──────
la norma sanitarã veterinara
────────────────────────────
Personalul
1. Animalele trebuie sa fie ingrijite de personal suficient şi care are competenta profesionalã, cunoştinţele şi aptitudinile corespunzãtoare.
Inspectiile
2. Toate animalele ţinute în sisteme de creştere în care bunãstarea acestora depinde de îngrijirea umanã frecventa trebuie sa fie inspectate cel puţin o data pe zi. Animalele crescute sau ţinute în alte sisteme trebuie sa fie inspectate la intervale de timp suficiente pentru a se evita orice suferinta.
3. Trebuie sa fie disponibile surse de iluminat adecvate (fixe sau mobile) pentru a permite o inspecţie amãnunţitã a animalelor în orice moment.
4. Orice animal care pare bolnav sau rãnit trebuie sa fie îngrijit corespunzãtor fãrã întârziere, iar atunci când animalul nu rãspunde la aceste îngrijiri, trebuie sa se consulte, cat de curând posibil, un medic veterinar. Atunci când este necesar, animalele bolnave sau ranite trebuie sa fie izolate în adaposturi adecvate cu asternut uscat şi confortabil, dupã caz.
Ţinerea evidentelor
5. Proprietarul sau deţinãtorul animalelor trebuie sa pãstreze o evidenta a tuturor tratamentelor medicale efectuate şi a numãrului de animale moarte gãsite la fiecare inspecţie.
Atunci când este necesar ca informaţii echivalente sa fie ţinute pentru alte scopuri, acestea vor satisface, de asemenea, scopurile prezentei norme sanitare veterinare.
6. Aceste evidente trebuie sa fie pãstrate pentru o perioada de cel puţin 3 ani şi trebuie sa fie puse la dispoziţia autoritãţii competente atunci când se efectueazã inspecţie oficialã sau la cerere.
Libertatea de mişcare
7. Libertatea de mişcare a unui animal, având în vedere specia acestuia şi în conformitate cu experienta acumulatã şi cu cunoştinţele ştiinţifice, nu trebuie sa fie îngrãditã de o asemenea maniera încât sa i se cauzeze acestuia suferinţe sau vãtãmãri inutile.
Atunci când un animal este legat sau are miscarile limitate permanent ori cu regularitate, trebuie sa i se asigure spaţiu suficient pentru necesitãţile fiziologice şi etologice, în conformitate cu experienta acumulatã şi cu cunoştinţele ştiinţifice.
Adaposturi şi cazare
8. Materialele utilizate pentru construcţia adaposturilor şi, în special, pentru boxele şi echipamentele cu care animalele pot intra în contact nu trebuie sa fie dãunãtoare pentru animale şi trebuie sa poatã fi curatate şi dezinfectate riguros.
9. Adãposturile şi accesoriile pentru legarea animalelor trebuie sa fie construite şi întreţinute astfel încât sa nu aibã margini ascutite sau proeminente care sa poatã rani animalele.
10. Circulaţia aerului, nivelul de pulberi, temperatura, umiditatea relativã a aerului şi concentratia gazelor trebuie menţinute în limite care sa nu fie dãunãtoare animalelor.
11. Animalele ţinute în adaposturi nu trebuie sa fie menţinute în permanenta în intuneric şi nici sa fie expuse la lumina artificiala fãrã întrerupere pentru un interval de timp corespunzãtor. Atunci când lumina naturala disponibilã este insuficienta pentru a satisface necesitãţile fiziologice şi etologice ale animalelor, trebuie sa fie asigurat iluminatul artificial corespunzãtor.
Animale ce nu sunt ţinute în adaposturi
12. Animalelor care nu sunt ţinute în adaposturi trebuie, dupã caz şi în mãsura posibilitãţilor, sa li se asigure protecţia necesarã impotriva intemperiilor, animalelor de prada şi riscurilor privind sãnãtatea lor.
