──────
la norma sanitarã veterinara
─────────────────────────────
CAP. I
Condiţii generale
În completare la prevederile anexei la Directiva Consiliului 98/58/CE , trebuie sa se aplice urmãtoarele cerinţe:
1. În partea de clãdire în care porcii sunt ţinuţi permanent trebuie evitate nivelurile de zgomot de peste 85dBA. Trebuie evitat zgomotul constant sau brusc.
2. Porcii trebuie ţinuţi în condiţii de iluminat cu o intensitate de cel puţin 40 lucsi, pentru o perioada de minimum 8 ore pe zi.
3. Adãposturile pentru cazarea porcilor trebuie proiectate astfel încât sa permitã animalelor:
a) sa aibã acces la o zona de odihna confortabila din punct de vedere fizic şi termic, drenata şi curatata corespunzãtor şi care sa permitã tuturor animalelor sa se odihneasca în acelaşi timp;
b) sa se odihneasca şi sa se ridice normal;
c) sa vada alţi porci. În saptamana dinainte de data aproximata a fatarii şi în timpul fatarii, scroafele şi scrofitele pot fi ţinute în afarã razei vizuale a celorlalte porcine.
4. Fãrã a se lua în consideraţie prevederile art. 3 alin. (5) din prezenta norma sanitarã veterinara, porcii trebuie sa aibã acces permanent la o cantitate suficienta de material, cum ar fi paie, fan, lemn, rumegus, compost de ciuperci, turba sau un amestec din acestea, care sa nu compromita sãnãtatea animalelor şi sa le permitã acestora activitãţi care se preteaza folosirii ratului în scopul consumarii energiei şi stimulãrii curiozitatii animalului.
5. Pardoseala trebuie sa fie neteda, dar nealunecoasa, pentru a se preveni ranirea porcilor, şi astfel proiectata, construitã şi menţinutã încât sa nu cauzeze raniri sau suferinţe porcilor. Pardoseala trebuie sa fie adecvatã pentru mãrimea şi greutatea porcilor şi, dacã nu este asigurat asternut, sa formeze o suprafata rigida, plana şi stabilã.
6. Toţi porcii trebuie sa fie hraniti cel puţin o data pe zi. Atunci când sunt hraniti în grupuri şi nu ad libitum (la discretie) sau printr-un sistem automat de hranire individualã a animalelor, fiecare porc trebuie sa aibã acces la hrana în acelaşi timp cu celelalte animale din grup.
7. Toţi purceii în varsta de peste doua sãptãmâni trebuie sa aibã acces permanent la o cantitate suficienta de apa proaspãta.
8. Toate procedurile care constituie o intervenţie efectuatã pentru alte scopuri decât de terapie sau de diagnostic ori pentru identificarea porcilor în conformitate cu legislaţia în domeniu şi care determina afectarea sau pierderea sensibilitãţii unei pãrţi a corpului ori alterarea structurii osoase sunt interzise, cu urmãtoarele excepţii:
a) o reducere uniforma a coltilor purceilor prin pilire sau tãiere, efectuatã nu mai târziu de varsta de 7 zile şi lãsând o suprafata intactã şi neteda. Coltii vierilor pot fi redusi în lungime, atunci când este necesar, pentru a se preveni ranirea altor animale sau din motive de siguranta;
b) taierea unei pãrţi a cozii;
c) castrarea porcilor masculi prin alte mijloace decât prin desirarea tesuturilor;
d) utilizarea inelului nazal numai atunci când animalele sunt ţinute în sisteme de creştere în aer liber şi în conformitate cu legislaţia nationala.
Taierea cozilor şi reducerea coltilor nu trebuie sa fie efectuate ca un procedeu de rutina, ci numai atunci când exista o dovada clara ca au apãrut leziuni ale mameloanelor scroafelor sau ale urechilor şi cozilor la ceilalţi purcei. Înainte de efectuarea acestor proceduri trebuie sa fie luate şi alte mãsuri pentru a se preveni muscarea cozii şi alte vicii, luându-se în considerare mediul şi densitatea loturilor. Din acest motiv, trebuie schimbate condiţiile de mediu şi sistemele de management inadecvate.
Oricare dintre procedurile descrise anterior trebuie efectuate numai de cãtre un medic veterinar sau de o persoana instruita, asa cum este prevãzut la art. 5 din norma sanitarã veterinara, cu experienta în efectuarea tehnicilor în mod practic, cu mijloace corespunzãtoare şi în condiţii igienice.
