──────────
*) Pentru a evita orice neconcordanţã între livrãrile intracomunitare de bunuri, scutite de TVA în statul membru de origine, şi achiziţiile intracomunitare, evidenţiate în decontul special de TVA şi în declaraţia recapitulativã pentru achiziţii intracomunitare, în statul membru de destinaţie, momentul exigibilitãţii taxei intervine:
- în a cincisprezecea zi a lunii urmãtoare celei în care a avut loc faptul generator, respectiv livrarea; sau
- dacã a fost emisã o facturã pentru livrarea respectivã cãtre persoana care cumpãrã bunurile, inclusiv în cazul facturilor pentru încasarea de avansuri parţiale, înainte de data de 15 a lunii urmãtoare lunii în care a intervenit faptul generator, respectiv livrarea, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii acestei facturi atât pentru livrãrile intracomunitare, cât şi pentru achiziţiile intracomunitare.
Secţiunea 4 "Operaţiuni prevãzute la <>art. 150 alin. (2), (3), (5) şi (6) din Codul fiscal " se completeazã de cãtre:
- persoanele impozabile obligate la plata taxei conform <>art. 150 alin. (2) din Codul fiscal , care nu sunt înregistrate şi nu trebuie sã se înregistreze conform <>art. 153 din Codul fiscal , indiferent dacã sunt sau nu sunt înregistrate conform <>art. 153^1 din Codul fiscal , şi persoanele juridice neimpozabile care sunt înregistrate conform <>art. 153^1 din Codul fiscal , care sunt beneficiare ale serviciilor care au locul prestãrii în România, <>conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , şi care sunt furnizate de cãtre persoane impozabile care nu sunt stabilite pe teritoriul României sau nu sunt considerate a fi stabilite pentru respectivele prestãri de servicii pe teritoriul României conform prevederilor <>art. 125^1 alin. (2) din Codul fiscal , chiar dacã sunt înregistrate în România conform <>art. 153 alin. (4) sau (5) din Codul fiscal ;
- persoanele obligate la plata taxei conform <>art. 150 alin. (3) din Codul fiscal , care sunt înregistrate conform <>art. 153^1 din Codul fiscal şi care nu sunt înregistrate şi nu trebuie sã se înregistreze conform <>art. 153 din Codul fiscal , cãrora li se livreazã gaze naturale sau energie electricã în condiţiile prevãzute la <>art. 132 alin. (1) lit. e) sau f) din acelaşi cod, dacã aceste livrãri sunt realizate de persoane impozabile care nu sunt stabilite în România sau nu sunt considerate a fi stabilite pentru respectivele livrãri de bunuri pe teritoriul României conform prevederilor <>art. 125^1 alin. (2) din Codul fiscal , chiar dacã sunt înregistrate în scopuri de TVA în România conform <>art. 153 alin. (4) sau (5) din Codul fiscal ;
- persoanele obligate la plata taxei conform <>art. 150 alin. (5) din Codul fiscal , care nu sunt înregistrate şi nu trebuie sã se înregistreze conform <>art. 153 din acelaşi cod, indiferent dacã sunt sau nu sunt înregistrate conform <>art. 153^1 din Codul fiscal , şi din cauza cãrora bunurile ies din regimurile sau situaţiile prevãzute la <>art. 144 alin. (1) lit. a) şi d) din Codul fiscal , cu excepţia situaţiei în care are loc un import de bunuri sau o achiziţie intracomunitarã de bunuri;
- persoanele obligate la plata taxei conform <>art. 150 alin. (6) din Codul fiscal , care nu sunt înregistrate şi nu trebuie sã se înregistreze conform <>art. 153 din Codul fiscal , indiferent dacã sunt sau nu sunt înregistrate conform <>art. 153^1 din Codul fiscal , şi care sunt beneficiare ale unor livrãri de bunuri/prestãri de servicii care au loc în România conform <>art. 132 sau <>133 din Codul fiscal , în cazul în care livrãrile de bunuri/prestãrile de servicii sunt realizate de persoane impozabile care nu sunt stabilite în România sau nu sunt considerate a fi stabilite pentru respectivele livrãri de bunuri/prestãri de servicii pe teritoriul României conform prevederilor <>art. 125^1 alin. (2) din Codul fiscal şi care nu sunt înregistrate în România conform <>art. 153 din Codul fiscal .