Echipamente mecanice sau automate
13. Toate echipamentele mecanice sau automate indispensabile pentru sãnãtatea şi bunãstarea animalelor trebuie inspectate cel puţin o data pe zi. Atunci când se descoperã defectiuni, acestea trebuie sa fie remediate imediat sau, dacã acest lucru nu este posibil, trebuie luate mãsuri corespunzãtoare pentru protejarea sãnãtãţii şi bunastarii animalelor.
Atunci când sãnãtatea şi bunãstarea animalelor depind de un sistem de ventilaţie artificiala, trebuie sa fie elaborate prevederi privind un sistem de rezerva corespunzãtor care sa garanteze reînnoirea suficienta a aerului pentru asigurarea sãnãtãţii şi bunastarii animalelor în eventualitatea defectarii sistemului de baza. De asemenea, trebuie sa fie asigurat un sistem de alarma care sa avertizeze în cazul defectarii sistemului de ventilaţie artificiala. Sistemul de alarma trebuie sa fie testat cu regularitate.
Hrana pentru animale, apa şi alte substanţe
14. Animalele trebuie sa primeascã o hrana nutritiva, corespunzãtor vârstei şi speciei acestora, care sa le fie administratã în cantitate suficienta pentru a le menţine într-o stare buna de sãnãtate şi pentru a le satisface necesitãţile nutritive. Nici un animal nu trebuie sa fie hranit sau adapat într-un mod care sa producã suferinţe ori vãtãmãri inutile, iar hrana sau lichidele nu trebuie sa conţinã nici o substanta ce ar putea produce suferinţe sau vãtãmãri inutile.
15. Toate animalele trebuie sa aibã acces la hrana la intervale de timp corespunzãtoare necesitãţilor lor fiziologice.
16. Toate animalele trebuie sa aibã acces la o sursa de apa adecvatã sau sa-şi poatã satisface necesarul de lichide prin alte mijloace.
17. Instalaţiile de furajare şi adapare trebuie sa fie proiectate, construite şi amplasate astfel încât sa fie reduse la minimum riscul de contaminare a hranei şi a apei şi efectele dãunãtoare ale competitiei dintre animale.
18. Cu excepţia substanţelor administrate în scopuri terapeutice, profilactice sau în scopul unui tratament zootehnic astfel cum este definit la art. 1 lit. c) din <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 298/2001 privind interzicerea comercializãrii şi administrãrii unor substanţe cu acţiune thyreostatica şi a celor betgoniste la animalele de ferma, ce transpune în legislaţia nationala Directiva 96/22/CE , animalelor nu trebuie sa li se administreze nici o alta substanta, cu excepţia cazului în care s-a demonstrat, prin studii ştiinţifice de bunastare a animalelor sau în baza experienţei acumulate, ca efectul substanţei respective nu este daunator sãnãtãţii sau bunastarii animalelor.
Mutilari
19. Pana la adoptarea unor prevederi specifice cu privire la mutilari, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene şi fãrã a se aduce atingere Directivei 91/630/CEE , trebuie sa se aplice prevederile naţionale relevante, în conformitate cu regulile generale ale tratatului.
Metode de creştere
20. Nu trebuie sa fie practicate creşterea sau metodele de creştere naturale ori artificiale ce provoacã sau ar putea cauza suferinţe ori vãtãmãri oricãruia dintre animalele implicate.
Prezenta prevedere nu trebuie sa împiedice utilizarea anumitor metode ce pot produce suferinţe sau vãtãmãri minime ori momentane sau care ar putea necesita intervenţii ce nu ar produce afectari de lungã durata, atunci când acestea sunt permise de prevederile naţionale.
21. Nici un animal nu trebuie sa fie ţinut pentru scopuri de ferma, cu excepţia cazului în care este de asteptat în mod rezonabil ca, pe baza genotipului şi fenotipului, poate fi ţinut fãrã efecte nefavorabile asupra sãnãtãţii sau bunastarii lui.
_________