Dacã se practica castrarea sau taierea cozilor dupã varsta de 7 zile, aceasta trebuie efectuatã numai sub anestezie şi analgezie prelungitã şi numai de cãtre un medic veterinar.
CAP. II
Dispoziţii specifice pentru diferite categorii de porcine
A. VIERI
Boxele pentru vieri trebuie construite şi situate în asa fel încât sa permitã acestora sa se roteasca, sa se miroasa, sa se auda şi sa se vada între ei. Mãrimea zonei libere disponibile pentru un vier adult trebuie sa fie de cel puţin 6 m². Atunci când boxa este folositã şi pentru monta naturala, suprafata pardoselii disponibilã pentru un vier adult trebuie sa fie de cel puţin 10 m², iar boxa nu trebuie sa prezinte nici un obstacol.
Începând cu data aderãrii României la Uniunea Europeanã, aceasta prevedere trebuie sa se aplice tuturor exploataţiilor.
B. SCROAFE ŞI SCROFITE
1. Trebuie sa fie luate mãsuri pentru a se reduce pe cat posibil agresiunea în grup.
2. Dacã este necesar, scrofitele şi scroafele gestante trebuie sa fie tratate pentru paraziti interni şi externi, iar când sunt transferate în maternitate, acestea trebuie spalate pe tot corpul.
3. În saptamana dinainte de data preconizata a fatarii, scroafelor şi scrofitelor trebuie sa li se repartizeze material adecvat pentru culcus, în cantitate suficienta, cu excepţia cazului în care, din punct de vedere tehnic, nu este fezabil pentru sistemul de evacuare a purinei utilizate în unitate.
4. În spatele scroafelor şi scrofitelor trebuie sa fie asigurata o zona libera, disponibilã, pentru a facilita fatarea naturala sau asistatã.
5. Atunci când scroafele sunt ţinute libere în boxele de fatare, trebuie sa se asigure mijloace de protecţie a purceilor, cum ar fi bare despartitoare pentru fatare.
C. PURCEI
1. O parte din suprafata totalã a pardoselii, suficienta pentru a permite animalelor sa se odihneasca împreunã în acelaşi timp, trebuie sa fie solida sau acoperitã cu un strat izolator ori cu un asternut din paie sau din orice alt material adecvat.
2. Când se foloseşte o boxa de fatare, purceii trebuie sa aibã suficient spaţiu pentru a putea fi alaptati fãrã dificultate.
3. Purceii nu trebuie sa fie intarcati la mai puţin de 28 de zile, cu excepţia cazului în care bunãstarea sau sãnãtatea femelei ori a purceilor ar fi afectatã în mod nefavorabil.
Purceii pot fi intarcati cu pana la 7 zile mai devreme, dacã aceştia sunt mutati în adaposturi speciale care sunt depopulate, curatate şi dezinfectate temeinic înainte de introducerea unui nou grup şi care sunt separate de adãposturile în care sunt ţinute scroafele, pentru a se diminua pe cat posibil transmiterea de boli de la scroafe la purcei.
D. PURCEI INTARCATI ŞI TINERET PORCIN
1. Atunci când porcii sunt ţinuţi în grupuri, trebuie luate mãsuri pentru a se preveni luptele ce depãşesc comportamentul normal.
2. Aceştia trebuie ţinuţi în grupuri uniforme, cu evitarea amestecarii purceilor provenind de la scroafe diferite. Dacã purceii care nu sunt familiarizati unul cu altul trebuie sa fie amestecati, acest lucru trebuie sa se facã la o varsta cat mai frageda, de preferat înainte sau cu pana la o saptamana dupã intarcare. Când porcii sunt amestecati, trebuie sa li se asigure posibilitatea de a se feri şi de a se ascunde unii de alţii.
3. Atunci când apar semne de lupta violenta, cauzele trebuie sa fie cercetate imediat şi trebuie luate mãsuri corespunzãtoare, cum ar fi asigurarea de cantitãţi mari de paie, dacã este posibil, sau alte materiale de interes pentru aceştia. Animalele expuse riscului de a fi agresate sau cele mai agresive trebuie ţinute separat de grup.
4. Utilizarea de medicamente tranchilizante cu scopul de a se facilita amestecarea trebuie limitatã la condiţii excepţionale şi numai dupã consultarea unui medic veterinar.
__________