Secţiunea 4.1 "Achiziţii de servicii intracomunitare, pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform <>art. 150 alin. (2) din Codul fiscal " se completeazã de cãtre persoanele impozabile obligate la plata taxei conform <>art. 150 alin. (2) din Codul fiscal , care nu sunt înregistrate şi nu trebuie sã se înregistreze conform <>art. 153 din Codul fiscal , indiferent dacã sunt sau nu sunt înregistrate conform <>art. 153^1 din Codul fiscal , şi de cãtre persoanele juridice neimpozabile care sunt înregistrate conform <>art. 153^1 din Codul fiscal , care sunt beneficiare ale serviciilor care au locul prestãrii în România conform <>art. 133 alin. (2) din Codul fiscal şi care sunt furnizate de cãtre persoane impozabile care nu sunt stabilite pe teritoriul României conform <>art. 125^1 alin. (2) din Codul fiscal , dar care sunt stabilite în Comunitate, chiar dacã sunt înregistrate în România conform <>art. 153 alin. (4) sau (5) din Codul fisca l.
II. Depunerea decontului special de taxã pe valoarea adãugatã
Decontul special de taxã pe valoarea adãugatã se depune la organul fiscal în a cãrui evidenţã este înregistrat contribuabilul.
Decontul special se depune numai pentru perioadele în care ia naştere exigibilitatea taxei.
Formularul se întocmeşte potrivit modelului prezentat în anexa nr. 1 la ordin şi se depune dupã cum urmeazã:
a) pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care ia naştere exigibilitatea operaţiunilor prevãzute la secţiunile 1, 3, 4 şi 4.1 din formularul (301) "Decont special de taxã pe valoarea adãugatã";
b) înainte de înmatricularea în România a unui mijloc de transport nou, dar nu mai târziu de data de 25 a lunii urmãtoare celei în care ia naştere exigibilitatea taxei eferente operaţiunii prevãzute la secţiunea 2 din formular. Dacã în aceeaşi lunã persoana impozabilã efectueazã mai multe achiziţii intracomunitare de mijloace de transport noi, aceasta poate depune mai multe deconturi speciale de taxã pentru aceeaşi lunã, fãrã a bifa cãsuţa "Declaraţie rectificativã".
Decontul special de taxã pe valoarea adãugatã se depune, în format electronic, astfel:
- la registratura organului fiscal competent;
- la poştã, prin scrisoare recomandatã;
- prin completare pe site─ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã de cãtre contribuabilii eligibili conform reglementãrilor de utilizare a serviciului.
Formatul electronic depus pe suport electronic va fi însoţit de formularul editat de contribuabil cu ajutorul programului de asistenţã, semnat şi ştampilat conform legii.
Formularul se editeazã în douã exemplare:
- un exemplar se depune la unitatea fiscalã, împreunã cu suportul electronic;
- un exemplar se pãstreazã de contribuabil.
Formatul electronic al decontului special de taxã pe valoarea adãugatã se obţine prin folosirea programului de asistenţã elaborat de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã şi se transmite organului competent pe suport electronic.
Programul de asistenţã este pus la dispoziţie gratuit contribuabililor de unitãţile fiscale sau poate fi descãrcat de pe serverul de web al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, la adresa www.anaf.ro
Contribuabilii care deţin certificat digital pot depune formularul prin mijloace electronice de transmitere la distanţã, pe site─ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.
III. Completarea decontului special
Decontul special de taxã pe valoarea adãugatã se completeazã dupã cum urmeazã:
Perioada de raportare:
În rubrica "Luna" se înscrie cu cifre arabe numãrul lunii de raportare (de exemplu: 01 pentru ianuarie).
Anul pentru care se completeazã declaraţia se înscrie cu cifre arabe, cu 4 caractere (de exemplu: 2010).
Declaraţia depusã iniţial se rectificã prin depunerea unei noi declaraţii, pe acelaşi format, bifând cãsuţa corespunzãtoare de pe formular.
ATENŢIE! Rectificarea nu este posibilã pentru perioade fiscale care au fost supuse inspecţiei fiscale sau pentru care este în curs de derulare o inspecţie fiscalã.
Ori de câte ori prin Decontul special de taxã pe valoarea adãugatã se declarã o achiziţie intracomunitarã de mijloace de transport noi se bifeazã cãsuţa corespunzãtoare de pe formularul respectiv.
