiuni transversal, dupã caz)
Anexa nr. 15.a - Aparate şi dispozitive hidrometeorologice şi hidrometrice


┌───────────┬─────────────┬────────────────────┬──────────────────────────────┐
│Tip aparat/│ Amplasament │ Parametrul mãsurat │ Mod de colectare a datelor │
│dispozitiv │ │ │ │
└───────────┴─────────────┴────────────────────┴──────────────────────────────┘



Anexa nr. 15.b - Praguri critice la posturile hidrometrice


┌───────────┬────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│ Post │ Cursul │ Parametri de apãrare │
│hidrometric│ de apã ├─────────────────┬─────────────┬───────────────────┤
│ │ │ Atenţie │ Alarmã │ Pericol │
│ │ ├────────┬────────┼─────────────┼──────┬────────────┤
│ │ │ Cotã │ Debit │ Cotã │Debit │ Cotã │Debit │
│ │ │ (mdM) │ (mc/s) │ (mdM)│(mc/s)│ (mdM)│(mc/s) │
└───────────┴────────┴────────┴────────┴──────┴──────┴──────┴────────────┘



Anexa nr. 16 - Fluxul informaţional pentru exploatare


┌───────────┬───────────┬────────────┬─────────────────────┬────────────────┐
│ Secţiunea │ Tipul │ Destinaţia │ Frecvenţa │ Mod │
│ de mãsurã │informaţiei│ ├─────────┬───────────┤ de transmitere │
│ │ │ │colectare│transmitere│ │
└───────────┴───────────┴────────────┴─────────┴───────────┴────────────────┘





Anexa nr. 17 - Fluxul informaţional pentru urmãrirea calitãţii apei
(tabel idem anexa nr. 14)
Anexa nr. 18 - Harta sinopticã a sistemului informaţional
(scara 1:50.000 sau 1:25.000)
Se vor poziţiona:
- obiectivul şi punctele de colectare a informaţiilor;
- dispecerul local de exploatare a obiectivului;
- liniile de flux pentru transmisie prin radio,
retranslatoare radio, prin telefon;
- staţii de avertizare/alarmare;
- limitele de inundabilitate în caz de rupere a barajului.
Anexa nr. 19 - Lista documentaţiilor care au legãturã cu exploatarea
obiectivului





───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Organul Data Locul
crt. Denumirea Elaboratorul de elaborãrii/ unde
avizare avizãrii se
şi gãseşte
aprobare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Proiectul de execuţie Proiectant
Cartea tehnicã a construcţiei (denumire)
2. Condiţii tehnice specifice de Proiectant
exploatare (denumire)
3. Studii de inundabilitate pentru
obiectivele situate în aval
4. Studii de inundabilitate în caz
de accident la baraj
5. Instrucţiuni interne de exploatare
şi întreţinere
6. Planul de apãrare împotriva
fenomenelor hidrometeorologice
periculoase
7. Planul de avertizare-alarmare în
caz de avarii la construcţii
8. Studii hidrologice
9. Studii de expertizã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
(Se completeazã de cãtre elaborator cu documentaţiile care îndeplinesc
condiţia din titlu)



Anexa nr. 20 - Schema sinopticã de stabilire a deciziei de exploatare în perioade de ape medii şi de ape mici
Anexa nr. 21 - Schema sinopticã de stabilire a deciziei de exploatare în perioade de viiturã
Anexa nr. 22 - Timpi de golire a lacului; facultativ
Anexa nr. 23 - Stocul de materiale şi mijloace de apãrare împotriva inundaţiilor, gheţurilor şi combaterea efectelor poluãrilor accidentale.

______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016