1. Secţiunea "Date de identificare a persoanei impozabile"
Caseta "Cod de identificare fiscalã" se completeazã astfel:
- contribuabilii persoane juridice, cu excepţia comercianţilor, asociaţiile sau alte entitãţi fãrã personalitate juridicã înscriu codul de înregistrare fiscalã;
- comercianţii, inclusiv sucursalele comercianţilor care au sediul principal al comerţului în strãinãtate, înscriu codul unic de înregistrare;
- contribuabilii persoane fizice, care desfãşoarã activitãţi economice în mod independent sau exercitã profesii libere, înscriu codul de înregistrare fiscalã;
- persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform <>art. 153^1 din Codul fiscal completeazã codul de înregistrare în scopuri de TVA;
- persoanele fizice înscriu codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale;
- persoanele fizice care nu deţin cod numeric personal înscriu numãrul de identificare fiscalã atribuit de organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.
Înscrierea cifrelor în casetã se face cu aliniere la dreapta.
Prima cãsuţã este rezervatã atributului "RO" şi se completeazã numai de cãtre persoanele înregistrate în scopuri de TVA conform <>art. 153^1 din Codul fiscal .
Caseta "Denumire/Nume, Prenume" se completeazã cu denumirea persoanei juridice, asociaţiei sau a entitãţii fãrã personalitate juridicã ori cu numele şi prenumele persoanei fizice, dupã caz.
Caseta "Domiciliul fiscal" se completeazã cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului.
Caseta "Persoane care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA" se bifeazã de cãtre persoanele care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA conform <>art. 153^1 din Codul fiscal .
Caseta "Persoane care sunt înregistrate conform <>art. 153^1 din Codul fiscal " se bifeazã de cãtre persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153^1 din Codul fiscal.
2. Secţiunea "Date privind obligaţia de platã"
În coloana 1 din cele 4 secţiuni "Document/numãr/data" se înscriu numãrul şi data facturii primite de cãtre beneficiarul operaţiunilor respective sau, dupã caz, numãrul şi data autofacturii emise de cãtre beneficiari, potrivit prevederilor <>art. 155^1 alin. (1) sau (2) din Codul fiscal .
În coloana 2 din cele 4 secţiuni "Valoare în valutã" se înscrie valoarea în valutã consemnatã în documentul înscris în coloana 1.
În coloana 3 din cele 4 secţiuni "Tip valutã" se menţioneazã tipul valutei (de exemplu: USD, euro etc.) în care este exprimatã valoarea din documentul înscris în coloana 1.
În coloana 4 din cele 4 secţiuni "Curs de schimb" se completeazã ultimul curs de schimb comunicat de Banca Naţionalã a României sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueazã decontãrile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operaţiunile declarate.
În coloana 5 din cele 4 secţiuni "Baza de impozitare" se calculeazã coloana 2 x coloana 4.
În coloana 6 din cele 4 secţiuni "TVA datorat" se calculeazã coloana 5 x cota de TVA.
În secţiunea 4.1 se preiau din secţiunea 4 doar achiziţiile de servicii intracomunitare, pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei pe valoarea adãugatã conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal.
3. Câmpul "Nr. de evidenţã a plãţii" nu se completeazã, în condiţiile prevãzute de <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.235/2006 privind suspendarea şi modificarea unor ordine ale ministrului finanţelor publice în domeniul administrãrii fiscale, cu modificãrile ulterioare, şi de <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.421/2009 pentru prorogarea termenului prevãzut de <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.235/2006 privind suspendarea şi modificarea unor ordine ale ministrului finanţelor publice în domeniul activitãţii fiscale.
ANEXA 3
CARACTERISTICILE DE TIPÃRIRE,
modul de difuzare, de utilizare şi pãstrare ale
formularului (301) "Decont special de taxã pe valoarea adãugatã"
Denumirea formularului: Decont special de taxã pe valoarea adãugatã
Codul MFP: 14.13.01.02/s
Formatul: A4/t1
Caracteristicile de tipãrire:
● se utilizeazã echipament informatic pentru completare şi editare, cu ajutorul programului de asistenţã pus la dispoziţie gratuit de cãtre unitãţile fiscale teritoriale.
Se difuzeazã: gratuit.
Se utilizeazã la: declararea taxei pe valoarea adãugatã.
Se întocmeşte de: persoanele prevãzute la <>art. 156^3 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind <>Codul Fiscal , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Circulã:
- în format electronic, la organul fiscal în a cãrui razã teritorialã persoana impozabilã îşi are domiciliul fiscal;
- în format hârtie, în douã exemplare listate, semnate şi ştampilate, potrivit legii, din care:
● un exemplar la contribuabil;
● un exemplar la organul fiscal.
Se pãstreazã:
- formatul electronic, în arhiva de documente electronice;
- formatul hârtie, la dosarul fiscal al contribuabilului.
──────